Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post Reply
osa

#76 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by osa »

platforma je u redu, borite se za nju političkim sredstvima, samo nemojte revolucijom. uspjeh vam je zagarantiran. :lol:
ProS

#77 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by ProS »

bosna je i nalik maloj jugoslaviji,pogledaj kako se drzimo bez diktatora i lako upotrebljive fizicke prisile...
isto se desilo i jugoslaviji.
osa

#78 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by osa »

ProS wrote:bosna je i nalik maloj jugoslaviji,pogledaj kako se drzimo bez diktatora i lako upotrebljive fizicke prisile...
isto se desilo i jugoslaviji.
znači potreban je diktator, nego kako ga izabrati na izborima ili po nacionalnom ključu.
ponosna_manjina

#79 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by ponosna_manjina »

Ideja Bosne i ideja Jugoslavije imaju puno toga zajedničkog a nacionalizam je grobar i jedne i druge ideje.
Fozgen

#80 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by Fozgen »

Jugoslavija?
Pa ja mislim da vecina starih danas zali za Jugoslavijom.
Ja najvise zalim sto zivim ovdje, u BiH. Tako na neki nacin zalim za Jugoslavijom.
Ako ona Jugoslavija nije valjala zasto ova sada BiH i kome valja?
turban

#81 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by turban »

Fozgen wrote:Jugoslavija?
Ja najvise zalim sto zivim ovdje, u BiH. Tako na neki nacin zalim za Jugoslavijom.
Srbija je isto u zalosti zbog Yugoslavije.
Cuj zalis sto si u BiH... :evil:

Sta cekas vise... :run: tutanj... :evil: :D
Dado dijasporitus
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

#82 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by Dado dijasporitus »

Kolegi sto je otvorio temu predlozio bih nekoliko knjiga o bivsoj Jugoslaviji i to na nasem jeziku da ako nista barem popravi gramatiku. Inace tuzno je i adolescentno postavljati takvo pitanje ako se znaju i najosnovnije cinjenice a evo nekoliko za i protiv

Za:
- nije bilo ratova, zivjelo se barem u koliko toliko prividnoj toleranciji
- nije bilo puno kriminala i korupcije i postojala je barem djelomicna sigurnost
- postojala je filozofija zajednistva
- imalo se koliko toliko para, stalnih poslova, skijanja zimi, i mora ljeti
- bili smo cjenjeni i postovani u svijetu i nismo imali neprijatelje narocito ne u komsiluku.
- imali smo kvalitetno besplatno obrazovanje i zdravstveno osiguranje

Protiv:
- U Zagrebu su nas zvali glupim Bosancima a u Beogradu Srbima.
- JNA u koju smo ulozili 50 godina krvi i znoja je ispalo cudoviste sto se okrenulo protiv svog stvaratelja
- Nije se smjelo pricati protiv komunisticke partije i nije bilo slobode glasa
- Koliko si god pokusavao da znanjem ili htjenjem budes iznad gomile uvijek je postojao neko ko te pritiskao nazad u gomilu.
Fozgen

#83 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by Fozgen »

turban wrote:

Da mogu davno bi :run:
Osim toga daj mi navedi molim te sve razloge sto je BiH bolja od Jugoslavije?
turban

#84 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by turban »

Fozgen wrote:
turban wrote:

Da mogu davno bi :run:
Osim toga daj mi navedi molim te sve razloge sto je BiH bolja od Jugoslavije?
Nemam namjeru da vrjedjam necija sentimentalna sjecanja vezana za neka prosla vremena,ali covjece procitaj sta si napisao... :sad:
Fozgen

#85 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by Fozgen »

Valjda znam sta sam napisao :)
Kazem jednostavno da kakva god da je bila "losa" ona Jugoslavija ova BiH je gora.
turban

#86 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by turban »

Fozgen wrote:Valjda znam sta sam napisao :)
Kazem jednostavno da kakva god da je bila "losa" ona Jugoslavija ova BiH je gora.
Moram priznati da ideja zajedinistva nije losa,samo trebam li te podsjecati sta se krilo iza imena Yugoslavija... :bih:
Fozgen

#87 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by Fozgen »

To na naki nacin ima istine, mada se to nije kovalo svih 45 godina nego mozda zadnjih 10 godina zivota Jugoslavije.
Nazalost desilo se to sto se desilo.
Dok je trajalo bilo je fenomenalno i nekako je logicno da ima nostalgije.
turban

#88 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by turban »

Fozgen wrote:To na naki nacin ima istine, mada se to nije kovalo svih 45 godina nego mozda zadnjih 10 godina zivota Jugoslavije.
Uspomene su svacija privatna stvar,no priznaces da je malo skakljivo praviti paralelu sada izmedju BiH I BIVSE Yugoslavije.
Dado dijasporitus

#89 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Fozgen wrote:To na naki nacin ima istine, mada se to nije kovalo svih 45 godina nego mozda zadnjih 10 godina zivota Jugoslavije.

jeb... takav sistem gdje u 5-10 godina mozes sje.... sve sto se prijasnjih 45 stvaralo i jeb.. takav sistem koji dopusta ili cak sta vise sprovodi genocid i etnicko ciscenje nad svojim stanovnistvom. Kakva god bila BiH barem nemoramo strepiti da ce ponovo neka JNA ili unutrasnja vojna sila izvrsiti agresiju. Dodikovo baljezganje pri tome ne podrazumjevam pod bilo kakvom silom jer nemoze ni prismrditi kolicini zla koliko je JNA i ideja "nove" Jugoslavije donijela BiH devedesetih godina dok se ideja "stare" Jugoslavije slozila kao kula od karata.

