Mala digresija. Osnova dijaloga je poštovanje. Možda ne znaš pa da ubuduće ne griješiš; muslimani(malo slovo) i džamija (malo slovo, dž).shadowblade wrote: "Iznad", odnosno okolo Knina pošto je to krševit i brdovit teren su postavljeni križevi, ali katolički. I to je vidio svatko tko je bio u Kninu. Pravoslavni križevi nisu postavljeni jer su srbi popušili rat. Nažalost, bosanski četnici nisu vojno popušili niti je vojna čizma stala na Zlatište i porazila ih. Zbog toga oni "mogu" to tražiti. Isto vrijedi i za ovo manijakalno građenje đamija tamo gdje Muslimana i Đamija nikad nije ni bilo, a ustvari se radi o običnom zapišavanju teritorije i nekoj vrsti demografskog ekspanzionizma koje podržavaju određeni ekstremi iz bošnjačkih redova.
Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?
-
Pol_Pot
#351 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?
-
Fljamurtari
#352 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?
krosnja wrote:kad će ljudi shvatiti da se ne radi ni o kakvom obilježavanju teritorije.
Možda onda kad vlasti u Sarajevu počnu konzultirati predstavnike lokalne zajednice u Neumu?
-
Pol_Pot
#353 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?
U vezi čega?Fljamurtari wrote:krosnja wrote:kad će ljudi shvatiti da se ne radi ni o kakvom obilježavanju teritorije.
Možda onda kad vlasti u Sarajevu počnu konzultirati predstavnike lokalne zajednice u Neumu?
-
cindrlimindrli
#354 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?
krosnja wrote:kad će ljudi shvatiti da se ne radi ni o kakvom obilježavanju teritorije. muslimani bi trebali i morali imati džamiju u Neumu kao što i katolici imaju kapelu u Srebrenici. je li mislite da ima Hrvata u Srebrenici, nema nijedan, čak ih je i prije rata bilo tek toliko da bi se bukvalno mogli izbrojati na prste, sada pogotovo, no kapela je postojala i postoji i danas, čak se o njoj brinu Bošnjaci povratnici u Srebrenicu. šta mislite da su Bošnjaci rekli srušimo je što će nam, smeta nam, a osim toga i nepotrebna je. kapelu su srušili Srbi tokom osvajanja Srebrenice 1995. kasnije je obnovljena i danas se o njoj brinu čak ineki Bošnjaci.
Djaba ti to njemu govoris, njemu je dujo vec sve nacrt'o i on ti je k'o robotic, samo pravo.
-
detroit-mercy
#355 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?
El hamdulilah, i ja mislim da je potrebna dzamija u Neumukrosnja wrote:kad će ljudi shvatiti da se ne radi ni o kakvom obilježavanju teritorije. muslimani bi trebali i morali imati džamiju u Neumu kao što i katolici imaju kapelu u Srebrenici. je li mislite da ima Hrvata u Srebrenici, nema nijedan, čak ih je i prije rata bilo tek toliko da bi se bukvalno mogli izbrojati na prste, sada pogotovo, no kapela je postojala i postoji i danas, čak se o njoj brinu Bošnjaci povratnici u Srebrenicu. šta mislite da su Bošnjaci rekli srušimo je što će nam, smeta nam, a osim toga i nepotrebna je. kapelu su srušili Srbi tokom osvajanja Srebrenice 1995. kasnije je obnovljena i danas se o njoj brinu čak ineki Bošnjaci.
- Lincoln-Burrows
#356 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?
Dobro bi bilo otvoriti i jednu halal plažu u Neumu.
-
Pol_Pot
#357 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?
Momak, meni je dedo ar bio imam, pa me on naučio nekim osnovama Islama. Samo što to nisu osnove koje vi danas učite.krosnja wrote:džamija je i obrazovna institucija, dakle i škola,a ne mogu te ja sad učiti o osnovama islama, to se uči u mektebu, dakle džamijskoj školi koja je u sklopu džamije.Tvoj post najbolje oslikava glupave Bošnjake koji vole džamiju više nego školu. Ja se takvih Bošnjaka stidim i nemam im ništa za reći. Otkad su takvi Bošnjaci došli na vlast, džamija je puno, ali su iznutra prazne.
