Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Locked
BarbaDue

#526 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by BarbaDue »

Opcija br.1- Da se desi masovno osvjescivanje naroda, neki mega hepek da nam vrati pamet...ali to je ne moguce za 100 godina.
Opcija br.2- Rat...rjesenje je rat, inace jedina pozicija u kojoj se moze nesto promjeniti na bolje (ne ukljucijuci ljucke i martijalne zrtve).

Između opcije 1. i 2. biram ovu prvu ali nazalost izglednija ja ova druga :bih:
Elvis_je_ziv

#527 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by Elvis_je_ziv »

muha_sa wrote:Elvise--daj makar prijedlog izlaska iz ovog zacaranog kruga.
molit cu lijepo :D

ja ga ne vidim.
Muha, zemljace moj dobri...Nisam ja Nindja ...hehe...Ali u jedno sam siguran...Moramo izaci iz ovog sveopstog ludila koje je zavladalo...Ponasamo se poput zavadjenih zenetina koje samo sto se nisu pocupale za kose.

Ja nista nisam slagao kada sam rekao da BiH pocinje svoj zivot iz pocetka...Davno je bio 15. vjek. Za ovih pet i po vjekova svasta se desavalo i izuzev par sretnih godina sve ostalo

je bio jad i cemer u odnosima medju nama . Pa ljudi moji, prije maltene vijek moj pradjed nije smio da nosi kapu kada prolazi kroz grad, morao je ici gologlav. A tvoj nije.

I to je takodje dio nase zajednicke istorijske bastine.

A samo u zadnjem vjeku najmanje milion bosanaca i hercegovaca umrlo je nasilnom smrcu , eto necu pominjati ni jedan narod pojedinacno...

Ovaj rat 90-ih , bio je samo poslednji u'' bogatom'' nizu .

Sve su to nekakvi fakti...I ne mogu da vjerujem, da se iko imajuci na umu tolika ''istorijska bogatstva'' ,moze cuditi, kada narodi zele zastitu sebe i svojih interesa olicenu u autonomiji unutar te zajednicke drzave Bosne i Hercegovine.

To niukom slucaju ne znaci njen kraj nego njen pocetak...Pa pustimo vremenu da izljeci strahove i uspostavi jednom za svagda povjerenje medju nama...

Za rat nikad nije kasno...
Last edited by Elvis_je_ziv on 09/10/2009 18:17, edited 1 time in total.
senjor

#528 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by senjor »

BarbaDue wrote:Opcija br.1- Da se desi masovno osvjescivanje naroda, neki mega hepek da nam vrati pamet...ali to je ne moguce za 100 godina.
Opcija br.2- Rat...rjesenje je rat, inace jedina pozicija u kojoj se moze nesto promjeniti na bolje (ne ukljucijuci ljucke i martijalne zrtve).

Pa zamalo da nisam postao ovisnik o imaginarnom...otrov se otrovom... :bih: :thumbup:
muha_sa

#529 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by muha_sa »

slažem se Elvis-----al ne ide ona-ko jamio jamio :-) neko treba i ratnu štetu platit--treba i zatoceništvo u mnogim konc logorima platit--tamo su civili zatvarani--mnoga sela popaljena a stoka pokradena..itd-itd..................................................

ja sam za ovu opciju--nek prepišu ustav bilo koje evropske države i nek ga nametnu državi BiH--jebe mi se ko ce mi bit predsjednik--samo nek je žiteljima jedne i jedine BiH dobro.
BarbaDue

#530 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by BarbaDue »

senjor wrote:
BarbaDue wrote:Opcija br.1- Da se desi masovno osvjescivanje naroda, neki mega hepek da nam vrati pamet...ali to je ne moguce za 100 godina.

