Kantoni DA ili NE

Post Reply
vox-populi

#26 Re: Kantoni DA ili NE

Post by vox-populi »

cyprus wrote:
Ja pak mislim da će Srbi, makar ovi iz istočnog dijela RS-a shvatit da je neophodna kantonizacija i tog entiteta. Srbin iz Višegrada ili Bileće nema ništa od toga što mu je administrativni centar Banja Luka na drugom kraju države, te mu to nanosi mnogo štete. Republika Srpska je centralizirana na Banja Luku što će vremenom dovesti do potpunog kraha ostalih dijelova RS-a, ako već nije. Na kraju krajeva, diobom RS-a na kanotne Srbi ne gube ništa; i dalje ostaju većina na teritoriji gdje su i sad...

Ipak, slažem se da je to zasad nerealno, pa sam prijedlog ograničio na FBiH...
Radio sam dosta po istocnom dijelu RS-a pa i znam raspolozenje ljudi tamo. Cinjenica jeste da postoji animozitet prema zapadnom dijelu i cinjenica takodjer jeste da je vecina ljudi na istoku svjesna da zapad bolje zivi i da se novac ne raspodjeljuje kako treba. Ali isto tako je cinjenica da sve ovo prestane biti bitno kada se spomene bilo kakvo prekrajanje RS-a, pa makar i ono unutrasnje, pa makar ono doprinijelo boljem zivotu tih istih ljudi.

Ja i dalje mislim, sto manje unutrasnjih teritorijalnij jedinica, to bolje i efikasnije.
cyprus

#27 Re: Kantoni DA ili NE

Post by cyprus »

osa wrote:
cyprus wrote:Ja pak mislim da će Srbi, makar ovi iz istočnog dijela RS-a shvatit da je neophodna kantonizacija i tog entiteta. Srbin iz Višegrada ili Bileće nema ništa od toga što mu je administrativni centar Banja Luka na drugom kraju države, te mu to nanosi mnogo štete. Republika Srpska je centralizirana na Banja Luku što će vremenom dovesti do potpunog kraha ostalih dijelova RS-a, ako već nije. Na kraju krajeva, diobom RS-a na kanotne Srbi ne gube ništa; i dalje ostaju većina na teritoriji gdje su i sad...

od kud ideja da je srbima iz istočne hercegovine administrativni centar banja luka, zbog čega, zašto ne bi bilo trebinje, pa ja recimo živim manje od 50 km od zagreba pa mi on nije administrativni centar, nego sisak, mali grad, a ipak centar, bar meni...
Upravo to i govorim. Po sadašnjoj administrativnoj strukturi, nekom Bilećaninu iznad opštinskog nivoa kao sljedeći administrativni centar se javlja tek Banja Luka. Zar ne bi bilo puno funkcionalnije, da je tu funkciju ima Trebinje ili makar Istočno Sarajevo.
cyprus

#28 Re: Kantoni DA ili NE

Post by cyprus »

vox-populi wrote:
cyprus wrote:
Ja pak mislim da će Srbi, makar ovi iz istočnog dijela RS-a shvatit da je neophodna kantonizacija i tog entiteta. Srbin iz Višegrada ili Bileće nema ništa od toga što mu je administrativni centar Banja Luka na drugom kraju države, te mu to nanosi mnogo štete. Republika Srpska je centralizirana na Banja Luku što će vremenom dovesti do potpunog kraha ostalih dijelova RS-a, ako već nije. Na kraju krajeva, diobom RS-a na kanotne Srbi ne gube ništa; i dalje ostaju većina na teritoriji gdje su i sad...

Radio sam dosta po istocnom dijelu RS-a pa i znam raspolozenje ljudi tamo. Cinjenica jeste da postoji animozitet prema zapadnom dijelu i cinjenica takodjer jeste da je vecina ljudi na istoku svjesna da zapad bolje zivi i da se novac ne raspodjeljuje kako treba. Ali isto tako je cinjenica da sve ovo prestane biti bitno kada se spomene bilo kakvo prekrajanje RS-a, pa makar i ono unutrasnje, pa makar ono doprinijelo boljem zivotu tih istih ljudi.

Ja i dalje mislim, sto manje unutrasnjih teritorijalnij jedinica, to bolje i efikasnije.
Vezano za prvi dio ... da znam da je sad tako, ali nadam se da će nekad prodrijet i razum u te krajeve :) . Ne samo da se nadam, nego ako ti krajevi uopšte misle u budućnosti imati stanovništvo, ovo o čemu govorim je neminovnost...

