Kako prepoznati patriotu ....

Post Reply
essex

#151 Re: Kako prepoznati patriotu ....

Post by essex »

oldplague wrote:
drenmajster wrote:
oldplague wrote:A taj saveznik je samo Amerika. To imajte na umu kad sljedeći put popljujete bh. vlasti zbog izručenja Alžirske grupe i probajte nakratko razmišljati državotvorno.
Granica zapadne civilizacije ide rijekom Drinom-dalje je Bizantija-gdje trebamo traziti saveznike??????Uz puno postovanje svih drzava na svijetu mozda u Maliju Chadu Sudanu itd ili mozda zapadno od nas u obostranom interesu a onda napraviti novi kineski zid sa dobro kontrolisanim kapijama ulaska i izlaska istocnog barbaogenija 8)
Zapadne civilizacije nema, kao što nema ni istočne, to su uspavanke za male Balkance. Čak je i granica između Rima i Bizanta šetala tamo vamo, i preko Une i preko Drine, mada to nikoga više ne zanima. Danas su na sceni nove sile i novi interesi, a saveznik se traži među jačima. I ne cmizdri se zbog toga. Bošnjaci se mogu uzdati samo u Amerikance i to moraju imati u vidu. Ali se od saveznika ne očekuje ni da te voli ni da čini što se tebi sviđa. Od saveznika se očekuje samo da ne voli tvoje neprijatelje i zdravo.
Još nešto, za svoje interese ne treba tražiti ni moralno ni istorijsko opravdanje, jebeš i Drinu i Bizant (pogotovo kad je riječ o Bošnjacima koji svakako ne spadaju ni u Rim ni u Bizant). To je sve za budale. Svoje interese ostvaruješ zato što je tako bolje za tvoje potomstvo i kapak.
bravo.
essex

#152 Re: Kako prepoznati patriotu ....

Post by essex »

bicebolje wrote:
cyprus wrote:
bogumil-8 wrote: Gorštak, batali Špirićeve fazone! Zašto bi neko uzimao pušku (ratovao) protiv uvođenja jednakopravnosti. Želimo pravo i pravdu za sve državljane BiH, i ko to neće, ko to ne da, pa bi i puškom branio uspostavljene podjele, nepravde, prekopane grobnice,....?! Stavljanje van snage Dejtonskog ustava - nikako ne znači i odmah - rat! To je šuplja parola, i antipropaganda. Ko bi to uzeo puške u ruke?! Zašto?
Al baš je u tome fazon, što vandogovorno ukidanje Dejtona znači rat!
Svi koji misle da nakon jednostranog povlačenja potpisa iz Dejtona ne bi došlo do proglašenja nezavisnosti RS su naivni. Samo što bi u tom slučaju RS bila u daleko boljoj poziciji jer nije prva prekršila dejtonski sporazum koji garantuju najznačajnije svjetske sile.
Da li bi to značilo početak rata ili nešto drugo jer stvar odluke svjetskih sila.
da, ako i samo ako taj cin povlacenja napravis NELEGALNO, tada im dajes sva prava jer oni ostaju na strani legalnosti...upao si u gorstakovu zamku za koju je i placen da je ovdje postavlja..procitaj moje objasnjenje gorstaku, puno toga ce ti se pojasniti
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 1#p4376151
bicebolje

#153 Re: Kako prepoznati patriotu ....

Post by bicebolje »

essex wrote:da, ako i samo ako taj cin povlacenja napravis NELEGALNO, tada im dajes sva prava jer oni ostaju na strani legalnosti...upao si u gorstakovu zamku za koju je i placen da je ovdje postavlja..procitaj moje objasnjenje gorstaku, puno toga ce ti se pojasniti
Jednostrano povlačenje potpisa je u svakom slučaju nelegalno.
Druga je stvar objašnjavanje zašto si ga povukao.
To može naići na odobravanje kod velikih sila i povratak RBiH a sa druge strane može prouzrokovati povlačenje priznavanja BiH i podršku disoluciji. Mač sa dvije oštrice.
essex

#154 Re: Kako prepoznati patriotu ....

Post by essex »

