Da se razumijemo, ja ne mislim da je Racan negativna licnost. On nije nigdje pravio stetu, ali ne volim kad ne znas koji je stav neke partije o pojedinim pitanjima ili kad ta partija nema stava.kicky wrote:Malo je momenata kad se s tobom ne slažem, evo ovo je jedan od tih! Podvlačim ovo tvoje da nisi pratio SDP.hr zadnjih pola godine!mostarac wrote:Ivica Racan mi se nikad nije svidjao i uvijek je bio beskicmenjak i covjek kojem nikad ne znas sta misli i kako misli i na koju ce stranu okrenuti svoj brod. Da li ce Zoran Milanovic taj brod usmjeriti konacno u jednom poznatom smjeru ostaje da se vidi. Ruku na srce nisam bas mnogo pratio Milanovica, pa i ne mogu reci sta se tacno desava u hrvatskom SDP-u u posljednjih pola godine i kuda idu, ali ono kuda je Racan vodio SDP-ov brod u hrvatskoj nije licilo ni na sta...
Prvo o SDP.ba i SDP.hr! Vidiš ja ne mislim da jedinstvenost stavova u jednoj stranci mora biti pod must have - jer to nas dovodi često do postojanja autoritarnog vođe, npr. HDZ.hr! Gledaj njemački SPD, gledaj britanske Laburiste i konačno gledaj francuske Socijaliste (koja istinabog jesu u kaosu), vidiš da pluralitet stavova postoji i da je to nešto potpuno normalno (naravno ne u smislu radikalno suprotnih pozicija ali razmimoliaženja - DA), frakcije također postoje i to je potpuno normalno. Ja baš u nepostojanju toga vidim problem bosanskog SDP, uostalom to dokazuje i činjenica da je na čelu te stranke ista osoba zadnjih 15 godina (ako se ne varam)!
Što se tiče Račana! Na hrvatskoj lijevoj političkoj sceni smrću Ivice Račana nastalo je (ružno je to reći) opće olakšanje s obzirom da su ga kitile karakteristike koje si nabrojo! Ja nisam osjećao olakšanje jer sam znao da se takav političar na ovim prostorima nikad više neće pojaviti (bez obzira na moje neslaganje s nekim njegovim potezima). Riječ je o čovjeku koji se jedini na hrvatskoj političkoj sceni može nazvati pravim demokratom! Njegova okljevanja i pasivnost trebaju se gledati u kontekstu u kojem su se dogodila! Međutim, danas kada je Račan u pepelu u nekoj murni, cijeli lijevi establishment, počevši od novinara, intelektualaca i kulturnjaka - licemjerno žali za Račanom jer su ti ljudi (isti oni kojima je laknulo) gle čuda dobili naknadnu pamet pa im sad fali Račanova popustljivost!!!
Što želim reći? Milanović je trebao priznati pobjedu HDZ-a na izborima, točnije priznati njihovu relativnu većinu, uz jasno postojanje mogućnosti sastavbljanja Vlade lijevog centra, ALI tek nakon HDZovog mandatarstva tj. njihovih pokušaja koje im pripadaju kao pobjednicima - jednostavno demokratski uzus!
Naravno Milanovićeva pozicija danas, i Račanova prije 4 godine nije ista, jer Milanović ima najbolji rezultata SDP-a u povijesti i ima izgledne šanse za sastavljanje nove vlade, dok je Račan imao samo teoretske, ali opet demokracija se prepoznaje po demokratima u nakon ovih izbora ja takve demokrate u Hrvatskoj nisam vidio. Nažalost!
Ja Racana smatram pozitivnim likom, ali ne volim kalkulante u svakoj prilici. U politici mora biti kalkulacija, ali Racan je po meni to cini i precesto i previse.
S druge strane mislim da je na 14. kongresu pod vodstvom racana hrvatska delegacija bila ubjedljivo najpostenija i najrazumnija.