Kantoni DA ili NE

Hypo-Alpe-Adria

#376 Re: Kantoni DA ili NE

Post by Hypo-Alpe-Adria »

palermo wrote: Naravno, pa insitiranje na trećem entitetu, insistiranje na podjelama, provođenje politike koja u svojoj suštini ne štiti interese države Bosne i Hercegovine itd. To što objektivno Hrvati imaju unutar političkog bosankohercegovačkog miljea najmanje moći, ne amnestira ih ni od čega . U krajnjoj liniji, čak i da nisu bili destabilizirajući faktor, nisu bili stabilizirajući faktor.
Polako. Jedno po jedno.

1. Da li je prijedlog za administrativnu izmenu države, uvođenjem 4 i više administrativnih jedinica djelatnost usmjerena protiv države ili njene suverenosti, pa hajdemo reči i jedan vid separatizma??? Ne smiješ tako ocjenjivati neke političke opcije. Ako je nacionalni interes bošnjačkog naroda daljnja unitarizacija, ili ako hoćeš centralizacija, zašto bi suprotan stav bio ocjenjen kao protudržavni ili separatistički.

2. Daj mi konkretne primjere ''provođenje politike koja u svojoj suštini ne štiti interese države Bosne i Hercegovine itd.''. Nisi ništa rekao s ovim. Znači, primjer iz politike.

3. Nitko ne traži amnestiranje? Od koga? I sam kažeš da imaju najmanje političke moći? A zašto je to tako? Daljnjom centralizacijom federacije izgubili bi to malo i što imaju.

4. Stabilizirajući - nestabilizirajući faktor??? Rekoh ti pričamo o zadnjih 5 godina. Ako se pogleda konkretan doprinos svih političara u BiH, onda su hrvatski političari ipak najmanje štete prouzročili u ovom petogodišnjem razdoblju.

I jedno pitanje (mada je off) ali bi mi puno pomoglo u procjeni tvojih zamisli.
Da li je izbor Komšića u Predsjedništvo moralan čin? To jest, da li mi imamo pravo sebi izabrati nekog ''šupljaka'' (a znam da ne znamo drugačije, do šupljaka) ili nam ga moraju drugi izabirati za nas, ''dok ne dođemo pameti'' ???
1gorstak

#377 Re: Kantoni DA ili NE

Post by 1gorstak »

Hypo-Alpe-Adria wrote:1. Da li je prijedlog za administrativnu izmenu države, uvođenjem 4 i više administrativnih jedinica djelatnost usmjerena protiv države ili njene suverenosti, pa hajdemo reči i jedan vid separatizma???
Ako se tim administrativnim jedinicama daje monoetnicki karakter (kroz naziv, obiljezje, praznike), to u bosanskohercegovackim prilikama jeste korak ka raspadu drzave. Ako se nece nametati identitet samo jednog od tri naroda kao sluzbeni identitet bilo koje od te 4 administrativne jedinice, tu problema nema.
Ako je nacionalni interes bošnjačkog naroda daljnja unitarizacija, ili ako hoćeš centralizacija, zašto bi suprotan stav bio ocjenjen kao protudržavni ili separatistički.
To nije interes Bosnjaka. Mozda im je to zelja, ali nije interes, njihov je interes da ih se ne getoizira etnickom podjelom drzave.
osa

#378 Re: Kantoni DA ili NE

Post by osa »

1gorstak wrote:
Hypo-Alpe-Adria wrote:1. Da li je prijedlog za administrativnu izmenu države, uvođenjem 4 i više administrativnih jedinica djelatnost usmjerena protiv države ili njene suverenosti, pa hajdemo reči i jedan vid separatizma???
Ako se tim administrativnim jedinicama daje monoetnicki karakter (kroz naziv, obiljezje, praznike), to u bosanskohercegovackim prilikama jeste korak ka raspadu drzave. Ako se nece nametati identitet samo jednog od tri naroda kao sluzbeni identitet bilo koje od te 4 administrativne jedinice, tu problema nema.
Ako je nacionalni interes bošnjačkog naroda daljnja unitarizacija, ili ako hoćeš centralizacija, zašto bi suprotan stav bio ocjenjen kao protudržavni ili separatistički.
To nije interes Bosnjaka. Mozda im je to zelja, ali nije interes, njihov je interes da ih se ne getoizira etnickom podjelom drzave.
kako ti znaš šta je bošnjački interes...
1gorstak

