Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Locked
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#601 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by dr.gog »

Crovata wrote:
Nakon ove pouke vec mid dugujes 200 KM!
:-)
85.1.52.7

Swisscom (Schweiz) AG / Bluewin is an
remarks: internet service provider and LIR in CH.

:)

Svi postovi će biti brisani. :)
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#602 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by dr.gog »

Citiranje trolovanja povlači ban bez opomene.

Oldplague opomena pred ban.

Komentiranje moderacije nije dopušteno.
JThomas

#603 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by JThomas »

Image

pa ko bolan zavadi slobine i franjine omladince? :sad:

nisu valjda prljavi, krezubi i zli bosanci? :sad:

dođi da ti čiko da bombonu... :dance:
mapex

#604 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by mapex »

KREMEN wrote:
mapex wrote:
KREMEN wrote:U Bosni nikad nije bilo demokratije, mozda malo u Titino doba, smio si sve raditi, samo ne diraj Tita i partiju :D
A ovo danas, kocijasi, kamiondjije, propalice i kriminalci vladaju..demokratija na Bosanski nacin..
I u Jugoslaiji su vladali kocijasi, kamiondzije, bravari itd.. al je drzava bila uredjena...
cini mi se da je Sokrat rekao da je bolje dobro uredjena diktatura nego neuredjena demokratija i to se na primjeru BiH vidi vrlo dobro...
Ali nisu propalice i kriminalci i to je razlika..da zaboravio sam i vjerske strukture i njihovu brigu za njihove sljedbenike..sta ces gore kad se udruze ove tri strukture..dobije se danasnja BiH..
Ma jesu ... al se onda kralo sa obrazom :)kako god bolje je nego danas.. bar je pola miliona vise bilo zaposleno
a sve ostalo je manje bitno
sarajevonekad

#605 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by sarajevonekad »

Mislim da treba naglasiti razliku izmedju naroda i vodja, jer ono sto vodje zele ne mora biti volja vecini ili citavog naroda. Narod moze lako biti u poziciju da se ne pita, da se pita jako malo i jako rijetko ili da se formalno pita ( na izborima, koji i uprkos cinjenici da vecina glasa za "svoje", ne znace da je citav narod za politiku koju vode vodje). On mozda glasa za svoje jer n (obzirom na evidentnu podjelu na "svak svome") ne moze glasati za druge a ne moze ni prptiv svojih ( nesto kao u "najslabijoj karici" ;)).

Ja licno mislim da ovo nase poslijeratno drustvo ima onu kriticnu masu potrebnu da se njome manipulise , koja je nekakav amalgam siroke narodne mase (neukog i polupismenog svijeta, koji je uvijek bio ona kriticna masa za manipulisanje), i ono malo civilnog drustva koje cine inertni ( preplaseni i korupmirani uskim interesima), a da li je takvo stanje posljedica lose, tj. nepostojece ekonomije u zemlji, valjalo bi se upitatii potraziti odgovor.

Dakle, mi ne znamo da li narodi ( ova tri) zele ili ne zele naci rjesenje i zivjeti u miru jedni s drugima ili jedni pokraj drugih. Mi imamo samo medijske projekcije i sterotipe vezane uz proslost (rat i nepovjerenje).

Izbori po meni nikada nisu bili refleksija toga da li narodi zele naci medjusobni mir ovdje ili ne. Oni samo meni govore da se svijet ovdje po ratu podijelio u tri tora, i to je sve.A ko i kako predstavlja ta tri tora to je posebno pitanje.

Dakle, jedno je odnos medju narodima, koji opet ponavljam ne mozemo mjeriti na osnovu izbora i povremenih sukoba skupina, i o kojem mi zapravo ne znamo dovoljno, a drugo odnosi medju politicarima koji predstavljaju te narode.

