Da li u BiH žive tri naroda?ma ja, neka je wrote:ma ja, neka je wrote:Vidis, ono boldano je gdje ti grijesis i radi cega sam i postavio kako sam postavio. U R BiH ne zive nacije, zive etnije, R BiH je viseetnicka zajednica, multikulturalna zajednica, multivjerska zajednica. Upravo pozivanje na visenacionalnu je postavlja u podredjen polozaj spram dvije susjedne drzava, a dvije nacije nemogu koegzistirati na jednom politickom prostoru.Hypo-Alpe-Adria wrote:
Mi smo razmislili. Višenacionalna država kao BiH nema alternativnog rješenja osim federalnog ustroja.
Nije ni Tito stvarao unitarnu Jugu, poštovao je želje naroda, pa je nakon stotina godina nepostojanja,ponovo stvorena i Makedonija, Slovenija, Kosovo po prvi put steklo kakav.takav administrativni status (koji mu je na kraju dao i današnju državnost), a BiH ponovo dobila obilježja državnosti.
Federalni ustroj u R BiH nema osnova jer ni sama drzava nije nastala od federalnih jedinica nego kao drzava vuce svoje porijeklo jos od uspostavljanja Kraljevine u srednjem vijeku. Dakle, nisu neke federalne jedinice odlucile da stvore R BiH nego su sve te regije koje bi da budu federalne jedinice oduvijek sastavni dio bosanske drzavnosti, shodno tome im i pripada pravo na priznanje kao bosanske historijske regije, nikako kao federalne jedinice.
Evo ovdje sam stao, nisam ni citao dalje. Nemas se ti sta pogdjajti (ako ti je do pogadjanja obrati se Pedji na drugom topiku, on ima isti mentalitet) oko svjetski usvojenih normi, ili ces ih prihvatiti ili ces sebe iskljuciti iz svjetskih tokova, to je barem jednostavno.
Kantoni DA ili NE
- Hypo-Alpe-Adria
#76 Re: Kantoni DA ili NE
- felipe kajetano
#77 Re: Kantoni DA ili NE
Pa meni vremeplov nije potreban..cvrsto sam u sadasnjostima ja, neka je wrote: Raspitaj se malo cij je ustav jos uvijek na snazi. To sto ti smatras da si dobio nesto, to ti je sve po ustavnom aktu, znaci cardak ni na nebu ni na zemlji. Jel' taj cardak koristis za vremeplov? Daleko ces dogurati. Raspon u historiju do 1992, raspon u buducnost "neprepoznatljivo".
Neka, 'fala. Ja cu ipak cvrsto na zemlji stajati
- vox-populi
#78 Re: Kantoni DA ili NE
Zasto bi etnicke teritorije morale biti povezane? Pa valjda postoji sloboda kretanja. Dovoljno je da onaj u Zepcu i onaj u Posusju ima istu lokalnu policiju, skolstvo po istom planu i programu, televiziju na jeziku na kojem hoce da ima i da bude zadovoljan. Iz Zepca u Posusje i obratno ionako moze otici bez problema. Da jos napomenem da je ona mapa koju sam predlozio trenutna REALNA etnicka slika na terenu.
@gorstak1
naveo si gore rast stanovnistva kod Bosnjaka i opadanje srpskog stanovnistva. To je tacno. Medjutim, nisi spomenuo da se Bosnjaci radjaju i nasaljevaju iskljucivo po teritoriji gdje su Bosnjaci i danas ionako apsolutna vecina. Kakva ce razlika biti ako recimo 2030 imas 200.000 ljudi u Visokom i 20.000 u Banja Luci? Osim veceg broja u Visokom i manjeg u Banja Luci, opet ces imati 200.000 Bosnjaka u Visokom i 20.000 Srba u Banja Luci. Odnosno, bez obzira na brojcani odnos, u RS-u ce i dalje zivjeti Srbi a u FBiH Bosnjaci i Hrvati. I ako ostane ovaj Ustav, i dalje ce biti 14 poslanika iz RS-a i 28 iz FBiH. Sustinski se nista nece promjeniti, pa makar Bosnjaka bilo i preko 70%.
@gorstak1
naveo si gore rast stanovnistva kod Bosnjaka i opadanje srpskog stanovnistva. To je tacno. Medjutim, nisi spomenuo da se Bosnjaci radjaju i nasaljevaju iskljucivo po teritoriji gdje su Bosnjaci i danas ionako apsolutna vecina. Kakva ce razlika biti ako recimo 2030 imas 200.000 ljudi u Visokom i 20.000 u Banja Luci? Osim veceg broja u Visokom i manjeg u Banja Luci, opet ces imati 200.000 Bosnjaka u Visokom i 20.000 Srba u Banja Luci. Odnosno, bez obzira na brojcani odnos, u RS-u ce i dalje zivjeti Srbi a u FBiH Bosnjaci i Hrvati. I ako ostane ovaj Ustav, i dalje ce biti 14 poslanika iz RS-a i 28 iz FBiH. Sustinski se nista nece promjeniti, pa makar Bosnjaka bilo i preko 70%.