Pa zamalo da nisam postao ovisnik o imaginarnom...otrov se otrovom... :bih: :thumbup:
Građanine BiH, zaleti se dobro i lupi glavom od zid, valjda ces se tad probuditi, a kad se probudis ceka te jebeni horor!
essex

#531 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by essex »

Elvis_je_ziv wrote:
essex wrote:

nezbilj, nadam se da ti je jasan postao do sada...sve sto vodi ka demokratskim svjetskim normama za njega je "neozbiljnost dijaloga" "neshvacanje realiteta" i "nelogicnost"...sa njim i njemu slicnima samo treba koristiti sistem u kost i na prvu jer svaka diskusija je samim nacinom kojim je vode izlisna jer upravo koriste maksimalisticke zahtjeva kao polazak za bilokoji dogovor a svako ko to negira je "neozbiljan", "nerealan" i "nelogican"...ne gubi vrijeme i ne pokusavaj objasnjavati demokratiju ovakvima, ovo je zadojeno fasizmom i drugacije nezna, a to se samo moze rjesiti u kost i na prvu, upravo kako i oni igraju...
Tvoji uvredljivi i nadasve ''otanki'' postovi ,prepuni. organizovanih prevoza AUTOBUSIMA 1912-13 . u balkanskim ratovima (mozda autoputom 5-C), svakom objektivnom ( a nadje se i takvih)...pokazuju koliko su velike tvoje frustracije .
nazalost, nije objektivizam ono sto velikosrpsko srce zazeli i to je davno odgledani film...o uvredljivim, nadam se da se barem 10% osjecas kao ja kada mi kazu da je krvavih 49 neupitno i da je genocid prihvatljiv i da sa time treba da se gleda i stvara zajednicka buducnost...buducnost cega? otanki postovi, nadam se da razumijes da tvoje shvatanje nemoze biti mjerilo jos uvijek i sve radimo da i nebude jer tesko ostalima kada im takvi budu uzimali mjere i davali ocjene (cekaj ba, to je bilo od 1918 do 1992...znamo mi kako to izgleda...seljak sa pecenom ovcom u grad a nazad na selo sa diplomom ucitelja, i to ni manje ni vise historije...naravno, nije to mogao svako...znali su se "odabrani")...a o frustracijama, hebi ga, dvije nebuloze udrile, ponekad se ni vazduh nemoze udahnuti tako lahko...
Elvis_je_ziv wrote: Ali... na neki nacin i oni, kao i jos takvih ovdje prisutnih razmisljanja, , ipak koriste...

Od frustrirane neagumentovane dreke ,niko se nece imati koristi ...BiH ponajmanje.
ja se nesjecam da sam ista sto sam postavio postavio neargumentovano, a ponajmanje da sam dizao neku dreku...pisao jesam, nekada i nadugacko ali je i to ponekad potrebno s obzirom koliko godina su nam lagali i nemoze se bas sada sve u par recenica sastaviti...a za R BiH se ti nebrini..vi ste nju ionako planirali 90-ih poklopiti u 3 mjeseca (jos i trojanskog konja imali) pa se sve razvuce skoro 4 godine, i to skoro bez oruzija (ako se lako pjesadijsko oruzije moze nazvati naoruzanje)...danas je drugi rat i vi ga jos uvijek vodite a mi evo jos uvijek i branimo i tako ce i biti dok velikonebuloze ne nestanu iz nase bosne...
Elvis_je_ziv wrote: Essex, postedi me svojih ''velikonebuloznih '' frustracija iz daljine, igraj brate Counter Strike ,tamo negdje u publici . Ili se vrati na teren , pa onda ''NEBUL-azni.

Ti si svoju sudbinu gotovo sigurno ,otkacio od ove zemlje i nemoj biberiti iz galerije. Licemjerno je to.
a ne...neces se ti tako lahko izvuci, sta mislis propagirati velikosrpstvo i ocekivati da ti klimaju glavom? ko sada zivi u proslosti i ko je isfrustriran? argumente na stol pa da vidimo na cemu stojis, ocrnjavanje i blacenje nekoga na forumu ti vise ni nemogu pomoci jer je davno proslo vrijeme db i kos ptice.
a i moje vrijeme posveceno bas vama taki kaki ste ti jasno govori da moja sudbina nije otkacena od ove zemlje inace bi sam sebe proglasio budalom da vam ovoliko pariram a nemam debelih razloga, a to su R BiH i zajednicki zivot svih nasih naroda. za mene dovoljno, hocemo li nastaviti? ja neidem nikuda!
senjor