#379 Re: Kantoni DA ili NE

Post by 1gorstak »

osa wrote:
1gorstak wrote:
Ja svoje politicke stavove definisem nakon sto uvazim argumente druge strane, tj. nakon sto se stavim u njihovu poziciju. Stavio sam se u polozaj Srba i zato mi je sasvim normalan zahtjev srpskog naroda za jakim srednjim nivoom vlasti te zato (generalno) podrzavam opstanak entiteta. Ali nametati identitet samo srpskog naroda kao sluzbeni identitet te administrativne jedinice nije interes, nego zelja s kojom se Hrvati i Bosnjaci ne trebaju pomiriti jer je citava BiH i hrvatska i bosnjacka. Na isti sam nacin dosao i do interesa Bosnjaka, probaj se staviti u polozaj druge strane, nista ti se lose nece desiti.
osa

#380 Re: Kantoni DA ili NE

Post by osa »

1gorstak wrote:
osa wrote:
Ja svoje politicke stavove definisem nakon sto uvazim argumente druge strane, tj. nakon sto se stavim u njihovu poziciju. Stavio sam se u polozaj Srba i zato mi je sasvim normalan zahtjev srpskog naroda za jakim srednjim nivoom vlasti te zato (generalno) podrzavam opstanak entiteta. Ali nametati identitet samo srpskog naroda kao sluzbeni identitet te administrativne jedinice nije interes, nego zelja s kojom se Hrvati i Bosnjaci ne trebaju pomiriti jer je citava BiH i hrvatska i bosnjacka. Na isti sam nacin dosao i do interesa Bosnjaka, probaj se staviti u polozaj druge strane, nista ti se lose nece desiti.

ni uz najbolju volju, ne mogu, a vjeruj ne možeš ni ti, možeš misliti da si se stavio u poziciju, ali osjećati, nije to tako jednostavno, glumiti da.
palermo

#381 Re: Kantoni DA ili NE

Post by palermo »

Hypo-Alpe-Adria wrote:
Polako. Jedno po jedno.

1. Da li je prijedlog za administrativnu izmenu države, uvođenjem 4 i više administrativnih jedinica djelatnost usmjerena protiv države ili njene suverenosti, pa hajdemo reči i jedan vid separatizma??? Ne smiješ tako ocjenjivati neke političke opcije. Ako je nacionalni interes bošnjačkog naroda daljnja unitarizacija, ili ako hoćeš centralizacija, zašto bi suprotan stav bio ocjenjen kao protudržavni ili separatistički.

2. Daj mi konkretne primjere ''provođenje politike koja u svojoj suštini ne štiti interese države Bosne i Hercegovine itd.''. Nisi ništa rekao s ovim. Znači, primjer iz politike.

3. Nitko ne traži amnestiranje? Od koga? I sam kažeš da imaju najmanje političke moći? A zašto je to tako? Daljnjom centralizacijom federacije izgubili bi to malo i što imaju.

4. Stabilizirajući - nestabilizirajući faktor??? Rekoh ti pričamo o zadnjih 5 godina. Ako se pogleda konkretan doprinos svih političara u BiH, onda su hrvatski političari ipak najmanje štete prouzročili u ovom petogodišnjem razdoblju.

I jedno pitanje (mada je off) ali bi mi puno pomoglo u procjeni tvojih zamisli.
Da li je izbor Komšića u Predsjedništvo moralan čin? To jest, da li mi imamo pravo sebi izabrati nekog ''šupljaka'' (a znam da ne znamo drugačije, do šupljaka) ili nam ga moraju drugi izabirati za nas, ''dok ne dođemo pameti'' ???
1. Četiri i više administrativnih jedinica, o čemu pričaš ? Da su hrvatske političke stranke čvrsto stale iza recimo koncepta biskupske konferencije ja bih rekao da je to jedan čvrst, konzistentan stav koji je na dobrobit svih. Pretpostavljam da pominjanjem ove četiri jedinice ti aludiraš na prudski sporazum, a kao što je bjelodano, još uvijek nismo utvrdili o čemu se tu radi

2. Priznajem tu sam malo bio nekonkretan i iskreno govoreći ne mogu sada tražiti primjere ( ne padaju mi baš na pamet u ovom trenu) , ali recimo da sam mislio na slučajeve kada će se prvo šititi ekonomski interes Hrvatske, a ne države Bosne i Hercegovine. Tih slučajeva ima koliko hoćeš, to znaš i sam.

3. pa nisam ja rekao da treba centralizirati federaciju, ja sam na tragu onih kako na ovom forumu tako i u stvarnom političkom životu BiH, koji misle da je nemoguće separatno napraviti federaciju funkcionalnom, bez istovremenog zadiranja u strukturne i svake druge promjene na prostoru čitave BiH.

