jaka opozicija=jaka vlast?????

Post Reply
TVRTKO_Bosanski

#1 jaka opozicija=jaka vlast?????

Post by TVRTKO_Bosanski »

koliko bi nam pomogla jaka opozicija?
imamo li uopste trenutno barem naznake za stvaranje jake opozicije?
dali je rijesenje u ujedinjenju manjih stranaka sa nekom vecom partijom iz opozicije?
smanjenjem broja partija, odnosno njihovim ujedinjenjem mozda bi se doslo do izlaza iz ove situacije.
ova vlast vjerovatno ne bi ovako funkcionisala da joj za vratom puse neka jaka opozicija, al kako nema ko da ih 'ukori' i kako im nema ko uzeti fotelje mogu da se ponasaju kako hoce.
uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

Opozicije nemamo, ubijena je željom nekih ljudi za vlašću... ubijena sama ideja je njihovom šutnjom...
Da imamo opoziciju bili bi danima već svi na ulici ,galamili bi ,dali bi poziciji do znanja da nije bogom dana...
Ja bih bio najsretniji da ima opzicije... ideje same... da bar lažno svjetlo vidim na kraju tunela ... a taj tunel se zove Bosna i Hercegovina....
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Kakva crna opozicija... Kome god nesto po ceifu nije osnuje svoju partiju... Ispljuje staru... I onda unutar te partije u kojoj bi trebalo teci med i mlijeko opet se porokaju, pa nastane nova partija... I tako do u beskonacnost...
TVRTKO_Bosanski

_BosanaC wrote:Kakva crna opozicija... Kome god nesto po ceifu nije osnuje svoju partiju... Ispljuje staru... I onda unutar te partije u kojoj bi trebalo teci med i mlijeko opet se porokaju, pa nastane nova partija... I tako do u beskonacnost...
ma ja sam majke mi sve ubjedjeniji da nije do njih na vlasti vec do nas.

ako moze da krade i da se obogati pa sto da ne, nismo mi nesto posebno 'obrazli' sto se toga tice, masa je lopova.

on krade mi ga gledamo i cutimo, i jos vicemo 'uzmi nam jos, molim te uzmi nam jos',
pa i ja bih uzeo, ima li neko da ne bi??

sve se nadamo da ce oni jednom sami reci 'e dobro je, dosta sam ja uzeo, hajd malo da i narodu nesto damo'.
to je iluzija to se nece desiti nikad.

lajcak nas nece izvlaciti iz toga. njemu nije mandat da hvata kriminalce i lopove, njemu je mandat da stiti dayton.
Fox Mulder

Post by Fox Mulder »

TVRTKO_Bosanski wrote:
_BosanaC wrote:Kakva crna opozicija... Kome god nesto po ceifu nije osnuje svoju partiju... Ispljuje staru... I onda unutar te partije u kojoj bi trebalo teci med i mlijeko opet se porokaju, pa nastane nova partija... I tako do u beskonacnost...
ma ja sam majke mi sve ubjedjeniji da nije do njih na vlasti vec do nas.

ako moze da krade i da se obogati pa sto da ne, nismo mi nesto posebno 'obrazli' sto se toga tice, masa je lopova.

on krade mi ga gledamo i cutimo, i jos vicemo 'uzmi nam jos, molim te uzmi nam jos',
pa i ja bih uzeo, ima li neko da ne bi??

sve se nadamo da ce oni jednom sami reci 'e dobro je, dosta sam ja uzeo, hajd malo da i narodu nesto damo'.
to je iluzija to se nece desiti nikad.

lajcak nas nece izvlaciti iz toga. njemu nije mandat da hvata kriminalce i lopove, njemu je mandat da stiti dayton.
U pravu si 100%.
uvjek dobar gost

46% ljudi-populacije-pripadnika naroda nije glasalo na zadnjim izborima....
osa

Post by osa »

uvjek dobar gost wrote:46% ljudi-populacije-pripadnika naroda nije glasalo na zadnjim izborima....
kao da je lako doći iz cijelog svijeta i glasati ili potegnuti do ambasade, kao da ljudi nemaju prečeg posla.
Umjetnik a

Post by Umjetnik a »

imamlo li mi uopšte opoziciju
uvjek dobar gost

osa wrote:
uvjek dobar gost wrote:46% ljudi-populacije-pripadnika naroda nije glasalo na zadnjim izborima....
kao da je lako doći iz cijelog svijeta i glasati ili potegnuti do ambasade, kao da ljudi nemaju prečeg posla.
Populacije koja se pravda da nema za koga da glasa... koja nedeljom to spava i ima preče stvari da radi.. populacije kojoj su oduzeta skoro sva prava u ime naroda...

Ta populacija nisu dijasporci već lokalci.... kojima je il mrsko il kao nemaju za koga glasati
TVRTKO_Bosanski

e to je problem, zapravo sustina problema u koojem se nalazimo.

ponasamo se kao da to nije nas problem.
ovdje se raspravlja o nekim vandrednim izborima u ovoj novonastaloj situaciji sa Spiricem.
ma treba biti realan, mi smo ti koji nece promjene.
uglavnom promjene se prave tako sto jedna skupina ljudi ( u ovom slucaju to su uglavnom svi gradani bosne i hercegovine) koja nije zadovoljna postojecim stanjem pokusava da ga promjeni.

ja brate ne vidim nikog kod nas ko se trudi da nesto promjeni.

postoje istina neke nevladine organizacije kao sto je pokret dosta,
al vidjeli smo i sami koliko se ljudi odazvalo na to sve.

znaci problem je sto smo pasivni.
e ono sto mi nikako ne ide u glavu je zasto smo pasivni, pa ne kradu se ovdje americke pare ( nije da nema ni toga :D ) kradu se nase pare.

zasto da neki odozgo ima vilu i vozni park ko da je japanski car a ja da nemam ni za kiriju platit.
zar je dotle doslo da nas nista ne zanima. :?
TVRTKO_Bosanski

uvjek dobar gost wrote:
osa wrote:
Populacije koja se pravda da nema za koga da glasa... koja nedeljom to spava i ima preče stvari da radi.. populacije kojoj su oduzeta skoro sva prava u ime naroda...