-
elSaik
#79 Re: Kantoni DA ili NE
Švicarska ovo, Švicarska ono... da vam Bog da nafake pa da makar jednom u životu kroz nju i prođete...
- Socijalista
#80 Re: Kantoni DA ili NE
Ma rijesenje je da na sljedecim izborima glasamo za ove druge dakle ne za ove sadasnje
i da poslije toga krene smanjivanje broja kantona itd. sve ostalo je nizasta. Sve mora ici mic po mic.
- Hypo-Alpe-Adria
#81 Re: Kantoni DA ili NE
Ja idem redovno. Gotovo svaki drugi mjesecelSaik wrote:Švicarska ovo, Švicarska ono... da vam Bog da nafake pa da makar jednom u životu kroz nju i prođete...
-
kijameta
#82 Re: Kantoni DA ili NE
Dozvolili ste da placeni internet radnici,poput @ose i njegove sabrace odvedu temu na skroz drugu stranu od zadane.Tu se javlja i srpski nacionalist @ kajetano,kojeg se ovo fakat ne tice.
Poveli su vodu odmah na etnicki mlin a radi se o okrupnjavanju i smanjenji ingerencija kantona,pa tek onda o njihovom ukidanju a ni u kom slucaju o novoj etnickoj podjeli.
Pominje se dogovor i realnost,ovdje dogovora nema,da ga ima ne bi bili tu gdje jesmo. A realnost ima hiljadu lica a svako koristi samo onu koja mu odgovara.
Centralizacija je uslov funkcionalne drzave a funkcionalna drzava je bosnjacki nacionalni interes,trebao bi biti interes svih Bosanaca ali nije,sto je druga prica.
Tu nema revolucionarnih rjesenja,ni brzih,nego samo postupnih i polaganih. Prvi potez u ukidanju kantona je po meni smanjenje ingerencija,smanjenje finansijske moci,prebacivanje nadleznosti na opstine,federaciju,drzavu,pretvaranje ministarstava u upravne odjele.Znaci da ostane isti broj kantona ali manjih ingerencija. Pa onda tako 5-10 godina,pa drugi nivo,nije zurba,posebno Bosnjacima ali mora se poceti odmah.
I nepotrebno je natezati se manjinskim Hrvatima,jer nije problem u njima,nego u Bosnjacima,promjene treba vrsiti gdje je moguce u kantonima gdje su Bosnjaci vecina. Ako mi u kantonu Sarajevo odlucimo da imamo odredzeno uredzenje kantona,to se tice samo nas iz Sarajeva i nikoga za to necemo pitati. Ne treba gubiti vrijeme u jalovim pregovorima sa neprijateljima,nego raditi ono sto je moguce i sto je najbolje za nas narod i nasu zemlju.Ali je bolno sto ce se izgubiti puno fotelja i bosnjacki foteljasi koce ovu zemlju a ne velikosrbi ili velikohrvati sa njima bi lako,problem su bosnjacki/bosanski politicari,oni su tumor ove zemlje.
Poveli su vodu odmah na etnicki mlin a radi se o okrupnjavanju i smanjenji ingerencija kantona,pa tek onda o njihovom ukidanju a ni u kom slucaju o novoj etnickoj podjeli.
Pominje se dogovor i realnost,ovdje dogovora nema,da ga ima ne bi bili tu gdje jesmo. A realnost ima hiljadu lica a svako koristi samo onu koja mu odgovara.
Centralizacija je uslov funkcionalne drzave a funkcionalna drzava je bosnjacki nacionalni interes,trebao bi biti interes svih Bosanaca ali nije,sto je druga prica.
Tu nema revolucionarnih rjesenja,ni brzih,nego samo postupnih i polaganih. Prvi potez u ukidanju kantona je po meni smanjenje ingerencija,smanjenje finansijske moci,prebacivanje nadleznosti na opstine,federaciju,drzavu,pretvaranje ministarstava u upravne odjele.Znaci da ostane isti broj kantona ali manjih ingerencija. Pa onda tako 5-10 godina,pa drugi nivo,nije zurba,posebno Bosnjacima ali mora se poceti odmah.
I nepotrebno je natezati se manjinskim Hrvatima,jer nije problem u njima,nego u Bosnjacima,promjene treba vrsiti gdje je moguce u kantonima gdje su Bosnjaci vecina. Ako mi u kantonu Sarajevo odlucimo da imamo odredzeno uredzenje kantona,to se tice samo nas iz Sarajeva i nikoga za to necemo pitati. Ne treba gubiti vrijeme u jalovim pregovorima sa neprijateljima,nego raditi ono sto je moguce i sto je najbolje za nas narod i nasu zemlju.Ali je bolno sto ce se izgubiti puno fotelja i bosnjacki foteljasi koce ovu zemlju a ne velikosrbi ili velikohrvati sa njima bi lako,problem su bosnjacki/bosanski politicari,oni su tumor ove zemlje.
