Ovo "trenutno" je druga prica o kojoj necemo ovaj put....ali znas dobro na sta mislim.Marco-x wrote:Siguran sam da znaš u kojem sam kontekstu (i koga citirao) pri odgovoru.zzzzz wrote:
Bosnjaci se zalazu za funkcionalnu drzavu u kojoj bi svi bili konstitutivni (istinski) na cijeloj njenoj teritoriji, dok se Srbi i Hrvati zalazu za zastitu nacinalnih interesa kroz teritorijalne podjele. To je sustinska razlika.
Siguran sam da si ti ovo znao i bez mene
Objasni mi sintagmu konstitutivan na cijelom teritoriju BiH.
Što znači to za pet- šest Bošnjaka u Grudama ili za tristotinjak Bošnjaka (trenutno) u Ljubuškom. U čemu bi se trebala ogledati njihova konstitutivnost?
Pet ili pedeset, nije bitno. BiH je drzava tri konstitutivna naroda, medjutim nigdje ne pise (ili nije pisalo) da jedni trebaju biti konstitutivniji u Sarajevu, Banja Luci ili Grudama.
Nemam vremena ni zivaca ali evo npr. to sto bosnjacka ili hrvatska djeca idu u skole koje slave krsnu slavu, meni ne izgleda kao zastita nacionalnih interesa Srba, vec kao obespravljivanje Bosnjaka i Hrvata na dijelu drzave u kojoj bi trebali biti konstitutivni i ravnopravni (od istih onih koji se kunu u konstitutivnost). Ovo je samo jedna sitnica iz cijele palete problema s kojom se "konstitutivni" narodi susrecu u danasnjoj BiH.