IZJEDNAČAVANJE PLATA PARLAMENTARACA SA RADNIČKIM

Post Reply

Da li ste za to da se plate parlamentaraca i funkcionera izjednače sa prosječnom radničkom platom?

Poll ended at 29/02/2008 20:11

DA
12
86%
NE
2
14%
 
Total votes: 14

valter071
Posts: 39
Joined: 26/01/2008 13:18
Contact:

#1 IZJEDNAČAVANJE PLATA PARLAMENTARACA SA RADNIČKIM

Post by valter071 »

Sličan forum sam otvorio u rubrici Sarajevo, ali ovdje postavljam isto pitanje na Federalnom, odnosno državnom nivou. Dakle: šta mislite o tome da tražimo da se plate parlamentaraca i funkcionera izjednače sa prosječnom radničkom platom?

To je Pariška Komuna uradila još 1871.
Mogli bi i mi ove 2008.

Da li bi to bila dobra ideja i da li bi se tim išta postiglo?
zlatan01
Posts: 1176
Joined: 23/08/2006 16:29
Location: Halmstad

#2

Post by zlatan01 »

Ne postoji tako nesto ni u jednoj normalnoj drzavi. Poslanici imaju visoka primanja i to je normalno. Ono sto nije normalno je da za te pare bosanski politicari uopste ne urade ni priblizno dovoljno!
User avatar
ahmed_dv
Posts: 290
Joined: 04/07/2004 18:37

#3

Post by ahmed_dv »

Mozda ne ista kao prosjecna radnicka, ipak je tu velika odgovornost, ali mogla bi ovisiti o prosjecnoj plati, na primjer da bude 3 x prosjecna plata u drzavi ili nesto slicno. Kod nas je politicarova plata 10 x prosjecna, ne racunajuci ostale beneficije koje dobiju.
valter071
Posts: 39
Joined: 26/01/2008 13:18
Contact:

#4

Post by valter071 »

"Normalna država". Svaka država je "normalna" samo zavisi koje su "norme" i standardi. Ovdje je norma korupcija i nehat, tako da je ovdje normalno biti korumpiran i ne raditi. Nenormalno je kada neko nije korumpiran i kada radi.
Ako bi uveli novu normu, a da je ona radnička plata, ili u odnosu na prosječan lični dohodak, ne u državi, jer to ukljlučuje i političarske artificijelne dohotke, već u proizvodnji, u privredi - dohotke radnika, bez egzekjutiva i vlasnika preduzeća, kao normu, onda bi mogli biti "normalna država", jer bi neka "norma" uopšte postojala.

U stvari: velika država - velika privreda - velika odgovornost. Naša država je mala. Mala i odgovornost. Ako se uzme u obzir da OHR-a dobar dio posla odrađuje umjesto domaćih političara... Šta reći?

Možda bi manje plate parlamentaraca i funkcionera odvratile od učešća u vlasti one koji u njoj učestvuju samo i isključivo radi dobre plate. Možda bi privukla samo one koji zaista žele da rade, da ulože svoje četiri godine života za dobrobit svih.

Da se traži izjednačavanje, pa da se nađe na pola puta, ako je to tolika tragedija. Na kraju krajeva, ako se potrude da radnička plata u zemlji bude veća - biće i njihova.

Šta da se te dvije stvari uvežu ustavom u neku proporciju, neki odnos, kao što je ahmed_dv gore predložio? Onda bi to sigurno motiviralo domaće političare da privreda i radničke plate budu veće, jer je to direktno u njihovom ličnom interesu.
Tako se na fin način lični i društveni interes mogu uvezati.

Da li bi to bio jedinstveni slučaj u svijetu?
lunci
Posts: 236
Joined: 29/07/2007 06:51

#5

Post by lunci »

aj sad ti skontaj platu jednog zidara ili pekara, sta taj covjek dobrog napravi za mjesec dana a sta ovi nesretnici u skupstini, bilo ovi sto sludise pricom i mrznjom a tek ovi sto ne progovore 4 godine??...

pa ti ljudi ne rade ni tri dana u mjesecu,halo! znaci 36 u godini (od kojih pola ne prisustvuju sjednicama).. prihod za 12 mjeseci blizu 50 milja maraka, stoplim obrocima, odvojenim zivotima i vise..!! pekaru negdje 6,7 hiljada godisnje kad dobije!! penzionerima 3,4 hiljade ko ima srece..

i onda jos kabadahije sebi izglasaju istu stopu poreza ko i radnicima kojim otimaju na sve strane, od pdva pa nadalje..

a najaci im je izgovor kao tesko je angazovati istinske profesionalce za tako male pare pa moraju malo po malo povisiti..a sve im zakone pisu stranci godinama..

treba im narodna milicija sve oduzeti , profesionalcima :x
valter071
Posts: 39
Joined: 26/01/2008 13:18
Contact:

#6

Post by valter071 »

Tom logikom sam se i ja vodio, ali dobro bi bilo naći se barem na pola puta, jer ovo sada je feudalizam rodovskih klanova političke elite koji vapi za građanskom revolucijom.

Mislim da je ovo pitanje u osnovi problema.
Post Reply