Pravo je neodgovorno tvrditi da je bilo fenomenalno kad je u biti bila sarena laza.
Fozgen

#90 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by Fozgen »

Dado dijasporitus wrote:

jeb... takav sistem gdje u 5-10 godina mozes sje.... sve sto se prijasnjih 45 stvaralo i jeb.. takav sistem koji dopusta ili cak sta vise sprovodi genocid i etnicko ciscenje nad svojim stanovnistvom. Kakva god bila BiH barem nemoramo strepiti da ce ponovo neka JNA ili unutrasnja vojna sila izvrsiti agresiju. Dodikovo baljezganje pri tome ne podrazumjevam pod bilo kakvom silom jer nemoze ni prismrditi kolicini zla koliko je JNA i ideja "nove" Jugoslavije donijela BiH devedesetih godina dok se ideja "stare" Jugoslavije slozila kao kula od karata.

Pravo je neodgovorno tvrditi da je bilo fenomenalno kad je u biti bila sarena laza.
Koliko smo sada daleko od rata? Svako malo nam ga namecu, kao da mi to ovdje jedva cekamo.
Dobra vecina zivi na rubu egzistencije. Nacin prezivljavanja neznaju ni oni sami. Posla ima koliko hoces ali za 300 KM mjesecno i samo ako uspijes da radis nekih 150 godina mozda i zaradis neku penziju.
Lijeciti se mozes ... nigdje. Lijekove ne mozes kupiti jer moras platiti sve moguce poreze i rezije. Kriminalci nam i ono malo sto zaradimo bez po muke uzimaju iz dzepova. Na fakultetima polazu ... zna se.
Ovo nije sarena laza, ovo je istina.
Prozor

#91 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by Prozor »

osa wrote:da je valjala ne bi propala.
eeeeeeeeeeej, preduhitri me
MuaDib

#92 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by MuaDib »

Prozor wrote:
Da je narod valjao ne bi propala. A pošto ex-yu narodi vole nacionalistički mazohizam, Jugoslavija je završila, kako je završila. :x
turban

#93 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by turban »

MuaDib wrote:
Prozor wrote:
Da je narod valjao ne bi propala. A pošto ex-yu narodi vole nacionalistički mazohizam, Jugoslavija je završila, kako je završila. :x
Vjerovatno mislis na Srbe i Hrvate... :?
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 14/06/2023 20:20, edited 2 times in total.
piupiu

#95 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by piupiu »

Narodne umotvorine ... :-) ... ne bi ni Rimsko carstvo propalo da je valjalo ... :P
stickitout

#96 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by stickitout »

Evo BiH pravo valja...samo da ne propadne :-)
Dado dijasporitus

#97 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Fozgen wrote:
Dado dijasporitus wrote:

Koliko smo sada daleko od rata? Svako malo nam ga namecu, kao da mi to ovdje jedva cekamo.
Dobra vecina zivi na rubu egzistencije. Nacin prezivljavanja neznaju ni oni sami. Posla ima koliko hoces ali za 300 KM mjesecno i samo ako uspijes da radis nekih 150 godina mozda i zaradis neku penziju.
Lijeciti se mozes ... nigdje. Lijekove ne mozes kupiti jer moras platiti sve moguce poreze i rezije. Kriminalci nam i ono malo sto zaradimo bez po muke uzimaju iz dzepova. Na fakultetima polazu ... zna se.
Ovo nije sarena laza, ovo je istina.
Pretjerujes. Niko ne namece rat iz jednostavnog razloga sto danas rat nema ko da vodi. Nema JNA nema VRS-a nema krvoloka tipa Seselj, Arkan i slicnih niti ce ih jos dugo biti. Vecina ne zivi na rubu egzistencije jer da je tako sutra bi izbila revolucija i bilo bi krvi do koljena. Puno problema koji postoje sada u BiH postojali su i prije rata samo sto se tada to prikrivalo plastom samoupravljanja, bratstva i jedinstva.

Prije rata u BiH niko nije vjerovao da ce biti rata cak i kad je bio na samoj granici sa Hrvatskoj. Jugoslavija je u svoje vrijeme toliko dobro uradila svoj PR da niko nije vjerovao niti zelio vjerovati da nas debljaju pred klanje. I od koje ti je koristi bilo to sto si 45 godina zivio "fenomenalno" kad su ti sve za 5 godina oduzeli, zapalili ili srusili i brojis se kao sretnik ako si izvukao zivu glavu. Mnogi su izginuli iz puste naivnosti da nam JNA nece nista ili da ce nas cak sta vise braniti. Nekazem da je u BiH danas puno bolje po mnogim mjerilima ali ako nista zna se na cemu je situacija i zna se da li ce zapucati I sa koje strane.

I tacno, zivot u BiH nije sarena laza vec je istina i realnost i za one koji svoj zivot shvacaju odgovorno to je osnova na kojoj sve drugo pocinje ili zavrsava.
Fozgen

#98 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by Fozgen »

:D velis da nema rata, a i sam kazes da smo i onda tvrdili da ga nece biti, bas kao sto ti sada tvrdis ;). Nema tu pravila.
Jednostavno se desi, ne pita se nas, bas kao ni tada.

Sto bi rekao Selimovic.
Zivot u ratu je surova ali postena borba, bas kao medju zivotinjama.
Zivot u miru je surova i nepostena borba, bas kao medju ljudima.
MuaDib

#99 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by MuaDib »

turban wrote: Vjerovatno mislis na Srbe i Hrvate... :?
Pa srpski i hrvatski nacionalizam uz pomoć slovenačkog su srušili Jugoslaviju. Ali nije mane bilo ni Albancima, Crnogorcima, Bošnjacima (Muslimanima) i Makedoncima.
edvin

#100 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by edvin »

Samo oni koji ne pamte zivot prije mogu tvrditi kako nam je danas bolje nego onda.
Post Reply