Kanton Sarajevo-Vlast naredne cetiri godine

Post Reply
Cyrax

#51 Re: Kanton Sarajevo-Vlast naredne cetiri godine

Post by Cyrax »

Hoce vjecitistudent da SDP izgubi bar na forumu.E ne moze :D
Kenan-sa

#52 Re: Kanton Sarajevo-Vlast naredne cetiri godine

Post by Kenan-sa »

jeza u ledja wrote:Ako SDP sklopi ugovor sa SDA on ce biti na svim nivoima, pa tako i na ovom. S tim sto onaj ko je osvojio najvise glasova dobija premijersku stolicu.

Slican je problem i u ostalim kantonima.
Da! Mislim da je tako najlogicnije i najbolje za sve!
quasar

#53 Re: Kanton Sarajevo-Vlast naredne cetiri godine

Post by quasar »

Ako SDP bude radio tako da sacuva poziciju na vlasti, nece biti dobro jer se ovdje moraju napraviti bolni potezi koji ce biti kaznjeni na izborima, ali ce zato drzavu okrenuti na pravi put...
Reorganizacija Federacije, broja kantona, broja budzetskih korisnika, kompromisi oko Ustava (tu ce svi morati malo go*na pojesti), izgradnja autoputeva i energetskih objekata, prodaja drzavnih kompanija koje ne donose dobit u budzet, i svi problemi koji idu uz to..., a na drzavnom nivou PDV, porezne uprave, integracije i borba sa Mićom.
a sve ce to Fahro da prati i od svega ce da napravi aferu... jer da ne zaboravimo: svi su kriminalci, a samo on i njegovi pajdasi nisu niposto.
narod nece moci osjetiti benefite SDP vlasti u prvom mandatu... previse je razvaljeno sve...
tako da se ne treba nadati podrsci javnosti duzoj od godinu dana....
ali nema veze ako ce okrenuti u dobrom smjeru....
VjecitiStudent

#54 Re: Kanton Sarajevo-Vlast naredne cetiri godine

Post by VjecitiStudent »

komeba wrote:
VjecitiStudent wrote: :shock:
Kada se bira vlast, jel se pikaju apsolutni brojevi glasova koje neka partija osvoji ili osvojeni procenat od ukupnog broja glasova?
Ti tvrdis da ce SDP izgubiti na iducim izborima u tim opstinama,a ja te pitam kako ako se sraz izmedu SDP-a kao prve i SDA kao druge stranke povecao?
Sraz????
Oprosti mi na mom losem hrvatskom, ali zaista mi je jasno znacenje te rijeci u ovom kontekstu.

Meni samo treba objasnjenje na uocenu pojavu da je SDP porastao najvise u dijelovima Kantona u kojima ne vlada?
Jer cifre u odnosu na 2008. jasno pokazuju da u Novom gradu i Centru, simpatije prema SDP-u, u najmanju ruku, stagniraju.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#55 Re: Kanton Sarajevo-Vlast naredne cetiri godine

Post by Chmoljo »

VjecitiStudent wrote:
Ne mogu vjerovati da si ovo napisao.

Naravno da cemo porediti procente, a ne ukupne brojeve, jer iskljucivo od procenata zavisi ucesce u vlasti.

Samo procenti pokazuju stvarno raspolozenje birackog tijela, dok brojevi glasova mogu korisno posluziti samo za razvlacenje pameti neukog birackog puka.
:-)

ti si prvi potegao brojeve i pozivao se na pad POPULARNOSTI SDP-a. i to oslikao kao trend. kao što vidiš, to NIJE trend. :roll:

ja ne mogu vjerovati koliko si se ti zapetljao u svojim nemuštim pokušajima da umanjiš dobar rezultat :roll:
klixober

#56 Re: Kanton Sarajevo-Vlast naredne cetiri godine

Post by klixober »

VjecitiStudent wrote:
komeba wrote:
VjecitiStudent wrote: :shock:
Kada se bira vlast, jel se pikaju apsolutni brojevi glasova koje neka partija osvoji ili osvojeni procenat od ukupnog broja glasova?
Ti tvrdis da ce SDP izgubiti na iducim izborima u tim opstinama,a ja te pitam kako ako se sraz izmedu SDP-a kao prve i SDA kao druge stranke povecao?
Sraz????
Oprosti mi na mom losem hrvatskom, ali zaista mi je jasno znacenje te rijeci u ovom kontekstu.

