Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?

Locked

Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?

1. Naravno da jesam!
88
52%
2. Ne, jos nije vrijeme.
18
11%
3. Ne dolazi u obzir, ni sada ni nikada!
63
37%

Total votes: 169

Danguba

#501 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?

Post by Danguba »

Fljamurtari wrote:
Šta onda hoćeš reći - da tebi ne smeta križ na Zlatištu?
Ti si gori od onih sa brda.

To je krst inata i kao takav nece nikada biti prihvacen.
Bosnjaci ne bi imali nista protiv da se u Kalesiji izgradi katolicka crkva ako oni smatraju da im je neophodna...a vidi ovu

Image

i nikome ne smeta niti puno komentarisu koliko vjernika je posjecuje(a bili ih je 139 na zadnjem oficielnom popisu '91. god. i to Hrvata sto ne znaci da su svi bili katolici).

Meni jedna milina proci kroZ to mjesto a vama smeta sve sto ne pripada vasem korpusu. Fashizam.
Fljamurtari

#502 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?

Post by Fljamurtari »

Danguba wrote:
Fljamurtari wrote:
Ti si isti kao oni...
BHCluster

#503 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?

Post by BHCluster »

Fljamurtari wrote:
Danguba wrote:
Fljamurtari wrote:
Ti si isti kao oni...
Nema vrijedjanja na licnoj bazi ako nemozete argumentovano nemoj te nikako.
Danguba

#504 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?

Post by Danguba »

Fljamurtari wrote:
Danguba wrote:
Fljamurtari wrote:
Ti si isti kao oni...
Ja sam svoje dokazao a i ti ces kada izadjes iz svog sela pa vidis da postoje ljudi drugaciji nego kod tebe u selu, da ih ima drugacije boje, rase, religije...i da svi funkcionisu i niko nikome ne smeta nego naprotiv, respektuju druge i drugacije a onaj ko je u ''vecini'' cini pozitivnu diskriminaciju.

Blage ti veze nemas o SUzivotu ali ja ti tu ne mogu pomoci.
Maharadza

#505 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?

Post by Maharadza »

Barcelona bi mogla dobiti najveću džamiju u Evropi
www.klix.ba/clanak/140624148

STOP MAJORIZACIJI! :oops:

Sent from my LG-D802 using Tapatalk
shibonja

#506 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?

Post by shibonja »

Gdje se daje dobrovoljni prilog?
Hafis

#507 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?

Post by Hafis »

shibonja wrote:Gdje se daje dobrovoljni prilog?
Na koju misliš, prilog za' ovu što se počinje graditi u Barceloni ili ovu u Neumu?
animals

#508 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?

Post by animals »

U modernim zapadnim drzavama nikome ne pada na pamet graditi u danasnje doba crkve..dok muslimanima je gradnja dzamije najveci prioritet, gdje god bili..u svojoj ili tudjoj zemlji..zato i postoji odbojnost prema muslimanima..
Maharadza

#509 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?

Post by Maharadza »

Hafis wrote:
shibonja wrote:Gdje se daje dobrovoljni prilog?
Na koju misliš, prilog za' ovu što se počinje graditi u Barceloni ili ovu u Neumu?
Ne treba za Barcu, kada Brat Arap gradi onda to čini od sebe, u potpunosti. Fahdova Džamija (sa klimom) i čitav Kulturni Centar Kralj Fahd sa svojim BESPLATNIM kursevima jezika, računara itd. uz besplatni teretnu i sportsku salu je najbolji dokaz. :cool:

Sent from my LG-D802 using Tapatalk
BHCluster

#510 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?

Post by BHCluster »

animals wrote:U modernim zapadnim drzavama nikome ne pada na pamet graditi u danasnje doba crkve..dok muslimanima je gradnja dzamije najveci prioritet, gdje god bili..u svojoj ili tudjoj zemlji..zato i postoji odbojnost prema muslimanima..
De ti to provjeri da se nebi prosipao kao kolega Hafisaga.
Hafis

#511 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?

