Iseljavanje BH Srba u Srbiju

Post Reply
Drug Član

Post by Drug Član »

moa wrote:
to sad pricas a dje si bio 92... suzivot je sa srbima ne mouce jer ste vi ubijali silovali klali svoje komsije stari moj...
Izvini, ali nevjerovatno mi je da u 21.vijeku ima tako veliki broj ljudi u BiH (među koje i ti pripadaš) koji još uvijek pričaju po principu "svi mi-ovo", "svi vi-ono". Etiketirati čitave narode da su ovakvi i onakvi je u najmanju ruku primitivno, a negdje može da se podvede i pod fašizam. Moj ti je savjet da upitaš nekoga od recimo Bošnjaka koji žive u evo recimo Holandiji, kako tamo gledaju na pripadnike raznih naroda i kulturološke razlike ljudi koji u toj državi žive. Dobro se osvrni oko sebe ako budeš nekad u Amsterdamu, evo recimo na tamošnjem aerodromu Šiphol.
Osim toga tvoja priča ti je druže moj osnova na kojoj i leži etnička podjela BiH i zbog čega je danas nažalost potpuno nemoguća i utopostička priča o građanskoj državi BiH. Dakle, niti su Srbi, kako kažeš, ubijali,silovali i klali svoje komšije 1992-1995, niti su, evo da okrenemo priču, Hrvati i Bošnjaci 1941-1945. klali Srbe, već su to uvijek radili zločinci. Ili ti selektivno opravdavaš zločine jednih, a osuđuješ drugih? Kako god bilo sa takvom pričom koja je u glavama više od 50 posto stanovništva nema BiH, zapravo nema ni jedne države na svijetu.

Kad bi znao da u BiH živi više od 50 posto ljudi koji tako razmišljaju, odmah bi se odselio sa svojom porodicom možda nekima na radost, ali zaboli me….a znaš zašto, ne želim da mi dijete raste u bolesnom društvu, zaboli me za sve ostalo!
and

Post by and »

БАЊАЛУКА, 14. ДЕЦЕМБРА (СРНА) - Савез логораша Републике Српске сматра да власти Српске морају редефинисати однос према борцима и командантима који су осумњичени или оптужени за ратне злочине и да тај однос треба бити исти као што је у Федерацији БиХ према припадницима њихове војске.

Реагујући на јучерашњи састанак бошњачког члана Предсједништва БиХ Хариса Силајџића и команданта тзв. Армије БиХ Расима Делића, против кога се води поступак у Хашком трибуналу, Савез логораша је у саопштењу за јавност упутио критике и међународној заједници која нијемо посматра коалицију Хариса Силајџића са оптуженима за ратне злочине.
evo jos jedan primjer "ugrozenosti i neravnopravnosti srba" u bih.
zasto se ne omoguci radmanovicu da se susretne sa ratkom mladicem u predsjednistvu?
polara

#28 Re: Iseljavanje BH Srba u Srbiju

Post by polara »

Prozor wrote:
Bosanac sa dna kace wrote:
spreca wrote:

Mozda .Ali stvari na ternu govore drugacije

60tih znam kolika su bila sela gdje su zivjeli srbi a znam kolika su bila 90tih,
odnosno hocu reci da su ta sela bila 10 puta veca po broju stanovnika i izgradjenih kuca 90tih nego tih 60tih.
Znam koliko je bilo zaposlenih srba 60tih a koliko 90tih.
ja se slazem s tobom da se nisu iseljavali u Srbiju ali jesu sa sela u grad, kad opet pogledas koje su pozicije drzali po gradu, barem sto se tice Zivinica i Banovica, i kad pogledas kolko su % stanovnistva cinili sve ti je jasno...
To je istina. Mozes na prste izbrojati carsije gdje su Srbi bili u vecini prije 45´...
Srbi su uglavnom naseljavali brda oko carsija za vreme Turske vlasti,da ne bi bili prevedeni u Islam.Pa je normalno sto ih pre 45 godine nije bilo u carsijama.Srbi koji su ostali u Carsiji primili su Islam.
fantom slobode

