Inacijativa da se iz naziva BiH izbrise ono "Hercegovina"!
-
Jecky 44
#26 Re: Inacijativa da se iz naziva BiH izbrise ono "Hercegovina
Prvo glupa je ideja a još gluplja tema.
- Damir_5
#27 Re: Inacijativa da se iz naziva BiH izbrise ono "Hercegovina
Cuj nicim izazvano sa tvoje strane, o seljancuro jedna u prvoj recenici me vrijedjas, a bezobrazno i pokvareno lazes da sam te napao nicim izazvan? Brisi mi sa teme, ne trolaj je. Nisam ja s tobom cuvao ovce, pa da ti sebi dajes za pravo tako razgovarati sa mnom i vjezbati svoju pokvarenost i bezobrazluk tako sto ces mene ovdje etiketirati i prozivati.surogat majka wrote: Ti si definitivno nezreo mladac. Opet kazem: uvrede, nicim izazvane s moje strane. ostavi za sebe i za svoje u familiji. jel posteno? jeste. Probaj da me ignorises ubuduce ako moze, ionako imas dosta posla da visis na Internetu i postavljas ovakve teme
Ja sam postavio temu, postavio anketu, sve je uradjeno fer i posteno sto se tice teme, postoji izbor i za DA i za NE, postoji opcija da se iskaze svoje misljenje o tome, ko hoce neka se izjasni, ko nece neka produzi, ali nema pljuvanja, pa nisam vam ja Zlaja i Tihic bez obraza. Neke ovdje prvo treba civilizirati, pa nakon toga ce se moci raspravljati o svemu. Ostatci ugnjetavanja sloboda izrazavanja su i danas jako prisutni u BOSNI. Ako ga ne moze izbrisati ili uhapsiti, onda ce ga bez argumenata "popljuvati". Sramota.
Last edited by Damir_5 on 14/03/2013 13:48, edited 1 time in total.
-
cindrlimindrli
#28 Re: Inacijativa da se iz naziva BiH izbrise ono "Hercegovina
Zaobidjes temu i odes na ljubav i sex ako te vec iritira, a moze i na religiju posto ti je Mustafa ocigledno zadao dever.surogat majka wrote:Pa to i jeste cilj ove ublehe, da se ta tema nametne kao nesto normalno. Ako Ceric cita forum bit ce belaja
-
Jecky 44
#29 Re: Inacijativa da se iz naziva BiH izbrise ono "Hercegovina
mrs-brown wrote:Molim administratora da izbrise ovu temu. Sto je najgore, svakakve nam budale postavljaju teme, a mi na njih odgovaramo i lozimo se.
BOJKOTUJMO TEMU.![]()
Zivjela Bosna i HERCEGOVINA!!!
-
nekoeko
#30 Re: Inacijativa da se iz naziva BiH izbrise ono "Hercegovina
Tema nije nimalo glupa, niti naivna. Taj naziv je dao austrijski okupator, a ne osmanski. Promjeni naziv i vladaj, isti slucaj sa RS-om danas.
Bosna… i Hercegovina? (Nebojša Šerić Šoba)
Kada se osvrnemo u prošlost i pogledamo na sve ono šta se dešavalo u našoj zemlji u zadnjih 200 godina, vrijeme je da neke stvari postavimo na svoje mjesto ako želimo nastaviti dalje. Na kućama se ponekad rekonstruišu i temelji, pa i u slučaju naše zemlje je potrebno rekonstruisati stvarni identitet Bosne da bi se moglo „graditi više i bolje“.
Da, Bosne. Ne Bosne i Hercegovine.
Teritorijalni termin
Stvarni problemi koji su zadesili našu zemlju su počeli na Berlinskom kongresu kada Bosna nije obnovila nezavisnost, kao što je to bio slučaj sa Crnom Gorom, Srbijom i drugim zemljama pod otomanskom vlašću, nego je „fasovala“ aneksiju od Austro-Ugarske i velikih evropskih sila, mada je o autonomiji (odnosno nezavisnosti) Bosne bilo govora u preliminarnim razgovorima koji su prethodili Sanstefanskom mirovnom sporazumu između Rusije i Turske, koji je potpisan 3. marta 1878. u mjestu San Stefano (danas Yeşilköy) kojom prilikom je, između ostaloga, novonastaloj nezavisnoj državi Crnoj Gori dodijeljen Nikšić s okolinom, koji je do tada pripadao Bosni.
