Kada bi BiH...

Post Reply

Kada bi BiH imala i sprovela zakon o porijeklu imovine, to bi znacilo:

-pokretanje ekonomije sa mrtve tacke
0
No votes
-poboljsanje medjunacionalnih odnosa
0
No votes
-dalo na uvid ko je lopov, a to je vec neki pocetak
3
11%
-sve ovo gore ponudjeno
8
30%
- ne bi nista rijesilo
5
19%
- ubacilo extra novac u drzavnu kasu
5
19%
- konacno izbacilo lopove iz politike, je ko krade taj i laze
6
22%

Total votes: 27

FFK as Lucy01

#1 Kada bi BiH...

Post by FFK as Lucy01 »

Zanima me i vase glasanje i vase misljenje.
Je li ovo neka polazna tacka normalizacije odnosa izmedju onih koji su stekli "posteno" i onih koji su stekli posteno? Sta bi to znacilo za drzavu u cijelosti?

Sta bi, na kraju krajeva, drzava BiH dobila kada bi se donio i sproveo zakon o porijeklu imovine?

I naravno, malo podsjecanje:

http://www.petitiononline.com/BiH/petition.html
mostarac

Post by mostarac »

to bi znacilo da bi pod hitno trebalo napraviti zatvorski kompleks velicine Nou Campa :D
voajer

Post by voajer »

To bi znacilo da je vec 2200-ta i da mene odavno nema...
Artorius

Post by Artorius »

Svakako da bi bilo odlično, da se mafijašima koji su iskoristili ovo stanje da pokradu sve što se dalo pokrasti, oduzme imovina. Ali ako misliš na onaj SDP-ov prijedlog nikako se s tim ne bih složio jer on podrazumjeva u suštini da odjednom neki odbor uzme stvar u svoje ruke i utjeruje pravdu po državi kako hoće. Ko bi njih nadgledao, ja sam svakako da se pljačkašima zapljeni sve što su ukrali ali postoje nadležne institucije kao sud i tužilaštvo koje su zadužene za to. Zašto postoji sudstvo i tužilaštvo ako ne izmudju ostalog i za ovakve slučajeve.
mostarac

Post by mostarac »

Artorius wrote:Svakako da bi bilo odlično, da se mafijašima koji su iskoristili ovo stanje da pokradu sve što se dalo pokrasti, oduzme imovina. Ali ako misliš na onaj SDP-ov prijedlog nikako se s tim ne bih složio jer on podrazumjeva u suštini da odjednom neki odbor uzme stvar u svoje ruke i utjeruje pravdu po državi kako hoće. Ko bi njih nadgledao, ja sam svakako da se pljačkašima zapljeni sve što su ukrali ali postoje nadležne institucije kao sud i tužilaštvo koje su zadužene za to. Zašto postoji sudstvo i tužilaštvo ako ne izmudju ostalog i za ovakve slučajeve.
ili da prevedmo, slazem se da se mafijasima uzme to sto su pokrali, ali posto je to SDP-ov prijedlog ne slazem se :D

I mi se necemu cudimo :lol: :lol: :lol: :lol:
Šandor

Post by Šandor »

Eh, kad bi moja bila.... :D:D:D
Eshek

Post by Eshek »

nikad se ne može kako treba sprovesti, jer sve i jedna stranka ima oraha u njedrima.

Kao drugo, mislim da bi nanijelo više štete od koristi i da nam to ne treba.

Lopovluci su se desili, i šta je tu je. Eventualna čistka bi se otegla godinama, ako ne decenijama i troškovi iste bi koštali dobar dio eventualno prikupljenih sredstava. Dalje, morala bi se ponavljati prvobitna akumulacija kapitala, što bi se oteglo novih 20 godina...

Što je najapsurdnije, pravi lopovi i igrači koji su znali oteti pare, oni ih znaju i oprati, i to tako da im se država samo može napušiti ****

Ne vidim uopšte smisao toga, osim daljeg agoniziranja...