Suti i trpi wrote:
Da li se bosanski patriotizam temelji na vremenu osmanske okupacije ili na vremenu Kulin bana i dinastije Kotromanica!?? Ako je odgovor ovo drugo, onda bih volio da mi odgovoris na par pitanja...
bosanski patriotizam se temelji na cijelom razdoblju bosanske historije, od bana borica pa preko srednjevjekovne bosanske kraljevine, preko Zmaja HKG, preko Hamdije Pozderca i njegove generacije pa sve do sviju nas koji smo 1992 stali pod zastavu R BiH i time pokazali da isto razmisljamo od tog bana borica pa do onog prasinara koji je 1992 stao da brani svoju Domovinu, bosnu...
Suti i trpi wrote: 1. Svjedoci smo da mnogi Bosnjaci velicaju 500 godina beogradskog pasaluka, da ismijavaju Srbe i vrijeme koje su Srbi prozivili pod osmanskom okupacijom. BHF su imali parolu '500 godina beogradskog pasaluka', sto je naislo na odobravanje cijelog stadiona. Stari Bosnjani su bili rame uz rame sa Srbima i prozivili istu golgotu kao Srbi. Posljednji bosanski kralj je pogubljen u Jajcu od strane osmaski okupatora. Da li je velicanje turske okupacije izraz bosanskog patriotizma ili bosnjackog nacionalizma?
ovo je podmetanje...jedina zajednicka stvar koja nam se desila je da smo potpali pod tursku a i to je zbog te same srbije i izdaje na kosovu polju i ponovne izdaje kada je madjarski kralj skupi novu vojsku da zaustavi turke a na strani turske se nasli srpski konjanici kao vazali...
a da ti i odgovorim na pitanje..prvo, isticanje panoa na fudbalskoj utakmici nije izraz podrske okupacije nego je izraz protiv velike srbije i ono sta je taj program nastojao napraviti od balakan i sta je kao metode koristio i koje rezultate iza sebe ostavio..mislim da si pogresnu postavku uzeo da bi postavio ovo pitanje jer nema nista sa bosanskim patriotizmom ni bosnjackim nacionalizmom jer je upravo samo ono sto sam ti objasnio da je...
Suti i trpi wrote: 2. Mnogi Bosnjaci ismijavaju Boj na Kosovu i to isticu kao veliku srpsku sramotu. Rame uz rame sa Srbima, na Kosovu su svoju krv proljevali i stari Bosnjani pod komandom Vlatka Vukovica. Poraz Srba je bio i poraz stari Bosnjana? Da li je ismijavanje te zajednicke borbe (zajednistva SVIH naroda na ovim prostorima) odraz bosanskog patriotizma ili bosnjackog nacionalizma?
pa i jeste sramota...rekoh ti, prvo su izdali i povukli se sa jednog krila a poslije toga slave svoju pobjedu...kako to nije sramotno? da, vlatko..postoje indicije da je kroz bitku krilo kojim je on komandovao vjerovalo da se bitka dobija jer su potislivali turke samo da bi na kraju saznao da je lazar skracen za glavu i vratio se u bosnu sa malim gubicima..isti taj vlatko je samo koju godinu ranije sam porazi turke (cini mi se kod bilece)...a zasto bi sramota i poraz srba se prebacila i na bosnjane kada su ovi casno se borili, malo ljudi izgubili i nikada nisu ucestvovali u "srpskoj pobedi na kosovu" kao mitu?
ismijavanje tog mita je samo podrzavanje istine i negiranje lazi koju su sami o sebi projecirali..pa daj mi knjigu iz historije za skole kroz obje juge (pa i kraljevine shs kao njihove pretece) gdje se pominje vojno krilo bosnjna na kosovu...nema je, jer je istina i ne uklapa se u lazni mit o srpskom kosovu...
da ti odgovorim na pitanje, jeste, odraz je bosanskog patriotizma jer ne zelimo da nas uvlace u svoje lazi...
Suti i trpi wrote: 3. Davutoglu je u pola Sarajeva velico osmanske pohode na Bosnu i Hercegovinu. Prvi udarnici Silajdzic i Komsic nisu rijeci zucnuli. Da li je to izraz hinjaluka ili izraz bosnjackog nacionalizma. Nisam primjetio da su Bosnjaci tesko podnjeli tu izjavu... Da li je ti odrzaz bosanskog patriotizma ili bosnjackog nacionalizma?
pomenuh ti drugu bitku koju je madjarski kralj poveo da zaustavi turke...da li je pojava srpske konjice u redovima turske izraz hinjaluka ili srpskog nacionalizma?
ja se slazem sa tobom da danasnji nasi predstavnici u politici su samo marionete, izdajnici jer su tim putevima i usli u politiku...i normano je da po tim zakonima projeciraju ono za sta su placeni, nazalost...shodno tome, i odgovor na tvoje pitnaje bi bio da to nema veze ni sa bosanskim patriotizmom ni sa bosnjackim nacionalizmom jer ovi koje si prozvao ne poznaju tu kategoriju (iako sumnjam da je komsic tog stva nego jednostavno nekada ti diplomatija nalaze druge postupke nego one koje ti licno zastupas, pogotovo kada si okruzen ovakvim uhljubima)...
Suti i trpi wrote: Bosanski patriotizam je na staklenim nogama.
hm, da...te staklene noge su se pokazale u prvoj polivini 90-ih...zamisli gdje bi nam bio kraj da smo imali recimo celicne noge...
essex

#155 Re: Kako prepoznati patriotu ....

Post by essex »

bicebolje wrote:
essex wrote:da, ako i samo ako taj cin povlacenja napravis NELEGALNO, tada im dajes sva prava jer oni ostaju na strani legalnosti...upao si u gorstakovu zamku za koju je i placen da je ovdje postavlja..procitaj moje objasnjenje gorstaku, puno toga ce ti se pojasniti
To može naići na odobravanje kod velikih sila i povratak RBiH a sa druge strane može prouzrokovati povlačenje priznavanja BiH i podršku disoluciji. Mač sa dvije oštrice.
prouci malo uzrok i posljedice...sta mene veze za ugovor ako ti negiras taj ugovor? uzrok je tvoje negiranje a posljedica tog negiranje je moje povlacenje kao ugovorne strane...jednostrano povlacenje time uzrokom dobija legalnost i zbog toga je legalno.
ova druga recenica je totalno nejasna...ako ce naici na odobavanje velikih sila kako ce isti postupak dovesti do povlacenja priznanja (!?) R BiH, a pogotovo dati podrsku disoluciji? R BiH je priznata kao drzava i to niko vise nemoze povuci, to su ba djecije price guslara sa subotom uvece uzivo iz donje srbetice...
bicebolje

#156 Re: Kako prepoznati patriotu ....

