Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Locked
alenze77

#226 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by alenze77 »

Nema jedinstvene Bosne bez Bosanaca,to je bar svakom normalnom građaninu jasno,e sad seljacima da li je jasno to je druga stvar.Oni samo kažu šta me briga za druge i odu šumu da obaraju bukve.
Ljuban

#227 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by Ljuban »

Ateista wrote:
Elvis_je_ziv wrote:... n
Sto se tice katolika, pravoslavaca, muslimana i ateista, to je skroz druga podjela - vjersko opredjeljenje i nema nikakve veze nacionalnoscu. To jeste nesto po cemu se razlikujemo, ali te razlike ne trebaju da budu razlog da se koljemo medjusobno i svadjamo. Religija je privatna stvar i treba je ptpuno odvojiti od politike.
To i ja kažem,svi smo Srbi.Neki pravoslavne neki katoličke neki islamske vjeroispovijesti.Nije u redu da vjera razdvaja isti narod. :-D
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#228 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by dr.gog »

Isključen/a korisnik/ca iz razloga “”
» JeremiahJones85, ovaj & onaj, fantomBA, alenze77

» KRST

» Pyc

» fantomBA

» MaliJastreb, travnik, kakavdanakneiskustvu, al-hadzi diof

:D :sax:
popajic

#229 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by popajic »

@Elvis je ziv,
Ili drugacije receno...Ako kazem da sam Srbin , Hrvat ili Bosnjak, zasto bi to bilo svrstavanje u stado, a ako kazem Bosanac , ne ?
Nije demagogija !
Nema veze sta kazes nego koliko ti je vazno kako se izjasnjavas.Cemu pridajes prioritet.
Necemo se lagati da danas nije vazno jesi li Bosnjak, Srbin, Hrvat.Ubijedili su nas da je to vaznije i od same buducnosti drzave.A bez obzira koliko je ko konstitutivan , ako drzava "potone" i konstitutivnost tone...SVI gube !
Dakle, busanje srpstvom, bosnjastvom, hrvatstvom JESTE davanje prioriteta stadu.
Bosanstvo nije, jer ono nije stvar ispolitizovanog izbora, nego cinjenica nastala rodjenjem u srcolikoj BIH.
Nasa opredjeljenja i afiniteti se razlikuju...to je dobro...problem nastaje kad neke privatne stvari (religija, narodnost...)postanu politicki zalozi.A kod nas je upravo to na djelu.
Da sam prost rekao bih da sve bazdi na zapisane prcije...ali, nisam prost :D
vaca

#230 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by vaca »

popajic wrote:
@Elvis je ziv,
Ili drugacije receno...Ako kazem da sam Srbin , Hrvat ili Bosnjak, zasto bi to bilo svrstavanje u stado, a ako kazem Bosanac , ne ?
Nije demagogija !
Nema veze sta kazes nego koliko ti je vazno kako se izjasnjavas.Cemu pridajes prioritet.
Necemo se lagati da danas nije vazno jesi li Bosnjak, Srbin, Hrvat.Ubijedili su nas da je to vaznije i od same buducnosti drzave.A bez obzira koliko je ko konstitutivan , ako drzava "potone" i konstitutivnost tone...SVI gube !
Dakle, busanje srpstvom, bosnjastvom, hrvatstvom JESTE davanje prioriteta stadu.
Bosanstvo nije, jer ono nije stvar ispolitizovanog izbora, nego cinjenica nastala rodjenjem u srcolikoj BIH.
Nasa opredjeljenja i afiniteti se razlikuju...to je dobro...problem nastaje kad neke privatne stvari (religija, narodnost...)postanu politicki zalozi.A kod nas je upravo to na djelu.
a šta sa nama koji se rodismo u YU?
Kupalo

#231 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by Kupalo »

alenze77 wrote:Nema jedinstvene Bosne bez Bosanaca,to je bar svakom normalnom građaninu jasno,e sad seljacima da li je jasno to je druga stvar.Oni samo kažu šta me briga za druge i odu šumu da obaraju bukve.
Tacno :thumbup:
popajic

#232 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by popajic »

.
Last edited by popajic on 02/10/2009 22:01, edited 1 time in total.
popajic

#233 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by popajic »

Vaca
Mogla je BIH biti i u Africi - ostaje da sam se rodio u Bosni. Bosanac bio i onda i sada.
Problem ?
Junuz Djipalo

#234 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by Junuz Djipalo »

popajic wrote:
Vaca
Mogla je biti i u Africi - ja se ipak rodih u Bosni. Bosanac bio i onda i sada.
Problem ?
Šta ćemo se sad djelit na Bosance i Hercegovce?

Kako zadovoljit te dvije strane? Hm...

A da jednostavno asimiliramo Hercegovce?

A možda oni onda krenu u rat protiv Bosanaca?

