Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv mladih

Jay Gatsby

#426 Re: Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv ml

Post by Jay Gatsby »

Miss RX wrote:
Prije svega obrazovanje doktora ili farmaceuta je preskupo.Kad se zavrsi i dobije diploma krediti za skolovanje su 100.000+.Dakle to vam je odmah start.....da vracate za obrazovanje dug....
Ah, košta to dosta i u Bosni. Prema cjenovniku UNSA, jedna godina na Medicini na prvom ciklusu je 3000, na drugom je 3200, a na trećem od 3000 do 7000 (dakle, čitaj 7000 jer praktično svi fakulteti idu na maksimalni iznos). To se, dakle, lako zbroji na nekih 35k do 45k samo za osnovne troškove školarine. Oni koji to plaćaju sami bez kredita teško mogu postati doktori. A iskreno, meni koji plaćam poreze za obrazovanje i plate ljudi na budžetima baš i nije pravo kad neki ljekar ili bilo ko drugi s diplomom ode iz BiH (ne ulazim u razloge odlaska).
detroit-mercy

#427 Re: Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv ml

Post by detroit-mercy »

Nokija wrote:Upravo u ovome ti lezi sustina svega :mrgreen: koliko zaradjujes. Ako mislis da ce se neko vratiti na par stotina maraka zarad rahatluka :mrgreen: onda se grdno varas. Ako mislis da ces odliv mladih zaustaviti sa par stoja plate i opstom nesigurnoscu opet se varas. Na kraju i sama realnost ti pokazuje u kojem pravcu se krecu migracije :mrgreen:. Zanemarivati tu neku finansijsku stranu migracija mogu samo osobe koje ne zele da uvide realnost, a relnost je da nemas ekonomskog napretka u BiH i da ga u dogledno vrijeme neces vidjeti :skoljka: . Sva ta prica, ja cuo ima tamo sirotinje, ja cuo ovo, ja cuo ono je obicna prdimahovina. Svaka osoba koja je i vani a i u BiH sagleda na kraju sta zaradjuje, koliko trosi, kakav kvalitet zivota ima i koje so joj perspektive u budcnosti i na osnovu toga donosi odluku da li se pokrenuti ili ne. O romantizmu i patriotizum se moze pricati ali na neki drugim temama :mrgreen: .

Znaci :D
Moja poenta je u tonu i nacinu na koji je ovaj doticni poredio sebe u USA i sebe dole. I njegovo pljuvanje po BH i zdravstvu u istoj. Pa kako se moze porediti USA i BH, i plata u USA i plata u BH????? Smijesno. Ja cijelo vrijeme pricam o ovom nadmenom stavu pojedinih dijasporaca, ciji smo eklatantni primjer vidjeli.
Svako treba da odvaga sta mu je vaznije u zivotu i time se vodi. Ja samo ne podnosim pljuvanje po BH. Jednostavno ne podnosim. Nije to nikakav moj patriotizam, nostalgija niti romantizam. Niti mi je Sarajevo najljepsi grad na svijetu, niti su mi cevapi vrhunac kulinarskog uzitka, niti mi je sarajevski humor vrhunac socijalnog uzitka. Ali Bosna je takva kakva je, mi druge drzave nemamo. I zbog svih dobrih ljudi koji dole zive krajnje je neukusno uvijek se osvrtati samo na ono sto ne valja.[/quote]
U ovakvima temama treba malo zapostaviti emocije :skoljka: . A u onome sto ne valja lezi odgovor na pitanje "Kako stimulisati povratak dijaspore i zaustaviti odliv mladih".
Ipak budimo malo realni, da je onih dobrih stvari puno vise od onih losih stvari, onda ova tema vjerovatno ne bi ni postojala jer bi procesi bili potpuno drugaciji.
detroit-mercy

#428 Re: Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv ml

Post by detroit-mercy »

Jay Gatsby wrote:
Miss RX wrote:
Prije svega obrazovanje doktora ili farmaceuta je preskupo.Kad se zavrsi i dobije diploma krediti za skolovanje su 100.000+.Dakle to vam je odmah start.....da vracate za obrazovanje dug....
Ah, košta to dosta i u Bosni. Prema cjenovniku UNSA, jedna godina na Medicini na prvom ciklusu je 3000, na drugom je 3200, a na trećem od 3000 do 7000 (dakle, čitaj 7000 jer praktično svi fakulteti idu na maksimalni iznos). To se, dakle, lako zbroji na nekih 35k do 45k samo za osnovne troškove školarine. Oni koji to plaćaju sami bez kredita teško mogu postati doktori. A iskreno, meni koji plaćam poreze za obrazovanje i plate ljudi na budžetima baš i nije pravo kad neki ljekar ili bilo ko drugi s diplomom ode iz BiH (ne ulazim u razloge odlaska).
Ma jok, kod nas je dzabe i skolstvo i zdravstvo ;-) .
Jay Gatsby

#429 Re: Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv ml

Post by Jay Gatsby »

detroit-mercy wrote:
Jay Gatsby wrote:
Miss RX wrote:
Za jednu grupu studenata je džaba. Postoji kategorija redovnih studenata čije troškove studiranja snosi osnivač - tako se kaže :D
Nokija

#430 Re: Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv ml

Post by Nokija »