- 1gorstak
#83 Re: Kantoni DA ili NE
"Ako se ova činjenica pridruži gore već pomenutoj strateškoj geopolitičkoj rasprostranjenosti Bošnjaka (koja onemogućava raspad BiH), pa se ovome dodaju izvještaji zavoda za statistiku RS-a i Federacije koji iz godine u godinu pokazuju pad nataliteta u RS-u, a rast u Federaciji (s tim da hrvatska područja takođe pokazuju negativnu stopu rasta), pa onda napomenemo trend konstantnog odlaska Srba i Hrvata iz uglavnom ruralnih područja BiH ka Srbiji i Hrvatskoj, a nasuprot tome kažemo da teče stalni proces doseljavanja Bošnjaka/muslimana iz Sandžaka u Sarajevo, onda ne preostaje druga vjerovatnoća, nego da će za dvadesetak godina jedan narod dosegnuti dvotrećinsku većinu od 67%. To bi bilo negdje oko 2028. godine, što i nije tako daleko, ako uzmemo brzinu kojom je ’’proletilo’’ 13 godina od Dejtona do danas. .......... Bošnjačka politika zna da je srpska zabluda o vječnoj zaštiti nadležnosti RS-a promašaj, jer srpski narod curi u Srbiju. Rezonujući na ovaj način, Bošnjaci će imati višestruke i dugoročne koristi od postojanja Republike Srpske, jer im nedovršeni Karadžićev projekat (a dovršen je jedino otcjepljen) pomaže da ostvare dvotrećinsku većinu. A kad je ostvare, onda se napravi šestomjesečna kampanja među Bošnjacima da 500.000 Bošnjaka izvadi ličnu kartu u RS-u i onda potpuno legitimno izaberu vladu, predsjednika, naprave skupštinsku većinu i donesu odluke koje se tiču postojanja RS-a. Zbog ovoga su amandmani o konstitutivnosti naroda veoma, veoma dalekovidi. Bez obzira što je ovaj primjer teoretska simulacija, ali šalje jasnu poruku da onaj koji ima natalitet, ne mora uzimati pušku u ruke." (Bojan Bajic "Perspektive bosnjacke politike")vox-populi wrote:@gorstak1
No evo recimo da nije potreban broj od 500.000, u drzavnom parlamentu je potrebna (bar) trecina iz manjeg entiteta da bi neki zakon prosao. Imas poslanike iz FBiH i onda radis na dobijanju te trecine medju predstavnicima manjeg entiteta. Na zadnjim je opstim izborima u manjem entitetu glasalo 550.000 ljudi, ako taj broj ne bude padao (a hoce) za trecinu iz manjeg entiteta u drzavnom parlamentu ti treba 275.000 glasova i eto ti nacina da zaobidjes entitetsko glasanje i mehanizam blokada. Bajic teoretise o 500.000 ljudi ali evo ako i smanjimo broj na 275.000, opet zaobilazis entitetsko glasanje i dolazi do transformacije BiH u bosnjacku drzavu. Naravno, u vrijeme o kojem Bajic govori, broj stanovnika manjeg entiteta ce biti manji, a samim tim ce biti manja i ta potrebna trecina. Tih petnaestak godina nije daleko, toliko je proslo od zadnjeg rata.
Zato Dodik nema taj luksuz da odgadja stvarni dogovor i stvarni kompromis. On mora prodati Bosnjacima manji entitet kao nesto sto nije prijetnja, a to moze postici izmjenom naziva i obiljezja tog entiteta. Samo se tako moze odbraniti nadleznosti, a sve ostalo vodi transformaciji citave BiH u samo bosnjacku drzavu.
Last edited by 1gorstak on 28/03/2010 23:58, edited 1 time in total.
-
ma ja, neka je
#84 Re: Kantoni DA ili NE
Cekaj, prvo mi odgovori zasto si kvotirao tako da se ja sam sa sobom neslazem? ako ti je cetvrta kvota visak zar nije lakse izbrisati onu prvu nego ici iz dva dijela brisati onu srednju? sta si htio postici sa ovim? Hebote, koji si ti bolesni tip!Hypo-Alpe-Adria wrote:Da li u BiH žive tri naroda?ma ja, neka je wrote:ma ja, neka je wrote:
Vidis, ono boldano je gdje ti grijesis i radi cega sam i postavio kako sam postavio. U R BiH ne zive nacije, zive etnije, R BiH je viseetnicka zajednica, multikulturalna zajednica, multivjerska zajednica. Upravo pozivanje na visenacionalnu je postavlja u podredjen polozaj spram dvije susjedne drzava, a dvije nacije nemogu koegzistirati na jednom politickom prostoru.
