Jednacina sa milion nepoznatih

Post Reply
zavrzlama

#1 Jednacina sa milion nepoznatih

Post by zavrzlama »

Ova dva zadnja izbora u srbiji su puni misterije i nelogicnosti...

pa krenimo redom :D

Srbija ima 6 700 000 registrovanih biraca sa pravom glasa..

Predsjednicki izbori:

Izlaznost 65%.. 65%/6 700 000=4 355 000

Tadic 2 300 000(zaokruzeno)
Nikolic 2 100 000(zaokruzeno)

Parlamentarni izbori 11./05/2008..

Izlaznost 63%...63%/6 700 000=4 221 000

Tadiceva koalicija ukupno 39% glasova=1 646 190
Nikolic koalicija 35% glasova= 1 477 350

e sad gdje nestadose Tadicu....653 810 glasova...
a Nikolicu nestade.....622 650 glasova

ja znam gdje su a vi :D
Last edited by zavrzlama on 17/05/2008 00:18, edited 1 time in total.
walkabout

#2 Re: Jednacina sa milion nepoznatih

Post by walkabout »

milion gore-dolje, sta ima veze...nemoj da si sitnicava...inace...natovaricu ti Vece Staraca... :oops:
zavrzlama

#3 Re: Jednacina sa milion nepoznatih

Post by zavrzlama »

walkabout wrote:milion gore-dolje, sta ima veze...nemoj da si sitnicava...inace...natovaricu ti Vece Staraca... :oops:
Nisam sitnicava nego puno cifara :D
gulas

#4 Re: Jednacina sa milion nepoznatih

Post by gulas »

zavrzlama wrote:
walkabout wrote:milion gore-dolje, sta ima veze...nemoj da si sitnicava...inace...natovaricu ti Vece Staraca... :oops:
Nisam sitnicava nego puno cifara :D
Jel ti to poredis rezultate drugog kruga predsjednickih izbora u kojem su ucestvovala DVA kandidata, i rezultate njihovih stranaka na parlamentarnim izborima na kojima jos ucestvuje dvadesetak DRUGIH stranaka i koalicija. I pitas se kako se ne poklapaju cifre??? :-)
U pravu si jedno - puno cifara, nego sta. Bar za tebe. Mani se ti matematike.
simi5

#5 Re: Jednacina sa milion nepoznatih

Post by simi5 »

39%+35%=74% Ostalih 26% otišlo je DSS-u, SPS-u i LDP-u kao i manjinama. Preračunaj to je taman 1.100.000 koji ti nedostaju.
zavrzlama

#6 Re: Jednacina sa milion nepoznatih

Post by zavrzlama »

simi5 wrote:39%+35%=74% Ostalih 26% otišlo je DSS-u, SPS-u i LDP-u kao i manjinama. Preračunaj to je taman 1.100.000 koji ti nedostaju.
tu cekam...poenta je druge prirode..

Ako su u drugom krugu sa 2 300 000 glasova podrzali Tadica i njegovu politiku(uz to i Kosovo samoproglasilo nezavisnost)..a danas kad je potpisan SSP i kad je Fiat sklopio mega ugovor i jos masa dobrih stvari za Srbiju...Tadic sa 52% podrske gradjana Srbije sad spao na 39%...
ne stima nikako...Nikolic koji je dobio 2 100 000 glasova u drugom krugu...tri mjeseca poslije dobiva 1 000 000 glasova manje....sad ispada da u Srbiji su najpopularnije stranke DSS i SPS....sto nije tacno...pa sta je onda...Vijece Staraca....

