Jel' konacno doslo vrijeme za ukidanje kantona u FBiH?

Post Reply

Kantone treba ukinuti?

DA
136
82%
NE
29
18%

Total votes: 165

jeza u ledja

#101 Re: Jel' konacno doslo vrijeme za ukidanje kantona u FBiH?

Post by jeza u ledja »

Ja sam izrazito protiv. Ono sto predstavljaju kantoni (ili sto bi trebali predstavljati) je najvaznija politicka jedinica u kojoj ce gradjani ostvarivati svoje ciljeve. Znaci ne u opcini, ne na drzavnom nivou, vec na srednjem - kantonalnom.

Svicarska je uredjena po kantonima koji imaju potpunu samostalnost, Belgija cak ima i nesto poput nasih entiteta, unutar kojih ima provincije koje su poput nasih entiteta. U Hrvatskoj postoje zupanije, Slovenija regije, u Italiji imate 20 regija, koje su poslije podjeljene na provincije i dalje na opcine. Spanija ima 17 'autonomnih zajednica' ali takodje i na 50 provincija. Austrija ima 9 drzava (federalnih jedinica) koje su poslije podjeljene na distrikte, te dalje na opcine....itd itd.

Prica o smanjenju birokracije u kantonima u BiH je u redu, ali prica o ukidanju istih zbog toboznjeg smanjenja birokracije je drugi naziv za smanjivanje prava Hrvata i uopste smanjenje prava regija u odnosu na Sarajevo. Koliko od vas ima dobre namjere kada o tome govori, a koliko ne, to ne znam, ali vi koji ih imate shvatite da predlaganjem ukidanja kantona u FBiH direktno uskracujete pravo gradjana na regionalnu samoupravu kakvu imaju gotovo svi gradjani u Evropi, kao sto sam gore naveo. Da, naravno, treba obratiti paznju na birokratski aparat i izbaciti nepotrebne 'zamjenike ministara' i slicno. Ali niposto ne treba ukidati prava kantona ili ukidati njih same. Sto se tice spajanja vise kantona u jedan manji o tome ne trebamo razmisljati mi, nego ljudi kojih se to tice. I to je opet dirigovanje iz Sarajeva. Ako Livanjski i Zapadnohercegovacki kantoni recimo hoce da se spoje o tome treba postojati konsenzus (pogotovo medjunacionalni) u tim kantonima. Isto vazi za bilo koju drugu regiju. Ja sam recimo uvjeren da vecina ljudi bez obzira na nacionalnost i u drugim kantonima ne zele da se spajaju sa ostalima, jer to znaci manje prava za njih.

Ako se sta treba ukinuti to su entiteti, a treba poceti sa Federacijom. Medjutim i to je izgleda problem Hrvatima, ili njihovim politicarima koji su se plaho uhljebili u federalnim institucijama za muzenje novaca. FBiH je ta koja muze pare, ne kantoni. A onda ako i 'oni anamo' dodju tobe i tamo bi podjelio po kantonima.
jeza u ledja

#102 Re: Jel' konacno doslo vrijeme za ukidanje kantona u FBiH?

Post by jeza u ledja »

DobroJutroKolumbo wrote: A zasto Hrvati nebi pristali ako veliki dio ovlasti pređe na Opstine?? Onda bi bili vece "baje" nego sad! Svak bi bio baja u svom dvoristu , bilo bi bolje nama , jer bi ih manje placali , a bilo bi bolje i njima , jer bi imali vecu vlast nego sad! Znaci dati opstinama skoro svu vlast sa kantona , da bi se smanjila administracija , nista vise...Omjer snaga bi ostao isti , samo sto bi onda lokalni izbori postali jako, vazni!
DobroJutroKolumbo wrote: A sta mislis o dva kantona i dva distrikta u Federaciji? Bas po sistemu kako je @frane opisao ili @nokia! Sarajevo Distrikt , ali Federalni Distrikt , ne po uzoru na Brcko kao drzavni Distrikt , isto tako Mostar! I dva kantona , nazalost po nacionalnoj osnovi , ali recimo da je to manje zlo, bolje od deset! I da se svima garantuju sva ljudska i gradjanska prava!
Haj da uzmemo to kao jedino moguce rjesenje sa kojim bi se svi mogli sloziti!
I da budem iskren, ova dva posta pokazuju da postavljac teme govori o reorganizaciji Federacije cisto da bi se imalo nesto pricati o novom crtanju granica, a ne radi toga sto je shvatio da postoje neki problemi. Jer, bez ljutnje, ova dva prijedloga iznad su totalno besmislena.
DobroJutroKolumbo

#103 Re: Jel' konacno doslo vrijeme za ukidanje kantona u FBiH?