U ovakvima temama treba malo zapostaviti emocije :skoljka: . A u onome sto ne valja lezi odgovor na pitanje "Kako stimulisati povratak dijaspore i zaustaviti odliv mladih".
Ipak budimo malo realni, da je onih dobrih stvari puno vise od onih losih stvari, onda ova tema vjerovatno ne bi ni postojala jer bi procesi bili potpuno drugaciji.[/quote]

Haj dobro :D
Ma nisu to nikakve emocije. Ja sam apsolutno za kritiku, ali sam protiv bahatosti.
Kad se kritikuje zdravstvo, skolstvo, gradjanska svijest i sve ostalo treba da se poznaju cinjenice i razlozi zasto je nesto tako kako jest. A ne samo povrsno, iz svoje perspektive tvrditi neki stvari bez osvrtanja na razloge.
A ovaj se lijecnik vise nikad nije ni javio. Steta :D
insomnia78

#431 Re: Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv ml

Post by insomnia78 »

detroit-mercy wrote:
Miss RX wrote:
andromeda101 wrote:E sad ne znam da li si ti Americi ili nisi, ili si u nekoj fabrici pa ti ljudi pune mozak svim i svačim, rekla kazala, ne znam.

Meni ih bilo žao vidjeti, sjetio se naših kad su bili u Njemačkoj na Duldungu za vrijeme rata u BiH.

Ražalilo mi se, kad sam ih vidio kako se koprcaju da im produže contract.

Jadno.
Ja nemam previse vremena da diskutujem na forumu ,pa da ti ovdje napisem ,da si ti prilicno sagledao situaciju u USA.Ja i pored svega mislim da moje kolege mnogo rahatnije zive,opustenije,imaju vise vremena kao i godisnjih.
Mislim da nije bilo rata niko pametan ne bi isao od kuce...jer ipak kod kuce je najbolje. :bih:
Pa ako mislis da zive rahatnije, sto se onda ne vratis :mrgreen: pa zivis rahat. To je tako jednostavno, hvala bogu imas skolu sa kojom bi trebala moci naci posao i natrag u rahatluk. Svi hvale rahatluk ali se drze sigurne pipe :mrgreen: .
Glede, komentara kolege ne bih se previse osvrtao, jer personalna vidjenja situacije nisu mjerodavna.
Jednostavan zbir migracija iz jedne zemlje i migracija u istu zemlju daju ipak nesto mjerodavniju sliku o cijeloj situaciji.
Nesto ne vidim da su Ameri navalili preko Rio Grandea ili velikih jezera da migriraju u susjedne zemlje. Kao sto ne vidim da sa Aljaske bjeze u Rusiju :mrgreen: .
Svaka cast.
Jedini koji razumije situaciju i prica realno i argumentovano

s' moje sokocalo
detroit-mercy

#432 Re: Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv ml

Post by detroit-mercy »

Jay Gatsby wrote:
detroit-mercy wrote:
Jay Gatsby wrote:
Za jednu grupu studenata je džaba. Postoji kategorija redovnih studenata čije troškove studiranja snosi osnivač - tako se kaže :D
A osnivac je u principu narod :mrgreen: , zato razumijem kada kazes da se ljutis kada se neki doktor ispali odozdo u svijet, jer u principu i ti si financirao njegovu diplomu 8-) .
Lug

#433 Re: Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv ml

Post by Lug »

@Nokia :thumbup:

@detroit
Molim te, bi li mogao ukratko, sta je za tebe kvalitet zivota? koji su to parametri koji odredjuju zdrav i kvalitetan zivot?
frankie

#434 Re: Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv ml

Post by frankie »