#29 Re: Iseljavanje BH Srba u Srbiju

Post by fantom slobode »

polara wrote:
Prozor wrote:
Bosanac sa dna kace wrote: ja se slazem s tobom da se nisu iseljavali u Srbiju ali jesu sa sela u grad, kad opet pogledas koje su pozicije drzali po gradu, barem sto se tice Zivinica i Banovica, i kad pogledas kolko su % stanovnistva cinili sve ti je jasno...
To je istina. Mozes na prste izbrojati carsije gdje su Srbi bili u vecini prije 45´...
Srbi su uglavnom naseljavali brda oko carsija za vreme Turske vlasti,da ne bi bili prevedeni u Islam.Pa je normalno sto ih pre 45 godine nije bilo u carsijama.Srbi koji su ostali u Carsiji primili su Islam.
:-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D To legendo, de nam jos koju :-D :-D :-D :-D :-D
polara

Post by polara »

:? :-) :?
banjaluka078

Post by banjaluka078 »

Oni koji ne sele uzimaju drzavljanstvo.
OTKAKO je u Banjoj Luci otvoren Generalni konzulat Srbije, dvije hiljade građana Srpske podnijelo je zahtjev za prijem u državljanstvo susjedne zemlje.

Taj broj je vjerovatno i veći s obzirom na to da se jednim zahtjevom za izdavanje državljanstva može obratiti cijela porodica.

U generalnom konzulatu su nam potvrdili da procedura dobijanja državljanstva traje u prosjeku oko godinu dana.

Prilikom podnošenja zahtjeva, uz odgovarajući obrazac i izjavu da se Srbija smatra svojom državom koji se dobijaju u konzulatu, potrebno je priložiti i originale izvoda iz matične knjige rođenih, vjenčanih i uvjerenje o državljanstvu BiH, kao i kopije lične karte i pasoša BiH.
http://www.glassrpske.com/481/4996.html
Prozor

#32 Re: Iseljavanje BH Srba u Srbiju

Post by Prozor »

polara wrote:
Prozor wrote:
Bosanac sa dna kace wrote: ja se slazem s tobom da se nisu iseljavali u Srbiju ali jesu sa sela u grad, kad opet pogledas koje su pozicije drzali po gradu, barem sto se tice Zivinica i Banovica, i kad pogledas kolko su % stanovnistva cinili sve ti je jasno...
Carsija nije ni bilo prije Turaka draga moja :-) a ti sa ovim tvrdis da su Bosnjaci islamizirani Srbi? :oops:
polara

#33 Re: Iseljavanje BH Srba u Srbiju

Post by polara »

Prozor wrote:
polara wrote:
Prozor wrote: To je istina. Mozes na prste izbrojati carsije gdje su Srbi bili u vecini prije 45´...
Carsija nije ni bilo prije Turaka draga moja :-) a ti sa ovim tvrdis da su Bosnjaci islamizirani Srbi? :oops:
Nisu svi.
Prozor

#34 Re: Iseljavanje BH Srba u Srbiju

Post by Prozor »

polara wrote:
Prozor wrote:
polara wrote: Srbi su uglavnom naseljavali brda oko carsija za vreme Turske vlasti,da ne bi bili prevedeni u Islam.Pa je normalno sto ih pre 45 godine nije bilo u carsijama.Srbi koji su ostali u Carsiji primili su Islam.
Nisu svi.
Ja koji?
polara

#35 Re: Iseljavanje BH Srba u Srbiju

Post by polara »

Prozor wrote:
polara wrote:
Prozor wrote: Carsija nije ni bilo prije Turaka draga moja :-) a ti sa ovim tvrdis da su Bosnjaci islamizirani Srbi? :oops:
Nisu svi.
Ja koji?
Ja ovo shvatam kao neko zezanje,bilo mi je smesno kada su na ovom forumu dvoje sarajlija raspravljali ko je rodjeni sarajlija i poceli govoriti ciji se djed rodio pa pradjed pa tako u proslost...gde bih to sve odvelo mozda bi se i razocarali pa i udaljili od teme.Ja nisam opterecena svojim preklom.kad slusam ljude kad o tome pricaju imam utisak da ce stici do majmuna.
Prozor