Ako je 26% odnosno 1 100 000 otislo DSS/LDP/SPS-u...pa kako to da sad ove tri stranke zajedno nemaju 2 000 000 glasova ili su prije izbora imali po "O" pristalica ..pa im sad ovih 1 100 000 preslo u Majskim izborima :-) ...LDP je cak pao za 50 000 glasova...a DSS je imao 350 000....a SPS oko 300 000 prije ovih izbora...ne slaze se nista :D..pokusaj ponovo ;-)
Last edited by zavrzlama on 17/05/2008 03:16, edited 1 time in total.
walkabout

#7 Re: Jednacina sa milion nepoznatih

Post by walkabout »

:shock:
zavrzlama wrote:
tu cekam...
kakve su ovo zasjede po forumu, ko minsko polje... :oops:
zavrzlama, bash si neka zlocha... :evil:
simi5

#8 Re: Jednacina sa milion nepoznatih

Post by simi5 »

Fundamentalno nerazumevanje političkih funkcija i motivacije birača u njihovom izboru jedini je razlog tvoje zabune.

Ingerencije predsednika države su u oblasti međunarodnih odnosa (gde je važniji od ministra spoljnih poslova), u komandi vojskom (gde je odlučujući u slučaju dozvole za upotrebu vojske, opet ispred ministra) i u mogućnosti da raspiše izbore i ponudi mandat za vladu. Ove funkcije su i opredeljivale birače u času kad je očito bilo šta će se desiti sa proglašenjem secesije.

Kod izbora za skupštinu koja opet formira vladu sasvim su drugi prioriteti birača. Radi se o privrednom razvoju i trendovuima gde su se profilisale dve moguće struje. Jedna koja je za SSP i približavanje standardima EU, borbu protiv korupcije zakonima, otvaranje tržišta. Druga struja je za zatvaranje u sebe, protekcionizam, plansku privredu, monopole. A onda se javljaju i te međufrekcije koje su za različite kombinacije ta dva paketa. I normalno da te frakcije nastaju tamo gde je profil birača manje politički obrazovan.
gulas

#9 Re: Jednacina sa milion nepoznatih

Post by gulas »

simi5 wrote:39%+35%=74% Ostalih 26% otišlo je DSS-u, SPS-u i LDP-u kao i manjinama. Preračunaj to je taman 1.100.000 koji ti nedostaju.
Simi5, poenta uopste nije u tome. Stvar je u zavrzlaminim proizvoljnim frljanjima ciframa.

zavrzlama wrote: Ako su u drugom krugu sa 2 300 000 glasova podrzali Tadica i njegovu politiku(uz to i Kosovo samoproglasilo nezavisnost)..a danas kad je potpisan SSP i kad je Fiat sklopio mega ugovor i jos masa dobrih stvari za Srbiju...Tadic sa 52% podrske gradjana Srbije sad spao na 39%...
ne stima nikako...Nikolic koji je dobio 2 100 000 glasova u drugom krugu...tri mjeseca poslije dobiva 1 000 000 glasova manje....sad ispada da u Srbiji su najpopularnije stranke DSS i SPS....sto nije tacno...pa sta je onda...Vijece Staraca....

Ako je 26% odnosno 1 100 000 otislo DSS/LDP/SPS-u...pa kako to da sad ove tri stranke zajedno nemaju 2 000 000 glasova ili su prije izbora imali po "O" pristalica ..pa im sad ovih 1 100 000 preslo u Majskim izborima :-) ...LDP je cak pao za 50 000 glasova...a DSS je imao 350 000....a SPS oko 300 000 prije ovih izbora...ne slaze se nista :D..pokusaj ponovo ;-)
Zavrzlama, prije nego sto si pokrenuo ovu temu trebalo je ako nista drugo bar da se temeljnije upoznas sa ciframa sa kojima pokusavas da baratas. Ovako, pored elementarnog nepoznavanja politike, pokazujes i elementarno nepoznavanje osnovnih matematickih operacija a onda sve to uvijas u neku pricu o misticizmu, zacinjeno sa nekim fantomskim "vijecem" i sl.

Sto se tice politike nemam namjeru da ti mnogo razjasnjavam ali samo postavljam pitanje - kako mozes da uporedjujes rezultate izbora na kojem ucestvuju SAMO DVA kandidata (drugi krug predsjednickih izbora) sto implicira da glasaci MORAJU za nekog od njih dvojice da se opredijele, sa parlamentarnim izborima gdje kao opciju imaju mnostvo stranaka te slijedi i razlijevanje glasova????