Post by DobroJutroKolumbo »

jeza u ledja wrote:
DobroJutroKolumbo wrote: A zasto Hrvati nebi pristali ako veliki dio ovlasti pređe na Opstine?? Onda bi bili vece "baje" nego sad! Svak bi bio baja u svom dvoristu , bilo bi bolje nama , jer bi ih manje placali , a bilo bi bolje i njima , jer bi imali vecu vlast nego sad! Znaci dati opstinama skoro svu vlast sa kantona , da bi se smanjila administracija , nista vise...Omjer snaga bi ostao isti , samo sto bi onda lokalni izbori postali jako, vazni!
DobroJutroKolumbo wrote: A sta mislis o dva kantona i dva distrikta u Federaciji? Bas po sistemu kako je @frane opisao ili @nokia! Sarajevo Distrikt , ali Federalni Distrikt , ne po uzoru na Brcko kao drzavni Distrikt , isto tako Mostar! I dva kantona , nazalost po nacionalnoj osnovi , ali recimo da je to manje zlo, bolje od deset! I da se svima garantuju sva ljudska i gradjanska prava!
Haj da uzmemo to kao jedino moguce rjesenje sa kojim bi se svi mogli sloziti!
I da budem iskren, ova dva posta pokazuju da postavljac teme govori o reorganizaciji Federacije cisto da bi se imalo nesto pricati o novom crtanju granica, a ne radi toga sto je shvatio da postoje neki problemi. Jer, bez ljutnje, ova dva prijedloga iznad su totalno besmislena.

Mozda tebi , meni nisu! I ovo sto ja pricam , upravo ce se poceti događati sljedece godine! Zivi bili pa vidjeli! Od sljedece godine ako Bog da imat cemo jedan kanton manje! Ako dozivimo BiH da ostane kakva jeste!
Bihac_4_ever

#104 Re: Jel' konacno doslo vrijeme za ukidanje kantona u FBiH?

Post by Bihac_4_ever »

Jedino realno rijesenje je da se smanji broj kantona i da se eventualno daju veca ovlastenja kantonima i to je to,nemojte puno o nebulozama,jer nam to ne treba,ja sam za smanjenje kantona+vece ovlasti za kantone (smanjenje sa 10 na 5 kantona) i idemo dalje.
DobroJutroKolumbo

#105 Re: Jel' konacno doslo vrijeme za ukidanje kantona u FBiH?

Frane-x wrote: A o tome kako bi meni kao Hrvatu bilo tamo vidi se po ovom "stavljanju Hrvata pod navodnike" (od osobe kojoj je otac bio Musliman, djed Hrvat, pradjed Srbin, a on sam Bošnjak - dok su meni svi navedeni bili Hrvati)
Haj sad fino objasni ovu svoju recenicu , tj. ovaj bezobrazni boldirani dio koji si uputio @Downunda! On jeste tebe uvrijedio stavljajuci tvoju naciju pod navodnike , ali ovo tvoje je vise nego bezobrazno! Muslimani su bili muslimani , samo sto ih nije priznavala tvorevina SHS , u NDH su bili marginalizirani kao "Hrvatsko cvijece", u SFRJ su bili Srbi ili Hrvati jer je vlast tako htjela ,dok ih Tito konacno nije priznao , na jedvite jade! Ali svo to vrijeme oni su postojali kao Muslimani i ako su ih ova dva navedena naroda diskriminarala zadnjih 100 godina i bacala na marginu postojanja!

A onda bi ja tebi po tvom rezonovanju tako rekao da ti je deda bio Partizan ili bojovnik NDH-a ,pradjed bio Habsburgovac , prapradjed Turcin , Cukundeda Turcin , Cukuncukundeda Turcin , Cukuncukuncukundeda Turcin , pa cukuncukuncukuncukun deda Mlecanin, a moguce da ti je neko od blizih bio i Srbin jer su u jednom razdoblju oko 1500 g. Srbi naseljavali dobar dio Dalmacije! I tako bi mogli u beskraj , sta mislis o ovome , nisam ni ja ovo izmislio!?
osa

#106 Re: Jel' konacno doslo vrijeme za ukidanje kantona u FBiH?