Post by Hafis »

BHCluster wrote:
animals wrote:U modernim zapadnim drzavama nikome ne pada na pamet graditi u danasnje doba crkve..dok muslimanima je gradnja dzamije najveci prioritet, gdje god bili..u svojoj ili tudjoj zemlji..zato i postoji odbojnost prema muslimanima..
Lustere, afirmacijska ekipa na ovoj temi se drži nekako, ono baš k'o na Ljubinom grobu, i izgleda neće trebati tvoje iznimne intelektualne sposobnostiu.
Zato hajdemo ja i ti na onu temu o sve češćim napadima na džamije, žao mi stvarno što zjapi prazna.
Hajd' ti prvi, a eto mene za par minuta....i nemoj me zajebat da me ne čekaš tamo :)
Rizvan

#512 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?

Post by Rizvan »

Postoji odbojnost, zato što postoje dvostruka mjerila. Muslimani žele samo ono što i drugi imaju ,slobodu i jednaka prava, ono za što se Zapad danas navodno zalaže. A Bošnjacima ništa veći prioritet nisu džamije, nego što su Hrvatima i Srbima crkve. Samo za primjer u Zagrebu je svaki socijalistički kvart poslije rata dobio svoju katoličku crkvu, a da ne govorimo o izgradnji crkvi u BiH, čak i u mjestima gdje su katolici u debeloj manjini. Ali niko izgradnju tih bogomolja ne komentariše sa ružnim riječima koje se upotrebljavaju za džamije, niti ko u tome vidi problem. E pa dosta je dvostrukih mjerila, u ovoj državi sva tri naroda su ravnopravna i sve vjerske zajednice trebaju da uživaju jednaka prava, a ne da postoje povlašteni.
BHCluster

#513 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?

Post by BHCluster »

Hafis wrote:
BHCluster wrote:
Lustere, afirmacijska ekipa na ovoj temi se drži nekako, ono baš k'o na Ljubinom grobu, i izgleda neće trebati tvoje iznimne intelektualne sposobnostiu.
Zato hajdemo ja i ti na onu temu o sve češćim napadima na džamije, žao mi stvarno što zjapi prazna.
Hajd' ti prvi, a eto mene za par minuta....i nemoj me zajebat da me ne čekaš tamo :)
Ma imas i pravo.
animals

#514 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?

Post by animals »

Rizvan wrote:
Postoji odbojnost, zato što postoje dvostruka mjerila. Muslimani žele samo ono što i drugi imaju ,slobodu i jednaka prava, ono za što se Zapad danas navodno zalaže. A Bošnjacima ništa veći prioritet nisu džamije, nego što su Hrvatima i Srbima crkve. Samo za primjer u Zagrebu je svaki socijalistički kvart poslije rata dobio svoju katoličku crkvu, a da ne govorimo o izgradnji crkvi u BiH, čak i u mjestima gdje su katolici u debeloj manjini. Ali niko izgradnju tih bogomolja ne komentariše sa ružnim riječima koje se upotrebljavaju za džamije, niti ko u tome vidi problem. E pa dosta je dvostrukih mjerila, u ovoj državi sva tri naroda su ravnopravna i sve vjerske zajednice trebaju da uživaju jednaka prava, a ne da postoje povlašteni.
U Zagrebu, jedan kvart, jedna crkva..ja ti o tome i pricam ..prebroj crkve u Zagrebu sa brojem stanovnistava..i onda prebroj dzamije u Sarajevu po broju stanovnistva..ili u bilo kojem gradu BIH..broj crkava prema broju dzamija..
animals

#515 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?

Post by animals »

krosnja wrote:
pa zato što im ne treba, ne idu u crkvu jer su izgubili povjerenje i u crkvu i u sveštenstvo, kako imati povjerenje u sveštenstvo koje siluje djecu, i koje je krivo (direktno ili indirektno) za ubijanje 800 beba koje su bačene u septičku u jednom mjestu u Irskoj.
Ne, vec im se crkva i svecenici ne mogu petljati u njihov zivot i odredjivati im stil zivota kao u srednjem stoljecu..
znaci, stavili su crkvu, na marginu drustva..
homega

#516 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?