Post by bicebolje »

essex wrote:
bicebolje wrote:
prouci malo uzrok i posljedice...sta mene veze za ugovor ako ti negiras taj ugovor? uzrok je tvoje negiranje a posljedica tog negiranje je moje povlacenje kao ugovorne strane...jednostrano povlacenje time uzrokom dobija legalnost i zbog toga je legalno.
ova druga recenica je totalno nejasna...ako ce naici na odobavanje velikih sila kako ce isti postupak dovesti do povlacenja priznanja (!?) R BiH, a pogotovo dati podrsku disoluciji? R BiH je priznata kao drzava i to niko vise nemoze povuci, to su ba djecije price guslara sa subotom uvece uzivo iz donje srbetice...
I jedno i drugo je nelegalno. Ne može nešto što je nelegalno postati legalno bez obzira na objašnjenja. Može biti opravdano a to je nešto sasvim drugo.
Drugi dio je jasan. RBiH ne postoji od 1995. Danas imamo BiH takvu kakva je. Povlačenje potpisa sa Dejtona nas vraća u vrijeme prije Dejtona. Povlaćenje potpisa može prouzrokovati povlaćenje priznanja BiH od strane mnogih država i nestanak BiH kao što je nestala SFRJ a isto tako može prouzrokovati podršku obnavljanja RBiH. Mi ne znamo šta bi se u tom slučaju desilo a nećemo ni saznati jer ni jedna strana u BiH neće jednostrano povući potpis sa Dejtona. Ako se nešto značajnu bude dešavalo po pitanju promjene organizacije BiH dešavaće se pod dirigentskom palicom MZ a mi ćemo biti nijemi posmatrači.
essex

#157 Re: Kako prepoznati patriotu ....

Post by essex »

bicebolje wrote:
essex wrote:
bicebolje wrote: Jednostrano povlačenje potpisa je u svakom slučaju nelegalno.
I jedno i drugo je nelegalno. Ne može nešto što je nelegalno postati legalno bez obzira na objašnjenja. Može biti opravdano a to je nešto sasvim drugo.
Drugi dio je jasan. RBiH ne postoji od 1995. Danas imamo BiH takvu kakva je. Povlačenje potpisa sa Dejtona nas vraća u vrijeme prije Dejtona. Povlaćenje potpisa može prouzrokovati povlaćenje priznanja BiH od strane mnogih država i nestanak BiH kao što je nestala SFRJ a isto tako može prouzrokovati podršku obnavljanja RBiH. Mi ne znamo šta bi se u tom slučaju desilo a nećemo ni saznati jer ni jedna strana u BiH neće jednostrano povući potpis sa Dejtona. Ako se nešto značajnu bude dešavalo po pitanju promjene organizacije BiH dešavaće se pod dirigentskom palicom MZ a mi ćemo biti nijemi posmatrači.
pazi, obrazuj se po pitanju ugovora...nije nelegalno povuci potpis ako druga strana ne priznaje legalnost ugovora i ne zeli da ga ispostuje...posavjetuj se sa pravnicima pa ces vidjeti sta ce ti reci...
za drugi dio, kao da ti gorstak sapuce sta ces napisati...povlacenjem potpisa sa dms se uredjenje drzave vraca na prethodno stanje, a to je R BiH a ne u vrijem prije daytona...smisljeno da se narod plasi da ce se vratiti u rat, koje smicalice ovdje prosipate...povlacenjem potpisa NIKADA NEMOZE biti uzrokom negiranja priznanja R BiH jer je R BiH priznata prije daytona tako da to i nije uslov za priznanje...uslov za priznanje je bio grdjanski ustav koji je i promjenjen i na osnovu kojeg su odrzani prvi visestranacki izbori...to je jedini uslov bio za priznanje R BiH koji je ona sipunila i bila priznata i to je zavrsena prica...a ono o paralelama o sfrj i R BiH, jadno poredjenje...sfrj je bila sastavljena od federalnih jedinica, R BiH nije i nama federaln jedinice i tu se citav paralelizam zavrsava...
da, za dirigentsku palicu...pa bila je reforma policije pod tom dirigentskom palicom pa se nesto nesjecam da smo bili posmatraci, cak sta vise svi daytonski politicari se iz petnih zila zapeli da promjene formulaciju koju je poslal dirigentska palica i tako ostave status quo ...
essex

#158 Re: Kako prepoznati patriotu ....

Post by essex »

ma nema mi gorstaka, garant je na kosultacijam sa dodom telefonski... :D
Suti i trpi

#159 Re: Kako prepoznati patriotu ....

Post by Suti i trpi »

Essax, sto si hinja covjece? Lijepo odgovori na konkretno pitanje, zasto vrdas?

1. Da li je velicanje 500 godina beogradskog pasaluka bosanski patriotizam ili bosnjacki nacionalizam? Bosnjani su dosli u isti polazaj kao Srbi, bili su pokoreni, ubijen je kralj, teritorija je okupirana... Kakva crna broba protiv Velike Srbije? Halo momak, vidis li ti sta pises? Borba protiv Srbije se vodi ismijavanjem zajednickog poraza i stotina godina ponizavajuceg ropstva!?? Ako ti predrasude ne dozvoljavaju da shvatis koliku si glupost napiso, napravit cu ti jedno poredjenje... Da li bi se ti protiv izraelske okupacije Palestine borio tako sto bi ismijavo holukaust, a isto je tvoj narod dozivio u Srebrenici. Razmisli malo, ne prilici ti da lupas gluposti. Da li imas odgovor na pitanje?

2. Opet okreces vodu na svoj mlin i gazis svaku cinjenicu. Zar ti je toliko tesko priznati neke stvari. Tvrtko i Lazar su bili prijatelji, zajedno su se borili protiv Osmanlija. Srbi i Bosnjani su na Kosovu ratovali rame uz rame. To je cinjenica. Vlatko Vukovic i bosanska vojska su se vratili u Bosnu, jer su Osmanlije napustile Kosovo kada su uhapsili i ubili kneza Lazara. Ta pobjeda nije znacila osmansko prodiranje u unutrasnjost Srbije, ali je od Srbije i Bosne napravila laku metu za buduce pohode. U Kosovskom boju je proljevena BOSANSKA KRV i tebi je iskaz patriotizma ismijavanje te bitke :shock: . Mislim da je ovakav vid patriotizma jedinstven u svijetu... Tvrtko se sigurno prevrce u grobu kada vidi da njegovi potomci ismijavaju bitku u koju je on poslo svoju vojsku. Stvarno nemam rijeci...