Vezano za drugi dio, ne slažem se. Moja vizija idealne adminstrativno-teriotrijalne strukture jeste 10-tak jedinica. Manji broj istih, neizostavno smrdi na torove, pa makar se radilo i o "ekonomskim regijama".
vox-populi

#29 Re: Kantoni DA ili NE

Post by vox-populi »

cyprus wrote: Moja vizija idealne adminstrativno-teriotrijalne strukture jeste 10-tak jedinica. Manji broj istih, neizostavno smrdi na torove, pa makar se radilo i o "ekonomskim regijama".
Nemoj me pogresno shvatiti, ne volim ni ja torove. Ali izgleda da su jedina realna opcija. Sve ostalo je samo mastanje.
1gorstak

#30 Re: Kantoni DA ili NE

Post by 1gorstak »

vox-populi wrote:
cyprus wrote: Moja vizija idealne adminstrativno-teriotrijalne strukture jeste 10-tak jedinica. Manji broj istih, neizostavno smrdi na torove, pa makar se radilo i o "ekonomskim regijama".
Nemoj me pogresno shvatiti, ne volim ni ja torove. Ali izgleda da su jedina realna opcija. Sve ostalo je samo mastanje.
Pa ni ubijanje Jevreja u Drugom svjetskom ratu nije predstavljano kao vid rekreacije, nego kao "nuzno zlo". Nesto sto se mora zbog dobrobiti drustva. Na isti se nacin brani i taj princip etnicke podjele BiH, kao ne bi ti, ali to je jedina realna opcija :) Dasta...
osa

#31 Re: Kantoni DA ili NE

Post by osa »

cyprus wrote:
Vezano za drugi dio, ne slažem se. Moja vizija idealne adminstrativno-teriotrijalne strukture jeste 10-tak jedinica. Manji broj istih, neizostavno smrdi na torove, pa makar se radilo i o "ekonomskim regijama".
time bi vjerojatno dobio jedinice koje bi mogle imati male ovlasti,a time bi centralizirao državu, jer pitanje ovlasti je bitno, ako bi im dao veće ovlasti dobio bi ovo što imaš danas....
vox-populi

#32 Re: Kantoni DA ili NE

Post by vox-populi »

1gorstak wrote: Pa ni ubijanje Jevreja u Drugom svjetskom ratu nije predstavljano kao vid rekreacije, nego kao "nuzno zlo". Nesto sto se mora zbog dobrobiti drustva. Na isti se nacin brani i taj princip etnicke podjele BiH, kao ne bi ti, ali to je jedina realna opcija :) Dasta...
Mislim da ti poredjenje nije na mjestu. Jevreje je ubijala nacisticka Njemacka a gotovo cijeli svijet je bio protiv. Pa je onda taj gotovo cijeli svijet ujedinjeno porazio nacisticku Njemacku te spasio preostale Jevreje.

U slucaju BiH, Bosnjaci nemaju podrsku ni EU a ni vecine relevantnih zemalja svijeta u svojoj politickoj viziji BiH. Niti Srbi i Hrvati imaju podrsku u otcjepljenju. Tako da ostaje ili status quo ili dogovor. Sto se tice medjunarodne zajednice, njima je potpuno svejedno da li cemo se, i kada cemo se dogovoriti.

Opcija 1: ne dogovaramo se, insistiramo na svojim stavovima. Rezultat: i nakon 20 godina, situacija i dalje kakva je i danas, ako ne i gora.

Opcija 2: dogovaramo se. Ovo podrazumijeva niz kompromisa koji ce sigurno biti bolni i nepravedni ali ce se jedino tako krenuti naprijed.

A de mi reci, kako ti licno vidis cijeli ovaj proces? Koje je to po tebi realno rjesenje? Sa naglaskom na ovo REALNO.
osa

#33 Re: Kantoni DA ili NE

Post by osa »

vox-populi wrote:
1gorstak wrote: Pa ni ubijanje Jevreja u Drugom svjetskom ratu nije predstavljano kao vid rekreacije, nego kao "nuzno zlo". Nesto sto se mora zbog dobrobiti drustva. Na isti se nacin brani i taj princip etnicke podjele BiH, kao ne bi ti, ali to je jedina realna opcija :) Dasta...
Mislim da ti poredjenje nije na mjestu. Jevreje je ubijala nacisticka Njemacka a gotovo cijeli svijet je bio protiv. Pa je onda taj gotovo cijeli svijet ujedinjeno porazio nacisticku Njemacku te spasio preostale Jevreje.

