imovinsko stanje kandidata

Post Reply

Da li bi ove informacije mogle uticati na vase glasanje?

da
6
43%
ne
1
7%
bas me briga, ja vec znam za koga cu glasati
3
21%
zelim da vidim ko ima dovoljno i ko nece bas toliko krasti od nas
1
7%
nazalost, glasanje je u subotu, ne u cetvrtak!
3
21%

Total votes: 14

mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#1 imovinsko stanje kandidata

Post by mIRCerka »

Image
Izjave o imovinskom stanju kandidata na Internetu i CD-u
Za sve kandidate za entitetski i državni nivo vlasti na općim izborima 1. oktobra istekao je rok za podnošenje izjava o imovinskom stanju.
Međutim, prema riječima glasnogovornice Centralne izborne komisije BiH (CIKBiH) Makside Bajramović, u CIKBiH još nemaju podatke o tome ko nije ispunio ovu zakonsku obavezu, jer je trenutno u toku izdvajanje izjava o imovinskom stanju iz dokumentacije koju su dostavili politički subjekti ovjereni za učešće na izborima.

Ona kaže kako se očekuje da će se u narednih nekoliko dana završiti ovaj posao, kao i skeniranje izjava o imovinskom stanju i njihovo stavljanje na internet stranicu CIKBiH. CIKBiH će, također, na zahtjev dijeliti CD-ove s izjavama o imovinskom stanju.

Bajramović je dodala da je CIKBiH već omogućio uvid u izjave na pojedinačne zahtjeve, naročito medija.

Prema Izbornom zakonu, obrazac o imovinskom stanju treba sadržavati podatke o imovinskom stanju kandidata, njegovog bračnog druga, djece i članova porodičnog domaćinstva prema kojima kandidat ima zakonsku obavezu izdržavanja.

Kandidati za kantonalni nivo vlasti imaju obavezu da to urade u roku od mjesec dana nakon preuzimanja mandata.

FENA
16/08/2006 11:12
http://sarajevo-x.com/clanak/060816014
mIRCerka

Post by mIRCerka »

Imovinske kartice: Jurišić bogatiji od Jovića!

Politika Istekao je rok do kojeg su kandidati na predstojećim izborima trebali Središnjem Izbornom povjerenstvu BiH dostaviti imovinske kartice s podacima o vrijednosti imovine i primanjima koja ostvaruju oni i ...

... članovi njihove uže obitelji. Proces sređivanja podataka još traje, ali su podaci o imovini nekih kandidata već dostupni. Tako su svoje imovinsko stanje znatno prije isteka propisanog roka mjerodavnom povjerenstvu predali i neki od kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Kandidat HDZ-a BIH i aktualni član državnog Predsjedništva Ivo Miro Jović prijavio ie godišnju plaću u Iznosu od 36.000 maraka. Od imovine Jović posjeduje kuću vrijednu 150.000 maraka i certifikate u vrijednosti od 8.000 KM. Jović otplaćuje i kredit od 20.000 maraka.

Njegova supruga Lucija ostvaruje godišnju plaću u Iznosu od 8.000 KM, a ima 140.000 maraka koje je stekla prodajom stana. Posjeduje automobil vrijedan 6.000 KM.

Jovićev protukandidat, Zvonko Jurišić iz HSP-a "Đapić-dr.Jurišić", posjeduje po jedan stan u Mostaru i Makarskoj, čija Je vrijednost procijenjena na 110.000 maraka i 100.000 eura. Jurišić je vlasnik i građevinskog zemljišta u Posušju i Mostaru, koje vrijedi 45.000, odnosno 20.000 maraka.

Kao liječnik, Jurišić je u zadnjih godinu dana zaradio 39.000 maraka. Njegova supruga Tonka ima godišnji dohodak od 18.000 KM te ušteđevinu od 65.000 maraka i automobil.

Za razliku od njih, nezavisna kandidatkinja, Irena Javor-Korjenić, nije prijavila nikakva primanja, što je i logično ako se zna da je diplomirana veterinarka predsjednica udruge nezaposlenih u FBiH.

