nema ništa 100%, pusti te harisove floskuleŽenski Dr.Med wrote:Osa ..... gledano (ovo je moje subjektivno misljenje).... kako god okrenes bosanski hrvati su na gubitku.....osa wrote:točno , ja to već odavno predlažem....and wrote: ova druga varijanta nikako ne ide,ma koliko se neki trudili,pa je red da se proba i ova prva .
i sada da se dogovaraju sa dodikom uvez treceg entiteta ''smjeh''
Zelim ti reci da trebaju da traze 100 postotnog partnera u bosnjacima...
Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
- osa
#976 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
- mO k3
#977 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
znaci cilj je hrvatima treci entitet pa su nasli dodika da mole???samo sto im dodik ne moze dati jedino ako ce se treci entitet da pravi na podrucju manjeg entiteta....

- osa
#978 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
pusti ljude da procijene sami šta je bolje za njih....Ženski Dr.Med wrote:znaci cilj je hrvatima treci entitet pa su nasli dodika da mole???samo sto im dodik ne moze dati jedino ako ce se treci entitet da pravi na podrucju manjeg entiteta....
- mO k3
#979 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
da u pravu si.... jedna je stvar sta je moguce i sta se zeliosa wrote:pusti ljude da procijene sami šta je bolje za njih....Ženski Dr.Med wrote:znaci cilj je hrvatima treci entitet pa su nasli dodika da mole???samo sto im dodik ne moze dati jedino ako ce se treci entitet da pravi na podrucju manjeg entiteta....
nek idu moliti dodika da ima dadnu koridor do posavine iz hercegovine...
- osa
#980 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
šta će im koridor i šta je to uopće, cestama se voziš kud hoćeš graničnih prijelaza nema......Ženski Dr.Med wrote:da u pravu si.... jedna je stvar sta je moguce i sta se zeliosa wrote:pusti ljude da procijene sami šta je bolje za njih....Ženski Dr.Med wrote:znaci cilj je hrvatima treci entitet pa su nasli dodika da mole???samo sto im dodik ne moze dati jedino ako ce se treci entitet da pravi na podrucju manjeg entiteta....
nek idu moliti dodika da ima dadnu koridor do posavine iz hercegovine...
- mO k3
#981 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
osa wrote:
šta će im koridor i šta je to uopće, cestama se voziš kud hoćeš graničnih prijelaza nema......
Ma u pravi si ti meni tisucu godina ti meni zivioosa wrote:
teoretski si u pravu, samo teorija i praksa se na ovim prostorima razlikuju, što svi ne pristašmo na ponudu srba prije početka rata, da nam oni garantiraju pojedinačna prava, pa bi nam samim tim bila zagarantirana i kolektivna, ako možeš pojasniti, onako jezgrovito....
Uvijek ova teorija...i praksa..
-
hercegovac_pravi
#982 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
ovo boldano...Ženski Dr.Med wrote:osa wrote:
šta će im koridor i šta je to uopće, cestama se voziš kud hoćeš graničnih prijelaza nema......
Ma u pravi si ti meni tisucu godina ti meni zivioosa wrote:
teoretski si u pravu, samo teorija i praksa se na ovim prostorima razlikuju, što svi ne pristašmo na ponudu srba prije početka rata, da nam oni garantiraju pojedinačna prava, pa bi nam samim tim bila zagarantirana i kolektivna, ako možeš pojasniti, onako jezgrovito....
Uvijek ova teorija...i praksa..
Jeli ovo "tvoj stav" ili je istorijska činjenica?...ako je činjenica de nas prosvijetli i konkretno nam objasni o kojemu se prijedlogu radilo? A ako je samo "tvoj stav"..nemoj se truditi, povraća mi se i bez njega.
-
Ukosheni
#983 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
Princip odrzivosti, princip realnog, princip interesa:
Preuzimanje svih atributa drzavnosti sa OHR-a.
Povezane, zaokruzene teritorije, tj laka korekcija mape iz 1996 sa glavnim ciljem eliminisanja izvora buducih konflikata.
Zajednicka kontrola spoljnje granice, imigraciona politika.
Zajednicka zeleznica, kontrola neba.
Centralni mehanizmi postovanja ljudskih prava.
Demilitarizacija.
Otvorenost unutrasnjih granica, maksimalna sloboda preseljavanja.
U okviru Federacije (mada me se kao Srbina ne tice, ali sugestija) formiranje 2 kantona/jedinice ili sta vec kontinualne teritorije. Eventualno uvezan komercijalni mehanizam izlaska na otvoreno more, ne obavezno u Neumu.
Rezultati:
Cisti odnosi. Oslobadja se ogromna energija koja se sad trosi na stetne unutrasnje konflikte, prvenstveno u Federaciji. Afirmisanost drzavnosti sve tri nacije. Fleksibilnost daljnjih strateskih izbora, npr. model drzavne uprave, model razvoja itd.