U slucaju BiH, Bosnjaci nemaju podrsku ni EU a ni vecine relevantnih zemalja svijeta u svojoj politickoj viziji BiH. Niti Srbi i Hrvati imaju podrsku u otcjepljenju. Tako da ostaje ili status quo ili dogovor. Sto se tice medjunarodne zajednice, njima je potpuno svejedno da li cemo se, i kada cemo se dogovoriti.

Opcija 1: ne dogovaramo se, insistiramo na svojim stavovima. Rezultat: i nakon 20 godina, situacija i dalje kakva je i danas, ako ne i gora.

Opcija 2: dogovaramo se. Ovo podrazumijeva niz kompromisa koji ce sigurno biti bolni i nepravedni ali ce se jedino tako krenuti naprijed.

A de mi reci, kako ti licno vidis cijeli ovaj proces? Koje je to po tebi realno rjesenje? Sa naglaskom na ovo REALNO.
od kud ti ideja da se hrvati žele otcjepiti od bih, pa bih je i hrvatska.....
neretvanac

#34 Re: Kantoni DA ili NE

Post by neretvanac »

1gorstak wrote:
Maraschino wrote:Od necega se mora poceti. Da li je ovo pocetak kraja glomazne administracije koja nam guta nemala sredstva koja bi mogli iskoristiti mnogo pametnije nego za plate ''onima bez kojih se moze'' .
Ne treba se ukidati kantone. Mozda spojiti....

Unskosanski i Livanjski
Zapadnohercegovacki i Hercegovackoneretvanski
Kanton Sarajevo i Bosanskopodrinjski
Zenickodobojski i Srednjobosanski
Posavski i Tuzlanski

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/b ... govine.PNG

Hrvati moraju imati utjecaj na lokalnu zajednicu, ne moze se o svemu u Sarajevu odlucivati. Administraciju se moze popoloviti smanjivanjem broja kantona (sa 10 na 5), ali potpuno ukidanje kantone nije realna opcija. Hrvatska ima 21 zupaniju, sa sve ministarstvima kao i kod nas (samo sto se to tamo kulturno zove "upravni odjel", a ne megalomanski "ministarstvo").
Hercegovacko-Neretvanski kanton, dakle dolina Neretve, nikada aposlutno nije bila vezana (pa tako nije ni danas) na podrucja koja pripadaju ZHK-Posusje,Ljubuski,Grude itd... To su uvijek bila dva svijeta za sebe...
U Hercegovini su uvijek Jablanica+Konjic+Prozor cinili jednu cjelinu, zapadna Hercegovina (potez Siroki Brijeg+Duvno) drugu cjelinu, dok je sira regija Mostara uvijek bila za sebe posebna. Mostar jeste Hercegovina itekako, ali je nespojiv sa manjim sredinama Hercegovine.
vox-populi

#35 Re: Kantoni DA ili NE

Post by vox-populi »

osa wrote: od kud ti ideja da se hrvati žele otcjepiti od bih, pa bih je i hrvatska.....
Licno misljenje. S tim da vode dosta realniju politku, svjesni su da nemaju podrsku cak ni Zagreba u tim nakanama pa uopste ne potenciraju pricu oko otcjepljenja. A siguran sam da bi, u odredjenim uslovima, presretni bili kada bi se mogli pripojiti Hrvatskoj.
osa

#36 Re: Kantoni DA ili NE

Post by osa »

vox-populi wrote:
osa wrote: od kud ti ideja da se hrvati žele otcjepiti od bih, pa bih je i hrvatska.....
Licno misljenje. S tim da vode dosta realniju politku, svjesni su da nemaju podrsku cak ni Zagreba u tim nakanama pa uopste ne potenciraju pricu oko otcjepljenja. A siguran sam da bi, u odredjenim uslovima, presretni bili kada bi se mogli pripojiti Hrvatskoj.
ma bio bi ja sretan kad bi bili 51 država usa, ali ne ide, kako pripojiti nešto što ima diskontinuitet teritorija, zato stalno to i ističem, pa bi kraj normalnih ustavnih i zakonskih prepreka disoluciji zemlje imao i jednu praktičnu...
1gorstak

