Nisu u debatama al su se pojavljivali na tv-eu.animus wrote:U predsjednistvo su izabrana dva clana koja nisu ucestvovala ni u jednoj TV debati. Izgleda da je to pravi nacin, ne obracas se gradjanima nego djelujes misteriozno i samo im se smjeskas sa plakata. Po ovome se vidi koliko smo mi daleko od normalnog svijeta.Havatar wrote:Ovi izbori su pokazali da se negativnom kampanjom nista ne postize sto se vidi i po rezultatima stranaka koje su vodile takvu kampanju.
IZBORI 2014
- Dr. Kuca
#1426 Re: IZBORI 2014
- bambina78
#1427 Re: IZBORI 2014
Ima li iko brojeve, ne treba zaboraviti da ce i stranke sa samo 3% dobiti delegata/poslanika, da vidimo koje su koalicije i tehnicki moguce 
- U_kost
#1428 Re: IZBORI 2014
Radojičić priznao da Ivanić šije Cvijanovićku za 100 glasova
- Havatar
#1429 Re: IZBORI 2014
Glasovi manjih stranaka koje nisu usle u parlament se prelivaju najacoj stranci i pojacavaju broj mandata najace stranke.
-
nekitamopd
#1430 Re: IZBORI 2014
Nije tacno.Havatar wrote:Glasovi manjih stranaka koje nisu usle u parlament se prelivaju najacoj stranci i pojacavaju broj mandata najace stranke.
Glasovi stranaka koji nisu presle cernzus se dijele medju strankama koje su presle D'Hondtovom metodom.
Ovdje mozes izracunati:
http://icon.cat/util/elections/rvpMKCePFg
- biske
#1431 Re: IZBORI 2014
odličan kalkulator!nekitamopd wrote:Nije tacno.Havatar wrote:Glasovi manjih stranaka koje nisu usle u parlament se prelivaju najacoj stranci i pojacavaju broj mandata najace stranke.
Glasovi stranaka koji nisu presle cernzus se dijele medju strankama koje su presle D'Hondtovom metodom.
Ovdje mozes izracunati:
ovo ti važi za kantonalne i skupštinu rs
za federalni i državni nivo važi u okviru izbornih jedinica, pa onda ima još jedna komplikacija zvana kompenzacija.
ali uglavnom je to TO.
-
Iker C
#1432 Re: IZBORI 2014
Treba shvatiti da SDA ima najaču infrastrukturu tj. ima novce i ljude koji su spremni doslovno poginuti kako bi SDA pobjedila. To je toliko uvezana mašinerija koju je moguće pobjediti samo ako izlaznost na izborima bude 70%.
- agent_zero
#1433 Re: IZBORI 2014
http://www.klix.ba/vijesti/bih/biraci-g ... /141012057
Dokad će nam ovakvi debili i bespoličari uništavati izbore? Njima dobro, pa im do zajebancije?
Jadna je zemlja sa ovakvom omladinom, glupom do bola i kojoj je facebook i besposličarenje vrhunac života i njegovog smisla.
Dokad će nam ovakvi debili i bespoličari uništavati izbore? Njima dobro, pa im do zajebancije?
Jadna je zemlja sa ovakvom omladinom, glupom do bola i kojoj je facebook i besposličarenje vrhunac života i njegovog smisla.
- emigrazione
#1434 Re: IZBORI 2014
Sad bi kao pozitiva bila da je izaslo 70% i doveli ovaj i ovakav SDP na vlastIker C wrote:Treba shvatiti da SDA ima najaču infrastrukturu tj. ima novce i ljude koji su spremni doslovno poginuti kako bi SDA pobjedila. To je toliko uvezana mašinerija koju je moguće pobjediti samo ako izlaznost na izborima bude 70%.
Sta mislis da bi se promijenilo sa tim glasovima, mozda bi Zeljko dibio malo vise a Kirba malo manje i to je to...Dokad će nam ovakvi debili i bespoličari uništavati izbore? Njima dobro, pa im do zajebancije?
Last edited by emigrazione on 13/10/2014 13:03, edited 1 time in total.