Povezane, zaokruzene teritorije, tj laka korekcija mape iz 1996 sa glavnim ciljem eliminisanja izvora buducih konflikata.
Demilitarizacija.
U okviru Federacije (mada me se kao Srbina ne tice, ali sugestija) formiranje 2 kantona/jedinice ili sta vec kontinualne teritorije. Eventualno uvezan komercijalni mehanizam izlaska na otvoreno more, ne obavezno u Neumu.
Rezultati:
Cisti odnosi. Oslobadja se ogromna energija koja se sad trosi na stetne unutrasnje konflikte, prvenstveno u Federaciji. Afirmisanost drzavnosti sve tri nacije. Fleksibilnost daljnjih strateskih izbora, npr. model drzavne uprave, model razvoja itd.
- nosara
#984 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
Ukosheni wrote:Princip odrzivosti, princip realnog, princip interesa:
Demilitarizacija.
Rezultati:
Jakovljevicu, pa ti nisi normalan...
Najozbiljnije, kroji teritorijalne carsave po kuci i komsiluku... I pazi da te ne cuje Zukorlic... Trenutno nam izbeglice ne trebaju...
-
luckypot
#985 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
od cijele tvoje gornje parade muzickih zelja je tacna jedina recenica "kao srbina me se ne tice" - srba se vise ne tice ni BiH niti bilo sta drugo, a ni pozamasni dijelovi srbije ih se vise ne ticu...Ukosheni wrote:Princip odrzivosti, princip realnog, princip interesa:
Demilitarizacija.
Rezultati:
-
Ukosheni
#986 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
princip interesa + princip realnosti + najveci zajednicki delilac (NZD) + princip odrzivosti
manje-vise egzaktno, jasno, nedvosmisleno, stabilno.
Kad pogledas sta je politicka alternativa na trzistu vidi se da nije uobliceno nesto ni po jednom kriterijumu. preovladavaju emocije.
Kad pogledas sta je politicka alternativa na trzistu vidi se da nije uobliceno nesto ni po jednom kriterijumu. preovladavaju emocije.
-
zavrzlama
#987 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
[/quote]srba se vise ne tice ni BiH niti bilo sta drugo, a ni pozamasni dijelovi srbije ih se vise ne ticu...
genralno ono sto se tice srpske politricke i crkvrene elite je sistem"kad smo jebani i nismo ostvarili svoje ciljeve,hajmo sad gdje god mozemo onemogucavati druge da se normalno razvijaju,u nadi da ti drugi budu ekonomski i politicki slabi ,jer kad dodje druga tura srbovanja i stvaranja velike srbije da nam protivnici bude sto slabiji" to je trenutno mantra onih koji nisiu jos svjesni da je ideja propala ....
-
popajic
#988 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
Ukosheni wrote:princip interesa + princip realnosti + najveci zajednicki delilac (NZD) + princip odrzivosti
Pokusavam sebe zamisliti kako sam pun ideja i planova kako prekrojiti i " jasno,nedvosmisleno i stabilno" podijeliti Srbiju...vjeruj mi da bih se smatrao bolesnim !
-
Ukosheni
#989 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
Zanimljiva metodologija postvljanja dijagnoze.popajic wrote:Ukosheni wrote:princip interesa + princip realnosti + najveci zajednicki delilac (NZD) + princip odrzivosti
Kad pogledas sta je politicka alternativa na trzistu vidi se da nije uobliceno nesto ni po jednom kriterijumu. preovladavaju emocije.![]()
Pokusavam sebe zamisliti kako sam pun ideja i planova kako prekrojiti i " jasno,nedvosmisleno i stabilno" podijeliti Srbiju...vjeruj mi da bih se smatrao bolesnim !
-
zavrzlama
#990 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
[/quote]
zato sto tebe nije pradjed,djed i otac ucio da druge vidis kao nizu vrstu,da je oteti"materijalni dobitak",ubiti"vonjicka cast i herojstvo"....
nazalost neki nisu te srece da ih je pardajed,djed i otac ucio suzivotu,komsijskom ljubavi i onoj narodnoj"sto ne zelis sebi nemoj ni drugom"
tvoja recenica"vjeruj mi da bih se smatrao bolesnim" se kod mnogih ne smatra cinom ljudskosti,civiliziranosti i osjecajem za razlikovanje dobra i zla.....nego iskljucivo kao tvoju slabost i licemjernost,jer mnogi koji su rusili BIH ,ne da nece da prihvate moralne i civilizacijske norme,nego jednostavno oni neznaju drugacije da zive i vide svijet oko sebe drugacije nego kako su nauceni i kako se uklapa u samo njima odgovarajuci okvir..