Post by osa »

DobroJutroKolumbo wrote:
Frane-x wrote: A o tome kako bi meni kao Hrvatu bilo tamo vidi se po ovom "stavljanju Hrvata pod navodnike" (od osobe kojoj je otac bio Musliman, djed Hrvat, pradjed Srbin, a on sam Bošnjak - dok su meni svi navedeni bili Hrvati)
Haj sad fino objasni ovu svoju recenicu , tj. ovaj bezobrazni boldirani dio koji si uputio @Downunda! On jeste tebe uvrijedio stavljajuci tvoju naciju pod navodnike , ali ovo tvoje je vise nego bezobrazno! Muslimani su bili muslimani , samo sto ih nije priznavala tvorevina SHS , u NDH su bili marginalizirani kao "Hrvatsko cvijece", u SFRJ su bili Srbi ili Hrvati jer je vlast tako htjela ,dok ih Tito konacno nije priznao , na jedvite jade! Ali svo to vrijeme oni su postojali kao Muslimani i ako su ih ova dva navedena naroda diskriminarala zadnjih 100 godina i bacala na marginu postojanja!

A onda bi ja tebi po tvom rezonovanju tako rekao da ti je deda bio Partizan ili bojovnik NDH-a ,pradjed bio Habsburgovac , prapradjed Turcin , Cukundeda Turcin , Cukuncukundeda Turcin , Cukuncukuncukundeda Turcin , pa cukuncukuncukuncukun deda Mlecanin, a moguce da ti je neko od blizih bio i Srbin jer su u jednom razdoblju oko 1500 g. Srbi naseljavali dobar dio Dalmacije! I tako bi mogli u beskraj , sta mislis o ovome , nisam ni ja ovo izmislio!?
pitanje nije za mene ali moram primjetiti da si promašio kontekst. u svim državnim zajednicama u kojima je bila hrvatska, hrvat je uvijek bio hrvat, tako da ti poredba ne stoji, a drugo nikad se nitko nije morao izjašnjavati kako ne želi, mogao si jednostavno biti neoprijedjeljen, kao što možeš i danas.
DobroJutroKolumbo

#107 Re: Jel' konacno doslo vrijeme za ukidanje kantona u FBiH?

osa wrote:
DobroJutroKolumbo wrote:

pitanje nije za mene ali moram primjetiti da si promašio kontekst. u svim državnim zajednicama u kojima je bila hrvatska, hrvat je uvijek bio hrvat, tako da ti poredba ne stoji, a drugo nikad se nitko nije morao izjašnjavati kako ne želi, mogao si jednostavno biti neoprijedjeljen, kao što možeš i danas.

Nisam promasio , jeste Hrvat bi bio Hrvat , ali odkud on zna jel' mu neko u familij bio Turcin ili Srbin nekad davno??? Isto kao , sto je i tebi neko mogao biti Musliman ili Hrvat , ili meni Srbin i Hrvat , e to ti ne znas, a ni ja!!!

I nije tacno da si mogao se izjasniti neopredjeljen , moj otac je nekad davno u SFRJ rekao da mu pisu Musliman , oni su rekli , to ne moze , to ne postoji , on rekao onda nista , i oni mu napisali Srbin! Jel to diskriminacija?
0.7.1.

#108 Re: Jel' konacno doslo vrijeme za ukidanje kantona u FBiH?

Post by 0.7.1. »

ovo je dobra ideja, ali čisto sumnjam da će hrvati pristati na to... iako ne vidim nikakav razlog za odbijanje... al' ko da je kod nas potreban razlog za bilo šta ili da se smisleno uređuje država... da je kod nas normalno, pola države bi u zatvoru bilo...
osa

#109 Re: Jel' konacno doslo vrijeme za ukidanje kantona u FBiH?

Post by osa »

quote="osa"]
DobroJutroKolumbo wrote:

pitanje nije za mene ali moram primjetiti da si promašio kontekst. u svim državnim zajednicama u kojima je bila hrvatska, hrvat je uvijek bio hrvat, tako da ti poredba ne stoji, a drugo nikad se nitko nije morao izjašnjavati kako ne želi, mogao si jednostavno biti neoprijedjeljen, kao što možeš i danas.[/quote]

Nisam promasio , jeste Hrvat bi bio Hrvat , ali odkud on zna jel' mu neko u familij bio Turcin ili Srbin nekad davno??? Isto kao , sto je i tebi neko mogao biti Musliman ili Hrvat , ili meni Srbin i Hrvat , e to ti ne znas, a ni ja!!!

