Još jedan čin genocida
- Sezam
#51 Re: Još jedan čin genocida
Cuo sam da ce se hotel Bosna u Banjaluci ubuduce zvati samo Hotel, da li je to tacno? 
-
someone_
#52 Re: Još jedan čin genocida
Nije. Zvace se OtelSezam wrote:Cuo sam da ce se hotel Bosna u Banjaluci ubuduce zvati samo Hotel, da li je to tacno?
-
Bodkin
#53 Re: Još jedan čin genocida
hotel hotel ili hotel noviSezam wrote:Cuo sam da ce se hotel Bosna u Banjaluci ubuduce zvati samo Hotel, da li je to tacno?
- Skijaš
#54 Re: Još jedan čin genocida
Bodkin wrote:hotel hotel ili hotel noviSezam wrote:Cuo sam da ce se hotel Bosna u Banjaluci ubuduce zvati samo Hotel, da li je to tacno?
- webby-x
#55 Re: Još jedan čin genocida
Jesi im ga šukuo.Sezam wrote:Cuo sam da ce se hotel Bosna u Banjaluci ubuduce zvati samo Hotel, da li je to tacno?
- desni
#56 Re: Još jedan čin genocida
Bošnjaci ili bosanska opcija po mom mišljenju nisu u baš tako lošem položaju kako ti predstavljaš.Stvari se mogu i drugačije postaviti.Dodik i njegovi oko Banja Luke su presječeni u Brčkom pa onda možemo te oko BL posmatrati kao srpsku Gazu.Kad stvari gledamo tako onda je teritorija od Mostara do Brčkog povezana i nikakvog geta nema.Nikakav rat ne odgovara Bošnjacima ni nikome ostalom u Bosni a posebno Bošnjacima.Dijelovi pod Dodikovom kontrolom su pustare i ekonomski mrtvi prostori.Ekonomija će povezati bosanski narod.Najveći potencijal u Boni je ugalj eventualno nafta a rezerve uglja i nafte su pod bošnjačkom kontrolom.Bošnjaci i svi koje vole Bosnu trebaju napisati ekonomski program koji će razviti Bosnu.Ekonomski razvoj će najviše ojačati ideju Bosne.Nekakvo okupljanje Bošnjaka samo ih gura u izolacionizam koji je totalno nepotreban.Samo kad pomislim koliko nam je zadnji rat uništio zemlju,mislim da bi nas još jedan pretvorio u Ugandu.Zato samo rad,ekonomija i kao što kaže Skijaš malo ozbiljniji rad sdp po Lukavici i sličnim mjestima bi ojačali ideju Bosne.Za još jedan rat ne vidim da imamo baš neke resurse i od ovog zadnjeg se teško oporavljamo.hAZNADAR wrote:Otkud ti znas dali SDP ima love za potkupljivanje nacelnika i dali uopste to ima izgleda? To je kao da pricamo o vrabcu na grani, koliko je pripitomljen i u nasem vlasnistvu.Skijaš wrote:
Već si to rekao. Onda ti ja kažem da ima i navedem konkretan primjer. Pa SDP ima love da kupi pola opštinskih načelnika po manjem entitetu, samo da želi i da razmišlje šire od uže jezgre Sarajeva.
Međutim, zbog neke tvoje potrebe da stvar okrećeš ka ratu i krvoproliću, uopšte se ne osvrćeš na konkretan primjer za kojeg čak tvrdiš da ne postoji iako je ispred tebe, crno na bijelo.
Ko rat htio, u kući mu bio. Ne kažem, treba biti spreman da se reaguje na eventualnu velikosrpsku pobunu, ali da se u krvoproliću traži rješenje, to je maloumno i to može samo onaj ko ne zna šta je rat.
Ne pozivam ja na rat i krvoprolice, ovdje sam vec zagovarao prihvatanje realpolitike i borbu za bosnjacke interese kroz institucije RS, oportunizam. Ali kao banjalucanin, sve sam vise svjedok umiranja Bosne i Bosnjaka na prostoru RS. I za 10 god. imas situaciju gdje nas tamo nema uopste, mozda pokoji starac, dijaspora asimilirana(druga generacija izbjeglica vani niti ima perspektivu u RS, a objekat su mrznje i prezira u Fed. gdje isto tako nema mjesta). U federaciji sa bosnjackom vecinom imas prenapucene gradove okruzene neplodnim gudurama i do Bihaca ne mozes doci a da nisi u nemilosti RS policije, a kamoli pricati o izlazima opcenito.