#37 Re: Kantoni DA ili NE

Post by 1gorstak »

vox-populi wrote:

U slucaju BiH, Bosnjaci nemaju podrsku ni EU a ni vecine relevantnih zemalja svijeta u svojoj politickoj viziji BiH. Niti Srbi i Hrvati imaju podrsku u otcjepljenju. Tako da ostaje ili status quo ili dogovor.
Ovo sto sada imamo nije status quo nego proces jacanja drzave, cak se i za vrijeme ove Dodikove strahovlade prebacivalo nadleznosti na nivo drzave a to ce biti slucaj i u buducnosti, uz pravdanje tog trenda evroatlantskim integracijama. Ne ide brzo kao prije 4 godine, ali se ipak kotrlja.

Ja sam na jednoj drugoj temi objasnio sta su moguce opcije. Ovo tvoje ponudjeno ne odgovara realnosti jer ignorises i demografska kretanja i proces jacanja drzave (kroz uspostavu malog miliona agencija i komisija koje trazi EU). Za 20 godina stvari ne mogu ostati iste, a gore mogu biti samo u tom kontekstu sto ce Bosnjaci ciniti nekih 66 % stanovnistva i imati kontrolu nad jos dvadesetak agencija ciji je rad regulisan drzavnim (a ne entitetskim) zakonima.
bitef

#38 Re: Kantoni DA ili NE

Post by bitef »

1gorstak wrote:
vox-populi wrote:

U slucaju BiH, Bosnjaci nemaju podrsku ni EU a ni vecine relevantnih zemalja svijeta u svojoj politickoj viziji BiH. Niti Srbi i Hrvati imaju podrsku u otcjepljenju. Tako da ostaje ili status quo ili dogovor.
Ovo sto sada imamo nije status quo nego proces jacanja drzave, cak se i za vrijeme ove Dodikove strahovlade prebacivalo nadleznosti na nivo drzave a to ce biti slucaj i u buducnosti, uz pravdanje tog trenda evroatlantskim integracijama. Ne ide brzo kao prije 4 godine, ali se ipak kotrlja.

Ja sam na jednoj drugoj temi objasnio sta su moguce opcije. Ovo tvoje ponudjeno ne odgovara realnosti jer ignorises i demografska kretanja i proces jacanja drzave (kroz uspostavu malog miliona agencija i komisija koje trazi EU). Za 20 godina stvari ne mogu ostati iste, a gore mogu biti samo u tom kontekstu sto ce Bosnjaci ciniti nekih 66 % stanovnistva i imati kontrolu nad jos dvadesetak agencija ciji je rad regulisan drzavnim (a ne entitetskim) zakonima.
Moguće da će Muslimana biti 66%, ako broj stanovnika BiH spadne na 2 milijuna. :-) Već drugu godinu broj rođenih Bošnjaka Muslimana nije iznad 18.000, a trend fertiliteta u zadnji 10 godina ima strmoglavi pad.
Ne znam drugu matematiku za 66% Muslimana u BiH osim pada ukupnog broja stanovnika BiH na 2 milijuna.

Broj Bošnjaka za 20 godina je 1,4 milijuna maksimum maksimuma,
Srba 900.000,
a Hrvata 400.000.
Naravno projekcija je na osnovu sadašnjeg trenda.
cyprus

#39 Re: Kantoni DA ili NE

Post by cyprus »

vox-populi wrote:Nemoj me pogresno shvatiti, ne volim ni ja torove. Ali izgleda da su jedina realna opcija. Sve ostalo je samo mastanje.
Dakle, ti i osa mislite da je nešto ovakvo realno i funkcionalno rješenje? :roll:

Image

Sličan princip administrativno-teritorijalnog uređenja možete naći samo u Etiopiji ( http://en.wikipedia.org/wiki/Regions_of_Ethiopia ), ali čak i tamo to izgleda smislenije. A ja mislim da čak i ako zanemarimo krvavu činjenicu da mnoge opštine i dijelovi opština ne bi bili obojeni ovim bojama kojim su sad, ovo je vjerovatno najgore moguće uređenje BiH i definitivno gore od sadašnjeg.