4. Ovo je onako bezveze, najmanje štete ( ako je najmanje) su napravili zato što imaju najmanje moći,jedini razlog.

A što se tiče Komšića, pa negdje na nekoj temi sam izrekao već svoj stav, ali ponovit ću ga. Dakle, na prošlim izborima nisam glasao za Komšića, jednostavno smatrajući da to zaista jeste prije svega pravo Hrvata, i da nije moje da se miješam u to. Na ovim izborima bih glasao za Komšića, i to kao Bošnjak, bez imalo grižnje savjesti, jer jednostavno, u ovom trenutku( nakon svega što se dešavalo u zadnje četiri godine) mislim, da ako ja ugrožavam tebe izborom Komšića za člana predsjedništva ( ne osporavam ti pravo na ovo mišljenje) i ti mene ugrožavaš, i to vrlo ozbiljno, kad hoćeš da postaviš u predsjedništvu jednog npr. Ivu Miru Jovića. Znaš, to se i mene tiče. Dakle, sa tvoje tačke gledišta, reklo bi se da sam napravio korak unazad, ali ne bi bilo loše da promisliš i o tome, zašto ?
1gorstak

#382 Re: Kantoni DA ili NE

Post by 1gorstak »

osa wrote:
1gorstak wrote:
osa wrote:
ni uz najbolju volju, ne mogu, a vjeruj ne možeš ni ti, možeš misliti da si se stavio u poziciju, ali osjećati, nije to tako jednostavno, glumiti da.
Kao da smo razliciti oblici zivota a ne tri naroda koji su genetski skoro identicni. Naravno da je moguce staviti se u polozaj druge strane, ne radi se o kulturama koje vrat izduzuju stavljajuci one alke oko vrata kao u Africi, nego o ljudima sa kojim smo do juce guzili Cehinje po Makarskoj (zeno izvini) i sa kojim smo zajedno navijali za iste timove.
osa

#383 Re: Kantoni DA ili NE

Post by osa »

1gorstak wrote:
osa wrote:
1gorstak wrote:
Kao da smo razliciti oblici zivota a ne tri naroda koji su genetski skoro identicni. Naravno da je moguce staviti se u polozaj druge strane, ne radi se o kulturama koje vrat izduzuju stavljajuci one alke oko vrata kao u Africi, nego o ljudima sa kojim smo do juce guzili Cehinje po Makarskoj (zeno izvini) i sa kojim smo zajedno navijali za iste timove.

možda ti imaš sposobnosti koje ja nemam, ja se naime u pravom smislu te riječi, ne mogu staviti u položaj neke druge osobe, a kamoli naroda, naime, osjećajni moment nije moguće glumiti, ne na njegovoj iskonskoj razini.
povjerovao bih ti da se možeš staviti u položaj bošnjaka, ali srbina i hrvata, teško ;-)
1gorstak

#384 Re: Kantoni DA ili NE

Post by 1gorstak »

osa wrote:
1gorstak wrote:
osa wrote:ni uz najbolju volju, ne mogu, a vjeruj ne možeš ni ti, možeš misliti da si se stavio u poziciju, ali osjećati, nije to tako jednostavno, glumiti da.
možda ti imaš sposobnosti koje ja nemam, ja se naime u pravom smislu te riječi, ne mogu staviti u položaj neke druge osobe, a kamoli naroda, naime, osjećajni moment nije moguće glumiti, ne na njegovoj iskonskoj razini.
povjerovao bih ti da se možeš staviti u položaj bošnjaka, ali srbina i hrvata, teško ;-)
Nema to veze sa "sposobnostima", ja kao Hrvat mogu doci do zakljucka sta je interes srpskog (a i bosnjackog) naroda jer je to "stavljanje u polozaj druge strane" usko vezano sa osjecajem za pravdu. Ako se trudis biti pravedan, kao Bosnjak neces traziti centralizovanu BiH u kojoj samo Bosnjaci odlucuju o svemu, kao Srbin neces insistirati na tom da je u skoro pola BiH identitet samo tvog naroda jedini sluzbeni. Ti znaci imas problem sa tim osjecajem za pravdu i zato se ne mozes staviti u polozaj Srba i Bosnjaka. To je stvar odgoja i tu ti ja ne mogu pomoci Osa.
bitef

#385 Re: Kantoni DA ili NE

Post by bitef »

Od kad sam ja ovdje, mislim da je gorštak jedno dvadesetak puta istakao da je Hrvat. :D Kave veze ima nacionalnost, sa argumentima i diskusijom. To svakako na internetu malo vrijedi, jer se ovdje svatko može predstavljati kako god hoće.
Tako da je smiješno vazda usred sikusije podebljati stav tvrdnjom ja sam Hrvat. Ono, halo :-)
osa

