Josip Perkovic

madner

#51 Re: Josip Perkovic

Post by madner »

Sta bi sada sa ovim clanovima partije? :D
Edin H.

#52 Re: Josip Perkovic

Post by Edin H. »

jiji wrote:
madner wrote:Malo si ti fulao casove, na Goli Otok su se slali samo clanovi partije na pocetku. Poslje I kriminalci.
Pod kriminalce su tada definirali i one koji su pjevali Ustani Bane...,žalonso al za to su te mogli proglasiti kriminalcem i narodnim neprijateljem i poslat na goli otok. Živiš u zabludi da je Juga bila zemlja slobode govora i da su svi bili za takvu državu jer su htjeli,a ne morali.
Pa ono jeste da je sin moje uciteljice imao problem kada je po skoli crtao kukaste krstove :D

I ja sam iznenadjen da im nisu bile omiljene hrvatske ili srpske domoljubne pjesme pod kojima su do jucer klani, ubijani i protiv kojih su se borili i pobijedili. Obrati paznju na zadnju rijec prethodne recenice, jer u ovom zadnjem ratu koji smo imali devedesetih u principu nije bilo ukupnog pobjednika, tj. jeste na manjim teritorijama, svakome po malo :skoljka: .
jiji

#53 Re: Josip Perkovic

Post by jiji »

Edin H. wrote:
jiji wrote:
madner wrote:Malo si ti fulao casove, na Goli Otok su se slali samo clanovi partije na pocetku. Poslje I kriminalci.
Pod kriminalce su tada definirali i one koji su pjevali Ustani Bane...,žalonso al za to su te mogli proglasiti kriminalcem i narodnim neprijateljem i poslat na goli otok. Živiš u zabludi da je Juga bila zemlja slobode govora i da su svi bili za takvu državu jer su htjeli,a ne morali.
Pa ono jeste da je sin moje uciteljice imao problem kada je po skoli crtao kukaste krstove :D

I ja sam iznenadjen da im nisu bile omiljene hrvatske ili srpske domoljubne pjesme pod kojima su do jucer klani, ubijani i protiv kojih su se borili i pobijedili. Obrati paznju na zadnju rijec prethodne recenice, jer u ovom zadnjem ratu koji smo imali devedesetih u principu nije bilo ukupnog pobjednika, tj. jeste na manjim teritorijama, svakome po malo :skoljka: .
Vidim da još ideš u školu i ne ocekujem od tebe da znaš više o povijesti i životu u Jugoslaviji,makar da imalo pogledaš koju sam pjesmu spomenuo ,shvatio bi da se radi o pjesmi o Hrvatskom Banu koji je bio prije i 1 i 2 Jugoslavije i borio se protiv pazi Mađara. Možda tebi koji nikad nisi živio u Jugoslaviji može biti opravdano zatvarat ljude radi različitih mišljenja,al meni koji jesam to nije normalno.Nije taj režim berazloga proglašen totalitarnim,zamisli da živiš u državi u kojoj nesmijes reći ništa protiv režima i partije ,jer ćeš biti proglašen kriminalcem i vjerojatno završiti u zatvoru. Mlad si i neke stvari nisi doživio,a većina nas u ovoj situaciji kad nema posla ,ni novaca se rado sjeća onih dobrih stvari koje je nosila bivša Juga,a zaboravlja na ono loše. Vjeruj mi da nije tog lošeg bilo,nikad se nebi ni raspala.
Edin H.

#54 Re: Josip Perkovic

Post by Edin H. »

Mlad nisam, ali nebitno (volio bih da si u pravu), govorim o dogadjaju iz bivse Jugoslavije (kukasti krstovi), ali i taj momak je prosao sa nekom opomenom.
Totalitarna jeste bila do jedne mjere, ali ne bas onoliko koliko se sada zeli prikazati. Muzika, knjige i filmovi su bili mnogo progresivniji, nego sto je to slucaj danas.
E sada kome je bilo vazno da zapjeva Banu Jelacicu koga zove Hrvatska ili Vojvodi Sindjelicu iz Resave :D to bas i nije bila zemlja za takve. Sa svakim vidom, pa i najmanjeg nacionalizma se postupalo ostro i Perkovic i slicni su bili zaduzeni da to sprovode u zemlji i inostranstvu. Jedna stvar je sigurna, Jugoslavija bi zaratila, ali ne bi Perkovica isporucila.
Jugoslavija se raspala kombinacijom stranog faktora kojim je trn u oku bila takva zemlja, te nikada prevazidjenog ruralnog i nacionalnog elementa unutar drzave, nacionalizma koji je tinjao i cekao svoju priliku. U suprotnom bi doslo do lagane tranzicije u kojoj bi se savucao suverenitet i ekonomski integritet u okviru Jugoslavije, a na da se radi po direktivama Europske unije (ista stvar je i u BiH, ne samo u Hrvatskoj).
jiji

#55 Re: Josip Perkovic

Post by jiji »

