Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Locked
Korisničkoime

#3701 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by Korisničkoime »

_BataZiv_0809 wrote:
Korisničkoime wrote: @Zviz se boji da ce mu umnjiti socijalnu pomoc. Ma jah Zap.Evropa sve kriva, ljudi se na krivi nacin idealiziraju mi Bosnje opcenito Balkanci, Afrikanci, Azijati imamo pravo praviti sranja do mile volje ali nista eto pogrijesili i tako to medutim ako ovi iz Zap.Evrope pogrijese nekad negdje u toku svoje dugogodisnje historije odmah su kurve i najgori. Dok je Slobi bio na vlasti svi Boga molili da ih Ameri bombarduju ubiju Boga u njima, proklinjali Evropu jer se usteze to uraditi kad su Ameri poceli rokat svima nam dragi medutim kad Ameri ili EU odluci negdje drugo intervenirati Bosnjes su prve koje negoduju, proklinju glume politicke geostratege.
Ja znam jedno da se nadem u kakvom sranju radije cu se prepustiti Njemackoj nego nekim istocnoevropskim fukarama
Pa dobro, ima nauka koja se zove istorija i koja nas uci sta je radila ta Evropa tokom stotina godina.

I cinjenica da nam je drago sto je zlocinac Slobo dobio po pi*ki od Amerike, ne znaci da automatski mislimo da je Amerika svetica koja nikad nikog nije ruzno pogledala.

Ni u Pepeljuzi nisu stvari tako crno bijele :zzzz:
Ako je nekad Njemacka zajebala u proslosti to uopste ne umanjuje njezinu pozitivnu ulogu danas ili neku pozitivnu radnju. Ali ne mi volimo pametovati kakvi su oni BILI. Svetica ili svetaca u svijetu nema imaju samo zemlje sa zajednickim i suprostavljenim interesima, ja sam uvijek za to da sa SAD imamo zajednicke interese.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#3702 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by _BataZiv_0809 »

Korisničkoime wrote: Ako je nekad Njemacka zajebala u proslosti to uopste ne umanjuje njezinu pozitivnu ulogu danas ili neku pozitivnu radnju. Ali ne mi volimo pametovati kakvi su oni BILI. Svetica ili svetaca u svijetu nema imaju samo zemlje sa zajednickim i suprostavljenim interesima, ja sam uvijek za to da sa SAD imamo zajednicke interese.
Kako je to samo vizionarski. Slijedimo Sadama, Gadafija i Pinocea :D
Last edited by _BataZiv_0809 on 11/09/2015 21:08, edited 1 time in total.
SaNsEo

#3703 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by SaNsEo »

Bojim se da se uveliko pocelo manipulirati s ovim ljudima i njihovom situacijom.To sta se desava u drzavi iz koje dolaze je zalosno , ali vecina nji se trenutno pocinje ponasati kao emigraniti a ne izbjeglice.Upravo zbog toga se i desava ovo sto se desava. Ok izbjegli su u Tursku tu je vec previse izbjeglica i pokusavaju naci neku alternativu jer su zivotni uslovi losi... Ali ovo sto se trenutno desava u Europi daje sve vise i vise pravo ovima sto i pocinju nazivati emigrantima a ne izbjeglicama...
Dobro Madzari su losi to stoji, ali sve nakon madzarske je emigracija a ne spasavanje zive glave... Niko mi nemoze reci da im je u Austriji ugrozen zivot i prava, pa onda idu dalje kroz Njemacku nevalja ni to ,,, hajmo dalje eto nas u Danskoj i tu promjenjana vlada i Danska koja je za mnoge zemlja blagostanja nevalja ni to ( nekad se mjesecno dobijalo min 850 € cim dobijes azil sad se dobije 550€ nevalja ni to ) ,,, hajmo dalje u Svedsku tamo je jos bolje ... ali jok u Norveskoj je nafta blago mozda da idemo tamo a sta o Finskoj tamo je "najboljije" .....
Koliko god suosjecao s tim ljudima koji su izvukli zivu glavu zbog rata kojeg smo i mi Bosanci na svojoj kozi dozivjeli ovakvo ponasanje ovi izbjeglica ima vrlo negativan utjecaj na domace stanovnistvo u vecini zemlja u koje ovi ljudi pristizu.

Ostala mi u glavi slika koju sam neki dan vidio na jednom portalu . Jedan vodza skupine "izbjeglica/emigranata" predvodi kolonu koja je blokirala autoput u ruci mu Iphon 6 i koristi google maps da ga navigira prema sjeveru... :-)
tututuuuu

#3704 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by tututuuuu »

Gojeni H wrote:
tututuuuu wrote:Pa bas to. Ovdje nisu samo sirijci, Iracani itd... Ovdje se svi slepaju. nije ni bitno ko je, rade probleme. To su kulture koje je nemoguce integrirati osobito u ovolikim brojkama.