#36 Re: Iseljavanje BH Srba u Srbiju

Post by Prozor »

polara wrote:
Prozor wrote:
polara wrote: Nisu svi.
Ja koji?
Ja ovo shvatam kao neko zezanje,bilo mi je smesno kada su na ovom forumu dvoje sarajlija raspravljali ko je rodjeni sarajlija i poceli govoriti ciji se djed rodio pa pradjed pa tako u proslost...gde bih to sve odvelo mozda bi se i razocarali pa i udaljili od teme.Ja nisam opterecena svojim preklom.kad slusam ljude kad o tome pricaju imam utisak da ce stici do majmuna.
Pa ti iznijela tezu da su Srbi sto su "ostali" u carsiji primili Islam, dok oni na brdima nisu, sto bi valjda trebalo objasniti sto su Bosnjaci dominirali svim gradovima prije 45´, a i dobar dio 91´... Svjestan da skrecem sa teme moram ipak ukazati na tri historijske cinjenice koje ovo demantuju:
1. Gradovi, kakvih ih mi znamo, prakticki nije ni bilo u BiH prije Turaka, i mozes na prste izbrojati broj sadasnjih bh. gradova sto su postojali prije Osmanlija... Tako da nikakvi Srbi nisu mogli "ostati" u carsijama koje do tada nisu ni postojale...
2. Vecina bh. Srba sa tih spomenutih brda su doseljeni Vlasi, koji su upravo dosli za vrijeme Turaka, i koji nemaju veze sa carsijskim Bosnjacima-muslimanima, neka niko ovo ne uzme kao neko omalovazavanje Srba ili neku tezu kako njima nije "mjesto" u gradovima ili pak BiH, to je samo historijska cinjenica koja se moze lahko potvrditi turskim defterima pa i vlaskom porijeklu mnogih srpskih prezimena, ja ne vidim nista negativno u tome sto neko ima vlasko porijeklo, cak sta vise to je narod sto nijedan rat nije pokrenuo, i dio Bosnjaka potice od istih...
3. Turci nisu vrsili nasilnu islamizaciju zbog koje bi neki Srbin-pravoslavac morao strahovati prevodjenju na Islam u carsiji, obzirom da su sve tri pravoslavne crkve u Sarajevu upravo izgradjene u turskom periodu, iako je bilo nekih komplikacija...

I daleko od toga da sam opterecen porijeklom, za moje selo su govorili "kod Arnauta", pa ni sam ne znam kol´ko istine u tome ima...
polara

#37 Re: Iseljavanje BH Srba u Srbiju

Post by polara »

Prozor wrote:
polara wrote:
Prozor wrote: Ja koji?
Pa ti iznijela tezu da su Srbi sto su "ostali" u carsiji primili Islam, dok oni na brdima nisu, sto bi valjda trebalo objasniti sto su Bosnjaci dominirali svim gradovima prije 45´, a i dobar dio 91´... Svjestan da skrecem sa teme moram ipak ukazati na tri historijske cinjenice koje ovo demantuju:
1. Gradovi, kakvih ih mi znamo, prakticki nije ni bilo u BiH prije Turaka, i mozes na prste izbrojati broj sadasnjih bh. gradova sto su postojali prije Osmanlija... Tako da nikakvi Srbi nisu mogli "ostati" u carsijama koje do tada nisu ni postojale...
2. Vecina bh. Srba sa tih spomenutih brda su doseljeni Vlasi, koji su upravo dosli za vrijeme Turaka, i koji nemaju veze sa carsijskim Bosnjacima-muslimanima, neka niko ovo ne uzme kao neko omalovazavanje Srba ili neku tezu kako njima nije "mjesto" u gradovima ili pak BiH, to je samo historijska cinjenica koja se moze lahko potvrditi turskim defterima pa i vlaskom porijeklu mnogih srpskih prezimena, ja ne vidim nista negativno u tome sto neko ima vlasko porijeklo, cak sta vise to je narod sto nijedan rat nije pokrenuo, i dio Bosnjaka potice od istih...
3. Turci nisu vrsili nasilnu islamizaciju zbog koje bi neki Srbin-pravoslavac morao strahovati prevodjenju na Islam u carsiji, obzirom da su sve tri pravoslavne crkve u Sarajevu upravo izgradjene u turskom periodu, iako je bilo nekih komplikacija...

