Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012
-
breuer
#101 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012
grijese oni koji misle da im njihovo eventualno vjersko 'neopredjeljenje' daje slobodu od vjerskih vodja, svih konfesija u drustvu kakvo je bih, i inace sva drustva konzervativnijih ( licemjernih ili ne ) stavova! mene kao cistog ateistu, dakle covjeka koji zna da ne postoji bog itekako zanima izbor vjerskog vodje koji u drustvu u kakvom ja zivim posjeduje izuzetnu moc koju mu precutno u ruke predaje narod. to da se reis ne bi trebao baviti pitanjima politike mozemo slobodno diskutovati i zahtijevati - ovo jeste sekularna drzava, nazalost sekularna samo na papirima 
- Alfons Kauders
#102 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012
ko prvo nisam liberal... drugo vjera meni jeste furka, koju ja ne furam... da je smatram za nesto vise od 'furke', bio bi vjernik...Falcon wrote:Jah, eto vjera je furkaAlfons Kauders wrote:
neki bi rekli cetnicko-velikosrpski padobranci... a ja bi nas opisao kao bosance koji se ne furaju na vjeru...To je razlog neizmjernog jaza izmedju "vas" i "nas". Sve mi se cini da unatoc svojoj silnoj liberalnoj filozofiji i prosvijetljenosti upadate u zamku vlastitih uvjerenja kao dogmi, i ne pruzate ruku onima koji misle drugacije, povezivajuci se na onom sto je zajednicko. Kategoricno se protivim generalnom kategorisanju na one i ine
ja se kategoricno protivim poistovjecivanju naroda sa vjerom... zato sam se i javio na ovu temu i rekao da nema mjesta na ovom podforumu... osim ako smatras da ljudi koji nisu vjernici nisu pripadnici naseg naroda... u tom slucaju svaka diskusija je suvisna
- kamen spoticanja
#103 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012
a nista onda...nek alfons postavi anketu ovde na sax pa ko bude imao vise glasova nek bude rejs...jel posteno ?breuer wrote:grijese oni koji misle da im njihovo eventualno vjersko 'neopredjeljenje' daje slobodu od vjerskih vodja, svih konfesija u drustvu kakvo je bih, i inace sva drustva konzervativnijih ( licemjernih ili ne ) stavova! mene kao cistog ateistu, dakle covjeka koji zna da ne postoji bog itekako zanima izbor vjerskog vodje koji u drustvu u kakvom ja zivim posjeduje izuzetnu moc koju mu precutno u ruke predaje narod. to da se reis ne bi trebao baviti pitanjima politike mozemo slobodno diskutovati i zahtijevati - ovo jeste sekularna drzava, nazalost sekularna samo na papirima
- Ahmmed
#104 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012
Pa, Alfons, sudeći po tijeku diskusije, očito da je ovoj temi mjesto upravo na Politici.
Ne znam ko, ako ima barem malo zdravog razuma i elementarne pristojnosti, za Bošnjaka koji je ateista, može ustvrditi da nije Bošnjak.
Ne znam ko, ako ima barem malo zdravog razuma i elementarne pristojnosti, za Bošnjaka koji je ateista, može ustvrditi da nije Bošnjak.
- poznanik
#105 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012
Ne nađoh nigdje vijest da je muftija Hamdija Jusufspahić u "ilegali"Ahmmed wrote:Ma, ništa lično, prijatelju....Nego, onako, principijelno: Kad mi neko, ko muslimanu, preporučuje Hamdiju Jusufspahića za reisa, ja namah pomislim da je o padobrancu riječ. Ako se taj neko šalio, onda se i ja ,kad je o padobrancima riječ, dakako,šalim.
Ne mislim na ovog "muftiju"

već na ovog muftiju (možda "padobranca")

i negove riječi:
"...Mi smo ovde ponosni što smo na ovim prostorima sačuvali da se ne prolijeva krv za vrijeme srpskog napada na Bosnu i Hercegovinu, ovdje nije prolijevana ni kap krvi, nije ubijen nijedan musliman nijedan pravoslavni, na nacionalnoj, vjerskoj osnovi. Nijedan dan moja džamija nije bila zatvorena. Moram da vam kažem zašto se nije prolijevala krv ovde: jer smo se ja i patrijarh Pavle dogovorili da se ovde ne ubija. I dobri smo prijatelji bili sa katolicima i pravoslavnima i sa Jevrejima, evo ovde je na oko sto metara sedište jevrejske zajednice, nikada nijedan incident nije bio..."
