Jel' konacno doslo vrijeme za ukidanje kantona u FBiH?

Post Reply

Kantone treba ukinuti?

DA
136
82%
NE
29
18%

Total votes: 165

Komrad

#151 Re: Jel' konacno doslo vrijeme za ukidanje kantona u FBiH?

Post by Komrad »

Iako sam naravno za ukidanje svih kantona a i entiteta :)
karanana

#152 Re: Jel' konacno doslo vrijeme za ukidanje kantona u FBiH?

Post by karanana »

cak ni ako gledas ekonomski a ni politicki ni na jednoj mapi od 1992. pa na ovamo tuzla i sarajevo nisu bili u istom kantonu/regiji....i nema smisla. to su dva velika grada udaljena poprilicno jedan od drugog sa razlicitim ekonomskim i industrijskim potencijalima. i sada treba neki sarajlija da vlada kapacitetima tuzle ili obratno?
imati sa-tu kanton ni u kojem pogledu nema smisla i nije vrijedno pricati o otme samo da bi otpustio/ustedio na 100-200 kantonalnih uposlenika. ko bi ti radio u sa-tu kantonu? gdje bi mu bilo sjediste? kako bi ljudi iz tuzle dolzaili na posao ako bi sjediste bilo u sarajevu, ili obratno?
palermo

#153 Re: Ujedinjenje kantona ... nekih

Post by palermo »

Palestinac1 wrote:
palermo wrote:
Palestinac1 wrote:Znači u tome niko proble
m ne vidi, odnosno, kao, i ne postoji. Imamo dva kantona, u slučaju kojeg pominjem, koji se ne mogu spojiti, evo očito i to s nekim posebnim razlogom a puna nam usta organizovane države pod jednim krovom ... vela havle.
Super, spojiš sarajevski i tuzlanski Kanton, dodaš mu onda još i zenički.....i eto ti trećeg entiteta. Hrvatskog.

općenito govoreći,rekao b ih, ne budalesaj, ako si dobronamjeran, Ako nisi dobronamjeran, onda u skokovima.
Nikakva parcijalna preuređenja ne donose dobro, posebno ne na način koji ti ovdje predlažeš.
Koji smo mi papci postali, ni razmišljat konstruktivno o svojoj zemlji više na glas ne smijemo. Šta će reć susjedi ... Znači, ništa od spajanja TZ i SK zbog eventualnog spajanja neka dva hrtvatska kantona? Pa šta bi se to u političkom smislu promijenilo? Šta su sad ti kantoni? Znaš li ti šta je federacija uopšte?
nemam ja ništa protiv razglabanja svih opcija, jedino ne volim da mi se prodaju muda pod bubrege. Dakle,ne vidim nikakav problem da jednostavno kažeš, ja sam za troentitesku Bosnu i hercegovinu. Kao što ću ja reći, ja sam protiv te i takve Bosne i Hercegovine ( troentiteske) i borit će se protiv tih ideja u granicama svojih mogućnosti.

pametovanje u smislu, znaš li šta su kantoni i slično, ostavi za neku drugu priliku.
Palestinac1

#154 Re: Jel' konacno doslo vrijeme za ukidanje kantona u FBiH?

Post by Palestinac1 »

Žao mi je što su teme spojene jer nisam uopšte htio potencirati na GAŠENJE kantona.

Mi odmah idemo na sve, ukini sve, zatvori sve, pojednostavi sve --- ne može tako. Moraš vidjet gdje ćeš to prvo uraditi sa najmanje rizika, pa onda pokazati da se može ili ne i onda time uticati da ostali samo slijede primjer, ako je kvalitetan. Ukidanje svih kantona je nešto sasvim drugo ... ali jbg.
Ultravox

#155 Re: Jel' konacno doslo vrijeme za ukidanje kantona u FBiH?

Post by Ultravox »

Ma šalim se malo.
...ali ako se mi ovdje dogovorimo da ih ukinemo ili spojim, ostaju nam još "samo" entiteti :-D

P.S. Da mi prvo večeras pobijedimo :bih:
Komrad

#156 Re: Jel' konacno doslo vrijeme za ukidanje kantona u FBiH?