#386 Re: Kantoni DA ili NE

Post by osa »

1gorstak wrote:
osa wrote:
1gorstak wrote:
Nema to veze sa "sposobnostima", ja kao Hrvat mogu doci do zakljucka sta je interes srpskog (a i bosnjackog) naroda jer je to "stavljanje u polozaj druge strane" usko vezano sa osjecajem za pravdu. Ako se trudis biti pravedan, kao Bosnjak neces traziti centralizovanu BiH u kojoj samo Bosnjaci odlucuju o svemu, kao Srbin neces insistirati na tom da je u skoro pola BiH identitet samo tvog naroda jedini sluzbeni. Ti znaci imas problem sa tim osjecajem za pravdu i zato se ne mozes staviti u polozaj Srba i Bosnjaka. To je stvar odgoja i tu ti ja ne mogu pomoci Osa.
moguće, naime ja sam odgajan da se prvenstveno brinem za sebe svoje, a da brigu za druge prepustim njima, ja bih mogao misliti ili pretpostavljati šta je bitno za bošnjake ili srbe, ali znati ili osjećati, ne mogu, ako ti možeš, svaka ti čast, jedan si od rijetkih.
vidiš pravedno je vrlo rastezljiv pojam i umnogome zavisi od kuta gledanja, pa stanje u našoj bližoj okolici ti je najbolji primjer za to, na teorijskoj razini bi se o tome i dalo raspravljati ali teorija i praksa su tako različite, a i od teorije se ne živi, i komunizam je teorijski idealan, pravedan tako ljudski, da li je ostvarljiv....
osa

#387 Re: Kantoni DA ili NE

Post by osa »

bitef wrote:Od kad sam ja ovdje, mislim da je gorštak jedno dvadesetak puta istakao da je Hrvat. :D Kave veze ima nacionalnost, sa argumentima i diskusijom. To svakako na internetu malo vrijedi, jer se ovdje svatko može predstavljati kako god hoće.
Tako da je smiješno vazda usred sikusije podebljati stav tvrdnjom ja sam Hrvat. Ono, halo :-)
s obzirom na stavove, nije mu loše to istaći, ovako bi ga ljudi mogli smatrati ortodoksnim bošnjakom, a čovjek to nije.

međutim nebitno je šta je čovjek, bez obzira što se u ničem ne slažemo, vodimo jedan kulturan dijalog, s obzirom na stil pisanja, skoro bih mu i povjerovao...
vivaldi

#388 Re: Kantoni DA ili NE

Post by vivaldi »

palermo wrote:A što se tiče Komšića, pa negdje na nekoj temi sam izrekao već svoj stav, ali ponovit ću ga. Dakle, na prošlim izborima nisam glasao za Komšića, jednostavno smatrajući da to zaista jeste prije svega pravo Hrvata, i da nije moje da se miješam u to. Na ovim izborima bih glasao za Komšića, i to kao Bošnjak, bez imalo grižnje savjesti, jer jednostavno, u ovom trenutku( nakon svega što se dešavalo u zadnje četiri godine) mislim, da ako ja ugrožavam tebe izborom Komšića za člana predsjedništva ( ne osporavam ti pravo na ovo mišljenje) i ti mene ugrožavaš, i to vrlo ozbiljno, kad hoćeš da postaviš u predsjedništvu jednog npr. Ivu Miru Jovića. Znaš, to se i mene tiče. Dakle, sa tvoje tačke gledišta, reklo bi se da sam napravio korak unazad, ali ne bi bilo loše da promisliš i o tome, zašto ?
Palermo, logika ti je dobra sve do ove posljednje recenice. S obzirom da imamo tri clana predsjednistva iz tri konstitutivna naroda oni jednostavno moraju imati osim legaliteta i legitimitet kojeg Komsic uz duzno postovanje nema medju svojim narodom. To u prevodu znaci da on jednostavno nije dobro rjesenje u ovakvim prilikama kao sto su nase gdje za bilo kakav dogovor treba odobrenje sve tri strane - u suprotnom to ce biti samo mrtvo slovo na papiru.

Ivo Miro Jovic (kakav god da je on) bi imao taj legitimet. To u prevodu znaci, da ako IMJ prilikom bilo kakvog dogovora ikada na bilo sta pristane (pod uslovom da nije pod pritiskom odnosno iznudjeno) onda ce to stvarno tako i biti i to ce biti sprovedeno. Nama je to potrebno. Nama ne trebaju ljudi koji lijepo pricaju vec koji imaju moc i snagu da sprovode dogovore pa makar to bio jedan jedini dogovor u 4 godine, dok sa Komsicem nema sanse ni za taj jedan jer sta god on da kaze to u zapadnoj hercegovini nece ni objaviti, a kamoli sprovesti.

