cyprus wrote:BHCluster wrote:cyprus wrote:
Sada jednostavno ne znam šta želiš reći... Dakle, vraćam se na temelj moje i tvoje diskusije: koji je to kriterij koji odvaja prirodne od vještačkih država? Ovaj odgovor koji si dao nekako mi nema smisla... Ako ga možeš ili konkretizovati ili bolje objasniti...
Trazio si koje su neprirodne drzave dao sam ti odgovor USSR, Jugoslavija, to nije bilo dovoljn jer si reko da su ustavi ti drzava bili bolji nego onaj od BiH, a na to sam ti odgovorio da jesu do onog momenta do kojeg je to odgovaralo onim u najboljoj poziciji. Jeli sada uredu.
Ne, ja sam tražio da mi kažeš po kojem kriteriju izdvajaš 'vještačke' države... Ti si mi rekao da su to one čije granice ne odgovaraju ''stanju na terenu'' i čija unutrašnja etnička pitanja nisu riješena... Sad ja pitam da to malo pojasniš:
1. Šta podrzumjevaš po stanjem na ternu?
2. Šta podrazumijevaš pod rješenjem etničkih pitanja?
Pošto, iskreno da ti kažem, ovako kako mi se čini, ta tvoja definicija ne izgleda baš povoljno po BiH

Nije niti on shvatio, pa ću mu ja pokušati objasniti:
Autor tu implicira da u tz. Vještačkim državama nije prirodno stanje jer bi prirodno stanje bilo ono što rukovodstvu te države ne odgovara, a to je podjela ili ti ga fragmentacija......
Prirodne države su one države u kojima vlada prirodno stanje - a prirodno stanje je nastalo na strahu od države i državne sile - tj. ako ne slušaš dobiješ peper spray, pa pendrek, pa nogu u facu, pa G bay, pa ima i metak nije da nema..... Ako nema patriotizma, ako nema želje za državom, ako se to sistemski ne gradi -
neće niti biti države.....
Ako smatraš da ovog policajca treba kazniti - onda smatraš da živiš u neprirodnoj državi, jer za tebe to nije prirodno stanje.....
Ovo sa izjašnjavanjem od popisa do popisa - neće donjeti većih efekata ako ne se patriotizam ne bude gradio sistemski,
a neće se graditi ako se budu gradile samo etničke skupine sa tendencijom da iste budu malo i nacionalne jer su to pak sinonimi.....
Najveći gaf koji ljudi koji grčevito brane teoriju sinonima imaju - je da je biti Bosanac i Hercegovac samo teritorijalna odrednica poredeći to sa svakvim odrednicama - a čak do te mjere idu apologeti i idu nezaustavljivo da se dokažu i pokažu, bez razmišljanja o posljedicama na koje ukazuju a
sve pod ogromnim utiskom da su nacija i narod sinonimi.....
Sve one ljude što su poginuli u odbrani BiH kada je najviše trebalo na samome početku, možeš nazivati kako hoćeš i na koji god način hoćeš, lijepiti im etikete, ali postavi sebi pitanje - jesu li poginuli za odbranu Bošnjaštva ili odbranu Bosne i Hercegovine ? Jesu li uopšte mogli biti bošnjaci ili su tada bili samo Bosanci i Hercegovci ?
Jeli iko razmišljao o ovome uopšte ?
A sve je počelo od fucking sinonima muhe i slona - tj naroda i nacije....
Usput pošto volite razmišljati o plaćenicima i špijunima - razmislite malo - ko to gura, zašto, koji su motivi ?
Hoće li biti sretni kad uspiju, ili će im za nagradu svi okrenuti leđa.... što siješ to i žanješ.