Druga stvar, koja po meni mnogo vise bode oci je cinjenica da se nisi cak ni potrudio da pogledas tacne informacije o izlaznosti na izborima pa navodis cifre od 65% na predsjednickim, odnosno 63% na parlamentarnim izborima, sto dovodi da zakljucka da je po tvom vidjenju razlika - svega 2%
Da si se bar malo potrudio (da te zaista interesuje ova tema) vidio bi da je izlaznost na predsjednickim bila 67,7%, a na parlamentarnim 60,8%, sto znaci da je razlika SEDAM a ne DVA procenta.
E sad, to je mozda za tebe zanemarljivo ali to samo pokazuje koliko si upucen u problematiku o kojoj zelis da diskutujes. Naime, tih 7% predstavlja oko POLA MILIONA glasaca manje na parlamentarnim izborima.
I eto ti odgovor - 500 000 glasaca nije izaslo na ove izbore, a ostatak koji predstavlja razliku u odnosu na predsjednicke izbore je jednostavno glasao za druge partije (savjet: uzmi digitron).

I jos nesto - navodis kako je LDP pao za 50 000 a DSS ranije imao 350 000. Evo ti informacija koju je trebalo sam da provjeris - LDP ne da nije pao vec je DOBIO 20 000 glasova vise a DSS je ranije imao 670 000 glasova a ne 350 000. Prosto je nevjerovatno sa koliko nemara i proizvoljnosti pokusavas da dokazes tu tvoju misticnu "teoriju".

I moram da zakljucim, ovo je klasican primjer naseg "talenta" da se bavimo glupostima. Umjesto da brinemo sto u susjednoj nam drzavi nazadna opcija poput radikalske ima i tih milion i kusur glasaca i sto je moguce da ce upravo oni formirati vladu koja ce svakako negativno uticati na citavu regiju, mi se ovdje bavimo carsijskim pricama.

Na kraju, zavrzlama, nadam se da sam ti bar malo razjasnio "misterije i nelogicnosti" u vezi izbora u Srbiji.
zavrzlama

#10 Re: Jednacina sa milion nepoznatih

Post by zavrzlama »

gulas wrote:
Simi5, poenta uopste nije u tome. Stvar je u zavrzlaminim proizvoljnim frljanjima ciframa.

zavrzlama wrote: Ako su u drugom krugu sa 2 300 000 glasova podrzali Tadica i njegovu politiku(uz to i Kosovo samoproglasilo nezavisnost)..a danas kad je potpisan SSP i kad je Fiat sklopio mega ugovor i jos masa dobrih stvari za Srbiju...Tadic sa 52% podrske gradjana Srbije sad spao na 39%...

Zavrzlama, prije nego sto si pokrenuo ovu temu trebalo je ako nista drugo bar da se temeljnije upoznas sa ciframa sa kojima pokusavas da baratas. Ovako, pored elementarnog nepoznavanja politike, pokazujes i elementarno nepoznavanje osnovnih matematickih operacija a onda sve to uvijas u neku pricu o misticizmu, zacinjeno sa nekim fantomskim "vijecem" i sl.

Sto se tice politike nemam namjeru da ti mnogo razjasnjavam ali samo postavljam pitanje - kako mozes da uporedjujes rezultate izbora na kojem ucestvuju SAMO DVA kandidata (drugi krug predsjednickih izbora) sto implicira da glasaci MORAJU za nekog od njih dvojice da se opredijele, sa parlamentarnim izborima gdje kao opciju imaju mnostvo stranaka te slijedi i razlijevanje glasova????