Cak stavise ovakve stvari su samo kontrproduktivne jer se nista nije dobilo, a sa druge strane atmosfera u FBiH je otisla u nazad jer su se Hrvati nakostrijesili pa su sada jos tvrdji orah za bilo kakav dogovor, a zbog toga trpimo svi!
Hypo-Alpe-Adria

#389 Re: Kantoni DA ili NE

"palermo"
1. Četiri i više administrativnih jedinica, o čemu pričaš ? Da su hrvatske političke stranke čvrsto stale iza recimo koncepta biskupske konferencije ja bih rekao da je to jedan čvrst, konzistentan stav koji je na dobrobit svih. Pretpostavljam da pominjanjem ove četiri jedinice ti aludiraš na prudski sporazum, a kao što je bjelodano, još uvijek nismo utvrdili o čemu se tu radi
Otkud sad biskupa i crkvenjaka. Čovječe nije ovo ''Glas koncila''. Veoma neozbiljno s tvoje strane.
Ozbiljan politički narod valjda ima druge autoritete i uzore osim svećenika.
A za Prudski sporazum? Upravo tako nešto. Teritorijalno-administrativni ustroj od tri jedinice i sarajevo.
A teritoriji ne moraju imati kontinuitet. Zašto se ne bi raspravljalo o prijedlogu s etničkim regijama s diskontuitetom teritorija. Prihvaćenjem ovoga modela oni bi Hrvatima znatno ograničili prostor za pretvaranje te regije u neki nacionalni entitet.
2. Priznajem tu sam malo bio nekonkretan i iskreno govoreći ne mogu sada tražiti primjere ( ne padaju mi baš na pamet u ovom trenu) , ali recimo da sam mislio na slučajeve kada će se prvo šititi ekonomski interes Hrvatske, a ne države Bosne i Hercegovine. Tih slučajeva ima koliko hoćeš, to znaš i sam.
3. pa nisam ja rekao da treba centralizirati federaciju, ja sam na tragu onih kako na ovom forumu tako i u stvarnom političkom životu BiH, koji misle da je nemoguće separatno napraviti federaciju funkcionalnom, bez istovremenog zadiranja u strukturne i svake druge promjene na prostoru čitave BiH.
Pa ne znam onda o čemu priča. Iskreno ne vjerujem u mogućnost nekih većih i značajnijih ustavnih promjena na razini čitave BiH. Prije svega zbog RS. Njima je državno uređenje završena priča. Teško je razoriti Dayton. Kasno je sada i mjenjati Dejtonsku BIH? Ako ćemo bodovati aktere rušenje Dejtona onda tu bošnjačke političke elite dobivaju najviše ocjene. Srpske ga brane grčevito, a hrvatske bi ga prepravljale.
Shodno tvom mišljenju, zbog nemogućnosti očekivanja nekih većih pomaka na državnoj razini, nema većih promjena ni u FBiH.
A što se tiče Komšića, pa negdje na nekoj temi sam izrekao već svoj stav, ali ponovit ću ga. Dakle, na prošlim izborima nisam glasao za Komšića, jednostavno smatrajući da to zaista jeste prije svega pravo Hrvata, i da nije moje da se miješam u to. Na ovim izborima bih glasao za Komšića, i to kao Bošnjak, bez imalo grižnje savjesti, jer jednostavno, u ovom trenutku( nakon svega što se dešavalo u zadnje četiri godine) mislim, da ako ja ugrožavam tebe izborom Komšića za člana predsjedništva ( ne osporavam ti pravo na ovo mišljenje) i ti mene ugrožavaš, i to vrlo ozbiljno, kad hoćeš da postaviš u predsjedništvu jednog npr. Ivu Miru Jovića. Znaš, to se i mene tiče. Dakle, sa tvoje tačke gledišta, reklo bi se da sam napravio korak unazad, ali ne bi bilo loše da promisliš i o tome, zašto ?
Pa što nam niste barem izabrali normalnog čovjeka, već onu portabl kopiju svoga umišljenog šefa. Pa dajte nam barem Matu Đakovića. Barem iz čovjeka zrači neko veselje, a ne onog kompleksaša.
Željko Komšić...Po čemu ćemo ga pamtiti?...Izabran od strane Bošnjaka...Zaprijetio Koštunici da će ga šakom u nos...Drži sliku Blaža Kraljevića i Tita u uredu...Živi u haustoru...Sjeti se subnorovaca...I? I što još?
Da je predsjednik kućnog savjeta, vala, malo.
Mislio sam da je Ante Jelavić najgori. Onda sam upoznao Ivu Miru Jovića. Kad sam pomislio da ne može gore, umjesto Ive Mire Jovića dadose nam Komšića! Sada se bojim i razmišljat!!!!
Last edited by Hypo-Alpe-Adria on 17/04/2010 21:52, edited 1 time in total.
1gorstak

