vivaldi wrote:
Pa na osnovu medija, ne hodam bas bosnom u potrazi za bogomoljama. Svakih par dana imas negdje otvorenje nekog vjerskog objekta gdje se obicno navede i da je otvorena prilozima vjernika, a i podjele se kojekakve plakete najvecim dobrotvorima. Mislim da ne postoji neka bitna razlika izmedju povratka i ostanka jer se objekti prave/obnavljaju podjednako i u ruralnim i gradskim sredinama.
Kad vec spominjes crkvu u mostaru mogao si spomenuti i da je obnavljanje katolicke crkve u banjaluci pri kraju, obnavlja se i ferhadija, prave se nove u sarajevu, a obanvaljaju se i seoske dzamije i po rs-u.
Mislim da ti se ova teza ne moze bas odrzati. Druga stvar, ne mozes bas ni zanemariti cinjenicu da je vecina ljudi trajno promjenila adresu, a objekti se prave zbog vjernika. Ako danas u Lukavici zivi vise srba nego u srajevu, logicno je da ce tamo praviti nove.
jel to? vjernici kazes finansiraju? znas kako se kaze "oraha mu iz ruke ne bi uzeo"...

e pa ja se na vecinu tih "vjernika" ne bi popisao da gore...

jedino sto oni imaju s bogom je ona narodna "pokrali boga oca"
kazes vjerski objekti se prave radi vjernika...

ha bezbeli zato zjape prazni...
Alfons Kauders wrote:evo ja znam da je kacavenda 1992, pred rat, blagosiljao vojnike i topove iznad tuzle... bio na tvu... daj jedan primjer tih koji su pomagali... pa cu ja dati jos jedan svoj primjer... da vidim kome ce prije nestati municije...
Za razliku od tebe, ja mislim da je u ovoj tvojoj recenici poenta u topu, a ne u kacavendi. Kada granata rokne, da ti pravo kazem, boli me tuki da li je "blagosiljana" ili nije.
e pa meni nije isto...

i sta cemo sad?
meni nije isto zato jer ce mi sutra neko od tih vjerskih vodja ili vjernika drzati moralne lekcije...

oni blagosiljali granate, krali, k***** djecu... a ja ne valjam jer nisam vjernik...

ma ja ba
Alfons Kauders wrote:pa zasto bi ga cuo kad mu ne gori pod guzicom? nije ga niko cuo kad su hrvati masovno selili iz sarajeva po nalogu hdz-a... a veceras kuka kako u sarajevu nema hrvata... pa dje nam je tad bio "uzoriti"? bio je uz one koji su ih nagovarali da idu... a i danas je uz njih... doduse, licemjerje je dio religije, ne treba mu zamjeriti...
Pa jebiga, ako su bas zivo zlo, onda bi ga trebao siriti, a ne sutiti. Gojer juce rece da hrvati odlaze iz sarajeva, a ne Puljic ili neki pop, zar ne? Jel sada znaci da su kulturnjaci mozda gori od popova?
nisu, sacuvaj 'boze'...

al gojer salje pismo behmenu...koji nema blage veze sa iseljavanjem hrvata...

umjesto puljicu... koji je kumovao njihovom egzodusu...
i znas sta kaze pulja... da se slaze s gojerom koji je pozvao na analizu broja zaposlenih hrvata u javnom sektoru u sarajevu...
ALI...
da se mora provjeriti da li je rijec o ISTINSKIM hrvatima i ISTINSKIM katolicima...
znaci moja kolegica, hrvatica koja ne vjeruje u boga... se ne racuna po pulji... moj jaran, ateista... takodjer... a oboje rade u drzavnim institucijama...
aferim efendija,

ovaj 'uzoriti'...
zaboli kardinala neka stvar za mojom rajom... nisu istinski hrvati i katolici... jer on odredjuje ko jeste a ko nije...
eto toliko o njegovom moralu...
samo radi te izjave bi mi fakat bilo drago da kardinala deloziraju...

a vala ne bi se bunio ni da nam reis...

preseli...