Ta populacija nisu dijasporci već lokalci.... kojima je il mrsko il kao nemaju za koga glasati
kljucna populacija koja bi trebala da se digne na noge nije generacija koja se borila u ratu.
ti ljudi su ili pogubili pamet ( nazalost, rat nas je dosta psihicki unistio) ili
su pogubili sve ideale, nade i iluzije. oni su pokusali nesto da urade, nisu uspjeli iz raznoraznih razloga.

po meni kljucna populacija je studentska. gdje je ta mladez u p.m.
i sam sam student pa znam kakva je situacija.
kad se progovori o ratu ili opstoj politickoj situaciji dobijes odgovor ' hajd nemoj majke ti tusit glupostima, sit sam ja toga'
to je stav koji nas moze skupo kostati.
kad neko od omladine ne izade na izbore mene sve neka srdzba fata.

sta je sa studentskim pokretima, sa razvijanjem novih ideja na fakultetima, gdje su mladi narastaji sa politickih i filozofskih fakulteta.

po meni to je kljuc promjene, bez toga zaglibili smo duboko.
uvjek dobar gost

Samo par napomena...

Studentske organizacije ,njihovi predstavnici il šta već.. to su produžene ruke političkih stranaka il nekih drugih udruženja, nemaju oni veze sa studentima niti se bore za njihova prava, najočitiji primjer jeste zadnji gaf sa večerom za studente..... alooo... nigdje posla u struci, korupcija i mito na univerzitetima.. lopovi asistenti i neadekvatni profesori... a oni se zadovoljili večerom...za to vrijeme predstavnici studenata se bore za svoje lične interese i lakše polaganje svojih ispita....

Dalje ta ista populacija je mahom zadovoljna gradom jer od skoro je u njemu, generacija koja se borila u ratu je do sada toliko puta prevarena, slagana ,izmanipulisana da nema ideala, a njih preko 70% više i nije u državi svi su se ispalili kad su vidjeli da moraju živjeti u nečemu za šta se borili nisu...
Dalje ebo društvu u kom je lakše na proteste pozvati penzionere nego studente, to govorim iz perspektive pokreta Dosta čiji sam i sam bio aktivista , pozivi ,molbe i šta sve ne nisu pomogle... jednostavno protestne šetnje nisu još u modi...
Veliku krivicu snosi opozicija koja je ubila samu tu ideju opozicije i njenu svrhu, njihova šutnja, apatija, neaktivnost još više kumuje ovakvoj situaciji...
Ja sam lično uvije do sada glasao za SDP , a sad se već pitam ima li i to smisla... jer njihovi postupci u ovakvom trenu za sviju nas su za najoštriju osudu... jer oni u stvari ne rade ništa.. ne šalju poruke ni nama biračima niti su glasni u osudi ove naci politike koja je na sceni...

Na kraju moram da spomenem "šarenu revoluciju"... ljudi su dobili osam mjeseci zatvora za ono što su napravili i ništa se desilo nije, to nam daje poruku da protesti moraju biti masovni i mirni.. jer u suprotnom ako se pohapsi prvi kontigent ljudi sa voljom ostali će se razići i tač...

Ja pozivam još jednom slobodoumne intelektualce, umjetnike, glumce, sportiste ma sve koji imaju imalo uticaja, muzičare, repere.. da skupa pozovu ljude na bojkot ovog trulog sistema koji ubija u nama ono što u stvari jesmo...
Almir Arnaut-Belli

Post by Almir Arnaut-Belli »

mi imamo opoziciju,ali nazalost ta ista opozicija se rijetko bori zajedno za prava svih,jer vecina politicara opozicije se bore za isti cilj doci na vlast,a bjeze od preuzimanja odgovornosti .
Mi smo kao glasaci krivio sto im dajemo glasove uopste,a i ovi sto ne glasaju,njihov glas je protiv svih nas,tj ide u korist vlastodrscima.
Na svima nama je da ubijedimo svaku normalnu osobu da treba izaci na izbore i glasati za ljude po njihovim djelima a ne stranackim pripadnostima i nacionalnostima,ako treba glas dati stranci to neka bude ona sa najvise dobrih i postenih ljudi,ali takvih stranaka je malo da bi se promjenilo ovo sto nas zadesilo.
normalno za ovu situaciju je kriva i Međumarodna zajednica ali mi sami im sutnjom govorimo da nam je dobro.U francuskoj su studenti i mladi napravili haos radi svojih prava,a mi ovdje radije igramo plejstejsna i klonimo se razmisljanja o pravima mladih.Nemamo ni ministarstvo za mlade,nemamo ni jednu vezu koja bi nam uciinila makar nadu stvarnom.Mislim da je vrijeme da promjenimo sebe i da krenemo u ostvarivanje zajednickih nam prava,znaci da sve sto je zajednicko ide u prvi plan,a sve sto nas dijeli i unazađuje da odbacimo.
Post Reply