Izbor predsjedavajuceg VM

Post Reply
madner

#76 Re: Izbor predsjedavajuceg VM

Post by madner »

Ovi svedski radikalni muslimani su najjaci :D
Diogen_iz_Sinope

#77 Re: Izbor predsjedavajuceg VM

Post by Diogen_iz_Sinope »

Socijalista wrote:
Bosnolog wrote: Kamo srece da je SDP dobio mnogo vecu podrsku na cijelom prostoru BiH,..
Na sljedecim izborima SDP treba da dobije 400.000 glasova :thumbup: :bih:

Jedina stranka koja se zna suprotstvaiti ovim hajducima...i namjerno ostaviti Zlayu Kralja nek se koprcaju dodo i cova lizoguz :D
SDP treba da poradi da pobere glasove i u RSu i u Zapadnoj hercegovini, pa makar za to trebalo uloziti i 10 puta vise napora nego inace.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#78 Re: Izbor predsjedavajuceg VM

Post by Chmoljo »

supervizor wrote:Ima li ko da pita ovakve isprde gdje to pise u ustavu, zakonu ili podzakonskom aktu da se pozicija predsjedavajuceg VM rotira?

Rotiranje nije ustavna obaveza, ali se po sebi podrazumijeva jer u BiH žive tri ravnopravna naroda. Evidentno je da je SDP dobio najveći broj glasova, ali je također evidentno da je na prostoru s hrvatskom i srpskom većinom dobio zanemarljiv broj glasova : 2-3 posto. Dakle, SDP ima legitimitet samo većinskog bošnjačkog naroda-Srbi i Hrvati nisu glasali za SDP. ta se činjenica ne može prikriti parolama o multietničkom karatkeru SDP-a.
ne podrazumijeva. naš pravni poredak funkcioniše na principu da ako nije zapisano, ništa se od toga ne mora uraditi. pusti "duhova" i prikaza Ustava na koja se pozivaju diletanti koji se poistovjećuju sa kompletnim narodom.... čuj duh Daytona :-)

ova priča o legitimitetu me podsjeća na fudbalsku utakmicu. legitimitet - prilike za gol, legalnost - golovi.

na utakmici se broje golovi, a ne prilike. takva su pravila i gotova priča.

promijeni pravila, mijenjaš i sport tj. teren.
Bosnolog

#79 Re: Izbor predsjedavajuceg VM

Post by Bosnolog »

Diogen_iz_Sinope wrote:
Socijalista wrote:
Bosnolog wrote: Kamo srece da je SDP dobio mnogo vecu podrsku na cijelom prostoru BiH,..
Na sljedecim izborima SDP treba da dobije 400.000 glasova :thumbup: :bih:

Jedina stranka koja se zna suprotstvaiti ovim hajducima...i namjerno ostaviti Zlayu Kralja nek se koprcaju dodo i cova lizoguz :D
SDP treba da poradi da pobere glasove i u RSu i u Zapadnoj hercegovini, pa makar za to trebalo uloziti i 10 puta vise napora nego inace.
Da bi povecali broj clanova i glasaca te prosili stranku na cijelom prostoru BiH i tako dobili simpatije istih morali bi u ovom mandatu preko sudstva raditi sve da se pohapse kriminalizirane tajkune,procesuirati ih i oduzeti im opljackanu i protuzakonito stecenu imovinu,....Oni plase svoje etno torove pricom o etnickoj ugrozensti i majorizaciji dok podebljavaju svoja bogastva i bankovne racune,....Obicni smrtnici ne mogu da isprave glave i pogledali dalje kako bi uvidjeli siru sliku od trazenja mrvica da bi prezivjeli svakodnevnu surovu egzistencijalnu realnost,.....Oni plase svoje glasace SDP-m izlizanim ublehama kao se radi o ostatcima komunjara i slicnim glupostima koje im nece moci vise prodavati osim onima koji nemaju dovoljno siroku viziju i shvate da je Socijaldemokratija jedna od najacih stranaka zapadnokapitalistickih drustava u kojima nikada nija bilo komunista i komunizma i da im etnovjerska prava niko ne moze uskratiti i da je jedini put i nacin osiguravanja istih kada je covijek kao individua pred zakonom zasticen u uredenoj drzavi apsolutnih sloboda i prava sa svim bez obzira gdje zivjel,..Kada je zasticen pojedinac onda je zasticen i kolektivitet etnicka pripadnost,nacionalni i svaka druga osobenost,......

Nema opravdanja za lose stanje tamo gdje se imaju vlast, posebno treba obilaziti one koji su malobrojniji i povratnickoj populaciji i pomoci im preko svojih isturenih stranackih ogranaka da opstanu i ojacaju za svo vrijeme vladavine kao i rijesavanej pitanja i problema najranjivije populacije i paralelno radit na kresanju administracije od ukidanja privatnih vozaca,kafe kuharica,nepotrebnih sekretarica, raditi na jacanju ekonomje,jacanju izvoza te jacanju i zastite domace proizvonje.Takode olaksati otvaranje privatnih malih poduzetnstva i kompanija jer male kompanije su najveci generatori poslova i ekonomski stubovi zapadne privrede odaklse su ibire najveca stopa poreskih prihoda,.....

Zapamtite da u mnogim zapadnim zemljama se otvaraju komanija za par dana dok se u nekim zemljama kompanija otvori u istom danu ovisno o vrste biznisa,.Za korporacije je malo duzi proces ali dobijes privremenu dozvolu dok ne dobijes zvanicnu registraciju firme,.......Klima poslovanja je jako bitna za ulaganje u privredu jedne zemlje,......

Srezati korupciju i kriminal koristeci svoje ubacene ljude i korupcionolovce,......primjera radi MUP-posalje svog covijeka u civilu kao obicnog vozaca koji namjerno napravi prekrsaj i pokusa podmititi policajca,.Kada ovaj uzme novac umjesto izricanja prijave sto je dovoljno da izgubi posao isti dan kada dode kod sefa u stanicu uz dokaze koje dobije u meduvremenu po mogucnosti video i audio zapis koji bi imali sa sobom(male skrivene kamere),.Da se to desi u par gradova i da ostane nekoliko policajaca u jednom danu bez posla nakon toga niti jednom ne bi palo na pamet da to radi nego bi hapsili one koji bi ih pokusali podmititi kako to cine u zapadnorazvijenim i demokratskim zemljama,.....