Joj tragedije i ove crkvice. :-)
Zaista si nevjerovatan lik. Ali kome Svevisnji Bog ne osvijetli put taj ga nikada nece pronaci.

- Prvi video, Italija. The Economist je prije otprilike mjesec dana objavio jedan opsiran clanak gdje objasnjava kako Mafija zaradjuje novac gradeci izbjeglicke kampove ispod svakog standarda. Dalje se u izvandrednom istrazivackom clanku objasnjava kako je Mafiji u interesu da sto vise imigranata dodje u juznu Italiju. U nekim drugim tekstovima ali i na TV je u vise navrata objasnjeno na koji nacin funkcionise organizovano ropstvo na plantazama na jugu Italije.

- Video sa francuskom gospodjom. Dok neko vidi veliku dobrotu, zrtvu i strpljivost ove gospodje kojoj je jasno da ce u svakoj ranjivoj podzajednici uvijek biti grabezljivaca koji su jaci i prodorniji od onih koji su slabiji, ti vidis samo "nezahvalne imigrante". Oni Sudanci su sa juga, koji su mahom krscani ili animisti a ne muslimani.

- Dok neko u slici crkve, koju je neko istinskom ljubavlju bio spreman da napravi od bijednog materijala, vidi istinsku vjeru i posvecenost ljudi koji i u ovakvim uslovima vide potrebu da se mole, a mozda samo sastaju u miru barem na sat vremena, te nadati je se govore o dobroti i ljubavi, ti vidis nesto lose u tome.

Mrzi, to ti niko ne moze zabraniti, ali mrznju nemoj prosipati na ovom forumu. Tebe je ustvari strah. Strah te je novog i drugacijeg.
Ako si u Hrvatskoj nema potrebe da te bude strah, jos niko nije izrazio zelju da ide tamo.

A sta je sa Spanjolskom, a? A? :D

Ako grijesim s klipovima, ispravite me. To je nasumicno postavljeno, vjerujem da ima svega, al i takvih klipova ima koliko hoces a i znam po svojima gore da dobar dio tih ljudi je iz nekog drugog svijeta.

Sto se humanitarke tice, nisam ja rekao da su nezahvalni, to klip govori. Mislim, kako kazu, pobjegli od gladi, i sad, sta? Hrana ispod standarda kaze. Pa bio sam i ja izbjeglica.

Ma ne mrzim uopce. Naprotiv, i sam bi pomogao koliko mogu uplakanoj djeci, al jednostavno mislim da ovo nije izbjeglicka kriza, vec cirkus, pa tako i ove bogomolje. Bogu se uvijek mozes pomoliti, na bilo kojem mjestu, ako imas zelju. Ja necu zaliti ljude koji zive kako zive u Francuskoj iz jednostavnog razloga sto ne zele da se tamo registriraju kao izbjeglice, jer im jedna Fra. nije dovoljno dobra, vec hoce u UK. Je li se puca u Fra., a UK im ne da ulazak? Ne bih rekao.

Ovo je ocito odavno preraslo u migracije iz ekonomskih razloga, a ne da se sklonim na sigurno gdje cu imati krov, krevet, hranu i lijecnicku skrb.

Postoje granicni prijelazi, postoje pravila nekakva, evidencije, a ne da se prelazi gdje, ko i kako god hoce a samo da bi se dokopali najizdasnije drzave. Orban je u potpunosti u pravu sa ovom ogradom, pa sve da mediji siluju od jutra do sutra sa slikama uplakane djecice pred ogradom koja su u stvarnosti po svemu sudeci potpuno zasjenjena vojno sposobnim muskarcima. Na kraju krajeva, i Srbija je potpuno sigurna zemlja, a i Makedonija, Grcka, a i Turska.