#390 Re: Kantoni DA ili NE

Post by 1gorstak »

osa wrote:vidiš pravedno je vrlo rastezljiv pojam i umnogome zavisi od kuta gledanja, pa stanje u našoj bližoj okolici ti je najbolji primjer za to, na teorijskoj razini bi se o tome i dalo raspravljati ali teorija i praksa su tako različite, a i od teorije se ne živi, i komunizam je teorijski idealan, pravedan tako ljudski, da li je ostvarljiv....
Trenutno stanje steti hrvatskom narodu i ja izlaz trazim u trampi Covica i Sarajeva, Covicevo odustajanje od projekta etnicke podjele u zamjenu za mehanizam uz pomoc kojeg bi se Hrvati na nivou FBiH zastitili od preglasavanja. A ako ce se ici na to ko ce koga zajebati, Bosnjaci imaju bolju startnu poziciju. Pa ako vec ne zelis neka pravedna rjesenja, budi bar pragmatican i procitaj Josipovicevo pranje od "podjela" kao putokaz.
Hypo-Alpe-Adria

#391 Re: Kantoni DA ili NE

vivaldi wrote: Palermo, logika ti je dobra sve do ove posljednje recenice. S obzirom da imamo tri clana predsjednistva iz tri konstitutivna naroda oni jednostavno moraju imati osim legaliteta i legitimitet kojeg Komsic uz duzno postovanje nema medju svojim narodom. To u prevodu znaci da on jednostavno nije dobro rjesenje u ovakvim prilikama kao sto su nase gdje za bilo kakav dogovor treba odobrenje sve tri strane - u suprotnom to ce biti samo mrtvo slovo na papiru.
Ivo Miro Jovic (kakav god da je on) bi imao taj legitimet. To u prevodu znaci, da ako IMJ prilikom bilo kakvog dogovora ikada na bilo sta pristane (pod uslovom da nije pod pritiskom odnosno iznudjeno) onda ce to stvarno tako i biti i to ce biti sprovedeno. Nama je to potrebno. Nama ne trebaju ljudi koji lijepo pricaju vec koji imaju moc i snagu da sprovode dogovore pa makar to bio jedan jedini dogovor u 4 godine, dok sa Komsicem nema sanse ni za taj jedan jer sta god on da kaze to u zapadnoj hercegovini nece ni objaviti, a kamoli sprovesti.

Cak stavise ovakve stvari su samo kontrproduktivne jer se nista nije dobilo, a sa druge strane atmosfera u FBiH je otisla u nazad jer su se Hrvati nakostrijesili pa su sada jos tvrdji orah za bilo kakav dogovor, a zbog toga trpimo svi!
Amen. Nema se šta dodati na ovo. :thumbup:
Ako žele još 4 godine lijepih riječi na uho i daljnje agonije, eto im ga.
osa

#392 Re: Kantoni DA ili NE

Post by osa »

1gorstak wrote:
osa wrote:vidiš pravedno je vrlo rastezljiv pojam i umnogome zavisi od kuta gledanja, pa stanje u našoj bližoj okolici ti je najbolji primjer za to, na teorijskoj razini bi se o tome i dalo raspravljati ali teorija i praksa su tako različite, a i od teorije se ne živi, i komunizam je teorijski idealan, pravedan tako ljudski, da li je ostvarljiv....
Trenutno stanje steti hrvatskom narodu i ja izlaz trazim u trampi Covica i Sarajeva, Covicevo odustajanje od projekta etnicke podjele u zamjenu za mehanizam uz pomoc kojeg bi se Hrvati na nivou FBiH zastitili od preglasavanja. A ako ce se ici na to ko ce koga zajebati, Bosnjaci imaju bolju startnu poziciju. Pa ako vec ne zelis neka pravedna rjesenja, budi bar pragmatican i procitaj Josipovicevo pranje od "podjela" kao putokaz.
ne postoji efikasna zaštita od preglasavanja,uvijek će netko biti preglasan, osim ako nećeš umjesto entitetske kočnice kakva vrijedi danas uvesti nacionalnu, pa da svi narodi mogu u bih zaustaviti sve što smatraju da im ne ide u korist, a to bi dodatno zakompliciralo državu...
bitef

