JMB - Anketa
- Skijaš
#26 Re: JMB - Anketa
Она је поновила да Немачка сматра да се проблеми могу решити вршењем сталног притиска на Србију и да је то последица лоших искустава
http://www.nspm.rs/hronika/johana-dimel ... rbiju.html
Isto vrijedi i za velikosrpske elemente u BiH. Dodik nije konstruktivan, on je neprijatelj drzave i popustanje velikosrbima vodi devastaciji drustva. A oni koji pricaju da se krmku mora niz dlaku, u najboljem slucaju ne znaju sta pricaju.
Isto vrijedi i za velikosrpske elemente u BiH. Dodik nije konstruktivan, on je neprijatelj drzave i popustanje velikosrbima vodi devastaciji drustva. A oni koji pricaju da se krmku mora niz dlaku, u najboljem slucaju ne znaju sta pricaju.
- Mister Yes
#27 Re: JMB - Anketa
Skijaš wrote: 1. Sarajevo bi trebalo imati dosljedan stav po pitanju odbrane multietničkog duha na dijelu teritorije kojeg direktno kontroliše. Za to ne bi trebalo izaći ni van kantona, pitanje zapošljavanja nebošnjaka u javnoj upravi je problem kojeg se davno moglo riješiti da je Lagumdžiji i Tihiću zaista stalo do ove zemlje. Ili ovo zavlačenje SPC-a vezano za zgradu bogoslovije.
2. paralelno s agilnom odbranom multietničkog duha, neophodno je prekinuti sve direktne kontakte s velikosrpskim elementima (npr. zbog negiranja genocida). Potrebno je isposlovati uplitanje međunarodne zajednice koja bi nudila kompromisna rješenja i obezbjedila implementaciju dogovorenog. Država se neće raspasti ako ne bude Tihićevog i Lagumdžijinog lizanja s Dodikom nego će funkcionisati kao i posljednjih šest godina, u tehničkom mandatu ali će se bar prestati s laganjem kako je dogovor dvije kontradiktorne koncepcije moguć. Ni na to sarajevski političari nisu spremni jer njima ustvari ovo sve odgovara. U stabilnom društvu Tihić ne bi vozio auto koje vozi, Lagumdžija i Dodik ne bi imali ovoliko prostora da pljačkaju budžet nego bi, kao Sanader u Hrvatskoj, neko sigurno završio u zatvoru.
p.s. to sam sve napisao nakon sto mi je jedan od forumasa postavio isto pitanje kao i ti, a prije nego sto je ambasador Moon svojim prekidom kontakta s Dodikom dao naznake kursa kojeg bi i usrane kvazipatriote u Sarajevu trebalo da slijede.
- moa
#29 Re: JMB - Anketa
Ima tu jedna stvar oko nametanja rjesenja. Dodik se vec poziva na nametnute odluke jer to nije zelja srpskog naroda i to je njima kao podvaljeno jer bosanski Srbi zele nesto drugo i onda kad tad ce poceti opet praviti blokade pozivat se na nametnuta rjesenja. Jedino rjesenje htjeli mi to prinati ili ne je Demokratski uredjena zamelj,centralizovano uredjena zemlja, moze i sa entitetima (ali pod drugim imenom, npr entitet 1 i entitet 2). Najbolji primjer je Brcko distrikt i treba teziti prema takvom uredjenu drzave u svakom smislu a najvise u ekonomskom u smislu poreza i olaksica cime bi se privlacile strane investicije.Mister Yes wrote:Skijaš wrote: 1. Sarajevo bi trebalo imati dosljedan stav po pitanju odbrane multietničkog duha na dijelu teritorije kojeg direktno kontroliše. Za to ne bi trebalo izaći ni van kantona, pitanje zapošljavanja nebošnjaka u javnoj upravi je problem kojeg se davno moglo riješiti da je Lagumdžiji i Tihiću zaista stalo do ove zemlje. Ili ovo zavlačenje SPC-a vezano za zgradu bogoslovije.