Meni samo treba objasnjenje na uocenu pojavu da je SDP porastao najvise u dijelovima Kantona u kojima ne vlada?
Jer cifre u odnosu na 2008. jasno pokazuju da u Novom gradu i Centru, simpatije prema SDP-u, u najmanju ruku, stagniraju.
Sraz - razlika u broju glasova izmedju prvog i drugog,a mozemo reci i u procentima...kako ti vise odgovara,odaberi sam.
I smijesno je uopste da govoris o opadanju nekih procenata...u Novom Gradu je rijec o promilima,znaci dovoljno je da je Radoncic nagovorio 4,5 kuca sa Svrakinog sela koje nisu glasale nikako do sada,da glasaju za njega i eto promjene u promilima.Cinjenica je da je SDP znatno povecao broj glasova i znatno povecao razliku i u broju i procentima glasova u odnosu na drugu stranku u opstini - SDA.
A na kraju krajeva,ima jos dosta glasova da se prebroji i samo zlonamjerni i neuki ljudi mogu da pozure i govore o promjeni u promilima kada ce se do kraja brojanja procenat promijeniti za jos stotine promila.
VjecitiStudent

#57 Re: Kanton Sarajevo-Vlast naredne cetiri godine

Post by VjecitiStudent »

komeba wrote:
VjecitiStudent wrote: Sraz????

Sraz - razlika u broju glasova izmedju prvog i drugog,a mozemo reci i u procentima...kako ti vise odgovara,odaberi sam.
I smijesno je uopste da govoris o opadanju nekih procenata...u Novom Gradu je rijec o promilima,znaci dovoljno je da je Radoncic nagovorio 4,5 kuca sa Svrakinog sela koje nisu glasale nikako do sada,da glasaju za njega i eto promjene u promilima.Cinjenica je da je SDP znatno povecao broj glasova i znatno povecao razliku i u broju i procentima glasova u odnosu na drugu stranku u opstini - SDA.
A na kraju krajeva,ima jos dosta glasova da se prebroji i samo zlonamjerni i neuki ljudi mogu da pozure i govore o promjeni u promilima kada ce se do kraja brojanja procenat promijeniti za jos stotine promila.
Sraz = razlika????? Cak i moj bijedni hrvatski sluti da je to potpuno pogresno, no slobodno nastavi, nije to tema svakako.

Nisu to "neki procenti" vec konkretni brojevi iz svima dostupnih izvjestaja izborne komisije BiH, koji pokazuju da raspolozenje biraca prema SDP-u u dvije gradske opcine u kojima SDP trenutno vlada, stagnira.

No, izvinjavam se sto prekidam slavlje, mozete slobodno da nastavite, ocito je da ce kolicina novih fotelja biti dovoljna inspiracija za mnoge.
klixober

#58 Re: Kanton Sarajevo-Vlast naredne cetiri godine

Post by klixober »

VjecitiStudent wrote:
komeba wrote:
VjecitiStudent wrote: Sraz????

Sraz = razlika????? Cak i moj bijedni hrvatski sluti da je to potpuno pogresno, no slobodno nastavi, nije to tema svakako.

Nisu to "neki procenti" vec konkretni brojevi iz svima dostupnih izvjestaja izborne komisije BiH, koji pokazuju da raspolozenje biraca prema SDP-u u dvije gradske opcine u kojima SDP trenutno vlada, stagnira.