škola je potreba kao i džamija, a džamija kao i škola. takav je bar stav islama. no pošto ovo nije vjerska tema da ne širimo dalje u OT.
ko je kriv što su neke džamije prazne ? ja nisam.
ja sam se samo osvrnuo na tovj post u kojem se oslikava bošnjački podanički mentalitet, ono poznato bošnjačko ''jao šta će ''oni tamo'' reći'', pa si, možda i nesvjesno, ja to ne znam, upakovao primjer paljenja državne zastave, jedan vandalski čin i kršenje zakona i atak na državu zajedno sa nekom inicijativoom gradnje džamije kao da su na istoj ravni.
paljenje državne zastave - predizborna kampanja i usijavanje atmosfere, homogeniziranje nacionalnog stada
inicijativa za gradnjom džamije - predizborna kampanja i usijavanje atmosfere, homogeniziranje nacionalnog stada
paljenje državne zastave=inicijativa za gradnjom džamije=predizborna kampanja i usijavanje atmosfere, homogeniziranje nacionalnog stada
upravu si ti, škole su nam jako potrebne, a škola u koju si ti išao, očigledno nije imala logiku
Incijativa ne postoji, kontaš. Niko to pitanje nije zvanično pokrenuo, to je ideja nastala ovde na forumu. Znači nije IZ rekla "treba nama džamija u Neumu jer se nema gdje klanjat, a muslimani Neuma to traže". Pa onda Hrvati rekli e ne može i sad se mi o tome raspravljamo. Tako da sam to postavljao u tu ravan provokacija s paljenjem zastave. Ako će ti biti lakše zamisli da sam napisao paljenje kapelice kod Zenice.
-
Rizvan
#358 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?
shadowblade wrote:
Za mene je to plansko naseljavanje u smislu da postoji snažna politička volja da se to sprovodi, jednako mekom zločinu.
Koja je konačna razlika u tome da Srbi spale Kozarac, pa ga onda ponovno izgrade i nasele Srbima i nakite pravoslavnim crkvama i u tome da se hipotetski u Neumu naseli na tisuće ili Bošnjaka ili arapa ili turaka što će neminovno potaknuti tamošnje stanovništvo na marginalizaciju i iseljavanje? Rezultat je isti. Prijašnjeg, domicilnog stanovništva više nema.
Koja to politička opcija kod Bošnjaka se zalaže za demografsko poklapanje, naseljavanje i slično? Gdje su se to Bošnjaci masovno naselili nakon izgradnje džamije? To što par forumaša na ovome forumu posljednih godina priča ovu priču iz pitaj Boga kojih razloga i za koga, nema veze sa realnošću. Kao što rekoh jučer, kada bi se tako ljudi naseljavali radi izgrađenog vjerskog objekta, onda bi istočna Bosna bila puna muslimana, jer je tamo obnovljeno na desetine džamija.
Za džamiju u Neumu postoji realna potreba, a njena izgradnja bi ujedno i bila dokaz da u ovoj državi određeni teritorij nije ekskluzivno rezervisan samo za jednu etniju i i vjersku skupinu. Pa evo nedavno je otvorena džamija sa munarom u Danskoj, a muslimani u Neumu, gdje su svoji na svome, nemaju tu mogućnost, kao da su građani drugog reda.
- hrasno38
- Vozim: Renault Laguna
- Horoskop: Riba
#359 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?
Prvo to nije kapela nego crkva.......Franjevački samostan i crkva Svete Marije na Klisi u Srebrenici datira kao povijesni lokalitet iz 13. stoljeća. Upisan je u povijesnu baštinu BiH. Sta mislis odakle potice naziv "Bosna Srebrena"? Dakle u to vrijeme kad je sagradjena prva crkva na tom mjestu na ovim prostorima nije ni postojao Islam i pojavljuje se tek dva vijeka kasnije.krosnja wrote:kad će ljudi shvatiti da se ne radi ni o kakvom obilježavanju teritorije. muslimani bi trebali i morali imati džamiju u Neumu kao što i katolici imaju kapelu u Srebrenici. je li mislite da ima Hrvata u Srebrenici, nema nijedan, čak ih je i prije rata bilo tek toliko da bi se bukvalno mogli izbrojati na prste, sada pogotovo, no kapela je postojala i postoji i danas, čak se o njoj brinu Bošnjaci povratnici u Srebrenicu. šta mislite da su Bošnjaci rekli srušimo je što će nam, smeta nam, a osim toga i nepotrebna je. kapelu su srušili Srbi tokom osvajanja Srebrenice 1995. kasnije je obnovljena i danas se o njoj brinu čak ineki Bošnjaci.