Joj nemamo dovoljno problema i podjela...
KREMEN

#235 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by KREMEN »

popajic wrote:
Vaca
Problem ?
Pa mislim da postoje ti konstituivna naroda i ostali, a tu spadaju i oni iz mjesanog braka koji nisu nista manje vrijedni od oni iz konstuitivni naroda..
znaci drzava sa pravima za sve, a da li je to zasada realno, ne znam..malo preoptimisticno..
KREMEN

#236 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by KREMEN »

Problem nastaje, kad su Srbi zapoceli sukob i htjeli da iskljuce tadasnje muslimane iz bilo kakvog politickog zivota BiH..znaci naprave ih manjinom..jer su vjerovali da su oni jedini branitelji Jugoslavije i zajednickog zivota ali samo kako ga oni vide..
istu gresku sad Bosnjaci rade..postavljaju sebe za jedine branitelje Bosne..
popajic

#237 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by popajic »

@Junuz Djipalo,
Ova BIH je starija od svih ovih "svjetlom"obasjanih, novokomponovanih, plemenski orijentiranih,ublehasko vjerskih, mafijasko politickih faktora.
Ova njihova dresura zapisavanja svako svog teritorija nije nikakva ni bozija ni normalna ljudska potreba.
To je,istorijski gledano, samo trenutno ludilo iz kojeg samo 2 putica vode .
Jedan je :ovu bagru na vlasti smjestiti u zatvorske ludnice , a mi u Evropu !
Drugi je: istu bagru ponovo birati , ograditi svako svoju prciju i dalje se cuditi sto nas Evropa gleda poprijeko.
U vezi Hercegovaca:
U BIH su vazda bili Bosanci i Hercegovci .Nikad ih nisam dijelio...sto bih ?
Bosanac sam jer sam rodjen u Sarajevu, ne u Mostaru. Gdje tu vidis ikakav problem?
essex

#238 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by essex »

Junuz Djipalo wrote:
popajic wrote:
Vaca
Problem ?
Šta ćemo se sad djelit na Bosance i Hercegovce?

Kako zadovoljit te dvije strane? Hm...

A da jednostavno asimiliramo Hercegovce?

A možda oni onda krenu u rat protiv Bosanaca?

Joj nemamo dovoljno problema i podjela...
ovo je najveca glupost koju je neko mogao da napise...pored vec podjeljenog naroda po vjerskoj liniji sada se jos i prihvata naturena podjela naroda po regiji kako je to odgovaralo jednoj propaloj monarhiji iz samo njenih poznatih razloga a to je da podjelom imena zemlje utice na jasniju podjelu naroda jer joj netreba narod koji je svjestan sebe samog nego narod koji ce se prepucavati oko budalastina dok se sume i rudna bogatstva izvoze za potrebe monarhije...a oni koji su ukazivali na negativnost svega ovoga su nestajali i demonizirani su isto kao i danas sto se radi za potrebe velikosrpskog programa...asimilirati hercegovce??? kako jedan narod koji pripada sebi moze sam sebe da se asimilira? asimiliranje je nastalo prije nekih 150 godina i ovo danas su samo rezultati te asimilacije kojom nastadose hrvati, srbi i bosnjaci kao politicki narodi pretvoreni u ono sto nikada nisu bili, asimilirani u nesto sto nemogu biti a postadose...mislim da je prava rijec deasimilizacija i okretanje naroda sebi samom i da nikada vise ne dozvoli da ih neko podjeli po vjerskom uvjerenju i pretvori u ono sto ustvari nisu, a to je politicki narodi samo zato sto pripadaju jednoj vjeri...
KREMEN wrote:
popajic wrote:
Vaca
Problem ?
Pa mislim da postoje ti konstituivna naroda i ostali, a tu spadaju i oni iz mjesanog braka koji nisu nista manje vrijedni od oni iz konstuitivni naroda..
znaci drzava sa pravima za sve, a da li je to zasada realno, ne znam..malo preoptimisticno..
huh, ostali su iz mjesanog braka, jao majko kojeg mraka... :D . zar nemoze neko da bude bosnjak koji je u mjesanom braku sa hrvatom ili srbinom? po kojim kriterijima se ovi ljudi automatizmom svrstavaju u ostale? sta je torasi, cistite i ne priznajete nikoga ko nije 110% u posljednjih 5 koljena dokazani po vjerskoj liniji? znate li kako je hitler zavrsio i vidite li ikakve slicnosti sa mrakom evrope koji nikada nije zazivio?
zaboldao sam namjerno ono sto popajic napisa..BOSANAC BIO ONDA I SADA...i kraj price! jedino rjesenje je raskrsnica sa dva kolosjeka...
jedan vodi ka bosanstvu kao jedinom konstitutivnom elementu koje priznaje narode koji ga sacinjavaju (bosnjake, hrvate, srbe, jevreje, rome,+++...) a drugi ka zadrzavanju konstitutivnih naroda (bosnjaka, hrvata i srba +++) uz priznanje i cetvrte kategorije konstitutivnih, bosanaca, tako da se da sansa i svima ostalima koji se ne djele po vjerskoj liniji da budu konstitutivni i tako dobiju sansu da biraju i budu birani i predstavljani u aparatima drzavnog sistema. treci kolosjek je postavljen malo ispred ove raskrsnice sa dva kolosjeka i taj treci kolosjek nema bosansku buducnost i nakon par metara se grana na tri dodatna kolosjeka koji vode bosanski narod tamo gdje nikada nije pripadao i da bude ono sto nikada ne bijase i tako sam rijesi da ukine svoju drzavnost i historiju koja se dugo sakrivala ali nije mogla biti izbrisana...samo dva kolosjeka, V kao Victory jer oba vode u mogucu bosansku buducnost, treci joj je provalija...hocemo li skrenuti prije nego trebamo ili cemo nastaviti kako su nam djedovi upravljali bosansku lokomotivu?

