Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH

Locked
Pripovjedac

#751 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH

Post by Pripovjedac »

Bosanac-kosmopolita wrote:
BASS wrote:
faer wrote:
? dje se daje ovjera za 'stvarne etnicke grupe'? drzava? zastava? istorija? jezik? koliko ja znam bosanci imaju i drzavu, i zastavu, i istoriju, i jezik, itd.

mislim da si malo krenuo putem radovana i ravnogoraca. stvarno je sve ono sto postoji, tj. ono sto za sebe tvrdi da postoji a ti ga vidis svojim ocima.
da ima potvrda, izdaje je historija. Bosnjaci imaju svoju. Bosanci i jugosloveni nemaju, aj zdrao
Jelde? Hajde reci nam sa kojim i scijim jezikom govoris???? :lol:

:dance:

PS. Narod ne moze postojati ako nema svoj maternji jezik po svome narodnom imenu !!!!! :dance: :dance:
Bošnjaci govore bosanskim jezikom.
P.S.
Reci to Špancima (Espana-Espanol), Italijanima (Italia-Italiano), te slavenskoj braći Ukrajincima, Poljacima, Makedoncima (kod svih je i ime naroda i jezika izvedeno od teritorije).
Pripovjedac

#752 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH

Post by Pripovjedac »

cyprus wrote:
faer wrote:? dje se daje ovjera za 'stvarne etnicke grupe'? drzava? zastava? istorija? jezik? koliko ja znam bosanci imaju i drzavu, i zastavu, i istoriju, i jezik, itd.

mislim da si malo krenuo putem radovana i ravnogoraca. stvarno je sve ono sto postoji, tj. ono sto za sebe tvrdi da postoji a ti ga vidis svojim ocima.
Etničke grupe zaista ne moraju imati ni države ni zastave... Države su jedno, etničke grupe su drugo... Jezik naravno moraju, međutim ovdje je činjenica da Bošnjaci dijele isti jezik sa Bošnjacima... I sva druga obilježja (kulturu, historiju, tradiciju, religijsku pozadinu...) što imaju dijele ih uglavnom sa Bošnjacima... Zbog toga se ne mogu zapravo smatrati posebnom etničkom grupom... Što naravno ne znači da se bilo koji pojedinac ne može smatrati isključivo Bosancem...
Nisi ti nista objasnio!!!!

Imaju oni zajednicko porijeko ali su danas totalno dva razlicita naroda JER IMAJU RAZLICITE IDENTITETE sto je glavna i najvaznija karakteristika bilo kojeg naroda u Evropi ili svijetu!

Bosnjaci imaju islamsko-vjerski Muslimanski identitet dok Bosanci imaju svoj narodni i sekularni Bosanski identitet.

Svi oni koji kazu da Bosnjaci nemaju Muslimanski identitet oni su onda u stvarnosti Bosanci samo sto to, mozda, zbog svoga trenutnog licnog interesa koji dominira njima u odnosu na opsti interes STO BOSANSTVO NIKADA NECE TOLERIRATI I TRPITI.

Svakom Bosancu je najvaznije Bosanstvo (vec napisano sta obuhvata, a NE vjera kao sto je Bosnjacima jer Bosanci smatraju da vjera MORA biti rame uz rame sa ostalim karakteristikama jednog naroda a ne da ona apsolutno dominira njima (kao sto danas radi sa bosnjacima) i da onda vjera islam poklopi sve ostalo sto karakterise jedan narod i na kraju ga samo pretvori....opet u Muslimane.