Post by Komrad »

http://imageshack.us/photo/my-images/27 ... 01xc2.png/

eto neko moje vidjenje smanjenja broja kantona
Palestinac1

#157 Re: Ujedinjenje kantona ... nekih

Post by Palestinac1 »

palermo wrote:
nemam ja ništa protiv razglabanja svih opcija, jedino ne volim da mi se prodaju muda pod bubrege. Dakle,ne vidim nikakav problem da jednostavno kažeš, ja sam za troentitesku Bosnu i hercegovinu. Kao što ću ja reći, ja sam protiv te i takve Bosne i Hercegovine ( troentiteske) i borit će se protiv tih ideja u granicama svojih mogućnosti.

pametovanje u smislu, znaš li šta su kantoni i slično, ostavi za neku drugu priliku.
Ja ne znam kojom se ti logikom služiš pa si zaključio da sam ja za tri entiteta. Pa federacija je skup malih entiteta. BiH je dvoentitetska od kojih je jedan entitet ujedinjen a drugi raskomadan na 11 manjih. Znaš li ti šta kantoni rade privrednicima po pitanju regulsanja zdravtsva, poreskih obaveza i ostalog ... pa šta onda sve to rade federalna vlast?
Komrad

#158 Re: Ujedinjenje kantona ... nekih

Post by Komrad »

Palestinac1 wrote:
palermo wrote:

Ja ne znam kojom se ti logikom služiš pa si zaključio da sam ja za tri entiteta. Pa federacija je skup malih entiteta. BiH je dvoentitetska od kojih je jedan entitet ujedinjen a drugi raskomadan na 11 manjih. Znaš li ti šta kantoni rade privrednicima po pitanju regulsanja zdravtsva, poreskih obaveza i ostalog ... pa šta onda sve to rade federalna vlast?

Zato ih treba ukinuti :D
palermo

#159 Re: Ujedinjenje kantona ... nekih

Post by palermo »

Palestinac1 wrote:
palermo wrote:

žao mi je jarane, ovu ćeš diskusiju morati bez mene nastaviti, al eno Komrada on je uvijek rad na ovu temu da koju prozbori.

ja se odoh spremati za večerašnju tekmu......igramo protiov Rumunije, treba to večeras dobiti, sad jal nikad....
Palestinac1

#160 Re: Ujedinjenje kantona ... nekih

Post by Palestinac1 »

Komrad wrote:
Palestinac1 wrote:
palermo wrote:

Zato ih treba ukinuti :D
Pa treba, ali prvo moraš ponuditi alternativu i to funkcionalnu, nije to samo - hajmo ukinut i to je to. Zato spominjem dva prostora od kojih bi se moglo krenuti, a mogu to biti i neka druga dva prostora. Sve to i govorim radi dobrobiti građana, poreskih obveznika a uglavnom zbog onih koji hrane ovu državu a to su privrednici koji najviše plaćaju zbog komplikovanosti kantonalne i federalne koncepcije uređenjea.

Mada, malo šta o tome ovdje neko zna ... jer ih u suštini boli neka stvar za privrednikom i njihovim željama i idejama ...
Palestinac1

#161 Re: Ujedinjenje kantona ... nekih

Post by Palestinac1 »

palermo wrote:
Palestinac1 wrote:
palermo wrote:

žao mi je jarane, ovu ćeš diskusiju morati bez mene nastaviti, al eno Komrada on je uvijek rad na ovu temu da koju prozbori.

ja se odoh spremati za večerašnju tekmu......igramo protiov Rumunije, treba to večeras dobiti, sad jal nikad....
Ma nema problema. Upravu na ovim temama se vidi zašto u ovoj državi ni svoj sa svojim ne može i ne zna. Ne zna ni diskutovati, ni komunicirati, ni razmjenjivati ideje. Sreća naša je što ni susjedi ne mogu sami sa sobom kako treba ... ali oni brzo dođu pameti, dok je bosanac spreman trest orah sve dok jabuka ne spadne ...
cyprus

#162 Re: Jel' konacno doslo vrijeme za ukidanje kantona u FBiH?

Post by cyprus »

Komrad wrote:http://imageshack.us/photo/my-images/27 ... 01xc2.png/

eto neko moje vidjenje smanjenja broja kantona
Prijedlozi nam se dobrim dijelom poklapaju, osim što ima jedna bitna razlika. Ja smatram da ovaj zapadno hercegovačko-livanjski kanton nema baš nekog smisla. A ako ostaviš HNK zaseban, moraš onda i SBK :wink:
Marilyn

#163 Re: Jel' konacno doslo vrijeme za ukidanje kantona u FBiH?