3. Pusti ti Madjare, Srbe,,... Zasto bjezis od sustine? Da li je sramota presutiti jednu takvu izjavu? Ta vojska je pokorila Bosnu i ubila kralja? Kakve to Bosna ima patriote kada su svi presutili to sramno pominjanje (VELICANJE) osmanske okupacije Bosne!?? Od bana Borica do Stjepana Tomasevica... Svi se u grobu prevrcu... Hajde neka neki Francuz ode u Rusiju i proba velicati Napoleonove pohode... Neka u Moskvi izjavi kako francuska vojska u Rusiju nije pala sa padobranom... Sta bi bilo? Pa oderali bi ga ko jarca? Kako su 'bosanske patriote' reagovale? Neki sutili, a vecina u zanosu odobravala.

Daj mi jos malo pricaj o bosanskom patriotizmu...

Stavljam glavu na panj da u BiH nema vise od 1% (i to je previse, ali eto) ISTINSKI bosanski patriota. Ovdje caruje srpski, bosnjacki i hrvatski nacionalizam. Ko kaze drugacije, laze sam sebe.
osa

#160 Re: Kako prepoznati patriotu ....

Post by osa »

probuseni $ wrote:
Suti i trpi wrote:Ti si Gorstace jedan od rijetkih na forumu kojeg prepoznajem kao BOSANSKOG patriotu. Cvrsto vjerujem da je ovih 10 karakteristika dio tvoga karaktera. Ali, koliko je onih koji u dubini duse osjecaju tako!? Ubjedjen sam, MALO, JAKO MALO.

Nasa misljenja se razilaze u pristupu, dok smo se oko konacnog rjesenja slozili na drugoj temi. Da se ja i ti pitamo, lako bi se doslo do rjesenja.

Bosnjacki/srpski/hrvatski nacionalizam su u konforntaciji sa bosanskim patriotizmom. Na nekoj drugoj temi sam reko da sam u zivotu upozno maksimalno 10ak istinski bosanski patriota. Sta god neki govorili, to je nasa realnost.
Ova tvoja zadnja recenica mi se svidja ! I bosnjacki i hrvatski i srpski nacionalizam su opasni za bosansku drzavu jer negiraju osnovni , bosanski nacionalizam koji je vise nego dobro dosao... :thumbup:

a hercegovački...
_majevica_

#161 Re: Kako prepoznati patriotu ....

Post by _majevica_ »

Suti i trpi wrote:Tvrtko i Lazar su bili prijatelji, zajedno su se borili protiv Osmanlija. Srbi i Bosnjani su na Kosovu ratovali rame uz rame. To je cinjenica. Vlatko Vukovic i bosanska vojska su se vratili u Bosnu, jer su Osmanlije napustile Kosovo kada su uhapsili i ubili kneza Lazara.
Iz drugog pitanja....kao sto neko rece puno romantizma:-)
Tvrtko je cesto ratovao protiv susjednih drzava i izmedju ostalog protiv Lazara.Nisu bili nikakvi prijatelji.
Takodje i Vlatko Vukovic se borio protiv cestih nadiranja preko Drine.Nego sto se tice kosovske bitke.
Vlatko i ostali su pobijedili na Kosovu..ubili sultana zajedno svi saveznici...i doslo je do rasula osmanlijske
vojske.Proglasena je pobjeda nad osmanlijama na Kosovu...Vlatko Vukovic i druge vojne formacije su se
vratili u svoje maticne drzave.Na kosovu se zadrzao samo Lazar.Osmanlije su se sabrali izabrali novog sultana
i vratili na Kosovo zatekavsi samog Lazara kojeg su ubili...to je to sto se tice boja na kosovu..
Vlatko je legenda Tvrtkove kraljevine i treba napomenuti i bitku koji je dobio 1388 god u blizini Gorazda

Malo drugacije historije nije na odmet...

PS.provjeri navode na drugim srbijanskim izvorima..
bogumil-8

#162 Re: Kako prepoznati patriotu ....

Post by bogumil-8 »

Propaganda srpskih nacionalista (Miloševićevih i Karadžićevih sljedbenika) je i danas jaka (lukava, prefinjena). Jedna od teza te propagande i jeste da bi stavljanjem Dejtonskog ustava van snage vratili BiH u stanje 1995, tj u „ratno stanje“.NE - vratili bi se u predratno ustavno stanje (1990).
Pogrešna teza ( za naivne). Nema više rata, nema više Srbije koja ga je isplanirala, isforsirala, organizovala (do „zanjeg bosanskog srbina“), nema više Arkana, i nema više nespremne „druge strane“. Nisu Srbi u BiH tako glupi, kako ih zagovornici te teze žele prikazati. Ne ratuje se nikome za „havu“, i obećanje: „U kraljevstvu Jututu kralj trinaesti Balakaha, obećao svom narodu, da će dati Juhaha“! I narod „sav ushićen“ hvata se za oružje da to dobije!
Pitanje je: Ko i zašto neće „normalnu državu“ Bosnu i Hercegovinu? Zeca treba istjerati na čistac, postavljanjem normalnih zahtjeva i univerzalnih vrijednosti u prvi plan ( te tako identifikovati sve one koji nisu za univerzalne ljudske i civilizacijske vrijednosti i stavove u društvenom i državnom uređenju BiH). Ti koji nisu ( a ima ih na svim stranama) produžavaju patnju svim državljanima BiH ( a sve pod izgovorom „brige za svoj narod“). Zato mi se sviđa polazište – Konvencija o ljudskim pravima – pa idemo dalje (ko je za šta i ko je protiv čega, neka se jasno izjasni).
Baš zbog univerzalnih vrijednosti tako sam "aktivan u svojoj sredini" (protiv vehabija, protiv miješanja Iz u politiku, protiv "mojih" nacionalista i hoštaplera).
Last edited by bogumil-8 on 05/09/2010 20:52, edited 1 time in total.
Suti i trpi

#163 Re: Kako prepoznati patriotu ....