Nama Bosancima je najvaznije d islam drzimo na distanci jer onog trenutka kada islam preuzme kontrolu nad nama od tada nas vise nema (kao ni bosnjaka) i ostaju samo Muslimani !!!!
Jedno je etničko opredjeljenje, a jedno političko. Svugdje imaš konzervativne i liberalne, religiozne i sekularne, pa se narodi ne dijele zbog toga.
HM 2011

#753 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH

Post by HM 2011 »

Pripovjedac wrote:
BASS wrote:
da ima potvrda, izdaje je historija. Bosnjaci imaju svoju. Bosanci i jugosloveni nemaju, aj zdrao

PS. Narod ne moze postojati ako nema svoj maternji jezik po svome narodnom imenu !!!!! :dance: :dance:
P.S.
Reci to Špancima (Espana-Espanol), Italijanima (Italia-Italiano), te slavenskoj braći Ukrajincima, Poljacima, Makedoncima (kod svih je i ime naroda i jezika izvedeno od teritorije).
Pa čekaj sad Bosanci i Bošnjaci govore istim jezikom, žive u istoj državi, imaju iste interese - a različiti su....

po čemu.....

da i oni nisu sinonimi ?
Damir_5

#754 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH

Post by Damir_5 »

BASS wrote:"kosmopolita"
Bosnjaci nemaju islamsko vjerski identitet upravo zato smo vratili ime Bosnjak a ne musliman :!: ja nisam vjernik, jesam Bosnjak.
Evo da se i ja upisem da sam agnostik, a Bosnjak.

Inace kosmpolita "Bosanac" bi mogao bar biti toliki kosmopolita da nauci ispravno pisati gramatiku vlastitog jezika prije nego krene pametovati o bilo cijem identitetu.
faer

#755 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH

Post by faer »

BASS wrote:
kako ces ih prcati? da li je to u interesu BiH? zar dovoljno Dodik ne "prca"? jos fale Dzedaji da "prcaju"?

jao djeco djeco
Sejfo, ti i Mustafa Ceric sto svoje odsvirali. Vidim gdje ste drzavu doveli. Treba da se lagano isljucite iz svega. Dakle, djeca su sigurno pametnija od vas. Naime, nemate nikakve rezultate iza sebe.
Revoltage

#756 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH

Post by Revoltage »

BASS wrote:
Revoltage wrote:
BASS wrote:Dan,
Ne moze se promjeniti ustav bez volje Srba i Hrvata da vas je 6 miliona, idete u ostale. Kda bi broj Hrvata spao na 5 hiljada ljudi opet su konstitutivni jer nije bitna brojnost bitna su ovlastenja! Ostali obicno imaju po par predstavnika u svim institucijam, vec sada, nakon provedbe Sejdic-Finci presude mozda u domu naroda, ne i u predsjednistvu (kako stoje stvari). Tamo cete vi lazni ostali uzimati mjesta pravim ostalima koji ce i dalje biti diskriminisani.
Tačno, ali ih zato politički mozes prcati. Ne mozes nista bez njih ni oni bez tebe. To je fer. Zar ne?
kako ces ih prcati? da li je to u interesu BiH? zar dovoljno Dodik ne "prca"? jos fale Dzedaji da "prcaju"?

jao djeco djeco
Mi ćemo prcati u korist Bosne. Tu je razlika. Ne znam što bošnjačke opcije nas ne bi podržale?
BHCluster

#757 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH

Post by BHCluster »

muniza

#758 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH

Post by muniza »

Bosnjaci nemaju islamsko vjerski identitet upravo zato smo vratili ime Bosnjak a ne musliman :!: ja nisam vjernik, jesam Bosnjak.
Dobro jarane, bar ovo više nikom nemožete podvaljivati. Ok možda ti nisi vjernik/musliman ali sigurno potičeš iz muslimanske familije.

Jedna istina je ta da je Bošnjak = bosanski Musliman ali ne i Bosanac ;)
faer

#759 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH

Post by faer »

Damir_5 wrote:
Evo da se i ja upisem da sam agnostik, a Bosnjak.

Inace kosmpolita "Bosanac" bi mogao bar biti toliki kosmopolita da nauci ispravno pisati gramatiku vlastitog jezika prije nego krene pametovati o bilo cijem identitetu.
super, onda bi mogao da krenes da regrutujes srbe i hrvate? ostavi se bosanaca malo.
BASS

#760 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH

Post by BASS »

Hah, cuj treba jezik da se zove po narodu. pa eto Brazilci pricaju brazilskim jezikom :)
A zar vi bosanci ne negirate i bosanski jezik, pa to je "alijin"?
Pripovjedac

#761 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH

Post by Pripovjedac »

HM 2011 wrote:
Pripovjedac wrote:

P.S.
Pa čekaj sad Bosanci i Bošnjaci govore istim jezikom, žive u istoj državi, imaju iste interese - a različiti su....

po čemu.....

da i oni nisu sinonimi ?

