Jedan predsjednik, jedan narod

Da li ste za jednakost, 1 predsjednika, 1 narod, za prave ljude na pravim mjestima a ne podobne?

Da, jesam za jednog predsjednika
51
30%
Da, jesam za jedan narod
24
14%
Da, jesam za jednakost sviju bez obzira na podjele (spol, vjeru, nacionalnost...)
37
22%
Da, jesam za odvajanje politike i vjere jedne od druge te od firmi, pravosuđa i sl.
32
19%
Ne, nisam za jednog predsjednika
7
4%
Ne, nisam za jedan narod
14
8%
Ne, nisam za jednakost sviju bez obzira na podjele (spol, vjeru, nacionalnost...)
2
1%
Ne, nisam za odvajanje politike i vjere jedne od druge te firmi, pravosuđa i sl.
4
2%

Total votes: 171

Korisničkoime

#26 Re: Jedan predsjednik, jedan narod

Post by Korisničkoime »

Pored toga što je u trenutnim okolnostima jedna odrednica ove teme a to je jedan narod čista naučna fantastika ja sam izričito protiv. Stvaranje jednog naroda ili nacije svejedno kako god da se zvala/o znači gušenje tri konstitutivna naroda budimo realni najveći strah Srba i Hrvata u BiH je upravo to gušenje ili zatiranje njihovog identiteta. Jedinstvena nacija gledajući na nju kao na politički narod bez sumnje znači upravo to zatiranje identiteta konstitutivnih naroda barem početak zatiranja. Strah od navedenog i navodi Srbe i Hrvate na pomisli o odvajanju upravo se to spočitava Bošnjacima kao nekakav njihov tajni cilj kojem se stremi stvaranje Bosanske nacije.
Skijaš

#27 Re: Jedan predsjednik, jedan narod

Post by Skijaš »

desnastrana wrote:Da, a do tad ukinut kantone i dat Hrvatima entitet jer nam je finansijski aparat u kurcu. Za koju generaciju izblijedit će ratna sjećanja, valjda će Bosna bit jedinstvena.
Hrvati već imaju dva entiteta. Kao i Srbi, kao i Bošnjaci. I kakav ti je to avatar ?
desnastrana

#28 Re: Jedan predsjednik, jedan narod

Post by desnastrana »

--usnee-- wrote:Kod nas je problem što stalno potenciramo na probleme a nikad na rješenja. Pa koji mozak trebaš biti da šalješ djecu iz osnovih škola da gledaju grbavicu i sl. filmove. Samo u njima budiš nacionalizam. Uredu svi trebaju znati historiju ali stanite malo razmislite pa neka gledaju grbavicu ali sa bar 16-18 godina dok im se malo formiraju stavovi, uvjerenja a ne punit im glavu kojekakvim pričama dešavanjima i po tom da im se oblikuje stav. To samo može dovesti do još jednog rata to rasplamsavanje mržnje.
Potpisujem, i mislim da bi se naša filmska industrija trebala okrenut budućnosti i snimanju vedrijih filmova, jer filmovima sa takvom tematikom samo razvijaju mržnju u omladini, iako su filmovi realni.
Skijaš wrote:
desnastrana wrote:Da, a do tad ukinut kantone i dat Hrvatima entitet jer nam je finansijski aparat u kurcu. Za koju generaciju izblijedit će ratna sjećanja, valjda će Bosna bit jedinstvena.
Hrvati već imaju dva entiteta. Kao i Srbi, kao i Bošnjaci. I kakav ti je to avatar ?
Republika Šumska nije ni hrvatski ni bošnjački entitet, jer tih ljudi (a posebno Hrvata) tamo skoro da i nema, izuzmemo li bošnjačke povratnike oko Zvornika i još poneku općinu. Mislim da bi nam bilo bolje po finansije kad bi se ukinuli kantoni i kad bi se Hrvatima dao entitet, ali kad bolje razmislim, sa kulturološke strane, mislim da bi Bošnjaci koji bi se našli u tom entitetu vremenom postali kroatizirani tako da ni to ne valja. Avatar sam uklonio, izvini ako te uvrijedio, pozz.
Skijaš