Post by Suti i trpi »

_majevica_ wrote:
Suti i trpi wrote:Tvrtko i Lazar su bili prijatelji, zajedno su se borili protiv Osmanlija. Srbi i Bosnjani su na Kosovu ratovali rame uz rame. To je cinjenica. Vlatko Vukovic i bosanska vojska su se vratili u Bosnu, jer su Osmanlije napustile Kosovo kada su uhapsili i ubili kneza Lazara.
Iz drugog pitanja....kao sto neko rece puno romantizma:-)
Tvrtko je cesto ratovao protiv susjednih drzava i izmedju ostalog protiv Lazara.Nisu bili nikakvi prijatelji.
Takodje i Vlatko Vukovic se borio protiv cestih nadiranja preko Drine.Nego sto se tice kosovske bitke.
Vlatko i ostali su pobijedili na Kosovu..ubili sultana zajedno svi saveznici...i doslo je do rasula osmanlijske
vojske.Proglasena je pobjeda nad osmanlijama na Kosovu...Vlatko Vukovic i druge vojne formacije su se
vratili u svoje maticne drzave.Na kosovu se zadrzao samo Lazar.Osmanlije su se sabrali izabrali novog sultana
i vratili na Kosovo zatekavsi samog Lazara kojeg su ubili...to je to sto se tice boja na kosovu..
Vlatko je legenda Tvrtkove kraljevine i treba napomenuti i bitku koji je dobio 1388 god u blizini Gorazda

Malo drugacije historije nije na odmet...

PS.provjeri navode na drugim srbijanskim izvorima..
Kakve su ovo nebuloze majko mila... Dozviljen je 'relativni' poraz, a to sto su se sirile (propagandne) glasine pobjede, to je tipicno za svaki rat.. Kada je Tvrtko ratovo protiv Lazara :? ? Kakvo prodiranje preko Drine? Daj neke relevantne dokaze za te tvrdnje... Ja ovo prvi put cujem.

I nije ovo uopste bitno... Bilo bi sramotno za svakog pravog patriotu da ismijava bitku u kojoj je gino njegov narod. Mogu shvatiti ismijavanja poraza iz prvog, drugog SR, mogu shvatiti ismijavanja iz zadnjeg rata, ali ne mogu shvatiti ismijavanje bitke u kojoj je prolivena bosanska krv. To ISTINSKI patriota ne moze uraditi.
jutarnji

#164 Re: Kako prepoznati patriotu ....

Post by jutarnji »

Suti i trpi wrote:Bilo bi sramotno za svakog pravog patriotu da ismijava bitku u kojoj je gino njegov narod. Mogu shvatiti ismijavanja poraza iz prvog, drugog SR, mogu shvatiti ismijavanja iz zadnjeg rata, ali ne mogu shvatiti ismijavanje bitke u kojoj je prolivena bosanska krv. To ISTINSKI patriota ne moze uraditi.
Ne znam zasto bi nekome bio bitan dogadja od prije 600 godina gdje se grupa krezavih poludivljaka poklala?
osa

#165 Re: Kako prepoznati patriotu ....

Post by osa »

jutarnji wrote:
Suti i trpi wrote:Bilo bi sramotno za svakog pravog patriotu da ismijava bitku u kojoj je gino njegov narod. Mogu shvatiti ismijavanja poraza iz prvog, drugog SR, mogu shvatiti ismijavanja iz zadnjeg rata, ali ne mogu shvatiti ismijavanje bitke u kojoj je prolivena bosanska krv. To ISTINSKI patriota ne moze uraditi.
Ne znam zasto bi nekome bio bitan dogadja od prije 600 godina gdje se grupa krezavih poludivljaka poklala?
ako nema bitnijih, shvati....
1gorstak

#166 Re: Kako prepoznati patriotu ....

Post by 1gorstak »

Suti i trpi wrote:Da li se bosanski patriotizam temelji na vremenu osmanske okupacije ili na vremenu Kulin bana i dinastije Kotromanica!?
Velicanje perioda turske okupacije nema veze sa bosanskohercegovackim patriotizmom, naprotiv. Ali ukazivati na kulturoloske veze jednog od nasih naroda sa turskim narodom (veze koje su se razvile tokom te okupacije) nije negativno. Austrougarska je takodje bila okupator, ali nam je iza Austrougarske ostalo dosta pozitivnih stvari i spomenuti to ne dovodi u pitanje neciji patriotizam.
bogumil-8

#167 Re: Kako prepoznati patriotu ....

Post by bogumil-8 »

Suti i trpi wrote: Bilo bi sramotno za svakog pravog patriotu da ismijava bitku u kojoj je gino njegov narod. Mogu shvatiti ismijavanja poraza iz prvog, drugog SR, mogu shvatiti ismijavanja iz zadnjeg rata, ali ne mogu shvatiti ismijavanje bitke u kojoj je prolivena bosanska krv. To ISTINSKI patriota ne moze uraditi.
A možeš li shvatiti da nas ima svakakvih na svima stranama: mladih i starih, zdravih i bolesnih, obrazovanih i neobrazovanih, upućenih i neupućenih,... Da na ovakvim forumima svi pišu, te je vrlo važno i ko i što napiše!
Možeš li shvatiti ko i zašto ubi Petra Stambolića („jer nije bio dovoljno dobar Srbin“, kao Dobrica Ćosić – naprimjer), zašto je Đorđe Balašević morao bježati iz Srbije (jel zato što nije volio Srbiju i srpski narod)?
Zlo je nastalo u Srbiji, iz Srbije se prelilo u Bosnu. Valjda je tom ZLU – odzvonilo!
jutarnji

#168 Re: Kako prepoznati patriotu ....

