ovo sve jeste neka prva stepenica ka kasnijem sredjenijem drustvu (ako smo optimisti),jer mora se kroz ovo proci. svako je drustvo koje sad zovemo naprednim imalo ovaj stadij.mozda cemo prerasti u slijedeci,mozda cemo se urusiti ka starom i vec poznatom (oni koji prizivaju nekog kao tito...ne toliko zbog ideje zajednistva,koliko zbog konformizma...neko drugi neka brine o drzavi,dok ja radim,otplacujem kredit i zivim svoj zivot.
demokratija je stalni napor i stalni pritisak,stalna kontrola i promjena onih koji vladaju...i trazi (dok se ne razvije potpuno) pun angazman svakog od nas.
nekako kontam..jos bih lako birala svakih par godina nekoga ko ima bolji program ove i one zastite,ekonomskog razvoja,povoljniji porez,bolje skolstvo...ali kod ovih nasih problema...koji se ticu opstanka same drzave...bojim se..da mi nismo kvalificirani...zato imamo sve vise povika-da hoce neko krenut',ovo se ne moze izdurat'! za rat nema opcija-ili gubis ili pobjedjujes.
oni koji bi mogli pokazati svoju politicku sposobnost (""nasi" i "njihovi" politicari) nemaju namjeru zrtvovati se za vise ciljeve...samo exploatisanje dok ide, kad ne ide- azil u strane zemlje, u neku diplomatsku misiju, sve sa zenom i djecom...
naravno da ima rjesenja,uvijek ima rjesenje.kompromis za sve. samo mi (ovce) moramo zaradjivati za kruh...a oni koje smo birali,su tipicnii za ovo vrijeme primitivne demokratije-lopovi,bivsi zatvorenici,dzabalebarosi.
sa ovakvom omladinom,dolaze vremena kad cemo se sasvim oprostiti od "starih vremena",izbice nam se iz glave ideja da se poslije rata trebalo vratiti na nesto staro i poznato...i ici ce se dalje...ako zelimo biti dio svijeta-onda dalje u demokratskom smislu (najsposobniji ce opstati),ako se zatvorimo...mozda dobijemo nekog novog dozivotnog vladara. s tim da panta rei pa sa novim vladarom ne moze doci staro vrijeme.
mozda budu (mladi) provodili politiku aparthejda,ali-i to je u svijetu prevazidjeno...tako da ni to ne moze trajati.
Jesmo li u stvari radikalni
-
Abacija
#27 Re: Jesmo li u stvari radikalni
Slazem sa svima da je tema dobra, i odmah bih dodao da su svi odgovori dosta dobri ali se vecinom koncentrisu na ono "nacionalno".sffovac wrote:Veceras sam imao dugu diskusiju s ljudima koje znam vec 5-6 godina, skoro sve vrlo dobro poznajem i osjetio sam nesto strasno. Svi smo bili nekada davno drukcije obojeni, jedni su bili nacionalisti, bosanski nacionalisti, ako to tako mogu reci, drugi teski komunisti, cetvrti liberalni ili socijalsti... Ali vecerasnja diskusija se svela na to da su svi napadi bili upuceni meni i mome pogledu na politiku, koju od veceras prezirem, a preziro sam je i nekad davno, samo sto se cesto sama po sebi nametala. Moji debatanti su momci sa svojih 22 godine koji su na kraju svojih studija, koji sutra ulaze u zivot, jos koliko znam niko nije pristupio niti jednoj stranci. Elem, nacionalno kada bi se sabirali, pola po pola, jer je vecina mjesana, ima tu i jednih i drugih i trecih.
Poslije ovoga malog uvoda, da dodjem do onoga bitnog, a mislim da je uvod bitan, jer to su ljudi koji ce sutra ili za par godina biti pitani ili predstavljaju bosanca, a ne toliko bosnajka, hrvata ili srbina, bar ih od sada tako nisam gledao i ljudi cije sam misljenje do skora postovao, a poslije ove veceri mi se pomalo gade.
Bit svega je da su se u jednom trenutku svi oni slozili, kako ovaj sistem nista ne valja i kako svako radi za sebe, slazem se i ja s ovim, ali ono sto dolazi poslije je ono sto me je iznenadilo, svi bi oni ili vratili komunizam ili zaveli neki oblik neofasizma ili neke trece strahovlade i oni bi da upravljaju drugima, jer su svi ostali 'ovce', odnosno postali bi identicni kao sto su ovi sada na vlasi, ako ne i gori od njih. Ja sam jedini koji se bunio protiv ovoga nacina razmisljanja, a na prvu me je iznenadilo jer prije nisu takvi bili. Ljudi koje znam od gimnazije postali su pravi RADIKALI, sto na kraju nisu ni opovrgavali, svi su na svojim starim ubjedzenjima, ali sada su ta ubjedzenja otisla toliko desno, da se covjek zapita kakva je rezlika u tim pogledima.
Ja jedini postajem crna ovca. Nazivaju me isuvise liberalnim, odnosno "glupi" za ovo doba, kada sam rekao da bi se politikom bavio iskljucivo iz ekonomskih razloga, jer stvarno ne vidim ni u jednoj ideologiji nista dobro, onda postajem oportunista i tako se prepucavanje nastavlja dalje, a ja samo kontam ko im ispra glavu, ko im je ovo utuvio, jer svi pjevaju istu pjesmu, a kontaju da je to ustvari njihovo i da su do tog zakljucka sami dosli.