No, izvinjavam se sto prekidam slavlje, mozete slobodno da nastavite, ocito je da ce kolicina novih fotelja biti dovoljna inspiracija za mnoge.
Otkad je to "sraz" iskljucivo hrvatska rijec :? . Poceo si da se pravis lud kada si shvatio kakve nebuloze pises ne bi li umanjio uspjeh SDP-a.
Jos jednom,na kraju,da ponovim...raspolozenje biraca prema SDP-u ne stagnira,naprotiv,podrska SDP-u se znatno povecala.Razlika u par promila je rezultat toga da su neke nove stranke animirale ljude koji do sada nisu glasali,da glasaju za njih.Najbitnije je da je SDP povecao prednost ispred druge stranke-SDA i da je ubjedljivo ucvrstio poziciju najjace stranke i u Kantonu i u gradu.
Sad nastavi traziti dlaku u jajetu :wink:
zlaataan

#59 Re: Kanton Sarajevo-Vlast naredne cetiri godine

Post by zlaataan »

Koalicija
SDP-SDA-jedna ili dvije manje stranke
cohen

#60 Re: Kanton Sarajevo-Vlast naredne cetiri godine

Post by cohen »

Koaliciju u Kantonu ce biti poprilicno tesko napraviti jer je SBB osvojio znatan broj glasova pa zbog toga SDP i SDA trebaju nekoliko manjih partija. Naprimjer, SDU, Nasa stranka i NSRZB. Pitanje je, naravno, da li ce licni animoziteti na relaciji SDP, SDU onemoguciti koaliranje, mada se nadam da nece. Ipak je to politika. S druge strane da li ce Nasa stranka pristati na koaliciju u kojoj je i SDA. Uz to imaju lose iskustvo koaliranja sa SDP-om na nivou Grada Sarajeva.

Jedan od kljucnih problema u dogovaranju koalicije bit ce i cinjenica da se Tihic se vrlo malo pita kada je rijec o SDA na nivou Kantonu Sarajeva. Tu su Abdulharis Seta i njegovi puleni kljucni igraci. Ja se iskreno nadam da ce nakon ovakvog debakla SDA u Kantonu Sarajevu Tihic iskoristiti priliku i uvesti dugo ocekivano povjerenstvo u sarajevskom kantonalnom odboru SDA.

Ukoliko se to desi nista ne stoji na putu dogovora SDA i SDP na nivou kantona.
kajdara

#61 Re: Kanton Sarajevo-Vlast naredne cetiri godine

Post by kajdara »

Davne 2006. sam prognozira da će Haris Silajdžić doživjeti novi krah ukoliko bude u ikakvoj koaliciji sa SDA. Isto ovo se odnosi i na Zlatka Lagumdžiju, koji ima priliku da i na djelu potvrdi da su mu značajnije one vrijednosti sa kojima je kitio izbornu kampanju od puke vlasti. Doduše, aktivno sudjelujući u osnivanju i promociji savaza sa Fahrudinom Radončićem, Mustafa Cerić je onemogućio totalan krah SDA. S obzirom da je navedeni savez vrlo krhak - pošto mu je u osnovi samo borba za moć zasnovanu na sili vlasti - Zlatko Lagumdžija je u prilici da SDA definitivno spakuje na historijsko bunjište. Naravno, to će se dogoditi ukoliko je išta naučio iz ranijeg mu koalicionog perioda, kada je isključivo njegovom zaslugom - kojoj je nadati se prethodio samo kukavičluk - na bh-političku scenu vraćena kvislinško-kriminalna SDA i njene entitetsko-etničke zlopratilje.
kukurikuu

#62 Re: Kanton Sarajevo-Vlast naredne cetiri godine

Post by kukurikuu »

Image
udrch

#63 Re: Kanton Sarajevo-Vlast naredne cetiri godine

Post by udrch »

cohen wrote:Koaliciju u Kantonu ce biti poprilicno tesko napraviti jer je SBB osvojio znatan broj glasova pa zbog toga SDP i SDA trebaju nekoliko manjih partija. Naprimjer, SDU, Nasa stranka i NSRZB. Pitanje je, naravno, da li ce licni animoziteti na relaciji SDP, SDU onemoguciti koaliranje, mada se nadam da nece. Ipak je to politika. S druge strane da li ce Nasa stranka pristati na koaliciju u kojoj je i SDA. Uz to imaju lose iskustvo koaliranja sa SDP-om na nivou Grada Sarajeva.

Jedan od kljucnih problema u dogovaranju koalicije bit ce i cinjenica da se Tihic se vrlo malo pita kada je rijec o SDA na nivou Kantonu Sarajeva. Tu su Abdulharis Seta i njegovi puleni kljucni igraci. Ja se iskreno nadam da ce nakon ovakvog debakla SDA u Kantonu Sarajevu Tihic iskoristiti priliku i uvesti dugo ocekivano povjerenstvo u sarajevskom kantonalnom odboru SDA.