Opet kazem, to je moje misljenje, ne mrznja. Najlakse je lijepiti te ad hominem etikete.
Last edited by tututuuuu on 11/09/2015 21:39, edited 4 times in total.
biscanka2

#3705 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by biscanka2 »

SaNsEo wrote:Bojim se da se uveliko pocelo manipulirati s ovim ljudima i njihovom situacijom.To sta se desava u drzavi iz koje dolaze je zalosno , ali vecina nji se trenutno pocinje ponasati kao emigraniti a ne izbjeglice.Upravo zbog toga se i desava ovo sto se desava. Ok izbjegli su u Tursku tu je vec previse izbjeglica i pokusavaju naci neku alternativu jer su zivotni uslovi losi... Ali ovo sto se trenutno desava u Europi daje sve vise i vise pravo ovima sto i pocinju nazivati emigrantima a ne izbjeglicama...
Dobro Madzari su losi to stoji, ali sve nakon madzarske je emigracija a ne spasavanje zive glave... Niko mi nemoze reci da im je u Austriji ugrozen zivot i prava, pa onda idu dalje kroz Njemacku nevalja ni to ,,, hajmo dalje eto nas u Danskoj i tu promjenjana vlada i Danska koja je za mnoge zemlja blagostanja nevalja ni to ( nekad se mjesecno dobijalo min 850 € cim dobijes azil sad se dobije 550€ nevalja ni to ) ,,, hajmo dalje u Svedsku tamo je jos bolje ... ali jok u Norveskoj je nafta blago mozda da idemo tamo a sta o Finskoj tamo je "najboljije" .....
Koliko god suosjecao s tim ljudima koji su izvukli zivu glavu zbog rata kojeg smo i mi Bosanci na svojoj kozi dozivjeli ovakvo ponasanje ovi izbjeglica ima vrlo negativan utjecaj na domace stanovnistvo u vecini zemlja u koje ovi ljudi pristizu.

Ostala mi u glavi slika koju sam neki dan vidio na jednom portalu . Jedan vodza skupine "izbjeglica/emigranata" predvodi kolonu koja je blokirala autoput u ruci mu Iphon 6 i koristi google maps da ga navigira prema sjeveru... :-)

Gledam sinoc, socijalna radnica koja u izbjeglickom smjestaju u Berlinu radi rece - smjestili mo ih,obukli, nahranili ,
sutradan kad su na registrovanje trebali, nestali su. Mi neznamo ni ko su ni gdje su. Neznamo koga i koliko u zemlji imamo.
Nesto se pod hitno uciniti mora inace cemo kasnije velike posljedice imati. :cry:
Korisničkoime

#3706 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by Korisničkoime »

_BataZiv_0809 wrote:
Korisničkoime wrote: Ako je nekad Njemacka zajebala u proslosti to uopste ne umanjuje njezinu pozitivnu ulogu danas ili neku pozitivnu radnju. Ali ne mi volimo pametovati kakvi su oni BILI. Svetica ili svetaca u svijetu nema imaju samo zemlje sa zajednickim i suprostavljenim interesima, ja sam uvijek za to da sa SAD imamo zajednicke interese.
Kako je to samo vizionarski. Slijedimo Sadama, Gadafija i Pinocea :D
Evo nas opet geopoliticki strucnjaci. Jesu ljudi svjetska sila br.1, jel bi nam mogli biti od koristi, jesul nam prije bili od koristi, jel ih bolje imati na svojoj strani nego na protivnickoj. Ali neeeeee hajmo se mi praviti pravednicima i mucenicima.
U svakom slucaju mrski zapada barem vecina istog se ponovo pokazuje u boljem svjetlu od istocnjaka.
Ovdje imamo humanitarnu krizu koju je vecina zatekla potpuno nespremne. Medutim postupanje Madarske i vecine njihovog drustva granici sa kolektivnom paranojom.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#3707 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by _BataZiv_0809 »

Korisničkoime wrote: Evo nas opet geopoliticki strucnjaci. Jesu ljudi svjetska sila br.1, jel bi nam mogli biti od koristi, jesul nam prije bili od koristi, jel ih bolje imati na svojoj strani nego na protivnickoj. Ali neeeeee hajmo se mi praviti pravednicima i mucenicima.
U svakom slucaju mrski zapada barem vecina istog se ponovo pokazuje u boljem svjetlu od istocnjaka.
Ovdje imamo humanitarnu krizu koju je vecina zatekla potpuno nespremne. Medutim postupanje Madarske i vecine njihovog drustva granici sa kolektivnom paranojom.
Samo sto oni odlucuju jesi li ti na njihovoj strani, a ne ti :D Istorija pokazuje da se to zna preko noci promijeniti :evil:
Ali Kemal

#3708 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by Ali Kemal »