Post by homega »

cfhz631 wrote:2 džamije pod jednim krovom :lol: :lol: :lol:
ona praistorijska iz predgrađa Neuma, što se sama srušila, jer je vijekovima niko nije koristio, i ova nova, moderna, sva u staklu i blještavilu "bliskog istoka", s munarom na lift, a obje prde prazne, čekajući da neko navrati usput, ili da ubije dosadu :lol: :lol: :lol: :lol:
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#517 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?

Post by hrasno38 »

krosnja wrote:
salvatore paradise wrote:Ma samo pucaj... Gdje god vidis park, igraliste, setaliste, ma bilo sta, ti dzamiju posadi. Jos nam je jedino preostalo da molimo boga da dodjemo pameti...
neki su nedavno govorili: ma samo pucaj, udri brate ne žali granate, gdje god vidiš džamiju ti je sruši, zapali, sravni, munare lomi i tu travu posadi da park bude, igralište, parikng za auta, deponija smeća, ili najbolje ako može crkva.
ja ko Turci po crkvama kad su dosli u BiH!!!! Prvo ti se trebas malo edukovati a ne lupetati o kapelama, spomenicima, dzamijama itd itd.
1. Kapela je termin koji se koristi za manju crkvenu građevinu, obično ovisnu o nekoj većoj župnoj crkvi. Kapela može biti samostojeća građevina, ali je češće dio većeg objekta poput velike crkve, palače, groblja, bolnice, zatvora ili škole

Image

ako je ovo kapela ja sam onda kapelan te kapele. Googlaj malo istoriju/povijest a nemoj citati novinske i TV izvjestaje.

Drugo sto se tice spomenika Papi samo onaj ko je citav rat proveo u BiH zna sta je znacila njegova podrska pa kasnije i njegova posjeta jer to je bio covjek mira koji je nasoj zemlji i te kako pomogao svojom podrskom, a njegova se i te kako pikala u cijelom svijetu. da Vatiikan nije priznao BiH veliko je pitanje kako bi se katolicki zapad ponasao prema BiH. Ne kazem da su se i ovako nesto polomili ali ima drzava koje zaista jesu. Taj Papa je zaista bio veliki covjek kojeg je postovao i priznavao citav svijet i sve vjere. Ali to ne moze znati neko ko se tada mozda nije ni rodio ili je bio u pelenama.
Sto se tice dzamije, crkve ili neke druge bogomolje ako je to zaista za potrebe vjernika koji tamo zive onda meni ne smeta samo ne zaboravi da u nasoj zemlji ispod svakog temelja se moze naci neki drugi temelj ako razumijes sta hocu da ti kazem. Kao sto sam ti naveo crkva u bosni srebrenoj je postojala jos u 13 vijeku dakle dva vijeka prije nego sto su Turci dosli na ove prostore i prosirili islam. I kao sto je ovdje pokazao jedan forumas poruslili crkava i crkava ali su tu u Bosni Srebrenoj ostavili jer su je drzali franjevci. Ne mozemo istoriju/povijest tumaciti od kada nam odgovara kao sto to mnogi vole raditi. I cisto da znas Neum nisu zauzeli Turci nego su ga dobili sporazumom sa Dubrovackom republikom koja je htjela da bude odvojena od Mletacke republike 1699 godine i Turci su ga par puta dobijali i vracali u sukobima sa Mletackom republikom. U biti to je bilo utvrdjenje a ne grad koji u svom sklopu imao i manju dzamiju. Dakle tu dzamiju nisu napravili bosanski muslimani ili danasnji Bosnjaci nego Turci. 1878 godine taj dio je pripao Austrougarskoj i cisto sumnjam da je ta dzamija ostala. Ova zemlja bosanska krije mnogo toga i ako pocnemo otkopavati temelje i na tim temeljima graditi ono sto je nekad bilo mislim da bi bilo dosta slucajeva gdje bi imali "bogomolju na bogomolji".
Rizvan

#518 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?