Federalni ustroj u R BiH nema osnova jer ni sama drzava nije nastala od federalnih jedinica nego kao drzava vuce svoje porijeklo jos od uspostavljanja Kraljevine u srednjem vijeku. Dakle, nisu neke federalne jedinice odlucile da stvore R BiH nego su sve te regije koje bi da budu federalne jedinice oduvijek sastavni dio bosanske drzavnosti, shodno tome im i pripada pravo na priznanje kao bosanske historijske regije, nikako kao federalne jedinice.
Evo ovdje sam stao, nisam ni citao dalje. Nemas se ti sta pogdjajti (ako ti je do pogadjanja obrati se Pedji na drugom topiku, on ima isti mentalitet) oko svjetski usvojenih normi, ili ces ih prihvatiti ili ces sebe iskljuciti iz svjetskih tokova, to je barem jednostavno.
Dalje, za narode. Sve zavisi kako na to gledas. Historijski, naucno, to je jedan narod, Bosanski. Politicki i politickim igricama u posljednjih 150 godina napravljen je privid 3 naroda i to je sve. Ako smatras da postoje 3 naroda u BiH onda si na pogresnom putu, ako smatras da su stvorena i da danas egzistiraju kao takva, vjestacka 3 naroda, onda si na pravom putu.
a i znam zasto si ovo pitao, ides logikom da svaki narod treba da ima svoju federalnu jedinicu. Znam, to ti je ona hostorija od zadnjih 150 godina, zbog i radi cega su i vjestacki stvoreni. Sve zavisi na koga gledas da ti je matica. Meni je matica Bosna i to je jedini ispravni ugao i blize i dalje Bosanske historije. Tebi je matica Hrvatska iz iz tih potreba gledas na Bosnu, sto je samo podrivanje Bosanske Drzavnosti.
-
ma ja, neka je
#85 Re: Kantoni DA ili NE
To sto ti mislis da je cvrsto,felipe kajetano wrote:Pa meni vremeplov nije potreban..cvrsto sam u sadasnjostima ja, neka je wrote: Raspitaj se malo cij je ustav jos uvijek na snazi. To sto ti smatras da si dobio nesto, to ti je sve po ustavnom aktu, znaci cardak ni na nebu ni na zemlji. Jel' taj cardak koristis za vremeplov? Daleko ces dogurati. Raspon u historiju do 1992, raspon u buducnost "neprepoznatljivo".
Neka, 'fala. Ja cu ipak cvrsto na zemlji stajati...Kakav cardak?Ako mislis na Halidovu pjesmu dobra je..zapjevam katkad
Velis na snazi R BiH
...sta sve necu cuti danas maJne GoT
A od Halida jedna:
Pozdravi je pozdravi
Dok ti se jos moze
Eh kad zakonom se privedu vasi ljudi
Zakon ce vam reci sve.
Hajd' sad Pedodiku na referat.
-
isto
#86 Re: Kantoni DA ili NE
Sta su ti kantoni nego nacin uzimanja para od drzave kroz zaposlenje mnogih i mnoge administracije.
Pa bolje bi bilo da su ti kantoni napravili fabrike u svom kraju, umjesto sto su 1 godinu dana placali kantonska radna mjesta.
Pa bolje bi bilo da su ti kantoni napravili fabrike u svom kraju, umjesto sto su 1 godinu dana placali kantonska radna mjesta.
-
Agic Nurija
#87 Re: Kantoni DA ili NE
Da li u BiH žive tri naroda?
Odgovor je, ne!
U behaciji nikada nije bilo nikakvih naroda, več samo hercegovci i ostali nesvrstani....
Koja bezvezna nagađanja i naklapanja oko uvijek jedne i jedine bosanske države i uvijek jednog i jedinog bosanskog naroda u istoj?! Nikada Bosancima u njihovoj historiji nije bilo bolje; konačno im je cijeli svijet priznao njihovu državu, republiku Bosnu i njihovu, bosansku naciju....., a nebosanscima u Bosni odredio status manjine, s ćime se, kako vidimo nikako ne mogu da pomire, pogotovo to nikako da svare oni koji su se dobrovoljnu u Bosni odrekli i Bosne i bosanstva, zarad šake beogradskih/zagrebačkih šarenih laži!
Odgovor je, ne!
U behaciji nikada nije bilo nikakvih naroda, več samo hercegovci i ostali nesvrstani....