2. paralelno s agilnom odbranom multietničkog duha, neophodno je prekinuti sve direktne kontakte s velikosrpskim elementima (npr. zbog negiranja genocida). Potrebno je isposlovati uplitanje međunarodne zajednice koja bi nudila kompromisna rješenja i obezbjedila implementaciju dogovorenog. Država se neće raspasti ako ne bude Tihićevog i Lagumdžijinog lizanja s Dodikom nego će funkcionisati kao i posljednjih šest godina, u tehničkom mandatu ali će se bar prestati s laganjem kako je dogovor dvije kontradiktorne koncepcije moguć. Ni na to sarajevski političari nisu spremni jer njima ustvari ovo sve odgovara. U stabilnom društvu Tihić ne bi vozio auto koje vozi, Lagumdžija i Dodik ne bi imali ovoliko prostora da pljačkaju budžet nego bi, kao Sanader u Hrvatskoj, neko sigurno završio u zatvoru.
p.s. to sam sve napisao nakon sto mi je jedan od forumasa postavio isto pitanje kao i ti, a prije nego sto je ambasador Moon svojim prekidom kontakta s Dodikom dao naznake kursa kojeg bi i usrane kvazipatriote u Sarajevu trebalo da slijede.To je to. Obustaviti sve kontakte sa ljudima koji negiraju genocid ili se zalažu za treći entitet. Natjerati MZ da reaguje i nameće rješenja. Druge opcije jednostavno nema.
- karanana
#30 Re: JMB - Anketa
pobunjenicima i secesionistima se mora podvuci crta.
jucer licne karte, danas jmb, sutra platni promet, prekosutra elektroditribucija, zakosutra ponovo vojska, valuta, pasosi i gud baj charli.
jucer licne karte, danas jmb, sutra platni promet, prekosutra elektroditribucija, zakosutra ponovo vojska, valuta, pasosi i gud baj charli.
- Asamoah Gyan
#31 Re: JMB - Anketa
šta ti znaš, najbolje zna potomak herojske babe tomane iz hadžićaSkijaš wrote:Mozda nemas argumente ?cyprus wrote:
Ja shvatam, ali većina nas ne shvata, što anketa zorno pokazuje...
Ako izjednacavamo strane i velikosrpske ultimatume prihvatamo kao legitimne, odmah u startu gubimo objektivnost. Jer tad pod krinkom "rjesavanja problema" sve prolazi, pa i podjela zemlje. Kazu cetnici ne moze popis ako se ne izbaci (povratnicima bitan) clan 48 iz zakona o popisu. I onda graja, k'o telad, muuuuu buuuuu ne mozemo imati popis, kuku lele. I ako u Sarajevu imas dovoljno onih kojima su Dodikove opcije legitimne, normalno da ce doci do kapitulacije po tom pitanju.
Kazu cetnici nema zakona o licnim kartama dok se u njih ne dozvoli ubacivanje entitetskog drzavljanstva. I onda po Sarajevu graja, k'o telad, muuuuu buuuuu ne mozemo imati licne karte, kuku lele. I ako u Sarajevu imas dovoljno onih kojima su Dodikove opcije legitimne, normalno da ce doci do kapitulacije po tom pitanju.
Kazu cetnici nema zakona o maticnim brojevima dok se ne podeblja podjelu zemlje. I onda po Sarajevu graja, k'o telad, muuuuu buuuuu ne mozemo imati maticne brojeve, kuku lele. I ako u Sarajevu imas dovoljno onih kojima su Dodikove opcije legitimne, normalno da ce doci do kapitulacije po tom pitanju.
Sjecam se atmosfere iz vremena reforme policije. Kao to koci sporazum o stabilizaciji i pridruzivanju, kuku lele, moramo "postici dogovor", i mutavi Silajdzic napravi izdajnicki ustupak kojim su velikosrbi (dodatnu deceniju) zadrzali kontrolu nad mehanizmom sile. To je problem, ta vjera da se popustanjem velikosrbima jaca drzavu. A ustvari, tako se samo prolongira stagnaciju. Da se pokazalo vise odlucnosti prije sest, sedam godina, danas ne bi ni bilo price o maticnim brojevima.
