Realno, veze ti nemas ni o cemu govoristheTruePath wrote:U pravu si,s ovim se slazemgereb_stari wrote:Turci trebaju naci neku ravnotezu izmedju sekularnih i Islamskih vrijednosti. Islamske vrijednosti ih cine Bogu Bojaznim i drzi im moral na nekom nivou. Recimo zbog toga je Turska puna Ruskinja koje dolaze u Tursku da se udaju za Turcina jer Rusi su poznati kao zenskarosi koji mnogo piju i koji nisu bas pouzdani za ozbiljnu vezu.
Sa druge strane trebaju im i evropske vrijednosti da bi ostali napredna zemlja.
Ukoliko pretjeraju u tom Islamizmu onda ce Turska ici jako brzo unazad. Mogli bi dotaci neko dno koje se moze vidijeti u BiH a to je da pocnu recimo govoriti kako je Ataturk krstas ili komunist i da se netrebaju njemu graditi spomenici nego sulatanima ili da su spomenici po Islamu zabranjeni i na kraju da se treba uvesti ponovo sharijat a to bi znacilo kraj i za Tursku a i za Bosnjake.
Islamizacija Turske
- kamen spoticanja
#26 Re: Islamizacija Turske
-
theTruePath
#27 Re: Islamizacija Turske
Jaka sekularna Turska znaci jaki Bosnjaci,ako Turska spadne na neku islamisticku zemlju znajte da i mi jako puno gubimo
- Cherry-Cherry
#28 Re: Islamizacija Turske
tačno. prvo, što bošnjaci gledaju u turke kao u neki svoj uzor, drugo što i zapad bošnjake veže za turke. da turska postane islamistička zemlja, ne bi prošlo malo, bosna bi pala još niže.theTruePath wrote:Jaka sekularna Turska znaci jaki Bosnjaci,ako Turska spadne na neku islamisticku zemlju znajte da i mi jako puno gubimo
- kamen spoticanja
#29 Re: Islamizacija Turske
Za dobrobit BiH rakija mora biti tursko nacionalno pice...sta sve covjek moze pročitatitheTruePath wrote:Jaka sekularna Turska znaci jaki Bosnjaci,ako Turska spadne na neku islamisticku zemlju znajte da i mi jako puno gubimo
-
theTruePath
#30 Re: Islamizacija Turske
Ima ona "kud svi turci tu i mali mujo"
kad je ataturk zabranio feredze,par godina kasnije je i tito
kad je ataturk zabranio feredze,par godina kasnije je i tito
- Cherry-Cherry
#31 Re: Islamizacija Turske
nije ovdje riječ samo o rakiji, već o jednom cijelom sistemu.kamen spoticanja wrote:Za dobrobit BiH rakija mora biti tursko nacionalno pice...sta sve covjek moze pročitatitheTruePath wrote:Jaka sekularna Turska znaci jaki Bosnjaci,ako Turska spadne na neku islamisticku zemlju znajte da i mi jako puno gubimo
-
theTruePath
#32 Re: Islamizacija Turske
Ona jeste to,sta sad? on podsjeca pomalo na Arziju koja bi na silu ukinula obicaj djeda mrazakamen spoticanja wrote:Za dobrobit BiH rakija mora biti tursko nacionalno pice...sta sve covjek moze pročitatitheTruePath wrote:Jaka sekularna Turska znaci jaki Bosnjaci,ako Turska spadne na neku islamisticku zemlju znajte da i mi jako puno gubimo
rakija mozda nije stari turski obicaj,ali danas JESTE
a rakija je samo simbolika
-
gereb_stari
#33 Re: Islamizacija Turske
Rakija je sam ojedan korak. Cuj rakija da se zabrani? A onda ce se zabraniti vino, pivo... Onda ce se reci kako se mogu zene u sluzbenim institucijama pokrivati, onda ce se reci kako bi se zene trebale pokrivati, pa kako bi se zene morale pokrivati i za 50 godina ce doci revolucija Turska i Turska ce postati ponosna muslimanska zemlja koja ce spasti na nesto poput Irana.kamen spoticanja wrote:Za dobrobit BiH rakija mora biti tursko nacionalno pice...sta sve covjek moze pročitatitheTruePath wrote:Jaka sekularna Turska znaci jaki Bosnjaci,ako Turska spadne na neku islamisticku zemlju znajte da i mi jako puno gubimo