Post by Rizvan »

animals wrote:
Rizvan wrote:
U Zagrebu, jedan kvart, jedna crkva..ja ti o tome i pricam ..prebroj crkve u Zagrebu sa brojem stanovnistava..i onda prebroj dzamije u Sarajevu po broju stanovnistva..ili u bilo kojem gradu BIH..broj crkava prema broju dzamija..
Pa i u Sarajevu je jedna džamija po jednom kvartu/mahali. Ali ovo je tema o neumskoj džamiji koja bi bila jedna jedina u toj cijeloj općini površine 225 km.
animals

#519 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?

Post by animals »

Rizvan wrote:
Pa i u Sarajevu je jedna džamija po jednom kvartu/mahali. Ali ovo je tema o neumskoj džamiji koja bi bila jedna jedina u toj cijeloj općini površine 225 km.
Pitaj Hafisa..ako ti on dozvoli, gradi odmah :D
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#520 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?

Post by hrasno38 »

krosnja wrote:
animals wrote:Ljudi moji neka dzamija, niko nije protiv njih..ali ako u jednom gradu imas isti broj stanovnika Muslimana i katolika..
i ako u tom gradu imas 4 crkve, naspram 30 dzamija, onda se ja osjecam ugrozeno, jer kad zvona zvone od jedne crkve , to se malo podalje i ne cuje..ali kad te okruzi 10 dzamija pa svi puste razglas do daske vise puta na dan,onda to vise nije suzivot, vec ugrozavanje moje privatnosti..
Bošnjaka jarane, BOŠNJAKA, ako si mislio na vjersku pripadnost i grupu onda se piše malim slovom kao i katolici, dakle muslimani, Bošnjaci. katolici Bošnjaci, katolici Hrvati itd.

jebiga, znam da je teško, i nekim Bošnjacima je teško i dan danas,a kako i ne bi kad su decenijama sistematski odgajani drugačije. eto kao i onaj koji se poziva na komunistički sistem pa kaže ''bilo Bošnjacima super mogao mu djed klanjati'', ali kaže da su zato ''Bošnjaci nastali prije par decenija''. jebeno je to, ali polaHko, uHavizat ćete vi to :lol:
Po cemu to muslimani su sebi uzeli sebi za ekskluzivno pravo da se zovu Bosnjaci? Sta kazu istorijski fakti......

"Bošnjaci su južnoslavenski narod u Bosni i Hercegovini, sa značajnom manjinom u drugim balkanskim zemljama, posebno u susjednoj Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj. Vode porijeklo od srednjovjekovnih Bošnjana, Slavena koji su nastanjivali tadašnju Bosnu Izvorno ime Bošnjanin (u latinskim vrelima sing. Bosnensis) prvobitno označava pripadnika srednjovjekovnog bosanskog teritorija, kasnije države. Prva zabilježena upotreba riječi Bošnjak desila se 1440. godine kada je Tvrtko II Kotromanić poslao bosansku delegaciju u Budim radi čestitanja poljskom kralju Vladislavu Varnenčiku na izboru za kralja Ugarske i Hrvatske. Tada je vođa bosanske delegacije rekao da su: "Bošnjakom isti pradjedovi bili kao i Poljakom".
U počecima osmanlijske vladavine polako dolazi do promjena u bosanskom jeziku te se narodna imena na ak kao Poljak, Slovak više upotrebljavaju pa i riječ Bošnjak. Sa stabilizacijom osmanlijske vlasti, riječ Bošnjak upotpunosti zamjenjuje srednjovjekovno Bošnjanin. Riječi kao Bošnjak-kavmi i Bošnjak-milleti su označavali pripadnika bošnjačkog naroda odnosno potomke srednjovjekovnih Bošnjana. Dok istovremeno riječ Bošnjak-taifesi označava svakog pripadnika Bosanskog ejaleta bez obzira na narodnost, kulturu i jezik. Bošnjak-kavmi i Bošnjak-milleti je označavalo čovjeka koji je pripadao bošnjačkom narodu, govorio bosanski jezik, slijedio bošnjačku i bosansku kulturu.
Rizvan

#521 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?