#29 Re: Jedan predsjednik, jedan narod

Post by Skijaš »

Avatar je pomalo vukao na nacističkog orla, zato sam te pitao kakav ti je to avatar i to pitanje još stoji. Što se tiče entiteta, treba raditi na ravnopravnosti naša tri naroda na području čitave države, etnoteritorijalizacija je prevaziđen koncept. Jer ako se Bošnjacima ne nudi Srebrenicu, Prijedor i Stolac u taj bošnjački entitet, dalje fragmentacije po tom osnovu ne može ni biti.
liberty02

#30 Re: Jedan predsjednik, jedan narod

Post by liberty02 »

Canton

#31 Re: Jedan predsjednik, jedan narod

Post by Canton »

Skijaš wrote:Avatar je pomalo vukao na nacističkog orla, zato sam te pitao kakav ti je to avatar i to pitanje još stoji. Što se tiče entiteta, treba raditi na ravnopravnosti naša tri naroda na području čitave države, etnoteritorijalizacija je prevaziđen koncept. Jer ako se Bošnjacima ne nudi Srebrenicu, Prijedor i Stolac u taj bošnjački entitet, dalje fragmentacije po tom osnovu ne može ni biti.
Svicarci su to odradili na pravi nacin. Ja i nisam protiv Svicarske podjele prilagodjene prilikama u BiH. Nelogicno mi je da Trebinje i Prijedor budu u jednom kantonu ili regiji ili recimo Tuzla i Bihac. To je problem entiteta. Takav sistem stvori 2-3 centralizovana entiteta gdje opet manji gradovi-opstine najvise ispastaju a samim tim i ljudi medju njima.
Niti treba na silu praviti etnicke regije, kantone, pokrajine, entitete niti na silu treba praviti multietnicke.
Canton

#32 Re: Jedan predsjednik, jedan narod

Post by Canton »

desnastrana wrote: Republika Šumska nije ni hrvatski ni bošnjački entitet, jer tih ljudi (a posebno Hrvata) tamo skoro da i nema, izuzmemo li bošnjačke povratnike oko Zvornika i još poneku općinu. Mislim da bi nam bilo bolje po finansije kad bi se ukinuli kantoni i kad bi se Hrvatima dao entitet, ali kad bolje razmislim, sa kulturološke strane, mislim da bi Bošnjaci koji bi se našli u tom entitetu vremenom postali kroatizirani tako da ni to ne valja. Avatar sam uklonio, izvini ako te uvrijedio, pozz.
Ako u jednom trenutku zanemarimo rat i progon mozemo reci da je tome najvise doprinjela bosnjacka politika, a onda dolazimo do toga ko glasa za takvu bosnjacku politiku odnosno ko ne glasa za neku pametniju i pravedniju.
izuzev otprilike 100 000 Heroja koji su se vratili gotovo svi ostali su se pomirili sa cinenicom da je RS - Srpski entitet
desnastrana

#33 Re: Jedan predsjednik, jedan narod

Post by desnastrana »

Skijaš wrote:Avatar je pomalo vukao na nacističkog orla, zato sam te pitao kakav ti je to avatar i to pitanje još stoji. Što se tiče entiteta, treba raditi na ravnopravnosti naša tri naroda na području čitave države, etnoteritorijalizacija je prevaziđen koncept. Jer ako se Bošnjacima ne nudi Srebrenicu, Prijedor i Stolac u taj bošnjački entitet, dalje fragmentacije po tom osnovu ne može ni biti.
Da, to je bio rajhovski orao nad 6 ljiljana, al pošto su takvi avatari zabranjeni uklonio sam ga.
Post Reply