-
dalje
#1435 Re: IZBORI 2014
Ma više kandidata, nije kao za Predsjedništvo. 10 kandidata (Srba, Bošnjaka i Hrvata) za Predsjednika RSdeveloper10 wrote:Pa da skinu Dodika. Dobro, nije mi poznato kako je izgledala lista za predsjednika RS. Znaci li to da se potpredsjednici biraju sa neke vece liste kandidata za RS (pa onda oni sa manjim brojem glasova budu) ili je bila posebna lista za potpredsjednike?dalje wrote:A sto bi dijspora glasala za Dodika ili Tadića kad može glasati za Tokića i Salkića?developer10 wrote:
Ja se nadam da će glasovi RS dijaspore (gdje većinu čine Bošnjaci) istopiti tu prednost. On možda ima tih 10-ak hiljada glasova prednosti ali lako se desi da Tadiću dođu glasovi iz dijaspore i da time odnese pobjedu.
Nema logike.
Jer ako je i dijaspora imala 3 kandidata na raspolaganju (Cvijanović, Ivanić i onaj anonimus) onda mislim da bi birali Ivanića.
Srbin sa najviše glasova postaje Predsjednik RS.
Hrvat i Bošnjak sa najviše glasova postaju Potpredsjednici RS.
-
Iker C
#1436 Re: IZBORI 2014
Da je odziv bio veći DF bi pobjedio jer su oni glas naroda. SDA je na vlasti već 24 godine tako da se može slobodno reći da do promjena neće doći.emigrazione wrote:Sad bi kao pozitiva bila da je izaslo 70% i doveli ovaj i ovakav SDP na vlastIker C wrote:Treba shvatiti da SDA ima najaču infrastrukturu tj. ima novce i ljude koji su spremni doslovno poginuti kako bi SDA pobjedila. To je toliko uvezana mašinerija koju je moguće pobjediti samo ako izlaznost na izborima bude 70%.
- emigrazione
#1437 Re: IZBORI 2014
Nije istina uopste, pobjednik je onaj ko formira vlast, ako hoce mogu je formirati i bez SDA...nema teorije taman da je izlaznost 100% da dobiju toliko da sami formiraju vlast, moraju sa FahromIker C wrote:Da je odziv bio veći DF bi pobjedio jer su oni glas naroda. SDA je na vlasti već 24 godine tako da se može slobodno reći da do promjena neće doći.emigrazione wrote:Sad bi kao pozitiva bila da je izaslo 70% i doveli ovaj i ovakav SDP na vlastIker C wrote:Treba shvatiti da SDA ima najaču infrastrukturu tj. ima novce i ljude koji su spremni doslovno poginuti kako bi SDA pobjedila. To je toliko uvezana mašinerija koju je moguće pobjediti samo ako izlaznost na izborima bude 70%.
-
Iker C
#1438 Re: IZBORI 2014
Ako se formira vlast bez SDA to će imati za posljedicu nestabilnost vlade jer SDA ima i suviše mandata da ne bi opstruirala svaki potez vlade. Manjinska vlada nikada nije rješenje već je uzrok problema.
-
dalje
#1440 Re: IZBORI 2014
To bi bila i najbolja ali malo moguća varijanta.emigrazione wrote: Nije istina uopste, pobjednik je onaj ko formira vlast, ako hoce mogu je formirati i bez SDA...nema teorije taman da je izlaznost 100% da dobiju toliko da sami formiraju vlast, moraju sa Fahrom
SDA-SBB-HDZ
Dvija najjače bošnjake + najjača hrvatska stranka. Pa nek pokažu šta znaju. Narod im je dao najviše glasova.
Da je još ubaciti jednu stranku imali bi kapacitet i za promjenu ustava.
- Banksy
#1441 Re: IZBORI 2014
U_kost wrote:Radojičić priznao da Ivanić šije Cvijanovićku za 100 glasova
Gdje su sad oni genijalci što crtaju Čiča Glišu ... Dubioza, Ćatići i sl. ublehe ...