Tako vazi i za otkrvanej dilera droge na ulicama,.......Odlazak kod ljekara u bolnicama,da se uhapsi neko od doktora ili medicinskog osoblja i izgubi posao zbog uzmanja mita od tajnih inspektora koji bi se predstavljali kao pacijenti takode na univerzitetima preko studenata a posebno studentica koje bi imale video ili prislsna pomagal da se korumpirana stoka ocisti iz drustva pa to sve medijski i sudski rasklinkati,.......Drzave firme uzimaju mito za zaposljavanje sto je javna tajna,.......zato smo na vrhu zemlja Evrope i svijeta po korupciji i losoj poslovnoj klimi a kada imas taj problem niko ozbiljan ne zeli ulagati u takvoj zemlji,.......

Takode i revizije laznih borackih i invalidnina a koji nisu invalidi kako im stoji u kupljenim nalazima,.....pa se isti prate sto rade i ide u trag ko im je dao invalidnost,.....itd,.......Neko ce reci pa ti uvodis pilicijsku drzavu ne vec obrnuto dobili bi ogromnu podrsku od obicnih glasaca i gradana kada bi se cistila mafija i korupcija koja nagriza drustvo kao korozija zeljezo,.....Korupciju i kriminal treba poceti cistiti s vrha iz stranackih ureda i tajkunsko mafijaskih udruzenja i kompanija,......
Johnny_x

#80 Re: Izbor predsjedavajuceg VM

Post by Johnny_x »

Chmoljo wrote:
supervizor wrote:Ima li ko da pita ovakve isprde gdje to pise u ustavu, zakonu ili podzakonskom aktu da se pozicija predsjedavajuceg VM rotira?

Rotiranje nije ustavna obaveza, ali se po sebi podrazumijeva jer u BiH žive tri ravnopravna naroda. Evidentno je da je SDP dobio najveći broj glasova, ali je također evidentno da je na prostoru s hrvatskom i srpskom većinom dobio zanemarljiv broj glasova : 2-3 posto. Dakle, SDP ima legitimitet samo većinskog bošnjačkog naroda-Srbi i Hrvati nisu glasali za SDP. ta se činjenica ne može prikriti parolama o multietničkom karatkeru SDP-a.
ne podrazumijeva. naš pravni poredak funkcioniše na principu da ako nije zapisano, ništa se od toga ne mora uraditi. pusti "duhova" i prikaza Ustava na koja se pozivaju diletanti koji se poistovjećuju sa kompletnim narodom.... čuj duh Daytona :-)

ova priča o legitimitetu me podsjeća na fudbalsku utakmicu. legitimitet - prilike za gol, legalnost - golovi.

Potpisujem
Diogen_iz_Sinope

#81 Re: Izbor predsjedavajuceg VM

Johnny_x wrote:
Chmoljo wrote:

Potpisujem

Hajmo ovako. Pije vodu donekle i jedna i druga prica. Vladajuce stranke (po pravilu nacionalne) su pratile to pravilo evo svo ovo neko vrijeme. Po tome, pije voda redu da VM bude Hrvat iz Neke Hrvatske stranke.

Ali sa druge strane, tu su pravilo ustanovile i svo ovo vrijeme zapravo definirale samo nacionalne stranke. Bez pitanja gradjanskih stranaka i sta one mise o tom pravilu. Uzimajuci tu cinjenicu u obzir samim probitkom jedne građanske stranke, formula se mjenja pa, ako nista, onda treba u tu neku rotaciju ubaciti i gradjanski izbor VMa.

Ne znam ni sam, nisam pametan koji je izbor sadasnjeg VMa pametan. Mozda nekako (posto sam optimista i vjerujem da ce SDP uspjeti uraditi dovoljno pozitivnih stvari u mandatu i pojacati svoje izborno tijelo) a radi mira u kuci, treba prepustiti to mjesto nekom Hrvatu iz nacionalnih stranaka ali svakako ne po HDZovom izboru.

A onda izmijeniti i to obicajno pravilo i uvesti i gradjansku opciju u rotaciju. A onda, u iducem mandatu da ide gradjanski VM bespogovorno.
Diogen_iz_Sinope

#82 Re: Izbor predsjedavajuceg VM

@Bosnolog

Da ne kvarim onaj gore tekst uvedeci realpolitiku.

Sve sto si gore rekao potpisujem (znam isti me jadi jedu). Samo bih nadopunio. Treba nam neto kao hrvatski USKOK ili Eliot Ness. Neki tim ljudi, ne mora biti strasno brojan ali mora biti provjeren. I redom praviti ceke i havtati korumpirane.

Ali osnovini preduslov za sve, i tvoje i moje pomenuto je SUDSTVO. Djaba sve i da ih uhvate na djelu i da imaju neoborive dokaze ako to neko u Tuzilastvu ili Sudu strpa u ladicu ili jos gore oslobode ga na osnovu "losih vjestaka", "nepropisne procedure pribavljanja dokaznog materijala" ili "nedovoljno dokaza".

Prvo i osnovno, temelj normalne i sredjene drzave je zakonodavstvo oslobodjeno politickih pritisaka i procisceno od "neprofesionalnih" vrsioca funkcija.
Chmoljo

#83 Re: Izbor predsjedavajuceg VM

Post by Chmoljo »

Diogen_iz_Sinope wrote: Hajmo ovako. Pije vodu donekle i jedna i druga prica. Vladajuce stranke (po pravilu nacionalne) su pratile to pravilo evo svo ovo neko vrijeme. Po tome, pije voda redu da VM bude Hrvat iz Neke Hrvatske stranke.

Ali sa druge strane, tu su pravilo ustanovile i svo ovo vrijeme zapravo definirale samo nacionalne stranke. Bez pitanja gradjanskih stranaka i sta one mise o tom pravilu. Uzimajuci tu cinjenicu u obzir samim probitkom jedne građanske stranke, formula se mjenja pa, ako nista, onda treba u tu neku rotaciju ubaciti i gradjanski izbor VMa.

Ne znam ni sam, nisam pametan koji je izbor sadasnjeg VMa pametan. Mozda nekako (posto sam optimista i vjerujem da ce SDP uspjeti uraditi dovoljno pozitivnih stvari u mandatu i pojacati svoje izborno tijelo) a radi mira u kuci, treba prepustiti to mjesto nekom Hrvatu iz nacionalnih stranaka ali svakako ne po HDZovom izboru.