Koja bezvezna nagađanja i naklapanja oko uvijek jedne i jedine bosanske države i uvijek jednog i jedinog bosanskog naroda u istoj?! Nikada Bosancima u njihovoj historiji nije bilo bolje; konačno im je cijeli svijet priznao njihovu državu, republiku Bosnu i njihovu, bosansku naciju....., a nebosanscima u Bosni odredio status manjine, s ćime se, kako vidimo nikako ne mogu da pomire, pogotovo to nikako da svare oni koji su se dobrovoljnu u Bosni odrekli i Bosne i bosanstva, zarad šake beogradskih/zagrebačkih šarenih laži!
- BSn
#88 Re: Kantoni DA ili NE
Kantoni - DA, reogranzacija kantona - DA.
Smanjiti broj kantona, napraviti dva hrvatska, jedan mijesani, 3-4 bosnjacka i Grad Sarajevo. Zatim smanjiti administraciju u kantonima, smanjiti ovlasti, ukinuti bezbroj zakonodavnih i izvrsnih funkcija (sve to prebaciti na entitet). Nekada poslije, ako nas budu vodili neki novi klinci, ili ovi promijenu plocu, izdvojiti Grad Sarajevo iz FBiH, prosiriti ga radi funkcionalnosti na Ilidzu, Vogoscu i obliznja naselja, te ga spojiti s I. Sarajevom.
Dogovoriti sta pametno da se ukine distrikt Brcko, ili da pripadne RS-u, ili FBiH, kako se dogovore. Ozvaniciti nezvanicnu podjelu RS-a na regije, neznatno im povecati ovlasti i to je to.
Smanjiti broj kantona, napraviti dva hrvatska, jedan mijesani, 3-4 bosnjacka i Grad Sarajevo. Zatim smanjiti administraciju u kantonima, smanjiti ovlasti, ukinuti bezbroj zakonodavnih i izvrsnih funkcija (sve to prebaciti na entitet). Nekada poslije, ako nas budu vodili neki novi klinci, ili ovi promijenu plocu, izdvojiti Grad Sarajevo iz FBiH, prosiriti ga radi funkcionalnosti na Ilidzu, Vogoscu i obliznja naselja, te ga spojiti s I. Sarajevom.
Dogovoriti sta pametno da se ukine distrikt Brcko, ili da pripadne RS-u, ili FBiH, kako se dogovore. Ozvaniciti nezvanicnu podjelu RS-a na regije, neznatno im povecati ovlasti i to je to.
- BSn
#89 Re: Kantoni DA ili NE
............
-
ma ja, neka je
#90 Re: Kantoni DA ili NE
Dobro, hajmo onda ukinuti blentitete, srednji nivo vlasti prebaciti na kantone, granice kantona da ne slijede danasnje granice entiteta, vlast kantona zasnovati na popisu iz 1991 i stvoriti srednji nivo vlasti i mogucnost implemetiranja (konacno) na ispravan nacin Annex7. Na ovaj nacin stvoriti jedno 10-12 kantoncica, jaku centralnu vlast (ono sto Europa i zahtijeva) i masuci rukama put Europe.BSn wrote:Kantoni - DA, reogranzacija kantona - DA.
- BSn
#91 Re: Kantoni DA ili NE
ma ja, neka je wrote:Dobro, hajmo onda ukinuti blentitete, srednji nivo vlasti prebaciti na kantone, granice kantona da ne slijede danasnje granice entiteta, vlast kantona zasnovati na popisu iz 1991 i stvoriti srednji nivo vlasti i mogucnost implemetiranja (konacno) na ispravan nacin Annex7. Na ovaj nacin stvoriti jedno 10-12 kantoncica, jaku centralnu vlast (ono sto Europa i zahtijeva) i masuci rukama put Europe.BSn wrote:Kantoni - DA, reogranzacija kantona - DA.
Haj'mo, umjesto toga, biti realni.
U FBiH neki spominju ukidanje entiteta vec preko 10 godina, a nisu u stanju ni reorganizirati svoj entitet, tj. uciniti ga funkcionalnim.
Hajdemo pokusati zaustaviti daljnju unutrasnju podjelu FBiH, pa umjesto treceg entiteta ponuditi Hrvatima par reorganiziranih i funkcionalnih kantona.
Aneks 7 ne moze biti implementiran onako kako je zamisljen, jer ne postoji zelja vecine Bosnjaka, Hrvata i Srba za povratkom na stanje iz 1991. To je prica za malu djecu. Isto tako je i popis iz 1991. prica za dobijanje dnevnopolitickih poena pred prestojece izbore. Potpis na ovu i ovakvu BiH su stavile sve tri strane i ako se bosnjacki politicari nisu mogli izboriti za bolju zastupljenost u RS-u do sada, uzaludno im je pokusavati odrzavati se samo na prici o popisu iz 1991., jer je on kocnica i kad tad mora biti osvjezen novim popisom (ako vec hocemo u tu EU). Aneks 7 ne odgovara niti jednoj strani i zato nije ni prosao.