Korisničkoime wrote:Ako je nekad Njemacka zajebala u proslosti to uopste ne umanjuje njezinu pozitivnu ulogu danas ili neku pozitivnu radnju. Ali ne mi volimo pametovati kakvi su oni BILI. Svetica ili svetaca u svijetu nema imaju samo zemlje sa zajednickim i suprostavljenim interesima, ja sam uvijek za to da sa SAD imamo zajednicke interese.
i ja sam ako se interesi poklapaju, medjutim to cesto jednostavno nije moguce, SAD je previse daleko.
Izbjeglicak kriza ce tesko pogoditi Evropu, koliko god mi je zao tih ljudi, ovakva invazija je nesto nevidjeno do sada.
Odgovor na invazije na LIbiju i Irak, a i Siriju na neki nacin. Vjerovatno nije niko racunao na ovako nesto. I jos nesto, zbog mladosti vecina izbjeglica vrijedi za dvojicu.
Sve u svemu vrlo negativno za EU.
putokaz1

#3709 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by putokaz1 »

Razlika između ''Jugoslovenskih'' izbjeglica i Azijsko-Afričkijh je u to što su se naše izbjeglice nadale povratku,brzom povratku kući,vraćanju starog dobrog ''Titoističkog'' načina života,završiš školu dobiješ poso,dobiješ stan,imaš sve plate i sva moguća osiguranja,zdravstveno-besplatne lijekove,socialno,penziono,imaš beplatno školstvo,pravnu i svaku drugu sigurnost
Azijci i Afrikanci znaju da od njihovih zemalja nakon pada režima(Gadafi,Husein...) nema ništa i ne planiraju se vratiti
Tada 90 tih nije bilo internet komunikacije i nije narod bio upoznat s životom na zapadum naši su vjerovali da žive u idealnoj državi dok ovi novi imigranti znaju preko neta da da su rođeni u nečemu što nije država
Našu državu smo navodno uništili mi uz pomoć sa strane a njihove nazovi države su uništili SAD,Francuska itd
Kod nas u BIH 96 se spominjalo POVRATAK POVRATAK želja je bila ali okolnosti su bile drugačije ko se i vratio poslije 2000tih je opet otišao
SaNsEo

#3710 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by SaNsEo »

Ja nesmijem ni pomisliti sta ce se desavati kad se eto mozda nekad situacija odakle ovi ljudi dolaze pocne smirivati i kad neke drzave budu htjele da i vrate. Kakvi ce to strajkovi gladzu , bojkoti ,opstrukcije da budu.
Jer ako su im valjali price da je samim dolaskom u neku od evropski zemlja zagarantovan i ostanak u istoj to je velika zabluda.Jer niko im nemoze garantovati da ce svi da dobit pozitivan ogdovor o azilu ili nekoj humanitarnoj dozvoli boravka.
Challenger__

#3711 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by Challenger__ »

Iz teksta:

Image

Gigantsko šatorsko naselje za tri miliona ljudi je prazno, jer elite iz Kraljevine Saudijske Arabije, Katara, Emirata, Kuvajta i Bahreina ne žele već petu godinu da primaju sirijske izbjeglice.

Da dodam, kao Izrael i USA.

Ali, itekako svi zajedno (USA, Izrael, Zalivske monarhije) rade na stvaranju haosa na BI a sada vidimo i u Evropi.
Bodkin

#3712 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by Bodkin »

Dzaba pisati. Ne kontaju ljudi da ne mozes primiti stotine hiljada ljudi preko noci u uredjen sistem. Jednostavno ne ide. Prvo sto ce se srusiti je sengenski sistem koji ce donijeti milijarde stete ekonomiji. Drugo sigurnost. Imas jebote neregistrovano stanovnistvo u drzavi alooo. Jasno mi je da treba primiti sve ljude iz zaracenih podrucja kao sto su sirija ili irak. Ali pakistan? Egipt? Mislim o cemu pricamo. Pa sto bosance ne krenu primati onda?

Morao se otvoriti jedan celiki azilantski centar gdje bi ostajali da se registruju ti ljudi. Ne znam. Rekao sam davno da je evropa i evropsko jedinstvo svakako na niskim granama i da ce je ovo samo poljuljati. Ali jok. Daj spominji gadafija, imperijalizam, fasiste i ostalo
Moenx

#3713 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by Moenx »