- Alfons Kauders
#106 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012
temi nazalost jeste mjesto na politici... mada ne bi trebalo biti...Ahmmed wrote:Pa, Alfons, sudeći po tijeku diskusije, očito da je ovoj temi mjesto upravo na Politici.
ne radi se ovdje o tome da neko otvoreno tvrdi da ateiste nisu bosnjaci, ali se tretiranje reisa kao 'prvog u bosnjaka' svodi upravo na to... i na taj nacin se narod pretvara u neku amorfnu vjersku skupinu, a to se rijetko kad dobro zavrsilo...
-
Kenan-sa
#107 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012
Dr.Ceric je prvi kod Bosnjaka vjernika!.. oni koji nisu vjernici,prva im je piva,druga sljiva... Nego kakve su sad cjene alkoholnih pica,je li ova recesija ublazila ili uzestocila cijene!?popajic wrote:Mislis da su svi Bosnjaci vjernici ?Falcon wrote: ...: doktor Mustafa efendija Ceric jest prvi u Bosnjaka i muslimana.
- Chisum
#108 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012
Falcon wrote:Odgovorno tvrdim da nemamo pametnijeg i boljeg od doktora Mustafe efendije Cerica u IZu...NightSkyWalker wrote:--Enes Karic
--Muftija Kavazovic
E ako "vam" je ovaj najbolji i najpametniji, mozete komotno i Kiketa da izaberete.
- Alfons Kauders
#109 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012
a kako ti znas da je svaki 'bosanski musliman' bosnjak? da nije mozda makedonac? albanac? goranac? ujdjur? rom?Falcon wrote:
Nacionalne zajednice na Balkanu su stvarane na osnovu vjerskih veza, odnosno kohezivna nit jest vjera. Za Bosnjake je to Islam tako da danas svaki bosanski musliman jeste Bosnjak, ali svaki Bosnjak ne mora nuzno biti musliman![]()
ili je to ista ona logika po kojoj je svaki bosanski katolik (ukljucujuci cehe, madjare, slovence, italijane) hrvat? ili svaki pravoslavac srbin?
ja ne sporim pravo IZ da bude dio javnog zivota... ali nema pravo biti dio politickog zivota na ovaj nacin... tackaIskreno, sebe smatram sekularnim Bosnjakom i nisam za to da IZ uredjuje drzavu ili bude druga drzava u drzavi, ali priznajem oj, i branit cu njena Ustavom zajamcena prava da budu dio svojim stavovima dio javnog zivota ove drzave, a ja kao musliman slobodno budem musliman
- Ahmmed
#110 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012
@poznanik.......Prvo, osoba čiju si sliku postavio, zove se Muhamed Jusufspahić, ne Hamdija Jusufspahić.
I da, vrlo lijepo rečeno....Ali, da li to znači, da su muslimani u Bosni ubijani, zato što se reis Jakub ef Selimoski nije htio dogovoriti sa patrijarhom Pavlom "da se ne ubijamo".....Moguće da beogradska džamija nije bila zatvorena niti jedan dan, ali znam da je zapaljena 2004....I priznat ćeš, riječi koje si citirao zvuče ili toliko naivno i neznalački,ili, bez želje da budem grub, toliko bezobrazno, jer apsolutno ne uvažavaju bilo kakav kontekst....
I da, vrlo lijepo rečeno....Ali, da li to znači, da su muslimani u Bosni ubijani, zato što se reis Jakub ef Selimoski nije htio dogovoriti sa patrijarhom Pavlom "da se ne ubijamo".....Moguće da beogradska džamija nije bila zatvorena niti jedan dan, ali znam da je zapaljena 2004....I priznat ćeš, riječi koje si citirao zvuče ili toliko naivno i neznalački,ili, bez želje da budem grub, toliko bezobrazno, jer apsolutno ne uvažavaju bilo kakav kontekst....