-
ma ja, neka je
#92 Re: Kantoni DA ili NE
Annex7 ti je USLOV DMS-a. Ako samo neko pokrene pitnaje Annex7 i njegove ne provedbe Dayton pada u vodu, nadam se da to razumijes.BSn wrote:ma ja, neka je wrote:Dobro, hajmo onda ukinuti blentitete, srednji nivo vlasti prebaciti na kantone, granice kantona da ne slijede danasnje granice entiteta, vlast kantona zasnovati na popisu iz 1991 i stvoriti srednji nivo vlasti i mogucnost implemetiranja (konacno) na ispravan nacin Annex7. Na ovaj nacin stvoriti jedno 10-12 kantoncica, jaku centralnu vlast (ono sto Europa i zahtijeva) i masuci rukama put Europe.BSn wrote:Kantoni - DA, reogranzacija kantona - DA.
U FBiH neki spominju ukidanje entiteta vec preko 10 godina, a nisu u stanju ni reorganizirati svoj entitet, tj. uciniti ga funkcionalnim.
Hajdemo pokusati zaustaviti daljnju unutrasnju podjelu FBiH, pa umjesto treceg entiteta ponuditi Hrvatima par reorganiziranih i funkcionalnih kantona.
Aneks 7 ne moze biti implementiran onako kako je zamisljen, jer ne postoji zelja vecine Bosnjaka, Hrvata i Srba za povratkom na stanje iz 1991. To je prica za malu djecu. Isto tako je i popis iz 1991. prica za dobijanje dnevnopolitickih poena pred prestojece izbore. Potpis na ovu i ovakvu BiH su stavile sve tri strane i ako se bosnjacki politicari nisu mogli izboriti za bolju zastupljenost u RS-u do sada, uzaludno im je pokusavati odrzavati se samo na prici o popisu iz 1991., jer je on kocnica i kad tad mora biti osvjezen novim popisom (ako vec hocemo u tu EU). Aneks 7 ne odgovara niti jednoj strani i zato nije ni prosao.
Za popis iz 1991, jedini posten nacin da se obezbijedi svima da imaju ista prava kao prije rata. To ti je osnova koja se mora ispostovati. Ljudima prvo moras obezbijediti politicku zastupljenost pa tek onda kuce i stanove i radna mjesta. To je BIOS svega.
- 1gorstak
#93 Re: Kantoni DA ili NE
EU ne trazi izmjenu etnickog kljuca, mi mozemo imati novi popis a (do daljnjeg, recimo do popisa 2021) zadrzati trenutni etnicki kljuc.BSn wrote:uzaludno im je pokusavati odrzavati se samo na prici o popisu iz 1991., jer je on kocnica i kad tad mora biti osvjezen novim popisom (ako vec hocemo u tu EU)
- BSn
#94 Re: Kantoni DA ili NE
1gorstak wrote:EU ne trazi izmjenu etnickog kljuca, mi mozemo imati novi popis a (do daljnjeg, recimo do popisa 2021) zadrzati trenutni etnicki kljuc.BSn wrote:uzaludno im je pokusavati odrzavati se samo na prici o popisu iz 1991., jer je on kocnica i kad tad mora biti osvjezen novim popisom (ako vec hocemo u tu EU)
Naravno, ali bez popisa ne mozemo u EU, iako oni to, mozda, nisu ubacili u listu uslova, ali je nerealno ocekivati da prime drzavu samo na osnovu podataka Agencije za statistiku, a bez popisa.
No, nesposobni bosnjacki politicari u RS-u, koje je birao niko drugi no Bosnjacki narod, su izgubili politicki utjecaj na rad vlasti RS i sada ocekuju da ce im popis iz 1991., tj. taj etnicki kljuc zadrzati fotelje. Hoce, al' malo morgen. 1991. je davno prevazidjena (bila bi i da nije bilo rata, genocida i etnickog ciscenja) i insistirati na njoj je jednako ici punim gasom u leru, a sto vise vrije prolazi, sve se vise priblizavamo rikvercu.
- BSn
#95 Re: Kantoni DA ili NE
ma ja, neka je wrote:Annex7 ti je USLOV DMS-a. Ako samo neko pokrene pitnaje Annex7 i njegove ne provedbe Dayton pada u vodu, nadam se da to razumijes.BSn wrote:ma ja, neka je wrote:
Dobro, hajmo onda ukinuti blentitete, srednji nivo vlasti prebaciti na kantone, granice kantona da ne slijede danasnje granice entiteta, vlast kantona zasnovati na popisu iz 1991 i stvoriti srednji nivo vlasti i mogucnost implemetiranja (konacno) na ispravan nacin Annex7. Na ovaj nacin stvoriti jedno 10-12 kantoncica, jaku centralnu vlast (ono sto Europa i zahtijeva) i masuci rukama put Europe.