Pa ne znam... Eto Bosanci nama negiraju da govorimo jezik koji smo stvorili.. :-)
OpusDei

#762 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH

Post by OpusDei »

muniza wrote: Dobro jarane, bar ovo više nikom nemožete podvaljivati. Ok možda ti nisi vjernik/musliman ali sigurno potičeš iz muslimanske familije.
Kao i ogromna vecina Bosanaca
Last edited by OpusDei on 18/02/2013 19:42, edited 1 time in total.
BASS

#763 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH

Post by BASS »

muniza wrote:
Dobro jarane, bar ovo više nikom nemožete podvaljivati. Ok možda ti nisi vjernik/musliman ali sigurno potičeš iz muslimanske familije.

Jedna istina je ta da je Bošnjak = bosanski Musliman ali ne i Bosanac ;)
Bosnjaci su prije bili i katolici i pravoslavci pa su prihvatili Srpstvo i Hrvastvo, ono sto je ostalo - uglavnom muslimani su preostali Bosnjaci. Bosanci su svi koji imaju bh pasos, ja ti dodik, dzeko, radovan karadzic.
ja se samo ne stidim svog porijekla i prihvatam to kao cinjenicu
Last edited by BASS on 18/02/2013 19:43, edited 1 time in total.
Revoltage

#764 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH

Post by Revoltage »

BASS wrote:Hah, cuj treba jezik da se zove po narodu. pa eto Brazilci pricaju brazilskim jezikom :)
Bosanci pričaju bosanskim jezikom ali i svi ostali koji ga smatraju svojim maternjim.
faer

#765 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH

Post by faer »

BHCluster wrote:
kralju, malo se informisi. ovaj djipa je aktivista BBB. kredibilan je taman koliko i ovaj sejfo sto nas pegla na forumu.

imas istrazivanje un-a i preliminarne rezultate probnog popisa koji pokazuju da je bosanaca skoro 30% u bih. pogledaj i anketu na klix.ba.

smijesni ste. jedina vam je opcija da pokusate pokrasti popis. naravno, tu ce vam pomoci i hdz i dodik.
BASS

#766 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH

Post by BASS »

Revoltage wrote:
BASS wrote:Hah, cuj treba jezik da se zove po narodu. pa eto Brazilci pricaju brazilskim jezikom :)
Bosanci pričaju bosanskim jezikom ali i svi ostali koji ga smatraju svojim maternjim.
ma nebitno, smjesna mi postavka :-D
faer

#767 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH

Post by faer »

BASS wrote:
Bosnjaci su prije bili i katolici i pravoslavci pa su prihvatili Srpstvo i Hrvastvo, ono sto je ostalo - uglavnom muslimani su preostali Bosnjaci. Bosanci su svi koji imaju bh pasos, ja ti dodik, dzeko, radovan karadzic.
Pa sto se onda ne bavis Srbima i Hrvatima? Ostavi Bosance na miru i produzi dalje.
BASS

#768 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH

Post by BASS »

faer wrote:
BASS wrote:
Pa sto se onda ne bavis Srbima i Hrvatima? Ostavi Bosance na miru i produzi dalje.
pa ja upravo to govorim vama, sto se vi ne bavite Srbima i Hrvatima vec samo zamajavate Bosnjake?
Zato sto ste placenici
MuaDib

#769 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH

Post by MuaDib »

Kad pogrešna politika postavi loše temelje, teško ih je vratiti na pravo mjesto.
Tekst koji slijedi, bez ikakvog ustezanja govori o tome.
Zašto je važno biti Bosanac?

Jesmo li mi uopće svjesni da ljudi u svijetu skaču iz svemira, dok nama vjerske vođe, kvaziakademici i raznorazni samozvani eksperti drže lekcije iz historije? Iako je već prije 20 godina međunarodno priznata kao nezavisna i suverena, o Bosni i Hercegovini danas ne možemo govoriti kao o modernoj državi svih njenih građana, a njena multinacionalnost je smiješna.