Molim vas lijepo ovdje se radi o jednoj dozi hladnoci ako ne i ksenofoboije koja je prisutna na forumu
Zasto izbjeglice kroce na tlo Evrope
MOzda zato sto ipak Evropa je mjesto gdje mogu doci do izrazaja ogu se skolovati i odatle pomoci svojim zemljama
Trebamo ovdje da pomenemo mnoge postavke koje se zanemaruju
Prije svega Sirijci nisu Arapi, zivjeli su prije rata u drustvima koje je bilo i djelomice sekularno na kraju krajeva islamisti koji se pojavljuju na stranama govore u prilog tome kako vjerska ideologija nije bas bila apsolutno zastupljena u mnogim arapskim zemljama
DAkle njihov progon i odlazak u velikoj mjeri je politicki progon dakle oni se ne odlucuju za Iran Arabiju SAaudijsku Tursku jer bi im boravak u tim zemljama znacio svrstavanje na jednu stranu da li sunita da li Turske i njezinih ciljeva da li Irana
MOzda mnogi zele jednostavno izaci iz te price i u otvorenim drustvima pronaci bar mogucnost pa i laznu da bi opstali i da bi se izborili za normalnu zemlju
MOzda na taj nacin mogu pomoci ne samo sebi nego i sebi i svojim zemljama
Nazalost zemlje poput Madzarskeili Makedonije su pokazele sraman odnos, ali avaj sta ocekivati od onih koji su uvijek bili u zapecku svih istorijskih tokova i politika , zar da od njih postane plemenito
TEsko moguce
BIlo je par plemenitih slucajeva u Beogradu i Becu i ljudima je potrebno samo razumjevanje nista vise
Kao da oni ne zele izgradjivati svoje zemlje kao da su samo neko ko se zeli okoristiti
Gledao sam ta lica majki sa djetetom, ponositih i svojih, uplakanih djevojcica, djecaka koji predlazu rjesenje kojim traze od Zapada da donese mir u njihove zemlje i oni ce se vratiti u iste, muskaraca kako prte svoju djecu i guraju u neizvjesnost i pitam se da li tu uopste moze se raditi o nekoj vrsti zavjere
Vidio sam naprosto taj neki lakirani sjaj na njihovim licima neki grc kao da su zagrizli slatkis koji im neko mirni evropski horiznoti nude -- neki blago svijetlo na njihovim dok prolaze kroz hodnike Evrope polja blatnjava i krs Grcke , sumorne zeljeznce Makedonije-- i u jednom trenu sjetio se i nasih bh izbjeglica koje su u NJemackoj vidjeli savrsenstvo
A da li bi taj stereotip o savrsenoj Njemackoj prisutan da ovi prostori nisu dozivljei stresne turbulenvcije
Naprosto ovaj zivot je jedan i ljudi su predodredjeni jedni na druge da se sastaju i da skupa sanjaju da bolje zive
Nekada se i u SIriji sanjalo, sanjali su i muslimani i krscani , zaradjivali za svoje porodice, prehranjivali svoju djecu
I stoga ugledajmo se na one koji su toliko veliki kao ljudi pa su otvorili zasto i nasa zemlja i nasi gradjani ne ucini nesto u pravcu zastite i kreiranja boljih zivota za te ljude
Jer oni naprosto nemaju zivjeti od cega nekoc se pola SAfrike hranilo kroz diktaturu GAdafija a sada nikako A SIrija je prica za sebe puna trauma ratova i psihickih smetnji
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#3714 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by Zviz »

U Danskoj je od 2011 god. 9.000 sirijaca. Od te brojke 22% ima srednju ili visu skolu. Od 1999 do 2006 god u Dansku je doslo oko 3.500 Sirijaca. Od te brojke samo cca. 13% je u poslu ili skolovanju! Trenutno kako stoji slika po pitanju skolovanja samo Somalijci su nizi od njih, a isto tako i po pitanju posla. Iz nekok ne objasnjenog razloga ali Iranci i Afghanistanci jako brzo nauce jezik, sto se tice posla Iranci, Afghanistanci pa cak i Iracani kojima su odobrili da ostanu znatno bolje se snalaze po tom pitanju nego - Pakistanci, Somalijci, Eritrejci, Sirijci i Libanonci. Vecina Sirijaca ganja socijale i penzije - bar u Danskoj. Niti su plaho skolovani niti su poletni za poslom, vecina.
hAZNADAR

#3715 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by hAZNADAR »

putokaz1 wrote:Razlika između ''Jugoslovenskih'' izbjeglica i Azijsko-Afričkijh je u to što su se naše izbjeglice nadale povratku,brzom povratku kući,vraćanju starog dobrog ''Titoističkog'' načina života,završiš školu dobiješ poso,dobiješ stan,imaš sve plate i sva moguća osiguranja,zdravstveno-besplatne lijekove,socialno,penziono,imaš beplatno školstvo,pravnu i svaku drugu sigurnost
Azijci i Afrikanci znaju da od njihovih zemalja nakon pada režima(Gadafi,Husein...) nema ništa i ne planiraju se vratiti
Tada 90 tih nije bilo internet komunikacije i nije narod bio upoznat s životom na zapadum naši su vjerovali da žive u idealnoj državi dok ovi novi imigranti znaju preko neta da da su rođeni u nečemu što nije država
Našu državu smo navodno uništili mi uz pomoć sa strane a njihove nazovi države su uništili SAD,Francuska itd
Kod nas u BIH 96 se spominjalo POVRATAK POVRATAK želja je bila ali okolnosti su bile drugačije ko se i vratio poslije 2000tih je opet otišao
Nije to "titoisticko" shvatanje zivota vec jednostavno zapadno. Cak su i komunisticke zemlje Evrope imale tu civilizacijsku pripadnost Evropi gdje je poimanje zivota skola, marljiv rad poslije, plata, socijalno, obzir prema okolini i pravila. Na istoku je dokonost i snalazenje od danas do sutra nesto psove normalno - i primjetno kod nas u Bosni kako se ta filozofija polako provlaci.