- ILVIIR
#1442 Re: IZBORI 2014
meni je ovaj rezultat sasvim logican. imali smo sdp u vladi (drzavnoj) a sda je izbacen. ljudima je lose, i sasvim je logicno da ce skinuti glavnu odgovornu partiju sa vlasti. (a da ne pricamo o tome da se partija podjelila i raznorazni ljudi je napustili.. df, komsic, popovic...)madner wrote:Pa jos jednom, oni kojima je najlosije vise SDA kao njihov izbor.
Prestanimo pricat u njihovo ime.
bilo je jasno da ce sda pobjediti. pitanje je samo hoce li totalno razvaliti ostale i s kim ce (morati) koalirati.
sdp je imala sansu, pobjedila prosle izbore, i sta je uradila u ove 4 godine?
osim milion prekompozicija vlada, jedno veliko NISTA!
- Artest
#1443 Re: IZBORI 2014
Kako nam se drzi gospodin Kebo?
Jbt, uhljeb svih uhljeba je fakat vjerovao da moze pobjedit.
Jbt, uhljeb svih uhljeba je fakat vjerovao da moze pobjedit.
- Penicilin
#1444 Re: IZBORI 2014
Evo gledam komentare forumaša i ne mogu da se načudim tolikom iznenađenju i frustraciji. Nisam odavno pisao ali imam običaj napisati ponešto oko izbora pa evo i sad imam potrebu nešto da kažem. Ja sam glasao za Bakira i SDA na državnom i Federalnom nivou a za Našu stranku na kantonalnom. Po meni je ovaj izbor bio logičan i ja sam i prije izbora bio ubjeđen da će Bakir i SDA odnijeti ubjedljvu pobjedu. Nisam polupismeni seljak niti penzioner ne radim u državnoj službi niti sam ikada imao ikakve koristi od SDA nisam njihov simpatizer i ovo je prvi put da glasam za ovu stranku. Dakle ne spadam ni u jednu kategoriju objašnjenja uspjeha Bakira-SDA na ovim izborima. Na prošlim izborima sam glasao za SDP a na pretprošlim za SBiH koje su također na tim izborima bile pobjedničke stranke kao što znate (koga interesuje može pogledati moje postove sa od prije četri godine).
Za one koji pokušavaju da shvate šta se desilo na ovim izborima daću malo šire objašnjenje. Prije svega izbore odlučuje baza članova i simpatizera koji su ono s čim stranke raspolažu u startu plus ono što englezi zovu swing vote a to je veliki dio onih koji nisu vezani ni za jednu stranku već glasaju prema slobodnom izboru i političkom promišljanju. Na prošlim izborima takvi su glasali za SDP a na ovim su dobrim dijelom ti isti ljudi glasali za SDA, DF i SBB. Krenimo redom.
Što se tiče Bakira on je jednostavno najbolji i najsigurniji izbor za člana predsjedništva ispred Bošnjačkog naroda u ovom trenutku. Hadžiomerović se kandidovao za pogrešnu stranku i on nije imao nikakve šanse. Suljagić je previše agresivan i svima je jasno da bi on bio drugi Silajdžić koji bi samo zakuhavao a svima je jasno da takva politika ne donosi ništa. Bakir je u prethodnom mandatu radio svoj posao i držao se politike spuštanja loptice, spremnosti na dogovor ali ne na štetu države BiH i Bošnjaka. U međunarodnim odnosima održavao je dobre odnose sa svima a ponajviše sa Turskom što je ok pristup za večinu Bošnjaka. Turska je američki saveznik i naš strateški prijatelj prema tome bio kakva anti-Turska priča je kontraproduktivna. E tu dolazimo do najozbiljnijeg protukandidata. Fahro je definitivno sposoban čovjek, pametan i lijepo priča ali večina naroda mu jednostavno nevjeruje uključujući i mene. Možda je to pogrešno. Možda bi svoju sposobnost iskoristio za dobrobit dražave i naroda. Ne znam. Ali ja kao i mnogi nismo spremni da eksperimentišemo sa čovjekom koji je očigledno spreman na sve samo da se dočepa vlasti. Njegova predizborna kampanja protiv Bakira na neke je uticala pozitivno i oni su čvrsto ubjeđeni da je Bakir sama sotona ali na druge cijela ta priča samo je potvrdila ko je zapravo Fahro. Zato je Fahro izgubio ove izbore.