A i što se tiče realnosti, ne vidim da je uspostavljanje nečeg ovakvog imalo vjerovatnije od ukidanja entiteta ili otcjepljenja Republike Srpske :roll: , al pretpostavljam da će ovo biti mit HDZ-a za predstojeće izbore :roll: , mora se priznat da su ga dosad stidljivo iznosili, ali sad je valjda vrijeme da bljesne u punom sjaju, pošto je valjda nestalo drugih kečeva u rukavu :-)
elSaik

#40 Re: Kantoni DA ili NE

Post by elSaik »

Mislim da je jedino izgledno i realno rješenje da se kantoni svedu sa 10 na 4 spajanjem postojećih. I da se možda nekad u budućnosti RS podijeli na zapadnu i istočnu i stvore također 2 kantona. 6 kantona + distrikti Sarajevo i Brčko, i to bi bilo to. :roll:
osa

#41 Re: Kantoni DA ili NE

Post by osa »

nešto slično, ako drvar, grahovo i glamoč staviš u srpski jedinicu, onda općine bos. posavine premjesti u hrvatsku i to je to.
cyprus

#42 Re: Kantoni DA ili NE

Post by cyprus »

osa wrote:
cyprus wrote:
time bi vjerojatno dobio jedinice koje bi mogle imati male ovlasti,a time bi centralizirao državu, jer pitanje ovlasti je bitno, ako bi im dao veće ovlasti dobio bi ovo što imaš danas....
Te jedinice ne moraju imati male ovlasti. Recimo da se pri famoznom rasformiranju entiteta, 40% njihovih nadležnosti prenese na državu, a 60% na kantone. Zatim da se dio nekih sadašnjih kantonalnih ovlasti prenese na opštine. Zašto bi to bilo neprihvatljivo?

Još mi nešto pade na um. Upravo radim svoj diplomski na temu kineskog političko-teritorijalnog sistema. Kod njih postoje autonomije na više nivoa. Dakle, ne samo autonomne regije (Tibet, Sinkjang, Unutrašnja Mongolija, Ningsija i Kvangsi), nego i autonomne perfekture i opštine. Mislim da bi se nešto slično moglo primjeniti i na Bosnu i Hercegovinu. Tako bi npr. većinske hrvatske opštine koje bi se nalazile u većinski bošnjačkim kantonima (Vitez, Novi Travnik, Kiseljak, Busovača, Žepče, Orašje, Odžak...) imale specijalan status, te bi imale nešto veća ovlaštenja i veći stepen autonomije u odnosu na "obične opštine". Isto važi i za bošnjačke opštine (Konjic, Jablanica, a moglo bi se primjeniti i na Srebrenicu...), te srpske (Bosansko Grahovo, Drvar). Na taj način niko ne bi bio ugrožen na lokalnom i kantonalnom nivou, a državni bi se isto mogao urediti posebnim ustavnim odredbama.

Jedini preduslov za ovo je prihvatanje države BiH od svih njenih građana i naroda, te potpuno međusobno uvažavanje jednakopravnosti naroda. No, kako su to trenutno samo misaone složenice, svjestan sam da od mog prijedloga u narednih par decenija vjerovatno neće biti ništa, ali sa dolaskom novi generacija nekad... ko zna :)
Last edited by cyprus on 28/03/2010 14:55, edited 1 time in total.
osa

#43 Re: Kantoni DA ili NE

Post by osa »

cyprus wrote:
osa wrote:
cyprus wrote:
Te jedinice ne moraju imati male ovlasti. Recimo da se pri famoznom rasformiranju entiteta, 40% njihovih nadležnosti prenese na državu, a 60% na kantone. Zatim da se dio nekih sadašnjih kantonalnih ovlasti prenese na opštine. Zašto bi to bilo neprihvatljivo?