Post by jutarnji »

osa wrote:ako nema bitnijih, shvati....
Kako nema bitnijih? Onima koji su sve ove godine guslali o toj budalastini milion puta bi bilo bolje da su guslali
o Nikoli Tesli, Mihajlu Pupinu...imaju oni sjajnih likova u svojoj istoriji. Da su Teslu proglasili za sveca a ne nekog
ludog Savu, danas bi bili u EU i imali prosjecnu platu 3000 eura, a prostor od Vardara do Triglava bi bio super
mjesto za zivot obicnim smrtnicima, a ne samo tamo nekim bizMismenim.
osa

#169 Re: Kako prepoznati patriotu ....

Post by osa »

jutarnji wrote:
osa wrote:ako nema bitnijih, shvati....
Kako nema bitnijih? Onima koji su sve ove godine guslali o toj budalastini milion puta bi bilo bolje da su guslali
o Nikoli Tesli, Mihajlu Pupinu...imaju oni sjajnih likova u svojoj istoriji. Da su Teslu proglasili za sveca a ne nekog
ludog Savu, danas bi bili u EU i imali prosjecnu platu 3000 eura, a prostor od Vardara do Triglava bi bio super
mjesto za zivot obicnim smrtnicima, a ne samo tamo nekim bizMismenim.
prioriteti su osobna stvar, tebi tesla, nekom pak lazar.....
bogumil-8

#170 Re: Kako prepoznati patriotu ....

Post by bogumil-8 »

jutarnji wrote: Onima koji su sve ove godine guslali o toj budalastini milion puta bi bilo bolje da su guslali
o Nikoli Tesli, Mihajlu Pupinu...imaju oni sjajnih likova u svojoj istoriji.
Imaju oni (Srbi) sjajnih likova i danas (ali ih ovi nacionalisti otjerali u mišiju rupu). Srpski narod u BiH ništa nije gori/bolji od ostalih (samo ih ima malo više zavedenih propagandom Miloševićevih sljedbenika). Sami Srbi u BiH trebaju organizovati svoj 5.oktobar.
jutarnji

#171 Re: Kako prepoznati patriotu ....

Post by jutarnji »

osa wrote:prioriteti su osobna stvar, tebi tesla, nekom pak lazar.....
Ma ok onda, oni koji su Teslu stavili ispred nekih mitomanija danas lansiraju nekakve robotice na Mars, a Lazarovi
sljedbenici pusu u trube na Guci i cekaju Manitua da se pojavi i `ebe mater "onima sto ih mrze"...Haug!!!
bogumil-8

#172 Re: Kako prepoznati patriotu ....

Post by bogumil-8 »

Ma, "celi svet nas ne razume"!
Bosnolog

#173 Re: Kako prepoznati patriotu ....

Post by Bosnolog »

Suti i trpi wrote:

Bosanski patriotizam je na staklenim nogama.
Zahvali se velikosrpskoj ideologiji koju i danas podrzava vecisko srpsko stanovnistvo u BiH koja traje dvije decenije,......Umjesto da otvaras oci Banjaluci na njihovim forumima ti ovdje nastavljas demagogiju bacanja prasine Bosnjacima cijom zaslugom je u najvecoj mjeri i sacuvana danasnja Bosna.Bosnjaci se osjecaju nista manje i Bosancima i jako je tesko razdvojiti ove dvije etno-nacionalne komponente,.....

Ja bih bio mnogo sretnji da svi zajedno imamo jacu nacionalnu bosasnku komponentu od etnicke i da se oko nje nadmecemo to jest da druga dva etnosa imaju slicne osjecaje prema Bosni i bosasntvu,... Za mene je kraljevina Bosne nase blago i historijski ponos,i zalazem se da u Bosni bude tradicija dana bosanksih kraljeva i kraljvske bosne Osmanlie su bili imperijatori kao sto su bili Rimljani i Austrougari,mi vrijeme ne mozemo vratiti unazad ali je cinjenica da je ostalo historijsko naslijede svake imperije i u tome ne treba traziti povode za nase nesporazume i dalje sukobe.

Interesantno je da u tvom pisanju imas iskljucivo osude Bosnjaka koje krivis sto vole i ne daju svoju zemlju dok ne vidis sta radi i kako se ponasa velikosrpska politika u BiH sto bi ti trebao biti prioritet okretanja BH Srba da postanu bosanske patriote,......

SPC i CPS nemaju nikakve veze sa izglasavanjem nezavisnosti na referendumu. Najznacajniji manastiri u CG su u vlasnistvu SPC. Ljudi u Crnoj Gori koji se izjasnjavaju kao Crnogorci rado posjecuju srpske manastire i smatraju ih SVOJIM. Dakle, ova tvoja teorija veze sa mozgom nema, tako da nema potrebe da je vise osporavam

Bosanske crkve :mrgreen: ? Ko ce ih osnovati, reis Ceric :mrgreen: ? Svaki pravoslavni svestanik u BiH osjeca povezanost sa SPC i nema teorije da iz srca podrzi osnivanje 'bosanske crkve'. Jedino ostaje mogucnost da Ceric (ili ko bi to vec pokreno) dobro potplati neke hulje u crkvenim odorama i da se tako osnuje 'bosanska crkva' :mrgreen: . Osporavate beogradskog muftiju Zilkica, a podrzavate osnivanje 'bosanske crkve'. Bravo, licemjerje na nivou!!