A onda izmijeniti i to obicajno pravilo i uvesti i gradjansku opciju u rotaciju. A onda, u iducem mandatu da ide gradjanski VM bespogovorno.
ne pije vode jer nije pravilo. pravila su zapisana. mi nismo pravni sistem kao što je anglosaksonski da na osnovu precedenta gradimo taj isti sistem.

šta su se dogovarali na svojim imanjima, na teferičima i roštiljčićima ne obavezuje ni državu ni one koje dođu poslije njih. ničim.

poseban je bezobrazluk kada se neko poziva na džentlmenske dogovore, a očekuje ga suđenje za "džentlmensko ponašanje"...
Bosnolog

#84 Re: Izbor predsjedavajuceg VM

Post by Bosnolog »

Diogen_iz_Sinope wrote:@Bosnolog

Da ne kvarim onaj gore tekst uvedeci realpolitiku.

Sve sto si gore rekao potpisujem (znam isti me jadi jedu). Samo bih nadopunio. Treba nam neto kao hrvatski USKOK ili Eliot Ness. Neki tim ljudi, ne mora biti strasno brojan ali mora biti provjeren. I redom praviti ceke i havtati korumpirane.

Ali osnovini preduslov za sve, i tvoje i moje pomenuto je SUDSTVO. Djaba sve i da ih uhvate na djelu i da imaju neoborive dokaze ako to neko u Tuzilastvu ili Sudu strpa u ladicu ili jos gore oslobode ga na osnovu "losih vjestaka", "nepropisne procedure pribavljanja dokaznog materijala" ili "nedovoljno dokaza".

Prvo i osnovno, temelj normalne i sredjene drzave je zakonodavstvo oslobodjeno politickih pritisaka i procisceno od "neprofesionalnih" vrsioca funkcija.
Trebamo imati neovisno novinarstvo i medije oni su najbolje oci i usi demokratije,...Pratiti sudenja javno uz dokaze i nezavisne organizacije koje ce medijski i vanstarnacki pomagati u ozdravljenju drustva i ocjenjivati rad sudija uz presude koje bi bile na javnim stranicama uz biografiju sudija a koje bi bodovali i birali gradani od opstinskog do vrhovnog suda BiH time bi se izbjeglo stranacko uplitanje vlasti.Iste bi platili vise od politicara kako bi zastitili integritet suda a svaki pokusaj korupcije ili presuda koje imaju politicku pozadinu medijski ocrniti,.....

Znam da se odnekud mora poci,....Mnogo se smeca,nepravde i gorcine zbog svega nakupilo ovih godina u BH drustvu,.....Obicni ljudi zele promjene ali istinske,Imamo krimose na ulicama koji bodu narod,otimaju,kradu auta i licne stvari policiju bez ovlastenja da ih haps ili ih korumpirano tuzilastvo simbolicno presudi ali niko od sudja ne gubi svoje sidijske diplome zbog svojih propusta,...Kazu nemamo dovoljno kapaciteta u zatvorima,imamo stare napustene kasarne,barake ako treba i satore ograditi ineka pored njih zatvorenici grade nove,iz postojecih otpustiti ekonomske i lakse prekrsioce koji nisu opasnost za sredinu,neka spavaju kucam ali im uvesti radnu obavez da rade na ciscenju korita rijeka,parkova,ulica i slicnih za drustvo opstekorisnih poslova tako bi im radni dan bio popunjen obavezama a nakon toga idu kucama i rade za hranu i to je to,.....

Sa ulica treba pomesti krimose a bolesnike u bolenice,...ne hapsiti one koji trose drogu vec ih evidentirati lijeciti a hapsiti dilere i debelo ih kazniti uz dugorocne zatvorske radne godine,.....Sudstvo i sudije da imenuje narod glasanjem i nevladina udruzenja da ih predlazu i vrijednuju njihvu profesionalnost,a ne politicari za koga rade kao sto je sada a koji ih imenuju pa tako donose presude da se covjeku povraca na iste a time se gubi povjerenje u drusvo i drzavu kao njenunajsvetiju instituciju,......Ne moze sudstvo strpati nekoga u ludnicu ako nije za nje,neovisne agencije bi trebale pratiti rad istih,........

Novinari i mediji su jako bitan segment drustva a glasaci najveca legitiman snaga koja mora biti edukovana i spreman da bira one koji ce im odlucivati o sudbini i buducnosti porodice,drustva i drzave,......
NightSkyWalker

#85 Re: Izbor predsjedavajuceg VM

Post by NightSkyWalker »

Bosnolog,

Dosta si naivan. SDP je pun guzicara kao i ostale stranke. Imaju i oni svoje kriminalce samo se to vjesto krije. I nije ti pametno toliko obozavati SDP kada vlast jos nije ni proradila. Sacekajmo 4 godine pa onda komentarisimo kakvi su vakvi su. :wink:

A sto se tice medija i novinara, pa znamo kakvi kriminalci i hostapleri guraju SDP evo vec deset godina. :wink:
Chmoljo

#86 Re: Izbor predsjedavajuceg VM

Post by Chmoljo »

NightSkyWalker wrote:Bosnolog,

Dosta si naivan. SDP je pun guzicara kao i ostale stranke. Imaju i oni svoje kriminalce samo se to vjesto krije. I nije ti pametno toliko obozavati SDP kada vlast jos nije ni proradila. Sacekajmo 4 godine pa onda komentarisimo kakvi su vakvi su. :wink:

A sto se tice medija i novinara, pa znamo kakvi kriminalci i hostapleri guraju SDP evo vec deset godina. :wink:
svi su isti, niko ne valja. zato je SDA najbolja, jel tako?
Bosnolog

#87 Re: Izbor predsjedavajuceg VM

Post by Bosnolog »

NightSkyWalker wrote:Bosnolog,

Ti ili si ogranicen covijek,ili zlonamjeran sa puno nedemokratskih predrasuda dok ovako komentarises novinarstvo i medije.Niko ne osporava niti brani da otvori sebi svoju medijsku i tve kucu ukljucujuci i vjerske institucije i neka demokratski iznose sve sto imaju ukljucujuci svoje promotivne programe ali neka ih finasiraju oni koji ih zele gledati.Niko nije iznad zakona pa ni stranacki,sudski i vjerski sluzbenici mi moramo biti sekularno i otvoreno drustvo koje ce stititi prie svega ljudska prava koja sa sobom nose pravo na vjerovanje,rad,zivot,kretanje,skolovanje,javnog govora i misljenja i slicno ali ne i zloupotrebu istog sto bi se sankcionisalo ako ima pozadinu diskriminaciju,mrznju,netrpeljivost i slicno sto imao sada masovno ukljucujuci i segregaciju dijece u skolama i drzavnim institucijama koje zapsiavaju jedneicki kleri u svojim etnotorovima a koji pomazu etnostrankama da se odrzavaju na vlasti sve ove godine pa su se toliko osilili u ruralnim sredinama da vedre i oblace zloupotrebljavajuci ono sto rade i predstavljaju kao vjerski i duhovni cinovnici,...