Kako jedna država može imati tri različita konstitutivna naroda, odnosno nacije, a da pri tome svaki od tih naroda priča istim jezikom, čija je (južno)slavenska komponenta dominantna, te osim u vjerskom, ne razlikuju se u historijskom, kulturnom i tradicionalnom smislu; iste su boje kože i žive na istoj teritoriji?!

Da su se u ovu zemlju u značajnoj mjeri ikada doselili etnički Srbi ili etnički Hrvati, ili da su Bošnjaci, odnosno bosanski muslimani, neslavenskoga porijekla, nema historijskih dokaza. Ako bismo odstranili ideološka opredjeljenja, slobodno bismo mogli govoriti o jedinstvenoj etničkoj pripadnosti stanovnika Bosne i Hercegovine, čak znatno homogenijoj od mnogih europskih nacija.

Po svome uređenju republičkoga karaktera, iako ne funkcionira kao republika, s obzirom na složenost jedinica na koje je podijeljena, Bosna i Hercegovina je jedinstvena u svijetu. Ni u kojem smislu se ne može porediti sa drugima, recimo sa Belgijom (koja nema belgijsku naciju), kao što neki pokušavaju, ili sa Švicarskom, u kojoj stvarno žive 3 naroda, koji pričaju tri različita jezika, drugačiji po tradiciji i kulturi jedni od drugih, a ipak se svi osjećaju Švicarcima, a ne Italijanima, Francuzima ili Nijemcima.

Zašto se onda stanovnici Bosne i Hercegovine osjećaju Bošnjacima, Srbima i Hrvatima, a ne Bosancima (samo skraćujem od Bosancima i Hercegovcima i bit će tog skraćivanja u daljem tekstu)? Kako mogu posjedovati bosanskohercegovačko državljanstvo, a kao stranci negirati državnost te iste Bosne i Hercegovine?

Osviješteni Bošnjak u akciji ispiranja mozga svim Bošnjacima

Programi nacionalnih emancipacija, kao i njihove teritorijalne i državne pretenzije, dovele su nas do snažnoga rivalstva i konflikata. Svijet nas ne respektira. Država nam ne uživa veliki ugled i nema pravo na autoritativan položaj u cjelokupnoj međunarodnoj javnosti. Zato je važno okrenuti se budućnosti.

Zagovornici bošnjaštva su se naročito razletjeli pred popis, na brzinu formirajući pokret, koji će interpretirati njihovu novu teoriju „Zašto je važno biti Bošnjak?”, jer ovoga puta su prvenstveno „ugroženi” od vlastitih sunarodnika, Bosanaca. Po pisanju medija i djelovanju bošnjačkih političara, koji su toliko „brižni” za svoj bošnjački narod, opet je na djelu „zamka“, „zavjera protiv Bošnjaka”, skuhana u nekoj stranoj kuhinji i servirana baš njima.

Je li im jasno da je preimenovanjem Muslimana u Bošnjake, bez obzira jesu li Bosanci ili nisu (važno je da su muslimani), došlo do terminološke diferencijacije, pogubne za one koji su rođeni u Bosni i Hercegovini i koji se osjećaju Bosancima, a svoju domovinu ne gledaju samo kao teritorijalnu odrednicu.

Ako je u vremenu agresije bilo nemoguće sprovesti referendum kako bi se zamijenio „diskriminatorni termin Musliman“, pitanje ovakve identifikacije je bilo moguće poslije. Da taj arhaični izraz svim muslimanima u Bosni ne odgovara, upravo pokazuje bojaznost, koja dolazi iz bošnjačkih krugova: „Šta će se desiti ukoliko se stanovništvo islamske vjeroispovijesti podijeli?“ Oni su tek sada sjetili da o tome povedu računa!