Druga stvar, koja po meni mnogo vise bode oci je cinjenica da se nisi cak ni potrudio da pogledas tacne informacije o izlaznosti na izborima pa navodis cifre od 65% na predsjednickim, odnosno 63% na parlamentarnim izborima, sto dovodi da zakljucka da je po tvom vidjenju razlika - svega 2%
Da si se bar malo potrudio (da te zaista interesuje ova tema) vidio bi da je izlaznost na predsjednickim bila 67,7%, a na parlamentarnim 60,8%, sto znaci da je razlika SEDAM a ne DVA procenta.
E sad, to je mozda za tebe zanemarljivo ali to samo pokazuje koliko si upucen u problematiku o kojoj zelis da diskutujes. Naime, tih 7% predstavlja oko POLA MILIONA glasaca manje na parlamentarnim izborima.
I eto ti odgovor - 500 000 glasaca nije izaslo na ove izbore, a ostatak koji predstavlja razliku u odnosu na predsjednicke izbore je jednostavno glasao za druge partije (savjet: uzmi digitron).

I jos nesto - navodis kako je LDP pao za 50 000 a DSS ranije imao 350 000. Evo ti informacija koju je trebalo sam da provjeris - LDP ne da nije pao vec je DOBIO 20 000 glasova vise a DSS je ranije imao 670 000 glasova a ne 350 000. Prosto je nevjerovatno sa koliko nemara i proizvoljnosti pokusavas da dokazes tu tvoju misticnu "teoriju".

I moram da zakljucim, ovo je klasican primjer naseg "talenta" da se bavimo glupostima. Umjesto da brinemo sto u susjednoj nam drzavi nazadna opcija poput radikalske ima i tih milion i kusur glasaca i sto je moguce da ce upravo oni formirati vladu koja ce svakako negativno uticati na citavu regiju, mi se ovdje bavimo carsijskim pricama.

Na kraju, zavrzlama, nadam se da sam ti bar malo razjasnio "misterije i nelogicnosti" u vezi izbora u Srbiji.
Bjezis od sustine...na predsjednickim izborima se glasalo ne za "predsjednika drzave" nego se biralo izmedju opcije za EU i protiv EU/za kosovo ili protiv kosova...Tadic dobiva oko 52% glasova....Nikolic oko 49%...ciframa Tadic oko 2 300 000...Nikolic 2 100 000...

oni koji su glasali za evropsku srbiju(njih 52%) na predsjednickim izborima.....11 Maja je ukupno oko 39%....ili 12% manje=482 000 glasova
oni koji su glasali za Nikolica protiv Evrposke srbije(njih 39%)
..na izborima 11.Maja je manje za OKO 700 000...
ako je 1 100 000
glasaca promijenilo dres i napustilo Tadicevu i Nikolicevu struju(gdje su otisli) ...a kako sam navodis da je DSS imao 670 000 glasova..+ SPS sa svojih 350 000 + Palma+NS+PUPS....pa ovi bi po tvom proracunu trebali bez problema imati dovoljno mandata da bez ZEVS-a i SRS formiraju vladu Srbije...

1 100 000 glasova je nestalo...a razlika izmedju izaslih glasaca u Februaru i Maju je oko 300 000..ti sad kontaj...i ne bjezi od sustine
Ako je 26% odnosno 1 100 000 otislo DSS/LDP/SPS-u...pa kako to da sad ove tri stranke zajedno nemaju 2 000 000 glasova ili su prije izbora imali po "O" pristalica ..pa im sad ovih 1 100 000 preslo u Majskim izborima :-) ...LDP je cak pao za 50 000 glasova...a DSS je imao 350 000....a SPS oko 300 000 prije ovih izbora...ne slaze se nista :D..pokusaj ponovo ;-)[/quote
]

na boldiranom je napravljena greska umjesto 6 stoji broj 3...
gulas

#11 Re: Jednacina sa milion nepoznatih

Post by gulas »

Nije mi jasno kako uopste mozes reci da JA bjezim od neke sustine, a TI pri tom iznosis niz neistinitih podataka koje onda prilagodjavas nekakvoj vrlo klimavoj teoriji???

Al' evo ponovicu jos jednom ukratko, pri tom iznoseci podatke koji su TACNI sto se moze i provjeriti:

Ukupan broj glasaca je 6 700 000.

Na predsjednickim izborima je izaslo 67,7% odnosno 4 540 000

Na parlamentarnim izborima je izaslo 60,7% odnosno 4 070 000.

Razlika je dakle skoro pola miliona a ne 300 000 kako ti navodis.