Na neki način ovo me potsjeća na duel Alije i Fikreta Abdića na prvim izborima. Fikret je bio sposoban i pametan iali spreman na sve za svoju korist. Svi znamo šta je taj čovjek je na kraju napravio. Ali interesantno je to da je Alija tad na početku svoje političke karijere bio kao nekakav dedica u odnosu na Fikreta koji je bio nabusit i u punoj snazi. Slično je bilo i u duelu sa Adilom Zulfikarpašićem. Narod je jednostavno vjerovao Aliji a znamo također i za Adilovo dogovaranje po Beogradu pred rat. Današnja pozicija člana predsjedništva je u miru prilično nevažna ali i ona ima i svoju latentnu stranu. Ne daj Bože kakve vanredne situacije član predsjedništva postaje ključna figura. Obzirom na politiku u RSu ta latentna strana uopšte nije bezazlena. Očigledno je da bi večina Bošnjaka ipak najradije tu funkciju dodjelili Bakiru u takvoj situaciji. Sva ta priča šta je on pokrao i kolko zlata mu žena nakiti kad ide na posao jednostavno ne znači ništa imajući u vidu ko o tome govori. Svi znamo kako je Fahro stekao sve što ima i po tome su u najmanju ruku isti. Elem toliko o izboru za člana predsjedništva.
Što se tiče glasanja za SDA. Opet se vraćam na to - šta je alternativa? Svima su puna usta priče o reformama, promjenama, lopovluku i nesposobnosti SDA, ali činjenica je da smo na prošlim izborima hrabro izabrali promjene i tkz. nenacionaliste, građansku opciju i šta se desilo? Imamo najgore četiri godine vlasti iza sebe. U stvari se pokazalo da je po korupciji i nesposobnosti SDA mila majka za SDP. Vođeni tim iskustvom ljudi više ne vjeruju u eksperimente i predizborna obećanja. Opet niko nije ubjeđen u poštenje SBB-a a DF je politički potpuno nedokazana varijanta tako da je tu SDA opet najboje prošla. Koliko god oni bilo nesposobni i korumpirani barem znamo kakvu politiku će voditi prema Hrvatima i Srbima a to je jako važno. SDP je napravio čitavo sranje sa Hrvatima tobože boreći se protiv nacionalizma i kriminala i onda ušao u koaliciju sa Pravašima i Lijanovićima. SDA će barem poštovati izbornu voju Hrvata i puno brže se dogovoriti sa Čovićem oko formiranja vlasti što je kao što znamo iz prethodnog mandata jako bitna stvar. Osim toga neće nasjedati na Dodikove provokacije kao što je to radio Silajdžić a i Komšić.
Dakle glas za SDA je glas protiv SBB-a, glas iz revolta protiv SDP-a, nedovoljno povjerenje u DF, NS itd i nada da će SDA konačno shvatiti poruku glasača koji su ih prethodna dva mandata kaznili za nasposobnost, korupciju i nepotizam. Osim toga obzirom na odlazak Tihića mnogi se nadaju pozitivnim promjenama unutar stranačke strukture. Za mene lično uopšte neće biti iznenađenje ako se SDA odluči uhvatiti u koštac sa korupcijom i reformama koliko god to zvučalo nevjerovatno. To su ipak političari koje samo interesuje vlast prema tome nije uopšte nemoguće da će se presabrati i skontati da bi mogli dobiti i naredne izbore ako učine nešto pozitivno jer očigledno da u zadnja tri mandata niko nije ponovo vlast jer nije učinio ništa na reformama. Ako SDA kao što je najavljeno osvoji večinu na svim nivoima oni će barem biti u poziciji da nešto pokrenu što je također jedan od razloga za glas toj stranci. Očigledno je da kojekakve koalicije jednostavno ne funkcionišu tako da ako se možemo nadati nekim promjenama to može samo doći kroz promjenu kursa jede od velikih stranaka a SDA je tu u ovom trenutku jedini izbor. Vidjećemo jesmo li se opet zajebali i na šta će sve ovo izaći ali opet kažem po meni izbor je bio očigledan jer jedini ozbiljan protukandidat je SBB u kojem tek vlada glad za vlašću i kleptomanija. Ako SDA usere povjerenje koje su dobili kao što je to uradio SDP ja ću biti prvi koji će glasati za SBB i DF ili bilo koga drugog. Demokratija je jednostavno spor proces i na stani birača i na strani političara ali sve ima svoj tok i krug se na ovim izborim jednostavno zatvorio nazad na SDA.