Diskutant koji me je navukao na raspravu je nosalantno utvrdio da vecina odlucuje pa i po pitanju imena grada, i ujedno diskretno porucio da se kolektivno ufatimo za usi i pjevamo zalopojke. Ili da sami preavimo vecinu tamo gdje imamo interes. Pitanje je sta je gore, novi rat pa ko jami, jami,.. ili Gaza za sljedece generacije. Srpska politika nece nikad doci tobe, nove generacije su jos ekstremnije od danasnjih, ono sto ceka Bosnjake je lagano gasenje i pucanje po savovima tamo gdje su u vecini, kolaps gradova koji ne mogu egzistirati bez stabilne drzave.
Ispada da rat i krvoprolice je jedini nacin, jedini izlaz na kojeg si prisiljen ako mislis bioloski prezivjeti. Nesto na sto te srpska politika prisiljava ovakvim metodama. Kao zaba koju stavis u hladnu vodu pa zagrijavas polako do tacke kljucanja, zaba se skuha polagano i ugine.
-
hAZNADAR
#57 Re: Još jedan čin genocida
Ja ne govorim o ratu kao avanturi, metodu, projektu,... vec kao nesto sto ti se namece kao jedino rjesenje. Na to te prisiljavaju svi faktori. A tu nemam iskreno receno viziju, kako i na koji nacin. Osjecam da ce cijela stvar doci do krajnje tacke kljucanja i da ce bosnjacki revolt, haos, ocaj biti ili anarhican i samodestruktivan ili usmjeren.desni wrote:Bošnjaci ili bosanska opcija po mom mišljenju nisu u baš tako lošem položaju kako ti predstavljaš.Stvari se mogu i drugačije postaviti.Dodik i njegovi oko Banja Luke su presječeni u Brčkom pa onda možemo te oko BL posmatrati kao srpsku Gazu.Kad stvari gledamo tako onda je teritorija od Mostara do Brčkog povezana i nikakvog geta nema.Nikakav rat ne odgovara Bošnjacima ni nikome ostalom u Bosni a posebno Bošnjacima.Dijelovi pod Dodikovom kontrolom su pustare i ekonomski mrtvi prostori.Ekonomija će povezati bosanski narod.Najveći potencijal u Boni je ugalj eventualno nafta a rezerve uglja i nafte su pod bošnjačkom kontrolom.Bošnjaci i svi koje vole Bosnu trebaju napisati ekonomski program koji će razviti Bosnu.Ekonomski razvoj će najviše ojačati ideju Bosne.Nekakvo okupljanje Bošnjaka samo ih gura u izolacionizam koji je totalno nepotreban.Samo kad pomislim koliko nam je zadnji rat uništio zemlju,mislim da bi nas još jedan pretvorio u Ugandu.Zato samo rad,ekonomija i kao što kaže Skijaš malo ozbiljniji rad sdp po Lukavici i sličnim mjestima bi ojačali ideju Bosne.Za još jedan rat ne vidim da imamo baš neke resurse i od ovog zadnjeg se teško oporavljamo.hAZNADAR wrote:Otkud ti znas dali SDP ima love za potkupljivanje nacelnika i dali uopste to ima izgleda? To je kao da pricamo o vrabcu na grani, koliko je pripitomljen i u nasem vlasnistvu.Skijaš wrote:
Već si to rekao. Onda ti ja kažem da ima i navedem konkretan primjer. Pa SDP ima love da kupi pola opštinskih načelnika po manjem entitetu, samo da želi i da razmišlje šire od uže jezgre Sarajeva.
Međutim, zbog neke tvoje potrebe da stvar okrećeš ka ratu i krvoproliću, uopšte se ne osvrćeš na konkretan primjer za kojeg čak tvrdiš da ne postoji iako je ispred tebe, crno na bijelo.
Ko rat htio, u kući mu bio. Ne kažem, treba biti spreman da se reaguje na eventualnu velikosrpsku pobunu, ali da se u krvoproliću traži rješenje, to je maloumno i to može samo onaj ko ne zna šta je rat.