I nije tacno da si mogao se izjasniti neopredjeljen , moj otac je nekad davno u SFRJ rekao da mu pisu Musliman , oni su rekli , to ne moze , to ne postoji , on rekao onda nista , i oni mu napisali Srbin! Jel to diskriminacija?[/quote]

promašio si promašio kontekst nije na tome da li ti je netko u porodici bio ovo ili ono, to mnogi od nas ne mogu znati,neki ne mogu garantirati da im je otac stvarno otac (s majkom je nešto lakše), kontekst je bio na izjašnjavanju naroda. slučajeva kao što je bio tvoga oca je u jugi bilo napretek ali juga nikad nije bilo nešto što sam idealizirao.
Downunda

#110 Re: Jel' konacno doslo vrijeme za ukidanje kantona u FBiH?

Post by Downunda »

DobroJutroKolumbo wrote:

Downunda je već objasnio zašto je stavio Hrvate pod navodnike.
Još jednom ponavljam da su navodnici stavljeni zbog činjenice da dotični sam sebi daje za pravo da:
1. Govori u ime cijelog naroda
2. Iznosi političke stavove nekih političkih parrtija

Znači o uvredi nema govora, jer se navodnici nisu odnosili na NAROD nego na njegov kontekst.
Da je neko u istom kontekstu pisao i o Srbima i o Bošnjacima, i o Laponcima, i o Baskima i o bilo kome; isto bih uradio - ovdje niko ne može govoriti u ime cijelog (bilo kojeg naroda) - to je poenta!

I molim vas da dobro pročitate kompletan komentar prije nego što "istrčite pred rudu"!
DobroJutroKolumbo

#111 Re: Jel' konacno doslo vrijeme za ukidanje kantona u FBiH?

osa wrote:quote="osa"]
DobroJutroKolumbo wrote:

I nije tacno da si mogao se izjasniti neopredjeljen , moj otac je nekad davno u SFRJ rekao da mu pisu Musliman , oni su rekli , to ne moze , to ne postoji , on rekao onda nista , i oni mu napisali Srbin! Jel to diskriminacija?[/quote]

promašio si promašio kontekst nije na tome da li ti je netko u porodici bio ovo ili ono, to mnogi od nas ne mogu znati,neki ne mogu garantirati da im je otac stvarno otac (s majkom je nešto lakše), kontekst je bio na izjašnjavanju naroda. slučajeva kao što je bio tvoga oca je u jugi bilo napretek ali juga nikad nije bilo nešto što sam idealizirao.[/quote]

Ne kontekst je bio na njegovoj licnoj tvrdnji o njegovoj lozi!
osa

#112 Re: Jel' konacno doslo vrijeme za ukidanje kantona u FBiH?

Post by osa »

@DobroJutroKolumbo

morat ćemo njega pričekati da kaže što je mislio, ja i dalje mislim da je to parafraziranje na izjašnjavanje bošnjačkog naroda kroz povijest.
DobroJutroKolumbo

#113 Re: Jel' konacno doslo vrijeme za ukidanje kantona u FBiH?

I btw tacno znam u kojem je kontekstu to on mislio!Opet stara prica ko je od koga nastao... Pa mu ja bezobrazno uzvracam! Ma znas ti @osa o cemu ja pricam , to ti je isto kao ona vasa o Vizantiji , kad nema druge onda je Vizantija , e tako i ovo njegovo , pa se tu tako nadju Turci i Mlecani i Habsburgovci , Iliri , Hrvati , Muslimani , Srbi , Slaveni , age , carevi , banovi , kraljevi i ko zna jos , ko je koga po Bosni , a Boga mi i Hercegovini, da izvines karo! :D :lol: :lol: :lol:
Frane-x

#114 Re: Jel' konacno doslo vrijeme za ukidanje kantona u FBiH?