Što se tiče glasa za Našu stranku za kantonalnu skupštinu mislim da oni mogu biti korektivni faktor na kantonalnom nivou. Znam par ljudi tamo, vjerujem im i glasao sam za njih. Slažem se sa njihovim reformskim idejama i mislim da će biti dobro ako ostvare dobre rezultate kao što se preliminarno najavili. Međutim oni su mala stranka i na drugim nivoima jednostavno nisu ozbiljan igrač. Ako nastave biti aktivni i eventualno uđu u vlast i naprave nešto od predizbornih ciljeva mislim da bi na slijedećim izborim već mogli zaigrati i na federalnom nivou kao i DF koji sad također ima šansu da pokaže ko su.
Dva puta sam se već zajebo glasajući za pobjednike i nadajući se da će iskoristiti priliku koju su dobili i doživio sam razočarenje. Ne bi me iznenadilo da tako bude i ovaj put ali eto nadam se da će se konačno nešto početi mjenjati mada se slažem da su zeleni zadnja crkva u koji bi se trebali moliti. I na kraju ne slažem se sa Bakirom Hadžiomerovićem i njegovim arogantnim komentarom: Kakav narod takva vlast. Što se njih tiče oni su svoju šansu prokockali i samo mogu kriviti sebe. Mislim da su Bošnjaci napravili najboji izbor od onoga što mu se u ovom trenutku nudi.
Svim onima koji će me zbog ovog posta ispljuvati unaprijed opraštam.
Za one koji pokušavaju da shvate šta se desilo na ovim izborima daću malo šire objašnjenje. Prije svega izbore odlučuje baza članova i simpatizera koji su ono s čim stranke raspolažu u startu plus ono što englezi zovu swing vote a to je veliki dio onih koji nisu vezani ni za jednu stranku već glasaju prema slobodnom izboru i političkom promišljanju. Na prošlim izborima takvi su glasali za SDP a na ovim su dobrim dijelom ti isti ljudi glasali za SDA, DF i SBB. Krenimo redom.
Što se tiče Bakira on je jednostavno najbolji i najsigurniji izbor za člana predsjedništva ispred Bošnjačkog naroda u ovom trenutku. Hadžiomerović se kandidovao za pogrešnu stranku i on nije imao nikakve šanse. Suljagić je previše agresivan i svima je jasno da bi on bio drugi Silajdžić koji bi samo zakuhavao a svima je jasno da takva politika ne donosi ništa. Bakir je u prethodnom mandatu radio svoj posao i držao se politike spuštanja loptice, spremnosti na dogovor ali ne na štetu države BiH i Bošnjaka. U međunarodnim odnosima održavao je dobre odnose sa svima a ponajviše sa Turskom što je ok pristup za večinu Bošnjaka. Turska je američki saveznik i naš strateški prijatelj prema tome bio kakva anti-Turska priča je kontraproduktivna. E tu dolazimo do najozbiljnijeg protukandidata. Fahro je definitivno sposoban čovjek, pametan i lijepo priča ali večina naroda mu jednostavno nevjeruje uključujući i mene. Možda je to pogrešno. Možda bi svoju sposobnost iskoristio za dobrobit dražave i naroda. Ne znam. Ali ja kao i mnogi nismo spremni da eksperimentišemo sa čovjekom koji je očigledno spreman na sve samo da se dočepa vlasti. Njegova predizborna kampanja protiv Bakira na neke je uticala pozitivno i oni su čvrsto ubjeđeni da je Bakir sama sotona ali na druge cijela ta priča samo je potvrdila ko je zapravo Fahro. Zato je Fahro izgubio ove izbore.