Diskusija se nekako odkotrljala u stranu. Prica se o tome koliko doktori zaradjuju u "states". Vrlo malo se moze naci neka zajednicka linija sa naslovom teme. Doduse, ...
Hajmo ovako. Evo dva zadnja mjeseca sam u toj fazi da sam u osnivanju firme u jednom manjem gradu, u sredisnjoj Bosni. Sve je na pocetku. Ne vracam se u BiH , ali osnivam firmu. Inace imam manju firmu u Austriji, vec 15 godina. Kad kazem firmu, firma pise ovaj post. To znaci, jedan covjek-jedna firma. Da ne mislite da imam "Energoinvest" u Austriji. Niti , da cu graditi novi "Energoinvest" u BiH.
1. Elem, mala firma, dva zaposlena sjede u malom gradu u sredisnjoj Bosni. Skoro pa bezbolno ustanovljena stvar. Iskustvo - pozitivno. Niko mi nije trazio nikakav baksis. Doduse, mladji advokat je to sredio za par stotina Eura, skoro sve. Ovi sa opstine culi za me, pozvali me i rekli da sto god mi treba, da su uz mene. Dali mi podrsku. Pozitivno, sta god bude od toga obecanja.
Nasao mali prostor, 30m2. Ljudi rade, a moj cilj je ono sto radim u Austriji, "outsorsati" u BiH. Danas ima internet, moje konstrukcije ne znaju gdje se projektuju. Ionako se zavaruju ili montiraju u Kini, Brazilu ili Spaniji. Ovaj put ce se naviknuti na miris luka i cevapa, dok budu konstruisane.
Nikakva megalomanska investicija. Totalno konzervativno. Idem na to, nesto investiram, i za pola godine podvucem crtu.Ako "idje - idje ", ako ne, gasi.
Dakle, posao stize sa zapada, ljude cu sebi naci i nauciti ih mojih prilicno kompleksnih programa za modeliranje i simulacije. Imam vremena za to, a ovi sto su mi se javili, sami zmajevi. To bi radilo i po 15 sati dnevno. Naravno, da je plata stvar dogovora. Sve znaju o mojoj politici firme. Znaci, ako uspijemo, uspijemo, ako ne; sve polpacati, zatvoriti firmu i - na kafu. Toliko mora ostati medjuljudskih odnosa, inace nema smisla ni ulaziti u to. Za sada ih imam dva, a ostale trazim (ili oni mene) po internetu i oglasima. Cak ih ne mislim drzati tu , u firmi, vec i njih necu zaposljavati. Oni ce sada biti "one man bend " koji ce raditi za moju firmu. Neka ustanove svoje male firmice i neka rade u njima. Moj biro ce biti samo mjesto za server i gdje cemo se dogovarati. ( Uh sto mrzim kad se u kafani podje pricati o poslu ). Dakle, ne trebaju mi super - inzinjeri. Meni mogu i "obicni", ja cu ih sebi nauciti da rade ono sto mi treba. Ni mene jos niko nije pitao za diplomu, vec sta znam raditi. Sve ove godine na zapadu. A sef razvoja mi je bio HTL-ovac, dakle srednja skola. Zezo se dobronamjerno iz mojeg faxa, " Ko ne zna, mora ici u skolu da nauci".
2. Ako bude sve islo u dobrome smjeru, mozda te nase konstrukcije podjemo ovdje i proizvoditi. Prvo u postojecim firmama, a kasnije ...Ko zna.
3. Treca stvar je ono sto nisam mogao predvidjeti u svojem biznis-planu a sto se, uz malo vjere u pozitivu, treba izroditi. Dakle, uvijek mogu suportirati firme u BiH kad su u pitanju tehnicki ili bilo kakvi drugi problemi. Ili kad su u pitanju nase firme i njihova saradnja za zapadnim. Sve zavisi kako se bude radilo. Temeljito , posteno, pouzdano. Uostalom, nisam "sisao vesla 15 godina", radeci kao nadnicar za velike evropske korporacije. Valjda je nesto ostalo u ovoj bosanskoj bukovini.
Nama, u BiH, nema druge, vec poceti raditi. Proizvoditi, izvoziti. Onda cemo vidjeti sta cemo sa RS, sa nacionalistima i ostalo. Nemamo vise vremena. Pojest cemo ih ovako. Ekonomijom i radom. Oni to ne znaju. Oni znaju demagogiju. To mogu nenama iz Begova-Hana prodavati ( Begov Han ne koristim dobesjedno, nego figurativno, zato neka mi ljudi iz B-Hana ne zmjere, molim ), a ni to vise nece prolaziti. Ljudi vide sta se desava, vec 20 godina. Racunam s time. Usotalom, to je moje vidjenje. Mozda i nije ispravno. Ja znam tako. Samo tako. Uostalom, zato imam - vas!
Nokija

#435 Re: Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv ml

Post by Nokija »