Ja sam protiv da drzava od poreskog novca finansira vjerske institucije ali sam zato da ih sponzoriraju privatne firme i pojedinci i da na taj iznos ne placaju PDV i druge poreske namete ukljucujuci oslobadanje kupovine materijala za gradnju i da budu oslobodeni od istih prilikom prikazivanja svojih donacija u vjerske,sportske,kulturnozabavne i druge humanitarne programe i fondove,.........

Nije uredu pljuvat po ljudima iz SDP-a prije nego su preuzeli mandatske pozicije,..Treba uvazavati volju naroda a posebno one koji su dali glas za promijene a podrska SDP- kao stranackom pokretu socijaldemokratske pravde i gradanske jednakosti je glas za promjene, ;-) ....Moras jedno da shvatis da je SDP najbolji pokret za BiH i gradansko sekularno drusvo u kome ce se voditi racuna o socijalnoj pravdi,vrijednovati sposobnost i znanje a ne podobnost i poslusnost,....Mi smo zemlja koja je poluprotektorat izasla iz rata devastirana na svim poljima od infrastrukture do drustva i njenih gradana,prezivjeli masovna stradanja i prisilnu migraciju stanovnistva sa trecinom koja je zavrsila van BiH a koja je ogroman potencijal za istu,.....
NightSkyWalker

#88 Re: Izbor predsjedavajuceg VM

Post by NightSkyWalker »

Chmoljo wrote:
svi su isti, niko ne valja. zato je SDA najbolja, jel tako?
Ne. SDA je zasluzila da ide u opoziciju. Ali zahvaljujuci politickim igrama ce se opet domoci vlasti. :x
NightSkyWalker

#89 Re: Izbor predsjedavajuceg VM

Post by NightSkyWalker »

Bosnolog wrote:Niko ne osporava niti brani da otvori sebi svoju medijsku i tve kucu ukljucujuci i vjerske institucije i neka demokratski iznose sve sto imaju ukljucujuci svoje promotivne programe ali neka ih finasiraju oni koji ih zele gledati.

Ja sam protiv da drzava od poreskog novca finansira vjerske institucije ali sam zato da ih sponzoriraju privatne firme i pojedinci

Mi smo zemlja koja je poluprotektorat izasla iz rata devastirana na svim poljima od infrastrukture do drustva i njenih gradana,prezivjeli masovna stradanja i prisilnu migraciju stanovnistva sa trecinom koja je zavrsila van BiH a koja je ogroman potencijal za istu,.....
Zasto bih ja otvarao svoju privatnu televiziju :? Ja sam mislio da mi gradjani vec imamo svoju televiziju, FTV, ali sam se naravno prevario. Ta televizija je postala leglo SDP-ovog lopovluka, propagande, i promotivnog programa.

Ako si protiv da gradjani finansiraju vjerske institucije, jesi li isto tako protiv da gradjani finansiraju SDP-ovu propagandnu televiziju FTV??

Slazem se. Mi smo unistena zemlja, i zato je jednim dijelom neposteno kriviti SDA za situaciju u kojoj se nalazimo. Osim sto smo unisteni ratom, mi takodje za svaku odluku moramo imati i glas onih koji su nas u ratu ubijali. na zalost takav nam je sistem.
Bosnolog

#90 Re: Izbor predsjedavajuceg VM

Post by Bosnolog »

NightSkyWalker wrote:
Bosnolog wrote:Niko ne osporava niti brani da otvori sebi svoju medijsku i tve kucu ukljucujuci i vjerske institucije i neka demokratski iznose sve sto imaju ukljucujuci svoje promotivne programe ali neka ih finasiraju oni koji ih zele gledati.

Ja sam protiv da drzava od poreskog novca finansira vjerske institucije ali sam zato da ih sponzoriraju privatne firme i pojedinci

Mi smo zemlja koja je poluprotektorat izasla iz rata devastirana na svim poljima od infrastrukture do drustva i njenih gradana,prezivjeli masovna stradanja i prisilnu migraciju stanovnistva sa trecinom koja je zavrsila van BiH a koja je ogroman potencijal za istu,.....
Zasto bih ja otvarao svoju privatnu televiziju :? Ja sam mislio da mi gradjani vec imamo svoju televiziju, FTV, ali sam se naravno prevario. Ta televizija je postala leglo SDP-ovog lopovluka, propagande, i promotivnog programa.

Ako si protiv da gradjani finansiraju vjerske institucije, jesi li isto tako protiv da gradjani finansiraju SDP-ovu propagandnu televiziju FTV??

Slazem se. Mi smo unistena zemlja, i zato je jednim dijelom neposteno kriviti SDA za situaciju u kojoj se nalazimo. Osim sto smo unisteni ratom, mi takodje za svaku odluku moramo imati i glas onih koji su nas u ratu ubijali. na zalost takav nam je sistem.
FTV je javni servis gradana i svaka stranka ima pristup istoj toj kuci kao i TV BiH a posebni reklamni prostor ili promocija stranke na toj TV kuci se zakupi u vrijeme predizborne kampanje.Uredivacka politika je neovisna a pljuvacina po njoj je ista ona kojom Dodik pljuje po TV BiH jer je zeli unistiti kao i drzavu BiH i istu ne moze politicki kontrolisati kao sto je kupio sve medije u Ausvicu pa mu Kopanja pise dupeuvlakacka pisma,.....Ocito i tebi smetaju neke stvari koje se iznose na FTV-a a mozda i meni nije sve kako zelim od jezika koji je najmanje bosanski ali znam da imaju i Hrvati koji imaju pravo da cuju i svoj jezik pa stoga moramo imati respekta,....Ne znam u cemu je problem i kako je ona stranacka odnosno SDP medijski kontrolisana ili uticajna,....Pretpostavljama da su problem emisije poput dogadaja i sramote iz Gluhe Bukovica,sto je sramota IZ i Cerica jer nije suspendovao lokanog imama protiv koga je bila podignuta pethodno opuznica za pedofiliju da bi pet godina nakon svega stvar kulminirala i medijski pokrivena od strane FTV u kojoj su mnogi pretpostavljam i ti vidjeli SDP zavjeru i najveci problem a ne u IZ i lokanom presudenom imamu,Pa su mnogi u tome vidjeli SDP kontorlisanu medisjsku hajku i zavjeru po riecima IZ peraca Imamovih grijeha i slicne svari a niko ne vidi tragediju te djevojcice koja je prezivjela traume od osudenog Imama,...... :roll:

Ja se pitam zasto se cekalo pet godina i ignorisala sramota i dozvolio rad istog sa istom dijecom,da li je trebala da se digne medijska halabuka kako bi se ukazalo na nakaradnost rada i zastitnicki odnos vrha IZ prema krinimaliziranom Imamu,umjesto da IZ i Ceric stite svoje vjernike i djecu kojima ih roditelju salju i da posalju drugog Imam dok se istraga ne okonca,Oni su slusali lokalnog pedofila koji je nakon pet godina rada pod optuznicom presuden a nakon izrecene presude zavrsio kod Cerica na minderu kojem isti Ceric daje javnu podrsku i tek nakon svega toga nastoji doci do djevojcice i roditelja koji su sve godie bili ignorisani i optuzivani za laznu optuzbu......Odoh u of topik izvinjavam se,......

Tvoja hajka na FTV je ista poput onih iz zakadnohadozeovske Hercegovine kako ona nije glas njihove etnojastrebovske politike,.....Stoga sam rekao da svako moze otvoriti TV kucu ukljucujuci i vjerske institucije i promovisati svoje ideje,programe i duhovnost normalno kao privatna TV kuca i istu neovisno finasirati,......
ravno

#91 Re: Izbor predsjedavajuceg VM

Post by ravno »

Chmoljo wrote:
Diogen_iz_Sinope wrote: Hajmo ovako. Pije vodu donekle i jedna i druga prica. Vladajuce stranke (po pravilu nacionalne) su pratile to pravilo evo svo ovo neko vrijeme. Po tome, pije voda redu da VM bude Hrvat iz Neke Hrvatske stranke.

ne pije vode jer nije pravilo. pravila su zapisana. mi nismo pravni sistem kao što je anglosaksonski da na osnovu precedenta gradimo taj isti sistem.

šta su se dogovarali na svojim imanjima, na teferičima i roštiljčićima ne obavezuje ni državu ni one koje dođu poslije njih. ničim.

poseban je bezobrazluk kada se neko poziva na džentlmenske dogovore, a očekuje ga suđenje za "džentlmensko ponašanje"...

Normala. Vidi bogati, zakoni i pravilnici se primjenjuju samo kad meni odgovara, ako mi ne odgovara, dogovorićemo se. Zato i jeste sranje u državi, što se majmuni vuku po nekakvim zaseocima i kafanama i kao fol pregovaraju u moje ime, a ja pojma nemam šta mi to "moj" sprema. Gdje je bio džentlmenski sporazum u Mostaru kada je sve bilo blokirano tolike mjesece samo da bi Ljubo Bešlić opet bio gradonačelnik, jer eto Hrvati bi dobili slom živaca da im gradonačelnik, ne daj bože, bude balija? E, u Mostaru je HDZ sila i tu ne važe džentlmenski sporazumi - "donji si i šuti". Da ne govorim o "minder političarima" koji bi i svoje dijete prodali kad bi cijena bila odgovarajuća (a moje pogotovo). Ako sam BH patriot, onda to trebam i bukvalno biti - na cijelom prostoru BiH, a ne samo onde gdje sam većina. U suprotnom, naši narodi to zovu kurvaluk. SDP se drži važećih zakona ove zemlje i insistira da se provode, ni manje, ni više. Svako onaj kome to ne odgovara isti je kao i Čović i Dodik, a ako slučajno bude unutar SDP-a devijacija, ta stranka ima snage da svome kaže da ne valja i da se s njim raziđe. Čuj bogati, treba mi biti normalno da otvoreni neprijatelj moje zemlje vodi njenu vladu, pa to je gore nego SM (ne Savjet ministara, nego sado-mazo).
Diogen_iz_Sinope

#92 Re: Izbor predsjedavajuceg VM

ravno wrote:
Chmoljo wrote:

Normala. Vidi bogati, zakoni i pravilnici se primjenjuju samo kad meni odgovara, ako mi ne odgovara, dogovorićemo se. Zato i jeste sranje u državi, što se majmuni vuku po nekakvim zaseocima i kafanama i kao fol pregovaraju u moje ime, a ja pojma nemam šta mi to "moj" sprema. Gdje je bio džentlmenski sporazum u Mostaru kada je sve bilo blokirano tolike mjesece samo da bi Ljubo Bešlić opet bio gradonačelnik, jer eto Hrvati bi dobili slom živaca da im gradonačelnik, ne daj bože, bude balija? E, u Mostaru je HDZ sila i tu ne važe džentlmenski sporazumi - "donji si i šuti". Da ne govorim o "minder političarima" koji bi i svoje dijete prodali kad bi cijena bila odgovarajuća (a moje pogotovo). Ako sam BH patriot, onda to trebam i bukvalno biti - na cijelom prostoru BiH, a ne samo onde gdje sam većina. U suprotnom, naši narodi to zovu kurvaluk. SDP se drži važećih zakona ove zemlje i insistira da se provode, ni manje, ni više. Svako onaj kome to ne odgovara isti je kao i Čović i Dodik, a ako slučajno bude unutar SDP-a devijacija, ta stranka ima snage da svome kaže da ne valja i da se s njim raziđe. Čuj bogati, treba mi biti normalno da otvoreni neprijatelj moje zemlje vodi njenu vladu, pa to je gore nego SM (ne Savjet ministara, nego sado-mazo).
Hmmm, OK. Razumijem vaše stavove i jasni su mi.