Ne pozivam ja na rat i krvoprolice, ovdje sam vec zagovarao prihvatanje realpolitike i borbu za bosnjacke interese kroz institucije RS, oportunizam. Ali kao banjalucanin, sve sam vise svjedok umiranja Bosne i Bosnjaka na prostoru RS. I za 10 god. imas situaciju gdje nas tamo nema uopste, mozda pokoji starac, dijaspora asimilirana(druga generacija izbjeglica vani niti ima perspektivu u RS, a objekat su mrznje i prezira u Fed. gdje isto tako nema mjesta). U federaciji sa bosnjackom vecinom imas prenapucene gradove okruzene neplodnim gudurama i do Bihaca ne mozes doci a da nisi u nemilosti RS policije, a kamoli pricati o izlazima opcenito.
Diskutant koji me je navukao na raspravu je nosalantno utvrdio da vecina odlucuje pa i po pitanju imena grada, i ujedno diskretno porucio da se kolektivno ufatimo za usi i pjevamo zalopojke. Ili da sami preavimo vecinu tamo gdje imamo interes. Pitanje je sta je gore, novi rat pa ko jami, jami,.. ili Gaza za sljedece generacije. Srpska politika nece nikad doci tobe, nove generacije su jos ekstremnije od danasnjih, ono sto ceka Bosnjake je lagano gasenje i pucanje po savovima tamo gdje su u vecini, kolaps gradova koji ne mogu egzistirati bez stabilne drzave.
Ispada da rat i krvoprolice je jedini nacin, jedini izlaz na kojeg si prisiljen ako mislis bioloski prezivjeti. Nesto na sto te srpska politika prisiljava ovakvim metodama. Kao zaba koju stavis u hladnu vodu pa zagrijavas polako do tacke kljucanja, zaba se skuha polagano i ugine.
Spremnost ili nepremnost po obicaju nije relevantna kada je neko prisiljen. 92-ge nismo bili spremni ali smo bili prisiljeni sacuvati goli zivot. Za koju deceniju cemo mozda biti prisiljeni opet prezivjeti a da niko ne ispali metak u nas, jednostavno kada geto postane tabut.
Oslanjanje na domacu ekonomiju je vrabac na grani, - a pogotovo je glupo racunati na resurse. Organizovanost i nacionalna homogenost, sloznost,.. su presudne stvari a Bosnjaci u tim stvarima funkcionisu samo kada je rat i sila prilika. U miru skoro da nema osjecaja drustvene svojine, organizacije, nacionalne homogenosti i sloznosti - uglavnom se svodi na licne interese, zavist, podapinjanje stupica, medjusobno tarenje, enorman broj korisnika socijalnih primanja koji svako malo ruse vladu i prave haos po gradu, imamo frtalj Bosne sa neplodnim gudurama i prenapucene gradove koji su zavisni od okruzenja. Tako da prijatelju moj, uz sve nase vrline, ipak smo nacionalno jos u jednoj fazi koju su drugi prosli i nemamo bas dobru podlogu i osnovu za brz oporavak ekonomije.
Dalje, ideja o sirenju ideje Bosne je utopisticka jos od 92-ge, od kada je aktuelna. Kao Banjalucanin i poznavaoc srpskih prilika tvrdim osnovano da ta ideja nece nikad biti prihvacena, ma koliko da je dobra, primamljiva, bez bremena proslosti, atraktivna,.... nece nikad biti prihvacena kod vecine Srba jer su oni uvijek znali sta hoce i imali druge alternative kao sto imaju i danas.
Sve se svodi na nacionalne interese, nema ideje Bosne osim kod jednog dijela Bosnjaka. Borba za teritorij i nacionalna drzava Bosnjaka je jedina alternativa koja ostaje, jedini sablon koji ovdje postoji.
- Skijaš
#58 Re: Još jedan čin genocida
glupost, to je ustvari najveća želja onih koji Bošnjacima žele zlo, da se Bošnjaci dobrovoljno ograniče na dijelove BiH kako bi ih se za desetak ili dvadeset godina lakše dokusurilo.hAZNADAR wrote:Borba za teritorij i nacionalna drzava Bosnjaka je jedina alternativa koja ostaje, jedini sablon koji ovdje postoji.
-
hAZNADAR
#59 Re: Još jedan čin genocida
Nije to moj izum i ideja, tako jeste u stvarnosti, to su jedini okviri postavljeni od strane drugih. SDA garnitura i slicni su odavno za fildzan, a neprijatelji takodjer.Skijaš wrote:glupost, to je ustvari najveća želja onih koji Bošnjacima žele zlo, da se Bošnjaci dobrovoljno ograniče na dijelove BiH kako bi ih se za desetak ili dvadeset godina lakše dokusurilo.hAZNADAR wrote:Borba za teritorij i nacionalna drzava Bosnjaka je jedina alternativa koja ostaje, jedini sablon koji ovdje postoji.
