1gorstak wrote:Nije tacno. Tim se pritiscima na velikosrbe znatno ogranicilo manevarski prostor istih. Uspostavljeno je niz agencija i sluzbi na drzavnom nivou a sve uglavnom uz prijetnje Vasingtona i Brisela.
Ma koje koje agencije i institucije??
Jel ti napredak Vijece
sanjamo nezavisnot by NŠ Ministara?
Neba u troclanom predjesdnistvu koje se vec 10 godina bez obzira ko ga cini jedino uspjeva dogovoriti da se ne mogu dogovoriti?
Na OSBiH? Koju komponentu? Onu
pomoz bog sto ih Neba zasvaku slavu obilazi, ili onu sto se
greskom organizatora postrojava uz Lijepu Nasu ili onu sa vjezbe u Glamocu?
Na DGS koji vise trosi nego zaradjuje?
Na Drzavni
sefe sud?
Da ne nabrajam dalje..
Ovdje je zazivilo samo ono sto je svima bilo u interesu ili im bar nije smetalo: tablice, cvrsta valuta, dokumenta i mozda jos ponesto, a to su se i sami mogli dogovoriti bas kao sto se i sada sami dogovoraju oko kredita i sl.
Gorstak, drzavne institucije cine ljudi iz stranaka koje pobjedjuju u entitetima. Nema preglasavanja. Drzavne institucije sluze samo da udare pecat na ona dokumenta gdje su vec udareni entitetski pecati tj. tamo oko cega su se vec dogovorili Mile, Tihi i Covic koji trenutno cine vlast. Tako je vec 15 godina i tako ce biti i nakon 3 oktobra - sa istim ljudima ili ne, nije ni vazno za ovu temu.
Prava moc lezi u entitetima. Sve ove pobrojane institucije da se sutra ujutru ugase niko nebi primjetio jer su vitalne i najvaznije moci u rukama entieteksih vlada - plate, penzije, obrazovanje, zdravstvo, policija, administracija...
Tu stranci ne mogu nista. Ako se onih 7-8 ljudi sto sam ih nabrojao ne dogovore nesto sami, ostace status quo jos decenijama. Bilo kakve radikalne nametnute odluke ne mogu donijeti nista dobro i zato ih stranci sigurno nece ni donositi jer bi to dovelo do bezrboj reakcija od protesta, povlacenja iz institucija, ne priznavanja odluka, blokiranja granice...to ti je katastrofa i za ovo jada ekonomije sto imamo i korak od rata jer nemas instrumenata da to sprijecis. Kome je u evropi ili svijetu ili kod nas to u interesu? Zbog cega? Mi nismo vijest na cnn-u odavno.
Vec sam jednom rekao. EU ili NATO nisu osnovna skola. To nije obavezno niti zakonski kaznjivo. Mi smo samo jedna od niza (puno naprednijih) zemalja koja se nada da ce je Evropa koja se zatvorila ko skoljka nekada primiti pod svoje skute i socijalu.