Za popis iz 1991, jedini posten nacin da se obezbijedi svima da imaju ista prava kao prije rata. To ti je osnova koja se mora ispostovati. Ljudima prvo moras obezbijediti politicku zastupljenost pa tek onda kuce i stanove i radna mjesta. To je BIOS svega.
U medjuvremenu su se svi koji su se mislili vratiti, vratili, tj. ne postoji vise zelja kod Bosnjaka, Hrvata i Srba za povratkom tamo gdje su zivjeli 1991., a nikog ne mozes natjerati da zivi tamo gdje ne zeli. U prijevodu na BHS to ti dodje da je Aneks 7 divna stvar na papiru, jer se njome dobijaju izbori, fura se ugrozenost i kupuju stvari u pregovorima.
Sto se tice politicke zastupljenosti - to ti se ne jede, to ne placa racune, al' cini zivot ugodnijim. Stoga nema nikakvog razloga da bosnjacke stranke iz Sarajeva zastupaju interese Bosnjaka u RS-u, jer su pokazali da im to slabo ide - po principu "daleko od ociju, daleko od srca". Biti zastupljen ne znaci da te predstavljaju SDA, SzBiH i njima slicni.
Last edited by BSn on 29/03/2010 00:49, edited 1 time in total.
- 1gorstak
#96 Re: Kantoni DA ili NE
Ne samo da je to uslov, nego ni status kandidata ne mozes dobiti bez popisa.BSn wrote:Naravno, ali bez popisa ne mozemo u EU, iako oni to, mozda, nisu ubacili u listu uslova, ali je nerealno ocekivati da prime drzavu samo na osnovu podataka Agencije za statistiku, a bez popisa.1gorstak wrote:EU ne trazi izmjenu etnickog kljuca, mi mozemo imati novi popis a (do daljnjeg, recimo do popisa 2021) zadrzati trenutni etnicki kljuc.BSn wrote:uzaludno im je pokusavati odrzavati se samo na prici o popisu iz 1991., jer je on kocnica i kad tad mora biti osvjezen novim popisom (ako vec hocemo u tu EU)
Kako rekoh, popis mozemo imati, promjene etnickog kljuca ne treba jos da bude, a onom ko insistira na promjeni etnickog kljuca ocigledno odgovara stradanje i patnja. Stavove takvih ne bi trebali da uvazavamo, naprotiv.No, nesposobni bosnjacki politicari u RS-u, koje je birao niko drugi no Bosnjacki narod, su izgubili politicki utjecaj na rad vlasti RS i sada ocekuju da ce im popis iz 1991., tj. taj etnicki kljuc zadrzati fotelje. Hoce, al' malo morgen. 1991. je davno prevazidjena (bila bi i da nije bilo rata, genocida i etnickog ciscenja) i insistirati na njoj je jednako ici punim gasom u leru, a sto vise vrije prolazi, sve se vise priblizavamo rikvercu.
- BSn
#97 Re: Kantoni DA ili NE
1gorstak wrote:Ne samo da je to uslov, nego ni status kandidata ne mozes dobiti bez popisa.BSn wrote:Naravno, ali bez popisa ne mozemo u EU, iako oni to, mozda, nisu ubacili u listu uslova, ali je nerealno ocekivati da prime drzavu samo na osnovu podataka Agencije za statistiku, a bez popisa.1gorstak wrote: EU ne trazi izmjenu etnickog kljuca, mi mozemo imati novi popis a (do daljnjeg, recimo do popisa 2021) zadrzati trenutni etnicki kljuc.
Kako rekoh, popis mozemo imati, promjene etnickog kljuca ne treba jos da bude, a onom ko insistira na promjeni etnickog kljuca ocigledno odgovara stradanje i patnja. Stavove takvih ne bi trebali da uvazavamo, naprotiv.No, nesposobni bosnjacki politicari u RS-u, koje je birao niko drugi no Bosnjacki narod, su izgubili politicki utjecaj na rad vlasti RS i sada ocekuju da ce im popis iz 1991., tj. taj etnicki kljuc zadrzati fotelje. Hoce, al' malo morgen. 1991. je davno prevazidjena (bila bi i da nije bilo rata, genocida i etnickog ciscenja) i insistirati na njoj je jednako ici punim gasom u leru, a sto vise vrije prolazi, sve se vise priblizavamo rikvercu.
Fakat ne pratim uslove koje nam EU daje, jer mi jos nismo ni na pocetku procesa koji nas ocekuje, al' ovo mi je za popis bilo logicno, pa sam zato i napisao.
Prihvati cemo ga kad-tad. U ratu smo izgubili, sada samo mozemo usporavati neizbjezno, tj. dan kad cemo, radi funkcionalnosti drzave, morati sami sebi priznati, a i ostalima, da smo zijanili.Mi smo zijanili, izgleda, na oba polja (rat - politika). Sada se bosnjacki politicari drze za zadnje, imaginarne, slamke spasa.