Na neki način ovo me potsjeća na duel Alije i Fikreta Abdića na prvim izborima. Fikret je bio sposoban i pametan iali spreman na sve za svoju korist. Svi znamo šta je taj čovjek je na kraju napravio. Ali interesantno je to da je Alija tad na početku svoje političke karijere bio kao nekakav dedica u odnosu na Fikreta koji je bio nabusit i u punoj snazi. Slično je bilo i u duelu sa Adilom Zulfikarpašićem. Narod je jednostavno vjerovao Aliji a znamo također i za Adilovo dogovaranje po Beogradu pred rat. Današnja pozicija člana predsjedništva je u miru prilično nevažna ali i ona ima i svoju latentnu stranu. Ne daj Bože kakve vanredne situacije član predsjedništva postaje ključna figura. Obzirom na politiku u RSu ta latentna strana uopšte nije bezazlena. Očigledno je da bi večina Bošnjaka ipak najradije tu funkciju dodjelili Bakiru u takvoj situaciji. Sva ta priča šta je on pokrao i kolko zlata mu žena nakiti kad ide na posao jednostavno ne znači ništa imajući u vidu ko o tome govori. Svi znamo kako je Fahro stekao sve što ima i po tome su u najmanju ruku isti. Elem toliko o izboru za člana predsjedništva.
Što se tiče glasanja za SDA. Opet se vraćam na to - šta je alternativa? Svima su puna usta priče o reformama, promjenama, lopovluku i nesposobnosti SDA, ali činjenica je da smo na prošlim izborima hrabro izabrali promjene i tkz. nenacionaliste, građansku opciju i šta se desilo? Imamo najgore četiri godine vlasti iza sebe. U stvari se pokazalo da je po korupciji i nesposobnosti SDA mila majka za SDP. Vođeni tim iskustvom ljudi više ne vjeruju u eksperimente i predizborna obećanja. Opet niko nije ubjeđen u poštenje SBB-a a DF je politički potpuno nedokazana varijanta tako da je tu SDA opet najboje prošla. Koliko god oni bilo nesposobni i korumpirani barem znamo kakvu politiku će voditi prema Hrvatima i Srbima a to je jako važno. SDP je napravio čitavo sranje sa Hrvatima tobože boreći se protiv nacionalizma i kriminala i onda ušao u koaliciju sa Pravašima i Lijanovićima. SDA će barem poštovati izbornu voju Hrvata i puno brže se dogovoriti sa Čovićem oko formiranja vlasti što je kao što znamo iz prethodnog mandata jako bitna stvar. Osim toga neće nasjedati na Dodikove provokacije kao što je to radio Silajdžić a i Komšić.
Dakle glas za SDA je glas protiv SBB-a, glas iz revolta protiv SDP-a, nedovoljno povjerenje u DF, NS itd i nada da će SDA konačno shvatiti poruku glasača koji su ih prethodna dva mandata kaznili za nasposobnost, korupciju i nepotizam. Osim toga obzirom na odlazak Tihića mnogi se nadaju pozitivnim promjenama unutar stranačke strukture. Za mene lično uopšte neće biti iznenađenje ako se SDA odluči uhvatiti u koštac sa korupcijom i reformama koliko god to zvučalo nevjerovatno. To su ipak političari koje samo interesuje vlast prema tome nije uopšte nemoguće da će se presabrati i skontati da bi mogli dobiti i naredne izbore ako učine nešto pozitivno jer očigledno da u zadnja tri mandata niko nije ponovo vlast jer nije učinio ništa na reformama. Ako SDA kao što je najavljeno osvoji večinu na svim nivoima oni će barem biti u poziciji da nešto pokrenu što je također jedan od razloga za glas toj stranci. Očigledno je da kojekakve koalicije jednostavno ne funkcionišu tako da ako se možemo nadati nekim promjenama to može samo doći kroz promjenu kursa jede od velikih stranaka a SDA je tu u ovom trenutku jedini izbor. Vidjećemo jesmo li se opet zajebali i na šta će sve ovo izaći ali opet kažem po meni izbor je bio očigledan jer jedini ozbiljan protukandidat je SBB u kojem tek vlada glad za vlašću i kleptomanija. Ako SDA usere povjerenje koje su dobili kao što je to uradio SDP ja ću biti prvi koji će glasati za SBB i DF ili bilo koga drugog. Demokratija je jednostavno spor proces i na stani birača i na strani političara ali sve ima svoj tok i krug se na ovim izborim jednostavno zatvorio nazad na SDA.