Last edited by Ahmmed on 12/01/2011 00:42, edited 1 time in total.
-
Kenan-sa
#111 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012
Fakat je smjesno vidjeti kako se nevjernici sekiraju oko toga ko ce biti Reis IZBIH!? to je isto kao kad bi se neki vjernik sekirao hoce li piva i sljiva pojeftiniti!...paradoks nema sta! tamo gdje prestaje logika nastaje piva,ocito...
Last edited by Kenan-sa on 12/01/2011 00:44, edited 1 time in total.
- kamen spoticanja
#112 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012
ev nekako ovde nastaju neslaganjaAlfons Kauders wrote:
ja ne sporim pravo IZ da bude dio javnog zivota... ali nema pravo biti dio politickog zivota na ovaj nacin... tacka
- BSn
#113 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012
@Chisum, narod voli "kad nas njihovim kaze", a to Mustafa zna. Isto tako, Mustafa zna da pred Srebrenicane pod satorom u Sarajevu treba staviti Drinu obicnu i da ne treba doci u Armaniju. Zna s ljudima - to mu i najveci oponenti moraju priznati.
Al' opet, ako Ustav kaze ovo sto kaze i ako preko noci ne dobiju novi ustav (IZ), ili IZ ne promjeni ime, onda nema logike da se ovdje dobar dio diskusije okrece ka trenutnom poglavaru IZ-a.
E sad, meni Abdibegovic nije los, barem ono kolko ja znam.
Al' opet, ako Ustav kaze ovo sto kaze i ako preko noci ne dobiju novi ustav (IZ), ili IZ ne promjeni ime, onda nema logike da se ovdje dobar dio diskusije okrece ka trenutnom poglavaru IZ-a.
E sad, meni Abdibegovic nije los, barem ono kolko ja znam.
Last edited by BSn on 12/01/2011 00:49, edited 1 time in total.
- BSn
#114 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012
Kenan-sa wrote:Fakat je smjesno vidjeti kako se nevjernici sekiraju oko toga ko ce biti Reis IZBIH!? to je isto kao kad bi se neki vjernik sekirao hoce li piva i sljiva pojeftiniti!...paradoks nema sta! tamo gdje prestaje logika nastaje piva,ocito...
Grijesis. Ako zivis u sredini gdje samo zene imaju pravo glasa, a ti si muskarac, itekako te se tice kako ce zene glasati na narednim izborima.
- Alfons Kauders
#115 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012
cijene iste keno...Kenan-sa wrote:Dr.Ceric je prvi kod Bosnjaka vjernika!.. oni koji nisu vjernici,prva im je piva,druga sljiva... Nego kakve su sad cjene alkoholnih pica,je li ova recesija ublazila ili uzestocila cijene!?popajic wrote:Mislis da su svi Bosnjaci vjernici ?Falcon wrote: ...: doktor Mustafa efendija Ceric jest prvi u Bosnjaka i muslimana.
evo sad pijem bocu svog standardnog pica... 28km 0.7l... a inace nisam neki veliki ljubitelj casice... mjesecno potrosim samo oko 6-7 stoja na alkohol i izlaske... opet ostanu 3 i kusur milje za stvari koje su mi stvarno bitne u zivotu...
al eto, ti tvrdis da je nama koji nismo vjernici "prva piva, druga sljiva"...
- Ahmmed
#116 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012
Reis nije i ne može biti prvi u Bošnjaka. Jer se, prvi u Bošnjaka( ma kako ovo zvučalo),politički promatrano, bira na izborima - i to je, trenutno, Željko Komšić,koji je dobio najveći broj bošnjačkih glasova.I ne nisam ni ironičan, ni sarkastičan.Alfons Kauders wrote:temi nazalost jeste mjesto na politici... mada ne bi trebalo biti...Ahmmed wrote:Pa, Alfons, sudeći po tijeku diskusije, očito da je ovoj temi mjesto upravo na Politici.
ne radi se ovdje o tome da neko otvoreno tvrdi da ateiste nisu bosnjaci, ali se tretiranje reisa kao 'prvog u bosnjaka' svodi upravo na to... i na taj nacin se narod pretvara u neku amorfnu vjersku skupinu, a to se rijetko kad dobro zavrsilo...