Post by Marilyn »

meni je najlogičnije da se sarajevski kanton spoji sa zeničkim. kakav podrinjski... :roll:
Komrad

#164 Re: Ujedinjenje kantona ... nekih

Post by Komrad »

Palestinac1 wrote:
Pa treba, ali prvo moraš ponuditi alternativu i to funkcionalnu, nije to samo - hajmo ukinut i to je to. Zato spominjem dva prostora od kojih bi se moglo krenuti, a mogu to biti i neka druga dva prostora. Sve to i govorim radi dobrobiti građana, poreskih obveznika a uglavnom zbog onih koji hrane ovu državu a to su privrednici koji najviše plaćaju zbog komplikovanosti kantonalne i federalne koncepcije uređenjea.

Mada, malo šta o tome ovdje neko zna ... jer ih u suštini boli neka stvar za privrednikom i njihovim željama i idejama ...
Ja sam nekoliko puta pisao o tome ... vjerovatno me nisi upratio
Dakle sta je alternativa... Vrlo jednostvano ovlasti koje ima Brcko distrikt i javne prihode kakve ima Brcko kopirati na sve ostale opstine tako da bi opstinama bilo svejedno jel u federaciji, rs-u ili trecem, cetvrtom ili desetom kantonu ili entitetu...
1pajdo
Location: http://www.forum.hr/showpost.php?p=3711 ... count=3209 ......./watch?v=KDHcd5yV1CE

#165 Re: Jel' konacno doslo vrijeme za ukidanje kantona u FBiH?

Post by 1pajdo »

Komrad wrote:Evo moje neko vidjenje

Zenicko Dobojski i Srednjobosanski

Tuzlanski i posavski

Unsko sanski ostaje

bosansko podrinjski i sarajevski

zapadno hercegovacki i livanjski

hercegovacko neretvanski ostaje

Dakle 6 Kantona
Teško da će se ovo ostvariti. :thumbup: Svatko ima želje. :mrgreen:
Klon

#166 Re: Jel' konacno doslo vrijeme za ukidanje kantona u FBiH?

Post by Klon »

ja sam protiv ukidanja kantona, jer mislim da bi onda postojala velika opasnost, da se stvaraju jos vece ekonomske i socijalne razlike izmedu regija u FBIH.
moglo bi se naprimjer desiti ono sto se desava u RS-u, Banja Luka razvijena i moderna, a istocni dio lici na sedamnaesto stoljece.

ali u savkom slucaju sam zato da se smanji broj kantona, bogotov postojanje Posavskog i Bosansko podrinjskog kantona nema nikakvog smisla.
ali ce biti tesko ukinuti posavski kanton, jer su Hrvati tamo u vecini.
ali moglo bi se ovlastenja kantona smanjiti, jer nema smisla da svaki kanton ima svoju policiju, svoje Ministarstvo obrazovanja itd.

kad pogledas kod nas jedan kanton ima veca ovlastenja od jedne njemacke republike poput Bavarske koja ima 12 miliona stanovnika i koja ima hiljadu godisnju istoriju.

najveci problem je u tome, da Hrvati nebi pristali na reformu ustava federacije, a kad bi se samo spojili bosnjacki kantoni, time bi automatski stvarali nesto poput treceg entiteta sto nije u nasem interesu
Komrad

#167 Re: Jel' konacno doslo vrijeme za ukidanje kantona u FBiH?

Post by Komrad »

Klon wrote:ja sam protiv ukidanja kantona, jer mislim da bi onda postojala velika opasnost, da se stvaraju jos vece ekonomske i socijalne razlike izmedu regija u FBIH.
moglo bi se naprimjer desiti ono sto se desava u RS-u, Banja Luka razvijena i moderna, a istocni dio lici na sedamnaesto stoljece.

ali u savkom slucaju sam zato da se smanji broj kantona, bogotov postojanje Posavskog i Bosansko podrinjskog kantona nema nikakvog smisla.
ali ce biti tesko ukinuti posavski kanton, jer su Hrvati tamo u vecini.
ali moglo bi se ovlastenja kantona smanjiti, jer nema smisla da svaki kanton ima svoju policiju, svoje Ministarstvo obrazovanja itd.