Berlinski kongres je zatim prepoznao austrougarski teritorijalni termin „Bosna i Hercegovina“, dodavajući Hercegovinu (inače, region u okviru Bosne) naslovu zemlje radi olakšavanja procesa aneksije.
Time je Bosni zadan prvi veliki udarac koji je pokrenuo buduće probleme, i samim tim onemogućio očuvanje postojećeg identiteta Bosne naušrtb drugih zemalja.
Mnogi građani Bosne pod pritiskom nacionalnih programa i propagande susjednih zemalja počeli su se osjećati pripadnicima naroda susjednih zemalja (tada je ustanovljen i termin „Bosanac“, koji je zamijenio termin „Bošnjak“, koji je do tada važio prilikom oslovljavanja muslimana, katolika i pravoslavaca u Bosni). Proces ujedinjenja Južnih Slavena je također u svom programu negirao postojanje Bosne kao teritorijalne cjeline.
Sva sreća pa su rezultati Drugog svjetskog rata rekonstruisali prethodnu kraljevinu Jugoslaviju pa je Bosna „sa Hercegovinom“ postala jedna od federalnih republika, i nakon dugo vremena ugledala svjetlo dana kao cjelovita teritorijalno- administrativna cjelina.
Dodatak „Hercegovina“ u naslovu Bosne i dalje produžava identičan način razmišljanja, po kojem je jedinstven teritorij Bosne i dalje podložan teritorijalno-etničkim podjelama.
Stvarni korijeni
Ohrabrivanje zasebnih etnoteritorijalnih regiona u Bosni kulminiralo je uplitanjem susjednih zemlja u unutrašnje stvari Bosne kojom prilikom je pokrenut rat (1992.-1995.), da bi na njegovom kraju Dejtonskim sporazumom bile stvorene nove neprirodne teritorijalne tvorevine (Federacija i Republika Srpska u okviru republike Bosne „i Hercegovine“), čija krajnja svrha ima za cilj (moguću) buduću aneksiju dijelova Bosne od Srbije i Hrvatske po uzoru na austrougarski princip: „Preimenuj pa aneksiraj“.
Povratak stvarnim korijenima Bosne je neophodan, i samim tim inicijativa za povratak naslova „Bosna“ kao stvarnog i jedinog oficijelnog internacionalnog naslova naše zemlje (bez ostalih regionalnih dodataka i etnonacionalno-političkih podnaslova pridodatih od susjednih zemalja i međunarodne zajednice) je od gorućeg značaja ako želimo da obnovimo stvarnu državnost i stvarni identitet naše zemlje.
Bosna… i Hercegovina? (Nebojša Šerić Šoba)
Kada se osvrnemo u prošlost i pogledamo na sve ono šta se dešavalo u našoj zemlji u zadnjih 200 godina, vrijeme je da neke stvari postavimo na svoje mjesto ako želimo nastaviti dalje. Na kućama se ponekad rekonstruišu i temelji, pa i u slučaju naše zemlje je potrebno rekonstruisati stvarni identitet Bosne da bi se moglo „graditi više i bolje“.
Da, Bosne. Ne Bosne i Hercegovine.
Teritorijalni termin
Stvarni problemi koji su zadesili našu zemlju su počeli na Berlinskom kongresu kada Bosna nije obnovila nezavisnost, kao što je to bio slučaj sa Crnom Gorom, Srbijom i drugim zemljama pod otomanskom vlašću, nego je „fasovala“ aneksiju od Austro-Ugarske i velikih evropskih sila, mada je o autonomiji (odnosno nezavisnosti) Bosne bilo govora u preliminarnim razgovorima koji su prethodili Sanstefanskom mirovnom sporazumu između Rusije i Turske, koji je potpisan 3. marta 1878. u mjestu San Stefano (danas Yeşilköy) kojom prilikom je, između ostaloga, novonastaloj nezavisnoj državi Crnoj Gori dodijeljen Nikšić s okolinom, koji je do tada pripadao Bosni.
Berlinski kongres je zatim prepoznao austrougarski teritorijalni termin „Bosna i Hercegovina“, dodavajući Hercegovinu (inače, region u okviru Bosne) naslovu zemlje radi olakšavanja procesa aneksije.