-
Ukosheni
#991 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
Lutanje u mraku, a zelja za cinjenjem velika. Prosto me "plamenice niz obraze lizu" kad cujem da ja kao pojedinac dovodim u pitanje (SR) BiH. Uzviseno, bez dileme.zavrzlama wrote: zato sto tebe nije pradjed,djed i otac ucio da druge vidis kao nizu vrstu,da je oteti"materijalni dobitak",ubiti"vonjicka cast i herojstvo"....
nazalost neki nisu te srece da ih je pardajed,djed i otac ucio suzivotu,komsijskom ljubavi i onoj narodnoj"sto ne zelis sebi nemoj ni drugom"
tvoja recenica"vjeruj mi da bih se smatrao bolesnim" se kod mnogih ne smatra cinom ljudskosti,civiliziranosti i osjecajem za razlikovanje dobra i zla.....nego iskljucivo kao tvoju slabost i licemjernost,jer mnogi koji su rusili BIH ,ne da nece da prihvate moralne i civilizacijske norme,nego jednostavno oni ne zanju drugacije da zive i vide svijet oko sebe drugacije nego kako su nauceni i kako se uklapa u samo njima odgovarajuci okvir..
-
zavrzlama
#992 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
ignore no.2Ukosheni wrote:Lutanje u mraku, a zelja za cinjenjem velika. Prosto me "plamenice niz obraze lizu" kad cujem da ja kao pojedinac dovodim u pitanje (SR) BiH. Uzviseno, bez dileme.zavrzlama wrote: zato sto tebe nije pradjed,djed i otac ucio da druge vidis kao nizu vrstu,da je oteti"materijalni dobitak",ubiti"vonjicka cast i herojstvo"....
tvoja recenica"vjeruj mi da bih se smatrao bolesnim" se kod mnogih ne smatra cinom ljudskosti,civiliziranosti i osjecajem za razlikovanje dobra i zla.....nego iskljucivo kao tvoju slabost i licemjernost,jer mnogi koji su rusili BIH ,ne da nece da prihvate moralne i civilizacijske norme,nego jednostavno oni ne zanju drugacije da zive i vide svijet oko sebe drugacije nego kako su nauceni i kako se uklapa u samo njima odgovarajuci okvir..
-
Ukosheni
#993 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
Hvala, prijatno.zavrzlama wrote: ignore no.2
-
zavrzlama
#994 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
zakasnio si sa editovanjem...ja vec skratio pantalonekadteskoje wrote:...Ukosheni wrote:Hvala, prijatno.zavrzlama wrote: ignore no.2
- 1gorstak
#995 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
Postojeca ce decentralizacija sigurno izgubiti etnicki karakter, sada i kroz dijalog ili za 20 godina kada Bosnjaci budu cinili dvije trecine od ukupnog stanovnistva BiH. To sto im ti nudis mozda prihvate ako se svi kolektivno navuku na neki zestok halucinogen.Ukosheni wrote:Princip odrzivosti, princip realnog, princip interesa:
-
Ukosheni
#996 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
Ma hoce, naravno, sve ukazuje na to, ukljucujuci Montgomerija. Do tada sam sumnjao ali kad je voditelj rekao za 1000 godina istorije i meni se sve naslikalo pred ocima. Kakva zabluda. U vasem narodu usmena predanja zapravo vec hiljadu godina bastine tu tvrdoglavost koju je voditelj spomenuo. Ne treba potcenjivati ni napis diskutanta ni izjavu voditelja.
S druge strane, bas niko nije odgovorio kako je to nacionalna drzava za vas narod "propast"? To jos nismo culi. I svaki put kad krene neka takva rasprava pocne da se psuje, meni egzoticnim jezikom ,punim mrznje. Da li neko moze da objasni taj fenomen?
S druge strane, bas niko nije odgovorio kako je to nacionalna drzava za vas narod "propast"? To jos nismo culi. I svaki put kad krene neka takva rasprava pocne da se psuje, meni egzoticnim jezikom ,punim mrznje. Da li neko moze da objasni taj fenomen?