- cyprus
#32 Re: JMB - Anketa
Onda tebi i ostalim forumašima (vidim uglavnom se svi slažete) savjetujem da idete pred parlament, ali u svrhu podrške ''našim'' političkim predstavnicima, koji se herojski bore i ne popuštaju pred velikočetničkim pritiscima...Skijaš wrote:Mozda nemas argumente ?cyprus wrote:Ja shvatam, ali većina nas ne shvata, što anketa zorno pokazuje...
Ako izjednacavamo strane i velikosrpske ultimatume prihvatamo kao legitimne, odmah u startu gubimo objektivnost. Jer tad pod krinkom "rjesavanja problema" sve prolazi, pa i podjela zemlje. Kazu cetnici ne moze popis ako se ne izbaci (povratnicima bitan) clan 48 iz zakona o popisu. I onda graja, k'o telad, muuuuu buuuuu ne mozemo imati popis, kuku lele. I ako u Sarajevu imas dovoljno onih kojima su Dodikove opcije legitimne, normalno da ce doci do kapitulacije po tom pitanju.
Kazu cetnici nema zakona o licnim kartama dok se u njih ne dozvoli ubacivanje entitetskog drzavljanstva. I onda po Sarajevu graja, k'o telad, muuuuu buuuuu ne mozemo imati licne karte, kuku lele. I ako u Sarajevu imas dovoljno onih kojima su Dodikove opcije legitimne, normalno da ce doci do kapitulacije po tom pitanju.
Kazu cetnici nema zakona o maticnim brojevima dok se ne podeblja podjelu zemlje. I onda po Sarajevu graja, k'o telad, muuuuu buuuuu ne mozemo imati maticne brojeve, kuku lele. I ako u Sarajevu imas dovoljno onih kojima su Dodikove opcije legitimne, normalno da ce doci do kapitulacije po tom pitanju.
Sjecam se atmosfere iz vremena reforme policije. Kao to koci sporazum o stabilizaciji i pridruzivanju, kuku lele, moramo "postici dogovor", i mutavi Silajdzic napravi izdajnicki ustupak kojim su velikosrbi (dodatnu deceniju) zadrzali kontrolu nad mehanizmom sile. To je problem, ta vjera da se popustanjem velikosrbima jaca drzavu. A ustvari, tako se samo prolongira stagnaciju. Da se pokazalo vise odlucnosti prije sest, sedam godina, danas ne bi ni bilo price o maticnim brojevima.
Što se mene tiče, ako će djeca umirat zbog ovog političkog bezumlja ilitiga viših nacionalnih ciljeva, meni takva država i ne treba... Nabijem na kurac i nju i entitete skupa
-
Haustorče
#33 Re: JMB - Anketa
Dodik i oni koji dođu mogu tjerati inat do kad hoće vrijeme za njh radi, njima je svejedno. Toliko je stvari koje dijele ovu nesretnu državu da je JMB koji bi pratio entitetsku liniju nebitan (da li uopšte iko zna kako se dosad davao JMB) ovi "naši" su isto svjesni svega, ali kao neće da popuste da ih nebi ovi drugi "naši" prozvali da su izdajnici. Sve je ovo smijurija!Skijaš wrote:Она је поновила да Немачка сматра да се проблеми могу решити вршењем сталног притиска на Србију и да је то последица лоших искустава
-
Krushna mrva
#34 Re: JMB - Anketa
Drugu biste pjesmu pjevali da je vase dijete u pitanju. Ja sam prvi za to sto pricate, ali u situaciji kakva je najbokje je sutiti ako vec nemas sta novo recikaranana wrote:pobunjenicima i secesionistima se mora podvuci crta.
-
Krushna mrva
#35 Re: JMB - Anketa
po hiljadu putacyprus wrote: Onda tebi i ostalim forumašima (vidim uglavnom se svi slažete) savjetujem da idete pred parlament, ali u svrhu podrške ''našim'' političkim predstavnicima, koji se herojski bore i ne popuštaju pred velikočetničkim pritiscima...