Ostatak do 1 100 000 razlike, tj. nekih 650 000, prosto otpada na druge stranke, ciji su se glasaci na predsjednickim izborima morali opredijeliti za jednog od dva kandidata i otud bolji rezultat na predsjednickim izborima u odnosu na parlamentarne.
Sve je vrlo jednostavno i uopste mi nije jasno sta pokusavas da dokazes. Bezveze se provaljujes...

Sto se tice sustine, sustinu sam naveo u proslom postu - postoji vjerovatnoca da na vlast dodju radikali. I umjesto da se bavimo time, tj. kako da sprijecimo negativan uticaj u sopstvenoj drzavi, ukoliko do toga dodje, mi ovdje razglabamo o budalastinama.
zavrzlama

#12 Re: Jednacina sa milion nepoznatih

Post by zavrzlama »

gulas wrote:Nije mi jasno kako uopste mozes reci da JA bjezim od neke sustine, a TI pri tom iznosis niz neistinitih podataka koje onda prilagodjavas nekakvoj vrlo klimavoj teoriji???

Al' evo ponovicu jos jednom ukratko, pri tom iznoseci podatke koji su TACNI sto se moze i provjeriti:

Ostatak do 1 100 000 razlike, tj. nekih 650 000, prosto otpada na druge stranke, ciji su se glasaci na predsjednickim izborima morali opredijeliti za jednog od dva kandidata i otud bolji rezultat na predsjednickim izborima u odnosu na parlamentarne.
Sve je vrlo jednostavno i uopste mi nije jasno sta pokusavas da dokazes. Bezveze se provaljujes...

Sto se tice sustine, sustinu sam naveo u proslom postu - postoji vjerovatnoca da na vlast dodju radikali. I umjesto da se bavimo time, tj. kako da sprijecimo negativan uticaj u sopstvenoj drzavi, ukoliko do toga dodje, mi ovdje razglabamo o budalastinama.
ja se i bavim time...jer znam da je Tadica podrzavalo isto biracko tijelo i jos u situaciji kad je tek Kosovo dobilo nezavisnost...i sad tri mjeseca poslije kad je Tadic dobio na popularnosti,potpisao SSP,doveo FIAT u Srbiji i mnoga toga jos...odjednom mu se smanjuje podrska od istih biraca za 12%..oko 500 000...zar nije logicno da blok SRS I DSS dobiju te glasove...nego jos vece iznenadjenje oni gube jos vise glasova nego ZES...

Pa ispada da glasaci u Srbiji nisu ni za ZES ni za radikalski struju..nego kao presli mnogi SPS-u,DSS-u i ostalim Palmama i bukvama :-)

Sta je po meni point svega...nakarikano da ZES ne moze imati vecinu bez jednog bloka koji ne pripada ni ZES-u ni Radikalskoj struji..zasto... da bi se politika i kurs Srbije mogla oblikovati kako vijece staraca hoce..a upravo se to i desava..

Srbijom vlada SPC,DB i SANU...finansirane od raznih Miskovica,cetnickih pokreta sirom Australije,Kanade,USA...njima ne odgovara normalna i demokratska Srbija...to je moje misljenje..tako da znas sa koje pozicije polazim i gradim svoj stav za politicka desavanja u Srbiji i odnos istog na BIH..
friman

#13 Re: Jednacina sa milion nepoznatih

Post by friman »

zavrzlama wrote:
gulas wrote:Nije mi jasno kako uopste mozes reci da JA bjezim od neke sustine, a TI pri tom iznosis niz neistinitih podataka koje onda prilagodjavas nekakvoj vrlo klimavoj teoriji???

ja se i bavim time...jer znam da je Tadica podrzavalo isto biracko tijelo i jos u situaciji kad je tek Kosovo dobilo nezavisnost...i sad tri mjeseca poslije kad je Tadic dobio na popularnosti,potpisao SSP,doveo FIAT u Srbiji i mnoga toga jos...odjednom mu se smanjuje podrska od istih biraca za 12%..oko 500 000...zar nije logicno da blok SRS I DSS dobiju te glasove...nego jos vece iznenadjenje oni gube jos vise glasova nego ZES...