Institut reisa, osobe koja je na čelu Rijaseta islamske Zajednice BiH, u hijerarhijskom smislu, podrazumijeva to famozno " prvi u muslimana". Ali, ne i u Bošnjaka. I to jeste opasna zamjena teza. Što dio Bošnjaka, dakako, ne ometa u doživljaju reisa i kao prvog u Bošnjaka i kao prvog u muslimana.
Iako bi muslimani trebali znati, uz obavezu poštivanja hijerahije u vjerskoj organizaciji i poštivanje vjerskih autoriteta i uleme, da je Prvi samo Jedan
- poznanik
#117 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012
Ahmmed wrote:@poznanik.......Prvo, osoba čiju si sliku postavio, zove se Muhamed Jusufspahić, ne Hamdija Jusufspahić.
Žao mi je što ti Hamdijine riječi i misli paraju uši, ali su takve kakve jesu. Meni djeluju iskreno..pokazuju spremnost na prihvatanje drugog, različitog, ne prkose i ne provociraju.
Ne znam zašto niko ne voli muslimane na našim prostorima i zašto im "svi" pale džamije, i meni je to nejasno, posebno znajući da njihove starješine djeluju vrlo miroljubivo i tolerantno, prilagođavajuće skoro...
Da, izvinjavam se zbog greške u postavljanju imena kraj fotosa Jusufspahića, no, smatram da nije velika razlika između oca i sina. Jedino što je Muhamed oženjen Srpkinjom iz Sarajeva, ali zato imaju Amara, Ahmeda i Saru
- Alfons Kauders
#118 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012
nisi odgovorio na moje pitanje, al nejse... znam da nema odgovora...Falcon wrote: Alfons,
pitanje stvaranja nacija na Balkanu, konkretno u BiH je islo tim tokom. Normalan proces stvaranja nacija u Evropi je bio povezan za zajednicku teritoriajnu i etnicku pripadnost, a u BiH za vjersku. Nemoj mene ubijatija samo prenosim socioloske teorije.
i da, IZ ima pravo na ucesce u politickom zivotu... Evropska konvencija o ljudskim pravima i praksa ESLJP-a (Evropskog suda za ljudska prava) te slobode postavljaju veoma siroko, kako pojedincu tako i vjerskim zajednicama, a sad, sto ti kao npr. celjade koje je odraslo u komunizmu u kojem je vjera bila partija ne mozes pojmiti da svako tko misli drugacije ima pravo da to iznese, i demokratski pokusava uticati na one koji odlucuju, je druga stvar.
nego, da ne skrenemo dalje;
moj kanidat ce biti efendija Grabus!
da ponovim, ja ne sporim IZ da se ocituje po bilo kom pitanju ako direktno ne zadire u politiku... ali necu da se IZ i njen vodja (ma ko to bio) proglasavaju predstavnicima naroda...
narod je jedno, vjerska skupina nesto sasvim drugo... a dovoljno su nas narod predstavljali kao vjersku skupinu, i u jugoslaviji i prije nje...
gdje je tu logika? onda se haman ja kao ateista mogu proglasiti predstavnikom IZ, cisto zato jer se IZ fura da predstavlja narod, a ne samo vjernike i svoje clanstvo...
- BSn
#119 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012
poznanik wrote:
Ne znam zašto niko ne voli muslimane na našim prostorima i zašto im "svi" pale džamije, i meni je to nejasno, posebno znajući da njihove starješine djeluju vrlo miroljubivo i tolerantno, prilagođavajuće skoro...![]()
Interesantan pogled na stvari. Rusenje iranskih amabasada posvuda u svijetu, paljenje sjedista iranske dijaspore i sl. stvari su dokaz da ako imas nemiroljubivog vodju, trebas sravniti sa zemljom sve sto ima veze s tom kulturom.
a ne, cekaj... to se ne desava nigdje osim kod nas... Hm, mora da je ipak do muslimana sto im ruse dzamije.
