Ahmmed wrote:Ima pravo na javni stav o bošnjačkom pitanju. Ima pravo na prijedloge, ima pravo da upućuje kritike na određene pojave.popajic wrote:Nema !BSn wrote: ... Reis ulema ima pravo i duznost da se mijesa u bosnjacko pitanje jednako kao i u hrvatsko, sprsko, rumunsko, itd., pitanje onih pripadnika tih nacija koji zive u BiH.
Po pitanju muslimana - ima !
Nema pravo da bude u službi bilo koje stranačke politike ili pojedinca. Nema pravo da provodi predizbornu kampanju u džamijama,ali ima pravo da pozove džematlije da ispune svoju građansku dužnost.
Nema pravo na vođenje bošnjačke kadovske politike.Ali, na dio bošnjačkih kadrova,ili na njihov izbor, može imati uticaja, ma koliko se to tebi ili meni ne sviđalo.
Kao što sam, već rekao, Islamska zajednica nije nacionalna institucija Bošnjaka,pogotovo ne jedina, niti to treba da bude.To je kukavičije jaje. Što ulemu ne spriječava da kao pojedinci, imami ili profesori, doktori nauka i šta sve ne, promoviraju, kroz svoj rad i djelovanje, i afirmaciju bošnjačkog nacionalnog bića.
Ali, Islamska zajednica kao institucija, ne treba da radi posao Preporoda, Bošnjačkog Instituta, Akademije nauka i umjetnosti BiH, koja je i bošnjačka...Suradnja sa ovim institucijama, svakako da, ali preuzimanje njihovih ingerencija, nikako.
Apsolutno se slazem, ja se iskreno nadam da se sa ovim slazu i oni koji imaju cesto potpuno suprotna misljenja od mene po mnogim slicnim pitanjima... Zaista kakav bi bio autoritet, neko ko bi ignorisao politicki aspekt zivota svojih vjernika, i politicke odluke predstavnika koji DIREKTNO uticu na zivot kako te vjerske zajednice tako i njenih clanova...