Mi ne znamo da li se i u kojoj mjeri ta tri naroda genralno ne podnose. Sve sto znamo je da zive odvojeno i da u takvim, svojim sredinama sigurno povremeno uzivaju u predrasudama i sterotipima za one "druge", ali isto tako i saradjuju ( mada po meni ni dovoljno blizu onome sto je potrebno da bi se poceo ovdje provoditi suzivot ( sa izuzetkom vecih ubranih centara poput Sarajeva , Tuzle i sl...)

a da li su svi ti negativni stereotipi i predrasude indikator nivoa netrepeljivosti, da li su korijen mržnje, i da li ona može prerasti u neki novi sukob, možda mogu (i trebaju reći) naši sociolozi i psiholozi.

Ono što bih ja lično volio je provesti anketu u svakom od tri naroda tražeći odgovor na pitanja tipa :

"Šta vam smeta kod onih drugih i zašto?", "Da li je moguć život, suživot ili barem manje animoziteta sa onim drugima i po kojem modelu?", "Da li biste radije zivjeli u BiH sa onim "drugima" ili se odcijepiti ili pripojiti maticnim drzavama" (paznja! Govorim o ankete a NE o referendumu!).
Naravno, neki ce reci da je ovo posljednje pitanje uvreda svemu onom sto znaci BiH i svemu onom sto je zrtvovano za jednu gradjansku, liberalno-demokratsku drzavu u kojoj ima mjesta za sve njene (savjesne) gradjane, ali koliko god to pitanje bilo surovo ono jedino direktno donosi odgovor na pitanje stvarnog stava jednog naroda, koliko god on bio razocaravajuci za neke ili neprihvatljiv. A preispitivanje takvog jednog stava (stava za otcjepljenjem) je posebna tema i ima veze sa nekim osnovnim moralnim principima tipa: "moze li se otcijepiti i prisvojiti zemlja ljudi koji su sa nje protjerani i cije su clanovi porodica ( posebice muski) selektivno, planski i sistematski ubijani a njihova imovina unistvana?"

Dakle, ja mislim da mi zapravo ne znamo da li vecina od tri naroda zeli il ne zeli naci kompromisno rjesenje za sva tri naroda i ima li jedinstven stav po tom pitanju. Ako vecina jednog od tri naroda zeli otcjepljenje, mora imati u vidu ovo gore nevedeno osnovno ljudsko i moralno pitanje, po mom misljenju, inace rezonuje nehumano i neljudski i to nece moci proci, osim ako ne nadje neku kompenzaciju svim onim protjeranim zrtvama, a ja ne znam na koji nacin se te zrtve mogu kompenzirati za bilo koji od svojih gubitaka. Dakle, po to je delikatno pitanje ali postoji mnogo drugih pitanja oko kojih se itekako moze naci kompromis a tehnicke su prirode, primjena i jacanje kvaliteta zakona, javne uprave,ekonomije, skolst va i medija, tj onog sto se tice nasih svakodnevnih zivota. Tu se moze mnogo uradit, u hodu, dok cekamo rjesavanje tih "velikih" politickih pitanja.
sandymil

#606 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by sandymil »

ma ja mislim da rjesenja koje bi bilo zadovoljavajuće za sve definitivno nema. dodik je toliko daleko otisao, da sada sve i da hoce i zeli ne moze nazad. ne kontam zasto to radi. s druge strane ovi ovdje su definitivno prica za sebe, boli ih za sve, tako da sam definitivno pesimista. cijeli rat sam ovdje, cijelo ovo postratno vrijeme takodjer i mislim da nam je sada definitivno najgore. ne postoji kriticna masa niti u federaciji, niti u entitetu RSa koja bi stvari mogla promjeniti u pozitivnom smjeru. sve dok su entiteti vazniji od EU biti ce ovako, a po mom misljenju, kako sada stvari stoje jos ce dugo biti.
_majevica_

#607 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by _majevica_ »

U Dejtonu su sjeli za sto i odlucili da se dogovore da rat stane u BiH.Poslije dejtona ni jednom nisu sjeli za sto i da odluce
sta je dobro za BiH.Nisu nikada htjeli da se dogovore za bolje u BiH za drzavi i narode.Nego su svo vrijeme podrivali i
onaj dejtonski dogovor.Tu mogu samo podrivanjem prekinuti mir koji su dogovorili 95.