Time je Bosni zadan prvi veliki udarac koji je pokrenuo buduće probleme, i samim tim onemogućio očuvanje postojećeg identiteta Bosne naušrtb drugih zemalja.
Mnogi građani Bosne pod pritiskom nacionalnih programa i propagande susjednih zemalja počeli su se osjećati pripadnicima naroda susjednih zemalja (tada je ustanovljen i termin „Bosanac“, koji je zamijenio termin „Bošnjak“, koji je do tada važio prilikom oslovljavanja muslimana, katolika i pravoslavaca u Bosni). Proces ujedinjenja Južnih Slavena je također u svom programu negirao postojanje Bosne kao teritorijalne cjeline.
Sva sreća pa su rezultati Drugog svjetskog rata rekonstruisali prethodnu kraljevinu Jugoslaviju pa je Bosna „sa Hercegovinom“ postala jedna od federalnih republika, i nakon dugo vremena ugledala svjetlo dana kao cjelovita teritorijalno- administrativna cjelina.
Dodatak „Hercegovina“ u naslovu Bosne i dalje produžava identičan način razmišljanja, po kojem je jedinstven teritorij Bosne i dalje podložan teritorijalno-etničkim podjelama.
Stvarni korijeni
Ohrabrivanje zasebnih etnoteritorijalnih regiona u Bosni kulminiralo je uplitanjem susjednih zemlja u unutrašnje stvari Bosne kojom prilikom je pokrenut rat (1992.-1995.), da bi na njegovom kraju Dejtonskim sporazumom bile stvorene nove neprirodne teritorijalne tvorevine (Federacija i Republika Srpska u okviru republike Bosne „i Hercegovine“), čija krajnja svrha ima za cilj (moguću) buduću aneksiju dijelova Bosne od Srbije i Hrvatske po uzoru na austrougarski princip: „Preimenuj pa aneksiraj“.
Povratak stvarnim korijenima Bosne je neophodan, i samim tim inicijativa za povratak naslova „Bosna“ kao stvarnog i jedinog oficijelnog internacionalnog naslova naše zemlje (bez ostalih regionalnih dodataka i etnonacionalno-političkih podnaslova pridodatih od susjednih zemalja i međunarodne zajednice) je od gorućeg značaja ako želimo da obnovimo stvarnu državnost i stvarni identitet naše zemlje.
- madFlava
#31 Re: Inacijativa da se iz naziva BiH izbrise ono "Hercegovina
Jest da je postala izlizana fora , al vrijedi u svakom slucaju ::
Misljenje je ko i pakšu , svako ga ima.
- Damir_5
#32 Re: Inacijativa da se iz naziva BiH izbrise ono "Hercegovina
Ti, ta sto si je citirao i ova surogat bezobraznica, ukupno imate oko 40 postova.Jecky 44 wrote:mrs-brown wrote:Molim administratora da izbrise ovu temu. Sto je najgore, svakakve nam budale postavljaju teme, a mi na njih odgovaramo i lozimo se.
BOJKOTUJMO TEMU.![]()
Zivjela Bosna i HERCEGOVINA!!!![]()
-
sijedi
#33 Re: Inacijativa da se iz naziva BiH izbrise ono "Hercegovina
Gledam sinoć Arenu 3 i na njoj snimka utakmice Bosnaske lige, tako da...
- Damir_5
#34 Re: Inacijativa da se iz naziva BiH izbrise ono "Hercegovina
Da li ti i takvi kao ti zaista mislite da je to slucajnost sto zivite u zemlji koja je medjunarodni protektorat? Ako ti je svejedno sto nazivas svoju drzavu po nazivu kojeg im je dao okupator, zasto se cudis zato sto imas visokog predstavnika koji je iznad kompletne sudske i izvrsne vlasti u toj tvojoj drzavi sa okupatorskim nazivom? Sta ti ocekujes od svog pateticnog i jadnog zivota sa takvim misljenjem? Eto sad si ti ispao frajer, nekog si zajebao, medjutim i dalje zoves svoju drzavu onako kako joj je okupator dao naziv, okupator koji se drznu biti toliko bezobrazan da je promijenio 1000 godina star naziv tvoje drzave i ti je i dan danas tako nazivas, kako joj je okupator dao naziv? Blago tebi i takvima kao tebi, ceka vas "svijetla buducnost"?madFlava wrote:![]()
![]()
Jest da je postala izlizana fora , al vrijedi u svakom slucaju ::
Misljenje je ko i pakšu , svako ga ima.