- 1gorstak
#997 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
Prvo, nisam Bosnjak. Drugo, Bosnjacima mozda i ne bi smetalo postojanje samo njihove drzave na lesu BiH, ali je problem to sto ti pokusavas granice te drzave omedjiti nasiljem iz devedesetih .... Bosnjaci su kroz nasilje izgubili vecinu u 13 opstina sirom BiH, a to moras nekako nadoknaditi ako vec ne zelis da zivis zajedno sa njima. Znaci ako vec ocekujes od Bosnjaka da prihvate neku bosnjacku republiku, budi fer pa im ponudi vise od neodrzivog rezervata. Trece, Montgomery je placen da govori sta vec govori, a to sto je velikosrpska ideja spala na to da ju brani Montgomery, samo ukazuje kako su se nisko srozali neprijatelji BiH. Nekada se vojnike UN-a vezivalo za bandere, sada se jedva skupi nesto love za honorar autsajderima koje niko ne slusa.Ukosheni wrote:Ma hoce, naravno, sve ukazuje na to, ukljucujuci Montgomerija. Do tada sam sumnjao ali kad je voditelj rekao za 1000 godina istorije i meni se sve naslikalo pred ocima. Kakva zabluda. U vasem narodu usmena predanja zapravo vec hiljadu godina bastine tu tvrdoglavost koju je voditelj spomenuo. Ne treba potcenjivati ni napis diskutanta ni izjavu voditelja.
- fedor
#998 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
Ma treba istrijebiti sve četnike u našoj državi BiH i onda ćemo imati riješen problem!
- Komrad
#999 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
Ukoliko bi i bilo podjele u sto ja nesumnjam ako se nastavi dosadasnja bosnjacka politika RS sigurno nece ostati u sadasnjim granicama niti ce se te granice siriti i to treba da bude jasno cetnicima...1gorstak wrote:Prvo, nisam Bosnjak. Drugo, Bosnjacima mozda i ne bi smetalo postojanje samo njihove drzave na lesu BiH, ali je problem to sto ti pokusavas granice te drzave omedjiti nasiljem iz devedesetih .... Bosnjaci su kroz nasilje izgubili vecinu u 13 opstina sirom BiH, a to moras nekako nadoknaditi ako vec ne zelis da zivis zajedno sa njima. Znaci ako vec ocekujes od Bosnjaka da prihvate neku bosnjacku republiku, budi fer pa im ponudi vise od neodrzivog rezervata. Trece, Montgomery je placen da govori sta vec govori, a to sto je velikosrpska ideja spala na to da ju brani Montgomery, samo ukazuje kako su se nisko srozali neprijatelji BiH. Nekada se vojnike UN-a vezivalo za bandere, sada se jedva skupi nesto love za honorar autsajderima koje niko ne slusa.Ukosheni wrote:Ma hoce, naravno, sve ukazuje na to, ukljucujuci Montgomerija. Do tada sam sumnjao ali kad je voditelj rekao za 1000 godina istorije i meni se sve naslikalo pred ocima. Kakva zabluda. U vasem narodu usmena predanja zapravo vec hiljadu godina bastine tu tvrdoglavost koju je voditelj spomenuo. Ne treba potcenjivati ni napis diskutanta ni izjavu voditelja.
BiH se nece raspasti bar u narednih 20-30 godina jer cemo za toliko godina dobiti 100% etnicki ciste teritorije tj. sumnjam da ce bosnjaka biti u RS-u a Hrvata u Srednjoj Bosni
-
luckypot
#1000 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
Montgomery je u pravu lijepo covjek kaze "bosnjaci treba da pocnu da razmisljaju o mirnoj disoluciji" drugim rijecima ako je bosnjaci nece, onda nema nista od posla...a posto to bosnjaci nece sad, a sigurno jos za 20, 30 godina, znaci nista od uspavanke..nakon protoka tog vremena, sve i kad bi htjeli nece imati kome dati disoluciju, a niti volje ni prostora za istu1gorstak wrote:Prvo, nisam Bosnjak. Drugo, Bosnjacima mozda i ne bi smetalo postojanje samo njihove drzave na lesu BiH, ali je problem to sto ti pokusavas granice te drzave omedjiti nasiljem iz devedesetih .... Bosnjaci su kroz nasilje izgubili vecinu u 13 opstina sirom BiH, a to moras nekako nadoknaditi ako vec ne zelis da zivis zajedno sa njima. Znaci ako vec ocekujes od Bosnjaka da prihvate neku bosnjacku republiku, budi fer pa im ponudi vise od neodrzivog rezervata. Trece, Montgomery je placen da govori sta vec govori, a to sto je velikosrpska ideja spala na to da ju brani Montgomery, samo ukazuje kako su se nisko srozali neprijatelji BiH. Nekada se vojnike UN-a vezivalo za bandere, sada se jedva skupi nesto love za honorar autsajderima koje niko ne slusa.Ukosheni wrote:Ma hoce, naravno, sve ukazuje na to, ukljucujuci Montgomerija. Do tada sam sumnjao ali kad je voditelj rekao za 1000 godina istorije i meni se sve naslikalo pred ocima. Kakva zabluda. U vasem narodu usmena predanja zapravo vec hiljadu godina bastine tu tvrdoglavost koju je voditelj spomenuo. Ne treba potcenjivati ni napis diskutanta ni izjavu voditelja.