i na kraju, u R BiH se treba zadovoljiti samo jedna strana, bosanska...tri strane je logikom njih samih samo razvaljuju sto je i ocit dokaz od pocetka 90-ih pa sve do danas...nisam bas nesto vidio da se pretrgose u susjednim nam drzavama da "zadovolje sve tri strane" pa neznam zasto se to i dalje potencira u bosni i ocekuje od bosne? halo ba, juga je propala, ZIVJELA BOSNA I BOSANSTVO!
pozdrav domovini!
hercegovac_pravi

#239 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by hercegovac_pravi »

KREMEN wrote:Problem nastaje, kad su Srbi zapoceli sukob i htjeli da iskljuce tadasnje muslimane iz bilo kakvog politickog zivota BiH..znaci naprave ih manjinom..jer su vjerovali da su oni jedini branitelji Jugoslavije i zajednickog zivota ali samo kako ga oni vide..
Sto Bosnjaci realno gledano i jesu...jedini branitelji Bosne i Hercegovine. Po tvome tumacenju bliske nam proslosti...ko je branio BiH ? jel HVO i vojska pc-a ili ABiH koju su 70% cinili Bosnjaci ? Da nije bilo Bosnjaka....BiH danas ne bi postojala ili mislis da bi Srbi i Hrvati zeljeli njen opstanak. Eto zasto Bosnjaci postavljaju sebe ze jedine branitelje BiH (od tri konstitutivna naroda).
Elvis_je_ziv

#240 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by Elvis_je_ziv »

popajic wrote:
@Elvis je ziv,
Nije demagogija !
Hm,slazem se sa jednim djelom tvog komentara...ako drzava potone svi gube (ne bih bas rekao potonu).Licno spadam u one Srbe koji misle da drzava BiH moze biti dobra za sve koji u njoj zive.
Ali (jbg, uvjek neko ''ali'').narod iz kojeg kojem pripadam i iz kojeg sam potekao neuporedivo mi je vazniji od drzave u kojoj zivim.Ko drugacije kaze ja mu ne vjerujem.
Evo npr. par cinjenica...djed mi se rodio u jednoj, otac u drugoj, ja u trecoj(kao i Veca YU), a sinovi u cetvrtoj drzavi.
Ali kako god se drzava zvala u kojoj su zivjeli i kojoj zivimo, nas sestorica smo, ( nekih vise nema ,pokoj im dusi) ...Srbi.
Nikada nam ne moze biti vaznija kuca u kojoj zivimo od ukucana tj. porodice.

BiH je prostor na kojem su nastanjena tri naroda koji su stvorili, napravili, odnosno uredili ( na zalost slabo nam to nesto ide, ali nadati se) drzavu . A nije drzava stvorila narode.

Ta tri naroda upravo traze-Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?...i nadam se da ce naci.
A ako iko bude trazio-Ima li nacina da se ''izvara neka od strana''?-.....mrka kapa za drzavu...Pa kad tad.
Last edited by Elvis_je_ziv on 02/10/2009 23:38, edited 1 time in total.
essex

#241 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by essex »

Elvis_je_ziv wrote:
Ta tri naroda upravo traze-Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?...i nadam se da ce naci.
A ako iko bude trazio-Ima li nacina da se ''izvara neka od strana''?-.....mrka kapa za drzavu...Pa kad tad.
tri strane se nemogu zadovoljiti jer i ne zele da budu zadovoljene i zbog toga svaka gura svoj "narodni" program jer ne zeli da budu dio necega ako nemaju exluzivitet nad tim necim...samim time negiraju bilo kakvu potrebu za zadovoljenjem i to je samo zajednicka prica koja im olaksava "rastaljivanje"...ovim nacinom je nece naci i uzaludno se nadas jer su i nastali iz potreba djelidbe i samo tim putem mogu i nastaviti...

