Inicijativa za vraćanje starog imena Novom Travniku

Krstan

#1 Inicijativa za vraćanje starog imena Novom Travniku

Post by Krstan »

Današnji Novi Travnik je sve do 1992 nosio ime Pucarevo po bosanskohercegovačkom revolucionaru i funkcioneru,jednom od takoreći osnoviča moderne bosanskohercegovačke države.U naletu nacionalizma,mraka i bezumlja išlo se toliko daleko da je i ime grada koji je nazvan po Đuri Pucaru Starom preimenovan u Novi Travnik što je mislim sramota.Današnje generacije mladeži znaju sve o Če Gevari ali ne znaju ni ko je bio Đuro i koliki je on bio patriota na prvom mjestu,čovjek i revolucionar pa i multietničar.

Vratimo staro ime Pucarevo bosansko-hercegovačkom gradiću koji se trenutno zove Novi Travnik !

Ko je bio Đuro Pucar Stari
Wikipedia na bosanskom
Đuro Pucar, nadimak Stari (1899-1979), bosansko-hercegovački politički radnik, porijeklom iz siromašne seljačke porodice. Kao kovački radnik 1920. godine postao je član omladinske organizacije SKOJ, a 1922. i član Komunističke partije Jugoslavije. Bio je naročito aktivan u radničkim sindikalnim organizacijama, u kojima je bio i funkcioner. 1929. godine osuđen je na osam godina robije, ali mu je kazna povećana na još dvije godine, jer se borio protiv nesnosnog stanja u tadašnjim zatvorima i kazamatima Kraljevine Jugoslavije. Od 1939. ilegalno je živio u Sarajevu, gdje je postao član novoformiranog Pokrajinskog odbora KPJ za Bosnu i Hercegovinu i gdje je djelovao usprkos progonu policije. Kao delegat iz BiH na 5. Zemaljskoj konferenciji KPJ 1940. u Zagrebu izabran je za člana Centralnog komiteta KPJ. Do napada nacističke Njemačke na Jugoslaviju 1941. intenzivno je radio na omasovljenju i jačanju partijskih organizacija i na sprovođenju odluka 5. Zemaljske konferencije, ilegalno boraveći u Sarajevu i drugim mjestima. Jula 1941. po odluci PK KPJ za BiH otišao je u Banja Luku, iz koje je kao sekretar KPJ vršio pripreme za ustanak u Bosanskoj Krajini, koji je kasnije i vodio. Bio je članom Glavnog štaba NOB i POJ za BiH, podpredsjednik ZAVNOBiH-a i član predsjedništva AVNOJ-a, sekretar PK KPJ za BiH. Po oslobođenju zemlje od okupatora bio je ministar bez portfelja u prvoj Vladi Bosne i Hercegovine, vršilac dužnosti predsjednika Prezidijuma Narodne skupštine BiH i podpredsjednika Prezidijuma Narodne skupštine Jugoslavije, zatim predsjednik Vlade BiH i sekretar CK KP BiH, član Izvršnog komiteta CK SKJ, član Predsjedništva SO SSRNJ, predsjednik Saveznog odbora SUBNOR-a, član Savjeta Federacije. Đuro Pucar Stari bio je odlikovan kao narodni heroj i junak socijalističkog rada. Po njemu su bile nazvane mnoge ulice u prijeratnoj Bosni i Hercegovini (1945-1992), ali i širom bivše Jugoslavije (danas ga nose još ulice u Velikoj Kladuši, Šapcu i Zaječaru), institucije i tvornice u zemlji, kao i jedno čitavo naselje - Pucarevo, danas Novi Travnik.
Paramilitar

#2 Re: Inicijativa za vraćanje starog imena Novom Travniku

Post by Paramilitar »

Da to je taj. Poklonio jedan od najvrijednijih dijelova drzave kao da mu je babovina.
Neka me neko ispravi ako grijesim ali mislim da je on rekao da : "Bosni ne trebaju putevi vec konji".

No bilo pa proslo.

Stvar je u tome sto ima 10000000000000000000 precih tema od ove gluposti
vonSchtigliz

#3 Re: Inicijativa za vraćanje starog imena Novom Travniku

Post by vonSchtigliz »

Nek ga nazovu Stari Travnik , i svi vuci siti i sve ovce na broju :D
travnik

#4 Re: Inicijativa za vraćanje starog imena Novom Travniku

Post by travnik »

To trebaju odlučiti stanovnici Novog Travnika. Osim toga, Novi Travnik se prvo zvao Kasipovići po obližnjem selu, par godina poslije rata, nakon toga, mislim već od 1949. je dobio ime Novi Travnik, pa do negdje 1980. Od tada do 1991. se zvao Pucarevo. Dakle, kao Pucarevo se grad nije zvao od kada je osnovan već nešto više od deset godina.
HTI