Ali, mozemo li se sloziti da ako cemo koristiti iskljucivo "ono sto je napisano", ignorirajuci terminologiju obicajnog prava kao i potrebu za dogovorom, da nigdje u Zakonu i Ustavu ne pise da Stranka sa najviše glasova postavlja mandatara? I to vam je samo obicaj.
Morate biti objektivni pa ako vec forsiramo neko pravilo u jednom slucaju to moramo ispostovati i u ostalim.
Ne mozete reci, "mi ne priznajemo te price o rotaciji", ali u isto vrijeme "mi priznajemo price najjaca stranka = premijer)". Ili cemo priznavati obje price ili cemo raditi iskljucivo po slovu zakona.
ravno

#93 Re: Izbor predsjedavajuceg VM

Post by ravno »

Ma, jarane, sva je priča počela kada je Lagumdžija na startu izjavio da će on biti predsjedavajući VM, znajući tačno (duboko vjerujem) gdje to najviše boli nacionalne stranke i da će to biti jedan od njihovih glavnih problema. Špirić nam je svima zorno pokazao kako to mjesto može fino blokirati svakakve procese, a samim tim i da logično postoji potencijal istog tog mjesta da se sa njega pokrene masa pozitivnih stvari.
Problem je u tome što SDP ima dvije mogućnosti – ili doslovno provoditi politiku socijal-demokratije (prioritet nije kolektivitet, nego čovjek, a kroz njega i njegov kolektivitet, pa bio taj kolektivitet etnos ili Udruženje za podršku peruanskim rudarima) – ili se pretvarati u stranku tipa SNSD – formalno nositi ime, a faktički biti nacional-socijalisti.
SDP izgleda bira ovu prvu varijantu, unatoč perfidnim optužbama da je u biti bošnjačka stranka, a samo žešći kompleksaš može tvrditi da kod Bošnjaka postoji institucija, tajno društvo ili neko vrhovno nacionalno tijelo koje je toliko moćno da i nanama sa crvenom jamenijom može šapnuti i narediti da glasaju za SDP.
SDP bi negirao smisao svoga postojanja kada bi pristao da sa nacionalnim stranka razgovara na njihovim premisama, jer je on po svojoj definiciji njihova suprotnost. Kako god to zvučalo nacionalistima, zašto bi SDP svome članu Željku Komšiću uskratio mogućnost biranja na pozicije samo zato što je ovaj Hrvat? Ili Zlatku Lagumdžiji jer je Bošnjak? Onda bi bio SNSD!
Možda je ovo pitanje (na Komšićevom primjeru) najbolje objasnio Boris Dežulović:
«Kad bi se u Peruu, Indoneziji ili Velikoj Britaniji nekim čudom dogodilo, na primjer, da jedna stranka stane nagovarati članove druge da ne glasaju za svoga kandidata, već ostanu kod kuće, ako već ne mogu glasati za njihovog, bilo bi to zaista bizarno demokratsko čudo, od onih koji se događaju samo u američkim filmskim komedijama, u kojima političari polude pa iznebuha postanu iskreni. U stvarnom životu, dakle negdje izvan Bosne i Hercegovine, takvi bi političari već poslijepodne bili na psihijatrijskim pretragama, a javnost bi se još mjesecima zabavljala polemikama između onih što su oduvijek za bavljenje politikom tražili liječničke potvrde o uračunljivosti, i onih što hvale demokratska načela po kojima i budala ima pravo birati i biti izabran.

U stvarnom životu i stvarnom svijetu takve su stvari nezamislive, jer nijednog čuda nema da se takvim nekim čudom to zaista i dogodi. U Bosni, međutim, samo čuda ne nedostaje - Bosna i Hercegovina je, što bi rekao Bosno-i-Hercegovac Antun Branko Šimić, "čuđenje u svijetu" - pa se našlo tako i jedno da čelnicima HDZ BiH padne na pamet upravo to: apelirati dakle na suparničke glasače da na izborima ostanu kod kuće. Čudo, shvatili ste dosad, nije u tome da je nekome u Bosni palo na pamet pozvati "protivničke" birače da apstiniraju, već što je tako kolosalno glupa ideja u padu uspjela uopće pogoditi tako malenu pamet.

"Poštovani birači Željka Komšića bošnjačke nacionalnosti,

Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine, u okviru političkog realiteta, ozbiljno promišlja i traži modalitete uređenja Bosne i Hercegovine kakva bi odgovarala svim narodima i građanima koji u njoj žive", kaže se na početku dramatičnog apela bosanskohercegovačkog HDZ-a, kojim se "poštovani birači Željka Komšića bošnjačke nacionalnosti" pozivaju da dokinu "izbornu praksu iz 2006. godine koja omogućuje Bošnjacima izbor hrvatskog člana Predsjedništva BiH", te upućuje "apel biračima bošnjačke nacionalnosti da omoguće Hrvatima u BiH pravo na biranje svog legitimnog predstavnika".

Kako bi "poštovani birači Željka Komšića bošnjačke nacionalnosti" omogućili "Hrvatima u BiH pravo na biranje svog predstavnika"? Lako: "suzdržavanjem od glasovanja za SDP-ova kandidata Željka Komšića". Zašto bi se, međutim, "poštovanim biračima Željka Komšića bošnjačke nacionalnosti" sada iznenada valjalo "suzdržati od glasovanja za Željka Komšića"? Zato što će time "učiniti snažan politički iskorak za stabilniju i bolju Bosnu i Hercegovinu".

Valja ukratko ponoviti, za one koji se boje da nisu najbolje razumjeli: HDZ BiH poziva glasače Željka Komšića - dakle one koji su za Željka Komšića glasali kako HDZ-ov kandidat ne bi bio član Predsjedništva BiH - da se suzdrže od glasanja za Željka Komšića, kako bi HDZ-ov kandidat bio član Predsjedništva BiH. Što bi rekao drugi jedan Bosno-i-Hercegovac Aleksa Šantić - "ostajte doma, predstavnik tuđeg entiteta/neće vas predstavljat kao onaj prije/jebeš člana Predsjedništva bez identiteta/gdje svoga nema i gdje brata nije".

Zašto bi pak "poštovanim biračima Željka Komšića bošnjačke nacionalnosti" - kakvi god bili i kakav god bio Željko Komšić - uopće stalo do "stabilnije i bolje Bosne i Hercegovine"? Recimo da je to jasno, barem u onom dijelu gdje im je stalo do bilo kakve, pa makar i stabilnije i bolje Bosne i Hercegovine. Zašto bi, međutim, do Bosne i Hercegovine, a naročito bolje i stabilnije, stalo Hrvatskoj demokratskoj zajednici - to je možda pravo, u svakom slučaju pravije pitanje.»
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#94 Re: Izbor predsjedavajuceg VM