Bošnjaci koji tvrde da su se borili za bošnjačku nacionalnost, narod, vjeru i državu, uopće nisu svjesni svoje greške, jer na taj način izjavljuju da se nisu branili od agresora, već skupa sa njim ratovali. Armija Bosne i Hercegovine, bar na početku, nije bila čisto bošnjačka, a bilo je i takvih koji su mislili da će promjenom naziva Musliman u Bošnjak rat prestati. Oba termina – Bošnjak i Musliman, apsolutno isto znače i za ovih 19 godina se u tome smislu ništa nije promijenilo.

Ima Bošnjaka, koji, da li iz neznanja ili smišljene političke propagande, nastoje promovirati i izjednačiti odrednicu Bošnjak sa Bosanac. Neki podvaljuju kako među Bošnjacima ima pripadnika svih religija, pa nađoše i dva posto budista. Ima ih koji ljuto traže od svih, da prihvate termin „Bošnjak“ i „vrate se svojim korijenima“, a ima i onih koji Bosancima poručuju da su utopisti, prijete im i opominju ih hadisima. Elem, Bosanci će u džehennem, a Bošnjaci u džennet!

Podsjetimo se da je historičar jezika i književnosti, Alija Isaković, na Svebošnjačkom saboru iz 1993. godine govorio: ”Bosanac je svako ko je rođen u Bosni i Hercegovini, a Bošnjak je sinonim za ono što je do sada imenovano riječju Musliman“, a Tunjo Filipović i ovih dana ponavlja: „Svaki Bošnjak može biti Bosanac, a svaki Bosanac ne mora da bude Bošnjak“, što opet potvrđuje tezu da je Bošnjak ustvari musliman.

Bošnjaci, kao najbrojniji, morali bi biti svjesni da su najodgovorniji za budućnost (ili kraj) svoje domovine, jer rezervnu nemaju! Ako žele državu Bosnu i Hercegovinu, ona im svakako mora biti prioritet, čime bi ojačali svoju državnost i potvrdili bosanskohercegovačku naciju, što bi ih vodilo europskim integracijama. Ni Hamdija Pozderac nije tražio bošnjaštvo, već „historijsko vraćanje bosanstva“ prilikom ustavnih promjena 1971. godine.

Zašto Bošnjaci pristaju sa ostalim nacionalnim torovima na debilne obrasce popisa? Zašto ozbiljno ne razmišljaju o ukidanju Dejtona? Čini se da im podjednako odgovara podjela, kao i drugima. Umjesto da su pokretači, njihova politika čekanja na Srbe i Hrvate (koji imaju matične države), „da postanu Bosanci“ obična je nacionalistička, torovska isprika. Ustvari, bošnjačka ideologija je totalno zakazala i teško će se ispravljati njene “krive Drine“.

Otpetljati čvor iz tunela zvanoga Dejtonski sporazum može jedino autohtoni bosanski narod, čija bosanska država i bosanski jezik postoje već hiljadu godina. Povelja Kulina bana iz 1189. godine, pisana bosančicom (a ne bošnjačicom) i domaćim jezikom bosanskim (a ne bošnjačkim), rodni je list Bosne.

Svijet mora biti svjestan, da među normalnim ljudima u Bosni i Hercegovini ima dovoljno onih koji se smatraju Bosancima, neovisno od toga da li su u pitanju muslimani, pravoslavci, katolici, judaisti, agnostici, ateisti i dr.

Bosanskohercegovački narod ima svoju državu, koja ima svoj državno-pravni kontinuitet i u bliskoj prošlosti – od 25. novembra 1943. godine, a za taj datum i odluke koje su donesene na zasjedanju Zemaljskoga antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine komotno se može vezati bosanska državnost. Bošnjaci, Srbi i Hrvati su zapravo etničke grupe, najbrojnije uz još 17 drugih skupina unutar bosanskohercegovačkoga naroda.

Čak i da se izjednači državotvornost i nacija, to ne bi bilo dovoljno da se nametnuti, aktuelni Ustav države promijeni, jer još uvijek službeno ne bi bilo bosanskohercegovačkoga naroda, a niko od tri konstitutivna korpusa se ozbiljno ne bavi tim pitanjem, iako se u tako podijeljenoj „torovskoj“ državi uglavnom svi osjećaju ograničeno.