I sta na kraju reci, zasto postajemo takvi, zasto se na tv i u novinama pojavljuju ljudi koji nemaju dva zuba u glavi, koji masu rukama i pljuju po svima, a oni sto bi i imali sta pametno reci se nigdje ne prikazuju. Zasto se o Karadzicu pise 100 stranica, a o Zulfikarpasicu ni pola. Zasto gledamo samo pravo ispred sebe, zasto mrzimo ovoliko sami sebe, a ako mrzimo sebe ovoliko onda nije ni cudo sto mrzimo druge, zar ne postoji neki drugi nacin, da ova drzava krene naprijed, osim da neko od nas ne uzme bic i ne pocne nas sviju po ledzima sibat, od kud ljudima pravo da se dizu iznad drugih i upravljaju njihovim zivotima, zasto se vazda ovdje nede stvari dobivaju sakom i dernjavom, zasto ljudi misle da su pametniji i da su dokazali nesto ako njihov glas bude visi od ostalih.
Osjecam se sam, osjecam se sam, osjecam se sam ... drago mi je sto sam ovakav i nadam se da necu nikada postati ono sto mi se gadi danas, kava ovo kuga hara balkanom, upozno sam samo par ljudi koji ovako kao ja razmisljaju, ali mislim da ih je sve manje i manje, a da ovi sa radikalno-fasitoidnim pogledom na svijet nicu ko gljive poslije kise, a sta je izvor ovoga, ko pravi ove emocionalne frankenstajne, koji bi postovanje i naklonost drugih dobili samo pacenjem i sakacenjem istih.
Jedino sto mi pada na pamet je da razgulim odavdje i da se vise nikada ne vratim ... dok se opet ne rodi neki pacenik koji ce misliti da je bogom dan da upravlja ovom zemljom i da odlucuje ko ce i kako da zivi, a ko ne.
"Tirani još nisu otkrili lance koji bi sputali duh."
I za kraj, samo mi recite da li ja gijesim, da mozda ja nisam prolupo, mozda me je rat promijenio pa ne razmisljam ko ostatak, mozda je do mene, mozda malo ili nimalo citam Avaz, Jutarnje, Vecernje, Nezavisne ili Oslobodjenje.
Uvijek kazem da mozda i ja grijesim i volim saslusati svakoga, u svakom zitu ima kukolja, moza sam ja neprilagodjeni, mozda se zbog toga ne razmisljam kao vecina, mozda ce VB da procita ovo pa ce da me vrati na pravi put, mozda sam ja taj koji je iskljuciv, mozda ...
Izvinita zbog duzine posta, ali jos sam pod utiscima
Ja sam medjutim primijetio da su neki od tvojih sagovornika iz mijesanih brakova, a i da su neki komunisticki ili liberalno orijentisani. Znaci, ovdje ne pali nacionalni kljuc.
Iz ovo malo opisa sto si nam dao ja pretpostavljam da su tvoji sagovornici optereceni elitizmom. Oni bi da vladaju a da neki drugi budu ovce. Mene samo interesuje kako bi oni dosli do tih pozicija vladara. Ko ce to za njih raditi prljavi posao? Znaci, trebaju im "ovce". To je isto kao i u onom aforizmu o samoupravljanju
Samo mi upravljamo, a svi ostali rade.
Vec si dobio odgovore kako okolina (posljedice rata, trenutna politicka i ekonomska situacija, mediji, itd.) utice na stvaranje radikala, ali po samom sebi i po nama ostalima koji nismo postali radikalni, mozes zakljuciti da okolina nije jedini uzrok za to. Ja sumnjam da su i roditelji odgovorni za stvaranje ovih "mladih radikala". Pitam se da li ti tvoji jarani dolaze iz imucnijih porodica. Da li su ikada morali raditi, i ako jesu, da li su nalazili "fine" poslove preko stele ili su radili kao fizikaneri? Kakav je njihov odnos prema grupnim aktivnostima kao sto je npr. sport? Da li ginu za ekipu ili samo sebe gledaju? Imao sam jos pitanja ali sam ih zaboravio. Uglavnom, poenta je da ja sumnjam da su ti tvoji jarani jednostavno razmazeni od svojih roditelja. Njima se utuvilo u glavu da su neko i nesto iako nemaju neku izrazitu prednost nad ostalim, tj. "ovcama". To sto studiraju im je jos samo pojacalo taj osjecaj nadmocnosti i ponasaju se kao da su svu pamet na svijetu popili.
Nego, mene interesuje sta je to konkretno sto njima ne odgovara u vezi ovog sistema. Dali bi mogao da nam napises vise o tome?
- Gandalf
#28 Re: Jesmo li u stvari radikalni
Čini mi se da je Žan Žak Ruso jednom rekao - "Narod sebi uvijek želi dobro , ali ne zna kako bi to postigao". Eh to i jeste fazon , naš mudri narod smatra da je izlaz iz loše situacije radikalizam , sabijanje u nacionalne torove i slično . Naravno pri tome masa ima svoju psihologiju kojom upravlja neko drugi , a pri tome masa (narod) smatra da ideje koje se sprovode u ime mase su zapravo ideje pojedinaca koji čine masu - ne shvatajući da ljudi koji čine masu su zapravo izmanipulirani , zarad skrivenih ciljeva manipulatora - ovakve tvrdnje postavio je prije više od 150 godina Gustav Le Bon , a gledajući situaciju u BIH izgledaju mi ispravne - radikalizam u BIH je stvarnost i koliko će dugo djelovati opojna droga nacionalizma i radikalizma u ovoj zemlji , nemoguće je odreditisffovac wrote:Hvala na podrsci![]()
Moro sam se negdje sinoc istrest.