Post by PipiDugaDevetka »

ravno wrote:Valja ukratko ponoviti, za one koji se boje da nisu najbolje razumjeli: HDZ BiH poziva glasače Željka Komšića - dakle one koji su za Željka Komšića glasali kako HDZ-ov kandidat ne bi bio član Predsjedništva BiH - da se suzdrže od glasanja za Željka Komšića, kako bi HDZ-ov kandidat bio član Predsjedništva BiH. Što bi rekao drugi jedan Bosno-i-Hercegovac Aleksa Šantić - "ostajte doma, predstavnik tuđeg entiteta/neće vas predstavljat kao onaj prije/jebeš člana Predsjedništva bez identiteta/gdje svoga nema i gdje brata nije".
Zašto bi pak "poštovanim biračima Željka Komšića bošnjačke nacionalnosti" - kakvi god bili i kakav god bio Željko Komšić - uopće stalo do "stabilnije i bolje Bosne i Hercegovine"? Recimo da je to jasno, barem u onom dijelu gdje im je stalo do bilo kakve, pa makar i stabilnije i bolje Bosne i Hercegovine. Zašto bi, međutim, do Bosne i Hercegovine, a naročito bolje i stabilnije, stalo Hrvatskoj demokratskoj zajednici - to je možda pravo, u svakom slučaju pravije pitanje.»
Sjajno! :thumbup:
Alajčauš @ravno,
Ravno u sridu!

Neka se pripremi alajčauš Željko Komšić,...!
Diogen_iz_Sinope

#95 Re: Izbor predsjedavajuceg VM

@ravno

Haj' da ne "quotam" tvoj post, ode ovaj "internetski papir". Slazem se sa tvojim postom i velikoj većini.

Jedina mala opaska je na tvoj pocetak teksta. Ja bih radije shvatio Zlatkovo forsiranje premijra BiH na dosljednosti socijaldemokratije i gradjanske opcije nego da naudi nacionalistima.
Znaci razmisljanje se usmjerava na isticanje pozitivnog - znaci jacanje gradjanske svijesti i snaga kao, u najmanju ruku jednakog onoj nacionalnoj svijesti. Ovim hocu reci. Dragi predstavnici nacionalnih stranaka, pomirite se da vui vise niste jedini faktor u BiH vec da od sada pa nadalje i ubuduće tu je i gradjanska svijest koje vise ne mozete ibiti ni iz kakvih kalkulacija.
Upravo ono sto je i radio SDP u predizbornoj.
StupskaBitanga

#96 Re: Izbor predsjedavajuceg VM

Post by StupskaBitanga »

samo se nadam da će SDP biti istrajan i da jedini ustupak bude npr Anto D. umjesto Z.K
ravno

#97 Re: Izbor predsjedavajuceg VM

Post by ravno »

@ Diogen_iz_Sinope

Slažem se s tobom, mada mi misli nisu išle u tom pravcu, tj. da je Lagumdžija u momentu davanja izjave bio "opsjednut" time da napakosti nacionalistima.
Mi ovdje imamo radikalne nacionalizme, čiji je krajnji cilj nestanak onog drugog, ratom ili mirom. Nešto se mijenja samim tim da onaj dio bošnjačkog biračkog tijela koji glasa za Lagumdžiju, Komšića i ostale ne daje svoj glas isključivo Bošnjaku samo zato što je Bošnjak, već svjesno rizikuje (u ime svoje i budućnosti svoje djece) i daje glas "onom drugom" vjerujući da će ga taj zastupati kao i sebe samoga. Oni ne žele razmišljati kako će sada Komšić i Radmanović udruženo udariti po Bošnjacima, jer bi onda paranoja dovela do negiranja bilo čega dobrog na ovom svijetu. Okorjelim nacionalistima se ovo ne može objasniti, jer se drže stare "istine": lopov se najviše boji da ga ne pokradu, varalica da ga ne prevare.....oni misle da svako mjeri njihovim aršinima.
nikad_vise

#98 Re: Izbor predsjedavajuceg VM

Post by nikad_vise »

Bosnolog wrote:
Da bi povecali broj clanova i glasaca te prosili stranku na cijelom prostoru BiH i tako dobili simpatije istih morali bi u ovom mandatu preko sudstva raditi sve da se pohapse kriminalizirane tajkune,procesuirati ih i oduzeti im opljackanu i protuzakonito stecenu imovinu,....Oni plase svoje etno torove pricom o etnickoj ugrozensti i majorizaciji dok podebljavaju svoja bogastva i bankovne racune,....Obicni smrtnici ne mogu da isprave glave i pogledali dalje kako bi uvidjeli siru sliku od trazenja mrvica da bi prezivjeli svakodnevnu surovu egzistencijalnu realnost,.....Oni plase svoje glasace SDP-m izlizanim ublehama kao se radi o ostatcima komunjara i slicnim glupostima koje im nece moci vise prodavati osim onima koji nemaju dovoljno siroku viziju i shvate da je Socijaldemokratija jedna od najacih stranaka zapadnokapitalistickih drustava u kojima nikada nija bilo komunista i komunizma i da im etnovjerska prava niko ne moze uskratiti i da je jedini put i nacin osiguravanja istih kada je covijek kao individua pred zakonom zasticen u uredenoj drzavi apsolutnih sloboda i prava sa svim bez obzira gdje zivjel,..Kada je zasticen pojedinac onda je zasticen i kolektivitet etnicka pripadnost,nacionalni i svaka druga osobenost,......

Nema opravdanja za lose stanje tamo gdje se imaju vlast, posebno treba obilaziti one koji su malobrojniji i povratnickoj populaciji i pomoci im preko svojih isturenih stranackih ogranaka da opstanu i ojacaju za svo vrijeme vladavine kao i rijesavanej pitanja i problema najranjivije populacije i paralelno radit na kresanju administracije od ukidanja privatnih vozaca,kafe kuharica,nepotrebnih sekretarica, raditi na jacanju ekonomje,jacanju izvoza te jacanju i zastite domace proizvonje.Takode olaksati otvaranje privatnih malih poduzetnstva i kompanija jer male kompanije su najveci generatori poslova i ekonomski stubovi zapadne privrede odaklse su ibire najveca stopa poreskih prihoda,.....

Zapamtite da u mnogim zapadnim zemljama se otvaraju komanija za par dana dok se u nekim zemljama kompanija otvori u istom danu ovisno o vrste biznisa,.Za korporacije je malo duzi proces ali dobijes privremenu dozvolu dok ne dobijes zvanicnu registraciju firme,.......Klima poslovanja je jako bitna za ulaganje u privredu jedne zemlje,......