- Damir_5
#35 Re: Inacijativa da se iz naziva BiH izbrise ono "Hercegovina
Ti budes li nastavila trolati, biti ces prijavljena. Ako imas sta dodati o temi, to uradi, ako nemas, igraj se razlaza.surogat majka wrote:Zaobidjes mozak i lupis po zelji. Moze i to.cindrlimindrli wrote:Zaobidjes temu i odes na ljubav i sex ako te vec iritira, a moze i na religiju posto ti je Mustafa ocigledno zadao dever.surogat majka wrote:Pa to i jeste cilj ove ublehe, da se ta tema nametne kao nesto normalno. Ako Ceric cita forum bit ce belaja
Mustafa ga je zadao i tebi meni, a to sto tebi prija je i meni veci problem,. Tako nekako Mustafa, ti i ja stojimo
-
Jecky 44
#36 Re: Inacijativa da se iz naziva BiH izbrise ono "Hercegovina
De ba ohladi malo "Omer paša Latas" sa svojim fix idejama narod i raja u qurcu nemaju ljudi dnevno za kilo panje i litar mlijeka ti postavljaš teme koje vrijeđaju intiligenciju svakog ozbiljnijeg građanina koji se imalo razumije u bosanskohercegovačku političku stvarnost.Damir_5 wrote:Ti, ta sto si je citirao i ova surogat bezobraznica, ukupno imate oko 40 postova.Jecky 44 wrote:mrs-brown wrote:Molim administratora da izbrise ovu temu. Sto je najgore, svakakve nam budale postavljaju teme, a mi na njih odgovaramo i lozimo se.
BOJKOTUJMO TEMU.![]()
Zivjela Bosna i HERCEGOVINA!!!![]()
Od sad si ti moj idol sa 700 i nešto postova,sad ću da se furam na tebe.
-
muzicar_iz_parka
#37 Re: Inacijativa da se iz naziva BiH izbrise ono "Hercegovina
Hercegovci nisu Bosanci, tako ni Hercegovina ne može biti dio Bosne.
Bos. Krajina, Srednja Bosna, Podrinje i Semberija pripadaju Bosni. Stanovnici navedenih regija su Bosanci.
Bos. Krajina, Srednja Bosna, Podrinje i Semberija pripadaju Bosni. Stanovnici navedenih regija su Bosanci.
- harell
#38 Re: Inacijativa da se iz naziva BiH izbrise ono "Hercegovina
damir svako malo otvori temu i rijesava goruce probleme u svijetu, ocekujem uskoro temu "rijesimo glad u africi"
inace sta se pusi ovih dana vidim baca te haos pa da i ja probam
- madner
#39 Re: Inacijativa da se iz naziva BiH izbrise ono "Hercegovina
Pa koji jezik govore Hercegovci?muzicar_iz_parka wrote:Hercegovci nisu Bosanci, tako ni Hercegovina ne može biti dio Bosne.
- madFlava
#40 Re: Inacijativa da se iz naziva BiH izbrise ono "Hercegovina
InAcijativa za bolju buducnost.Damir_5 wrote: Da li ti i takvi kao ti zaista mislite da je to slucajnost sto zivite u zemlji koja je medjunarodni protektorat? Ako ti je svejedno sto nazivas svoju drzavu po nazivu kojeg im je dao okupator, zasto se cudis zato sto imas visokog predstavnika koji je iznad kompletne sudske i izvrsne vlasti u toj tvojoj drzavi sa okupatorskim nazivom? Sta ti ocekujes od svog pateticnog i jadnog zivota sa takvim misljenjem? Eto sad si ti ispao frajer, nekog si zajebao, medjutim i dalje zoves svoju drzavu onako kako joj je okupator dao naziv, okupator koji se drznu biti toliko bezobrazan da je promijenio 1000 godina star naziv tvoje drzave i ti je i dan danas tako nazivas, kako joj je okupator dao naziv? Blago tebi i takvima kao tebi, ceka vas "svijetla buducnost"?