- Alfons Kauders
#120 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012
Ahmmed wrote:Reis nije i ne može biti prvi u Bošnjaka. Jer se, prvi u Bošnjaka( ma kako ovo zvučalo),politički promatrano, bira na izborima - i to je, trenutno, Željko Komšić,koji je dobio najveći broj bošnjačkih glasova.I ne nisam ni ironičan, ni sarkastičan.Alfons Kauders wrote:temi nazalost jeste mjesto na politici... mada ne bi trebalo biti...Ahmmed wrote:Pa, Alfons, sudeći po tijeku diskusije, očito da je ovoj temi mjesto upravo na Politici.
Institut reisa, osobe koja je na čelu Rijaseta islamske Zajednice BiH, u hijerarhijskom smislu, podrazumijeva to famozno " prvi u muslimana". Ali, ne i u Bošnjaka. I to jeste opasna zamjena teza. Što dio Bošnjaka, dakako, ne ometa u doživljaju reisa i kao prvog u Bošnjaka i kao prvog u muslimana.
Iako bi muslimani trebali znati, uz obavezu poštivanja hijerahije u vjerskoj organizaciji i poštivanje vjerskih autoriteta i uleme, da je Prvi samo Jedan
1. vecina ljudi koje licno poznajem, a koji su dali glas komsicu, se deklarisu kao bosanci... malo je preslobodno tvrditi da je vecina bosnjaka glasala za njeg
2. ako je to 'opasna zamjena teza', kako obojica tvrdimo, zasto se IZ ne ogradjuje od nje? to je moj kljucni, i manje-vise jedini problem sa IZ...
- Ahmmed
#121 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012
Ovo boldirano, dakle,opravdava ubijanje muslimana i paljenje džamija.Ili ima neko drugačije značenje,dublje, ezoterično....poznanik wrote:Ahmmed wrote:@poznanik.......Prvo, osoba čiju si sliku postavio, zove se Muhamed Jusufspahić, ne Hamdija Jusufspahić.
Žao mi je što ti Hamdijine riječi i misli paraju uši, ali su takve kakve jesu. Meni djeluju iskreno..pokazuju spremnost na prihvatanje drugog, različitog, ne prkose i ne provociraju.
Ne znam zašto niko ne voli muslimane na našim prostorima i zašto im "svi" pale džamije, i meni je to nejasno, posebno znajući da njihove starješine djeluju vrlo miroljubivo i tolerantno, prilagođavajuće skoro...![]()
Da, izvinjavam se zbog greške u postavljanju imena kraj fotosa Jusufspahića, no, smatram da nije velika razlika između oca i sina. Jedino što je Muhamed oženjen Srpkinjom iz Sarajeva, ali zato imaju Amara, Ahmeda i Saru
e moji blesavi Bošnjaci, muslimani, ateisti, agnostici ....
- poznanik
#122 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012
Možda bi trebao pročitati nekoliko postaova prije, da se ovako ne zalijećeš glavomBSn wrote:Interesantan pogled na stvari. Rusenje iranskih amabasada posvuda u svijetu, paljenje sjedista iranske dijaspore i sl. stvari su dokaz da ako imas nemiroljubivog vodju, trebas sravniti sa zemljom sve sto ima veze s tom kulturom.poznanik wrote:
a ne, cekaj... to se ne desava nigdje osim kod nas... Hm, mora da je ipak do muslimana sto im ruse dzamije.
- poznanik
#123 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012
Očito je da ne vodiš korektnu diskusiju, izmišljaš i provocirašAhmmed wrote:Ovo boldirano, dakle,opravdava ubijanje muslimana i paljenje džamija.Ili ima neko drugačije značenje,dublje, ezoterično.....