Ovo je onako, odokativno...a u mom malom idealnom svijetu bi taj zakon svakog ko ima neopravdanu marku u džepu, zaćer'o u 100 materinih materina...
Artorius

Post by Artorius »

mostarac wrote:
Artorius wrote:Svakako da bi bilo odlično, da se mafijašima koji su iskoristili ovo stanje da pokradu sve što se dalo pokrasti, oduzme imovina. Ali ako misliš na onaj SDP-ov prijedlog nikako se s tim ne bih složio jer on podrazumjeva u suštini da odjednom neki odbor uzme stvar u svoje ruke i utjeruje pravdu po državi kako hoće. Ko bi njih nadgledao, ja sam svakako da se pljačkašima zapljeni sve što su ukrali ali postoje nadležne institucije kao sud i tužilaštvo koje su zadužene za to. Zašto postoji sudstvo i tužilaštvo ako ne izmudju ostalog i za ovakve slučajeve.
ili da prevedmo, slazem se da se mafijasima uzme to sto su pokrali, ali posto je to SDP-ov prijedlog ne slazem se :D

Skroz si me pogrešno razumio ja lično nemam ništa protiv toga da to bude SDP-ov prijedlog ali imam itekako da neki odbor preuzima ovlasti sudstva i tužilaštva države. Fino ti kažem neka se prepusti to sudstvu jer tamo i pripada a ne da stvaramo novi odbor koji je naravno na budžetu koji je nezavisan koji onda može odlučiti da ''razapne'' koga hoće bez ikakve odgovornosti. Zašto se recimo ne osnuje specijalni sud samo za pitanje opljačkane imovine ali u okviru državnog suda.
Zar nam nije dosta ovih postojećih mafijaša pa trebamo još i nove stvarati u kojekakvim odborima za zapljenjivanje opljačkane imovine. :D
Artorius

Post by Artorius »

Eshek wrote:nikad se ne može kako treba sprovesti, jer sve i jedna stranka ima oraha u njedrima.

Kao drugo, mislim da bi nanijelo više štete od koristi i da nam to ne treba.

Lopovluci su se desili, i šta je tu je. Eventualna čistka bi se otegla godinama, ako ne decenijama i troškovi iste bi koštali dobar dio eventualno prikupljenih sredstava. Dalje, morala bi se ponavljati prvobitna akumulacija kapitala, što bi se oteglo novih 20 godina...

Što je najapsurdnije, pravi lopovi i igrači koji su znali oteti pare, oni ih znaju i oprati, i to tako da im se država samo može napušiti ****

Ne vidim uopšte smisao toga, osim daljeg agoniziranja...

Ovo je onako, odokativno...a u mom malom idealnom svijetu bi taj zakon svakog ko ima neopravdanu marku u džepu, zaćer'o u 100 materinih materina...
Ne mogu se nikako složiti s tobom pa zar trebamo dopustiti da se u ovoj državi ljudi rade šta hoće pa ipak pokušavamo biti pravna država, takvo razmišljanje je baš podstrek i za buduće mafijaše i lopove.Pljaškajmo i kradimo združenim snagama ovdje nam niko neće ništa oni zaboravljaju i nastavljaju dalje :D Jedna od stvari koja nam sigurno treba da se maknemo s mijesta je da se riješimo tereta iz prošlosti (čitaj: ratnih i svakojakih drugih profitera i mafijaša :D )
mostarac

Post by mostarac »

Artorius wrote:
mostarac wrote:

Skroz si me pogrešno razumio ja lično nemam ništa protiv toga da to bude SDP-ov prijedlog ali imam itekako da neki odbor preuzima ovlasti sudstva i tužilaštva države. Fino ti kažem neka se prepusti to sudstvu jer tamo i pripada a ne da stvaramo novi odbor koji je naravno na budžetu koji je nezavisan koji onda može odlučiti da ''razapne'' koga hoće bez ikakve odgovornosti. Zašto se recimo ne osnuje specijalni sud samo za pitanje opljačkane imovine ali u okviru državnog suda.
Zar nam nije dosta ovih postojećih mafijaša pa trebamo još i nove stvarati u kojekakvim odborima za zapljenjivanje opljačkane imovine. :D
Niko nije ni mislio da se to izdvoji iz pravnog sistema ove zemlje, nego bas to sto ti kazes da bude specijalni sud koji ce se baviti samo sa tim.
Artorius

Post by Artorius »

Evo već dugo tvoj Lider govori o tom zakonu i nije baš nikada spomenuo specijalni sud nego stalno neke specijalne komisije. Između odbora i suda je veeeeelika razlika.
Eshek

Post by Eshek »

Artorius wrote:Ne mogu se nikako složiti s tobom pa zar trebamo dopustiti da se u ovoj državi ljudi rade šta hoće pa ipak pokušavamo biti pravna država, takvo razmišljanje je baš podstrek i za buduće mafijaše i lopove.Pljaškajmo i kradimo združenim snagama ovdje nam niko neće ništa oni zaboravljaju i nastavljaju dalje :D Jedna od stvari koja nam sigurno treba da se maknemo s mijesta je da se riješimo tereta iz prošlosti (čitaj: ratnih i svakojakih drugih profitera i mafijaša :D )
1. u ovoj državi ti ljudi VEĆ rade šta hoće
2. nismo pravna država, a nećemo, brate, ni ovim to postati. pravna država se malo drugačije gradi.
3. mafijašima i lopovima je podstrek mogućnost da zavrnu pare, a kao što rekoh, ovakvi zakoni su im najmanji problem
4. Treba onemogućiti pljačku. PREVENTIVA. Kad se desi, gotovo je. Jebanom se kasno kajat'...
5. Tereti...imamo mi i previše tereta iz sadašnjosti, da bi se bavili ovim stvarima.

To što tvrdiš je idealistično i neizvodivo. Razlozi? evo ih:

- Sve stranke su debelo upletene i izvukle bi deblji kraj provedbom ovakvog zakona.
- troškovi, troškovi, troškovi...
- efekt? ne bi ga bilo. zašto? zato što su pare oprane stotine puta, a ako je išta ostalo, bilo bi oprano onog trena kada bi se donio zakon.

jednostavno, za prolivenim lijekom ne treba plakati. Ljudi pričaju o ratnim i postratnim lopovlucima i gdje je ko namak'o prvi milion, a danas imamo daleko gore pljačke u toku.

Trenutno stanovnici ove zemlje imaju više štete samo od koncesija na hidroelektrane koje u zadnjih par mjeseci date budzašto, nego što su imali u ratu i u privatizacijama poslije rata.

Umjesto da se bavimo time i sadašnjošću, te da SADA pokušavamo uraditi što više dobrog, izlaz i krivica za ovakvo socioekonomsko stanje se traže u ovom i sličnim zakonima.
Artorius

Post by Artorius »

Eshek wrote:
Artorius wrote:Ne mogu se nikako složiti s tobom pa zar trebamo dopustiti da se u ovoj državi ljudi rade šta hoće pa ipak pokušavamo biti pravna država, takvo razmišljanje je baš podstrek i za buduće mafijaše i lopove.Pljaškajmo i kradimo združenim snagama ovdje nam niko neće ništa oni zaboravljaju i nastavljaju dalje :D Jedna od stvari koja nam sigurno treba da se maknemo s mijesta je da se riješimo tereta iz prošlosti (čitaj: ratnih i svakojakih drugih profitera i mafijaša :D )
1. u ovoj državi ti ljudi VEĆ rade šta hoće
2. nismo pravna država, a nećemo, brate, ni ovim to postati. pravna država se malo drugačije gradi.
3. mafijašima i lopovima je podstrek mogućnost da zavrnu pare, a kao što rekoh, ovakvi zakoni su im najmanji problem
4. Treba onemogućiti pljačku. PREVENTIVA. Kad se desi, gotovo je. Jebanom se kasno kajat'...
5. Tereti...imamo mi i previše tereta iz sadašnjosti, da bi se bavili ovim stvarima.