#532 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by senjor »

BarbaDue wrote:
senjor wrote:

Građanine BiH, zaleti se dobro i lupi glavom od zid, valjda ces se tad probuditi, a kad se probudis ceka te jebeni horor!
Ja horor vidim od 31 maja 1992 kad su mi cetnici zapalili roditelje!!!
BarbaDue

#533 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by BarbaDue »

Meni je zao tvojih roditelja i tebe, da bogdo nije bilo tako, ali druze puno je onih koji su 1996.godine zaspali i poceli da sanjaju bajke.
Nazalost nisu se jos probudili, a kada se probude krivice upravo one koji su imali nesanicu.
essex

#534 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by essex »

Elvis_je_ziv wrote:
muha_sa wrote:Elvise--daj makar prijedlog izlaska iz ovog zacaranog kruga.
molit cu lijepo :D

ja ga ne vidim.
Muha, zemljace moj dobri...Nisam ja Nindja ...hehe...Ali u jedno sam siguran...Moramo izaci iz ovog sveopstog ludila koje je zavladalo...Ponasamo se poput zavadjenih zenetina koje samo sto se nisu pocupale za kose.

Ja nista nisam slagao kada sam rekao da BiH pocinje svoj zivot iz pocetka...Davno je bio 15. vjek. Za ovih pet i po vjekova svasta se desavalo i izuzev par sretnih godina sve ostalo

je bio jad i cemer u odnosima medju nama . Pa ljudi moji, prije maltene vijek moj pradjed nije smio da nosi kapu kada prolazi kroz grad, morao je ici gologlav. A tvoj nije.

I to je takodje dio nase zajednicke istorijske bastine.

A samo u zadnjem vjeku najmanje milion bosanaca i hercegovaca umrlo je nasilnom smrcu , eto necu pominjati ni jedan narod pojedinacno...

Ovaj rat 90-ih , bio je samo poslednji u'' bogatom'' nizu .

Sve su to nekakvi fakti...I ne mogu da vjerujem, da se iko imajuci na umu tolika ''istorijska bogatstva'' ,moze cuditi, kada narodi zele zastitu sebe i svojih interesa olicenu u autonomiji unutar te zajednicke drzave Bosne i Hercegovine.

To niukom slucaju ne znaci njen kraj nego njen pocetak...Pa pustimo vremenu da izljeci strahove i uspostavi jednom za svagda povjerenje medju nama...

Za rat nikad nije kasno...
za milion bosanaca, vidis sada su oni bosansci jer bi se njihovim imenovanjem tacno utvrdilo i broj i razlog njihovih ubistava i to ti ne odgovoara pa su zbog toga bosanci. a bas je to i kljuc danasnje situacije jer su vecinom ubijani bosanci za potrebe druge dvije drzavne velenbuloze, koje su ih i podjelile i stavile u tu poziciju da se medjusobno glodju i ubijaju...narod, bilokoji, u drzavi R BiH treba da trazi zastitu od svoje drzave ali ne autonomijom od drzave nego da ga ta drzava zastiti kroz sam sistem drzave. da bi se to uspjelo svi narodi moraju vjerovati u drzavu i stvarati takvu drzavu a ne autonomijom uslovlajvati njen opstanak. narodi i dalje vjeruju, medjutim velkonebulatori ih strase i cak su i rat stvorili samo da bi te narode jos dublje podjelili...i danas im pricaju da su autonimije jedini "realan" i posten put u zajednicki zivot...zar nevidis da je to ustvari put velikonebuloza i onih koji ih zastupaju a ne put naroda i njegove drzave? kuc, kuc...anyone home?
Elvis_je_ziv

#535 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by Elvis_je_ziv »

muha_sa wrote:slažem se Elvis-----al ne ide ona-ko jamio jamio :-) neko treba i ratnu štetu platit--treba i zatoceništvo u mnogim konc logorima platit--tamo su civili zatvarani--mnoga sela popaljena a stoka pokradena..itd-itd..................................................

ja sam za ovu opciju--nek prepišu ustav bilo koje evropske države i nek ga nametnu državi BiH--jebe mi se ko ce mi bit predsjednik--samo nek je žiteljima jedne i jedine BiH dobro.
Eto muha , ali ne onaj sto je samnom u Pozarevcu Titinu vojsku sluzio (kontamo se)...Nek prepisu, mamare im se svima ''navolim'', samo neka nam bude bolje...