#393 Re: Kantoni DA ili NE

Post by bitef »

1gorstak wrote:
Koji je to mehanizam, a da ostane funkcionalna zajednica i gdje funkcionira? A da nije rješenje na nivou Iraka, Afganistana ili takvih prćija koje inače predlažete...
1gorstak

#394 Re: Kantoni DA ili NE

Post by 1gorstak »

osa wrote:
1gorstak wrote:
ne postoji efikasna zaštita od preglasavanja,uvijek će netko biti preglasan, osim ako nećeš umjesto entitetske kočnice kakva vrijedi danas uvesti nacionalnu, pa da svi narodi mogu u bih zaustaviti sve što smatraju da im ne ide u korist, a to bi dodatno zakompliciralo državu...
Naravno da se takav mehanizam moze skuckati ako ima volje, osim toga moze se oslabiti FBiH u korist kantona ali evo i da ne idemo u izmjenu ustava FBiH, mozemo napraviti manje korake na terenu, uzmes bilo koju inicijativu u npr. Ustavnom sudu a koja je bitna Bosnjacima i onda obecas podrsku preko hrvatskih kadrova u tom sudu u zamjenu za pozitivnu odluku koja je bitna Hrvatima na entitetskom nivou. Saradnjom sa Sarajevom se moze poboljsati status hrvatskog naroda u BiH, saradnjom sa Dodikom ce se postici nulu.
palermo

#395 Re: Kantoni DA ili NE

Post by palermo »

Hypo-Alpe-Adria wrote: 1.Pa što nam niste barem izabrali normalnog čovjeka, već onu portabl kopiju svoga umišljenog šefa. Pa dajte nam barem Matu Đakovića. Barem iz čovjeka zrači neko veselje, a ne onog kompleksaša.
Željko Komšić...Po čemu ćemo ga pamtiti?...Izabran od strane Bošnjaka...Zaprijetio Koštunici da će ga šakom u nos...Drži sliku Blaža Kraljevića i Tita u uredu...Živi u haustoru...Sjeti se subnorovaca...I? I što još?
Da je predsjednik kućnog savjeta, vala, malo.
Mislio sam da je Ante Jelavić najgori. Onda sam upoznao Ivu Miru Jovića. Kad sam pomislio da ne može gore, umjesto Ive Mire Jovića dadose nam Komšića! Sada se bojim i razmišljat!!!!
Pa slušaj, meni je apsolutno svejedno ko je predsjednik Mjesne zajednice Cima ili Ilića. Vjeruj mi. Ko je predsjednik ove države mi nije svejedno. Između Ive Mire Jovića i Želja Komšića ja biram Komšića. Naravno, možeš ti meni reći da nije moje da biram Hrvata.....al šta ja mogu kad nemam povjerenje u tebe da ćeš izabrati onog koji štiti i moje interese....

P.S
Vidim svi ste kao po komandi nakostriješite čim se spomene prijedlog biskupske konferencije....pa se sve nešto pitam zašto
Last edited by palermo on 17/04/2010 22:13, edited 1 time in total.
osa

#396 Re: Kantoni DA ili NE

Post by osa »

1gorstak wrote:
osa wrote:
1gorstak wrote:
Naravno da se takav mehanizam moze skuckati ako ima volje, osim toga moze se oslabiti FBiH u korist kantona ali evo i da ne idemo u izmjenu ustava FBiH, mozemo napraviti manje korake na terenu, uzmes bilo koju inicijativu u npr. Ustavnom sudu a koja je bitna Bosnjacima i onda obecas podrsku preko hrvatskih kadrova u tom sudu u zamjenu za pozitivnu odluku koja je bitna Hrvatima na entitetskom nivou. Saradnjom sa Sarajevom se moze poboljsati status hrvatskog naroda u BiH, saradnjom sa Dodikom ce se postici nulu.

daj pojasni malo taj mehanizam zaštite od preglasavanja, samo pokušaj to opisati na provediv način, ne teorijski.
što se tiče suradnje, ona je potrebna sa svima, ne treba ni srbe iz tog isključivati, naime bez rs-a u bih ne možeš provesti ništa...
bitef

#397 Re: Kantoni DA ili NE

Post by bitef »

1gorstak wrote:

Pa od 1992. godine smo svaki mirovni plan prihvatili, od 2002. smo vrlo kooperativni Muslimanima, sve do unazad dvije - tri godine i šta smo dobili - dobivamo Komšića i stalno preglasavanje. Dobivamo da se Vc već treću godinu prolongira početak izgradnje, uvijek zbog nekih trivijalnih razloga.
Dobili smo da su se u tom razdoblju kantoni sve više razvlašćivali, dobili da je većini gradova sa hrvatskom većinom u Federaciji i u 2010. godinu smanjen koeficijent za raspodjelu indirektnih poreza, nismo dobili Statut za Travnik, kao što je u Mostaru.
Da skratim - samo dobivamo noževe u leđa.
A druga stvar što je većini Hrvata već nekoliko godina jasno da Muslimani prave nacionalnu državu od BiH i pomaganje u tom je čisti politički mazohizam.
Da želite funkcionalnu i ravnopravnu državu, sami bi tražili federalizaciju na etničkom nivou. Vaši prijedlozi se svugdje na svijetu zovu - želja za majorizacijom. Sad što je više stavljate u multietnički plašt, ne mijenja krajnji cilj te politike.
Last edited by bitef on 17/04/2010 22:18, edited 1 time in total.
palermo

#398 Re: Kantoni DA ili NE

Post by palermo »

vivaldi wrote:Palermo, logika ti je dobra sve do ove posljednje recenice. S obzirom da imamo tri clana predsjednistva iz tri konstitutivna naroda oni jednostavno moraju imati osim legaliteta i legitimitet kojeg Komsic uz duzno postovanje nema medju svojim narodom. To u prevodu znaci da on jednostavno nije dobro rjesenje u ovakvim prilikama kao sto su nase gdje za bilo kakav dogovor treba odobrenje sve tri strane - u suprotnom to ce biti samo mrtvo slovo na papiru.

Glede ovog nakostriješili se Hrvati.....zamisli situaciju da je Ivo miro Jović bio izabran i onda vječito glasanje u predsjedništvu 2:1 Nešo i ivo protiv Hareta......sasvim sam ubijeđen da bi u tom slučaju frustracija i radikalizacija Bošnjaka bila podignuta na n-ti stepeni i nisam siguran kakva bi sitiacija bila u federaciji.....

Što se tiče moći i snage, vjeruj mi Vivaldi , meni ne trebaju ni ljudi koji će imati snage i moći da provedu dogovor na moju štetu....
1gorstak

#399 Re: Kantoni DA ili NE

Post by 1gorstak »

osa wrote:
1gorstak wrote:
osa wrote:ne postoji efikasna zaštita od preglasavanja,uvijek će netko biti preglasan, osim ako nećeš umjesto entitetske kočnice kakva vrijedi danas uvesti nacionalnu, pa da svi narodi mogu u bih zaustaviti sve što smatraju da im ne ide u korist, a to bi dodatno zakompliciralo državu...
daj pojasni malo taj mehanizam zaštite od preglasavanja, samo pokušaj to opisati na provediv način, ne teorijski.
Naveo sam dva nacina mimo tog mehanizma ... jedan je slabljenje FBiH u korist kantona a drugi je trgovina politickim potezima kroz drzavne, odnosno entitetske organe. A i dobar mehanizam bi se moglo skuckati, no to je vec projekat u kojeg se ne bih samostalno upustao.
što se tiče suradnje, ona je potrebna sa svima, ne treba ni srbe iz tog isključivati, naime bez rs-a u bih ne možeš provesti ništa...
Kako god okrenes, Covic ce okrenuti ledja nekom, Dodiku ili Sarajevu, a osim toga, to Covicu trebas reci koji sklapa dogovor sa Dodikom o glasanju Srba za kandidata HDZ-a, kao problem je ako Bosnjaci glasaju za hrvatskog clana predsjednistva (jer nije njemu podredjen) a nije problem da Srbi glasaju (jer je njemu podredjen). I onda ima obraza da se buni.
Hypo-Alpe-Adria

#400 Re: Kantoni DA ili NE

palermo wrote: Pa slušaj, meni je apsolutno svejedno ko je predsjednik Mjesne zajednice Cima ili Ilića. Vjeruj mi. Ko je predsjednik ove države mi nije svejedno. Između Ive Mire Jovića i Želja Komšića ja biram Komšića. Naravno, možeš ti meni reći da nije moje da biram Hrvata.....al šta ja mogu kad nemam povjerenje u tebe da ćeš izabrati onog koji štiti i moje interese....
E tu i jeste problem. Ti ''nemaš povjerenja u mene'' i moj izbor. I našao si sebi shodno da velikodušno se pobrineš za mene. Dirljivo. Pa što još treba. Ne znam što sami ne raspišete izbore i izglasate nam sve zastupnike.
Ali nisam baš nešto vidio vaš pametniji odabir u Predsjedništvu, ali i u parlamentu općenito. Neobično, jelde? Meni znaš odabrati, a sebi ne znaš.
Post Reply