Isuvise smo mi slabi da se tome odupremo. Ideju Bosne drugi nece, i sa tim se ima pomiriti. Ne mozes naturiti niti im omiliti. I u tome su jasni i odlucni jos od 92-ge a danas te svako malo podsjecaju na to kao sa ovim brisanjem bosanskog prefiksa. To je nista drugo no potvrda iste politike, istih opredjeljenja i poruka nama sta nece - demonstracija pa ti vidi. Reci ces da ne treba pokleknuti, i predati se. Slazem se, ali mirnog nacina nema.
Jedina razlika je sto bi oni a i dio domacih snaga sveli bosnjacku drzavu na frtalj Bosne. A to nije moguce pa je jedini izlaz za Bosnjake sirenje teritorije pod svojom kontrolom. BiH ne moze opstati kao multinacionalna i da se svi isto pitaju i isto odlucuju. Takvog primjera nema. Bosnjaci imaju perspektivu na cijelom prostoru samo ako prostorom i vladaju. I to i treba da bude smjernica i cilj bosnjacke politike. Koliko god zvucalo tesko i nerealno, ovo drugo je teze i nerealnije.
-
sumirprimus
#60 Re: Još jedan čin genocida
mislim da bi isto mogli i hrvati da pitaju,oni su najvise izgubili u bosni,ne samo u zadnjem ratu...Skijaš wrote:glupost, to je ustvari najveća želja onih koji Bošnjacima žele zlo, da se Bošnjaci dobrovoljno ograniče na dijelove BiH kako bi ih se za desetak ili dvadeset godina lakše dokusurilo.hAZNADAR wrote:Borba za teritorij i nacionalna drzava Bosnjaka je jedina alternativa koja ostaje, jedini sablon koji ovdje postoji.
u stvari bosnjaci treba da uce iz hrvatskog ne tako lijepog iskustva..sta se desi,kad pocnes pravit kompromise sa zemljom,i pristanes na dio,pa onda na djelic i na kraju....
znaci,nema podjele i taćka baaa...
- Skijaš
#61 Re: Još jedan čin genocida
većih gluposti na ovom forumu od tvog pisanja nisam vidio, a svega je bilo. Ti si momak nacionalista jer nema niti jednog komada BiH na kojeg Bošnjaci mogu polagati ekskluzivno pravo, pošto je ona svakim svojim kvadratnim kilometrom i srpska i hrvatska.hAZNADAR wrote:
Ti djeluješ na istoj šovinističkoj matrici Milorada Dodika i nije ti problem za.ebati druge, tvoja je jedina dilema kako to uraditi što kvalitetnije.
-
hAZNADAR
#62 Re: Još jedan čin genocida
Slazem se, i ja tako razmisljam. Ali realnost je malo drugacija i drugi igraci misle, zele, rade,... drugacije. Nece nikad prihvatiti tvoju logiku(ujedno i moju) o svojini nad teritorijem, i sta onda ostaje?Skijaš wrote:većih gluposti na ovom forumu od tvog pisanja nisam vidio, a svega je bilo. Ti si momak nacionalista jer nema niti jednog komada BiH na kojeg Bošnjaci mogu polagati ekskluzivno pravo, pošto je ona svakim svojim kvadratnim kilometrom i srpska i hrvatska.hAZNADAR wrote:
Ti djeluješ na istoj šovinističkoj matrici Milorada Dodika i nije ti problem za.ebati druge, tvoja je jedina dilema kako to uraditi što kvalitetnije.
Oni koji isticu pravo i svojinu samo jednih nad teritorijem, odbacuju zajednistvo,.. trenutno vladaju na barem 70% zemlje . Na ovaj ili onaj nacin, silom ili "demokratskom vecinom". I nece nikad prihvatiti ideju Bosne iz Lukavca, ili od SDP-a, nece nikad smatrati zemlju koju su osvojili zajednickom, i sva politika ce im se svoditi na betoniranje svojine samo jednih.
Pa ti vidi.