Post by Rizvan »

hrasno38 wrote:
krosnja wrote:
animals wrote:Ljudi moji neka dzamija, niko nije protiv njih..ali ako u jednom gradu imas isti broj stanovnika Muslimana i katolika..
i ako u tom gradu imas 4 crkve, naspram 30 dzamija, onda se ja osjecam ugrozeno, jer kad zvona zvone od jedne crkve , to se malo podalje i ne cuje..ali kad te okruzi 10 dzamija pa svi puste razglas do daske vise puta na dan,onda to vise nije suzivot, vec ugrozavanje moje privatnosti..
Bošnjaka jarane, BOŠNJAKA, ako si mislio na vjersku pripadnost i grupu onda se piše malim slovom kao i katolici, dakle muslimani, Bošnjaci. katolici Bošnjaci, katolici Hrvati itd.

jebiga, znam da je teško, i nekim Bošnjacima je teško i dan danas,a kako i ne bi kad su decenijama sistematski odgajani drugačije. eto kao i onaj koji se poziva na komunistički sistem pa kaže ''bilo Bošnjacima super mogao mu djed klanjati'', ali kaže da su zato ''Bošnjaci nastali prije par decenija''. jebeno je to, ali polaHko, uHavizat ćete vi to :lol:
Po cemu to muslimani su sebi uzeli sebi za ekskluzivno pravo da se zovu Bosnjaci? Sta kazu istorijski fakti......

"Bošnjaci su južnoslavenski narod u Bosni i Hercegovini, sa značajnom manjinom u drugim balkanskim zemljama, posebno u susjednoj Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj. Vode porijeklo od srednjovjekovnih Bošnjana, Slavena koji su nastanjivali tadašnju Bosnu Izvorno ime Bošnjanin (u latinskim vrelima sing. Bosnensis) prvobitno označava pripadnika srednjovjekovnog bosanskog teritorija, kasnije države. Prva zabilježena upotreba riječi Bošnjak desila se 1440. godine kada je Tvrtko II Kotromanić poslao bosansku delegaciju u Budim radi čestitanja poljskom kralju Vladislavu Varnenčiku na izboru za kralja Ugarske i Hrvatske. Tada je vođa bosanske delegacije rekao da su: "Bošnjakom isti pradjedovi bili kao i Poljakom".
U počecima osmanlijske vladavine polako dolazi do promjena u bosanskom jeziku te se narodna imena na ak kao Poljak, Slovak više upotrebljavaju pa i riječ Bošnjak. Sa stabilizacijom osmanlijske vlasti, riječ Bošnjak upotpunosti zamjenjuje srednjovjekovno Bošnjanin. Riječi kao Bošnjak-kavmi i Bošnjak-milleti su označavali pripadnika bošnjačkog naroda odnosno potomke srednjovjekovnih Bošnjana. Dok istovremeno riječ Bošnjak-taifesi označava svakog pripadnika Bosanskog ejaleta bez obzira na narodnost, kulturu i jezik. Bošnjak-kavmi i Bošnjak-milleti je označavalo čovjeka koji je pripadao bošnjačkom narodu, govorio bosanski jezik, slijedio bošnjačku i bosansku kulturu.

Kakve ovo veze ima sa temom o džamiji u Neumu :-)
arslanbey

#522 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?

Post by arslanbey »

Vidi ovoga smeta mu sto dzamija ima vise nego crkvi,pa pod prvo jarane....crkve su obicno vece,dok dzamije su male ,i obicno mahalske ..Drugo je sto je vecina muslimanska,ako je 10% katolika normala da ce njihovih bogomolja biti manje,znatno manje...logicno
expertx

#523 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?

Post by expertx »

protiv
Kemal Malovčić

#524 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?

Post by Kemal Malovčić »

БОЖЕ НЕ ЗНАМ ШТА МИ ЈЕ
ПРАВИМ САМО ЂАМИЈЕ

ООО
Kemal Malovčić

#525 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?

Post by Kemal Malovčić »

У вријеме средњовјековне Босне дуж Далмације су биле џамије, не знам зашто не би биле сада.
Locked