frankie wrote:Diskusija se nekako odkotrljala u stranu. Prica se o tome koliko doktori zaradjuju u "states". Vrlo malo se moze naci neka zajednicka linija sa naslovom teme. Doduse, ...
Hajmo ovako. Evo dva zadnja mjeseca sam u toj fazi da sam u osnivanju firme u jednom manjem gradu, u sredisnjoj Bosni. Sve je na pocetku. Ne vracam se u BiH , ali osnivam firmu. Inace imam manju firmu u Austriji, vec 15 godina. Kad kazem firmu, firma pise ovaj post. To znaci, jedan covjek-jedna firma. Da ne mislite da imam "Energoinvest" u Austriji. Niti , da cu graditi novi "Energoinvest" u BiH.
1. Elem, mala firma, dva zaposlena sjede u malom gradu u sredisnjoj Bosni. Skoro pa bezbolno ustanovljena stvar. Iskustvo - pozitivno. Niko mi nije trazio nikakav baksis. Doduse, mladji advokat je to sredio za par stotina Eura, skoro sve. Ovi sa opstine culi za me, pozvali me i rekli da sto god mi treba, da su uz mene. Dali mi podrsku. Pozitivno, sta god bude od toga obecanja.
Nasao mali prostor, 30m2. Ljudi rade, a moj cilj je ono sto radim u Austriji, "outsorsati" u BiH. Danas ima internet, moje konstrukcije ne znaju gdje se projektuju. Ionako se zavaruju ili montiraju u Kini, Brazilu ili Spaniji. Ovaj put ce se naviknuti na miris luka i cevapa, dok budu konstruisane.
Nikakva megalomanska investicija. Totalno konzervativno. Idem na to, nesto investiram, i za pola godine podvucem crtu.Ako "idje - idje ", ako ne, gasi.
Dakle, posao stize sa zapada, ljude cu sebi naci i nauciti ih mojih prilicno kompleksnih programa za modeliranje i simulacije. Imam vremena za to, a ovi sto su mi se javili, sami zmajevi. To bi radilo i po 15 sati dnevno. Naravno, da je plata stvar dogovora. Sve znaju o mojoj politici firme. Znaci, ako uspijemo, uspijemo, ako ne; sve polpacati, zatvoriti firmu i - na kafu. Toliko mora ostati medjuljudskih odnosa, inace nema smisla ni ulaziti u to. Za sada ih imam dva, a ostale trazim (ili oni mene) po internetu i oglasima. Cak ih ne mislim drzati tu , u firmi, vec i njih necu zaposljavati. Oni ce sada biti "one man bend " koji ce raditi za moju firmu. Neka ustanove svoje male firmice i neka rade u njima. Moj biro ce biti samo mjesto za server i gdje cemo se dogovarati. ( Uh sto mrzim kad se u kafani podje pricati o poslu ). Dakle, ne trebaju mi super - inzinjeri. Meni mogu i "obicni", ja cu ih sebi nauciti da rade ono sto mi treba. Ni mene jos niko nije pitao za diplomu, vec sta znam raditi. Sve ove godine na zapadu. A sef razvoja mi je bio HTL-ovac, dakle srednja skola. Zezo se dobronamjerno iz mojeg faxa, " Ko ne zna, mora ici u skolu da nauci".
2. Ako bude sve islo u dobrome smjeru, mozda te nase konstrukcije podjemo ovdje i proizvoditi. Prvo u postojecim firmama, a kasnije ...Ko zna.
3. Treca stvar je ono sto nisam mogao predvidjeti u svojem biznis-planu a sto se, uz malo vjere u pozitivu, treba izroditi. Dakle, uvijek mogu suportirati firme u BiH kad su u pitanju tehnicki ili bilo kakvi drugi problemi. Ili kad su u pitanju nase firme i njihova saradnja za zapadnim. Sve zavisi kako se bude radilo. Temeljito , posteno, pouzdano. Uostalom, nisam "sisao vesla 15 godina", radeci kao nadnicar za velike evropske korporacije. Valjda je nesto ostalo u ovoj bosanskoj bukovini.
Nama, u BiH, nema druge, vec poceti raditi. Proizvoditi, izvoziti. Onda cemo vidjeti sta cemo sa RS, sa nacionalistima i ostalo. Nemamo vise vremena. Pojest cemo ih ovako. Ekonomijom i radom. Oni to ne znaju. Oni znaju demagogiju. To mogu nenama iz Begova-Hana prodavati ( Begov Han ne koristim dobesjedno, nego figurativno, zato neka mi ljudi iz B-Hana ne zmjere, molim ), a ni to vise nece prolaziti. Ljudi vide sta se desava, vec 20 godina. Racunam s time. Usotalom, to je moje vidjenje. Mozda i nije ispravno. Ja znam tako. Samo tako. Uostalom, zato imam - vas!

E bas ti hvala. Uljepsao si mi dan.
Molim te ne posustaj.
Puno uspjeha.
:bih:
nova_korisnica

#436 Re: Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv ml

Post by nova_korisnica »

Frankie, svaka cast! :thumbup: samo budi spreman na malo vece poteskoce kada firma poraste aBd i finansijski ojaca ili ako se budes morao siriti pa se za to budu pitale strukture iznad opstinske :) (ja ti ovo iz iskustva)....

Nokija, sa velikim djelom tvojih postova se slazem...ali, moze li samo jedno pitanje...pomalo privatno..jesi li ikada u BiH lijecila ili podrzavala nekoga u lijecenju sa teskim oboljenjem? tipa cancer, operacije i sl...ono gdje zivot visi o koncu?
Gojeni H

#437 Re: Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv ml

Post by Gojeni H »

frankie wrote:Diskusija se nekako odkotrljala u stranu. Prica se o tome koliko doktori zaradjuju u "states". Vrlo malo se moze naci neka zajednicka linija sa naslovom teme. Doduse, ...
SVaka cast. Zelim da ti Bog da sve najbolje a najvise zdravlja i uspjeha. Samo naprijed.
Evo ti jedan besplatan savjet, mozda te zainteresuje.
U Tuzli su vec Trasys i Elsta. AKo si toliko dugo u Austriji, trebao bi da znas ove firme. Austrijanci takodje drze cementaru u Lukavcu.
Sastani se s nekim Austrijancem iz tih firmi i vidi treba li im tvojih usluga. Pretpostavljam da bi se osjecali komfornije da s tobom obavljaju neke pratece poslove nego s nekim novim koga ne poznaju. Ovo je samo ideja, nemoj mi zamjeriti. Dobronamjerna je i od srca.
Bodkin

#438 Re: Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv ml

Post by Bodkin »

bezveze napadate @detroita. objasnio vam je da ce se tesko neko odreci par hiljada eura i vratiti na 1000+ km zarad rahatluka. kojeg rahatluka? u kojim vi firmama radite u bih? ja praksu radio u firmi do 7 navece. ili vam je definicija rahatluka drugacija
Micaha

#439 Re: Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv ml

Post by Micaha »

To bi bilo to :thumbup:
Micaha

#440 Re: Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv ml

Post by Micaha »

Ja predlazem da se obrise devetnest stranica i tema zapocne sa frankijevim postom
detroit-mercy

#441 Re: Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv ml

Post by detroit-mercy »

Lug wrote:@Nokia :thumbup:

@detroit
Molim te, bi li mogao ukratko, sta je za tebe kvalitet zivota? koji su to parametri koji odredjuju zdrav i kvalitetan zivot?
Kvalitetan je zivot kada ne zivis u drustvu koje je u stanju psihoze i cekanja necega vec decenijama. Pod ovo necega, podrazumijevam raspad drzave, sastav drzave, rat, mir. I mnogo toga.
Pod kvalitetom zivota podrazumijevas kada imas sistem na koji se ti kao pojedinac mozes osloniti. Nakon toga dolazi sve ostalo.
Citava prica oko povrtaka, mada u principu povratak dijaspore treba da bude od sekundarnog znacaja, primarno je zaustaviti odlazak mladih ljudi iz BiH, jer da se pojedini malo mrdnu iz Sarajeva vidjeli bi kaoliko su katastrofalne razmjere odlaska mladih ljudi.
Treba malo izaci iz mentaliteta drzave od Cengic Vile do Bascarsije i sve je u redu u tom pojasu i zaviriti i u drugo kutove Bosne, pa vidjeti kakve su perspektive ljudi. Sad zamisli, da ti kao Bosnjak moras da se vratis npr. iz USA u Banja Luku ili Visegrad, gdje pored svih ovih sranja tipa stela, korupcija, nezaposlenost imas jos i otvorenu segregaciju aparthejd ili ne znam kako bi jos nazvao. Vjerujem da bi ti svoje dijete poslao u takvu sredinu iz recimo jedne Njemacke ili USA :skoljka: .
Na kraju da zavrsim, ja skoro dodjoh iz BiH :mrgreen: i vracam se na ono sto mi stari rece, "Samo cekam da jedan dan kazu da nece vise isplacivati penzije."
U toj recenici je sublimirana citava poenta ove teme i zasto se ljudi vracaju u zanemarivom broju a veliki broj samo ceka da se negdje ispali.
Sad mozemo nastaviti dalje o rahatluku i cevapima :skoljka: .
Nokija

#442 Re: Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv ml

Post by Nokija »

nova_korisnica wrote:Frankie, svaka cast! :thumbup: samo budi spreman na malo vece poteskoce kada firma poraste aBd i finansijski ojaca ili ako se budes morao siriti pa se za to budu pitale strukture iznad opstinske :) (ja ti ovo iz iskustva)....

Nokija, sa velikim djelom tvojih postova se slazem...ali, moze li samo jedno pitanje...pomalo privatno..jesi li ikada u BiH lijecila ili podrzavala nekoga u lijecenju sa teskim oboljenjem? tipa cancer, operacije i sl...ono gdje zivot visi o koncu?

Do sad srecom nisam. Ali je i ne tvrdim da je nase zdravstvo super. Ja samo mislim da s obzirom na to kakva nam je drzava i koliko se za zdravstvo izdvaja, situacija je podnosljiva. Jedan uredjaj za TC ili MRT kosta milion maraka, pa ne moze ih biti u svakoj ambulanti 10 komada. Normalno da se ceka na termin. Ali svugdje u svijetu se ceka. Jedna onkoloska terapija kosta na hiljade eura, i to su lijekovi koji se za skupe pare moraju uvoziti, jer mi to ne proizvodimo.
Naravno da se moze kukati na uslove u bolnicama, na neljubazno osoblje, na korumpirane ljekare. Ali ni nas narod nema osnovne kulture kad je u pitanju ponasanje u javnim ustanovama. Isto tako kao se guraju u posti na salteru tako se ponasaju i kad idu krv da vade. Ja sam skoro bila u posjeti u bolnici, klinika je u Sarajevu, stara ali stvarno cista. Gospodja u bolnici, krevet pored moje posjete, narucila sebi picu iz picerije jer joj kao bolnicka hrana ne odgovara. Pa gdje to ima. Pica za koju ne znas ko je nju i kakvim rukama razvijo, kakav je sir stavio na nju i sl. Gluho bilo. A zna se da je kontrola kvaliteta hrana u bolnici, cak i kod nas, na najvise nivou. Da ne govorimo o tome da je svijest o ocuvanj zdravlja na nula bodova, svak ziv pusi, ne bavi se sportom i u halu ide sa svojim golfom dvojkom. I kad se razbole ne valja im zdravstvo.
Ne do bog nikome bolesti. I ovo su sve pojedinacni slucajevi neodgovornih pacijenata i neodgovornog osoblja. I ne treba generalizovati, ali treba biti objektivan. Pa nismo mi Svicarska. Onog trenutka kad se pomirimo sa cinjenicom da smo jedna siromasna, priprosta, u strateskom pogledu nebitna drzava bice nam lakse da sagledamo sami sebe.
Nokija

#443 Re: Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv ml

Post by Nokija »

detroit-mercy wrote:
Lug wrote:@Nokia :thumbup:

@detroit
Kvalitetan je zivot kada ne zivis u drustvu koje je u stanju psihoze i cekanja necega vec decenijama. Pod ovo necega, podrazumijevam raspad drzave, sastav drzave, rat, mir. I mnogo toga.
Pod kvalitetom zivota podrazumijevas kada imas sistem na koji se ti kao pojedinac mozes osloniti. Nakon toga dolazi sve ostalo.
Citava prica oko povrtaka, mada u principu povratak dijaspore treba da bude od sekundarnog znacaja, primarno je zaustaviti odlazak mladih ljudi iz BiH, jer da se pojedini malo mrdnu iz Sarajeva vidjeli bi kaoliko su katastrofalne razmjere odlaska mladih ljudi.
Treba malo izaci iz mentaliteta drzave od Cengic Vile do Bascarsije i sve je u redu u tom pojasu i zaviriti i u drugo kutove Bosne, pa vidjeti kakve su perspektive ljudi. Sad zamisli, da ti kao Bosnjak moras da se vratis npr. iz USA u Banja Luku ili Visegrad, gdje pored svih ovih sranja tipa stela, korupcija, nezaposlenost imas jos i otvorenu segregaciju aparthejd ili ne znam kako bi jos nazvao. Vjerujem da bi ti svoje dijete poslao u takvu sredinu iz recimo jedne Njemacke ili USA :skoljka: .
Na kraju da zavrsim, ja skoro dodjoh iz BiH :mrgreen: i vracam se na ono sto mi stari rece, "Samo cekam da jedan dan kazu da nece vise isplacivati penzije."
U toj recenici je sublimirana citava poenta ove teme i zasto se ljudi vracaju u zanemarivom broju a veliki broj samo ceka da se negdje ispali.
Sad mozemo nastaviti dalje o rahatluku i cevapima :skoljka: .

Ma ja se slazem s tobom u svemu. Ali sta je alternativa?
Najlakse je sve gledati crno i sve kritikovati. Puno je teze pokusati biti objektivan i pokusavati u nasem mulju u kojem plivamo vidjeti pozitivne stvari. A njih ima sigurno.
nova_korisnica

#444 Re: Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv ml

Post by nova_korisnica »

Nokija wrote:
nova_korisnica wrote:Frankie, svaka cast! :thumbup: samo budi spreman na malo vece poteskoce kada firma poraste aBd i finansijski ojaca ili ako se budes morao siriti pa se za to budu pitale strukture iznad opstinske :) (ja ti ovo iz iskustva)....