Još mi nešto pade na um. Upravo radim svoj diplomski na temu kineskog političko-teritorijalnog sistema. Kod njih postoje autonomije na više nivoa. Dakle, ne samo autonomne regije (Tibet, Sinkjang, Unutrapnja Monholija, Ningsija i Kvangsi), nego i autonomne perfekture i opštine. Mislim da bi se nešto slično moglo primjeniti i na Bosnu i Hercegovinu. Tako bi npr. većinske hrvatske opštine koje bi se nalazile u većinski bošnjačkim kantonima (Vitez, Novi Travnik, Kiseljak, Busovača, Žepče, Orašje, Odžak...) imale specijalan status, te bi imale nešto veća ovlaštenja i veći stepen autonomije u odnosu na "obične opštine". Isto važi i za bošnjačke opštine (Konjic, Jablanica, a moglo bi se primjeniti i na Srebrenicu...), te srpske (Bosansko Grahovo, Drvar). Na taj način niko ne bi bio ugrožen na lokalnom i regionalnom nivou, a državni bi se isto mogao urediti posebnim ustavnim odredbama.
ako se radi o višenacionalnoj državi onda bi teritorijalne jedinice trebale imati ovlasti nad školstvom, policijom, nižim sudstvom, da bi to financirale moraju imati porezne prihode, dakle, ne smiješ previše usitnjavati jedinice, opet ćeš imati kamaru administracije i troškova vezanih s njom.
ovaj kineski primjer je relativno zanimljiv, međutim onda nema diskontinuiteta teritorija, a ja mislim da je on praktična i najbolje kočnica bilo kakvim razmišljanjima o disoluciji države.
nego od kud ti ideja da su odžak i orašje u bošnjačkom kantonu...
neretvanac

#44 Re: Kantoni DA ili NE

Post by neretvanac »

cyprus wrote:
vox-populi wrote:Nemoj me pogresno shvatiti, ne volim ni ja torove. Ali izgleda da su jedina realna opcija. Sve ostalo je samo mastanje.
Dakle, ti i osa mislite da je nešto ovakvo realno i funkcionalno rješenje? :roll:

Image

Sličan princip administrativno-teritorijalnog uređenja možete naći samo u Etiopiji ( http://en.wikipedia.org/wiki/Regions_of_Ethiopia ), ali čak i tamo to izgleda smislenije. A ja mislim da čak i ako zanemarimo krvavu činjenicu da mnoge opštine i dijelovi opština ne bi bili obojeni ovim bojama kojim su sad, ovo je vjerovatno najgore moguće uređenje BiH i definitivno gore od sadašnjeg.

A i što se tiče realnosti, ne vidim da je uspostavljanje nečeg ovakvog imalo vjerovatnije od ukidanja entiteta ili otcjepljenja Republike Srpske :roll: , al pretpostavljam da će ovo biti mit HDZ-a za predstojeće izbore :roll: , mora se priznat da su ga dosad stidljivo iznosili, ali sad je valjda vrijeme da bljesne u punom sjaju, pošto je valjda nestalo drugih kečeva u rukavu :-)
:-) :roll:
Jajce,Busovaca,Novi Travnik- Hrvati u ovim mjestima nisu nikakva jasna vecina, etnicka struktura se potpuno promjenila...
Mostar- Bosnjaci cine +-5% pola stanovnistva ukupno, u pola grada samog su 100% stanovnistvo, i na 70% opcine Mostar su apsolutna vecina...

Stolac- Vecina Bosnjaka se vratila, cine pola stanovnistva u samoj carsiji, za opcinu ne znam

Al bitno nek si ti to poplavio... Jel to ona Alijina ko hebe Bosnjake Hercegovine, ionako je krs i kamen? :roll: :zzzz:
Socijalista

#45 Re: Kantoni DA ili NE

Post by Socijalista »

Kantoni nam ne trebaju nikako, to je valjda svima jasno, ali posto moramo ostati realni - smatram da ih treba smanjiti i par funkcija ukinuti na federalnom nivou (predsjednik, potpredsjednici itd.). Ostalo je sve magla, mozda i skontamo nekad da je to jedino trenutno rijesenje.
bitef

#46 Re: Kantoni DA ili NE

Post by bitef »

cyprus wrote:

Image

Ne, ovo boldano je laž.

Sličan "zemljopisni" princip je na snazi u Švicarskoj. Kantoni su nigdje veze sa zemljpisnom logikom, imaju po nekoliko enklava unutar drugih kantona. Imaju čak kantone unutar kantona. Raštrkani.

Kanton Freiburg
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... Map_FR.svg

Znači tu imamo jedan kanton, koji ima čak četiri svoje, ajmo reći, enklave. Jednu veću, pa jednu srednju, plus dva "otočića", koja najviše podsjećaju na Veliki i Mali Školj.

Kanton Lausanne
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... Map_VD.svg

Freiburgu susjedni kanton. Tu se vide Freiburške enklave, s time da i Lausanne na sjeveru ima svoju enklavu.

Kanton Solothurn
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... Map_SO.svg

Ionako raštrkan, s dvije enklave na sjeveru, plus jedan maliotočić" na jugu.