- Skijaš
#63 Re: Još jedan čin genocida
Ne razmišljaš. Ti bi, poput četnika, ratovao kako bi što veći komad zajedničke zemlje rezervisao samo za svoj narod. A tvoja opravdanja za taj šovinizam me ne interesuju, kao što me ne interesuju ni četnička opravdanjahAZNADAR wrote:Slazem se, i ja tako razmisljam.Skijaš wrote:većih gluposti na ovom forumu od tvog pisanja nisam vidio, a svega je bilo. Ti si momak nacionalista jer nema niti jednog komada BiH na kojeg Bošnjaci mogu polagati ekskluzivno pravo, pošto je ona svakim svojim kvadratnim kilometrom i srpska i hrvatska.hAZNADAR wrote:
-
hAZNADAR
#64 Re: Još jedan čin genocida
Ne interesuje te jer mi mozda i ne mozes bolje odgovoriti. Ovim prozivkama, te nacionalista, te poput cetnika,.. ma daj,..Skijaš wrote: Ne razmišljaš. Ti bi, poput četnika, ratovao kako bi što veći komad zajedničke zemlje rezervisao samo za svoj narod. A tvoja opravdanja za taj šovinizam me ne interesuju, kao što me ne interesuju ni četnička opravdanja
Ne interesuje tebe, ne interesuje jos koga,. i sutra imas defakto okruzen i zavistan geto gdje se ljudi pitaju koga to nije interesovalo kada je trebalo.
Nebih ja rezervisao zemlju samo za Bosnjake, i ja i dalje mislim ma koliko mi trpao u usta nesto drugo mislim da je zemlja zajednicka.
Ali zajednicka svojina nad zemljom i ideja zajednicke Bosne je moguca samo tamo gdje Bosnjaci vladaju. I to je surova istina ma koliko ko od nje bjezao ili prihvatao, ona je tu.
Samo tamo gdje Bosnjaci izravno i vladaju bilo silom ili vecinom,.. mozemo pricati o gradjanskoj, multietnickoj ili nacionalnoj drzavi. Ali tamo gdje ne vladaju nema nikakve zajednicke zemlje, ideje Bosne,.. i uskoro ni Bosnjaka.
- Skijaš
#65 Re: Još jedan čin genocida
živ je Slobo umro nijehAZNADAR wrote:Nebih ja rezervisao zemlju samo za Bosnjake, i ja i dalje mislim ma koliko mi trpao u usta nesto drugo mislim da je zemlja zajednicka.
-
hAZNADAR
#66 Re: Još jedan čin genocida
Dobro prijatelju, hvala na tolikom cascavanju, ali imas li mozda bolji odgovor kako da Bosnjaci izbjegnu geto od 25% drzave kao jedini zivotni prostor za ubuduce?Skijaš wrote:živ je Slobo umro nijehAZNADAR wrote:Nebih ja rezervisao zemlju samo za Bosnjake, i ja i dalje mislim ma koliko mi trpao u usta nesto drugo mislim da je zemlja zajednicka.hoćeš državu kojom vladaju Bošnjaci, koja bi bila nacionalna država Bošnjaka, a fol ne bi rezervisao zemlju samo za Bošnjake. Pa nisam ni mislio da bi pripadnike drugih etničkih grupa trpao u gasne komore nego da bi ih tretirao kao manjine, ako i to.
Valjda bi ti trebalo biti jasno da od ideje Bosne kod drugih nema nista.
Iskreno receno, radije bih vladao cijelom Bosnom i druge tretirao kao manjine negoli pricao o multuienticnosti iz fidzana dok se ostali cepaju bre od smeha na to.
Kada su ti alternative i prostori suzeni, onda se tuces i boris sa onim sto imas. Pravila su nazalost takva, neprijatelj ti natura i ogranicava te samo na ta pravila. Ne mozes promijeniti. Mozes to prihvatiti, a mozes idealizirati.