Do sad srecom nisam. Ali je i ne tvrdim da je nase zdravstvo super. Ja samo mislim da s obzirom na to kakva nam je drzava i koliko se za zdravstvo izdvaja, situacija je podnosljiva. Jedan uredjaj za TC ili MRT kosta milion maraka, pa ne moze ih biti u svakoj ambulanti 10 komada. Normalno da se ceka na termin. Ali svugdje u svijetu se ceka. Jedna onkoloska terapija kosta na hiljade eura, i to su lijekovi koji se za skupe pare moraju uvoziti, jer mi to ne proizvodimo.
Naravno da se moze kukati na uslove u bolnicama, na neljubazno osoblje, na korumpirane ljekare. Ali ni nas narod nema osnovne kulture kad je u pitanju ponasanje u javnim ustanovama. Isto tako kao se guraju u posti na salteru tako se ponasaju i kad idu krv da vade. Ja sam skoro bila u posjeti u bolnici, klinika je u Sarajevu, stara ali stvarno cista. Gospodja u bolnici, krevet pored moje posjete, narucila sebi picu iz picerije jer joj kao bolnicka hrana ne odgovara. Pa gdje to ima. Pica za koju ne znas ko je nju i kakvim rukama razvijo, kakav je sir stavio na nju i sl. Gluho bilo. A zna se da je kontrola kvaliteta hrana u bolnici, cak i kod nas, na najvise nivou. Da ne govorimo o tome da je svijest o ocuvanj zdravlja na nula bodova, svak ziv pusi, ne bavi se sportom i u halu ide sa svojim golfom dvojkom. I kad se razbole ne valja im zdravstvo.
Ne do bog nikome bolesti. I ovo su sve pojedinacni slucajevi neodgovornih pacijenata i neodgovornog osoblja. I ne treba generalizovati, ali treba biti objektivan. Pa nismo mi Svicarska. Onog trenutka kad se pomirimo sa cinjenicom da smo jedna siromasna, priprosta, u strateskom pogledu nebitna drzava bice nam lakse da sagledamo sami sebe.
rekoh ja ranije da se slazem sa vecim tvojih stavova koje si iznijela...ali oko zdravstva se zaista ne mogu sloziti...stoji cinjenica da ljudi kod nas ne vode racuna o svom zdravlju (puse, manjak sporta, losa ishrana itd...) ali i kad zelis da povedes racuna o zdravlju sistem ti to ne dozvoljava...
banalan primjer: mojoj majci prije par godina doktorica prilikom nalaza krvi konstatovala da ima povisen holesterol (moja mama je insistirala na tom nalazu, jer imas pravo jednom godisnje na to)...mama pocela piti terapiju s ciljem snizavanja masnoca u krvi...nakon 3 mjeseca dodje na kontrolu i pita da ponovi krvnu sliku, kaze doktorica ne moze...dodje nakon jos 3, opet kaze ne moze..jer navodno nema pravo na to dva puta godisnje...ode u privatnu amblantu i uradi nalaz i nastavi sa urednijom ishranom (bez dalje primjene lijekova)...ovo ti je banalan primjer...
prosle godine mama ode ljekaru jer se zalila na bolove u podrucju abdomena...ne da joj uputnicu za ultrazvuk jer doktorica koja se zatekla u ambulanti mjenja njenu doktorici i obrazlozenje joj je: ja vas gospodjo ne poznajem! da se ne bi patila, opet ode privatniku..jednom, pa drugom...ultrazvuk nalaz nije dovoljan i ultrasonicar je opet posalje njenoj doktorici da joj da uputnicu za mrt ili ct..ova to odbije..medjutim u medjuvremenu moja mama promjeni boju koze i beonjaca (ukazuje na zuticu) i ode u hitnu..biva primljena na kosevo (uz stelu!) i pocinju pretrage...ceka ct skoro 10 dana...dodje na red i da opet ne bi cekala sedmicu na nalaz mi urgiramo da se ranije ocita i da nam se dostavi kopija..tumor...i tu pocinje agonija....ja kad sam skontala da za nju nema nafake u takvom zdravstvenom sistemu izvucem je odatle i odvedem u inostranstvo na operaciju...sada je u bih na onkologiji na terapijama....medicinsko osoblje koje radi na onkologiji se slomi...i za razliku od mnogih sa koseva su jako ljubazni (ima par doktora koji su boze sacuvaj, ali moju majku hvala Bogu vodi dobra doktorica)...onkoloskih terapija obicno krajem godine nestane...potrosi se budzet...onda ljudi recimo dodju iz mostara, travnika, bugojna na teraapiju, a oni ih vrate jer nemaju cime da ih lijece...a vjeruj mi, vecina tih ljudi nema snage da dodje do centra grada gdje zivi a kamo li do drugog grada..ako dodje do toga da mora da lezi na onkoloskom odjelu, to je jos vec agonija...terapiju mozes nabaviti sam (refundira zavod kasnije, ali to ti nece niko reci na klinici) ili preskakti terapije pa neka tumori cvjetaju...
higijena o kojoj si ti govorila u vezi ishrane je dno dna...pacijentima se daje hrana koju ne smiju jesti, nerijetko ces naci i nesto sto nije jestivo u obroku...toaleti i kupatila, koju dijeli cijeli sprat su prljaviji od javnih wc-a..znaci, moli Boga da jos kakvu bolest ne pokupis...da ne nabrajam dalje...
postoje stvari koje ovise o finansijskim sredstvima i tu je problem ako se ne ekonomise dobro s tim sredstvima...ali postoje faktori koji nemaju veze sa finansijama (npr. hoce li cistacica mahnuti krpom ili hoce li zaista obrisati nema veze sa finansijama, isto kao i nacin na koji ti se doktor obraca i sl.)...birokratija i papirologija je sasvim druga prica...ima clanak jednog gospodina koji je izgubio suprugu i detaljno opisao kako sve fercera, pa ti to mozda da bolji uvid u sistem i njegovu (ne)funkcionalnost...
evo ti moje licno iskustvo: lezala sam na kosevu mjesec dana...bila 2 dana u komi, tesko bolesna, ali sam hvlaa bogu ozdravila sam na kraju...doktor je svako jutro dolazio u vizitu, pogledao moj karton, nesto rekao sestrici i otisao...tek nakon nekoliko sedmica mi se obratio da me upita kako se ja osjecam...ja se frapirala sto mi se obraca...kasnije sam saznala da je moja majka dan ranije bila kod njega i predala mu kovertu sa 500 DM (tada bile DEM) jer su je na to uputili svi koji su se susretali snjim...to je bilo prije 15 god...

ja za svoju majku moram cesto nabavljati lijekove, igle za terpaiju i sl...sta je sa onima koji nemaju djece koja im to mogu nabaviti???

ono sto si navela za njemacku, moram ti reci da nije istina...nalaz krvi (obicni kako si rekla) se ceka par sati..malo zahtjevnije krvne slike traju 2-3 dana, pod predpostavkom da ne pise hitno ili sl. isto tako i za ct i mrt ne moras cekati ako te doktor uputi hitno da to obavis...mozda koji sat...privatni pacijenti uzivaju vise privilegija u smislu da ce mozda manje cekati na nesto ili da im osiguranje placa siri dijapazon usluga, narocito ovih alternativnih, ali svi imaju jako dobru medicinsku njegu...ako neko podnese zalbu protiv doktora, on se mora pismeno povodo toga ocitovati i pred komisijom svoj stav obrazloziti...
mogla bih ti sad satima pisati...ali necu da peglam ljude...
ja sam "dijaspora" sa ne bas toliko puno staza...manje od godinu dana...u bih sam se skolovala, radila i imala jako dobar zivot i mogla sam sebi sve obezbjediti...i hvala Bogu nisam isla doktorima...ali ova situacija sa mamom mi je otvorila oci i iako sam prvobitno planirala se vratiti u neko skorije vrijeme, mislim da se to nece desiti...nemam volje sutra za svoje dijete da ganjam stele, placam usluge koje su vec placene, moljakam ljude koji zive vani da mi nabave kojekakve lijekove itd...za mene to nije rahatluk...

sorry, sto ovako oduzih...poenta (koju mozda nisam prenijela) jeste da se ne treba zalijetati tvrdeci kako nije sve tako crno u nasem zdravstvenom sistemu...ono je crnje nego sto ljudi znaju, samo hvala Bogu, nisu svi teski bolesnici pa ne znaju za to...
nova_korisnica

