Kantoni DA ili NE

Post Reply
kiky

#226 Re: Kantoni DA ili NE

Post by kiky »

:D
sammo

#227 Re: Kantoni DA ili NE

Post by sammo »

Ukinuti ove kantone, dati vece ovlasti opcinama, RS i FBIH neka dobiju status kantona, sve ostalo na drzavnu razinu...ma dosta vise zezanja :arrow: samo na taj nacin bi se moglo u Nato i EU...
kiky

#228 Re: Kantoni DA ili NE

Post by kiky »

e, moj, sammo ...
:D
osa

#229 Re: Kantoni DA ili NE

Post by osa »

sammo wrote:Ukinuti ove kantone, dati vece ovlasti opcinama, RS i FBIH neka dobiju status kantona, sve ostalo na drzavnu razinu...ma dosta vise zezanja :arrow: samo na taj nacin bi se moglo u Nato i EU...
ovakvoj državi dati da odlučuje o svemu :?:
BH_citizen

#230 Re: Kantoni DA ili NE

Post by BH_citizen »

Definitivno ukinuti kantone. Ova struktura vlasti nije potrebna a jako je skupa za gradjane koji zive u kantonima.

Da li su nam zaista potrebni kantonalni premijeri, njihovi zamjenici, njihov 'kabinet' (par vozaca, sekretarica, itd..) a da ne govorimo o ostalim troskovima (stambeni objekti, namjestaj, vozni parkovi itd..). Iskreno se nadam da su gradjani svjesni da oni finansiraju ove 'vrijede' radnike kao i njihove skupe igracke - sluzbena vozila koja kostaju i do KM 80,000.00.

Trenutno (tamo gdje imamo kantone) doprinosi koje placa jedan uposlenik iznose 31% od bruto iznosa plate, dok poslodavac placa 11.5%..

Ukidanjem kantona ovi procenti bi mogli bili manji tj. vise para bi ostalo onima koji su ih zaista i zaradili, i/ili
Sredstva koja su dobijali kantoni bi mogla biti preusmjerena na infrastrukturne i druge razvojne projekte od kojih bi BiH gradjani zaista imali koristi.
Lug

#231 Re: Kantoni DA ili NE

Post by Lug »

osa wrote:
sammo wrote:Ukinuti ove kantone, dati vece ovlasti opcinama, RS i FBIH neka dobiju status kantona, sve ostalo na drzavnu razinu...ma dosta vise zezanja :arrow: samo na taj nacin bi se moglo u Nato i EU...
kad mogu Hrvati u Hrvatskoj, sto ne bi i u Bosni i hercegovini ?

Inace, kakva je razlika izmedju Hrvatske i Bosne i Hercegovine ?
cyprus

#232 Re: Kantoni DA ili NE

Post by cyprus »

Ovi što bi organizirali vlast na samo dva nivoa (državni i opštinski): shvatate bi onda ova država imala 140 i kusur premijera x10-20 ministara (princip svaka opština svoju vladu)? :-) :-) :-) Smanjenje administracije? Ha? :shock:
osa

#233 Re: Kantoni DA ili NE

Post by osa »

Lug wrote:
osa wrote:
kad mogu Hrvati u Hrvatskoj, sto ne bi i u Bosni i hercegovini ?

Inace, kakva je razlika izmedju Hrvatske i Bosne i Hercegovine ?
nikakva, obe su države hrvatskog naroda, samo bih ima još ono i....
elSaik

#234 Re: Kantoni DA ili NE

Post by elSaik »

cyprus wrote:Ovi što bi organizirali vlast na samo dva nivoa (državni i opštinski): shvatate bi onda ova država imala 140 i kusur premijera x10-20 ministara (princip svaka opština svoju vladu)? :-) :-) :-) Smanjenje administracije? Ha? :shock:
Organizacija države na dva nivoa vlasti uopšte za sobom ne povlači povećanje administracije, "140 i kusur premijera x10-20 ministara" i slično.
Vukašin