#5 Re: Inicijativa za vraćanje starog imena Novom Travniku

Post by HTI »

Eto ja se sjecam kad je Novi Travnik preimenovan u Pucarevo. :mrgreen:
Nego otkuda Djuri Pucaru Starom pravo da daje BiH teritoriju nekoj drugoj drzavi? Mislim ko ga je ovlastio za to?
Zasto? :shock:
Krstan

#6 Re: Inicijativa za vraćanje starog imena Novom Travniku

Post by Krstan »

HTI wrote:Eto ja se sjecam kad je Novi Travnik preimenovan u Pucarevo. :mrgreen:
Nego otkuda Djuri Pucaru Starom pravo da daje BiH teritoriju nekoj drugoj drzavi? Mislim ko ga je ovlastio za to?
Zasto? :shock:
Vidiš da BiH ima viškove teritorija,RS hoće da se odvoji,Hrvatima takođe samostalni entitet ne bi bio mrzak a ti bi anektirao i teritorije susjednih zemalja :shock:
Last edited by Krstan on 01/04/2014 08:59, edited 1 time in total.
zlokruhovic

#7 Re: Inicijativa za vraćanje starog imena Novom Travniku

Post by zlokruhovic »

A koje je to teritorije dao Đuro pretpostavljam CG?? , da nije Herceg Novi i Kotor možda?! , i ako jeste nek' mi neko kaže kako su ti gradovi bili u BiH pa ih Đuro preda kad BiH nije ni postojala??
Krstan

#9 Re: Inicijativa za vraćanje starog imena Novom Travniku

Post by Krstan »

Image

Duklja,staro ime Crne Gore u 11 vijeku nove ere.Toliko o Sutorini i poklanjanju :mrgreen:
agent_zero

#10 Re: Inicijativa za vraćanje starog imena Novom Travniku

Post by agent_zero »

Krstan wrote:Image

Duklja,staro ime Crne Gore u 11 vijeku nove ere.Toliko o Sutorini i poklanjanju :mrgreen:
Ti lijepo mačku o rep ovu kvazimapu s nazivima nepostojeće hrvatske na teritoriji bosne.

Malo previše si gledao onaj glupavi kroasanski lažljivi serijal "hrvatski kraljevi".
zlokruhovic

#11 Re: Inicijativa za vraćanje starog imena Novom Travniku

Post by zlokruhovic »

Sliver wrote:
zlokruhovic wrote:A koje je to teritorije dao Đuro pretpostavljam CG?? , da nije Herceg Novi i Kotor možda?! , i ako jeste nek' mi neko kaže kako su ti gradovi bili u BiH pa ih Đuro preda kad BiH nije ni postojala??
Do 1947. Sutorina je pripadala Bosni i Hercegovini, ali je 1947. nakon dogovora Đure Pucara i Avde Hume pripojena Crnoj Gori zajedno sa selima Igalo, Sutorina, Sušćepan, Prijevor (Sutorina), Ratiševina i Kruševice, čija ukupna površina iznosi 75 km2.

a otkud ti ta informacija da BiH tada nije postojala, ne znam. Najbolje da se posavjetujes s najblizim farmaceutom ili psihijatrom.
Aha , znači celih 1,5 godina je bila u sastavu BiH , nema šta veliki krađa.

Koliko znam BiH je postala država 1992 , a pre toga je postojala kraljevina Bosna , a onda jedno 500 godina je nije bilo.
Ali ako ti imaš neke druge informacija deder ih postavi pa da nemam potrebe ići kod farmaceuta i psihijatra.
HTI

#12 Re: Inicijativa za vraćanje starog imena Novom Travniku

Post by HTI »

zlokruhovic wrote:A koje je to teritorije dao Đuro pretpostavljam CG?? , da nije Herceg Novi i Kotor možda?! , i ako jeste nek' mi neko kaže kako su ti gradovi bili u BiH pa ih Đuro preda kad BiH nije ni postojala??
Znaci Djuro je od 1946-'48 bio predsjednik necega sto nije postojalo? Jel' ? :-)
zlokruhovic

#13 Re: Inicijativa za vraćanje starog imena Novom Travniku

Post by zlokruhovic »

HTI wrote:
Znaci Djuro je od 1946-'48 bio predsjednik necega sto nije postojalo? Jel' ? :-)
Tako je.

Koliko znam to je bila federalna jedinica Jugoslavije a ne država , jer da je bila država ne bi bilo potrebe za nezavisnošću 1992.

Ali svejedno , odakle se našla Sutorina u toj federalnoj jedinici 1946??
zlokruhovic

#14 Re: Inicijativa za vraćanje starog imena Novom Travniku

Post by zlokruhovic »

sim_dar wrote:
zlokruhovic wrote:
Aha , znači celih 1,5 godina je bila u sastavu BiH , nema šta veliki krađa.