Post by Frane-x »

DobroJutroKolumbo wrote:I btw tacno znam u kojem je kontekstu to on mislio!Opet stara prica ko je od koga nastao... Pa mu ja bezobrazno uzvracam! Ma znas ti @osa o cemu ja pricam , to ti je isto kao ona vasa o Vizantiji , kad nema druge onda je Vizantija , e tako i ovo njegovo , pa se tu tako nadju Turci i Mlecani i Habsburgovci , Iliri , Hrvati , Muslimani , Srbi , Slaveni , age , carevi , banovi , kraljevi i ko zna jos , ko je koga po Bosni , a Boga mi i Hercegovini, da izvines karo! :D :lol: :lol: :lol:
Mislim da ipak ja najbolje znam što sam mislio. ;-) :-)
NE, nisam nabrajao svoje rodoslovlje, govorio sam o izjašnjavanju jer me uvijedilo to stavljanje pod navodnike.
Sad kad je Downuda nanovo objasnio šta je mislio reć, čini se da je moja replika bila na nepostojeću uvredu, ali koja je zbilja tako izgledala.
Sve cool. 8-)
DobroJutroKolumbo

#115 Re: Jel' konacno doslo vrijeme za ukidanje kantona u FBiH?

I meni je sve cool! :lol: :lol: :lol: :thumbup: :-)
Real Khan

#116 Re: Jel' konacno doslo vrijeme za ukidanje kantona u FBiH?

Post by Real Khan »

Da li biste se iznenadili da vam kažem kako će u stvari nekoliko hrvatskih stranaka predložiti tu administrativnu prekompoziciju Federacije. Koliko ja znam, tu se predviđa ukidanje i kantona i Federacije. Biće samo državni i općinski nivoi (koji će se udruživati u regije po ekonomskom principu) a te regije neće imati zakonodavnu vlast kao sad kantoni. Da ne ulazim u detalje, samo ću reći da to nije pogubno ni za Bošnjake ni Hrvate... @kolumbo, vidim da si i ti na izvoru informacija ;-)
I da dodam, čini mi se da je @frane rekao kako je 50% Hrvata u Domu naroda FBiH... nije (ima ih 17 slovom i brojem, isto koliko ima i Bošnjaka i Srba uz 8 "ostalih").

Nemam vremena da vam pišem, ali otom-potom, sve ćete saznati krajem ove i početkom sljedeće godine...
Frane-x

#117 Re: Jel' konacno doslo vrijeme za ukidanje kantona u FBiH?

Post by Frane-x »

Real Khan wrote:Da li biste se iznenadili da vam kažem kako će u stvari nekoliko hrvatskih stranaka predložiti tu administrativnu prekompoziciju Federacije. Koliko ja znam, tu se predviđa ukidanje i kantona i Federacije. Biće samo državni i općinski nivoi (koji će se udruživati u regije po ekonomskom principu) a te regije neće imati zakonodavnu vlast kao sad kantoni. Da ne ulazim u detalje, samo ću reći da to nije pogubno ni za Bošnjake ni Hrvate... @kolumbo, vidim da si i ti na izvoru informacija ;-)
I da dodam, čini mi se da je @frane rekao kako je 50% Hrvata u Domu naroda FBiH... nije (ima ih 17 slovom i brojem, isto koliko ima i Bošnjaka i Srba uz 8 "ostalih").

Nemam vremena da vam pišem, ali otom-potom, sve ćete saznati krajem ove i početkom sljedeće godine...
Ne, rekao same da za usvajanje ustavnih amandmana treba glasati PREKO 50% hrvatskih zastupnika u federalnom Domu naroda.
Znam da su dodali 17 Srba naknadno. ;)
Ponosan

#118 Re: Jel' konacno doslo vrijeme za ukidanje kantona u FBiH?

Post by Ponosan »

Mislim da je za BIH najbolje da se ukinu kantoni u Federaciji i da se ojacaju lokalne zajednice kao u entitetu RS,to je doduse najbolje za Hrvate,ali mislim da bi to i Bosnjaci podrzali! time bi bili zasticeni Hrvati u npr srednoj Bosni,u Vitezu,Novom Travniku,Kiseljaku,Kresevu,Busovaci ,Zepcu itd...postavlja se pitanje sta tu Bosnjaci dobijaju!? pa dobit ce efikansiji entitet i manju administraciju...ostat ce vise para za socijalne fondove,Pio...bice vise reda..a oba konstitutivna naroda bi bila jednaka u svim opstinama...jedino bi Mostar bio problem,kako tamo uspostaviti vlast,ali recimo da bude kao distrikt Brcko,s tim sto bi se i Sarajevo moglo preurediti kao Distrikt!..Mislim da je ova ideja dobra,ali opet kazem njom bi najvise dobili Hrvati,pogotovo u srednjoj Bosni gdje se vlast moze formirati bez vecinske volje tog naroda,tj HDZ-a!..
kiky

#119 Re: Jel' konacno doslo vrijeme za ukidanje kantona u FBiH?