#235 Re: Kantoni DA ili NE

Post by Vukašin »

Lug wrote: kad mogu Hrvati u Hrvatskoj, sto ne bi i u Bosni i hercegovini ?
Jaka centralizacija drzave ko u Hrvatskoj je losa stvar. Ja licno mislim da ce i Hrvatska sprovesti vecu regionalizaciju (Zupanije dobiti jos vece ovlasti primejrice). posto je to trend u svim EU drzavama (na jednu stranu jacanje supernacije EU....a na drugu stranu sve veca regionalizacija). Poslije Istre poceli sada i moji dragi susjedi Zagorci traziti svoju regiju :D .

Srbija je vec sto se regionalizacije tice na dobrom putu i u slucaju Srbije mislim da ce to cak ojacati drzavu i samo budale ko SRS ili DSS se protive tome.

Naravno ovi "etnicki" entitei ko u BiH koji imaju vise politicke moci nego drzava se losa stvar.
kiky

#236 Re: Kantoni DA ili NE

Post by kiky »

u bosni postoje ekonomsko geografske regije koje su se iskristalisale kroz istoriju ...
hercegovina, posavina, semberija, istočna bosna ( podrinje ), centralna bosna ( srebrena ), zapadna bosna i, eventualno, region sarajevo ( šire područje ) ...
sve regije manje više imaju formirane regionalne centre ...
nikakav to problem nebi bio ni za ove branioce etničkih podjela jer bi trenutni raspored stanovništva ostao najvjerovatnije isti ...
sammo

#237 Re: Kantoni DA ili NE

Post by sammo »

elSaik wrote:
cyprus wrote:Ovi što bi organizirali vlast na samo dva nivoa (državni i opštinski): shvatate bi onda ova država imala 140 i kusur premijera x10-20 ministara (princip svaka opština svoju vladu)? :-) :-) :-) Smanjenje administracije? Ha? :shock:
Organizacija države na dva nivoa vlasti uopšte za sobom ne povlači povećanje administracije, "140 i kusur premijera x10-20 ministara" i slično.
Opcina ne bi imala vladu niti ministre, samo gradonacelnika i vijece za politiku, sud, maticni ured...i odjele...npr. za zemljiste, 5 - 15 opcina bi bilo u regiji i ta regija bi imala samo jednu malu instituciju, koja bi koordinirala suradnju među njima za infrastrukturu i npr. elektrosistem. Kasnije bi se takva regija mogla povezati sa nekom HR zupanijom i preko njih izvuci novac iz EU fondova za zajednicke prekogranicne projekte. A kad bi BIH postala pridruzena clanica EU, bi opcine i regije mogle same direktno doci do novca iz EU fondova...nije to malo novca, samo ga treba znati uzeti...
kv99

#238 Re: Kantoni DA ili NE

Post by kv99 »

sammo wrote:
elSaik wrote:
Opcina ne bi imala vladu niti ministre, samo gradonacelnika i vijece za politiku, sud, maticni ured...i odjele...npr. za zemljiste, 5 - 15 opcina bi bilo u regiji i ta regija bi imala samo jednu malu instituciju, koja bi koordinirala suradnju među njima za infrastrukturu i npr. elektrosistem. Kasnije bi se takva regija mogla povezati sa nekom HR zupanijom i preko njih izvuci novac iz EU fondova za zajednicke prekogranicne projekte. A kad bi BIH postala pridruzena clanica EU, bi opcine i regije mogle same direktno doci do novca iz EU fondova...nije to malo novca, samo ga treba znati uzeti...
Znaci potrebna je potpuna decentralizacija sa vrlo malo drzavnih ovlasti ( vanjski poslovi, valuta , 2-3 vojnika itd ) a sljedeci nivo je opstine....koje bi se onda opet uvezale u neke " regije " koje bi mogle da dobivaju ekonomsku pomoc iz Hrvatske :? Sve se svodi da se ukinu sto vise zajednicke institucije ili svaki nivo vlasti koji veze i drzi drzavu na okupu da bi se mogle praviti "regije " :wink: Koliko ti je to vremena trebalo u Livnu da to skontas i tako da probas da prodas sto se nije moglo ranije a zamotano kao " Hrvatska zajednica HB/ samouprava/ pravo konstitutivnog naroda itd" :lol:
red label