Jednostavno nece da sjednu i dogovore se za bolje u BiH.Nemaju taj naum -nijet :D
popajic

#608 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by popajic »

Postao/la _majevica_ dana 17/10/2009 12:04
U Dejtonu su sjeli za sto i odlucili da se dogovore da rat stane u BiH.Poslije dejtona ni jednom nisu sjeli za sto i da odluce
sta je dobro za BiH.
Nisu nikada htjeli da se dogovore za bolje u BiH za drzavi i narode.Nego su svo vrijeme podrivali i
onaj dejtonski dogovor.Tu mogu samo podrivanjem prekinuti mir koji su dogovorili 95.

Jednostavno nece da sjednu i dogovore se za bolje u BiH.Nemaju taj naum -nijet :D
Tacno, ali je i apsurdno ocekivati bas od onih koji su BIH rusili i prekrajali da rade ista u korist BIH.
A sto bi ista i cinili ? Tjera li ih iko na to, buni li se narod ? Uspjeli su u svojoj nakani da svi zude za "svojim" komadom BIH...mada to dugorocno nece usreciti nijednu od mirnodopsko zaracenih strana.
Abacija

#609 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by Abacija »

Elvis_je_ziv wrote:
Abacija wrote:
felipe kajetano wrote:
Daj nemoj zahebavati bolan..pa ta prica o ukidanju i branjenju RS-a traje godinama i vrti se konstanto u krug!!Pa svaki dan imas izjave tog tipa..Hare je bar 100 puta to rekao i zato je kod Srba najomrazeniji politicar!takav otpor koji ti osjecas osjecaju svi Srbi kad slusaju Haretove bisere pa ti onda i nije tesko to shvatiti!RS nije problem ove drzave i ona moze komotno egzistirati sa njom.Srbi siti ,Bosna na broju i ajmo dalje gurati :bih:
A sta cemo sa izbjeglicama? Kad ce pc poceti postovati sve tacke Dejtona, znaci i onu o povratku izbjeglica? I hoce li Srbi biti "siti" kad se izbjeglice vrate? ;-)
Niti su Srbi vukovi niti izbjeglice ovce. Pa koliko sam shvatio iz tvojih postova i ti zivis u RS. Kako to da si ti jos uvjek tu ? ''Dira'' li te iko ? Ali budi iskren jbg.
A ako ti je naziv i ''cirilica'' smetnja , sta da se radi ? Mozda nekome i u SA nedostaje stosta .Ne moze nikad ni biti sve potaman svima.
A sto nisi napisao Niti su Srbi vukovi niti logorasi ovce ? Ili npr. Niti su Srbi vukovi niti zaklani civili ovce ? :twisted:
Abacija

#610 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by Abacija »

mapex wrote:
Sta ih sprijecava da se vrate ?
Sto nesto nije sprijecilo Braciku?
Sto nesto nije sprijecilo nanu fatu orlovic .... svaki dan zena prozivljava teror aopet e vratila
kako su ljudi u Kozarcu uspjeli?

Jednostavno neki su jedva docekali da se rijese vlasenica, han pijeska, kalinovika i drugih vukojebina...
isto je i sa srbima... svi vise vole zivjeti u banja luci nego u glamocu ...

na rat se skoro i zaboravilo vecina tih prognanika danas ima stanove, voze auta imaju zaposlenja i ko bi se vratio u zepu da cuva ovce??
Uglavnom su to stari ljudi koji za velikosrbe ne predstavljaju opasnost.
Lincoln-Burrows

#611 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by Lincoln-Burrows »

popajic wrote: Tacno, ali je i apsurdno ocekivati bas od onih koji su BIH rusili i prekrajali da rade ista u korist BIH.
A sto bi ista i cinili ? Tjera li ih iko na to, buni li se narod ? Uspjeli su u svojoj nakani da svi zude za "svojim" komadom BIH...mada to dugorocno nece usreciti nijednu od mirnodopsko zaracenih strana.
Nije važno hoće li to usrećiti narod, ali mir je neprocijenjiv,
jer kada dugo živiš u miru onda ćeš početi razmišljati i o inegracijama,
ovako ljudi samo razmišljaju hoće li biti sukoba.
Bosnolog