Koliko znam BiH je postala država 1992 , a pre toga je postojala kraljevina Bosna , a onda jedno 500 godina je nije bilo.
Ali ako ti imaš neke druge informacija deder ih postavi pa da nemam potrebe ići kod farmaceuta i psihijatra.
Ne, Sutorina je bila u sastavu Bosne, cini mi se 570 godina. Procitao sam to negdje.
E u redu onda ako je 570 godina bila u sastavu Bosne , ja se izvinjavam. :-D
HTI

#15 Re: Inicijativa za vraćanje starog imena Novom Travniku

Post by HTI »

zlokruhovic wrote:
HTI wrote:
Tako je.

Koliko znam to je bila federalna jedinica Jugoslavije a ne država , jer da je bila država ne bi bilo potrebe za nezavisnošću 1992.

Znaci Srbija i Hrvatska isto tako nisu postojale. Bile su samo federalne jedinice Jugoslavije, a ne drzave. Aha, sad kontam.
zlokruhovic

#16 Re: Inicijativa za vraćanje starog imena Novom Travniku

Post by zlokruhovic »

HTI wrote:
zlokruhovic wrote:
HTI wrote:
Tako je.

Znaci Srbija i Hrvatska isto tako nisu postojale. Bile su samo federalne jedinice Jugoslavije, a ne drzave. Aha, sad kontam.
Tačno tako.

Srbija i Hrvatska nisu postojale kao države već kao federalne jedinice , uostalom kao i sve republike.

Doduše Srbija i CG su postajale do 1918 godine kao moderne države , ali su se same pretopile i ukinule svoju nezavisnost osnivanjem obe Jugoslavije.
Altsa

#17 Re: Inicijativa za vraćanje starog imena Novom Travniku

Post by Altsa »

aha znaci ipak su postajale...trebas sto neko rece kod psihijatra, mozda kod dabica...ponesi i stivo za citanje, recimo ovo

http://bs.wikipedia.org/wiki/Historija_ ... ovne_Bosne
zlokruhovic

#18 Re: Inicijativa za vraćanje starog imena Novom Travniku

Post by zlokruhovic »

Altsa wrote:aha znaci ipak su postajale...trebas sto neko rece kod psihijatra, mozda kod dabica...ponesi i stivo za citanje, recimo ovo

http://bs.wikipedia.org/wiki/Historija_ ... ovne_Bosne
Izvini zeko-peko jel ti to meni??

Šta sam ja slagao?? , lepo sam napisao da federalne jedinice nisu bile države , a takođe sam rekao da su Srbija i CG 1918 se odrekle svojih državnosti u korist Jugoslavije.
I u čemu je problem??

Koga zabole za srednji vek , jer kad bi se na to pozivali onda niko i ne zaslužuje državu , a tek bi porasli apetiti.
Zsto se drži onoga što se ima i okani se ćorava posla.
spreca

#19 Re: Inicijativa za vraćanje starog imena Novom Travniku

Post by spreca »

Krstan wrote:Današnji Novi Travnik je sve do 1992 nosio ime Pucarevo po bosanskohercegovačkom revolucionaru i funkcioneru,jednom od takoreći osnoviča moderne bosanskohercegovačke države.U naletu nacionalizma,mraka i bezumlja išlo se toliko daleko da je i ime grada koji je nazvan po Đuri Pucaru Starom preimenovan u Novi Travnik što je mislim sramota.Današnje generacije mladeži znaju sve o Če Gevari ali ne znaju ni ko je bio Đuro i koliki je on bio patriota na prvom mjestu,čovjek i revolucionar pa i multietničar.

Vratimo staro ime Pucarevo bosansko-hercegovačkom gradiću koji se trenutno zove Novi Travnik !