A sto se tice odsteta za zlocine koji su ovdje pocinjeni , svakako neko treba odgovarati...Ali pojedinacno, a ne kolektivno . Nisam ja niciju kucu zapalio , kao ni ti , pretpostavljam . Zasto onda da mi ista ikome placamo za tudje grjehove.

A ako cemo uvesti kolektivnu krivicu, sto jos niko nikad, makar zvanicno, nije uradio...Onda bi trebali da se vratimo u petnaesti vjek , pa sravnjivati polako...
Elvis_je_ziv

#536 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by Elvis_je_ziv »

essex wrote:

a ne...neces se ti tako lahko izvuci, sta mislis propagirati velikosrpstvo i ocekivati da ti klimaju glavom? ko sada zivi u proslosti i ko je isfrustriran? argumente na stol pa da vidimo na cemu stojis, ocrnjavanje i blacenje nekoga na forumu ti vise ni nemogu pomoci jer je davno proslo vrijeme db i kos ptice.
a i moje vrijeme posveceno bas vama taki kaki ste ti jasno govori da moja sudbina nije otkacena od ove zemlje inace bi sam sebe proglasio budalom da vam ovoliko pariram a nemam debelih razloga, a to su R BiH i zajednicki zivot svih nasih naroda. za mene dovoljno, hocemo li nastaviti? ja neidem nikuda!
O itekako hocu...Smatraj me izvucenim iz ''prepiski'' s tobom.
Hm, nadji nekog drugog terapeuta.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#537 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by pici »

ev kako to STIPE vidi :mrgreen: :bih:
essex

#538 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by essex »

Elvis_je_ziv wrote:
essex wrote:

O itekako hocu...Smatraj me izvucenim iz ''prepiski'' s tobom.
Hm, nadji nekog drugog terapeuta.
ma ti zaboravljas da ja ne napadam tebe nego tvoje komentare...kada god postavis neki komentar koji nije u skladu sa zajednickim zivotom nasih naroda ja cu ti odgovoriti...to je tako jednostavno...ne se skiraj, vidit cemo se mi jos...
Elvis_je_ziv wrote:
muha_sa wrote:slažem se Elvis-----al ne ide ona-ko jamio jamio :-) neko treba i ratnu štetu platit--treba i zatoceništvo u mnogim konc logorima platit--tamo su civili zatvarani--mnoga sela popaljena a stoka pokradena..itd-itd..................................................

Eto muha , ali ne onaj sto je samnom u Pozarevcu Titinu vojsku sluzio (kontamo se)...Nek prepisu, mamare im se svima ''navolim'', samo neka nam bude bolje...

A sto se tice odsteta za zlocine koji su ovdje pocinjeni , svakako neko treba odgovarati...Ali pojedinacno, a ne kolektivno . Nisam ja niciju kucu zapalio , kao ni ti , pretpostavljam . Zasto onda da mi ista ikome placamo za tudje grjehove.

A ako cemo uvesti kolektivnu krivicu, sto jos niko nikad, makar zvanicno, nije uradio...Onda bi trebali da se vratimo u petnaesti vjek , pa sravnjivati polako...
oto boldano...niko, a najmanje ja krivim i teretim srbe, pa i sam vidis da koristim termin "velikosrbin" ili "velikonebulator" bas zbog te kolektivne krivice...svako treba odgovarati za ono sta je uradio i ti ako nisi niciju kucu zapalio nemoras se ni bojati, niko te nece teretiti ni za jednu kucu...zar nevidis da ja licno samo tebi negiram oteti vilajet kao polaznu tacku zajednickog zivota u buducnost jer je upravo i nastao bas tim spaljenim kucama kojih se i ti gadis, kao i svaki covjek koje je normalan...i gdje je onda problem da i ti negiras krvavih 49 kao put u zajednicku buducnost?

