blah blah wrote:Moze, ako ti nije tesko.
Ono sto ti hocu reci jeste da se zamars oko gluposti.
Mozemo mi vagati ko je bolji, zlaja ili silajdzic, nikad to necemo izvagati jer obadvojica su vezana za rat. Za mene silajdzic nema nikakvog kredita jer je ucestvovao u kreiranju te iste RS, znaci tada je bio spreman na kompromis, tada je bio spreman se mozda odreci pola drzave, jer niko nije znao kako ce se razvijati postratna BiH.
naprednim demokratijama je trebalo i do 100 godina da izgrade politicku svijest i kulturu naroda da bi bili gdje bi bili, i niko im nije oko toga pomagao. Pogledaj ameriku, prakticno tek 1965 je postala demokratija u punom smislu kada je izglasan Voting Rights Act. A deklaracija je potpisana 1776 a 1789 donesen danas vazeci ustav. Znaci, to je proces, koji Silajdzic, nije da ne konta, nego nece da skonta. Pa on je doktor boze dragi, a ponasa se kao da je KV mesar. S druge strane ima KV mesara koji samo razumije jezik akcija-reakcija.
Po mom misljenju oni su napravili gresku u startu sa policijom. Oni su se trebali skupiti i staviti na sto problem zbog cega niti jedna osiguravajuca kuca u Evropi nece da prizna policu ako se automobil nalazi u SB kantonu! To su trebali postaviti kao problem, jer rjesavanje tog problema trazi centralizaciju policije. Onda korak po korak, pa za deset godina bi imali jedinstvenu policiju u punom smislu, koja ce biti funkcionalna. To sto ce se ona zvati policija RS jos 5 godina, uopce nije problem, jer eto tako se zove vec 12 godina, a Silajdzicu nije bio problem ucestovati u pregovorima koji su na kraju krajeva stvorili tu policiju!
S rduge strane (licno mislim da je Lagumdzija bolji izbor) i lagumdziji je vrijeme da se povuce. razlog je sto on vrlo dobro zna da odgovoran politicar mora da se povuce iz stranke koja nema nacionalni predznak ako zeli da ta stranka ponovo dodje na vlast. Silajdzic moze ostati, jer svojom ratnom retorikom ce skupiti uvijek odredjeni broj glasova ljudi koji razmisljaju vise srcem nego glavom tj. razumom.
Nasi politicari su licmjerni. Stalno pricaju o ukidanju RS, ali RS ostaje, potpisi SAD, Rusije, itd te bosne i hercegovine garantuju njen opstanak osim ako se mi drugacije nedogovorimo. A mi se nedogovaramo, mi se vracamo u 1996 i 1997, jer rata nece biti, evropa nece dozvoliti rat, ali ce dozvoliti da mi sami sebe izolujemo.
Drugi problem Silajdzica je sto su mu pare drze od drzave. On nije nikakav ekonomski plan donio, BiH stagnira u svakom pogledu. Stoga iskreno, mene stvarno zaboli kako je policija organizovana, ali me zivo interesuje moj standard 2010 godine.
BiH je u situaciji u kojoj je potrebna revolucija, nasilna revolucija. nazalost, niti imamo armiju koja bi mogla izvesti vojni udar, i uvesti vojnu upravu u periodu od pola godine, te pohapsiti sve koji su imali ikakve veze sa privatizacijskim pljackama. Donjeti novi ustav, te zabraniti stranke sa nacionalnim predznacima.
nemamo ni mogucnost narodnog ustanka, jer iz federacije se nije pojavio niti jedna politicar koji ce se obratiti ljudima u RS ekonomskim planom.
A nemamo ni studenata, koji su okosnica svake revolucije, jer su drustvene vrijednosti iskrivljene, jer nasi studenti ocekuju da neko drugi njihove probleme rjesava.
Sutra da u BiH neko uspije napraviti revoluciju, svijet bi to prihvatio kao fakat, jer su i oni umorni od nas, a previse smo nevazni da bi nekog bolio kurac sta se desava kod nas, sve dok "neizvozimo" nestabilnost u evropu.
Stoga, Silajdzic, Lagumdzija, to su ljudi proslosti. Osobe kao Lamija Tanovic, Jasmin imamovic su osobe buducnosti. Sve dok nasi ljudi glasaju za osobe koje izbornu kampanju baziraju na ratnoj retorici, mi nemamo buducnosti.
Dvijegodine se poteze pitanje oko policije, sjebase se ljudi, a auto puta nigdje, sarajevski aerodrom zimi nepostoji, a kad radi akrte su katastrofa (tako se turisti neprivlace), i milion nekih pitanja, o obrazovanju da se negovori, a mi se uhvatili Dodika i Silajdzica, e pa poserem se ja na obojicu!