Sto Vuk Draskovic neki dan kaze, Srbi pricaju o Kosovu, a Srbija nema snage ni da sama sebe uredi, a bez jake i uredjene Srbije, nema ni sanse da vrate Kosovo.
Isto tako i bosnjacki politicari mogu nesto znacajno uciniti samo u FBiH i umjesto da jacaju FBiH i kao jak igrac ulaze u diskusije s drugim entitetom, komsijama i ostalim, oni pricaju o RS-u i pustaju FBiH da tone. Uhvatili su se k'o pijan plota, kada je u pitanju popis, a ovamo rapidno idu ka totalnoj dubiozi, a ni ne pomisljaju da reorganiziraju FBiH. U medjuvremenu, svi ostali nesto rade i bave se sobom (treci kanal, entitet, necemo mi s vama...).
- 1gorstak
#98 Re: Kantoni DA ili NE
Prihvatanje novog etnickog kljuca je neminovnost, pitanje je kome se zuri sa tom izmjenom ? Popis nam treba i to nije sporno, popis mozemo sutra odrzati, ali zasto ne mozemo odgoditi izmjenu etnickog kljuca do popisa kojeg ce se obaviti 2021 ? Cemu zurba ?BSn wrote:Prihvati cemo ga kad-tad
- BSn
#99 Re: Kantoni DA ili NE
1gorstak wrote:Prihvatanje novog etnickog kljuca je neminovnost, pitanje je kome se zuri sa tom izmjenom ? Popis nam treba i to nije sporno, popis mozemo sutra odrzati, ali zasto ne mozemo odgoditi izmjenu etnickog kljuca do popisa kojeg ce se obaviti 2021 ? Cemu zurba ?BSn wrote:Prihvati cemo ga kad-tad
Ne mislis da je 30 godina malo puno da se vrtimo na istom. Jasno je meni sto jedni zure, al' mi nije jasno kako ljudi mogu podrzavat' ove druge koji su nesposobni da osmisle alternativu, nego samo koce. Doduse, sve tri strane koce, samo na smjene.
Kome treba da pitanje o nacionalnosti bude izostavljeno? Kome treba da zaobilazimo jasnu sliku o posljedicamarata? A etnicki kljuc moze proci samo kao stvar dogovora, s tim sto se nasi politicari, po vec oprobanom principu kocenja, nece nikada ni o cemu dogovoriti osim o foteljama (a i tu znaju zastekat).
- 1gorstak
#100 Re: Kantoni DA ili NE
Pa ako se stalno dovodi u pitanje opstanak drzave, potencijalni povratnici nece rizikovati, to je jedan od glavnih razloga zbog kojeg je stopa povratka prilicno niska. Sanse su da ce u sljedecih deset godina doci do stabilizacije i prestanka osporavanja drzave (bacanjem zastave sa stola, negiranjem legaliteta i legitimiteta Suda BiH, tezom o neodrzivosti BiH ....), sto otvara vrata za jedan jaci val povratnika. Mozda grijesim sa tom procjenom, ali nema razloga da se pitanje povratka zatvara prije nego sto dodjemo do politicke stabilizacije.BSn wrote:1gorstak wrote:Prihvatanje novog etnickog kljuca je neminovnost, pitanje je kome se zuri sa tom izmjenom ? Popis nam treba i to nije sporno, popis mozemo sutra odrzati, ali zasto ne mozemo odgoditi izmjenu etnickog kljuca do popisa kojeg ce se obaviti 2021 ? Cemu zurba ?BSn wrote:Prihvati cemo ga kad-tad
Ne mislis da je 30 godina malo puno da se vrtimo na istom.
Vec sam ti rekao, rjesenje je jednostavno, odrzati popis a zadrzati postojeci etnicki kljuc do politicke stabilizacije (ili popisa iz 2021). To je alternativa.Jasno je meni sto jedni zure, al' mi nije jasno kako ljudi mogu podrzavat' ove druge koji su nesposobni da osmisle alternativu, nego samo koce.
To je prevazidjeno, vec je dogovoreno da ce se stanovnistvo moci izjasnjavati o etnickoj pripadnosti, sada se pregovara o tom koliko dugo da se odgodi promjenu etnickog kljuca, sto je glavna stvar u citavoj prici o popisu.Kome treba da pitanje o nacionalnosti bude izostavljeno?
Niko ne koci popis, osporava se kopiranje tog popisa u etnicki kljuc.Kome treba da zaobilazimo jasnu sliku o posljedicama rata?
Ako kazes da dogovor nije moguc, sta predlazes ? Da nemamo popis nikako ?A etnicki kljuc moze proci samo kao stvar dogovora, s tim sto se nasi politicari, po vec oprobanom principu kocenja, nece nikada ni o cemu dogovoriti osim o foteljama (a i tu znaju zastekat).