- Skijaš
#67 Re: Još jedan čin genocida
Cilj Bošnjaka ne treba da bude život na X procenata teritorije, nego sloboda da za poslom ili zbog nekog drugog razloga, presele u bilo koji dio zemlje, da čitavu državu smatraju i svojom. To je moguće ostvariti bez krvi i oružja, da su oštećeni ranije i masovnije zasuli četnitet tužbama pred sudovima širom zemlje i svijeta, velikosrbi bi dosad prsnuli k'o karpuz. Ko ne može sam dići tužbu, neka se udruži. A to je samo jedan pravac napada, gdje su pritisci iz Brisela, Sarajeva, Vašingtona itd itdhAZNADAR wrote:Dobro prijatelju, hvala na tolikom cascavanju, ali imas li mozda bolji odgovor kako da Bosnjaci izbjegnu geto od 25% drzave kao jedini zivotni prostor za ubuduce?Skijaš wrote:živ je Slobo umro nijehAZNADAR wrote:Nebih ja rezervisao zemlju samo za Bosnjake, i ja i dalje mislim ma koliko mi trpao u usta nesto drugo mislim da je zemlja zajednicka.hoćeš državu kojom vladaju Bošnjaci, koja bi bila nacionalna država Bošnjaka, a fol ne bi rezervisao zemlju samo za Bošnjake. Pa nisam ni mislio da bi pripadnike drugih etničkih grupa trpao u gasne komore nego da bi ih tretirao kao manjine, ako i to.
Problem je u tom što sarajevski političari ne žele konfrontaciju s četnicima, Sarajevo popušta i prologira stagnaciju
-
BL 1987
#68 Re: Još jedan čin genocida
Ko ti sad brani ?Skijaš wrote:nego sloboda da za poslom ili zbog nekog drugog razloga, presele u bilo koji dio zemlje, da čitavu državu smatraju i svojom.
- seln
#69 Re: Još jedan čin genocida
U Banja Luci cetnici.BL 1987 wrote:Ko ti sad brani ?Skijaš wrote:nego sloboda da za poslom ili zbog nekog drugog razloga, presele u bilo koji dio zemlje, da čitavu državu smatraju i svojom.
-
sumirprimus
#70 Re: Još jedan čin genocida
hoš da ti ja kajem,ko brani???
sjedi zena uz drinu,kadli zvuk traktora,dodje komsija,92.joj je ganjo muza i djecu,uzeo ih da ih ne vrati,sad je doso po crijep,jebe mu se,moze mu se,dere ceca sa kasetofona,vjerovatno nije njegov ko i sve ostalo....
to je taj,il njegovi pajdasi, a to su ti isti oni,koji prolete pored potocara,sa cetnicxkim pjesmama i rafalima....
ko ti brani,da spavas,a da se ori dolinom balijeeeee,jos ste tuuuu!!!!!
jesil cuo??nisi ko sto nisi cuo ni za kapiju,markale,batkovic,keraterm,ko sto nisi cuo ni kad su ferhadiju digli u ztrak,ko sto si nos zacepio kad su ti komsije nestajale,jedan po jedan...
al ne znas ni to jer ne zelis da znas,nisi htio znat tad,sto bi htio znat sad...
frajeru...
sjedi zena uz drinu,kadli zvuk traktora,dodje komsija,92.joj je ganjo muza i djecu,uzeo ih da ih ne vrati,sad je doso po crijep,jebe mu se,moze mu se,dere ceca sa kasetofona,vjerovatno nije njegov ko i sve ostalo....
to je taj,il njegovi pajdasi, a to su ti isti oni,koji prolete pored potocara,sa cetnicxkim pjesmama i rafalima....
ko ti brani,da spavas,a da se ori dolinom balijeeeee,jos ste tuuuu!!!!!
jesil cuo??nisi ko sto nisi cuo ni za kapiju,markale,batkovic,keraterm,ko sto nisi cuo ni kad su ferhadiju digli u ztrak,ko sto si nos zacepio kad su ti komsije nestajale,jedan po jedan...
al ne znas ni to jer ne zelis da znas,nisi htio znat tad,sto bi htio znat sad...
frajeru...