Što se tiče glasa za Našu stranku za kantonalnu skupštinu mislim da oni mogu biti korektivni faktor na kantonalnom nivou. Znam par ljudi tamo, vjerujem im i glasao sam za njih. Slažem se sa njihovim reformskim idejama i mislim da će biti dobro ako ostvare dobre rezultate kao što se preliminarno najavili. Međutim oni su mala stranka i na drugim nivoima jednostavno nisu ozbiljan igrač. Ako nastave biti aktivni i eventualno uđu u vlast i naprave nešto od predizbornih ciljeva mislim da bi na slijedećim izborim već mogli zaigrati i na federalnom nivou kao i DF koji sad također ima šansu da pokaže ko su.
Dva puta sam se već zajebo glasajući za pobjednike i nadajući se da će iskoristiti priliku koju su dobili i doživio sam razočarenje. Ne bi me iznenadilo da tako bude i ovaj put ali eto nadam se da će se konačno nešto početi mjenjati mada se slažem da su zeleni zadnja crkva u koji bi se trebali moliti. I na kraju ne slažem se sa Bakirom Hadžiomerovićem i njegovim arogantnim komentarom: Kakav narod takva vlast. Što se njih tiče oni su svoju šansu prokockali i samo mogu kriviti sebe. Mislim da su Bošnjaci napravili najboji izbor od onoga što mu se u ovom trenutku nudi.
Svim onima koji će me zbog ovog posta ispljuvati unaprijed opraštam.
Last edited by Penicilin on 13/10/2014 13:22, edited 1 time in total.
- Artest
#1445 Re: IZBORI 2014
Hoce li nam Zlatar proci? Jos jedan sampion ublehe, koji nikad nista u zivotu nije radio.
-
susc_ovjek
#1446 Re: IZBORI 2014
Kad je sljedece javljanje iz CIK-a? Tj. konkretniji zvanicni rezultati?
- Platformas
#1447 Re: IZBORI 2014
14 h.
- ILVIIR
#1448 Re: IZBORI 2014
svaka cast. hvala lijepo.nekitamopd wrote:Nije tacno.Havatar wrote:Glasovi manjih stranaka koje nisu usle u parlament se prelivaju najacoj stranci i pojacavaju broj mandata najace stranke.
Ovdje mozes izracunati:
imam neki osjecaj da ce ivanic pobjediti zahvaljujuci bosnjackim glasovima, a da ce dodik pobjediti tadica.
bosnjaci su za predsjednistvo bih (iz rs-a) bili primorani da glasaju za nekog srbina, a za predsjednika su svi glasali ili za tokica ili za salkica (domovina).
-
crnoplavo
#1449 Re: IZBORI 2014
Penicilin wrote: Što se tiče glasanja za SDA. Opet se vraćam na to - šta je alternativa?
tihic s onog svijeta
- Freamon Lester
#1450 Re: IZBORI 2014
Zbog rezultata u RS-u nema promjene ustava. Niti jedna stranka sebi nece dopustiti luksuz da ustav promjeni pa da ih oni drugi optuze za izdaju...dalje wrote:To bi bila i najbolja ali malo moguća varijanta.emigrazione wrote: Nije istina uopste, pobjednik je onaj ko formira vlast, ako hoce mogu je formirati i bez SDA...nema teorije taman da je izlaznost 100% da dobiju toliko da sami formiraju vlast, moraju sa Fahrom
SDA-SBB-HDZ
Dvija najjače bošnjake + najjača hrvatska stranka. Pa nek pokažu šta znaju. Narod im je dao najviše glasova.
Da je još ubaciti jednu stranku imali bi kapacitet i za promjenu ustava.