Što se mene tiče, ako će djeca umirat zbog ovog političkog bezumlja ilitiga viših nacionalnih ciljeva, meni takva država i ne treba... Nabijem na kurac i nju i entitete skupaPodjednako i izjednačeno...
- Zavatoni
#36 Re: JMB - Anketa
Koliko sam shvatio jedan od uslova za EU integracije je uskladjivanje maticnog broja sa EU 'standardima i principima'...
Ako svi aktuelni prijedlozi oko JMBG ne zadovoljavaju EU propise, zasto Sorensen i predstavnici EU sute? Zasto OHR suti? Zasto ne kazu da koji god zakon sad usvoje, svakako ce ga sutra morati mjenjati...
A upravo taj 'random' maticni broj, bez ikakvih odrednica mjesta i datuma rjesava ovaj konkretni problem.
Nisam pobornik zavjera, ali mi se cini kao da je i ovo nase 'desavanje naroda', koje jeste opravdano i odavno neophodno, u stvari isplanirano...i posluzit ce u neke 'vise' svrhe...Dodik i srpski predstavnici ovo vec zloupotrebljavaju.
Ako svi aktuelni prijedlozi oko JMBG ne zadovoljavaju EU propise, zasto Sorensen i predstavnici EU sute? Zasto OHR suti? Zasto ne kazu da koji god zakon sad usvoje, svakako ce ga sutra morati mjenjati...
A upravo taj 'random' maticni broj, bez ikakvih odrednica mjesta i datuma rjesava ovaj konkretni problem.
Nisam pobornik zavjera, ali mi se cini kao da je i ovo nase 'desavanje naroda', koje jeste opravdano i odavno neophodno, u stvari isplanirano...i posluzit ce u neke 'vise' svrhe...Dodik i srpski predstavnici ovo vec zloupotrebljavaju.
-
Krushna mrva
#37 Re: JMB - Anketa
Prestani vise da "enjas covjece. Zaboli me ko zloupotrebljava. Jedini koji su se ovdje ljudski ponijeli su iz Haretove stranke svi ostali "enjaju kao u ovom postu. Pito bi te da je tvoje dijete ili da se nesto desi.Imali su milion prilika i popraviti i ispraviti sad je kasno za "enjanjeZavatoni wrote:Koliko sam shvatio jedan od uslova za EU integracije je uskladjivanje maticnog broja sa EU 'standardima i principima'...
- Platformas
#38 Re: JMB - Anketa
cyprus wrote: Onda tebi i ostalim forumašima (vidim uglavnom se svi slažete) savjetujem da idete pred parlament, ali u svrhu podrške ''našim'' političkim predstavnicima, koji se herojski bore i ne popuštaju pred velikočetničkim pritiscima...
Što se mene tiče, ako će djeca umirat zbog ovog političkog bezumlja ilitiga viših nacionalnih ciljeva, meni takva država i ne treba... Nabijem na kurac i nju i entitete skupaPodjednako i izjednačeno...
- cadburry
#39 Re: JMB - Anketa
cyprus wrote:Onda tebi i ostalim forumašima (vidim uglavnom se svi slažete) savjetujem da idete pred parlament, ali u svrhu podrške ''našim'' političkim predstavnicima, koji se herojski bore i ne popuštaju pred velikočetničkim pritiscima...Skijaš wrote:Mozda nemas argumente ?cyprus wrote:Ja shvatam, ali većina nas ne shvata, što anketa zorno pokazuje...