kad pogledas kod nas jedan kanton ima veca ovlastenja od jedne njemacke republike poput Bavarske koja ima 12 miliona stanovnika i koja ima hiljadu godisnju istoriju.

najveci problem je u tome, da Hrvati nebi pristali na reformu ustava federacije, a kad bi se samo spojili bosnjacki kantoni, time bi automatski stvarali nesto poput treceg entiteta sto nije u nasem interesu
Problem u RSu jeste sto ima presiromasne opstine i one kao takve nisu samoodrzive a i nemaju bas neke ovlasti

Medjutim u Federaciji imas slucaj da bi Vitez, Tesanj, Gradacac, Gracanica, Kakanj bolje prosperirali uostalom kao i vecina opstina kada bi imali vece ovlasti i sto vecu pripadnost javnih prihoda.. jer dok se namiri drzava, entiet, kanton... opstinama ostane mozda 5% ukupnih prihoda....
Komrad

#168 Re: Jel' konacno doslo vrijeme za ukidanje kantona u FBiH?

Post by Komrad »

1pajdo wrote:

Tuzlanski i posavski

Unsko sanski ostaje

Dakle 6 Kantona
Nije tesko :)
Raspise se referendum i eto :)
neretvanac

#169 Re: Jel' konacno doslo vrijeme za ukidanje kantona u FBiH?

Post by neretvanac »

Imal kakav pametniji prijedlog uredjenja FBiH od danasnjeg?
Ukidanje kantona bi automatski znacilo stvaranje dva entiteta-bosnjackog i hrvatskog.
ReD aka Socijalista

#170 Re: Jel' konacno doslo vrijeme za ukidanje kantona u FBiH?

Post by ReD aka Socijalista »

1pajdo wrote:

Tuzlanski i posavski

Unsko sanski ostaje

Dakle 6 Kantona
Sta ima pajdo? Imas li ti kakav prijedlog? :wink:
ortega

#171 Re: Jel' konacno doslo vrijeme za ukidanje kantona u FBiH?

Post by ortega »

ma treba unistit sve kantone, napravit treci entitet, i eto rjesenja, nema administracije nicega, iz entiteta slat delegte u predsjednistvo parlament skupstinu i svi sretni..
Komrad

#172 Re: Jel' konacno doslo vrijeme za ukidanje kantona u FBiH?

Post by Komrad »

ortega wrote:ma treba unistit sve kantone, napravit treci entitet, i eto rjesenja, nema administracije nicega, iz entiteta slat delegte u predsjednistvo parlament skupstinu i svi sretni..
apsolutno ...1. entitet republika Srpska ... 2. entitet republika Bosna(9kantona) , 3.entitet zapadna Bosna(unsko sanski kanton)
mO k3

#173 Re: Jel' konacno doslo vrijeme za ukidanje kantona u FBiH?

Post by mO k3 »

Komrad wrote:
ortega wrote:ma treba unistit sve kantone, napravit treci entitet, i eto rjesenja, nema administracije nicega, iz entiteta slat delegte u predsjednistvo parlament skupstinu i svi sretni..
apsolutno ...1. entitet republika Srpska ... 2. entitet republika Bosna(9kantona) , 3.entitet zapadna Bosna(unsko sanski kanton)
hhahahha ma vi bi da dijelite bosnu dalje.. znas kada cete je dalje podijeliti nikad ,a mozda ni tada , e komrad kako si ti providljiv...
Komrad

#174 Re: Jel' konacno doslo vrijeme za ukidanje kantona u FBiH?

Post by Komrad »

Ženski Dr.Med wrote:
Komrad wrote:
hhahahha ma vi bi da dijelite bosnu dalje.. znas kada cete je dalje podijeliti nikad ,a mozda ni tada , e komrad kako si ti providljiv...
kako si ti jadan i smijesan pa nisi shvatio moj odgovor na herceg kamenjarsku provokaciju

PS A to BiH sad nije podjeljena na entitete?
Palestinac1

#175 Re: Jel' konacno doslo vrijeme za ukidanje kantona u FBiH?

Post by Palestinac1 »

Komrad wrote:
kako si ti jadan i smijesan pa nisi shvatio moj odgovor na herceg kamenjarsku provokaciju

PS A to BiH sad nije podjeljena na entitete?
...i federacija na jos 11 kantona (mini entiteta) :P
Post Reply