a za crveno, mislim da je previse ljudi pobijeno zbog velikosrpskih ravnanja dugova turcima jos iz srednjeg vjeka, mislim da si sa ovim stvarno pogrijesio i nadam se da ces ispraviti svoju gresku jer cu te u protivnom progalsiti licemjerom pa ces opet kukati kako te kolektivno okrivljujem...
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#539 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by pici »

a što nebi predsjednica pa da se i meni :dance: :mrgreen:
Nezbilj

#540 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by Nezbilj »

Elvis_je_ziv wrote: Jesi li ozbiljan kada predlazes americki model unutasnjeg uredjenja drzave ? Ne vidis u tome nista nelogicno?
Ako jesi , ne vidim razloga da se sa tobom upustam u ''dublje ''razgovore ...
Izvini molim te "logičar" (nisam te prepozno) Amerika jeste federalna država, ali ne etničkih federalnih jedinica. Sve etničke grupe imaju sva prava na cijeloj teritoriji Amerike i u svakoj državi podjednako bez obzira na boju kože etničku pripadnost itd. Jednakost se garantuje zakonima i obezbijeđuje sudovima. Pored engleskog govore se i svi ostali jezici na svijetu i u jednom gradu žive sve moguće etničke grupe na planeti. Po toj vašoj logici Amerka bi bila razdjeljena na etničke države sa etničkim policijama i sudovima a na federalnom nivou bi predstavnici konstitutivnih naroda Amerike imali entitetski veto. Kada bi stvarno logički razmišljali imali bi iz američkog primjera svaša naučiti i primjeniti na naše okolnosti.

Međutim i ja sam izgubio volju da se upuštam u dublje razgovore sa tobom jer znam već cijelu priču napamet. Ako vam je već toliko stalo do podjele niko vam ne brani da podjelite RS pa da nam na primjeru pokažete kako to dobro funkcioniše. :dance:
essex

#541 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by essex »

nakon nekih 20-ak stranica poruka je cini mi se jasna...dokle god se zagovara autonomija naroda kroz excluzivne teritorijalne jedninice rjesenje ne postoji koje ce zadovoljiti sve tri strane jer ustvari postoji i ona cetvrta koji su prostojednostavno bosanci i koji bi ovim zadovoljavanjem jednostavno bili prisiljeni na torokratiju i vladavinu jedno 35% torasa nad ostatkom, 65% ne torasa, uglavnom bosanski nastrojenih i usmjerenih...to meni lici na racun bez krcmara, ustvari upravo ono za sta su fasisti toraske politike i poznati i sta su dokazali u proslosti...rjesenje na ovaj nacin ne postoji i nikada nece ni postojati...postoji samo bosansko rjesenje JEDNAKIH PRED JEDNAKIMA sa gradjanskim ustavom i prava gradjanina, to je jedina buducnost R BiH.
pozdrav domovini.
oldplague

#542 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by oldplague »

Suvišno je reći da postoji vidan raskorak između forumskog zagovaranja građanske države bez etničkih autonomija i naklonosti naroda upravo etničkim podjelama, jasno iskazane na SVIM dosadašnjim izborima. Nikada nijedna stranka bez etničkog (pa i vjerskog) predznaka nije dobila značajnu podršku birača u BiH, nikada se nijedna nije dokopala vlasti, osim ako nije napravila nagli zaokret ka nacionalizmu.
To je stvarnost. Naša stvarnost. A zašto je tako i šta narod ZAISTA želi, pitajte rodbinu i komšije kad ugasite kompjuter.
essex