Cudim ti se Gostarce kada pravis poredjenje izmedju Crne Gore i BiH. Srbi i Crnogorci djele istu vjeru, rodbinski su i historijski vezani... To je prakticno jedan narod kako god se on zvao...
Ovdje si se jos jedanput razotkrio da si velikosrpski ideolog,promotor i cuvar SANU ideje,javnim nepriznavanjem crnogorske nacije i crkve ,isto vazi i za makedonsku naciju i crkvu a Bosnu i bosnaske kraljeve smatras srpskim, :lol: :lol: :lol: .....Ti mozes nakaciti stotine kotromanicevih stitova i prosipati supljoublehasku demagogiju ,problem je sto ti svakim novim ulaskom u rasparve forimasa otkrivas svoju velikosrpsku cehru umotanu u dimnu NS Rudomlatiju....Ti bi se mnogo bolje uklopio u stranacki program Mihaljice ili Bosica,a mozda je to i bolji izbor jer ce Dodimil odvesti Dabicevstinu Marticevim stazama :mrgreen:

Ti samo potvrdujes da je SPC glavna poluga velikosrpske ideologije jos od vremena Nacartanija od kada pocinje kontinuirana srbizacija bosanskih pravoslavaca,pa je tako bilo i sa Crnogorcima i nastavilo sa Makedoncima..........http://www.rastko.rs/istorija/garasanin ... anije.html
Last edited by Bosnolog on 05/09/2010 21:57, edited 1 time in total.
Bosnolog

#174 Re: Kako prepoznati patriotu ....

Post by Bosnolog »

1gorstak wrote:
Suti i trpi wrote:Da li se bosanski patriotizam temelji na vremenu osmanske okupacije ili na vremenu Kulin bana i dinastije Kotromanica!?
Velicanje perioda turske okupacije nema veze sa bosanskohercegovackim patriotizmom, naprotiv. Ali ukazivati na kulturoloske veze jednog od nasih naroda sa turskim narodom (veze koje su se razvile tokom te okupacije) nije negativno. Austrougarska je takodje bila okupator, ali nam je iza Austrougarske ostalo dosta pozitivnih stvari i spomenuti to ne dovodi u pitanje neciji patriotizam.
Brvo Gorstak,kratko i direktno kao uvijek u Sridu! :thumbup:
essex

#175 Re: Kako prepoznati patriotu ....

Post by essex »

ne budi bre pesak covece...
Suti i trpi wrote:Essax, sto si hinja covjece? Lijepo odgovori na konkretno pitanje, zasto vrdas?