Sto se tice dzamije u Neumu mislim da bi trebalo pitati stanovnike Neuma da li se slazu sa tim a ne ljude koji nemaju blage veze sa tim mjestom.
Po popisu iz 91 godine stanovnistvo u Neumu je izgledalo ovako:
Hrvati - 3.792 (87,67%)
Srbi - 207 (4,78%)
Bošnjaci - 190 (4,39%)
Jugoslaveni - 90 (2,08%)
ostali, neopredijeljeni i nepoznato - 46 (1,08%)
Mislim da su se 2014 ovi procenti Hrvata jos vise popeli. Ako se pucamo nekom multietnicnosti i multi-kulti onda ni jedan sakralni objekat ne bi trebao da bude problem bilo kojem stanovniku nase zeemlje medjutim uglavno sve stvari kod nas imaju uvijek dvije price, jednu lijepu koja se prica i jednu ruznu koju znaju samo pojedinci.
- BHCluster
#360 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?
Mozda uzimas abest na pogresno mjestu, ima i dzamija u Kozarcu ublizini bazena pa nikom nista.detroit-mercy wrote:El hamdulilah, i ja mislim da je potrebna dzamija u Neumukrosnja wrote:kad će ljudi shvatiti da se ne radi ni o kakvom obilježavanju teritorije. muslimani bi trebali i morali imati džamiju u Neumu kao što i katolici imaju kapelu u Srebrenici. je li mislite da ima Hrvata u Srebrenici, nema nijedan, čak ih je i prije rata bilo tek toliko da bi se bukvalno mogli izbrojati na prste, sada pogotovo, no kapela je postojala i postoji i danas, čak se o njoj brinu Bošnjaci povratnici u Srebrenicu. šta mislite da su Bošnjaci rekli srušimo je što će nam, smeta nam, a osim toga i nepotrebna je. kapelu su srušili Srbi tokom osvajanja Srebrenice 1995. kasnije je obnovljena i danas se o njoj brinu čak ineki Bošnjaci.. Valja covjek okajat kad se nagleda onakijeh guzova i sisurina po plazi
. A i abdest kad uzmem na plazi
odmah mi propadne, naidje neka samo sa spagicom medju guzovima, ja oko tam, oko vam i ono ode
.
-
cindrlimindrli
#361 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?
Posteno, a jesu li tako konsultovali stanovnike Sarajeva prije izgradnje spomenika Papi?hrasno38 wrote:Sto se tice dzamije u Neumu mislim da bi trebalo pitati stanovnike Neuma da li se slazu sa tim a ne ljude koji nemaju blage veze sa tim mjestom.
-
detroit-mercy
#362 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?
Sta je prije izgradjeno, dzamija ili bazen u KozarcuBHCluster wrote:Mozda uzimas abest na pogresno mjestu, ima i dzamija u Kozarcu ublizini bazena pa nikom nista.detroit-mercy wrote:El hamdulilah, i ja mislim da je potrebna dzamija u Neumukrosnja wrote:kad će ljudi shvatiti da se ne radi ni o kakvom obilježavanju teritorije. muslimani bi trebali i morali imati džamiju u Neumu kao što i katolici imaju kapelu u Srebrenici. je li mislite da ima Hrvata u Srebrenici, nema nijedan, čak ih je i prije rata bilo tek toliko da bi se bukvalno mogli izbrojati na prste, sada pogotovo, no kapela je postojala i postoji i danas, čak se o njoj brinu Bošnjaci povratnici u Srebrenicu. šta mislite da su Bošnjaci rekli srušimo je što će nam, smeta nam, a osim toga i nepotrebna je. kapelu su srušili Srbi tokom osvajanja Srebrenice 1995. kasnije je obnovljena i danas se o njoj brinu čak ineki Bošnjaci.. Valja covjek okajat kad se nagleda onakijeh guzova i sisurina po plazi
. A i abdest kad uzmem na plazi
odmah mi propadne, naidje neka samo sa spagicom medju guzovima, ja oko tam, oko vam i ono ode
.