To što tvrdiš je idealistično i neizvodivo. Razlozi? evo ih:

- Sve stranke su debelo upletene i izvukle bi deblji kraj provedbom ovakvog zakona.
- troškovi, troškovi, troškovi...
- efekt? ne bi ga bilo. zašto? zato što su pare oprane stotine puta, a ako je išta ostalo, bilo bi oprano onog trena kada bi se donio zakon.

jednostavno, za prolivenim lijekom ne treba plakati. Ljudi pričaju o ratnim i postratnim lopovlucima i gdje je ko namak'o prvi milion, a danas imamo daleko gore pljačke u toku.

Trenutno stanovnici ove zemlje imaju više štete samo od koncesija na hidroelektrane koje u zadnjih par mjeseci date budzašto, nego što su imali u ratu i u privatizacijama poslije rata.

Umjesto da se bavimo time i sadašnjošću, te da SADA pokušavamo uraditi što više dobrog, izlaz i krivica za ovakvo socioekonomsko stanje se traže u ovom i sličnim zakonima.
Pa svako će svi moći i nastaviti ubirati kajmak ovako našim pasivnim ponašanjem, sada se treba pobrinuti da vrate i plate ono što su uzeli u onom bezakonju. Naravno ako im mi dopustimo šta će ih spriječiti da to još jednom ponove. Sve dok ne shvatimo da je vlast u našim rukama neće na biti bolje, ovo je demokracija, može te se vi poslije ovog posta mozda izrugivat i govoriti da sam idealista ali kada bi nas se 100 000 skupilo ispred skupštine par dana misliš dase ne bi izglasao ovaj zakon misliš da ne bi sudstvo moralo proradit (brže), ali mi jednostavno ne znamo napraviti pritisak zato što svi stalno govore ma mafija niko njima ne može ništa šta su ukrali ukrali e nije tako samo na žalost oni znaju da smo mi samo neorganiozovana rulja i zato i mogu radit šta hoće.
uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

Pravna država od ponedeljka... ja bih ih pohapsio i sudio im... da jesmo državna pravna sve bi se to moglo uraditi za godinu dana....
U europi recimo porezna ako te skoli da varaš državu... gore ti je nego da ubiješ čovjeka....

Primjer .... ako živite u raskoraku sa primanjima, a to se vidi recimo na autu koje vozate, na stanu u kom živite ... itd.... dođu ljudi traže porezni izvadak... i ako utvrde nepravilnosti....... hapse i oduzimaju imovinu...

Modela je mnogo......a načina još više , treba krenuti... priča kako je to nepotrebno ili kako je to nastavak agonije.... meni lično su smiješne...

Jer onda je fakat light motiv ovog nakaradnog društva... ko je jamio jamio....
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

Meni je pitanje porijekla imovine u BiH jedno od kljucnih pitanja, mozda odmah nakon hapsenja ratnih zlocinaca....a takodje i jedan od fenomena, nevidjen igdje osim mozda u Africkim i Juzno-Americkim diktatorskim sistemima.

Naime, svaki drzavni sistem (drzava sama) treba da bude "self-sufficient", odn. da prikupi dovoljno novca kroz poreze da plati sve troskove organizacije i odrzavanja tog istog drzavnog sistema. U BiH, ministar koji prima platu od mozda 1.800KM mjesecno, moze da posjeduje kucu u Sarajevu, vikendicu u Neumu, da posalje djecu na skolovanje u US ili Zapadnu Evropu, da ide na ljetovanje na Plama De Majorku svake godine....a da se niko iz medija ili te iste drzave ne upita odakle mu lova (mozda se i pitaju "tajno", ali ne smiju zucnuti javno). Ili da ima ljudi koji su par godina nakon rata bili teski nekoliko miliona KM :? . A drzava nema puteva kako treba.....a o socijalnim programima da ne govorim...