-
Incerum Canabea
#34 Re: Islamizacija Turske
Ne želeći uopće ulaziti u temu o sekularizaciji ili asekularizaciji, Ataturku, Erdoanu i politici i uređenju te bliskoistočne zemlje, samo bih da upitam, kako tendencija, ako uopće postoji, da se u određenoj mjeri desekularizira jedna zemlja, može odmoći toj zemlji u poslovanju i odnosima sa Zapadom? Ovo samo pitam zbog činjenice da je moderna "kolijevka" demokratije - USA - zemlja s nevjerovatno jakim isticanjem hrišćanske i uopće religije i teizma - od samog nacionalnog mota, načina govora i obraćanja u medijima etc. Uz to, kako to može naštetiti odnosima sa EU, kad je EU izrazito hrišćanska zemlja i njena kultura počiva na hrišćanstvu, te je uticaj Crkve nevjerovatno jak. Dakle, govorimo o stavrnom stanju stvari, a ne o deklarativnom sekularizmu - to imamo svugdje, pa i u Turskoj. Ovime ne napadam ni sekularizam ni asekularističke tendencije, nego se samo pitam kako zemlja koja ističe svoje religijske vrijednosti može imati problema u odnosima s ostalim zemljama koje, već par milenijuma, svoju kulturu, politiku, tradiciju, itd., temeljno zasnivaju na teizmu?
-
theTruePath
#35 Re: Islamizacija Turske
U Turskoj postoji jaka sekularisticka snaga,nikad nece dozvoliti da islamizam ojaca.Erdogan gubi sljedece izbore..zivi bili i vidjeli
- kamen spoticanja
#36 Re: Islamizacija Turske
Kojem sistemu?Cherry-Cherry wrote:nije ovdje riječ samo o rakiji, već o jednom cijelom sistemu.kamen spoticanja wrote:Za dobrobit BiH rakija mora biti tursko nacionalno pice...sta sve covjek moze pročitatitheTruePath wrote:Jaka sekularna Turska znaci jaki Bosnjaci,ako Turska spadne na neku islamisticku zemlju znajte da i mi jako puno gubimo
-
gereb_stari
#37 Re: Islamizacija Turske
EU a time Amerika nisu hriscanske zemlje vec su zemlje bazirane na humanistickim mislima i na prosvijetljenju kao i na reformisanom krscanstvu. Francuska revolucija i prosvijetljenje koje je uslijdilo nakon toga je sekulariziralo evropu. U svakoj i jednoj zapadnoj zemlju postoji razgranicenje izmedju crkve i drzave. Dakle crkva nema nikakvog uticaja u politici osim mozda u Grckoj.Incerum Canabea wrote:Ne želeći uopće ulaziti u temu o sekularizaciji ili asekularizaciji, Ataturku, Erdoanu i politici i uređenju te bliskoistočne zemlje, samo bih da upitam, kako tendencija, ako uopće postoji, da se u određenoj mjeri desekularizira jedna zemlja, može odmoći toj zemlji u poslovanju i odnosima sa Zapadom? Ovo samo pitam zbog činjenice da je moderna "kolijevka" demokratije - USA - zemlja s nevjerovatno jakim isticanjem hrišćanske i uopće religije i teizma - od samog nacionalnog mota, načina govora i obraćanja u medijima etc. Uz to, kako to može naštetiti odnosima sa EU, kad je EU izrazito hrišćanska zemlja i njena kultura počiva na hrišćanstvu, te je uticaj Crkve nevjerovatno jak. Dakle, govorimo o stavrnom stanju stvari, a ne o deklarativnom sekularizmu - to imamo svugdje, pa i u Turskoj. Ovime ne napadam ni sekularizam ni asekularističke tendencije, nego se samo pitam kako zemlja koja ističe svoje religijske vrijednosti može imati problema u odnosima s ostalim zemljama koje, već par milenijuma, svoju kulturu, politiku, tradiciju, itd., temeljno zasnivaju na teizmu?
No pored toga i hriscantsvo jeste u srednjem vijeku sekularizirano recimo u Engleskoj sa dolaskom Anglikaanse crkve.