Lider oporbenog NHI-ja Krešimir Zubak prijavio je godišnju plaću od 18.000 maraka. Vrijednost njegove obiteljske kuće je 150.000 maraka, a zemljišta u Doboju 5.000 KM. Sa suprugom Zagorkom suvlasnik je stana u Sarajevu vrijednog 80.000 maraka, a posjeduje i automobil. Godišnja primanja Zubakove supruge su 9.600 maraka.

(Bljesak/V.list)
idic

Post by idic »

Bilo bi dobro da uz ove podatke dostave i imovinske kartice sestara, braće, tetića i sestrića jer je svima poznato da firme i ostalu imovinu upravo zbog izbora prijavljuju na članove šitre rodbine. :x
alek

Post by alek »

ne razmisljam o tome koliko oni imaju, nego koliko meni fali
mIRCerka

Post by mIRCerka »

idic wrote:Bilo bi dobro da uz ove podatke dostave i imovinske kartice sestara, braće, tetića i sestrića jer je svima poznato da firme i ostalu imovinu upravo zbog izbora prijavljuju na članove šitre rodbine. :x
ih , ja znam jednog bogatuna, nije registrovan ni za glasanje, nemoli da je nesto zapisao na sebe...tako je i sa ovima...
idic

Post by idic »

Kad sam pročitala listu kandidata za bošnjačkog člana predsjedništva, bilo mi je muka. Sve su prilika da ćemo još 4 godine gledati sulju teletabisa. :-?
mIRCerka

Post by mIRCerka »

Broj registriranih birača u BiH povećan za 15 posto
Za opće izbore 1. oktobra broj registriranih birača na nivou BiH, uključujući glasače na redovnim biračkim mjestima, za glasanje u odsustvu i putem pošte, iznosi 2.736.886, saopćio je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu predsjednik Centralne izborne komsije BiH (CIKBiH) Branko Petrić.
Od tog broja, u Federaciji BiH je registrirano 1.690.576, a u RS-u 1.020.392 birača. Petrić je naveo da se 25.918 birača iz Distrikta Brčko još nisu opredijelili po entitetima, te se oni nalaze samo u ukupnom broju birača na državnom nivou.

Broj birača za izbore je za oko 15 posto veći nego na prethodnim izborima, što je prema Petriću rezultat prelaska na pasivnu registraciju, odnosno automatsko upisivanje u birački spisak građana s CIPS-ovim dokumentima.

On je kazao da se broj birača do izbora može povećati, jer će svi koji imaju 18 godina i do izbora izvade CIPS-ova dokumenta moći glasati po posebnoj proceduri.

Petrić je, također, naveo i brojeve birača po pojedinim izbornim jedinicama. Agenciji FENA je rečeno iz CIKBiH da je to posebno važno za političke subjekte, jer će se na osnovu broja birača po izbornoj jedinici znati koliko novca mogu potrošiti u izbornoj kampanji. Politički subjekti mogu potrošiti 30 feninga po biraču u izbornoj jedinici, odnosno 20 feninga u kantonima. Prema neslužbenom proračunu, stranke i koalicije koje imaju kandidate u svim izbornim jedinicama i za sve nivoe vlasti mogu potrošiti oko tri miliona KM.

S obzirom na to da predizborna kampanja službeno počinje 1. septembra, CIKBiH je apelirao na sve kandidate, njihove pristalice i zaposlene u izbornoj administraciji da se pridržavaju zakonskih odredbi kojima se zabranjuje korištenje jezika mržnje, pozivanje na nasilje i sl. CIKBiH će tokom kampanje pažljivo pratiti ponašanje kandidata i rigorozno postupati u takvim slučajevima, a kazne mogu biti od novčanih do uklanjanja s listi i povlačenja ovjere političkog subjekta.

Petrić je još naveo da do jutros 108 kandidata nije ispunilo zakonsku obavezu da predaju potpisanu izjavu o svom imovinskom stanju, dok su novinarima podijeljeni CD-ovi s izjavama 3.056 kandidata koji su ispunili obavezu.

Stvarne sankcije za prekršioce ove obaveze ne postoje, već, kazao je Petrić, postoji samo moralna sankcija, jer javnost mora znati šta kandidati imaju, odnosno šta eventualno kriju. Proces provjere izjava o imovinskom stanju još je u toku, te bi javnost u narednih dan-dva mogla biti upoznata o imenima onih kandidata koji nisu dostavili izjave.