...medjutim, zalosno je da se svaka druga opcija shvaca kao "izvaravanje" sto samo potvrdjuje ovo vec moje gore receno...zalosno je da se nevidi suma od drveta, livada od travke i vocka od ploda...jedno uskousmjereno gledanje, nesto poput konja kojeg su upregli i stavili mu sa strane ociju da negleda okolo nego samo da vidi put kojim ga usmjeravaju i tako propusti da vidi druge konje koji slobodno trckaraju i pasu po slobodnim livadama ove nase zemlje...ako moram biti konj, nemoj me da vucem..radje na livadu uz kakav potok, onako slobodno kako sam i rodjen...
Elvis_je_ziv

#242 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by Elvis_je_ziv »

essex wrote:
Elvis_je_ziv wrote:
tri strane se nemogu zadovoljiti jer i ne zele da budu zadovoljene i zbog toga svaka gura svoj "narodni" program jer ne zeli da budu dio necega ako nemaju exluzivitet nad tim necim...samim time negiraju bilo kakvu potrebu za zadovoljenjem i to je samo zajednicka prica koja im olaksava "rastaljivanje"...ovim nacinom je nece naci i uzaludno se nadas jer su i nastali iz potreba djelidbe i samo tim putem mogu i nastaviti...

...medjutim, zalosno je da se svaka druga opcija shvaca kao "izvaravanje" sto samo potvrdjuje ovo vec moje gore receno...zalosno je da se nevidi suma od drveta, livada od travke i vocka od ploda...jedno uskousmjereno gledanje, nesto poput konja kojeg su upregli i stavili mu sa strane ociju da negleda okolo nego samo da vidi put kojim ga usmjeravaju i tako propusti da vidi druge konje koji slobodno trckaraju i pasu po slobodnim livadama ove nase zemlje...ako moram biti konj, nemoj me da vucem..radje na livadu uz kakav potok, onako slobodno kako sam i rodjen...
He, izbor izmedju divljeg i tegleceg konja...Hehe...Ne znam ,ali meni nekako na poamet pade prerija sa sve Vajatom...Salim se..

Ako se uzmu sve okolnosti kao i ''bogata ''istorija, koju su imali narodi ovdje, ja se i ne cudim ovolikom trvenju medju narodima, kao i nepovjerenju medju njima u drzavi BiH .

Nisu ona ni cudna ,ni na neki nacin neprirodna. nije bilo sve med i mlijeko , naprotiv ,svega je bilo.

Na zalost dio te ''bogate'' istorije je i nas potkacio a ne tamo nekog Sveda ili Danca. I opet je svega bilo.

Mislim da ni jedna drzava na planeti nema sigurnu tapiju na postojanje ...Pa koliko ih je nestalo samo za naseg ''vakta''?

Najsigurnija ''tapija'' je posten dogovor medju narodima koji je uredjuju...Upravo je to kontekst recenica koje sam gore napisao...

'' Ta tri naroda upravo traze-Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?...i nadam se da ce naci.

A ako iko bude trazio-Ima li nacina da se ''izvara neka od strana''?-.....mrka kapa za drzavu...Pa kad tad...''

Ko god misli da nisam u pravu, mislim da se grdno vara.

Kako god nesto mi govori da ce biti Hepi End i da cemo zivjeti sretno i veselo do kraja zivota...
Junuz Djipalo

#243 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by Junuz Djipalo »

essex wrote:
Elvis_je_ziv wrote:

Joj idete mi na živce, sa Bošnjacima i Srbima još i mogu koliko mi vi počinjete ići na živce, utopisti i idealisti.

Pa zar tu priču nismo imali prije rata?

Nikad nije bila generacija u Yu koja je više bratsvojedinstvovala od moje (rođ. 1974.);
nikad nije nijedna generacija više išla na ekskurzije, ljetovanja, zimovanja;
nikad nije i neće bit generacije kojoj je normalan izlazak bio koncert B. Dugmeta, Jabuke, Indexa;
nikad nije i neće bit generacije koja je imala besplatnije studiranje i općenito školovanje;
nikad nije bilo i neće bit generacija koja je uživala blagodati socijalizma i kapitalizma istovremeno;
nikad nije i neće bit generacije koja je bila bezbrižnija od moje;
nikad nije i neće bit generacije ekonomski izjednačenije a ipak dobrostojeće od moje;
nikad nije i neće bit generacije koju su više filali bratstvom i jedinstvom od moje;
nikad nije i neće bit generacije koja je bolje znala i hrvatski i srpski i ćirilicu i latinicu;
nikad nije i neće bit generacije koja je manje bila ovisna o vjeri i imala puno ateista;

Shvatili ste poantu...

Rezime:

Nikad nije bilo i (nadam se) neće bit generacije koja je se više međusobno poklala od moje...

Zato Komšićevci, ex Jugoslaveni danas "Bosanci", bosancohercegovci isparite se u vidu magle sa tim "zajedništvom", ukidanjem vjera i sličnim glupostima.