Čisto da ponovim:
P.S. Ja čitam ovaj forum puno duže nego što pišem. Iz nekog razloga sam svoj alter ego pronašao u tebi. U 99% slučajeva, napišeš baš tačno ono što ja mislim (što je pravo čudno, jer nijedna tvoja rečenica me ne iznenadi - već postoji u mojoj glavi). Čak imam neki osjećaj i da se i uživo poznajemo
-
Nebitan32
#40 Re: JMB - Anketa
Skijas je sve rekao. BIH se upravo nalazi u danasnjoj situaciji radi cijelog niza izdajnickih poteza od kojih cu izdvojiti dva :
Reforma policije. EU nametnik(Belgijanac) je napravio reformu policije koja bi se bazirala na 5 regija(mapa je poznata vecini) i ne bi bila podredena entitetima vec drzavi kao sto je to ucinjeno s vojskom. Strani nametnik je dogurao sagovornike do zida i vec su svi imali olovku u ruci da to i potpisu. Onda se pojavio Silajdzic i rekao da ne treba vrsiti pritisak i da ce se dogovoriti sa Srbima. Vidimo gdje smo danas.
A koliko znaci policija koja nije pod cetnickom upravom najbolje govori situacija iz Brckog gdje je nakon nastanka distrikta policijski sastav odmah napravljen u odnosu 33-33-33%. I sasvim logicno da je to od prvog dana dalo vecu sigurnost povratnicima i normalizaciju situacije.
Drugi izdajnicki cin je entitetsko glasanje koje je potpisao Lagumdzija i sav nasmijan u to doba predstavljao pred kamerama kao neki veliki uspjeh. To je upravo glavni alat blokade cetnicke opcije u Bosni u zadnjih 10 godina. Primjera ima na pretek.
Vanjski faktor je odmah nakon rata poduzimao izuzetno jake mjere (a za to su bili i placeni) ali je prestao to cini onog trenutka kada je politicko sarajevo odlucilo da suruje sa cetnicima jer je lakse muljati u ovako nesredenom stanju.
Situacija je jasna. Jaki savez sa SAD i dovesti stvari u red. To su uradili Hrvati, to su uradili Albanci a cak su i crnogroci zbacili velikosrpski jaram.
Reforma policije. EU nametnik(Belgijanac) je napravio reformu policije koja bi se bazirala na 5 regija(mapa je poznata vecini) i ne bi bila podredena entitetima vec drzavi kao sto je to ucinjeno s vojskom. Strani nametnik je dogurao sagovornike do zida i vec su svi imali olovku u ruci da to i potpisu. Onda se pojavio Silajdzic i rekao da ne treba vrsiti pritisak i da ce se dogovoriti sa Srbima. Vidimo gdje smo danas.
A koliko znaci policija koja nije pod cetnickom upravom najbolje govori situacija iz Brckog gdje je nakon nastanka distrikta policijski sastav odmah napravljen u odnosu 33-33-33%. I sasvim logicno da je to od prvog dana dalo vecu sigurnost povratnicima i normalizaciju situacije.
Drugi izdajnicki cin je entitetsko glasanje koje je potpisao Lagumdzija i sav nasmijan u to doba predstavljao pred kamerama kao neki veliki uspjeh. To je upravo glavni alat blokade cetnicke opcije u Bosni u zadnjih 10 godina. Primjera ima na pretek.
Vanjski faktor je odmah nakon rata poduzimao izuzetno jake mjere (a za to su bili i placeni) ali je prestao to cini onog trenutka kada je politicko sarajevo odlucilo da suruje sa cetnicima jer je lakse muljati u ovako nesredenom stanju.
Situacija je jasna. Jaki savez sa SAD i dovesti stvari u red. To su uradili Hrvati, to su uradili Albanci a cak su i crnogroci zbacili velikosrpski jaram.
- res publica
#41 Re: JMB - Anketa
Kako život zna da namjesti ironične, gotovo groteskne situacije.
Svaki građanin BiH ima neposredan životni interes da se riješi pitanje JMBG.
Jedan prijedlog rješenja ide u prilog BiH, a drugi u prilog RS-u. A oba rješenja rješavaju taj neposredni životni interes svakog građanina.
I sad se naš građanin lomi, da li još malo da trpi nerješavanje životnog problema kao što je dobijanje dokumenata za djecu, kako bi krajnje rješenje za državu/entitet bilo bolje, ili da odmah rješi životni problem a za državu/entitet kako bude.