#239 Re: Kantoni DA ili NE

Post by red label »

Vukašin wrote:
Lug wrote: kad mogu Hrvati u Hrvatskoj, sto ne bi i u Bosni i hercegovini ?
Jaka centralizacija drzave ko u Hrvatskoj je losa stvar. Ja licno mislim da ce i Hrvatska sprovesti vecu regionalizaciju (Zupanije dobiti jos vece ovlasti primejrice). posto je to trend u svim EU drzavama (na jednu stranu jacanje supernacije EU....a na drugu stranu sve veca regionalizacija). Poslije Istre poceli sada i moji dragi susjedi Zagorci traziti svoju regiju :D .

Srbija je vec sto se regionalizacije tice na dobrom putu i u slucaju Srbije mislim da ce to cak ojacati drzavu i samo budale ko SRS ili DSS se protive tome.

Naravno ovi "etnicki" entitei ko u BiH koji imaju vise politicke moci nego drzava se losa stvar.
Ja bih prije rekao da je podjela moći između BiH i entiteta vješto izbalansirana.
nosara

#240 Re: Kantoni DA ili NE

Post by nosara »

Jedina alternativa ovakvom uredjenju FBiH je njena podjela na "hrvatski" i "bosnjacki" dio... Dakle, nije nemoguce, ova bagra na vlasti u stanju je uciniti i gore stvari... Upravo bi ukidanje kantona moglo biti argument za tu podjelu...

Idealno bi bilo da je BiH regionalizovana bez nacionalnog predznaka, ali to je nemoguce...
sammo

#241 Re: Kantoni DA ili NE

Post by sammo »

za kv99:
Ne okreci moje rijeci...nisam ni priblizno mislio na HB, a HR sam naveo, jer je pridruzena clanica i na taj nacin moze vuci novac iz EU i moze ulkjuciti BIH u zajednicke projekte, a to je najlakse uz granicu...moze Posavina ili krajina...pa i Livno. Sama BIH ne moze nista dobiti iz EU fondova osim milosti od MMFa, provjereno 100x, nesto malo mozda za inovacije preko eureke, ali tek od 2009. dalje. U svakom slucaju je bolje povezati se preko grane i dobiti 50% subvencije za objekte, masine, infrastrukturu nego nista.
Nisam nista rekao za drzavne ovlasti, bile bi sigurno vece od opcinskih pod pretpostavkom da se RS slozi s tim. Malo sam u Livnu, vise u Sarajevu, a 3/4 vremena u EU...nacionalna prepucavanja u BIH znace samo gubljenje vremena, nisam dio toga.
kv99

#242 Re: Kantoni DA ili NE

Post by kv99 »