Ne znam da li je razlog Hamdija ili Muhamed Jusufspahić ili njegova supruga Srpkinja, ali ovdje s tobom prekidam svaku diskusiju, ostani sam u svojim uzbuđenjima
- Alfons Kauders
#124 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012
Falcon wrote:
Zasto je to opasna zamjena teza...? Po meni je neislamski, i dakako nedemokratski, odvajati to dvoje, dakako Imas pravo na svoje misljenje, ali kako je IZ jedina nacionalna institucija Bosnjaka onda je Reis efendija kao simbol te nacionalne institucije svakako najpozvaniji da bude prvi kao sto je to u povijesti bio (primjer: Causevic, Spaho...), posebno jer u Bosnjaka danas ima, kao u Endelusu pred krah, mnogo prvih a nijedan da radom i rezultatom nesto vrijedi.
Mislim da sam ti odgovorioSlazem se s tobom Alfonse, da je neprimjereno svoditi se samo na vjersku skupinu, i to ne zelim vec samo isticem da je osnovna odrednica Bosnjastva ne toliko etnicitet koliko vjerska pripadnost, a sto je poviiesno uvjetovano.
Lahku noc, ja cu se prilagoditi vremenu
sa toliko kontradiktornosti u tako malo teksta samo mogu reci da ti predvidjam uspjesnu karijeru u politici...
laku noc
- Ahmmed
#125 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012
1. Alfons, većina ljudi koje lično znam i koji su glasali za Komšića, deklariraju se kao Bošnjaci.Dakle,i ti i ja govorimo sa sopstvenih pozicija i pretpostavki.
2. Ja nemam problem sa činjenicom da moj vjerski poglavar iznosi političke stavove o državi u kojoj živi, o narodu kojem pripadaju članovi moje vjerske zajednice....Ali, to mog vjerskog poglavara, u mojim očima, ne čini " prvim u Bošnjaka". I bitan je način na koji se artikuliraju ti politički stavovi.
3. Uloga islamske zajednice u nacionalnoj emancipaciji Bošnjaka, pogotovo u prošlosti, nije bila zanemariva. Uz činjenicu da su neke izjave uvaženog reisa Džemaludina Čauševića mogle biti "problematične"(npr. ne moramo voditi državne poslove, ali nam dajte da živimo kako nam naša vjera nalaže), ili njegov uklon ka Hrvatima - iako ne u smislu nacionalne profilacije muslimana u Hrvatstvo, već kroz traženje političke podrške- upravo u njegovoj eri počinje nacionalna emancipacija Bošnjaka, posebno u smislu etničke ekvidistance od Srba i Hrvata, razvijanje osjećaja posebnosti, ne samo u vjerskom, nego i u etničkom, ili tačnije rečeno, državnom smislu, itd, itd....
No, to je vrijeme prošlo. Bošnjaci, u političkom smislu, danas imaju demokratske institucije na raspolaganju, i reisu-l-ulema, ma ko on jeste, ne bi smio ,opet u političkom smislu, biti ni prvi ni deseti u Bošnjaka....
2. Ja nemam problem sa činjenicom da moj vjerski poglavar iznosi političke stavove o državi u kojoj živi, o narodu kojem pripadaju članovi moje vjerske zajednice....Ali, to mog vjerskog poglavara, u mojim očima, ne čini " prvim u Bošnjaka". I bitan je način na koji se artikuliraju ti politički stavovi.
3. Uloga islamske zajednice u nacionalnoj emancipaciji Bošnjaka, pogotovo u prošlosti, nije bila zanemariva. Uz činjenicu da su neke izjave uvaženog reisa Džemaludina Čauševića mogle biti "problematične"(npr. ne moramo voditi državne poslove, ali nam dajte da živimo kako nam naša vjera nalaže), ili njegov uklon ka Hrvatima - iako ne u smislu nacionalne profilacije muslimana u Hrvatstvo, već kroz traženje političke podrške- upravo u njegovoj eri počinje nacionalna emancipacija Bošnjaka, posebno u smislu etničke ekvidistance od Srba i Hrvata, razvijanje osjećaja posebnosti, ne samo u vjerskom, nego i u etničkom, ili tačnije rečeno, državnom smislu, itd, itd....
No, to je vrijeme prošlo. Bošnjaci, u političkom smislu, danas imaju demokratske institucije na raspolaganju, i reisu-l-ulema, ma ko on jeste, ne bi smio ,opet u političkom smislu, biti ni prvi ni deseti u Bošnjaka....