Kad nisu komunisti uspjeli za toliko godina, kad nisu ni ekonomske i svakakve druge blagodati uspjele, neće ni to vaše nostalgično mantranje.

Ima u Europi i drugih načina rješavanja sličnih problema, ova spika koju ovdje slušam od nostalgičara je samo ponovno ispunjavanje testa, koji smo pali, na isti način.

I što sad, zamislite da uspijete napuhat balon opet, i da se suspregnu i vjere i nacije, pa opet bi bio dovoljan samo mali povjetarac da balon pukne.

E ja ne želim opet u tome sudjelovat a pogotovo ne želim da moja djeca sudjeluju.

No s jaranima s kojima sam prije bio dobar i sad sam, nedavno na svadbu kod Neše u Bijeljinu i to vjenčanje u pravoslavnoj crkvi, neki dan na Bajram kod Suleta.

Ovo su prava imena, možda neko i zna ko sam na osnovu ovoga.

I nema nikakvih problema, Nešo je Srbin ali nema Dražinu sliku u dnevnom boravku ili sličnih, niti mu pada na pamet da je ima, takva je ogromna većina Srba.

Suljo nema Osaminu sliku u dnevnom ili sličnih, niti mu pada na pamet da je ima. I ogromna većina Bošnjaka je nema.

Ja naravno nemam Pavelićevu ili sličnih i ogromna većina Hrvata od 99,9 % je nema.

I niti jednom od nas ne smeta da nas zovu i Bosancima ali u regionalnom smislu.

Čak mislim da nam je prihvatljivo i BiH u nacionalnom smislu ali dajte nam malo vremena da sami nadođemo poput Švicaraca, svaka sila se kad tad potroši i Otomani su bili strašni na početku pa na kraju balon ispuhao tako da ne vrijedi silit nego dat čovjeku razloge da nešto bude. Mnogi naši postaju Amerikanci jer imaju razlog za to.

I sad ste došli i vi kao četvrta skupina da nam još malo zakomplicirate život, ko da 3 nisu bile dovoljne, i još smo dalje od bilo kakvog rješenja a samim tim i normalne države i bilo čega normalnog.

Prud je bio blizu nečega, Dodik je bio stjeran uza zid, a srušili su ga ekstremni muslimani i vi Komšićevci sa svojim utopističkim željama.

Pljujete po zapišanim teritorijima a sami bi vi zapišali kompletnu BiH.

I što i da uspijete "osvojit" BiH uz pomoć MZ i napravite ono što želite, samo bi jedan dan, kad se MZ malo makne, rekao naš slavni efendija:

E od danas više nismo Bošnjaci nego smo Bosanci i eto opet muslimanske države jer će uvijek bit više Cerićevaca kojima je dovoljno da neko obeća "zlatne kašike".
Ne bi me ni građanski rat iznenadio ovaj put bez sudjelovanja Srba i Hrvata.

Postoje putevi koji mogu omogućiti sličan život kakav smo imali prije rata ako ne i bolji.

Ali taj put svakako nije ovaj kojim idete. Bez obzira koliko vam se kraj puta učinio ljudski, neopterećen i uzvišen.

Zapravo činite obratnu stvar. Sve smo dalje od cilja. :bih:

Toliko od mene...

I previše. valjda neću, po zenički, u Banloze... :bih:
essex

#244 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by essex »

Elvis_je_ziv wrote:
essex wrote:

He, izbor izmedju divljeg i tegleceg konja...Hehe...Ne znam ,ali meni nekako na poamet pade prerija sa sve Vajatom...Salim se..

Ako se uzmu sve okolnosti kao i ''bogata ''istorija, koju su imali narodi ovdje, ja se i ne cudim ovolikom trvenju medju narodima, kao i nepovjerenju medju njima u drzavi BiH .

Nisu ona ni cudna ,ni na neki nacin neprirodna. nije bilo sve med i mlijeko , naprotiv ,svega je bilo.

Na zalost dio te ''bogate'' istorije je i nas potkacio a ne tamo nekog Sveda ili Danca. I opet je svega bilo.

Mislim da ni jedna drzava na planeti nema sigurnu tapiju na postojanje ...Pa koliko ih je nestalo samo za naseg ''vakta''?

Najsigurnija ''tapija'' je posten dogovor medju narodima koji je uredjuju...Upravo je to kontekst recenica koje sam gore napisao...

'' Ta tri naroda upravo traze-Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?...i nadam se da ce naci.

A ako iko bude trazio-Ima li nacina da se ''izvara neka od strana''?-.....mrka kapa za drzavu...Pa kad tad...''

Ko god misli da nisam u pravu, mislim da se grdno vara.