#445 Re: Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv ml

Post by nova_korisnica »

zaboravih....
jos vise me boli cinjenica da recimo nacelnik jedne opstine gdje je nezaposlenost visa od 50% vozi novog audija (sto poslovno, sto privatno) i sto se sva politicka gamad vozaju u vozilicama kao da smo luxemburg, a djeca nam umiru jer se nema para za njihovo lijecenje, nema para za obrazovanje, nema nizasta...ali za auta se uvijek nadje...i jos ih slupaju i nikome nista...pa troskovi tzv reprezentacije i kojekakvog kafancenja i kurvanja po kafanama, sve na racun poreskih obveznika...
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#446 Re: Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv ml

Post by Domaci izdajnik »

Dokle god u ovoj zemlji se gleda "pedigre" tj familija i partijska šara nema ovdje kruVa još zadugo....teško da će neko s vana koji je VSS doći iz npr Švedske da traži posla u BIH, nisu ni oni izgorili po glavi znaju kakva je nafaka ovdje :cry: iz jedne uređene socijalno-pravne države u neartikulisano anarhističko beznađe.
Samo kad nam se vide VSS kadrovi za naših fakulteta sve je jasno....vrhunac karijere da se uvali u državnu službu i da radi do 3 uz tri pauze od po sat vremena + benificije, a da se fati posla - sačuvaj Bože, išao je na fakultet da ne radi :run: neko ode Švabi pa to kaže, jašta aha :-) Zato sad svaki uhljup upisuje fax što državni što privatni, ni plana ni programa za školovanje kadra ko u normalnim zemljama pa sad na birou ima hiljade profesora engleskog i italijanskog jezika a još ih upisuju ko na traci....gdje zaposliti tolike ljude u ovolikoj zemlji :? jedino da se prave mjesečno dvije škole u svakom gradu...
Pokrenuti svoj biznis je ravno Sizifovom poslu, dok namiriš alavu državu i reketaše svih fela, ne moš' da naplatiš robu i uslugu sve same kompenzacije i preklapanja - tipična srednjovjekovna trampa. Ako kojim (pukim) slučajem upadneš u kakvu državnu firmu, ne smiješ da štrčiš (ni u jačim privatnim ništa bolje) moraš se ušutit ko krme u raži, da ne bi stao na žulj kakvom gospodinu sa jakom vezom (i kuFertom) kojem je na vrhuncu uspješna karijera hvatača krivine i iščašivača guzice na barskoj stolici od zijevanja - e onda si donji. Da ne pričam što na tebe vrijednog i naprednog dolazi pet grebatora.....
Mislim da sam vani ne bi se vamo vraćao osim da provedem penzionerske dane :oops:
kiky

#447 Re: Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv ml

Post by kiky »

ne postoji ni jedan normalan i valjan razlog da se bilo ko vrati u bosnu ...
i slabo ko se vraća ...
od patriotizma se ne živi, a prirodne ljepote su nam pretvorene u otpad ...
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#448 Re: Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv ml

Post by Domaci izdajnik »

Šopaju oni nas patriotizmom i nacionalizmom šakom i kapom...dokle god je raja natakarena jedna na druge guzonjama u vlasti je mirna fotelja :x Dodik štiti RS, Bakir BiH, a Čović Erceg Bosnu od svih pomenutih, a raja to puši bez obzira što patriotizam ne može na kruh da namaže, a pašteta koju može poskupljuje svako malo a para ni od zakletve i ekonomija na aparatima :-)
Micaha

#449 Re: Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv ml

Post by Micaha »

Nokija wrote:

Ne do bog nikome bolesti. I ovo su sve pojedinacni slucajevi neodgovornih pacijenata i neodgovornog osoblja. I ne treba generalizovati, ali drzava bicetreba biti objektivan. Pa nismo mi Svicarska. Onog trenutka kad se pomirimo sa cinjenicom da smo jedna siromasna, priprosta, u strateskom pogledu nebitna nam lakse da sagledamo sami sebe.[/quote]

Bravo! Ovo treba biti pocetak. Da se podvuce stanje. Poslje toga vidit sta i kako dalje i onda zavrnut rukave
Bodkin

#450 Re: Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv ml

Post by Bodkin »

Nokija wrote:

ne pricaj molim te o stvarima o kojima pojma nemas vazi? na mri ili ct se ceka po pola godine ili vise. znas li sta znaci pola godina za otkrice stadija raka? recu ti ja, znaci da li ces zivjeti 5-10 godina duze ili krace. ljekari i sestre? imao sam na zalost slucaj u porodici gdje sam vidio odnos sestara i doktora...ali zato ljube ruke i noge ljudima za koje "neko nazove". obicna potrckala se ponasaju kao da su kraljevi.da mi stara nije ljekar bila...nemoj me vuci za jezik.

lupas gluposti o tome kako se ljudi ne bave sportom i kako autima idu gdje stignu.koga god znam bavi se necim. eno ti danas clanak na sax o fizickoj aktivnosti pa ti vidi gdje smo. mi nismo svica nego smo uganda. malo sjaja za vrijeme sff-a i to je to. ako si se vec pomirila sa tim onda nemoj ocekivati od nas da prihvatimo i budemo zadovoljni, a pogotovo da jos ubjedjujes ljude koji zive po zapadu kako nije dilema vratiti se ili ne
Post Reply