A u parlamentu je pitanje da li će kod predstavnika naroda prevaladati tvrdoglavost u odbrani nacionalnog interesa, ili razum koji nalaže da se što brže ide u susret neposrednom problemu građana koji iz dana u dan raste, po cijenu odstupanja od nacionalnog interesa.
Uglavnom, kakav god zakon da bude, pobjednika neće biti. Onaj čije rješenje pobjedi u parlamentu, ispašće tvrdoglaviji i nerazumniji prema problemu svojih građana, a onaj čije rješenje izgubi u parlamentu, ispašće razumniji.
Građani će pobjediti samo ako se donese rješenje, i to brzo. Građanin u pravom smislu je onaj koji na prvom mjestu očekuje od države da riješi njegov konkretni problem, a onaj ko očekuje da uz to država/entitet samu sebe jača već se odmakao od svog konkretnog problema i zaplovio u apstrakciju udaljenu od njegovog života.
Svaki građanin BiH ima neposredan životni interes da se riješi pitanje JMBG.
Jedan prijedlog rješenja ide u prilog BiH, a drugi u prilog RS-u. A oba rješenja rješavaju taj neposredni životni interes svakog građanina.
I sad se naš građanin lomi, da li još malo da trpi nerješavanje životnog problema kao što je dobijanje dokumenata za djecu, kako bi krajnje rješenje za državu/entitet bilo bolje, ili da odmah rješi životni problem a za državu/entitet kako bude.
A u parlamentu je pitanje da li će kod predstavnika naroda prevaladati tvrdoglavost u odbrani nacionalnog interesa, ili razum koji nalaže da se što brže ide u susret neposrednom problemu građana koji iz dana u dan raste, po cijenu odstupanja od nacionalnog interesa.
Uglavnom, kakav god zakon da bude, pobjednika neće biti. Onaj čije rješenje pobjedi u parlamentu, ispašće tvrdoglaviji i nerazumniji prema problemu svojih građana, a onaj čije rješenje izgubi u parlamentu, ispašće razumniji.
Građani će pobjediti samo ako se donese rješenje, i to brzo. Građanin u pravom smislu je onaj koji na prvom mjestu očekuje od države da riješi njegov konkretni problem, a onaj ko očekuje da uz to država/entitet samu sebe jača već se odmakao od svog konkretnog problema i zaplovio u apstrakciju udaljenu od njegovog života.
-
Sarajevo11
#42 Re: JMB - Anketa
SDA , SDP , SBIH ,NS , su davno izdale građane Bosne i Hercegovine oni se samo vade na problem sa JMB , njih samo interesiraju visine paušala , plaće koje stavljaju ženama na kartice , automobili marke BAKIRAGA ili BEVANBAN . mOLIM VAS NEMOJTE više da ovu stranačku mafiju poredite sa patriotama društva sve do sad što su stekli su oteli od naroda . JMB svakako treba što hitnije riješiti , sve ovo je pokazatelj kakav teror vlast vrši nad građanima BiH , solidarnost majki očekujem i po svim ostalim egzistencijalnim pitanjima , pravo na rad za normalnu plaću i da SE NAPOKON DIGNE PRAVI GLAS protiv političkih tajkuna,koji rade samo na siromašenju običnog naroda.Sa željom da jednom istrajemo u općedruštvenom interesu.Pozdrav
- Danguba
#43 Re: JMB - Anketa
Velikocetnici upravo i koriste ovakvu situaciju da jos vise zatezu. Ako bi se popustalo na svaki njihov zahtjev, onda sigurno drzave BiH nema. Koliko se mogu u tome sprijeciti, to je drugo pitanje.cyprus wrote:Onda tebi i ostalim forumašima (vidim uglavnom se svi slažete) savjetujem da idete pred parlament, ali u svrhu podrške ''našim'' političkim predstavnicima, koji se herojski bore i ne popuštaju pred velikočetničkim pritiscima...
Oni da su se pitali mi do sada nebi makli iz 1996. god.
