A kako se kaze na bosanskom jeziku?fuad_sarajevo wrote:pazi ovo,Radoje B. wrote:Znaci usvojeno je ime Domaćica bez ijednog glasa protiv? Yahoo
na Hrvatskom se kaže dom i kućanica, a
na Srpskom se kaže kuća i domaćica
... ja sam ipak samo za varijantu Bosanskog
Iseljavanje BH Srba u Srbiju
-
polara
-
Agic Nurija
Kad pominješ Vuka Karadćića, provjeri godinu njegovog rođenja!zrikavac48 wrote:Usput o jeziku -srpskom jeziku. Nije li Vuk Karadjic za pisanje srpskoga rijecnika i gramatike koristio jezik-govor sa podrucja Hercegovine, a sto je sasvim poznato. Koliko se ja razumijem u geografiju-zemljopis, Hercegovina nije u Srbiji (iako su to zelje, teznje i planovi starih i novih srpskih politicara,
politicara bosansih srba i nacionalnih vodja), vec je u Bosni i Hercegovini.
Tada je Mačva bila u sklopu Bosanskog Pašaluka, a i njegov otac se doselio iz Južne Bosne u Mačvu! I zašto je "RJEČNIK", a ne "rečnik"?
P.S.
"Janez" Kopitar, Vukov promotor, bio je od bečkog dvora zadužen za "kulturno i političko degradiranje bosanske provincije", jednako kao što je to i danas Janez Janša u briselskom dvoru!
Uostalom, na bosanskom se nikada nije znalo za "jezik", več za GOVOR!
Jezik je mesnat, a govor duhovan "izraz"!
-
zrikavac48
Agic Nurija wrote:Kad pominješ Vuka Karadćića, provjeri godinu njegovog rođenja!zrikavac48 wrote:Usput o jeziku -srpskom jeziku. Nije li Vuk Karadjic za pisanje srpskoga rijecnika i gramatike koristio jezik-govor sa podrucja Hercegovine, a sto je sasvim poznato. Koliko se ja razumijem u geografiju-zemljopis, Hercegovina nije u Srbiji (iako su to zelje, teznje i planovi starih i novih srpskih politicara,
politicara bosansih srba i nacionalnih vodja), vec je u Bosni i Hercegovini.
Tada je Mačva bila u sklopu Bosanskog Pašaluka, a i njegov otac se doselio iz Južne Bosne u Mačvu! I zašto je "RJEČNIK", a ne "rečnik"?
P.S.
"Janez" Kopitar, Vukov promotor, bio je od bečkog dvora zadužen za "kulturno i političko degradiranje bosanske provincije", jednako kao što je to i danas Janez Janša u briselskom dvoru!
Uostalom, na bosanskom se nikada nije znalo za "jezik", več za GOVOR!
Jezik je mesnat, a govor duhovan "izraz"!
Hvala na korekcijama. Ali u svakom slucaju onako kako se danas govori u BiH, nije srpski. Osim sto jedan broj Srba sada iz pomodarstva ili nacionalnog o(ne)svjscenja, u 40 i kojoj godini starosti pocinje govoriti ekavski.