-
detroit-mercy
#363 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?
Ja sam ipak zato da se prije izgradi dzamija u Makarskoj
. Ima nas vise tamo, duze ostajemo, veca je potreba nego u Neumu
.
-
Pol_Pot
#364 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?
De ti meni druže reci imal u Detroitu kakva Techno džamija/crkva?detroit-mercy wrote: Sta je prije izgradjeno, dzamija ili bazen u Kozarcu. I je li to u istu ravan stavljas Kozarac i Neum
.
-
detroit-mercy
#365 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?
ImaPol_Pot wrote:De ti meni druže reci imal u Detroitu kakva Techno džamija/crkva?detroit-mercy wrote: Sta je prije izgradjeno, dzamija ili bazen u Kozarcu. I je li to u istu ravan stavljas Kozarac i Neum
.
- BHCluster
#366 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?
Prezentiras legitiman problem, dobijes razuman odgovor, i onda se fokusiras na pogresnu stvar. Zasto?detroit-mercy wrote: Sta je prije izgradjeno, dzamija ili bazen u Kozarcu. I je li to u istu ravan stavljas Kozarac i Neum
.
-
detroit-mercy
#367 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?
Je li ti to stavljas Sarajevo u istu ravan sa Neumom, Sirokim i drugim gradovima. To ti je isto kada bi New York stavljao u istu ravan sa nekom pripizdinom u Alabami ili Kentakijukrosnja wrote:a i što bi, Sarajevo mora uvijek iznova dokazivati multi-kulti sranja, Neum, Čapljina, Banja Luka, Bijeljina, Široki, Trebinje, Prijedor ne moraju.cindrlimindrli wrote:Posteno, a jesu li tako konsultovali stanovnike Sarajeva prije izgradnje spomenika Papi?hrasno38 wrote:Sto se tice dzamije u Neumu mislim da bi trebalo pitati stanovnike Neuma da li se slazu sa tim a ne ljude koji nemaju blage veze sa tim mjestom.
BTW, Sarajevo je jos uvijek oficijelno glavni grad drzave.
-
detroit-mercy
#368 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?
Ti stvarno mislis da postoji potreba za dzamijom u NeumuBHCluster wrote:Prezentiras legitiman problem, dobijes razuman odgovor, i onda se fokusiras na pogresnu stvar. Zasto?detroit-mercy wrote: Sta je prije izgradjeno, dzamija ili bazen u Kozarcu. I je li to u istu ravan stavljas Kozarac i Neum
.
-
Pol_Pot
#369 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?
Kakva nam je gudra, dobri smo ikakodetroit-mercy wrote:ImaPol_Pot wrote:De ti meni druže reci imal u Detroitu kakva Techno džamija/crkva?detroit-mercy wrote: Sta je prije izgradjeno, dzamija ili bazen u Kozarcu. I je li to u istu ravan stavljas Kozarac i Neum
.
a ima i dobre gudre
. Vidim da ovdje mnogim losu robu valjaju
.
-
Rizvan
#370 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?
Pa i džamija u Neumu je postojala, prije nego li je katolička crkva ikad i postojala, jer to mjesto su osnovali Turci kao osmatračnicu. Tako da postoji i historijski osnov za izgradnju/obnovu iste.hrasno38 wrote:
Prvo to nije kapela nego crkva.......Franjevački samostan i crkva Svete Marije na Klisi u Srebrenici datira kao povijesni lokalitet iz 13. stoljeća. Upisan je u povijesnu baštinu BiH. Sta mislis odakle potice naziv "Bosna Srebrena"? Dakle u to vrijeme kad je sagradjena prva crkva na tom mjestu na ovim prostorima nije ni postojao Islam i pojavljuje se tek dva vijeka kasnije.