- Drvosjeca iz Dejcica
#44 Re: JMB - Anketa
Velikocetnici upravo i koriste ovakvu situaciju da jos vise zatezu. Ako bi se popustalo na svaki njihov zahtjev, onda sigurno drzave BiH nema. Koliko se mogu u tome sprijeciti, to je drugo pitanje.Danguba wrote:cyprus wrote:Onda tebi i ostalim forumašima (vidim uglavnom se svi slažete) savjetujem da idete pred parlament, ali u svrhu podrške ''našim'' političkim predstavnicima, koji se herojski bore i ne popuštaju pred velikočetničkim pritiscima...
Oni da su se pitali mi do sada nebi makli iz 1996. god.[/quote]
I danas bi još raspravljali o jedinstvenoj valuti, registarskim tablicama i pasošima.
- Skijaš
#45 Re: JMB - Anketa
Umiranje beba ili kapitulacija pred velikosrbima. Kada to tako predstavis, nije ni cudo da si zbunjen. Ignorises cinjenicu da to nisu jedine dvije opcije pred nama, da postoji i ofanzivno djelovanje, I tu ne mislim na suplju pricu o ukidanju entiteta, nego na konkretne poteze kojim bi se recimo dovelo u pitanje prebacivanje novca sa drzavnog na nize nivoe.cyprus wrote:Što se mene tiče, ako će djeca umirat zbog ovog političkog bezumlja ilitiga viših nacionalnih ciljeva, meni takva država i ne treba... Nabijem na kurac i nju i entitete skupaSkijaš wrote:Mozda nemas argumente ?cyprus wrote:Ja shvatam, ali većina nas ne shvata, što anketa zorno pokazuje...
Sjecam se atmosfere iz vremena reforme policije. Kao to koci sporazum o stabilizaciji i pridruzivanju, kuku lele, moramo "postici dogovor", i mutavi Silajdzic napravi izdajnicki ustupak kojim su velikosrbi (dodatnu deceniju) zadrzali kontrolu nad mehanizmom sile. To je problem, ta vjera da se popustanjem velikosrbima jaca drzavu. A ustvari, tako se samo prolongira stagnaciju. Da se pokazalo vise odlucnosti prije sest, sedam godina, danas ne bi ni bilo price o maticnim brojevima.Podjednako i izjednačeno...
-Dodiku i kompaniji;
"pošto nastavljate s osporavanjem države i negiranjem genocida, naći ćemo mehanizme da bez kršenja zakona blokiramo finansiranje oba entiteta, i to će trajati sve dok ne pokažete spremnost za izgradnju stabilne države tri naroda i ostalih njenih građana. Nama će biti teško, ali će vama biti teže pa da vidimo ko će duže izdržati"
-strancima ;
"vi u Briselu ste donijeli nekoliko deklaracija pozivajući na definisanje jednostavnijeg modela donošenja odluka i to nije bez razloga. Mi ni zastavu ne bi imali da nije bilo nametanja sa strane. Nakon šest izgubljenih godina, vrijeme je da se ponovo uključite i pomognete s funkcionalizacijom sistema u čijem ste kreiranju i vi učestvovali i za koji tvrdite da funkcioniše. Mi ovdje imamo posla sa zločinačkim elementima kojima osnovne karakteristike civilizovanog društva poput sudskih presuda ne vrijede papira na kojem su napisane (i posebno je to bolno i onemogućava stabilizaciju kad se radi o presudama o genocidu)"
-narodu ;
"odlučili smo odbiti sve ultimatume neprijatelja BiH. To su oni elementi koje smo morali vojnom silom uvjeriti da priznaju teritorijalni integritet države, a koji su od potpisivanja mirovnog sporazuma nastavili sa šovinističkom politikom zapišavanja teritorije i podrivanja zemlje. Naša odluka da odbijemo sve njihove ultimatume se može negativno odraziti na standard života dok ne isposlujemo uplitanje saveznika na međunarodnoj sceni i to može potrajati nekoliko mjeseci,ali je to nažalost jedini način da čitavo društvo poštedimo mrcvarenja kroz narednih pet ili deset godina."