Kanton Schaffhausen
http://de.wikipedia.org/wiki/Datei:Swit ... Map_SH.svg

Dvije enklave, da bi se došlo u ovu jednu mora se proći čak kroz dva susjedna kantona.

Kanton St. Gallen
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... Map_SG.svg
Ovaj kanton u sebi ima enklavu, koja je opet podijeljena na dva kantona (Ausserhoden i Innerhoden), a jedan od ta dva kantona opet ima enklavu u drugom.

Kantoni Ausserrhoden i Innerrhoden unutar kantona St. Gallen.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... Map_AR.svg
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... Map_AI.svg
Last edited by bitef on 28/03/2010 16:08, edited 1 time in total.
osa

#47 Re: Kantoni DA ili NE

Post by osa »

ne znam da li ljudi znaju u švicarskoj je recimo bilo prelazaka sela iz kantona u kanton a da nemaju direktnu vezu, mislim teritorijalnu s kantonom u koji prelaze, i to prelaza na vjerskoj ne nacionalnoj osnovi, naime prelazilo se iz kantona u kojem su većina nijemci protestanti u kanton gdje su većina nijemci katolici.
bitef

#48 Re: Kantoni DA ili NE

Post by bitef »

osa wrote:ne znam da li ljudi znaju u švicarskoj je recimo bilo prelazaka sela iz kantona u kanton a da nemaju direktnu vezu, mislim teritorijalnu s kantonom u koji prelaze, i to prelaza na vjerskoj ne nacionalnoj osnovi, naime prelazilo se iz kantona u kojem su većina nijemci protestanti u kanton gdje su većina nijemci katolici.
Godine 1979. su se katoličke općine (Jura) odvojile od kantona Bern sa tradicionalnom protestantskom većinom.

Pristupanje (tj. različito vrijeme pristupanja) konfederaciji i konfesionalna pripadnost su osnovni principi nastanka švicarskih kantona. Konfesionalna pripadnost je i najvažnija osim dvije -tri iznimke zbog drugog principa.
osa

#49 Re: Kantoni DA ili NE

Post by osa »

bitef wrote:
osa wrote:ne znam da li ljudi znaju u švicarskoj je recimo bilo prelazaka sela iz kantona u kanton a da nemaju direktnu vezu, mislim teritorijalnu s kantonom u koji prelaze, i to prelaza na vjerskoj ne nacionalnoj osnovi, naime prelazilo se iz kantona u kojem su većina nijemci protestanti u kanton gdje su većina nijemci katolici.
Godine 1979. su se katoličke općine (Jura) odvojile od kantona Bern sa tradicionalnom protestantskom većinom.

Pristupanje (tj. različito vrijeme pristupanja) konfederaciji i konfesionalna pripadnost su osnovni principi nastanka švicarskih kantona. Konfesionalna pripadnost je i najvažnija osim dvije -tri iznimke zbog drugog principa.
ali, šta švicarci znaju, papci.....
cyprus

#50 Re: Kantoni DA ili NE

Post by cyprus »

osa wrote:ako se radi o višenacionalnoj državi onda bi teritorijalne jedinice trebale imati ovlasti nad školstvom, policijom, nižim sudstvom, da bi to financirale moraju imati porezne prihode, dakle, ne smiješ previše usitnjavati jedinice, opet ćeš imati kamaru administracije i troškova vezanih s njom.
ovaj kineski primjer je relativno zanimljiv, međutim onda nema diskontinuiteta teritorija, a ja mislim da je on praktična i najbolje kočnica bilo kakvim razmišljanjima o disoluciji države.
nego od kud ti ideja da su odžak i orašje u bošnjačkom kantonu...
Pa i sadašnji kantoni funkcionišu sa mnogim tim ovlastima. Ovdje bi se samo kantoni okrupnili i smanjio njihov broj. S tim što bih ja policiju radije stavio na državni nivo, ali zbog situacije kakva je, još uvijek je riječ o fikciji.

Diskontinuitet teritorija nije nikakva garancija u pogledu prevencije od secesijskih aspiracija. Ko kaže da u nekom novom ludilu neće biti novih pokušaja kopanja raznih koridora vojnim putem ili putem "humanih preseljenja". :roll:

Prema mom prijedlogu okrupnjavanja kantona, Tuzlanski i Posavski bi doživjeli fuziju u jedan, otud Orašje i Odžak u većinski bošnjačkom kantonu.
Post Reply