sammo wrote:za kv99:
Ne okreci moje rijeci...nisam ni priblizno mislio na HB, a HR sam naveo, jer je pridruzena clanica i na taj nacin moze vuci novac iz EU i moze ulkjuciti BIH u zajednicke projekte, a to je najlakse uz granicu...moze Posavina ili krajina...pa i Livno. Sama BIH ne moze nista dobiti iz EU fondova osim milosti od MMFa, provjereno 100x, nesto malo mozda za inovacije preko eureke, ali tek od 2009. dalje. U svakom slucaju je bolje povezati se preko grane i dobiti 50% subvencije za objekte, masine, infrastrukturu nego nista.
Nisam nista rekao za drzavne ovlasti, bile bi sigurno vece od opcinskih pod pretpostavkom da se RS slozi s tim. Malo sam u Livnu, vise u Sarajevu, a 3/4 vremena u EU...nacionalna prepucavanja u BIH znace samo gubljenje vremena, nisam dio toga.
Jel to znaci da Hrvatska danas ne moze da to isto radi ? Da ne salje pare za skole, bolnice, infrastrukturu, izgradnju kuca i vjerskih objekata tamo gdje su BiH Hrvati u vecini ? Ili ti je promakla cinjenica da se zbog toga pobornici "treceg " hvale : "Kako im je ekonomski super i da su oni sve sto imaju sami stvorili i da bi im bilo jos i bolje samo da ih iz Sarajeva ostave na miru ". A pomoc iz Hrvatske za BiH Hrvate dolazi i danas i to se moze nastaviti raditi ako Hrvatska zeli a da ne treba dijeliti drzavu na etnicke torove jer " decentralizacija na opstine pa udruzivanje u regije onih opstina koje to zele " je samo drugi nacin za treci ili samoupravu. Mozda ti nije namjera nacionalno prepucavanje ali ko se jednom opekao taj i na hladno puse .
hercegovac_pravi

#243 Re: Kantoni DA ili NE

Post by hercegovac_pravi »

Jedanaest stranica potrošeno na ovu ublehašku temu :-) .
Shvatite da se kantoni NEĆE ukidati jer ne odgovara ni Bošnjacima a ni Hrvatima. Gašenjem kanotna Hrvati ostaju zbijeni u sadašnjem ZHK-u i malome prostoru u kome bi živjelo približno oko 40% Hrvatskog populusa u BiH. To je suština one Mesićeve izjave da Hrvatima "treći enitet ne treba jer van njega ostaje da živi više od 50% hrvatskog stanovništva trenutno naseljenog u BiH" (izvinjenje unaprijed ako nisam dobro citirao Mesića ali smisao je isti). Većina hercegovaca nije razumjela ovu Mesićevu poruku i interpretirali su je kao suludu misleći da se odnosi na broj Hrvata u Tuzli, Sarajevu, srednjoj Bosni ..itd. Ne, dragi moji.... ta Mesićeva poruka je samo reflekcija trenutnog odnosa snaga u federaciji. Ali hajde ti to objasni "tornjacima" .....oni crtaju karte i provlače "teze" ko da je čitava federacija njihova babovina pa mogu sa njom raditi šta im padne na pamet.
Nema ništa od tog, zaboravite te gluposti i držite se ove postojeće kantonalne podjele jer nestanokom današnjih kanotna gubite i ono što sada imate.
cyprus

#244 Re: Kantoni DA ili NE

Post by cyprus »

elSaik wrote:
U tom slučaju riječ je o abnormalnoj, kontraproduktivnoj i nefunkcionalnoj centralizaciji.
1gorstak

#245 Re: Kantoni DA ili NE

Post by 1gorstak »

nosara wrote:Idealno bi bilo da je BiH regionalizovana bez nacionalnog predznaka, ali to je nemoguce...
To je defetisticki stav kojeg trebas zadrzati za sebe. Etnicka podjela BiH drzavu vodi u nestanak i zato je neophodno iz postojece decentralizacije eliminisati svaki oblik svojatanja teritorije koje se vrsi nametanjem samo svog identiteta kao jedinog sluzbenog.