Kako god nesto mi govori da ce biti Hepi End i da cemo zivjeti sretno i veselo do kraja zivota...
elvis, nije izbor izmedju tegleceg i divljeg konja, u pitanju je izbor izmedju slobodnog konja i onoga koji vidi samo ono sto mu dozvoljavaju da vide...a o narodima "ovdje" najbolje govori bliza historija kada su i nastali kao politicki faktor, kao i za cije potrebe...vazda je u bosni bilo previranja, ali to je vazda bilo unutrasnjeg karaktera koji se odmah prebacivao u drugi plan na bilo koji nagovjestaj upada sa strane, bili to srbi, hrvati ili madjari, odnosno turci. danas bas zbog novo i frisko nastalih politickih naroda iz jednog, bosanskog, imas situaciju da to vise nije unutrasnji problem nego uvezen problem i tu je sva razlika...a svima je jasno zasto je i uvezen.
za tapiju, malo ih se moze pohvaliti u svijetu sa ovakvom historijom i opstankom kroz razne oblike, mislim da se nijedna nemoze pohvaliti da je izdao vlastiti predsjednik a drzava opet opstala, tapija je stvorena kroz historiju i svaki bosanac to zna i toga se i drzi...slazem se da je dogovor jedini ispravan put, ali nacin na koji je postavljen sa politickim narodima koji tek u kasnijoj historiji to postaju i danas se trve izmedju sebe za interese dvije druge susjedne drzave tesko da ce bilokakav dogovor biti moguc bez uticaja ovih drzava a to je vec negiranje same bosne kao drzave i mjesanje u unutrasnje stvari nje same, sto i jeste konacni cilj stvaranja ovih politickih naroda na tlu nase drzave od jednog, bosanskog naroda.
najsigurnija tapija i opstanak drzave je shvatanje da smo mi svi prvo bosanci, bili i ostali...negirati bilokakav pokusaj "stvaranja" zle krvi medju nama samima ma sa cije strane i za cije potrebe i ma koliko dobro zvucalo je jedini put ka odrzanju tapije na nasu drzavu...shvatanje da vjera ne cini narod nego da je to licni izbor svakog pojedinca koji je neupitan i bezdiskutabilan i negiranje paralele vjere i naroda je prvi korak ka povratku na historijsku tapiju nase drzave jer je s time i nastala, na razlicitosti i priznanju licnog izbora JEDNOG NARODA.
a za sretnu zavrsnicu, pa mora jer drugacije i nemoze i nesmije da bude...samo je pitanje koliko dugo ce nas uzeti, sto prije shvatimo igre koje nam se igraju skracujemo sebi put u sretnu zavrsnicu... :)
essex

#245 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by essex »

Junuz Djipalo wrote:
essex wrote:

Joj idete mi na živce, sa Bošnjacima i Srbima još i mogu koliko mi vi počinjete ići na živce, utopisti i idealisti.

Pa zar tu priču nismo imali prije rata?

Nikad nije bila generacija u Yu koja je više bratsvojedinstvovala od moje (rođ. 1974.);
nikad nije nijedna generacija više išla na ekskurzije, ljetovanja, zimovanja;
nikad nije i neće bit generacije kojoj je normalan izlazak bio koncert B. Dugmeta, Jabuke, Indexa;
nikad nije i neće bit generacije koja je imala besplatnije studiranje i općenito školovanje;
nikad nije bilo i neće bit generacija koja je uživala blagodati socijalizma i kapitalizma istovremeno;
nikad nije i neće bit generacije koja je bila bezbrižnija od moje;
nikad nije i neće bit generacije ekonomski izjednačenije a ipak dobrostojeće od moje;
nikad nije i neće bit generacije koju su više filali bratstvom i jedinstvom od moje;
nikad nije i neće bit generacije koja je bolje znala i hrvatski i srpski i ćirilicu i latinicu;
nikad nije i neće bit generacije koja je manje bila ovisna o vjeri i imala puno ateista;

Shvatili ste poantu...

Rezime:

Nikad nije bilo i (nadam se) neće bit generacije koja je se više međusobno poklala od moje...

Zato Komšićevci, ex Jugoslaveni danas "Bosanci", bosancohercegovci isparite se u vidu magle sa tim "zajedništvom", ukidanjem vjera i sličnim glupostima.

Kad nisu komunisti uspjeli za toliko godina, kad nisu ni ekonomske i svakakve druge blagodati uspjele, neće ni to vaše nostalgično mantranje.

Ima u Europi i drugih načina rješavanja sličnih problema, ova spika koju ovdje slušam od nostalgičara je samo ponovno ispunjavanje testa, koji smo pali, na isti način.

I što sad, zamislite da uspijete napuhat balon opet, i da se suspregnu i vjere i nacije, pa opet bi bio dovoljan samo mali povjetarac da balon pukne.

E ja ne želim opet u tome sudjelovat a pogotovo ne želim da moja djeca sudjeluju.