Petrić je pozvao i aktualne nosioce mandata da ispune zakonsku obavezu i da 60 dana pred istek mandata dostave izjave o imovinskom stanju, koje će biti javno objavljene.

Obaveza davanja izjave o imovinskom stanju odnosi se na kandidate za državni i entitetski nivo vlasti, dok kandidati za kantonalni nivo tu obavezu trebaju izvršiti po preuzimanju mandata.

FENA
24/08/2006 13:42
aylin

Post by aylin »

ja kontala imovinsko stanje kandidata-forumasa :?
mIRCerka

Post by mIRCerka »

aylin wrote:ja kontala imovinsko stanje kandidata-forumasa :?
evo da ti ja odmah kayem, ja nemam ni ya kifle!
aylin

Post by aylin »

mIRCerka wrote:
jaooo, novi oblik tepanja :D :D kayem neymam ni ya kyfle :D :D
mIRCerka

Post by mIRCerka »

aylin wrote:
mIRCerka wrote:
jaooo, novi oblik tepanja :D :D kayem neymam ni ya kyfle :D :D
od gladi nemam snage promijeniti jeyik kojim se pise...eto dokle smo...dosli...
Anka

Post by Anka »

To bi trebala da bude neka "proširena" istraga.
Trebalo bi proveriti porodičnu situaciju kandidata i imovinsko stanje:
1) njegovih roditelja
2) njegove dece
3) njegovog brata i (ili) sestre (ne daj bože da ih ima petoro!)
4) dece od braće i sestara
5) imovinsko stanje tasta i tašte
6) imovinsko stanje svekra i svekrve (ako je ženski kandidat)
7) imovinsko stanje zeta (ako mu se ćerka udala za sirotana ,moraće da im se kupi stan...)
imovinsko stanje zaove,jetrve i devera, imovinsko stanje kumova
......

Iz svega navedenog,po meni,najbolji kandidat bi bilo neko neoženjeno siroče od 40-tak godina... Takav bi i meni bio dobar kandidat za muža...
Efekt

Post by Efekt »

Anka wrote:To bi trebala da bude neka "proširena" istraga.
Trebalo bi proveriti porodičnu situaciju kandidata i imovinsko stanje:
1) njegovih roditelja
2) njegove dece
3) njegovog brata i (ili) sestre (ne daj bože da ih ima petoro!)
4) dece od braće i sestara
5) imovinsko stanje tasta i tašte
6) imovinsko stanje svekra i svekrve (ako je ženski kandidat)
7) imovinsko stanje zeta (ako mu se ćerka udala za sirotana ,moraće da im se kupi stan...)
imovinsko stanje zaove,jetrve i devera, imovinsko stanje kumova
......

Iz svega navedenog,po meni,najbolji kandidat bi bilo neko neoženjeno siroče od 40-tak godina... Takav bi i meni bio dobar kandidat za muža...
Anka partizanka a ja se pitam otkud ti i pola tri ? Nego reci mi molim te sta se tebi najvise svidja kod Bosanaca pa trazis muza ovdje ?
DONY

Post by DONY »

Efekt(citat):
Anka partizanka a ja se pitam otkud ti i pola tri ? Nego reci mi molim te sta se tebi najvise svidja kod Bosanaca pa trazis muza ovdje ?

Efekt,Efekt jesi nezgodan , :) :)
mIRCerka

Post by mIRCerka »

Intervju Mladen Ivanić, šef bh. diplomatije

Inicijativa SDP-a o provjeri imovine je obična demagogija
Tihićeva izjava je glupa, kontraproduktivna i arogantna * Nakon ukidanja entitetskog glasanja, entitet bi ostao samo prazna floskula

U razgovoru za "Dnevni avaz" Mladen Ivanić, aktuelni šef bh. diplomatije i lider PDP-a, kaže da je njegov imovinski karton koji je dostavio CIK BiH nije pretrpio neke drastične promjene u odnosu na onaj od prije četiri godine.
- Stan u Banjoj Luci, pola vikendice u Crnoj Gori, te suprugin stan u Beogradu. Sve sam to imao prije nego sam i postao političar. Ušteđevine imam 10.000 KM više nego prije četiri godine - navodi Ivanić.
Sudeći prema Vašem kartonu ne strahujete od predizbornih najava SDP BiH koji kao svoj prioritet nakon izbora najavljuju provjeru i oduzimanje nelegalno stečene imovine?