Post by kiky »

fbih treba uredit kao rs i promijenit joj ime ...
po meni, ni "hercegbosna" nije loše riješenje ...
1mustra

#120 Re: Jel' konacno doslo vrijeme za ukidanje kantona u FBiH?

Post by 1mustra »

Kada bi nekom bio cilj ukidanje kantona, od postojecih 10, moglo bi se odmah ukinut 6 komada. Ostala bi dva mjesana (HNK, SBK) i dva nemjesana. To bi se dalje mozda nekako moglo svesti na 2, ali tesko. Nisam vidio da je bilo koja veca stranka predlozila neko realisticno rjesenje koje vodi ukidanju kantona.
detroit-mercy

#121 Re: Jel' konacno doslo vrijeme za ukidanje kantona u FBiH?

Post by detroit-mercy »

1mustra wrote:Kada bi nekom bio cilj ukidanje kantona, od postojecih 10, moglo bi se odmah ukinut 6 komada. Ostala bi dva mjesana (HNK, SBK) i dva nemjesana. To bi se dalje mozda nekako moglo svesti na 2, ali tesko. Nisam vidio da je bilo koja veca stranka predlozila neko realisticno rjesenje koje vodi ukidanju kantona.
Jest ali jesi li mislio sta cemo sa amidzicima, dajdzicima, tecicima i ostalom familijom :mrgreen: . Vako se tek jadni uhljebili a vi bi to razjebali 8-) .
seln

#122 Re: Jel' konacno doslo vrijeme za ukidanje kantona u FBiH?

Post by seln »

1mustra wrote:Kada bi nekom bio cilj ukidanje kantona, od postojecih 10, moglo bi se odmah ukinut 6 komada. Ostala bi dva mjesana (HNK, SBK) i dva nemjesana. To bi se dalje mozda nekako moglo svesti na 2, ali tesko. Nisam vidio da je bilo koja veca stranka predlozila neko realisticno rjesenje koje vodi ukidanju kantona.
Kako 1mustra zamislja stvaranje treceg entiteta na mala vrata....
Romanija

#123 Re: Jel' konacno doslo vrijeme za ukidanje kantona u FBiH?

Post by Romanija »

Kantoni su bili nuzno zlo Vasingtonskog i Dejtonskog sporazuma, samo se treba naci dovoljno karizmatican politicar (na vlasti naravno) koji ce to prodrmati. Stvoren je jos jedan glomazan birokratski aparat na sredenjem nivou koji naprosto guta budzetske novce, bez ikakvih rezultata 'na terenu'. I BiH je premalena drzava, i Federacija u njoj jos manja - ne samo fizicki gledano - da bi bi bila konstitusana sa ovakvim stepenom decentralizacije.
paravan

#124 Re: Jel' konacno doslo vrijeme za ukidanje kantona u FBiH?

Post by paravan »

mogu li narodi u federaciji odlucivati o ukidanju kantona?? :D

dajte referendum!!! :lol:
Komrad

#125 Re: Jel' konacno doslo vrijeme za ukidanje kantona u FBiH?

Post by Komrad »

mIRCerka wrote:Definitivno JESTE DOSLO VRIJEME UKIDANJA.
Kada bi se te nadleznosti prenijele na FBiH, onda bismo imali pozitivnu kompetitivnost i Dodo ne bi vise pricao kako je u RS ovo bolje ili ono bolje, jer ipak on placa jednog ministra obrazovanja a mi placamo 10 kantonalnih i 1 federalnog :D
Mogu se i odredjene nadleznosti prebaciti i na opstine nedavno sam citao da ce se osnovno obrazovanje prebaciti na opstine jer je to valjda po zakonu ili povelji europske unije o lokalnoj samoupravi ...
Mislim da bi takvim rijesenjem mogli biti zadovoljni svi .. jer kad je opstina jaka i kad ima novac i nadleznosti naprosto ce biti svejedno u kojem je i dali je uopste u nekom entitetu
Post Reply