Pa ispada da glasaci u Srbiji nisu ni za ZES ni za radikalski struju..nego kao presli mnogi SPS-u,DSS-u i ostalim Palmama i bukvama :-)

Sta je po meni point svega...nakarikano da ZES ne moze imati vecinu bez jednog bloka koji ne pripada ni ZES-u ni Radikalskoj struji..zasto... da bi se politika i kurs Srbije mogla oblikovati kako vijece staraca hoce..a upravo se to i desava..

Srbijom vlada SPC,DB i SANU...finansirane od raznih Miskovica,cetnickih pokreta sirom Australije,Kanade,USA...njima ne odgovara normalna i demokratska Srbija...to je moje misljenje..tako da znas sa koje pozicije polazim i gradim svoj stav za politicka desavanja u Srbiji i odnos istog na BIH..
Zavrzlama ti si toliko uvucen u zavjere da ne mozes uopste normalno razmisljati.

Gulas ti je sve ti fino objasnio al ti i dalje glavom kroz zid.

Kao prva stvar danas je skoro nemoguce toliko namjestiti izbore sta sugerises.
Jer uz posmatrace samih stranaka koje ne zele da budu uskacene za glasove, uz posmatrace iz EU, Rusije i td, uz posmatrace izborne komisije ta tvoja prca ili pada u vodu ili podrazumjeva zavjeru na gradjanskom, drzavnom i svjetskom nivou.
Sta je i sam moras priznati nemoguce a i ne vidim neku veliku svrhu svega toga.

Ono sto ti ne kontas da svi koji su glasali za Tadica na predsjednickim izborima uopste ga ne podrzavaju.
Normalno dobar dio podrazava njega i sam DS, drugi dio je glasao jer im je blizak iako su prstalice druge stranke a dio iako ga uopste ne voli je glasao samo jer Nikolica vole jos manje.

Zato je Tadic imao 52%. Al tu su bili glasovi DS-a, LDP-a, manjina, DSS-NS-a, tad su jos bili u koaliciji i dobar dio SPS-PUPS-JS-a.
Kad njih oduzmes dobijes sadasnji broj glasova DS-a.

S tim da ima malih promjena.
Ta tvoja prica oko SSP-a da je vecina bila za na predsjednicim a sad nije ne stoji.
Jer DSS-NS je izmedju izbora promjenio misljenje. Zato je Kostunica oslabio, dio glasaca otisao DS-u.
Druga stvar u kampanji SPS-PUPS-JS je bio za potpisivanje ovog sporazuma a i sad se zalazu za potpisivanje.

Tako da sa stanovista potpisivanja SSP-a i na parlamentarnim izborima vecina je za potpisivanje.
Znaci to odgovara.
Al najbitnije je da glasaci glasaju za svoju stranku.
Predsjednicki nisu dobar pokazatelj jer mnogi glasaci ne jer podrzavaju tog kandidata al glasaju jer im je drugi gori.

Ti si vjerovatno zbunjen zbog cinjenice da je vlada pala konkretno zbog potpisivanja SSP-a.
I izborna kampanja se vodila oko toga koja stranka je za odnosno protiv.
Logicno bilo bi za ocekivati da vladu formiraju one stranke koje imaju vecinu a slazu se oko SSP-a.
Za cudo to su DS, SPS, LDP, manjine, s tim da vladu matematicki mogu formirati DS+SPS+Madjari, posto im LDP ideoloski ne odgovara.

Ipak nakon izbora odjednom ovo potpisivanje se ne spominje narocito, kao da nije ni bitno. To je i mene zbunilo.
Narocito price oko koalicije SRS+DSS+SPS. I dalje mi nije jasno kako ce rijesiti konkretan problem zbog kog je i pala vlada.
Tj hoce li se ratifikovati SSP.
Jer SPS ostaje pri svom da je za ratifikaciju.
Uskoro cemo vidjeti.
zavrzlama

#14 Re: Jednacina sa milion nepoznatih

Post by zavrzlama »

friman wrote:
zavrzlama wrote:

Zavrzlama ti si toliko uvucen u zavjere da ne mozes uopste normalno razmisljati.