- Apsolutno ne strahujem. Uvijek sam spadao među redovne platiše poreza, kako prije rata tako i danas. Mislim da je ta inicijativa obična demagogija. Već sada imamo zakonski sistem i institucije tako uređene da omogućavaju kvalitetnu provjeru, samo ih treba primijeniti. Vidi se da li neko plaća porez ili ne na ono što ima. Ako ne plaća porez, provjeri se zašto, odakle mu novac, nekretnine...
Visoka tenzija

Konstantno se držite teze da su nacionalne tenzije porasle nakon pada ustavnih amandmana. Na osnovu čega to tvrdite?
- Zato što je pri usvajanju ustavnih amandmana stvorena visoka politička tenzija i zato što su oni koji su bili protiv amandmana rekli ne želimo ih prihvatiti jer se njima ne ukida RS.
Zar nije zahtjev bio ukidanje entitetskog glasanja u Parlamentu BiH, a ne ukidanje entiteta?

- A šta je to molim Vas ako nije uništavanje i ukidanje entiteta?
Niko ne spominje ukidanje RS. Pričamo o državnom nivou. Ona ostaje i dalje, samo se omogućava efikasniji rad Parlamenta BiH.

- Da, a nakon ukidanja entitetskog glasanja, entitet bi ostao samo prazna floskula. Ne bi imao nikakvog utjecaja...
Čekajte, zar se svi, pa i Vi, ne zalažu za jačanje državnih institucija?

- Zašto bismo išli na jačanje državnih institucija nauštrb entiteta? Potpuno pogrešna teza. Efikasnost bh. institucija tobože znači smanjenje nadležnosti entiteta. To uopće ne mora tako biti. BiH može biti funkcionalna samo ako bude sklada a ne sukoba.
Koliko je izražen taj sukob?

- Itekako imamo sukob i on je prisutan od Dejtona pa do danas. Zato mislim da je bilo nužno usvojiti amandmane koji su omogućavali neku vrstu sklada, ali su oni koji su bili protiv podigli nacionalne tenzije.
A Vi se ne osjećate odgovornim za podizanje tenzija?

- Uvijek sam reagirao na tuđe stavove. Nikada nisam provocirao niti prvi počinjao.
Oštre reakcije

Prilično oštre reakcije izazvala je Tihićeva izjava. Evo prilike da reagirate na tuđi stav.

- Tihićeva izjava je glupa, kontraproduktivna i arogantna. Pozivati ljude da odu iz svoje zemlje je nešto što je prešlo sve moguće granice. Srbe iz BiH nisu otišli ni tokom pet stoljeća Otomanske imperije, ni 1914. godine pa ih sigurno neće ni Tihić otjerati iz BiH. Ovom izjavom, nažalost, razotkrio je svoje prave namjere.
Pa zar ga niste hvalili da je lakše s njim postići dogovor o ustavnim promjenama nego sa Silajdžićem?

- Ko god bude zastupao slične stavove ne mislim da se dogovori o ustavnim promjenama mogu postići. Ako Tihić ne odustane od svoje retorike, ni s njim neće biti moguće postići dogovor, a isto važi i za Harisa Silajdžića.
I u Sarajevu se govori "ona tamo Banja Luka"

Kada ćete Vi iz Banje Luke prestati govoriti "u onom Sarajevu"?

- Ja sam možda najlošija adresa za to pitanje jer već četiri godine živim i radim u Sarajevu. Pitam ja Vas, kada će Sarajevo prestati tjerati Banju Luku i RS? I u Sarajevu se govori "ona tamo Banja Luka".
Prava ste adresa za pitanje, je li Sarajevo Teheran?