Ukoliko se to desi nista ne stoji na putu dogovora SDA i SDP na nivou kantona.
Koalicija će biti na svim nivoima i vlast će se podijeliti otprilike popola..neće ni SDA pristati da sve pripadne SDP-u, daleko od toga..ako SDP bude na tome insistirao nema ništa od koalicije..
Od manjih stranaka koje si spomenuo najlogičnije je da uzmu NSRZB, njoj neka ponude zakon o poljoprivredi koji ionako trebaju donijeti i ovi će biti zadovoljni..
Nemojte misliti da je SDA poražena, daleko od toga..po meni kada se uzmu svi parametri, SDA je najveći pobjednik izbora, pogotovo ako dođe do koalicije sa SDP-om..ne zaboravite da je SDA provodila izbornu kampanju bez ijednog medija koji nije bio protiv nje..
Htio to neko ili ne, SDA će još dugo biti važan igrač u ovoj zemlji, osnovao ju je Alija Izetbegović i te 1990. 95% Bošnjaka je glasalo za nju..zato sam ja za opciju da se stvori koalicija SDA i SDP, da SDA definitivno raščisti sa nekim stvarima i da krene naprijed..
Nema teorije da se ta stranka uništi skroz..
Liberalism

#64 Re: Kanton Sarajevo-Vlast naredne cetiri godine

Post by Liberalism »

Ako neko zeli da izracuna broj mandata u skupštini kantona sarajevo, neka uradi slijedece:

Sve stranke koje su prosle izborni prag od 3 % imaju po jedan mandat.

Ostale mandate se dodjeljuju strankama na slijedeci nacin:

Sve osvojene glasove stranaka koje su presle izborni prag i podjeliti sa brojem 3, pa zatim sa brojem 5, pa zatim sa brojem 9, pa sa brojem 11, 13, 15, 17 itd.

Ostale mandate u skupštini dajete svim onim strankama koje u svakom redu imaju najveci broj. Izgleda komplikovano, a u stvari je jednostavno.

Drugo, ova tehnika se moze onda primjenjivati neposredno gledanjem brojeva osvojenih glasova (a ne osvojenih procenata glasova), tako da se lako moze odmah izracunati broj osvojenih majdata. Npr u sarajevu, prema trenutno objavljenim rezultatima centralne izborne komisije u sarajevu je sdp dobio 10 mandata, sda 8 mandata, SBB 7, Stranka za BiH 4, BPS i Nasa stranka po 2 mandata, dok SDU i lijanovici imaju po jedan mandat.

SDP je pobjedio u Sarajevu. Za vlast mu treba minimalno 18 mandata. Sa SDA ima 18 mandata. Sa SBB i Nasom strankom ima 19 mandata itd itd :bih:
Haris.ba

#65 Re: Kanton Sarajevo-Vlast naredne cetiri godine

Post by Haris.ba »

cohen wrote:Koaliciju u Kantonu ce biti poprilicno tesko napraviti jer je SBB osvojio znatan broj glasova pa zbog toga SDP i SDA trebaju nekoliko manjih partija.
Možda neće ni trebati. Zavisi koliko stranaka pređe izborni prag i koliko ih ne pređe naravno. Jer ti glasovi se dijele proporcionalno prema visini samostalno osvojenih glasova stranke. Tako da se može desiti da sda i sdp namire tih 50% +1.

Iako još vjerujem da će sda +sdp biti u kantonu, biće zanimljivo kako bi se odigrala situacija ako bi snsd ostao pri stavu da neće u vlast sa sdp na državnom nivou. Može se onda desiti da sda uđe sa snsd i hdz u vlast na državnom nivou(a gdje je stranka za pih?). Iako bi to bio jedan oblik manjinske vlade, barem sa bošnjačke strane. Ali mislim da formalnih prepreka nema. A onda bi sdp ako bude imala ikakve pameti(neće valjda pristati opet na opozicioni status) ušla u vlast sa sbb i strankom za pih(ti nikada iz vlasti neće izaći haman :lol: ) u određenim kantonima(mislim da može u 5 kantona).Mislim da sa našom stankom mogu u sarajevskom kantonu. Ne vjerujem da bi sdp ušao u vlast sa sda na federalnom i kantonalnim nivoima, a odustao od državnog. Naročito sada kada Zlaja hoće da pude premijer. I mislim da sdp ima dovoljno kandidata iz reda Hrvata i Srba u federalno domu naroda da se vlast oformi bez hdz -a. A postoji mogućnost da hdz 1990 uđe u taj bučkuriš.