Razlika izmedju bosanskih izbjeglica i sirijskih nije samo plan o povratku. Bosanci jednostavno nisu imali gdje. Tadasnja Evropa je imala sve i jednu granicu sa kontrolom, sa YU pasosem nisi mogao nigdje. Mogao je izaci samo neko ko je imao vizu na osnovu garantnog pisma. I sam tranzit preko neke zemlje je bio problematican jer su zemlje istocne Evrope trazile da pokazes ogromnu svotu novca kao garanciju da ces se sam finansirati ako tu zaglavis. Svedka i Danska su bile jedine zemlje gdje si mogao organizovanim konvojem otici bez zaustavljanja na granicama. I ljudi nisu bili sretni zbog toga jer i Skandinaviji nismo imali pojma osim stereotipi o zemljama vjecnog leda, sivila, dosade, depresije,... Njemacka je bila popularna samo zbog mogucnosti za posao, niko nije ni pomisljao na socijale, izbjeglicke kazane i plate,..

Nisi mogao ni u snu prelaziti granice kao danas i ici dalje do odredista. Zato se sa razlogom kritikuju ovi sto prolaze kroz sigurne zemlje i idu do zacrtanog odredista. Ali kao bivsa izbjeglica nemam moralno pravo da zagovaram zatvaranja granica jer se to moglo isto desiti i meni. Sta je tu je, ljudi su dosli gladni, promrzli, sa djecom u narucju i moraju se primiti. Sljedece ture ce se morati rasporedjivati po dogovoru izmedju zemalja.
Moenx

#3716 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by Moenx »

Ne nzam mozda nisi u pravu cuo sam da je Steve Job dijete sirijskog imigranta
Tipicoti

#3717 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by Tipicoti »

Image

...kazu dolaze migranti u BiH, bice obucara i krojaca. :D
Last edited by Tipicoti on 12/09/2015 11:17, edited 1 time in total.
Tipicoti

#3718 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by Tipicoti »

hAZNADAR wrote:
putokaz1 wrote:Razlika između ''Jugoslovenskih'' izbjeglica i Azijsko-Afričkijh je u to što su se naše izbjeglice nadale povratku,brzom povratku kući,vraćanju starog dobrog ''Titoističkog'' načina života,završiš školu dobiješ poso,dobiješ stan,imaš sve plate i sva moguća osiguranja,zdravstveno-besplatne lijekove,socialno,penziono,imaš beplatno školstvo,pravnu i svaku drugu sigurnost
Nije to "titoisticko" shvatanje zivota vec jednostavno zapadno. Cak su i komunisticke zemlje Evrope imale tu civilizacijsku pripadnost Evropi gdje je poimanje zivota skola, marljiv rad poslije, plata, socijalno, obzir prema okolini i pravila. Na istoku je dokonost i snalazenje od danas do sutra nesto psove normalno - i primjetno kod nas u Bosni kako se ta filozofija polako provlaci.

Razlika izmedju bosanskih izbjeglica i sirijskih nije samo plan o povratku. Bosanci jednostavno nisu imali gdje. Tadasnja Evropa je imala sve i jednu granicu sa kontrolom, sa YU pasosem nisi mogao nigdje. Mogao je izaci samo neko ko je imao vizu na osnovu garantnog pisma. I sam tranzit preko neke zemlje je bio problematican jer su zemlje istocne Evrope trazile da pokazes ogromnu svotu novca kao garanciju da ces se sam finansirati ako tu zaglavis. Svedka i Danska su bile jedine zemlje gdje si mogao organizovanim konvojem otici bez zaustavljanja na granicama. I ljudi nisu bili sretni zbog toga jer i Skandinaviji nismo imali pojma osim stereotipi o zemljama vjecnog leda, sivila, dosade, depresije,... Njemacka je bila popularna samo zbog mogucnosti za posao, niko nije ni pomisljao na socijale, izbjeglicke kazane i plate,..