Odakle si Damire?
-
muzicar_iz_parka
#41 Re: Inacijativa da se iz naziva BiH izbrise ono "Hercegovina
€uropski.madner wrote: Pa koji jezik govore Hercegovci?
- uglavnomja
#42 Re: Inacijativa da se iz naziva BiH izbrise ono "Hercegovina
ja nesto kao nazirem damira u banovicima 
-
jabidapitam
#43 Re: Inacijativa da se iz naziva BiH izbrise ono "Hercegovina
Damir_5 wrote:Nesto mi nikako nije jasno, otkud se u opste to "Hercegovina" pojavilo u nazivu nase drzave, koja je oduvijek se zvala iskljucivo i jedino "BOSNA". Zasto smo u opste prihvatili da nam okupator, u ovom slucaju osmanlijski okupator prepravlja naziv nase drzave?
Zato pokrecem incijativu da se nasoj slavnoj drzavi vrati njeno orginalno ime, "BOSNA", a da "Hercegovina" dobije isti status koji joj i pripada kao i ostalim regijama Bosne, kao sto i ima Bosanska Krajina, Podrinje, Posavina itd, tacnije da bude tamo gdje i spada u sklopu drzave Bosne.
Znaci naziv nase drzave nije originalno "Bosna i Hercegovina", to je osmanlijski okupatorski naziv nastao u zelji da nas se sto vise podijeli, orginalni naziv nase drzave je iskljucivo i jedino "Bosna"! Nakon vracanja starog naziva Bosnjaka, vrijeme je da se i stari i orignalni naziv nase drzave i sluzbeno vrati.
BOSNA!
a jarane pa dokle vise...
de bili i gde ne bili neka vam je sa srecom
-
cindrlimindrli
#44 Re: Inacijativa da se iz naziva BiH izbrise ono "Hercegovina
muzicar_iz_parka wrote:Hercegovci nisu Bosanci, tako ni Hercegovina ne može biti dio Bosne.

- madner
#45 Re: Inacijativa da se iz naziva BiH izbrise ono "Hercegovina
Pa onda neka se tako i izjasnemuzicar_iz_parka wrote:€uropski.madner wrote: Pa koji jezik govore Hercegovci?
-
neki
#46 Re: Inacijativa da se iz naziva BiH izbrise ono "Hercegovina
Lijepa vremena kad nije bilo interneta i nije svaka budala mogla svoje fix ideje javno iznositi..ehh
- madner
#47 Re: Inacijativa da se iz naziva BiH izbrise ono "Hercegovina
Ideja je sasvim ispravna, prezentacija nula bodova.
Inace geneza rijeci Bosnjak bi mogla biti zanimljiva za ovu temu
Inace geneza rijeci Bosnjak bi mogla biti zanimljiva za ovu temu
- Damir_5
#48 Re: Inacijativa da se iz naziva BiH izbrise ono "Hercegovina
Nije problem u Damiru, nego u tebi frajeru i takvima kao ti. Damir kad je ovdje, on napise koju pametnu, a takvi kao ti su ovdje da to citaju i da uce iz tih upisa kao sto su Damirovi. To je sva bit "problema" kojeg zapravo i nema, osim u tebi i takvima kao ti. Pa sta onda ako se otvori pametna tema? Damir je barem toliko pametan da je registrovao da nasa slavna drzava jos uvijek nosi okupatorski naziv i da to nikome ne smeta? Zasto se onda cudimo sto nam je drzava protektorat i sto se svaka susa istresa nad njom?harell wrote:damir svako malo otvori temu i rijesava goruce probleme u svijetu, ocekujem uskoro temu "rijesimo glad u africi"
Nisam ja tebe pitao na ovoj temi kakvo ti imas misljenje o meni, ja nisam tema ove teme ovdje, jedino sto fikus kakav si ti treba uraditi ovdje, je procitati uvodni post, ako ti se ne svidja, a ti produzis dalje, ako zelis nesto dodati o temi, to uradi, ali o temi, ne o Damiru, Samiru, Milosu, Dariju ili bilo kome desetom, nego o temi. Nauci se vise ne biti stoka, pokusaj se sam civilizirati i biti ce ti zivot ugodniji i prijatniji, a ko zna, mozda u buducnosti i ne budes imao visokog predstavnika da ti kaze koje boje je nebo.