No s jaranima s kojima sam prije bio dobar i sad sam, nedavno na svadbu kod Neše u Bijeljinu i to vjenčanje u pravoslavnoj crkvi, neki dan na Bajram kod Suleta.

Ovo su prava imena, možda neko i zna ko sam na osnovu ovoga.

I nema nikakvih problema, Nešo je Srbin ali nema Dražinu sliku u dnevnom boravku ili sličnih, niti mu pada na pamet da je ima, takva je ogromna većina Srba.

Suljo nema Osaminu sliku u dnevnom ili sličnih, niti mu pada na pamet da je ima. I ogromna većina Bošnjaka je nema.

Ja naravno nemam Pavelićevu ili sličnih i ogromna većina Hrvata od 99,9 % je nema.

I niti jednom od nas ne smeta da nas zovu i Bosancima ali u regionalnom smislu.

Čak mislim da nam je prihvatljivo i BiH u nacionalnom smislu ali dajte nam malo vremena da sami nadođemo poput Švicaraca, svaka sila se kad tad potroši i Otomani su bili strašni na početku pa na kraju balon ispuhao tako da ne vrijedi silit nego dat čovjeku razloge da nešto bude. Mnogi naši postaju Amerikanci jer imaju razlog za to.

I sad ste došli i vi kao četvrta skupina da nam još malo zakomplicirate život, ko da 3 nisu bile dovoljne, i još smo dalje od bilo kakvog rješenja a samim tim i normalne države i bilo čega normalnog.
Prud je bio blizu nečega, Dodik je bio stjeran uza zid, a srušili su ga ekstremni muslimani i vi Komšićevci sa svojim utopističkim željama.

Pljujete po zapišanim teritorijima a sami bi vi zapišali kompletnu BiH.

I što i da uspijete "osvojit" BiH uz pomoć MZ i napravite ono što želite, samo bi jedan dan, kad se MZ malo makne, rekao naš slavni efendija:

E od danas više nismo Bošnjaci nego smo Bosanci i eto opet muslimanske države jer će uvijek bit više Cerićevaca kojima je dovoljno da neko obeća "zlatne kašike".
Ne bi me ni građanski rat iznenadio ovaj put bez sudjelovanja Srba i Hrvata.

Postoje putevi koji mogu omogućiti sličan život kakav smo imali prije rata ako ne i bolji.

Ali taj put svakako nije ovaj kojim idete. Bez obzira koliko vam se kraj puta učinio ljudski, neopterećen i uzvišen.

Zapravo činite obratnu stvar. Sve smo dalje od cilja. :bih:

Toliko od mene...

I previše. valjda neću, po zenički, u Banloze... :bih:
junuze, izgleda da si ti tom svom hepeku okrenuo polaritet pa sad izbacuje svu natakarenost na onoga ko ga drzi...prvo niko ne negira vjere niti pokusava da iste "stavi u suspregu" niti pokusava stvaranje nekakvog bratstva i jedinstva komunistickim formulama i sablonima. ovo ocito pokazuje koliko nepoznajes historiju zemlje u kojoj zivis, ustvari poznata ti je samo ona koju su nastojali da ti prikazu a ne ona koju su namjerno "zaturili", ona stvarna...povezivati bosanstvo sa nekakvim jugoslovenstvom (pazi, jugoslovenstvo je zivilo od 1974 kao takva kategorija, nesto vise od 15 godina...bosanstvo kroz razne svoje oblike kroz historiju vec postoji jedno 10 vjekova...skontaj sta poredis i samo ce ti se pojasniti) je samo bolesni pokusaj negiranja i nastavak negiranja bosanstva kao drzavotvornosti. bosanstvo ne negira niti srpstvo niti hrvatstvo sve dotle dok to srpstvo i hrvatrstvo ne pocnu negirati njega samog...to je jasno svima koji prate evoluciju svijeta i zove se nagon za samoodrzanjem...a bosanstvo porediti sa bosnjastvom (danasnji oblik nakaradno iskoristen radi lakse podjele JEDNE I JEDINE) je jos veca zabluda kao i ljepiti bosanstvu etiketu cerica...bosanstvo ne negira ni nesu ni suleta jer bosanstvo priznaje razlicitosti za razliku od svih "konstitutivnih" koji priznaju jednakost sebi slicnima i suzivot jednih pored drugih sa svima ostalima, sto upravo bosanstvo negira nego kroz priznanje razlicitosti stvara zajednicki zivot i normalne uslove...
a prud...e moj junuze...to ti je bilo da se ptica dodo osigura prvim amandmanom i tako indirektno ozakoni svoj oteti vilajet, krvavih 49 i vidis da sada sve ozbiljnije prica o referendumu kada je iscenirao stvar sa elektroprijenosom...tihic mu je samo ko piksi nabacio loptu i kroz lazne izjave o regionalizaciji zamajavao narod dok prvi amandman nije prosao (doduse, nelegalno, ali sta je to sto dodo i oteti vilajet hoce i zele i sta je to sto su napravili legalno, tako da ih ni ovo puno ne zabrinjava...imaju piksija sa krila) a cim je usvojen prud je poceo da biva mrtvo slovo na papiru.
a za ono boldano...i sam vidis i priznas jad i cemer u koji ste nas uvukli sa "tricom"...ja vazda kazem "ako je bal neka onda bude maskenbal" i zasto da samo tri tora uzivaju a svi ostali gledaju? trebaju svi imati ista prava pa i sansu za zagradjivanje svoga tora ako se vec dolazi dotle...a za nas se zna...OD UNE DO DRINE OD SAVE DO MORA....JEDNA ZEMLJA, JEDNA DRZAVA!
essex