Može se nekome ne sviđati ovo, al' ne vidim smisla ako sdp ostane izvan vlasti više da ta stranka postoji(konstruktivna opozicija je drugi naziv za gubitaše). Nisu ni sa jednim liderom stranke u toliko zatrovanim odnosima da ne koaliraju sa tom strankom. Smiješno mi je da glasači te stranke prijete da nikada neće glasati više za nju ako koalira sa sbb -om, a uredu im koalirati sa snsd -om. Ko mora se. Ništa se ne mora.
udrch

#66 Re: Kanton Sarajevo-Vlast naredne cetiri godine

Post by udrch »

Ako SBB i SBiH uđu u vlast bilo na federalnom, državnom ili kantonalnom nivou, ja ću izvršiti harakiri..

Što se tiče federalnog nivoa i Hrvata, bez HDZ-a ili HDZ1990 i NSRZB nema teorije da se formira većina u Domu naroda, a to znači da nijedan zakon neće moći proći..
U noći izbora sa usana Dragana Čovića se moglo pročitati: jebaću vam majku, biće po mom ili neće biti Federacije..njegova taktika je slična onoj koju je provodila Borjana Krišto neimenovanjem ministra prostornog uređenja..on je trenutno na istoj poziciji kao i Dodik, samo što on nije imao veliki uticaj..
U narednom periodu će biti zajeban igrač ako zaista bude dobio preko 50% glasova u kantonima sa hrvatskom većinom..
Dogovor njega i Dodika nije dogovor o podjeli vlasti, već o podjeli države..
Dodik će biti napadač na državu, a on na Federaciju..
Samo problem Čovića je malo složeniji od Dodikovog..Čovića se lahko može natjerati da promjeni mišljenje, tako što će se njegove sponzore pritisnuti sa inspekcijama i nemogućnošću da robu plasiraju na tržište gdje Hrvati nisu u većini..
Najveći sponzori HDZ-a su uvozni lobiji čije je sjedište po Grudama, Širokom Brijegu, Posušju i sl..
Nadam se da ovi iz SDA i SDP-a to znaju i da će to iskoristiti..
elSaik

#67 Re: Kanton Sarajevo-Vlast naredne cetiri godine

Post by elSaik »

Ma kakav BOSS. Bolje ići sa RzB.
Control panel

#68 Re: Kanton Sarajevo-Vlast naredne cetiri godine

Post by Control panel »

quasar wrote:Ako SDP bude radio tako da sacuva poziciju na vlasti, nece biti dobro jer se ovdje moraju napraviti bolni potezi koji ce biti kaznjeni na izborima, ali ce zato drzavu okrenuti na pravi put..
jeli nam vaznija neka stranka ili drzava
Liberalism

#69 Re: Kanton Sarajevo-Vlast naredne cetiri godine

Post by Liberalism »

Bosnohercegovac wrote:
Liberalism wrote: Sve osvojene glasove stranaka koje su presle izborni prag i podjeliti sa brojem 3, pa zatim sa brojem 5, (zaboravio si 7), pa zatim sa brojem 9, pa sa brojem 11, 13, 15, 17 itd.

Npr u sarajevu, prema trenutno objavljenim rezultatima centralne izborne komisije u sarajevu je sdp dobio 10 mandata, sda 8 mandata, SBB 7, Stranka za BiH 4, BPS i Nasa stranka po 2 mandata, dok SDU i lijanovici imaju po jedan mandat.