Pored toga je hriscantsvo i reformisano i prilagodjeno ovom vremenu u kojem zivimo (posle industrijalne revolucije) tako da imas protestante, reformisane itd.
Last edited by gereb_stari on 27/04/2013 18:32, edited 1 time in total.
- Cherry-Cherry
#38 Re: Islamizacija Turske
sistemu, koji je suprotnost ataturkovom sistemu.kamen spoticanja wrote: Kojem sistemu?
ali kao što @the true path reče, nema od toga ništa. ne mogu se turci porediti sa iranom i sličnim zemljama.
- kamen spoticanja
#39 Re: Islamizacija Turske
Aaaaa gori sam ja...ajd zdraoCherry-Cherry wrote:sistemu, koji je suprotnost ataturkovom sistemu.kamen spoticanja wrote: Kojem sistemu?
ali kao što @the true path reče, nema od toga ništa. ne mogu se turci porediti sa iranom i sličnim zemljama.
- insomnia78
#40 Re: Islamizacija Turske
Da opste je poznato da nije bilo te jake i sekularne turske cetnici bi nas sve pobili, a o tome kako bi nam ekonomija i privreda bile mrtve.theTruePath wrote:Jaka sekularna Turska znaci jaki Bosnjaci,ako Turska spadne na neku islamisticku zemlju znajte da i mi jako puno gubimo
Da nema jake Turske mi nebi bili ovakva sila i bili pitani za sve u regionu
s' moje sokoćalo
-
theTruePath
#41 Re: Islamizacija Turske
Ko mi ,otkad si ti bosnjak?
- insomnia78
#42 Re: Islamizacija Turske
A sta sam, belgijanac?
s' moje sokoćalo
s' moje sokoćalo
-
theTruePath
#43 Re: Islamizacija Turske
Erdogan se koristi populizmom,i on zna da od toga nema nistakamen spoticanja wrote:Aaaaa gori sam ja...ajd zdraoCherry-Cherry wrote:sistemu, koji je suprotnost ataturkovom sistemu.kamen spoticanja wrote: Kojem sistemu?
Pokusao je zabraniti seriju Sultan Sulejman jer nije bila previse "islamska" ,pa nije uspio
- kamen spoticanja
#44 Re: Islamizacija Turske
Erdogan i populizam
Ajd zdrao i tebi
Ajd zdrao i tebi
-
theTruePath
#45 Re: Islamizacija Turske
Da,on ti je nesto poput Bakira kod naskamen spoticanja wrote:Erdogan i populizam![]()
Ajd zdrao i tebi
- Cherry-Cherry
#46 Re: Islamizacija Turske
e vala, zdravo i tebikamen spoticanja wrote:Aaaaa gori sam ja...ajd zdraoCherry-Cherry wrote:sistemu, koji je suprotnost ataturkovom sistemu.kamen spoticanja wrote: Kojem sistemu?
- EverlasTT
#47 Re: Islamizacija Turske
Sta ima lose u tome ako je populista??
Populista je onaj koji slusa narod i odgovara narodu.
Populista je onaj koji slusa narod i odgovara narodu.
- EverlasTT
#48 Re: Islamizacija Turske
Kako to Erdogan desekulira Tursku??
Jel mozda tako sto djevojkama koje su, sram ih bilo, pokrivene zeli da omoguci jednakopravnost na fakultetima?
Jel mozda tako sto djevojkama koje su, sram ih bilo, pokrivene zeli da omoguci jednakopravnost na fakultetima?
-
gereb_stari
#49 Re: Islamizacija Turske
Time sto skrece sa puta Attaturka.EverlasTT wrote:Kako to Erdogan desekulira Tursku??
- kamen spoticanja
#50 Re: Islamizacija Turske
Jesu u pet deka...samo eto malo tayyip ima bolje ekonomske politicke geostrateske diplomatske i razne druge rezultate...populista nema govora...a i vise voli ayran od rakije...theTruePath wrote:Da,on ti je nesto poput Bakira kod naskamen spoticanja wrote:Erdogan i populizam![]()
Ajd zdrao i tebi
Najgore sto ja to tebi dzaba govorim...nije da ti to neces shvatit nego sto jednostavno ne razumijes ni temu koju si ti otvorio
Ajd zdrao