Mandela je bio u puno tezoj poziciji od nas, pa se nije predao, a mi za protivnike imamo šugave ksenofobe koji (vise) nisu u stanju ugroziti drzavu i jedini izlaz imaju u stvaranju kriticne mase medju Bosnjacima koja ce pristati na etnicku podjelu kao nesto neizbjezno.
sammo

#246 Re: Kantoni DA ili NE

Post by sammo »

kv99 wrote:
Jel to znaci da Hrvatska danas ne moze da to isto radi ? Da ne salje pare za skole, bolnice, infrastrukturu, izgradnju kuca i vjerskih objekata tamo gdje su BiH Hrvati u vecini ? Ili ti je promakla cinjenica da se zbog toga pobornici "treceg " hvale : "Kako im je ekonomski super i da su oni sve sto imaju sami stvorili i da bi im bilo jos i bolje samo da ih iz Sarajeva ostave na miru ". A pomoc iz Hrvatske za BiH Hrvate dolazi i danas i to se moze nastaviti raditi ako Hrvatska zeli a da ne treba dijeliti drzavu na etnicke torove jer " decentralizacija na opstine pa udruzivanje u regije onih opstina koje to zele " je samo drugi nacin za treci ili samoupravu. Mozda ti nije namjera nacionalno prepucavanje ali ko se jednom opekao taj i na hladno puse .
Ma salje HR novac za Hrvate u BIH, ali taj novac ide iz HR budzeta i to je planski, a ja govorim o EU novcu i o suradnji susjednih regija HR i BIH, a taj novac se vuce iz EU fondova preko javnog natjecaja...dobri projekti dobivaju, losi ne. Nista tu nije povezano nacionalno...npr.USK i zupanija s HR strane...ne znam koja je...Rijec je o gospodarskim projektima, ne o politickim, napravi se nesto dobro i svi imaju koristi. Izgleda da si i ti dio tora kad vec navodis torove...izađi malo iz klasicnog bosanskog okvira razmisljanja i gledaj pozitivno, a ne " Boj se ovna...boj se govna..nikad u sumu... :-)
hercegovac_pravi

#247 Re: Kantoni DA ili NE

Post by hercegovac_pravi »

sammo wrote:
kv99 wrote:
Ma salje HR novac za Hrvate u BIH, ali taj novac ide iz HR budzeta i to je planski, a ja govorim o EU novcu i o suradnji susjednih regija HR i BIH, a taj novac se vuce iz EU fondova preko javnog natjecaja...dobri projekti dobivaju, losi ne. Nista tu nije povezano nacionalno...npr.USK i zupanija s HR strane...ne znam koja je...Rijec je o gospodarskim projektima, ne o politickim, napravi se nesto dobro i svi imaju koristi. Izgleda da si i ti dio tora kad vec navodis torove...izađi malo iz klasicnog bosanskog okvira razmisljanja i gledaj pozitivno, a ne " Boj se ovna...boj se govna..nikad u sumu... :-)
Haj ne lupetaj svega ti. Koje vrstu projekata i koje EU fondove ti ovdije spominješ? Ali samo konkretno, pošto je izvanredno dobro poznato na koji način se regije kvalifikuju za dobivanje sredstava iz EU fondova. Čitav proces je veoma transparentan i ovo što ti pišeš o nekakvom udruživanju nekakvih "nepostojećih" regija veze sa realnošću nema.
Hypo-Alpe-Adria

#248 Re: Kantoni DA ili NE

Post by Hypo-Alpe-Adria »

hercegovac_pravi wrote:Jedanaest stranica potrošeno na ovu ublehašku temu :-) .
Shvatite da se kantoni NEĆE ukidati jer ne odgovara ni Bošnjacima a ni Hrvatima. Gašenjem kanotna Hrvati ostaju zbijeni u sadašnjem ZHK-u i malome prostoru u kome bi živjelo približno oko 40% Hrvatskog populusa u BiH. To je suština one Mesićeve izjave da Hrvatima "treći enitet ne treba jer van njega ostaje da živi više od 50% hrvatskog stanovništva trenutno naseljenog u BiH" (izvinjenje unaprijed ako nisam dobro citirao Mesića ali smisao je isti). Većina hercegovaca nije razumjela ovu Mesićevu poruku i interpretirali su je kao suludu misleći da se odnosi na broj Hrvata u Tuzli, Sarajevu, srednjoj Bosni ..itd. Ne, dragi moji.... ta Mesićeva poruka je samo reflekcija trenutnog odnosa snaga u federaciji. Ali hajde ti to objasni "tornjacima" .....oni crtaju karte i provlače "teze" ko da je čitava federacija njihova babovina pa mogu sa njom raditi šta im padne na pamet.
Nema ništa od tog, zaboravite te gluposti i držite se ove postojeće kantonalne podjele jer nestanokom današnjih kanotna gubite i ono što sada imate.
Kako je čudna politika. Ono što se traži na državnoj razini u isti mah se osporava na lokalnoj.
Ovaj gore post se isto može prenjeti i na državnu razinu, samo s malom zamjenom riječi, i ispada ovako:

Shvatite da se entiteti NEĆE ukidati jer ne odgovara ni Srbima ni Bošnjacima. Gašenjem entiteta Srbi ostaju zbijeni u sadašnjem RS-u i u velikom prostoru u kome bi živjelo približno oko 90% Srpskog populusa u BiH.
Nema ništa od tog, zaboravite te gluposti i držite se ove postojeće entitetske podjele jer nestanokom današnjih entiteta gubite i ono što sada imate.
sammo

#249 Re: Kantoni DA ili NE

Post by sammo »

kv99 kaze da sam na fin nacin zamotao HB, a hercegovac_pravi da nemam pojma o EU fondovima ( 6 godina radim aplikacije za EU subvencije za institucije i tvrtke, ali on zna sve to bolje...svaka cast ). Samo cjelovita BIH moze uci u Nato i EU, sama FBIH ne moze. Ulazak u Nato i EU znaci napredak, a 2 entiteta tapkanje na mjestu. Sto se mene tice moze i 3. entitet kad bi to bilo bolje za sve, ali ne izgleda bas tako. Zbog svega toga sam predlozio regije ( mogla bi biti RS jedna regija...stvar dogovora ). Kantone bi trebalo ukinuti, jer ta silna administracija guta previse drzavnog novca ( vlade, zastupnici, ministri ). Ne rade oni za narod nego za svoju guzicu i fotelju. Opcine su dosad mogle zadrzati nekih 10% prihoda, ostalo je islo dalje. Kad bi imale vece ovlasti i vece obaveze, neka zadrze 50% i naprave nesto dobro za svoju sredinu i tako bi ljudi birali sposobne nacelnike, a ne nacionalno i strankarski obojene.
osa

#250 Re: Kantoni DA ili NE

Post by osa »

sammo wrote:kv99 kaze da sam na fin nacin zamotao HB, a hercegovac_pravi da nemam pojma o EU fondovima ( 6 godina radim aplikacije za EU subvencije za institucije i tvrtke, ali on zna sve to bolje...svaka cast ). Samo cjelovita BIH moze uci u Nato i EU, sama FBIH ne moze. Ulazak u Nato i EU znaci napredak, a 2 entiteta tapkanje na mjestu. Sto se mene tice moze i 3. entitet kad bi to bilo bolje za sve, ali ne izgleda bas tako. Zbog svega toga sam predlozio regije ( mogla bi biti RS jedna regija...stvar dogovora ). Kantone bi trebalo ukinuti, jer ta silna administracija guta previse drzavnog novca ( vlade, zastupnici, ministri ). Ne rade oni za narod nego za svoju guzicu i fotelju. Opcine su dosad mogle zadrzati nekih 10% prihoda, ostalo je islo dalje. Kad bi imale vece ovlasti i vece obaveze, neka zadrze 50% i naprave nesto dobro za svoju sredinu i tako bi ljudi birali sposobne nacelnike, a ne nacionalno i strankarski obojene.

ovo je već riješeno u općinama i gradovima koji su jednonacionalni ili preciznije kooji imaju veliku većinu jednog od naroda, tamo se ne biraju osobe temelje nacionalnog određenja.....
Post Reply