Činjenica je da „biti Bosanac“ znači biti bez predrasuda, slobodan, tolerantan i otvoren, neopterećen religijom, jer ona je za njega privatna stvar, izražavati demokratski, nadnacionalni, kozmopolitski duh. Bosanac dobro poznaje svoju prošlost, razmišlja svojom glavom, ali kako je merhametli, pun sabura, često ispada i glup.

Šaljivdžija je, pa namjerno smisli vic i na svoj račun. Voli pjesmu i pjeva – ne treba mu belaj (dosta ga je bilo!). Bosanac uvijek pripada svojoj državi i narodu, ma gdje bio. Zna da ne mora biti u kategoriji “Bošnjaka“ da bi bio musliman, u kategoriji „Srbina”, da bi bio pravoslavac ili u kategoriji „Hrvata” da bi bio katolik. Stoga, Bosanac ne može biti „ostali“ ili manjina. To lažu oni čiji interesi nisu „bosanski“. Samo dok je Bosanca, bit će i Bosne!

Bošnjaci pak izjavljuju da samo dok je njih, bit će Bosne. Svaku sugestiju, koja im dolazi od strane bosanskih muslimana, koji se ne žele izjasniti kao oni, nazivaju „djelovanje protiv Bosne kao države“. Naravno, odmah se osvrću na Srbe i Hrvate, vrijeđaju Bosance da su „udbaši“ i „kvislinzi“, porede ih sa „Jugoslavenima“ u kojima opet vide veliko zlo.

Samo neosviještene glave, koje zaboravljaju na silna obećnja i “zlatne kašike”, nakon 17 godina opće stagnacije i djelovanja (bolje rečeno nedjelovanja) ustoličenih, poltronski nastrojenih, vjerskih i nacionalističkih vođa, mogu tako razmišljati. Svaki imalo normalan čovjek, osim ako nema vlastite interese od tih dugoročnih, aktuelnih diktatura, do sada je shvatio u kakvom smo stanju. Protiv Bosne rade takvi, oni je izdaju, nazivajući sebe imenima tri konstitutivna naroda. Takvi je žele podijeliti, a ne Bosanci!

Ako je islam nadnacionalan, onda Bosanci, koji zvanično nemaju svoju naciju, ne prave nikakav „haram“, već upravo Bošnjaci i zato se s pravom može reći da je istina kako su Bosanci nadnacionalni!

Najprihvaćenije teorije u cijelome svijetu postanak nacije smještaju u kasno 18. i 19. stoljeće. Osporavanja ipak postoje. Bošnjaci se gube u svojoj priči. Pozivajući se na tekst “Bitno je biti Bošnjak – šerijatski stav u vezi s izjašnjavanjem na predstojećem popisu stanovništva” (Saff, br. 326), sada su naglo promijenili mišljenje, pa kažu da „vezivanje za nacionalno porijeklo nije prezreno niti zabranjeno u islamu, naprotiv“.

U arapskome muslimanskom svijetu islam je nacija, a njihovo izjašnjavanje je etničko, koje u savremenom dobu administracija (pasoši, lične karte) izjednačava sa državnim (što bi se moglo prokomentirati i sa nacionalnim), tako da su u Saudijskoj Arabiji svi Saudijci, u Libiji svi Libijci itd.

U Egiptu, gdje živim, svi se izjašnjavaju kao Egipćani, a u svoju dokumentaciju ne unose dodatne etničke grupe, kao što su Kopti, Ababde, Nubijci… Oni su Egipćani, bilo da je riječ o muslimanima, kršćanima, judeistima, bahaijama…

Pokazujući dvoličnost i paranoju, Bošnjaci sada poručuju kako su svjedoci da se među njima: „ubacuje sjeme zbunjenosti, pokušava se što više Bošnjaka dovesti u zabludu da se ne izjašnjavaju kao Bošnjaci već kao muslimani, Bosanci“, a „omalovažavanje ovog pitanja ogromna je akvizicija za naše dušmane“, koji „ne misle dobro“, a to su „oni koji zagovaraju novi nacionalni identitet – Bosanci i Hercegovci“.