I daleko od toga da sam opterecen porijeklom, za moje selo su govorili "kod Arnauta", pa ni sam ne znam kol´ko istine u tome ima...
Ja sam napisala carsija u vreme Turske vlasti,ne spominjem carsiju pre Turske vlasti.Igra reci.Vlah znaci stocar.
Drug Član

Post by Drug Član »

Naravno, da srpska i hrvatska plemena nisu naselili BiH u onolikoj mjeri koliko su u VII vijeku naselili današnju Srbiju i Hrvatsku, respektivno, ali zdrav razum nameće zaključak da su u određenoj mjeri u VII vijeku naselili i BiH.Nevjerovatno je koliko je duboko ukorijenjen istorijski falsifikat da su srbi u BiH došli sa Turcima.Možda ovo pomogne:
http://www.znanje.org/i/i21/01iv05/01iv ... dobrun.htm
http://www.znanje.org/i/i21/01iv05/01iv ... r_sase.htm
http://www.rastko.org.yu/rastko-bl/isto ... c536084339
http://www.znanje.org/i/i21/01iv05/01iv ... mislic.htm
http://www.znanje.org/i/i21/01iv05/01iv ... tvrdos.htm
foo-doo

Post by foo-doo »

Izgleda da se politika sa Srbima stalno igra.

Prvo su ih Turci naseljavali u Bosnu,
Onda su ih Jugosloveni slali u Vojvodinu
Pa su iz sela došli u gradove,
Sad ih Srbi šalju nazad u Srbiju.

Ja više ne mogu da upratim ko gdje ide i gdje je bio :shock:

A mislim da na mitološko pitanje od milion dolara Srba iz BIH koji su prešli na Islam najbolji odgovor može dati genetika. Ima brate izvještaj kome se čita bujrum, ali vam mogu reći da nije nimalo prijatan za Srbe na ovu temu. (vidi jedan od prošlih foruma).

Manje više pobija tezu o porijeklu naroda koju SANU zagovara.
fantom slobode

Post by fantom slobode »

foo-doo wrote:Izgleda da se politika sa Srbima stalno igra.

A mislim da na mitološko pitanje od milion dolara Srba iz BIH koji su prešli na Islam najbolji odgovor može dati genetika. Ima brate izvještaj kome se čita bujrum, ali vam mogu reći da nije nimalo prijatan za Srbe na ovu temu. (vidi jedan od prošlih foruma).

Upravo tako samo se pogleda genetsko istrazivanja o porijeklu ljudi koje zive na teritoriji Bosne bez obzira na naciju i dodje se do istine i ocigledne razlike od genetskog koda nasih susjeda.Nadam se da ce se to istrazivanje nastaviti i dalje potvrdjivati istinu, koju drugi ne zele da cuju.
Prozor

#41 Re: Iseljavanje BH Srba u Srbiju

Post by Prozor »

polara wrote:
Prozor wrote:
polara wrote: Ja ovo shvatam kao neko zezanje,bilo mi je smesno kada su na ovom forumu dvoje sarajlija raspravljali ko je rodjeni sarajlija i poceli govoriti ciji se djed rodio pa pradjed pa tako u proslost...gde bih to sve odvelo mozda bi se i razocarali pa i udaljili od teme.Ja nisam opterecena svojim preklom.kad slusam ljude kad o tome pricaju imam utisak da ce stici do majmuna.

Ja sam napisala carsija u vreme Turske vlasti,ne spominjem carsiju pre Turske vlasti.Igra reci.Vlah znaci stocar.
Pa te carsije su stvorene za vrijeme Turaka! Vlasi su bili autohtoni narod na Balkanu koji i sada postoje u nekim dijelovima Srbije i Albanije...
Prozor

Post by Prozor »

Drug Član wrote:Naravno, da srpska i hrvatska plemena nisu naselili BiH u onolikoj mjeri koliko su u VII vijeku naselili današnju Srbiju i Hrvatsku, respektivno, ali zdrav razum nameće zaključak da su u određenoj mjeri u VII vijeku naselili i BiH.Nevjerovatno je koliko je duboko ukorijenjen istorijski falsifikat da su srbi u BiH došli sa Turcima.Možda ovo pomogne:
http://www.znanje.org/i/i21/01iv05/01iv ... dobrun.htm
http://www.znanje.org/i/i21/01iv05/01iv ... r_sase.htm
http://www.rastko.org.yu/rastko-bl/isto ... c536084339
http://www.znanje.org/i/i21/01iv05/01iv ... mislic.htm
http://www.znanje.org/i/i21/01iv05/01iv ... tvrdos.htm
Ne svi, ali jedan veliki dio.
Meraklos

#43 Re: Iseljavanje BH Srba u Srbiju

Post by Meraklos »

polara wrote: Srbi su uglavnom naseljavali brda oko carsija za vreme Turske vlasti,da ne bi bili prevedeni u Islam.Pa je normalno sto ih pre 45 godine nije bilo u carsijama.Srbi koji su ostali u Carsiji primili su Islam.
Nisu tu bili srbi - nego Bosnjaci pravoslavne vjeroispovijesti; kasnije poceli deklarisati kao Srbi.
bijelo_dugme