SDP je pobjedio u Sarajevu. Za vlast mu treba minimalno 18 mandata. Sa SDA ima 18 mandata. Sa SBB i Nasom strankom ima 19 mandata itd itd
Po mom racunu:
SDP 10
SDA 7
SBB 7
SBIH 4
BPS 2
NS 2
BOSS 1
SDU 1
NSRZB 1
U pravu si, po ovome imaju 17 mandata tesko da se tu nesto moze promjeniti ako ne udje 3-ca stranka
Control panel

#70 Re: Kanton Sarajevo-Vlast naredne cetiri godine

Post by Control panel »

Liberalism wrote: Po mom racunu:
SDP 10
SDA 7
SBB 7
SBIH 4
BPS 2
NS 2
BOSS 1
SDU 1
NSRZB 1
U pravu si, po ovome imaju 17 mandata tesko da se tu nesto moze promjeniti ako ne udje 3-ca stranka[/quote]

treba sacekati konacne rezultate. mozda rzb ispadne jer su na granici pa taj mandat dobije sdp i onda imaju sa sda potrebnu vecinu, ali onda poslanici ne smiju otici ni na pisanje :lol:
quasar

#71 Re: Kanton Sarajevo-Vlast naredne cetiri godine

Post by quasar »

Control panel wrote:
quasar wrote:Ako SDP bude radio tako da sacuva poziciju na vlasti, nece biti dobro jer se ovdje moraju napraviti bolni potezi koji ce biti kaznjeni na izborima, ali ce zato drzavu okrenuti na pravi put..
jeli nam vaznija neka stranka ili drzava
Ja cu ih podrzati ako budu imali hrabrosti za bolne poteze... tako da tu nema dileme sta je vaznije.
DrugaGimnazija

#72 Re: Kanton Sarajevo-Vlast naredne cetiri godine

Post by DrugaGimnazija »

Dakle, matematicki gledano, glavne opcije su

1. Crveno-zelena koalicija
SDP + SDA + NS (19)

2. Crveno-crna koalicija
SDP + SBB + NS (19)

3. Nova Alijansa
SDP + SBiH + BPS + NSRZB + NS (19)

Dakle, SDP mora izabrati jednog glavnog partnera iz grupe SDA-SBB-SBiH!
NKVD

#73 Re: Kanton Sarajevo-Vlast naredne cetiri godine

Post by NKVD »

Ako se hoće stati u kraj azrijama, gavrankapetanovićima i kriminalcima koji su perjanice sadašnje vlasti SDP bi trebala bataliti koaliciju sa SDA na kantonalnom nivou.

I tako pokazati da se bez njih u budućnosti može.

Vlast mogu napraviti sa SzBiH, BPS i NS.

Jeste, Harisova stranka je odron ali kako su generalno pali kurcu za uši a i očekuje se hibernacija lidera (Turska?) s njihovimm kantonalcima se može "upravljati".

Ovdje SDP ne bi morao ići na kompromise Azrija i Gavrankapetanović, a to je pored kriminala i najmračniji šovinistički srednji vijek, nego sa nešto umjerenijom varijantom zla.

Doduše, teško bi išlo sa PSPT-ovcima iz BPS-a i oprincipijelnošću NS-a ali je to daleko bolja varijanta za Kanton.
madner

#74 Re: Kanton Sarajevo-Vlast naredne cetiri godine

Post by madner »

Razlika izmedju ZagraBih i zelenih je u 5 deka. Imaju svoje igrace, svoje poluge i svoje face koje se moraju sklonit. Prednost koalicije sa zelenim je sto imas stabilnu vladu i lakse se dogovorit sa jednom stankom nego sa 5.

SDP ima jednu sansu da nesto napravi, tako da bi im funkionalnost trebala biti bitnija.
Patron of Formello

#75 Re: Kanton Sarajevo-Vlast naredne cetiri godine

Post by Patron of Formello »

Nije bitno s kim ce SDP u koaliciju na nivou kantona.Bitno je da iskoriste svoju prednost da stave normalnog i sposobnog covjeka za premijera i da diktiraju raspodjelu fotelja u ministarstvima.Kako god kontam trebali bi imati bar sest ministarstava pod svojom kontrolom.Da se rijesimo ministara kao sto su Kozarda,Keso,Jusic i njihovih nesposobnih poslusnika koje su stavili na direktorske pozicije.
Post Reply