1. Da li je velicanje 500 godina beogradskog pasaluka bosanski patriotizam ili bosnjacki nacionalizam? Bosnjani su dosli u isti polazaj kao Srbi, bili su pokoreni, ubijen je kralj, teritorija je okupirana... Kakva crna broba protiv Velike Srbije? Halo momak, vidis li ti sta pises? Borba protiv Srbije se vodi ismijavanjem zajednickog poraza i stotina godina ponizavajuceg ropstva!?? Ako ti predrasude ne dozvoljavaju da shvatis koliku si glupost napiso, napravit cu ti jedno poredjenje... Da li bi se ti protiv izraelske okupacije Palestine borio tako sto bi ismijavo holukaust, a isto je tvoj narod dozivio u Srebrenici. Razmisli malo, ne prilici ti da lupas gluposti. Da li imas odgovor na pitanje?
ovo je podmetanje...jedina zajednicka stvar koja nam se desila je da smo potpali pod tursku a i to je zbog te same srbije i izdaje na kosovu polju i ponovne izdaje kada je madjarski kralj skupi novu vojsku da zaustavi turke a na strani turske se nasli srpski konjanici kao vazali...
a da ti i odgovorim na pitanje..prvo, isticanje panoa na fudbalskoj utakmici nije izraz podrske okupacije nego je izraz protiv velike srbije i ono sta je taj program nastojao napraviti od balakan i sta je kao metode koristio i koje rezultate iza sebe ostavio..mislim da si pogresnu postavku uzeo da bi postavio ovo pitanje jer nema nista sa bosanskim patriotizmom ni bosnjackim nacionalizmom jer je upravo samo ono sto sam ti objasnio da je...
evo, podebljao sam ti odgovor...rekoh ti razlog zasto se taj pano pojavio i jeste, to je jedini razlog da vam se smiju jer ste htijeli veliku srbiju a dobit cete prosireni beogradski pasaluk, i to samo ako budete slusali...ovo kako si ti postavio pitanje je isto kao ono "jevreji se smiju njemackom generalu koji je u filmu prikazan kao debil, da li je to izraz izraleskog patriotizma?"...debil je debil i smiju mu se sto je debil, nadam se da ovo razumijes.
Suti i trpi wrote: 2. Opet okreces vodu na svoj mlin i gazis svaku cinjenicu. Zar ti je toliko tesko priznati neke stvari. Tvrtko i Lazar su bili prijatelji, zajedno su se borili protiv Osmanlija. Srbi i Bosnjani su na Kosovu ratovali rame uz rame. To je cinjenica. Vlatko Vukovic i bosanska vojska su se vratili u Bosnu, jer su Osmanlije napustile Kosovo kada su uhapsili i ubili kneza Lazara. Ta pobjeda nije znacila osmansko prodiranje u unutrasnjost Srbije, ali je od Srbije i Bosne napravila laku metu za buduce pohode. U Kosovskom boju je proljevena BOSANSKA KRV i tebi je iskaz patriotizma ismijavanje te bitke :shock: . Mislim da je ovakav vid patriotizma jedinstven u svijetu... Tvrtko se sigurno prevrce u grobu kada vidi da njegovi potomci ismijavaju bitku u koju je on poslo svoju vojsku. Stvarno nemam rijeci...
pa i jeste sramota...rekoh ti, prvo su izdali i povukli se sa jednog krila a poslije toga slave svoju pobjedu...kako to nije sramotno? da, vlatko..postoje indicije da je kroz bitku krilo kojim je on komandovao vjerovalo da se bitka dobija jer su potislivali turke samo da bi na kraju saznao da je lazar skracen za glavu i vratio se u bosnu sa malim gubicima..isti taj vlatko je samo koju godinu ranije sam porazi turke (cini mi se kod bilece)...a zasto bi sramota i poraz srba se prebacila i na bosnjane kada su ovi casno se borili, malo ljudi izgubili i nikada nisu ucestvovali u "srpskoj pobedi na kosovu" kao mitu?
ismijavanje tog mita je samo podrzavanje istine i negiranje lazi koju su sami o sebi projecirali..pa daj mi knjigu iz historije za skole kroz obje juge (pa i kraljevine shs kao njihove pretece) gdje se pominje vojno krilo bosnjna na kosovu...nema je, jer je istina i ne uklapa se u lazni mit o srpskom kosovu...
da ti odgovorim na pitanje, jeste, odraz je bosanskog patriotizma jer ne zelimo da nas uvlace u svoje lazi...
evo, i ovdje sam ti povecao odgovor...i jos sam ti u objasnjenju navoe i cinjenice i ti imas drskosti da kazes da gazim cinjenice...da, gazim one velikosrpske cinjenice iz mitologije za koje si tako usko i prisno vezan, ali je na kraju opet to samo ono i sto i kako je i pocelo, samo mitologija bolesnih i nesposobnih umova...
dalje, bajazit se nije povukao sa kosova "zato jer je uhapsio i ubio lazara", nego je zbog smrti sultana murata zazdio za istambul da sebe ucvrsti prije nego vijest o pogibiji murata dodje do njegovih neprijatelja...to je jedini razlog zasto se povukao...trece, vlatko se povukao kada je lazar pogubljen jer je s time i bitka bila odlucena...cetvrto, ipak je na kososvu prolivena srpska krv, malo bosanske jer je vjestina bosanskih ratnika bila iznad one koju su turci pokazali, pa rekoh ti da je to krilo kosovske bitke potiskivalo turke dok lazar neplati glavom...i ko je rekao da se ismijava bosansko junastvo u toj bici (za koje nismo ni znali od kako nam srbi pisase skolske udzbenike), ismijava se samo mitologija onih srpskih bolesnika koji hoce sebe da prikazu kako su zaustavili prodor turaka da bi isti ti u sljedecoj bici protiv tih istih turaka se pojavili na turskoj strani bojisnice kao vazali...nesreca je nasa sto smo se i tada oslonili na slabije od sebe a danas im dopustamo da nam razvaljuju Domovinu, danas i unazad jedno 150 godina...
i za tvrtka, tvrtko se moze ponositi sa svima nama sto je njegov kraljevski stit se ponovo zaviorio po njegovoj bosni i tu je da ostane a ne da nestane kako mu je bilo sudjeno. hebote, sve dusebriznici a 200 godina nisu htjeli da priznaju ko je ostao kao junak na kosovu a ko je koga zavalio i ko osta lezati...
Suti i trpi wrote: 3. Pusti ti Madjare, Srbe,,... Zasto bjezis od sustine? Da li je sramota presutiti jednu takvu izjavu? Ta vojska je pokorila Bosnu i ubila kralja? Kakve to Bosna ima patriote kada su svi presutili to sramno pominjanje (VELICANJE) osmanske okupacije Bosne!?? Od bana Borica do Stjepana Tomasevica... Svi se u grobu prevrcu... Hajde neka neki Francuz ode u Rusiju i proba velicati Napoleonove pohode... Neka u Moskvi izjavi kako francuska vojska u Rusiju nije pala sa padobranom... Sta bi bilo? Pa oderali bi ga ko jarca? Kako su 'bosanske patriote' reagovale? Neki sutili, a vecina u zanosu odobravala.

Daj mi jos malo pricaj o bosanskom patriotizmu...

Stavljam glavu na panj da u BiH nema vise od 1% (i to je previse, ali eto) ISTINSKI bosanski patriota. Ovdje caruje srpski, bosnjacki i hrvatski nacionalizam. Ko kaze drugacije, laze sam sebe.
pomenuh ti drugu bitku koju je madjarski kralj poveo da zaustavi turke...da li je pojava srpske konjice u redovima turske izraz hinjaluka ili srpskog nacionalizma?
ja se slazem sa tobom da danasnji nasi predstavnici u politici su samo marionete, izdajnici jer su tim putevima i usli u politiku...i normano je da po tim zakonima projeciraju ono za sta su placeni, nazalost...shodno tome, i odgovor na tvoje pitnaje bi bio da to nema veze ni sa bosanskim patriotizmom ni sa bosnjackim nacionalizmom jer ovi koje si prozvao ne poznaju tu kategoriju (iako sumnjam da je komsic tog stva nego jednostavno nekada ti diplomatija nalaze druge postupke nego one koje ti licno zastupas, pogotovo kada si okruzen ovakvim uhljubima)...
evo, i ovdje sam ti odgovorio a nisam kao ti supljirao i izbjegao odgovor sa onim "ma pusti..."a sustina je upravo u onome sto nisi odgovorio. da bi razumio ove za koje me pitas moras sebi odgovoriti na one sto se prije jedno 600 godina pojavise rame uz rame uz "mrske turke", i to u bitci protiv krscanske europe kojoj su i sami pripadali...car lazar je jos topio svojim raspadom srpsku zemlju, nemanja se kao jagnje na raznju prevrtao u manastiru gdje ga ukopase...eto, odgovori na to pitanje (jos sam ga i zacrvenio, nekako se stidi da ceka odgovor) pa ces dobiti odgovor i na ono sto si meni postavio...da li je sramota sve ovo priznati? za velikosrbina jeste a vidjet cemo kako ces se ti postaviti...
Post Reply