- Sarajevo je grad u kome imate raznih ideoloških pozicija i tvrdih ekstremnih koje pomalo liče na najekstremnije varijante, ali da budem iskren, i razumnih i umjerenih realnih ljudi. Na Sarajevu je da ono samo unutar sebe dobije tu bitku.
A šta je s Banjom Lukom?

- Možda zahvaljujući činjenici da je najveći broj državnih institucija u Sarajevu, političke tenzije su manje izražene. U Banjoj Luci je veći osjećaj sigurnosti...
Mirnija i sigurnija jer je etnički očišćena?

- Ne mislim da je struktura stanovništva drugačija nego u Sarajevu. Ne vidim da je u Banjoj Luci išta manje Bošnjaka nego Srba u Sarajevu.

Razgovarala: Edina SARAČ
radeljas

Post by radeljas »

mIRCerka wrote:Imovinske kartice: Jurišić bogatiji od Jovića!

(Bljesak/V.list)
da mi je znati samo sta je ivo jozo mario franjo mirko jovic, predratni nastavnik u osn. skoli u kiseljaku imao od imovine prije rata. isto kao i pravnik iz doboja, zubak. ali to vazi i za sve politicare na svim stranama. elem, oni su se toliko obogatili da je to nevjerovatno. ovo sto prijavljuju je samo dio ja mislim, ono sto je ocigledno i vidljivo. a u stvari su toliko nakrali da ce od toga zivjeti dobro i njihovi praunuci.
jedino dobro u ovome je sto kontam da oni onda nece zapoceti novi rat jer bi bilo steta sad izgubiti sve ovo sto su nakrali. sad se oni svi, pretpostavljam, bore za pravnu drzavu ...
mIRCerka

Post by mIRCerka »

radeljas wrote:
mIRCerka wrote:Imovinske kartice: Jurišić bogatiji od Jovića!

(Bljesak/V.list)
da mi je znati samo sta je ivo jozo mario franjo mirko jovic, predratni nastavnik u osn. skoli u kiseljaku imao od imovine prije rata. isto kao i pravnik iz doboja, zubak. ali to vazi i za sve politicare na svim stranama. elem, oni su se toliko obogatili da je to nevjerovatno. ovo sto prijavljuju je samo dio ja mislim, ono sto je ocigledno i vidljivo. a u stvari su toliko nakrali da ce od toga zivjeti dobro i njihovi praunuci.
jedino dobro u ovome je sto kontam da oni onda nece zapoceti novi rat jer bi bilo steta sad izgubiti sve ovo sto su nakrali. sad se oni svi, pretpostavljam, bore za pravnu drzavu ...
pravnu drzavu gdje ce biti jednakiji medju jednakima...
supersonic

Post by supersonic »

nesto mi zao onog siromaha harisa, ako se ne varam, jadnicak ima samo jedan stancic :-) neka me neko ispravi ako sam pogrijesio, tako je bilo na proslim izborima, mozda je do ovih nesto para i zaradio. :D
radeljas

Post by radeljas »

supersonic wrote:nesto mi zao onog siromaha harisa, ako se ne varam, jadnicak ima samo jedan stancic :-) neka me neko ispravi ako sam pogrijesio, tako je bilo na proslim izborima, mozda je do ovih nesto para i zaradio. :D
prijavio i svoj stan u kome mu zivi sestra sa porodicom. isto kao i prije. zaradio je on "jadan" barem 1 milion eura, ali posto to nije u nasoj banci onda nema smisla da prijavljuje. a pri tome je osigurao i nekolicini svoji bliskih jarana (jataka) isto ili vise, tako da nije beg cicija ... a i stranka za njih je puna takvih "siromaha"
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

grozota :(
Efekt

Post by Efekt »

Za rat nisu svi isto krivi , zna je ko je zapoceo ko se dogovaorao u Kardjordjevu , ko kidise na Bosnu stoljece i po.Ali u kradji su svi isti.Svi .
Prvbo je krenulo sa HDZ , SDA SDS ...danas svi kradu SVI ( jedino sto ja nisam cio da krade Lamija Tanovic ) [ ali ona nema ni vlast } SVi kradu svi , u Bosni jedino ne krade onaj ko ne moze , onaj ko nije u prilici /
Post Reply