- homega
#371 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?
Ne treba pitati lokalno stanovništvo za izgradnju bogomolje. Pravo vjernicima zagarantovano je Ustavom BiH i zakonom.cindrlimindrli wrote:Posteno, a jesu li tako konsultovali stanovnike Sarajeva prije izgradnje spomenika Papi?hrasno38 wrote:Sto se tice dzamije u Neumu mislim da bi trebalo pitati stanovnike Neuma da li se slazu sa tim a ne ljude koji nemaju blage veze sa tim mjestom.
Spomenik Papi nije vjerski objekat, to je samo spomenik vjerskom starješini, i obje izgradnje moraju biti uređene lokalnim dozvolama za gradnju, uz urbanističku saglasnost.
Npr. zašto bi neko pitao za dozvolu stanovnike Bužima, ukoliko želi izgraditi pravoslavnu crkvu u Bužimu
- BHCluster
#372 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?
Ako ima vjernika muslimana koji zive tamo i imaju potrebu za takvim objektom onda treba.detroit-mercy wrote: Ti stvarno mislis da postoji potreba za dzamijom u Neumu?
-
Pol_Pot
#373 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?
Šta njih ima pitati, dovoljno je pročitati Ustav BiH(čak i Ustav RS kaže da je Sarajevo glavni grad). Previše značaja pridaješ Širokom, Međugorju, Čapljini i ostalim sličnim sredinama. Priznavali ga oni ili ne, kad trebaju do ambasade Hrvatske moraju u glavni grad, Sarajevokrosnja wrote:@detroit-mercypitaj one po Širokom, Međugorju i Neumu je li im Sarajevo glavni grad..Je li ti to stavljas Sarajevo u istu ravan sa Neumom, Sirokim i drugim gradovima. To ti je isto kada bi New York stavljao u istu ravan sa nekom pripizdinom u Alabami ili Kentakiju.
BTW, Sarajevo je jos uvijek oficijelno glavni grad drzave.![]()
dakle Sarajevo je glavni grad države samo kad treba izgraditi spomenik papi, no kada taj grad uistinu treba imati svoju administrativnu državnu funkciju onda je on Teheran u kojem sve više niče džamija![]()
kako ste samo licemjerni i providni
-
Rizvan
#374 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?
Pa ne moramo stavljati Sarajevo, možemo recimo Ilijaš gdje je nedavno izgrađena katolička crkva u mjestu koje nema više katolika, nego li Neum muslimana. S tim što oni tamo nemaju nikakvih turista.detroit-mercy wrote: Je li ti to stavljas Sarajevo u istu ravan sa Neumom, Sirokim i drugim gradovima. To ti je isto kada bi New York stavljao u istu ravan sa nekom pripizdinom u Alabami ili Kentakiju.
BTW, Sarajevo je jos uvijek oficijelno glavni grad drzave.
Činjenica je da su poslije rata izgrađene katoličke crkve u nekoliko mjesta sa dominantnom muslimanskom većinom, za to isto vrijeme niti jedna džamija nije izgrađena u mjestima gdje su katolici dominantna većina. Postavlja se pitanje jesu li muslimani građani drugog reda u dobrom dijelu ovog entiteta? Do kada će postojati ekskluzivno hrvatska područja u ovom entitetu? Koliko mi je poznato u ovoj državi Bošnjaci su konstitutivan narod na svakom pedlju ove zemlje, pa tako i u Neumu.
- homega
#375 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?
I ti se iz Švedske javljašRizvan wrote:Činjenica je da su poslije rata izgrađene katoličke crkve u nekoliko mjesta sa dominantnom muslimanskom većinom, za to isto vrijeme niti jedna džamija nije izgrađena u mjestima gdje su katolici dominantna većina. Postavlja se pitanje jesu li muslimani građani drugog reda u dobrom dijelu ovog entiteta? Do kada će postojati ekskluzivno hrvatska područja u ovom entitetu? Koliko mi je poznato u ovoj državi Bošnjaci su konstitutivan narod na svakom pedlju ove zemlje, pa tako i u Neumu.