#612 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by Bosnolog »

Lincoln-Burrows wrote:
popajic wrote: Tacno, ali je i apsurdno ocekivati bas od onih koji su BIH rusili i prekrajali da rade ista u korist BIH.
Nije važno hoće li to usrećiti narod, ali mir je neprocijenjiv,
jer kada dugo živiš u miru onda ćeš početi razmišljati i o inegracijama,
ovako ljudi samo razmišljaju hoće li biti sukoba.
Pa vidis da on zbog straha od novog rata nudi rijesenje i realizaciju svojih ciljeva ,to jest umotano podupire svoj plan i zelju Franceka da se konacno u miru podjelimo jer on zdusno nudi nakon toga nove reintegracije za naivne .
Ali ne budimo naivni vjrujuci onima koji su kopirali Zlobu u svojim nakanama podjle i unistenja BiH po dogovoru iz Karadordeva.Jedni su to najvaili otvoreno a drugi su to uradili iza leda hinjski.

Ovi sto rade iza leda njih se treba vise cuvati od ovih prvih.Ljudi koji otvoreno kazu da zele nestanak BiH su iskreniji i iaju veci respekt od mene jer znam sa kim imam posla,za razliku od ovih drugih podlih u umotanih i zakukumuljnih Tudmanovaca kojima se san nije ostvario 93 a dans nam nude sarene laze ne bi li nas namamili u klopku zvana federalizacija i etnotorozacija BiH/Covicevci/ a poslije se mozes zaliti mudu Marjanovom..... :mrgreen: .Najbitnije je citati izmedu redova poruke ovakvih dvolicnih dobroamjernika.Oni sto te grle rukom sa sakrivenim nozem su mnogo opasniji od onih sto na tebe idu sa otkrivenim nozem.Sve sam rekao o ovim dobromanjernim BH vizionarima.

Boban je jos ziv a ideologija je neunistiva i dans .Cinjenica i istin naprinjer i danas nakon svega , Hitlerovih obozavalaca,pokreta i udruzenja ima u Austriji Njemackoj i drugim demokratskim zemljama svijeta koji zive u podzemlju svoje bolesti sanjajuci reinkviziciju Treceg Rajha i unistenja Jevreja zapadnim zemljama van Njemacke, pa cak i demokratkske USA zloupotrebljavajuci slobodu javne rijeci i misljenja se organizuju razni KKK kao i Naci pokreti velicanja Hitlera i Nacista i zagovaraju eksterminaciju crne,braon,zute,arpapske kao i druge rase koju su nekada poput crnaca doveli iz Afrike kao zivotinjesk robove i sada skontali da su napravii najveu gresku tim cinom i najrade bi ih vratili nazad u Afriku ili pod zemlju,sve je to isto segregacijsko etno fasisticko bolesno smece kojeg i mi imamo u BiH samo sto je kod nas etno religijsko umjesto rasnog kontinetalno i interkontinentalno .......... :mrgreen: :-) :-) .Oni u svojim programskim nacelima i shvatanjima misle i ocekuju da ce jednog dana u buducnosti imati svojih pet minuta .Zlo zlocudnih ideologa se uvijek povampiri kad dode do tektonskog politickog komesanja odredenog geo prostora pracenim lokalnim,reginalnim ili svijetskim sukobima ,onda fasisti pokazu svoju zlocinacku ideologiju koja je do tad bila karantinirana ili zakonom kontrolisana.
mapex

#613 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by mapex »

Abacija wrote:
mapex wrote:
Sto nesto nije sprijecilo nanu fatu orlovic .... svaki dan zena prozivljava teror aopet e vratila

Jednostavno neki su jedva docekali da se rijese vlasenica, han pijeska, kalinovika i drugih vukojebina...

na rat se skoro i zaboravilo vecina tih prognanika danas ima stanove, voze auta imaju zaposlenja i ko bi se vratio u zepu da cuva ovce??