Last edited by Damir_5 on 14/03/2013 14:09, edited 1 time in total.
-
jabidapitam
#49 Re: Inacijativa da se iz naziva BiH izbrise ono "Hercegovina
Hajd sve al ko ti je rek'o da je ovo sto si napisao pametno? Hajd eto ko? Nemoj odmah pisati cim dobijes neku ideju, razmisli malo, prespavaj, nece izgledati tako pametno ujutro.Damir_5 wrote:Nije problem u Damiru, nego u tebi frajeru i takvima kao ti. Damir kad je ovdje, on napise koju pametnu, a takvi kao ti su ovdje da to citaju i da uce iz tih upisa kao sto su Damirovi. To je sva bit "problema" kojeg zapravo i nema, osim u tebi i takvima kao ti. Pa sta onda ako se otvori pametna tema? Damir je barem toliko pametan da je registrovao da nasa slavna drzava jos uvijek nosi okupatorski naziv i da to nikome ne smeta? Zasto se onda cudimo sto nam je drzava protektorat i sto se svaka susa istresa nad njom?harell wrote:damir svako malo otvori temu i rijesava goruce probleme u svijetu, ocekujem uskoro temu "rijesimo glad u africi"
Nisam ja tebe pitao na ovoj temi kakvo ti imas misljenje o meni, ja nisam tema ove teme ovdje, jedino sto fikus kakav si ti treba uraditi ovdje, je procitati uvodni post, ako ti se ne svidja, a ti produzis dalje, ako zelis nesto dodati o temi, to uradi, ali o temi, ne o Damiru, Samiru, Milosu, Dariju ili bilo kome desetom, nego o temi. Nauci se vise ne biti stoka, pokusaj se sam civilizirati i biti ce ti zivot ugodniji i prijatniji, a ko zna, mozda u buducnosti i ne budes imao visokog predstavnika da ti kaze koje boje je nebo.
- res publica
#50 Re: Inacijativa da se iz naziva BiH izbrise ono "Hercegovina
Sve je OK. Tema je korektno postavljena i s te strane nema primjedbe. I mislim da se može oko toga diskutovati. Meni je samo palo na pamet, kakav spin u odnosu na akutne probleme bi mogli političari da naprave.Damir_5 wrote: Ja sam postavio temu, postavio anketu, sve je uradjeno fer i posteno sto se tice teme, postoji izbor i za DA i za NE, postoji opcija da se iskaze svoje misljenje o tome, ko hoce neka se izjasni, ko nece neka produzi, ali nema pljuvanja, pa nisam vam ja Zlaja i Tihic bez obraza. Neke ovdje prvo treba civilizirati, pa nakon toga ce se moci raspravljati o svemu. Ostatci ugnjetavanja sloboda izrazavanja su i danas jako prisutni u BOSNI. Ako ga ne moze izbrisati ili uhapsiti, onda ce ga bez argumenata "popljuvati". Sramota.
Što se tiče mene, nemam odgovor. Nekako ne vidim razliku, niti bih se udubljivao u neke istorijske razloge. Kako god da se riješi meni odgovara.
Mogu da nagađam kakvi bi odgovori bili kad se identifikuju zajednice u BiH, podjeljene regionalno, nacionalno ili po političkim preferencijama:
Regionalni Bosanci: ZA. Parohijalni identitet bi se poklopio sa državnim.
Regionalni Hercegovci: PROTIV. Hoće i oni da budu važni, budući da im je činjenica da su Hercegovci jako važna.
Bošnjaci: ZA. Bitna im je BiH, kao i njeno istorijsko naslijeđe. Vraćanje prvodbitnog istorijskog imena značilo bi još dublje vezanje identiteta za ime zemlje.
Hrvati: PROTIV. Hercegovina je područje gdje su najviše koncentrisani. Dvije riječi u imenu simbolički impliciraju federalizam, a oni žele svoju federalnu jedinicu. Bitno je da u imenu države stoji riječ koja kad se izgovori prvo asocira na njihovu zajednicu.
Srbi: PROTIV. Ionako BiH smatraju privremenim okvirom, pa ne bi gubili vrijeme na takve stvari. Kontriranje Bošnjacima.
Centralisti: ZA.
Separatisti: PROTIV.