#543 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by essex »

oldplague wrote:Suvišno je reći da postoji vidan raskorak između forumskog zagovaranja građanske države bez etničkih autonomija i naklonosti naroda upravo etničkim podjelama, jasno iskazane na SVIM dosadašnjim izborima. Nikada nijedna stranka bez etničkog (pa i vjerskog) predznaka nije dobila značajnu podršku birača u BiH, nikada se nijedna nije dokopala vlasti, osim ako nije napravila nagli zaokret ka nacionalizmu.
To je stvarnost. Naša stvarnost. A zašto je tako i šta narod ZAISTA želi, pitajte rodbinu i komšije kad ugasite kompjuter.
da oldplaque, ti govoris o onima koji glasaju i koji su revnosni jer znaju da ih bas njihovi majmuni drze na vlasti...a to je tek tih 35% nase populacije...postavljao sam vec ranije, 50% glasa, 35% za nacionalfasiste, 15% za ljevicare a onih ostalih 50% ne glasa jer nema ni izbora koji bi ih predstavio...ustvari, od ovih 50% sto ne glasa sigurno ima jedno 15% kojima je svejedno i koji ni ne zele da se bakcu glasanjem, ostaju ravnodusni na sta god da se desi..., sto ostavlja sigurno jedno 35% stanovnistva koji su protiv ali nemogu da glasaju jer ne postoji ta stranka koja bi im obezbjedila zastupanje kao sto im pripada, a to je bosanci u parlamentu (sa ovom danasnjom podjelom konstitutivnosti) jer su bas oni najvise bosanski naelektrisani a bez izbora i zastupanja u politici...kada tome dodas i onih 15% ljevicara koji su blize bosanskom jednistvu nego nacional fasistickim putevima, jasno ti je da barem 50% ljudi u drzavi je protiv segragacije i aparhejda nacionalfasista. ali malj straha manjine i nedavni dogadjaji nesretno usmjeravaju i pogresno oslikavaju stanje u drzavi...
oldplague

#544 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by oldplague »

essex wrote:
oldplague wrote:Suvišno je reći da postoji vidan raskorak između forumskog zagovaranja građanske države bez etničkih autonomija i naklonosti naroda upravo etničkim podjelama, jasno iskazane na SVIM dosadašnjim izborima. Nikada nijedna stranka bez etničkog (pa i vjerskog) predznaka nije dobila značajnu podršku birača u BiH, nikada se nijedna nije dokopala vlasti, osim ako nije napravila nagli zaokret ka nacionalizmu.
da oldplaque, ti govoris o onima koji glasaju i koji su revnosni jer znaju da ih bas njihovi majmuni drze na vlasti...a to je tek tih 35% nase populacije...postavljao sam vec ranije, 50% glasa, 35% za nacionalfasiste, 15% za ljevicare a onih ostalih 50% ne glasa jer nema ni izbora koji bi ih predstavio...ustvari, od ovih 50% sto ne glasa sigurno ima jedno 15% kojima je svejedno i koji ni ne zele da se bakcu glasanjem, ostaju ravnodusni na sta god da se desi..., sto ostavlja sigurno jedno 35% stanovnistva koji su protiv ali nemogu da glasaju jer ne postoji ta stranka koja bi im obezbjedila zastupanje kao sto im pripada, a to je bosanci u parlamentu (sa ovom danasnjom podjelom konstitutivnosti) jer su bas oni najvise bosanski naelektrisani a bez izbora i zastupanja u politici...kada tome dodas i onih 15% ljevicara koji su blize bosanskom jednistvu nego nacional fasistickim putevima, jasno ti je da barem 50% ljudi u drzavi je protiv segragacije i aparhejda nacionalfasista. ali malj straha manjine i nedavni dogadjaji nesretno usmjeravaju i pogresno oslikavaju stanje u drzavi...
Jednostavno, računica ti je sasvim pogrešna. Temelji se na paušalnim procjenama, iako ih je historija već opovrgla. Naime, na PRVIM demokratskim izborima izlaznost je bila ogromna,glasali su svi, pa i abortirani fetusi. A nacionalne stranke su odnijele apsolutnu pobjedu.
Ljudi koji danas ne glasaju mahom su suviše lijeni da subotu žrtvuju za to, pogotovo što znaju da će njihovi svakako pobijediti. Ne lezi vraže, mnogi od njih će na sljedećim izborima ipak glasati, nakon godina apstinencije. Ali za Fahru.
Imaš krivu predodžbu o ovom narodu, ali ja sam matora žena, glasala sam i na prvim izborima i sve ove godine živim u BiH. Znam ko me okružuje, šta misli, šta osjeća i šta priželjkuje. U velikoj si zabludi. Plemenitoj, ali ipak zabludi. To što meni, kao pripadnici ostalih, ovo stanje ne odgovara, nije razlog da lažem sebe i zatvaram oči pred činjenicama. Nije ovo sukob ideja, kako naš kolega goršstak želi vjerovati (uglavnom jer mu se ne voza taksi po Čikagu), ovdje je riječ o sudaru etničkih i konfesionalnih interesa. Izuzeci samo potvrđuju pravilo, baš kao što smrt Vedrana Puljića, djeteta iz mješovitog braka i ateiste, potvrđuje sukob hrvatskih i bošnjačkih interesa u BiH. A to je najveća od svih tragedija.
essex