Eto kako se izražavaju „vjernici“ Bošnjaci! Bosance i Hercegovce, među kojima je mnogo muslimana, nazivaju dušmanima, a svaki pravi vjernik (za što nam se „prodaju“) dužan je čuvati svoj jezik od ogovaranja svoje braće po vjeri. Zar nije rečeno: ”O vjernici, klonite se mnogih sumnjičenja, neka sumnjičenja su zaista grijeh. I ne uhodite jedni druge i ne ogovarajte jedni druge!“ (Kur’an, 12. ajet sure El-Hudžurat)

Ako Bošnjaci zaista misle da su njihovi dušmani Bosanci, te da je izjašnjavanje Bošnjak “oružje i nacionalni identitet, kojim će uspješno moći očuvati islam, slobodu i sigurnu budućnost”, onda oni za sve ovo vrijeme njihove konstitutivnosti nisu ništa naučili.

Na ovu temu sam razgovarala sa mnogim Egipćanima, a među njima je bilo i onih koji su salafističkoga opredjeljenja, što znači da izražavaju interpretaciju islama kroz striktno religijski pristup socijalnim pitanjima. Prvo sam im morala objasniti „šta je to, ko je to Bošnjak?“, jer nas kao i većina svijeta znaju samo kao Bosance. Uglavnom se čude, ali i slažu da je u našem slučaju ne samo bitno, nego i najvažnije biti Bosanac.

(Tekst: Medina Džanbegović Mohamed / Novinar)
BASS

#770 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH

Post by BASS »

stvarno jel mislite da neko cita ove ponjave od postova? :-) nevezano za temu :-D
Last edited by BASS on 18/02/2013 19:50, edited 1 time in total.
Revoltage

#771 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH

Post by Revoltage »

Bass počeo si kenjati. Pomiri se sa činjenicom da Bosanci postoje i da su naravno probosanski orijentisani. To je valjda dovoljno.
theTruePath

#772 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH

Post by theTruePath »

Po cemu je Medina kompetentna da o ovome pametuje :lol:
BASS

#773 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH

Post by BASS »

Revoltage wrote:Bass počeo si kenjati. Pomiri se sa činjenicom da Bosanci postoje i da su naravno probosanski orijentisani. To je valjda dovoljno.
i da prosipaju suplje- Bosnjacima jer drugima ne mogu
BHCluster

#774 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH

Post by BHCluster »

faer wrote:
BHCluster wrote:
kralju, malo se informisi. ovaj djipa je aktivista BBB. kredibilan je taman koliko i ovaj sejfo sto nas pegla na forumu.

imas istrazivanje un-a i preliminarne rezultate probnog popisa koji pokazuju da je bosanaca skoro 30% u bih. pogledaj i anketu na klix.ba.

smijesni ste. jedina vam je opcija da pokusate pokrasti popis. naravno, tu ce vam pomoci i hdz i dodik.
Pogleda video klip pa onda komentarisi.
HM 2011

#775 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH

Post by HM 2011 »

BASS wrote:
faer wrote:
BASS wrote:
pa ja upravo to govorim vama, sto se vi ne bavite Srbima i Hrvatima vec samo zamajavate Bosnjake?
Zato sto ste placenici
Usput pošto volite razmišljati o plaćenicima i špijunima - razmislite malo - ko to gura, zašto, koji su motivi ?

NAcionalna pripadnost nije isto što i pripadnost narodu - to bi ovi antiprotivni trebali pričati - ali ne....

KOnkretno to bi svi trebali pričati - ali ne.....

moderacijo - iako često povećčavam slova i boldam - izvinjavam se na tome, ali stvarno mi je u interesu da ljudi vide.....

Molim Vas odgovorite mi jesam li možda na ignore od ovih što se ubiše od rasprave ko je veći i jači Bosanci ili Bošnjaci ?

Nekako isto kao da ne vide ove moje postove - jel ih boli, jel ih strah nekakvih centrala, u čemu je problem....

Molim ako sam na ignore da mi prikažete ako imate vremena...

Unaprijed zahvalan

HM 2011
Last edited by HM 2011 on 18/02/2013 19:55, edited 1 time in total.
Locked