A sta je sa onom omladinom koja se vartila .. ima ih malo ali su se vratili jesu li oni opasnost?
ljudi nece da se vrate... to je osnovni problem... da imaju jaku zelju nista ih nebi sprijecilo ... a ovako se moze naci milion razloga...
svoj

#614 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by svoj »

mapex wrote:
Abacija wrote:
mapex wrote:

A sta je sa onom omladinom koja se vartila .. ima ih malo ali su se vratili jesu li oni opasnost?
ljudi nece da se vrate... to je osnovni problem... da imaju jaku zelju nista ih nebi sprijecilo ... a ovako se moze naci milion razloga...

A šta je sa onim kome su sina ili oca ili mater ili sestru ili... ubili na njegove oči, silovali, mučili..., Poznajem ljude koji se pišaju i na Ameriku a kamoli na Banja Luku, Sarajevo, Tuzlu itd. sve bi dali za svoje parče neba, ali ih sprječavaju razlozi s početka rečenice. Zašto uvjek ljudi iz velikih gradova misle tako, pa i prije rata se moglo preseliti u veliki grad, ali neko voli manje mjesto. Inače nigdje u svjetu ne bi ni postojala mala mjesta nego samo ogromni gradovi (koji su uzgred puni kriminala, zagađenog zraka, droge, prostitucije...) Ja sam recimo preselio iz velikog grada u malo mjesto i prezadovoljan sam.
Jellena85

#615 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by Jellena85 »

Najbolje resenje je da BiH bude konfederacija RS i federacije BiH. Distrikt Brcko bi formalno bio u RS ,ali bi republika imala simbolicnu vlast nad njim. Ovlascenja konfederacije bi bila ona koja su bila definisana Dejtonskim sporazumom + odbrana i carine. Sve ostale nadleznosti pripadaju republici Srpskoj s jedne i federaciji BiH s druge strane. Na njima je da ih dalje raspodele na nize nivoe. Ne treba iskljuciti mogucnost da se federacija podeli na hrvatski i bosnjacki deo.

Svajcarska je bila konfederacija , zasto i BiH ne bi bila. Ako se narodi BiH vec ne podnose , zasto ih silom spajati? Najbolje svakom dati svoju republiku i od njih napraviti konfederaciju dok se narodi ne pomire. Kad se pomire , tada ce se vec i sami povezati cvrsce.

Eto mog skromnog doprinosa temi. Nadam se da vam se svidja. :) :) :)
bingov buraz

#616 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by bingov buraz »

Jellena85 wrote:Najbolje resenje je da BiH bude konfederacija RS i federacije BiH. Distrikt Brcko bi formalno bio u RS ,ali bi republika imala simbolicnu vlast nad njim. Ovlascenja konfederacije bi bila ona koja su bila definisana Dejtonskim sporazumom + odbrana i carine. Sve ostale nadleznosti pripadaju republici Srpskoj s jedne i federaciji BiH s druge strane. Na njima je da ih dalje raspodele na nize nivoe. Ne treba iskljuciti mogucnost da se federacija podeli na hrvatski i bosnjacki deo.

Svajcarska je bila konfederacija , zasto i BiH ne bi bila. Ako se narodi BiH vec ne podnose , zasto ih silom spajati? Najbolje svakom dati svoju republiku i od njih napraviti konfederaciju dok se narodi ne pomire. Kad se pomire , tada ce se vec i sami povezati cvrsce.

Najbolje rjesenje je da komsije iz Srbije prestanu gurati nos u unutrasnje stvari BiH,ako vec imaju fetish na crtanje granica predlazem da pocnu od Sandzaka I Vojvodine pa nam na vlastitom primjeru pokazu da razvaljivanje drzave i razvdvajanje naroda funkcionise ;-)
muha_sa

#617 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by muha_sa »

vidiš ih da su naucili lekciju te je ko papagaji ponavljaju :D
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#618 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by pici »

Jellena85 wrote:Najbolje resenje je da BiH bude konfederacija RS i federacije BiH. Distrikt Brcko bi formalno bio u RS ,ali bi republika imala simbolicnu vlast nad njim. Ovlascenja konfederacije bi bila ona koja su bila definisana Dejtonskim sporazumom + odbrana i carine. Sve ostale nadleznosti pripadaju republici Srpskoj s jedne i federaciji BiH s druge strane. Na njima je da ih dalje raspodele na nize nivoe. Ne treba iskljuciti mogucnost da se federacija podeli na hrvatski i bosnjacki deo.