#545 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by essex »

oldplaque, mozda si ti i u pravu, medjutim nemogucnost zastupanja jedne ideje i jednog djela naroda to osporava...kada bi bosanci kao netorasi imali sansu da kao bosanci budu birani i biraju sebi slicne da ih zastupaju u politickom zivotu drzave i ovakvi rezultati se ponavljali iz izbora u izbore ja bih ti rekao da sam pogrijesio i skinuo kapu zajedno sa naklonom jer nisam covjek koji tjera svoje pa kud puklo...medjutim bas nemogucnoscu gorenavedenog se ta situacija nije iskristalizovala i treba svoje potvrde u praksi. medjutim, to nije po onom principu "dajmo im sansu, ako se ne dokazu na sljedecim izborima ukinimo ih", nego treba i nama dati godine i godine rada i jacanja kao sto su imali ovi nacionalfasisti da pokazemo pravo lice...prvi korak je ubaciti bosance kao konstitutivne da bi se mogli postavljati u politici i da vidimo sta smo u stanju napraviti i promjeniti...ja ipak vjerujem da smo mi snaga koju svi potiskuju jer znaju da im mozemo doci glave...
mapex

#546 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by mapex »

nema rijesenja koje ce zadovoljiti sve strane barem kratkorocno .... dugorocno jedino sto ce donijeti mir je podjela BiH
Odvajanjem RS i HercegBosne

Danasnja BiH je podjeljenja drzava najbolji pokazatelj za to je trenutna demografska struktura i ova danasnja BIh skoro da i ne lici na onu r BiH iz 1991-2 god za koju su se mnogi bosanci i hercegovci bez obzira na vjeru casno i posteno borili ... i borili za spasavanje te iste multietnicke drzave... i na kraju su izgubili...
Izgubili su prvi put u dejtonu kada je ozvaniceno i sa bosnjacke strane prihvaceno postojanje srpskog entiteta gdje su ti isti srbu sproveli etnicko ciscenje nesrpskog naroda...

Drugi put su Izgubili zbog neuspjelog programa povratka prognanig... tu istu krivicu snose i sami prognanici koji su se odrekli svojih domova zarad uzivanja po tuzli, sarajevu, vogosci kao i mnogim svjetskim gradovima...i narvno bosnjacka politika koja se nikad nije iskreno ni borila za povratak...
bez povratka Bosnjaka u podrinje i posavinu multietnicka BiH nije moguca... s obzirom da se oni nikad nece vratiti
ni BiH za kakvu smo se borili nije moguca... to svi znaju samo niko nece da prizna
oldplague

#547 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by oldplague »

Kakav god bio ishod ovog cirkusa, mene neprekidno muči jedno pitanje: kako je moguće da bi neko radije bio vječita krajina, rub svijeta, čuvar granice gdje je život opasan i tvrd, pogleda uprtog u daleku "prijestolnicu" svoga naroda, koja ga ne razumije, prezire, gleda sa visine i okrivljuje za sve, od smeća na ulici do privrednog kriminala, nego da bude svoj na svome, tu gdje je ponikao, među susjedima koji zvuče isto, razmišljaju slično, obrađuju istu zemlju, gledaju u isto nebo, vole isti melos, jedu istu hranu, dijele istu sudbinu?
Kakav je to mazohizam i kako li zamišljaju život svog potomstva? Nadaju se da će svi jednoga dana naći posao i stan u Beogradu ili Zagrebu? Pa šta je onda poenta?
muha_sa