I sve dok to samo ide i dok ima onih koji propovijedaju "pusti kraju, voda ispod mosta, treba ici dalje"....u Bosni ce moto za mlade da bude "da mi se docepat ministarske pozicije, yebo posten rad, hapa je iz raja izasla"...

E tugo, drzavo...
Eshek

Post by Eshek »

uvjek dobar gost wrote:Pravna država od ponedeljka... ja bih ih pohapsio i sudio im... da jesmo državna pravna sve bi se to moglo uraditi za godinu dana....
U europi recimo porezna ako te skoli da varaš državu... gore ti je nego da ubiješ čovjeka....

Primjer .... ako živite u raskoraku sa primanjima, a to se vidi recimo na autu koje vozate, na stanu u kom živite ... itd.... dođu ljudi traže porezni izvadak... i ako utvrde nepravilnosti....... hapse i oduzimaju imovinu...

Modela je mnogo......a načina još više , treba krenuti... priča kako je to nepotrebno ili kako je to nastavak agonije.... meni lično su smiješne...

Jer onda je fakat light motiv ovog nakaradnog društva... ko je jamio jamio....
Meni su smiješn ovakvi primjeri o raskoracima i Europi. Znam bruku ljudi koji bi po tvojoj priči do sad ležali...ali ne leže
uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

.... Da je kao što nije.... mi sad ne bi valjali šuplju.......

A pravna država je od narednog ponedeljka... pa da probamo tad nešto da promijenimo....
Eshek

Post by Eshek »

Zar ovdje iko ozbiljno misli da će neko sa ukradenim milionima sjediti i čekati da se državi digne neka stvar i da počne sprovoditi ovakav zakon :? :?

Ima hiljadu načina da se operu pare i da ti više ni vidovita Džemila ne može dokazati da imaš veze sa njima...od toga nema ništa!
Artorius

Post by Artorius »

Eshek wrote:Zar ovdje iko ozbiljno misli da će neko sa ukradenim milionima sjediti i čekati da se državi digne neka stvar i da počne sprovoditi ovakav zakon :? :?

Ima hiljadu načina da se operu pare i da ti više ni vidovita Džemila ne može dokazati da imaš veze sa njima...od toga nema ništa!
Eshek ne misli niko da oni čekaju samo kad će ih neko napokon zatvorit ali ni to ne znači da ,zato što postoji milion načina da operu lovu, se mi trebamo pravimo budale i žmirimo. Treba ih pohvatati što prije a mi kad bi se malo trgnuli iz ove letargije nebrige i nerada mogli bi ih i zaustavit a između ostalog postaviti ih za primjer budućoj bagri.
Eshek

Post by Eshek »

Artorius wrote:Eshek ne misli niko da oni čekaju samo kad će ih neko napokon zatvorit ali ni to ne znači da ,zato što postoji milion načina da operu lovu, se mi trebamo pravimo budale i žmirimo. Treba ih pohvatati što prije a mi kad bi se malo trgnuli iz ove letargije nebrige i nerada mogli bi ih i zaustavit a između ostalog postaviti ih za primjer budućoj bagri.
aha... a šta će biti sa pljačkama koje se SADA odvijaju? njih ćemo za 10 godina, kako i ove o kojima pričamo..?

Upravo o tome pričam. Problem je odrediti prioritet. Šta je važnije, baviti se prolivenim mlijekom, ili ovim što upravo sada proljevamo?
oslobad

Post by oslobad »

kazivali su nasi stari birvaktile,pa vele ovako:"kad drzava izadje iz rata onda jedno deset godina vlada zakon kursuma",

pa vi sad vidite ovo stanje.

...6em te, sto nisi sebi jamio na vrijeme,sta sad cmizdris i leleces.
Post Reply