#44 Re: Iseljavanje BH Srba u Srbiju

Post by bijelo_dugme »

Prozor wrote:
polara wrote:
Prozor wrote: Pa ti iznijela tezu da su Srbi sto su "ostali" u carsiji primili Islam, dok oni na brdima nisu, sto bi valjda trebalo objasniti sto su Bosnjaci dominirali svim gradovima prije 45´, a i dobar dio 91´... Svjestan da skrecem sa teme moram ipak ukazati na tri historijske cinjenice koje ovo demantuju:

Pa te carsije su stvorene za vrijeme Turaka! Vlasi su bili autohtoni narod na Balkanu koji i sada postoje u nekim dijelovima Srbije i Albanije...

Da i ja ovo citiram :-)
Drug Član

Post by Drug Član »

@Prozor
Drago mi je da shvataš da je istina negdje između falsifikata i mitova. Ova premisa nameće mnogo važan zaključak: SVI MI DAKLE IMAMO SVOJE FALSIFIKATE I MITOVE! Sve što se može s tim u vezi je čitati razne izvore, evo ja neki dan pročitao Istoriju srpskog naroda od Venjamina Kalaja... :-D
elSaik

Post by elSaik »

OSTAJTE OVDJE

Ostajte ovdje!... Sunce tuđeg neba
Neće vas grijat ko što ovo grije;
Grki su tamo zalogaji hljeba
Gdje svoga nema i gdje brata nije.

Od svoje majke ko će naći bolju?!
A majka vaša zemlja vam je ova;
Bacite pogled po kršu i polju,
Svuda su groblja vaših pradjedova.

:oops:
Drug Član

Post by Drug Član »

.....
Za ovu zemlju oni bjehu divi,
Uzori svijetli što je branit znaše,
U ovoj zemlji ostanite i vi,
I za nju dajte vrelo krvi vaše.

Ko pusta grana kad jesenja krila
Trgnu joj lisje i pokose ledom,
Bez vas bi majka domovina bila;
A majka plače za svojijem čedom.

Ne dajte suzi da joj s oka leti,
Vrat’te se njojzi u naručja sveta;
Živite zato da možete mrijeti
Na njenom polju gdje vas slava sreta!

Ovdje vas svako poznaje i voli,
A tamo niko poznati vas neće;
Bolji su svoji i krševi goli
No cvjetna polja kud se tuđin kreće.

Ovdje vam svako bratski ruku steže –
U tuđem svijetu za vas pelen cvjeta;
Za ove krše sve vas, sve vas veže:
Ime i jezik, bratstvo, i krv sveta.

Ostajte ovdje!... Sunce tuđeg neba
Neće vas grijat k'o što ovo grije, –
Grki su tamo zalogaji hljeba
Gdje svoga nema i gdje brata nije...

Aleksa Šantić
brdo

Post by brdo »

masala treba li obezbijediti prevoz :D
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

banjaluka078 wrote:Oni koji ne sele uzimaju drzavljanstvo.
OTKAKO je u Banjoj Luci otvoren Generalni konzulat Srbije, dvije hiljade građana Srpske podnijelo je zahtjev za prijem u državljanstvo susjedne zemlje.

Taj broj je vjerovatno i veći s obzirom na to da se jednim zahtjevom za izdavanje državljanstva može obratiti cijela porodica.

U generalnom konzulatu su nam potvrdili da procedura dobijanja državljanstva traje u prosjeku oko godinu dana.

Prilikom podnošenja zahtjeva, uz odgovarajući obrazac i izjavu da se Srbija smatra svojom državom koji se dobijaju u konzulatu, potrebno je priložiti i originale izvoda iz matične knjige rođenih, vjenčanih i uvjerenje o državljanstvu BiH, kao i kopije lične karte i pasoša BiH.
http://www.glassrpske.com/481/4996.html
jel ovo samo neka igra rijeci?
:roll:
uozo

Post by uozo »

foo-doo wrote:Izgleda da se politika sa Srbima stalno igra.

'ben ti temu u kojoj se raspravlja o genetskom kodu pojedinih naroda! :roll:
Lebensborn na balkanski nacin! Bas me interesuje koliko ovi, kojima je to vazno, imaju istih gena ko i govecad. :?
Post Reply