#548 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by muha_sa »

oldplague wrote:Kakav god bio ishod ovog cirkusa, mene neprekidno muči jedno pitanje: kako je moguće da bi neko radije bio vječita krajina, rub svijeta, čuvar granice gdje je život opasan i tvrd, pogleda uprtog u daleku "prijestolnicu" svoga naroda, koja ga ne razumije, prezire, gleda sa visine i okrivljuje za sve, od smeća na ulici do privrednog kriminala, nego da bude svoj na svome, tu gdje je ponikao, među susjedima koji zvuče isto, razmišljaju slično, obrađuju istu zemlju, gledaju u isto nebo, vole isti melos, jedu istu hranu, dijele istu sudbinu?
Kakav je to mazohizam i kako li zamišljaju život svog potomstva? Nadaju se da će svi jednoga dana naći posao i stan u Beogradu ili Zagrebu? Pa šta je onda poenta?
:thumbup:
svaka ti je zlatna :-D tako i ja-ostarih a ne skontah u cemu je fol i kakav im je cip u glavi :-)
pred agresiju pitam radnog kolegu--šta bi više volio--da se izgradi bazen u Valjevu il u SA.
garant ceš pogodit njegov odgovor :D
trofej

#549 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by trofej »

U vezi sa BiH, postoji nešto što mi - iz raznoraznih razloga - tek naziremo, a što je istovremeno i prijatelj i neprijatelj BiH od njenog postanka do danas. Izvorno se crpi iz supozicije BiH, kako regionalne tako i globalne, i to u smislu da je ona središte a ne periferija ljudskih nada i beznađa. To nešto je filogenetski u nama - prijateljima BiH, ispoljeno kao većinsko i 1992. godine, pa čak i globalno prepoznato kao - borba za život u njegovom najprirodnijem obliku: gdje biopsihosocijalna ontogeneza čovjeka i čovječanstva nije neizbježna Prokrustova postelja. To je historijski atipično, međutim danas se globalno ističe kao primaran uvjet života na Zemlji uopće.

Ponavljam, po onoj: "Ko pristaje - ne čini mu se nepravda." - BiH i Bošnjani nikad nisu pristali na Prokrustovu postelju, bez obzira na sve učinjene nepravde. Najnovija, konsenzualna nepravda je uvijena u kojekakva politička: multi! - ispred kojeg se značajna većina bh-građana (računajući i one malodobne za političko izjašnjavanje) povlači u političku herezu, "predosjećajući" da su na sceni izbori oprečni njihovom biću.

U historiji BiH malo je perioda u kojima su joj neprijatelji davali ikakvu šansu. Ali - nadživjela ih je, oponirajući svim njihovim prognozama. Danas, BiH ima globalno najbolju šansu - s obzirom da su za nju čuli i prijatelji. Stoga je i ovolika presija na nju, a primarno na osnovne premise njenog opstanka. Među njima je na prvom mjestu - čovjek, prijatelj sebi i, potom, svima i svemu. Pa čak i nesretnicima koji i ne znaju šta je prijateljstvo i traže spas u jednoumljima i diktaturama.

Stoga, ukoliko bi bilo ko u BiH stavio konsenzualni palac na papir u kojem je ustanovljena kapitulacija BiH (odnosno - bosnocid!), čovjek ne bi imao izbora, izuzev - borbe za BiH. Bosnocid je uvod u geocid, zato se ni jedan ljudski stvor ne bi trebao čuditi bosanskom otporu. A niti tvrditi da "Bosnom nikad niko nije vladao", te da mu se to "uvijek samo činilo".
trofej

#550 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by trofej »

... traže spas u jednoumljima i diktaturama.

Na ljudsku nesreću, šapat da Bosna „šapatom“ padne sve više je – molitven. Međutim, klerofašističkim nijetima Abrahamov/Avramov/Ibrahimov korjen je nedosežno visok.

Stoga, ukoliko bi bilo ko u BiH ...
Last edited by trofej on 11/10/2009 13:33, edited 1 time in total.
Locked