-
hAZNADAR
#71 Re: Još jedan čin genocida
Ne moze Sarajevo nista ni da hoce. Ovlast Sarajeva prestaje na entitetskoj liniji, demonstraciju toga imas upravo ovih dana oko imena gradova. Po ko zna koji put poruka i demonstracija moci ko se negdje ne pita.Skijaš wrote:
Cilj Bošnjaka ne treba da bude život na X procenata teritorije, nego sloboda da za poslom ili zbog nekog drugog razloga, presele u bilo koji dio zemlje, da čitavu državu smatraju i svojom. To je moguće ostvariti bez krvi i oružja, da su oštećeni ranije i masovnije zasuli četnitet tužbama pred sudovima širom zemlje i svijeta, velikosrbi bi dosad prsnuli k'o karpuz. Ko ne može sam dići tužbu, neka se udruži. A to je samo jedan pravac napada, gdje su pritisci iz Brisela, Sarajeva, Vašingtona itd itd
Problem je u tom što sarajevski političari ne žele konfrontaciju s četnicima, Sarajevo popušta i prologira stagnaciju
A kako se moze i konfrontirati cetnicima, cime zaprijetiti, cime usloviti,.. sta god da Sarajevo poduzme, oni samo mogu mahati sa druge strane entitetske crte i porucivati da im niko ne moze nista. jer i dalje mogu mijenjati imena gradova, i dalje mogu otimati bosnjacku imovinu, i dalje mogu diskriminirati, i dalje se mogu ponasati kao da je prostor samo njihov. Zato sto se Sarajevo moze njima konfontirat isamo iz svog okruga a to im je drugi kontinent, a diplomatski su vec oguglali na ulogu negativca i remetilackog faktora.
Ja sam licno uvijek pisao i zalagao se da RS i bude ekonomski jak i stabilan dio, i da je tu jedina sansa za Bosnjake da opstanu. Cak i da je bolji dio pa da se poput Albanaca na Kosovu umjesto u Albaniju opredjeljujemo da tamo zivimo jer je lakse i bolje. Ljutio se i uvijek se ljutim na ova navijanja da tamo crkne krava, samo zato sto jos ima Bosnjaka tamo koji kane ostati, pa onda crkava krava i njima a ne samo Srbima.
Ali buducnost nije ruzicasta. Starosna granica povratnika je visoka, ono malo mladjih su familije koje nisu imale gdje, i koje danas zale sto su se vratili. Dijaspora tu ima imovinu, navrati pa sedmica godisnje, njihova djeca su asimilirana u drzavama gdje zive i nemaju nikakvih spona sa gradovima iz kojih im dolaze roditelji. Osim te imovine koja ce im jednog dana kada to naslijede postati teret kada opstina uvijek izmislja ovo ili ono da dokazes, platis, dadnes,.. Desice se i popis i usput legalizacija genocida, i za par decenija tamo nemas ni 5% Bosnjaka.
Zato sto su oni koji istrajavaju na etnickoj cistoci ipak organizovaniji, slozniji, dosljedniji, u svome negoli mi u svome gdje jos nije jasno koliko je Sarajevu uopce stalo do Banjaluke, Prijedora, Bijeljine,..
I zato se najvise i javljam po ovom pitanju. ne zagovaram i ne huskam na rat, silu,... samo navodim i podsjecam kako je jedino moguce pobijediti taj fasizam. Pa ako je Bosnjacima u Federaciji uopce stalo do gradova u RS, mogu tamo imati perspektivu za svoje samo silom i nikako drugacije.
- Skijaš
#72 Re: Još jedan čin genocida
-neka se Sarajevo povuče iz direktnih pregovora sa četnicimahAZNADAR wrote:I zato se najvise i javljam po ovom pitanju. ne zagovaram i ne huskam na rat, silu,... samo navodim i podsjecam kako je jedino moguce pobijediti taj fasizam. Pa ako je Bosnjacima u Federaciji uopce stalo do gradova u RS, mogu tamo imati perspektivu za svoje samo silom i nikako drugacije.
--objašnjenje za to mogu naći u maksimalističkim zahtjevima velikosrpskog faktora
---treba insistirati na posredničkoj ulozi međunarodne zajednice
----velikosrbi to odbiju a stranci deblokiraju sistem ograničavanjem entitetskog glasanja
-----dobijaš poluge kojim velikosrbe možeš natjerati na saradnju
Bez krvi i oružja. A pošto sarajevski političari svjesno popuštaju četnicima, ova opcija nije izgledna, kao ni tvoja, s tim da je ovo o čemu ja govorim i moralno i legalno
Last edited by Skijaš on 17/04/2012 15:05, edited 1 time in total.