Nisi mogao ni u snu prelaziti granice kao danas i ici dalje do odredista. Zato se sa razlogom kritikuju ovi sto prolaze kroz sigurne zemlje i idu do zacrtanog odredista. Ali kao bivsa izbjeglica nemam moralno pravo da zagovaram zatvaranja granica jer se to moglo isto desiti i meni. Sta je tu je, ljudi su dosli gladni, promrzli, sa djecom u narucju i moraju se primiti. Sljedece ture ce se morati rasporedjivati po dogovoru izmedju zemalja.
:thumbup: :thumbup:
Svaka cast za oba lika....eh da smo mi one `92 imali iPhone 6,internet, otvorene sengenske granice, vozove do Minhena i onako toplu dobrodoslicu !
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#3719 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by _BataZiv_0809 »

Image
Tipicoti

#3720 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by Tipicoti »

Sudar dvije kulture.
Haris.ba

#3721 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by Haris.ba »

Challenger__ wrote:
Iz teksta:

Image

Gigantsko šatorsko naselje za tri miliona ljudi je prazno, jer elite iz Kraljevine Saudijske Arabije, Katara, Emirata, Kuvajta i Bahreina ne žele već petu godinu da primaju sirijske izbjeglice.

Da dodam, kao Izrael i USA.

Ali, itekako svi zajedno (USA, Izrael, Zalivske monarhije) rade na stvaranju haosa na BI a sada vidimo i u Evropi.
Zanimljiviji je dio teksta koji nisi naveo. Mada bi bilo pošteno reći da je to sa ultra konzervativne (zapadne) stranice.

"Did you ever wonder why these countries won't help their fleeing Arabic Muslim companions?

One word: Hijra

Hijra is the Arabic word for "migration", used to besiege new territories, as the Islamic prophet Muhammad and his followers did when they besieged Medina in the year 622, and the same way 56 nations have become Islamic until now.

Now Europe is up for grabs."

Zanimljivo što niko od portala koji su prenijeli ovaj tekst nije napisao da su ti šatori unutar područja na koje ne možeš da uđeš bez specijalne dozvole (ni muslimanu, a naročito nemuslimanu). I mislim da stvaraju vjersku obavezu obavljanja hadždža unutar godine. Iako bi bilo lijepo da Saudija primi sve izbjeglice. Haj nek ljudi svake godine vrše hadždž dok su u izbjeglištu. Ali neće, i ne ostaje ništa drugo nego pisati ovakve besmislene tekstove radi truhle teze kako zemlje zaliva neće da prime braću i sestre. I strašiti narod hidžrom. Valjda dosadila riječ džihad.

A i ko imalo ima znanja o Saudiji, i naročito trenutnom položaju zbog Irana, shvatiće da je to isto ko da bi se Izrael kritikovao što ne prima izbjeglice (a i oni su rekli njet).

Evropa će sve da primi. I doći će ih još više. Brodovi/brodice neće prestati ići iz Libije. Evropski kontinent se mijenja. I sve naravno zbog svoje politike. Pročitao sam jedan od planova EU. Ne znam je li zvaničan dokument ili je prijedlog. Kaže oko 5 milijardi eura investicija u zemlje Afrike, da se stvore uslovi za ostanak u tim zemljama (kod nas se koristi eufemizam "održivi povratak"). Evropa nikako ne može da shvati da je gotovo kasno. Jer stvoreni su uslovi koje će teško moći da promjeni. Ko što kod nas ima sporadičnih primjera održivog povratka, tako će i dojče vele hodati po gudurama Azije i Afrike i snimati pozitivne priče o održivom ostanku. Ali, brojke će na kraju sve reći. Neće se ljudi ko kod nas vraćati na popis stanovništva, pa opet vraćati u evropske zemlje. Da je 50 milijardi eura investicija na godišnjem nivou - pa hajd. Ovako - tanko.

Šteta je najveća što će najšovinističkije snage u Evropi jačati. I to će možda biti sjeme novih Hitlera i Musolinija. Ali, mislim da će i za to biti kasno.
tututuuuu

#3722 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by tututuuuu »

I sta hoces reci, da je bitnije imati prazne satore da bi neko mogao jednom u godini obaviti svoju vjersku potrebu/duznost i odmoriti u klimom hladjenim satorima nego pomoci izbjeglicama? Znaci Bog gleda, je l, ides li ti na hadz gdje ce te docekati satori vecinom godine prazni s klimom da se odmoris koji dan, a izbjeglice ko sisa (i to koji su debelom vecinom upravo muslimani). Divno.