Ko je bio Đuro Pucar Stari
Wikipedia na bosanskom
Đuro Pucar, nadimak Stari (1899-1979), bosansko-hercegovački politički radnik, porijeklom iz siromašne seljačke porodice. Kao kovački radnik 1920. godine postao je član omladinske organizacije SKOJ, a 1922. i član Komunističke partije Jugoslavije. Bio je naročito aktivan u radničkim sindikalnim organizacijama, u kojima je bio i funkcioner. 1929. godine osuđen je na osam godina robije, ali mu je kazna povećana na još dvije godine, jer se borio protiv nesnosnog stanja u tadašnjim zatvorima i kazamatima Kraljevine Jugoslavije. Od 1939. ilegalno je živio u Sarajevu, gdje je postao član novoformiranog Pokrajinskog odbora KPJ za Bosnu i Hercegovinu i gdje je djelovao usprkos progonu policije. Kao delegat iz BiH na 5. Zemaljskoj konferenciji KPJ 1940. u Zagrebu izabran je za člana Centralnog komiteta KPJ. Do napada nacističke Njemačke na Jugoslaviju 1941. intenzivno je radio na omasovljenju i jačanju partijskih organizacija i na sprovođenju odluka 5. Zemaljske konferencije, ilegalno boraveći u Sarajevu i drugim mjestima. Jula 1941. po odluci PK KPJ za BiH otišao je u Banja Luku, iz koje je kao sekretar KPJ vršio pripreme za ustanak u Bosanskoj Krajini, koji je kasnije i vodio. Bio je članom Glavnog štaba NOB i POJ za BiH, podpredsjednik ZAVNOBiH-a i član predsjedništva AVNOJ-a, sekretar PK KPJ za BiH. Po oslobođenju zemlje od okupatora bio je ministar bez portfelja u prvoj Vladi Bosne i Hercegovine, vršilac dužnosti predsjednika Prezidijuma Narodne skupštine BiH i podpredsjednika Prezidijuma Narodne skupštine Jugoslavije, zatim predsjednik Vlade BiH i sekretar CK KP BiH, član Izvršnog komiteta CK SKJ, član Predsjedništva SO SSRNJ, predsjednik Saveznog odbora SUBNOR-a, član Savjeta Federacije. Đuro Pucar Stari bio je odlikovan kao narodni heroj i junak socijalističkog rada. Po njemu su bile nazvane mnoge ulice u prijeratnoj Bosni i Hercegovini (1945-1992), ali i širom bivše Jugoslavije (danas ga nose još ulice u Velikoj Kladuši, Šapcu i Zaječaru), institucije i tvornice u zemlji, kao i jedno čitavo naselje - Pucarevo, danas Novi Travnik.
Mozda ti imas prijedlog drugi?...mozda karadzicevo?........mogo si usput i da Plocama vratimo stari naziv ,velenju,uzicu,drvaru,titogradu itd :lol:
akcid

#20 Re: Inicijativa za vraćanje starog imena Novom Travniku

Post by akcid »

spreca wrote:Mozda ti imas prijedlog drugi?...mozda karadzicevo?........mogo si usput i da Plocama vratimo stari naziv ,velenju,uzicu,drvaru,titogradu itd :lol:
Rus, znaš li od kada datira naselje Novi travnik, a od kada Ploče i ostali sa tvog spiska?

U kakvu vezu stavljaš Karadžića sa Kardeljom?
spreca

#21 Re: Inicijativa za vraćanje starog imena Novom Travniku

Post by spreca »

akcid wrote:
spreca wrote:Mozda ti imas prijedlog drugi?...mozda karadzicevo?........mogo si usput i da Plocama vratimo stari naziv ,velenju,uzicu,drvaru,titogradu itd :lol:
Rus, znaš li od kada datira naselje Novi travnik, a od kada Ploče i ostali sa tvog spiska?

Znam......i cemu sad tvoje pitanje?
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#22 Re: Inicijativa za vraćanje starog imena Novom Travniku

Post by sabina1 »

spreca wrote:
akcid wrote:

Pitanje je potpuno logično , kakve veze ima Karadžić sa Kardeljom , čemu poistovjećivanje Karadžića sa jugoslovenskim komunističkim političarima po bilo kom osnovu i zašto svrstavaš u isti koš fašistu sa antifašistom ?
Hvala.
akcid

#23 Re: Inicijativa za vraćanje starog imena Novom Travniku

Post by akcid »

spreca wrote:
akcid wrote:
Različito je biti pametan i obrazovan od neuspjelog pokušaja :-)
stiv33

#24 Re: Inicijativa za vraćanje starog imena Novom Travniku

Post by stiv33 »

Man'te se i Pucareva i Kardeljeva, sve dok crnogorci ne vrate Podgorici stari naziv Titograd, bolje da tema ide ad acta.
:-D
jeza u ledja

#25 Re: Inicijativa za vraćanje starog imena Novom Travniku

Post by jeza u ledja »

Mescini da je sam Novi Travnik kao grad nastao tek nakon rata. Cijela izgradnja grada, njegov urbanisticki plan i sve ostalo je bio ambiciozan eskperiment tadasnjih socijalistickih urbanista kao idealan planski izdradjen socijalisticki grad sa svim sto je takav grad trebao imati. Na isti nacin je napravljeno jos nekoliko gradova u ex-yu, cak i sa istim planom. Kao takav i ne cudi sto je bio jedan od etnicki najheterogenijih gradova u BiH.
Koga zanima urbanizam vjerovatno je citao o tome. :)

Takodje mescini da su mu naziv "Pucarevo" dali tek krajem 70ih. Zasto bi mu sad mijenjali ime u ono koje je imao tek desetak godina? :-)
Post Reply