- seln
#73 Re: Još jedan čin genocida
E, vidis...ja zelim da im crkne krava, pa neka crkne i moja.hAZNADAR wrote:Ne moze Sarajevo nista ni da hoce. Ovlast Sarajeva prestaje na entitetskoj liniji, demonstraciju toga imas upravo ovih dana oko imena gradova. Po ko zna koji put poruka i demonstracija moci ko se negdje ne pita.Skijaš wrote:
Cilj Bošnjaka ne treba da bude život na X procenata teritorije, nego sloboda da za poslom ili zbog nekog drugog razloga, presele u bilo koji dio zemlje, da čitavu državu smatraju i svojom. To je moguće ostvariti bez krvi i oružja, da su oštećeni ranije i masovnije zasuli četnitet tužbama pred sudovima širom zemlje i svijeta, velikosrbi bi dosad prsnuli k'o karpuz. Ko ne može sam dići tužbu, neka se udruži. A to je samo jedan pravac napada, gdje su pritisci iz Brisela, Sarajeva, Vašingtona itd itd
A kako se moze i konfrontirati cetnicima, cime zaprijetiti, cime usloviti,.. sta god da Sarajevo poduzme, oni samo mogu mahati sa druge strane entitetske crte i porucivati da im niko ne moze nista. jer i dalje mogu mijenjati imena gradova, i dalje mogu otimati bosnjacku imovinu, i dalje mogu diskriminirati, i dalje se mogu ponasati kao da je prostor samo njihov. Zato sto se Sarajevo moze njima konfontirat isamo iz svog okruga a to im je drugi kontinent, a diplomatski su vec oguglali na ulogu negativca i remetilackog faktora.
Ja sam licno uvijek pisao i zalagao se da RS i bude ekonomski jak i stabilan dio, i da je tu jedina sansa za Bosnjake da opstanu. Cak i da je bolji dio pa da se poput Albanaca na Kosovu umjesto u Albaniju opredjeljujemo da tamo zivimo jer je lakse i bolje. Ljutio se i uvijek se ljutim na ova navijanja da tamo crkne krava, samo zato sto jos ima Bosnjaka tamo koji kane ostati, pa onda crkava krava i njima a ne samo Srbima.
Ali buducnost nije ruzicasta. Starosna granica povratnika je visoka, ono malo mladjih su familije koje nisu imale gdje, i koje danas zale sto su se vratili. Dijaspora tu ima imovinu, navrati pa sedmica godisnje, njihova djeca su asimilirana u drzavama gdje zive i nemaju nikakvih spona sa gradovima iz kojih im dolaze roditelji. Osim te imovine koja ce im jednog dana kada to naslijede postati teret kada opstina uvijek izmislja ovo ili ono da dokazes, platis, dadnes,.. Desice se i popis i usput legalizacija genocida, i za par decenija tamo nemas ni 5% Bosnjaka.
Zato sto su oni koji istrajavaju na etnickoj cistoci ipak organizovaniji, slozniji, dosljedniji, u svome negoli mi u svome gdje jos nije jasno koliko je Sarajevu uopce stalo do Banjaluke, Prijedora, Bijeljine,..
I zato se najvise i javljam po ovom pitanju. ne zagovaram i ne huskam na rat, silu,... samo navodim i podsjecam kako je jedino moguce pobijediti taj fasizam. Pa ako je Bosnjacima u Federaciji uopce stalo do gradova u RS, mogu tamo imati perspektivu za svoje samo silom i nikako drugacije.
Doduse, ima ljudi sa mazohistickim tendencijama, ali i to je legitimno.
A ima i trolova.
-
Bodkin
#74 Re: Još jedan čin genocida
zato svako svog boga da moli da ovakvi sto prije nestanu sa pozicija koje odlucuju jer sad drze 90% istih i odlicno nam jeseln wrote:E, vidis...ja zelim da im crkne krava, pa neka crkne i moja.hAZNADAR wrote:Ne moze Sarajevo nista ni da hoce. Ovlast Sarajeva prestaje na entitetskoj liniji, demonstraciju toga imas upravo ovih dana oko imena gradova. Po ko zna koji put poruka i demonstracija moci ko se negdje ne pita.Skijaš wrote:
A ima i trolova.
- seln
#75 Re: Još jedan čin genocida
seln wrote: E, vidis...ja zelim da im crkne krava, pa neka crkne i moja.
A ima i trolova.
Koliko ih ima?Bodkin wrote:zato svako svog boga da moli
Ako te to smiruje, ja ne odlucujem ni o cemu.da ovakvi sto prije nestanu sa pozicija koje odlucuju jer sad drze 90% istih i odlicno nam je
I od dvije krave koje sam imao, komsija je ubio jednu. A svakodnevno moli da ova preostala crkne.
Sad...ko zeli namazati pakas vazelinom, podici ga u vis i reci "cetnici, bujrum"...to je njegovo pravo.