Ako cemo vec tako, imaju i EU zemlje svojih nezaposelnih, siromasnih pa sto trositi sredstva na ove umjesto da se taj novac iskoristi na zaposljavanje, doplatke, naknade itd. za EU drzavljane. A za razliku od tog, ovdje satori skoro citavu godinu prazni, tu u blizini. Al nek su oni spremni za hadz. :wink:
Last edited by tututuuuu on 12/09/2015 14:11, edited 1 time in total.
U-zap

#3723 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by U-zap »

Jedno je sto mediji u Svedskoj pisu,tj. da su izbjeglice dobrodosle ali u praksi to nije tako. Vidi se da im smeta i samo je pitanje vremena kad ce im puci film.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#3724 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by Domaci izdajnik »

Zviz wrote:U Danskoj je od 2011 god. 9.000 sirijaca. Od te brojke 22% ima srednju ili visu skolu. Od 1999 do 2006 god u Dansku je doslo oko 3.500 Sirijaca. Od te brojke samo cca. 13% je u poslu ili skolovanju! Trenutno kako stoji slika po pitanju skolovanja samo Somalijci su nizi od njih, a isto tako i po pitanju posla. Iz nekok ne objasnjenog razloga ali Iranci i Afghanistanci jako brzo nauce jezik, sto se tice posla Iranci, Afghanistanci pa cak i Iracani kojima su odobrili da ostanu znatno bolje se snalaze po tom pitanju nego - Pakistanci, Somalijci, Eritrejci, Sirijci i Libanonci. Vecina Sirijaca ganja socijale i penzije - bar u Danskoj. Niti su plaho skolovani niti su poletni za poslom, vecina.
Samo da ti potvrdim to za Irance, moja dva dobra prijatelja dva brata su iz Teherana poslom došli ovdje u BL, ovaj stariji je za jako brzo vrijeme naučio pričati naš jezik i vrlo brzo se asimilirao u raju :) Buraz mu je došao malo kasnije i studirao na ETF u B. Luci. Stvarno se ljudi brzo asimiliraju, nauče jezik i uklope, a daleko su kulturniji i normalniji od većine domaćih.....
Haris.ba

#3725 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by Haris.ba »

tututuuuu wrote:I sta hoces reci, da je bitnije imati prazne satore da bi neko mogao jednom u godini obaviti svoju vjersku potrebu/duznost i odmoriti u klimom hladjenim satorima nego pomoci izbjeglicama? Znaci Bog gleda, je l, ides li ti na hadz gdje ce te docekati satori vecinom godine prazni s klimom da se odmoris koji dan, a izbjeglice ko sisa (i to koji su debelom vecinom upravo muslimani). Divno.

Ako cemo vec tako, imaju i EU zemlje svojih nezaposelnih, siromasnih pa sto trositi sredstva na ove umjesto da se taj novac iskoristi na zaposljavanje, doplatke, naknade itd. za EU drzavljane. A za razliku od tog, ovdje satori skoro citavu godinu prazni, tu u blizini. Al nek su oni spremni za hadz. :wink:
Ne čitaš dobro. Bilo bi fino da su Saudijci skroz otvorili granice. Da pomognu braći bez obzira na ideologiju. Ali, i da su ih širom otvorili, izbjeglice u Turskoj ne bi išle ka Saudiji. Išle bi u Evropu. Možda bi ih samo bilo manje u Turskoj. A i Izbjeglice iz Sirije u izboru Saudija ili Turska šta bi izabrale?

Nije istina da Saudija nije primila ništa izbjeglica. Samo to nije zvanično ko u ostalim zemljama zbog unutrašnje politike prema izbjeglicama. Pa se i ne zna koliko je Sirijaca u Saudiji. Imaju samo neke procjene.

A i Saudija ima svojih ogromnih unutrašnjih problema. Nije baš neko poređenje, al' da bi shvatio vrijeme u kojem se nalazi Saudija, to bi bilo ko što bi od Jugoslavije tražili da primi u državu 90 -ih milion Albanaca iz Albanije.

I čak i da su iskoristili te šatore za izbjeglice, i time praktično onemogućili dolazak hadžija iz čitavog svijeta, stvorili pritisak da se tako riješi problem, izbjeglice bi i dalje gledale da se dokopaju Evrope.

EU može tamburati šta hoće. Imaju opciju rješavati uzrok problema - rat u Siriji i Iraku (nit imaju mogućnosti, nit snage), čekati da se problem riješi sam od sebe (povlačiti neke populističke poteze samo da se preživi politički mandat), graditi zidove (historija uči da to kad tad pukne) te stvarati zatvoreni društveni sistem. Ovo zadnje bi bila najviša ironija. Jer bi radili slično ono što radi Izrael.
Locked