Edin H. wrote:Mlad nisam, ali nebitno (volio bih da si u pravu), govorim o dogadjaju iz bivse Jugoslavije (kukasti krstovi), ali i taj momak je prosao sa nekom opomenom.
Totalitarna jeste bila do jedne mjere, ali ne bas onoliko koliko se sada zeli prikazati. Muzika, knjige i filmovi su bili mnogo progresivniji, nego sto je to slucaj danas.
E sada kome je bilo vazno da zapjeva Banu Jelacicu koga zove Hrvatska ili Vojvodi Sindjelicu iz Resave :D to bas i nije bila zemlja za takve. Sa svakim vidom, pa i najmanjeg nacionalizma se postupalo ostro i Perkovic i slicni su bili zaduzeni da to sprovode u zemlji i inostranstvu. Jedna stvar je sigurna, Jugoslavija bi zaratila, ali ne bi Perkovica isporucila.
Jugoslavija se raspala kombinacijom stranog faktora kojim je trn u oku bila takva zemlja, te nikada prevazidjenog ruralnog i nacionalnog elementa unutar drzave, nacionalizma koji je tinjao i cekao svoju priliku. U suprotnom bi doslo do lagane tranzicije u kojoj bi se savucao suverenitet i ekonomski integritet u okviru Jugoslavije, a na da se radi po direktivama Europske unije (ista stvar je i u BiH, ne samo u Hrvatskoj).
Po ovom vidim da si mlad i da su te učili kako je u Jugoslaviji bilo super. Šta se tiče izručenja Perkovića garantiram ti da se proveo referendum ,bar 75% Hrvata bi bilo za izručenje.Ako mene tjeras da budem Jugosloven i branis mi da kažem išta protiv vlasti,to po meni nemože biti dobro.Danas bar ako vlast ne valja možeš to reći,izaći na izbore i glasat protiv.A to da ja ne smijem pjevati pjesmu o Banu koji se borio protiv Mađarske i kojem je savjetnik bio jedan od mojih predaka ,bojim se reći da su na vlasti lopovi jer mogu završiti u zatvoru?!? Po čemu sam ja nacionalist ,ako štujem običaje svoga naroda,pjevam pjesme...?! Nije da su ti ljudi dizali u zrak zgrade u ime Hrvatstva,nije da su napadali ljude druge narodnosti,ti ljudi su se samo osjećali Hrvatima....i po tome su valjda po tebi zaslužili ići na goli otok?
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#56 Re: Josip Perkovic

Post by sabina1 »

jiji wrote: Po ovom vidim da si mlad i da su te učili kako je u Jugoslaviji bilo super. Šta se tiče izručenja Perkovića garantiram ti da se proveo referendum ,bar 75% Hrvata bi bilo za izručenje.Ako mene tjeras da budem Jugosloven i branis mi da kažem išta protiv vlasti,to po meni nemože biti dobro.Danas bar ako vlast ne valja možeš to reći,izaći na izbore i glasat protiv.A to da ja ne smijem pjevati pjesmu o Banu koji se borio protiv Mađarske i kojem je savjetnik bio jedan od mojih predaka ,bojim se reći da su na vlasti lopovi jer mogu završiti u zatvoru?!? Po čemu sam ja nacionalist ,ako štujem običaje svoga naroda,pjevam pjesme...?! Nije da su ti ljudi dizali u zrak zgrade u ime Hrvatstva,nije da su napadali ljude druge narodnosti,ti ljudi su se samo osjećali Hrvatima....i po tome su valjda po tebi zaslužili ići na goli otok?
Pa pjevaj sad o tom tvom banu ko ti brani , pjevaj da te grlo nosi , Mađari će se baš nasekirati kad zapjevaš !
jiji

#57 Re: Josip Perkovic

Post by jiji »

tvsabina wrote:
jiji wrote: Po ovom vidim da si mlad i da su te učili kako je u Jugoslaviji bilo super. Šta se tiče izručenja Perkovića garantiram ti da se proveo referendum ,bar 75% Hrvata bi bilo za izručenje.Ako mene tjeras da budem Jugosloven i branis mi da kažem išta protiv vlasti,to po meni nemože biti dobro.Danas bar ako vlast ne valja možeš to reći,izaći na izbore i glasat protiv.A to da ja ne smijem pjevati pjesmu o Banu koji se borio protiv Mađarske i kojem je savjetnik bio jedan od mojih predaka ,bojim se reći da su na vlasti lopovi jer mogu završiti u zatvoru?!? Po čemu sam ja nacionalist ,ako štujem običaje svoga naroda,pjevam pjesme...?! Nije da su ti ljudi dizali u zrak zgrade u ime Hrvatstva,nije da su napadali ljude druge narodnosti,ti ljudi su se samo osjećali Hrvatima....i po tome su valjda po tebi zaslužili ići na goli otok?
Pa pjevaj sad o tom tvom banu ko ti brani , pjevaj da te grlo nosi , Mađari će se baš nasekirati kad zapjevaš !
Možeš i ti drugu Titu,nitko se neće nasekirati,pa čak ni Mađari.
madner

#58 Re: Josip Perkovic

Post by madner »

Ne znam, ne bih da pocnu plakat ovi sto su im djedovi ispusili kod Sutjeske kada zapjevam. Slavna legionerska 369 divizija, dika hrvatske pod njemackom komandom i onda ih tamo neki Jugosloveni nasamarase. Oni imali sve, ovi nista.

Uglavnom, pazim zato sta pjevam, ove junacke suze je tesko gledat.
McMoy

#59 Re: Josip Perkovic

Post by McMoy »

Pazi da te ne ponesu te pjesme pa da ne počneš i o poglavniku pjevati.
I njega su zli udbaši proganjali...
Post Reply