Dodik provocira jer mu Sarajevo nije ispostavilo cijenu tih provokacija i ovo će se nastaviti sve dok sarajevski političari izigravaju budale. Pravo pitanje se ustvari tiče motiva Tihićevih i Lagumdžijinih popuštanja. Jesu li ih tokom zarobljeništva silovali, pa to snimili i sad ih tim snimkama ucjenjuju ? Jesu li ih kupili s par miliona od one lavine para koju je Beograd prebacio za Telekom ? Ili su Lagumdžija i Tihić samo lešinari koji se svjesnim prolongiranjem destabilizacije žele dodatno bogatiti ? Šta god bilo istina, jasno je samo to da više ne mogu lagati, politiku popuštanja se ne može braniti jer se istom ojačalo velikosrpstvo i oni koji nastave insistirati na popuštanju jesu izdajnici. Bez obzira kako to spin mašine SDA i SDP-a pokušale kamuflirati.
-
Krushna mrva
#46 Re: JMB - Anketa
ma ja najbolje da ona beba nije dobila broj danas. a da se nesto desilo samo im poturiti ovaj proljev od posta, roditelji ce shvatiti i halaliti...sve ce shvatiti
- Capsicum
#47 Re: JMB - Anketa
Ako vladajuca koalicija ne moze da razrijesi ovu pricu oko toliko banalnog problema kao sto je maticni broj, onda nek podnesu ostavke! Dosta je nama price o tome kako mi hocemo, ali oni ne daju. Pa ako ne mozete da se izborite sa fasistima, sto onda i dalje koalirate s njima, zasto ucestvujete u trovanju ove zemlje?! Dajte ostavke i pridruzite nam se u protestima!!!
- Skijaš
#48 Re: JMB - Anketa
Jos jednom, lazu oni koji tvrde da se izbor svodi samo na umiranje beba s jedne strane i kapitulaciju pred cetnicima s druge. Da je Sarajevo pokazalo Dodiku sta moze (a moze), on bi bio puno mirniji i ove krize ne bi ni bilo.Krushna mrva wrote:ma ja najbolje da ona beba nije dobila broj danas. a da se nesto desilo samo im poturiti ovaj proljev od posta, roditelji ce shvatiti i halaliti...sve ce shvatiti
- cadburry
#49 Re: JMB - Anketa
Možeš li pojasniti podvučeno? Entitetsko glasnaje mehanizam iz Ustava, koji je dio Dejtonskog sporazuma kojeg su potpisao Izetbegović i Silajdžić još 1995. Od tada se nije mijenjao, osim u dijelu Brčko distrikta, ali to nema veze s ovim. Kakve veze Lagumdžija ima s tim?Nebitan32 wrote:Skijas je sve rekao. BIH se upravo nalazi u danasnjoj situaciji radi cijelog niza izdajnickih poteza od kojih cu izdvojiti dva :
- Skijaš
#50 Re: JMB - Anketa
Odlicno pitanje. Dodik insistira na tom da je neprijatelj drzave i da ce uraditi sve sto moze da istu oslabi, a nas za rukav povlace Zlajini, Tihicevi i Radoncicevi pioniri, objasnjavajuci kako se sa Dodikom ipak moze saradjivati. Negira sudskim presudama potvrdjen genocid, za Bosnjake kaze da su narod koji nije narod i radi sve sto je u njegovoj moci da devastira drzavu, ali zasto da mi vjerujemo svojim ocima kada Zlatkovi dronovi znaju bolje od nas ?Capsicum wrote:Ako vladajuca koalicija ne moze da razrijesi ovu pricu oko toliko banalnog problema kao sto je maticni broj, onda nek podnesu ostavke! Dosta je nama price o tome kako mi hocemo, ali oni ne daju. Pa ako ne mozete da se izborite sa fasistima, sto onda i dalje koalirate s njima, zasto ucestvujete u trovanju ove zemlje?! Dajte ostavke i pridruzite nam se u protestima!!!