Gulas ti je sve ti fino objasnio al ti i dalje glavom kroz zid.

Kao prva stvar danas je skoro nemoguce toliko namjestiti izbore sta sugerises.
Jer uz posmatrace samih stranaka koje ne zele da budu uskacene za glasove, uz posmatrace iz EU, Rusije i td, uz posmatrace izborne komisije ta tvoja prca ili pada u vodu ili podrazumjeva zavjeru na gradjanskom, drzavnom i svjetskom nivou.
Sta je i sam moras priznati nemoguce a i ne vidim neku veliku svrhu svega toga.

Ono sto ti ne kontas da svi koji su glasali za Tadica na predsjednickim izborima uopste ga ne podrzavaju.
Normalno dobar dio podrazava njega i sam DS, drugi dio je glasao jer im je blizak iako su prstalice druge stranke a dio iako ga uopste ne voli je glasao samo jer Nikolica vole jos manje.

Zato je Tadic imao 52%. Al tu su bili glasovi DS-a, LDP-a, manjina, DSS-NS-a, tad su jos bili u koaliciji i dobar dio SPS-PUPS-JS-a.
Kad njih oduzmes dobijes sadasnji broj glasova DS-a.

S tim da ima malih promjena.
Ta tvoja prica oko SSP-a da je vecina bila za na predsjednicim a sad nije ne stoji.
Jer DSS-NS je izmedju izbora promjenio misljenje. Zato je Kostunica oslabio, dio glasaca otisao DS-u.
Druga stvar u kampanji SPS-PUPS-JS je bio za potpisivanje ovog sporazuma a i sad se zalazu za potpisivanje.

Tako da sa stanovista potpisivanja SSP-a i na parlamentarnim izborima vecina je za potpisivanje.
Znaci to odgovara.
Al najbitnije je da glasaci glasaju za svoju stranku.
Predsjednicki nisu dobar pokazatelj jer mnogi glasaci ne jer podrzavaju tog kandidata al glasaju jer im je drugi gori.

Ti si vjerovatno zbunjen zbog cinjenice da je vlada pala konkretno zbog potpisivanja SSP-a.
I izborna kampanja se vodila oko toga koja stranka je za odnosno protiv.
Logicno bilo bi za ocekivati da vladu formiraju one stranke koje imaju vecinu a slazu se oko SSP-a.
Za cudo to su DS, SPS, LDP, manjine, s tim da vladu matematicki mogu formirati DS+SPS+Madjari, posto im LDP ideoloski ne odgovara.

Ipak nakon izbora odjednom ovo potpisivanje se ne spominje narocito, kao da nije ni bitno. To je i mene zbunilo.
Narocito price oko koalicije SRS+DSS+SPS. I dalje mi nije jasno kako ce rijesiti konkretan problem zbog kog je i pala vlada.
Tj hoce li se ratifikovati SSP.
Jer SPS ostaje pri svom da je za ratifikaciju.
Uskoro cemo vidjeti.
Problem je sto je zavjera sastavni dio politickog zivota u Srbiji..ono sto se pametan stidi..u Srbiji se ponose..a to mnogi nece da priznaju u srbiji..zato se srbija i nalazi u ovakvj situaciji..

Velis ne mogu se namjestiti izbori....pa valjda je lakse namjestiti izbore ..nego pobiti 8000 ljudi zagrnuti ih bagerima i danas vecina gradjana srbije je uvjerena da je sve to namjesteno...neznam sto se tom narodu ne mogu namjestiti izbori..(samo banalan primjer )a moze predstaviti da je Srebrenica i uopste rat u BIH laz i zavjera protiv srpskog naroda..

Tadica su na predsjednickim izborima podrzali radi evropskog puta Srbije sa 52%....a te iste snage mu daju 12% manje glasova nakon tri mjeseca..a i radikali opadaju jos vise..pa kontaj malo..
Post Reply