A zašto ja i ti nebi na PP pa da razm(j)enimo stavove i onda se usuglasimo s daljnom konotacijom dobrosus(j)eni_H odnosa :dance: :mrgreen:

Eto mog skromnog nametanja tebi.Nadam se da ti se svidja. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
1gorstak

#619 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by 1gorstak »

Jellena85 wrote:Ako se narodi BiH vec ne podnose , zasto ih silom spajati?
Prema Ustavu, citava je BiH i srpska i hrvatska i bosnjacka. Ali evo recimo ti si Srpkinja i ne zelis da zivis sa Bosnjacima. Imas izbor :

1. da kazes Bosnjacima da citava BiH vise nije zajednicka, nego da ces im ti odrediti sta je njihovo a sta je tvoje

2. da odes zivjeti u Sekovice gdje ni prije rata nije zivjelo vise od 20 Bosnjaka a pogotovo danas

Ako imas neki nacin da uvjeris (prisilis) Bosnjake na prvu opciju, OK, probaj i to. Ako nemas, a ja mislim da nemas, vidi kako se krecu cijene nekretnina u Sekovicima.
popajic

#620 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by popajic »

@jelena85
.... Ako se narodi BiH vec ne podnose , zasto ih silom spajati?
Niko ne tjera narode ni da se vole ni da se spajaju ( cuj spajaju :D )...ali neki idioti bi da copkaju BIH ko da im je babovina, komadic meni, komadic tebi...a fino im Komso rece:" dalje ruke od BIH" :D
nihoniho

#621 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by nihoniho »

Jellena85 wrote:narodi BiH vec ne podnose , zasto ih silom spajati?
niko silom ne spaja narode nego trazi prava koja su mu oduzeta najcrnjim fasistickim metodama . ljudi ne zele da zive sa srbima nego da zive tamo gdje zele i gdje imaju pravo.
Jellena85

#622 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by Jellena85 »

Vidim da je moj post zasluzio vase interesovanje. Drago mi je da vam se svidja :-D
svoj

#623 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by svoj »

Jellena85 wrote:Vidim da je moj post zasluzio vase interesovanje. Drago mi je da vam se svidja :-D
Krajnji domet tvoje inteligencije?
Fratris

#624 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by Fratris »

svoj wrote: A šta je sa onim kome su sina ili oca ili mater ili sestru ili... ubili na njegove oči, silovali, mučili..., Poznajem ljude koji se pišaju i na Ameriku a kamoli na Banja Luku, Sarajevo, Tuzlu itd. sve bi dali za svoje parče neba, ali ih sprječavaju razlozi s početka rečenice.
Cekaj malo, zar u Sarajevu i Tuzli i Mostaru niko nije ubijen? Sta je s tim ljudima? I njima su ubijeni clanovi porodice, prijatelji, kolege, pa oni opet zive u tim mjestima.

A nemoj mi samo o ljudima koji zive u Americi a ne vole je. Ja bi takve na prvi brod, motiku u ruke i nek kopaju krompir kod Glamoca kad im je tako mrska Amerika. Ako je Bosna jedna i jedina kako oni tvrde, onda je svejedno jel Vlasenica ili Glamoc ili Tesanj. Ne vezu ih valjda lose uspomene za sva ta mjesta.

Nego, fino je imati i kucu i auto i dobar posao u St. Louisu a pricati kako bi sve dao da mozes cuvati ovce kod Vlasenice, al eto, ne daju dusmani i traume.
kiky

#625 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by kiky »

nepostoji rješenje koje može zadovoljiti sve ....
postoje samo pravedna rješenja ...
a pravedna rješenja su osnov stabilnosti i mira ...
( npr. hrvatska, mirna i prosperitetna )
kome sad nije u interesu pravda, stabilnost i mir ....
vrlo teško pitanje .... :-D
Locked