Srezati korupciju i kriminal koristeci svoje ubacene ljude i korupcionolovce,......primjera radi MUP-posalje svog covijeka u civilu kao obicnog vozaca koji namjerno napravi prekrsaj i pokusa podmititi policajca,.Kada ovaj uzme novac umjesto izricanja prijave sto je dovoljno da izgubi posao isti dan kada dode kod sefa u stanicu uz dokaze koje dobije u meduvremenu po mogucnosti video i audio zapis koji bi imali sa sobom(male skrivene kamere),.Da se to desi u par gradova i da ostane nekoliko policajaca u jednom danu bez posla nakon toga niti jednom ne bi palo na pamet da to radi nego bi hapsili one koji bi ih pokusali podmititi kako to cine u zapadnorazvijenim i demokratskim zemljama,.....

Tako vazi i za otkrvanej dilera droge na ulicama,.......Odlazak kod ljekara u bolnicama,da se uhapsi neko od doktora ili medicinskog osoblja i izgubi posao zbog uzmanja mita od tajnih inspektora koji bi se predstavljali kao pacijenti takode na univerzitetima preko studenata a posebno studentica koje bi imale video ili prislsna pomagal da se korumpirana stoka ocisti iz drustva pa to sve medijski i sudski rasklinkati,.......Drzave firme uzimaju mito za zaposljavanje sto je javna tajna,.......zato smo na vrhu zemlja Evrope i svijeta po korupciji i losoj poslovnoj klimi a kada imas taj problem niko ozbiljan ne zeli ulagati u takvoj zemlji,.......

Takode i revizije laznih borackih i invalidnina a koji nisu invalidi kako im stoji u kupljenim nalazima,.....pa se isti prate sto rade i ide u trag ko im je dao invalidnost,.....itd,.......Neko ce reci pa ti uvodis pilicijsku drzavu ne vec obrnuto dobili bi ogromnu podrsku od obicnih glasaca i gradana kada bi se cistila mafija i korupcija koja nagriza drustvo kao korozija zeljezo,.....Korupciju i kriminal treba poceti cistiti s vrha iz stranackih ureda i tajkunsko mafijaskih udruzenja i kompanija,......
bosnolog..ideja je i vise nego dobra..al moram ti priznati da je jako smijesna i komicna..koga ce SDP procesuirati..pa taj isti SDA koji bi oni trebali prvo staviti pod lupu pravde ide s njima u koaliciju..taj isti SNSD koji je olicenje lopovluka i fasizma ce biti s njima u koaliciji..ko je ovdje budala..jedino ako ne ciljas na clanove SBB i ostalih manjih stranaka..i njih treba svakako al lopovske masinerije poput SDA,SNSD,HDZBIH i slicno su i stvorile ovo danasnje kriminalno i korumpirano drustvo a s njima SDP mora ici ruku pod ruku..ne krivim SDP sitvacija jest takva da oni nemaju bas mogucnosti za izbor al da ce oni rijesiti i jedan slucaj korupcije siguran sam da nece..sve je to mit i iluzija..samo ce se podijeliti fotelje i ne diraj ti mene necemo mi tebe..jedni ce uzjahat elektro privredu,drugi telekom,treci razvojnu banku i to je to..samo ce doci do promjene dresova na celu drzavnih kompanija..
Bosnolog

#99 Re: Izbor predsjedavajuceg VM

Post by Bosnolog »

nikad_vise wrote:
Bosnolog wrote:

bosnolog..ideja je i vise nego dobra..al moram ti priznati da je jako smijesna i komicna..koga ce SDP procesuirati..pa taj isti SDA koji bi oni trebali prvo staviti pod lupu pravde ide s njima u koaliciju..taj isti SNSD koji je olicenje lopovluka i fasizma ce biti s njima u koaliciji..ko je ovdje budala..jedino ako ne ciljas na clanove SBB i ostalih manjih stranaka..i njih treba svakako al lopovske masinerije poput SDA,SNSD,HDZBIH i slicno su i stvorile ovo danasnje kriminalno i korumpirano drustvo a s njima SDP mora ici ruku pod ruku..ne krivim SDP sitvacija jest takva da oni nemaju bas mogucnosti za izbor al da ce oni rijesiti i jedan slucaj korupcije siguran sam da nece..sve je to mit i iluzija..samo ce se podijeliti fotelje i ne diraj ti mene necemo mi tebe..jedni ce uzjahat elektro privredu,drugi telekom,treci razvojnu banku i to je to..samo ce doci do promjene dresova na celu drzavnih kompanija..

Koaliciju sa SDA treba usloviti procesuiranjem i oduzimanjem imovine od svih onih koji su dosli do imovine krimo ilegalnim putem,....Niko nije iznad zakona bez obzira o kome se radilo,.....Tim stvarima treba se baviti pravosude i finansisjke sluzbe na svim nivoima,.....Svi imovinski podatci nekretnina moraju biti javni i dostupni svima sa transakcijama i iznosima koji su uplaceni na dan preuzimanaj vlasnistva nad imovinom firmama i slicno,.......Ukoliko odbiju podrzati takve zakone treba ih javno etiketirati i medijski unistiti do sledecih opstinskih izbora koji su za dvije godine,.......
hercegovac_pravi

#100 Re: Izbor predsjedavajuceg VM

Post by hercegovac_pravi »

ravno wrote:@ Diogen_iz_Sinope

Slažem se s tobom, mada mi misli nisu išle u tom pravcu, tj. da je Lagumdžija u momentu davanja izjave bio "opsjednut" time da napakosti nacionalistima.
Mi ovdje imamo radikalne nacionalizme, čiji je krajnji cilj nestanak onog drugog, ratom ili mirom. Nešto se mijenja samim tim da onaj dio bošnjačkog biračkog tijela koji glasa za Lagumdžiju, Komšića i ostale ne daje svoj glas isključivo Bošnjaku samo zato što je Bošnjak, već svjesno rizikuje (u ime svoje i budućnosti svoje djece) i daje glas "onom drugom" vjerujući da će ga taj zastupati kao i sebe samoga. Oni ne žele razmišljati kako će sada Komšić i Radmanović udruženo udariti po Bošnjacima, jer bi onda paranoja dovela do negiranja bilo čega dobrog na ovom svijetu. Okorjelim nacionalistima se ovo ne može objasniti, jer se drže stare "istine": lopov se najviše boji da ga ne pokradu, varalica da ga ne prevare.....oni misle da svako mjeri njihovim aršinima.
Da pojednostavim bez namjere da uskačem u komunikaciju....ovako..Bošnjaci glasaju za ideju a ne za čovjeka. Rezultati ovih izbora to zorno pokazuju.
Post Reply