#246 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by essex »

Ljuban wrote:
Ateista wrote:
Elvis_je_ziv wrote:... n
Sto se tice katolika, pravoslavaca, muslimana i ateista, to je skroz druga podjela - vjersko opredjeljenje i nema nikakve veze nacionalnoscu. To jeste nesto po cemu se razlikujemo, ali te razlike ne trebaju da budu razlog da se koljemo medjusobno i svadjamo. Religija je privatna stvar i treba je ptpuno odvojiti od politike.
To i ja kažem,svi smo Srbi.Neki pravoslavne neki katoličke neki islamske vjeroispovijesti.Nije u redu da vjera razdvaja isti narod. :-D
neznam...nebih ja bas zelio biti takav srbin kakvog ti projektujes...samo kada se sjetim klanja "brace" po srbiji nekako mi se najezi kosa od brata, mislim takvog kakvog me ti vidis...vidis, sigurnije je da ja budem ono sto jesam, prosto jednostavno bosanac jer bosanac nesanja da prekolje svoga brata zato sto je samo neko rekao da je ubio postara a vjera tu stvarno nije igrala ulogu :-) :-) :-)
KREMEN

#247 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by KREMEN »

huh, ostali su iz mjesanog braka, jao majko kojeg mraka... :D . zar nemoze neko da bude bosnjak koji je u mjesanom braku sa hrvatom ili srbinom? po kojim kriterijima se ovi ljudi automatizmom svrstavaju u ostale? sta je torasi, cistite i ne priznajete nikoga ko nije 110% u posljednjih 5 koljena dokazani po vjerskoj liniji? znate li kako je hitler zavrsio i vidite li ikakve slicnosti sa mrakom evrope koji nikada nije zazivio?
zaboldao sam namjerno ono sto popajic napisa..BOSANAC BIO ONDA I SADA...i kraj price! jedino rjesenje je raskrsnica sa dva kolosjeka...
jedan vodi ka bosanstvu kao jedinom konstitutivnom elementu koje priznaje narode koji ga sacinjavaju (bosnjake, hrvate, srbe, jevreje, rome,+++...) a drugi ka zadrzavanju konstitutivnih naroda (bosnjaka, hrvata i srba +++) uz priznanje i cetvrte kategorije konstitutivnih, bosanaca, tako da se da sansa i svima ostalima koji se ne djele po vjerskoj liniji da budu konstitutivni i tako dobiju sansu da biraju i budu birani i predstavljani u aparatima drzavnog sistema. treci kolosjek je postavljen malo ispred ove raskrsnice sa dva kolosjeka i taj treci kolosjek nema bosansku buducnost i nakon par metara se grana na tri dodatna kolosjeka koji vode bosanski narod tamo gdje nikada nije pripadao i da bude ono sto nikada ne bijase i tako sam rijesi da ukine svoju drzavnost i historiju koja se dugo sakrivala ali nije mogla biti izbrisana...samo dva kolosjeka, V kao Victory jer oba vode u mogucu bosansku buducnost, treci joj je provalija...hocemo li skrenuti prije nego trebamo ili cemo nastaviti kako su nam djedovi upravljali bosansku lokomotivu?

i na kraju, u R BiH se treba zadovoljiti samo jedna strana, bosanska...tri strane je logikom njih samih samo razvaljuju sto je i ocit dokaz od pocetka 90-ih pa sve do danas...nisam bas nesto vidio da se pretrgose u susjednim nam drzavama da "zadovolje sve tri strane" pa neznam zasto se to i dalje potencira u bosni i ocekuje od bosne? halo ba, juga je propala, ZIVJELA BOSNA I BOSANSTVO!
pozdrav domovini![/quote]

Nisam ja toras, oni iz mjesanog braka mogu biti sta hoce, pa tako i Bosnjaci, meni ne smeta. Ja sam samo naveo sta pise u ustavu,a tvoja zelja da svi budemo samo Bosanci, pa i ja sam za nju, ali mislim da je utopija..pogledaj malo oko sebe, jedno su zelje a drugo realnosti..
KREMEN

#248 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by KREMEN »

hercegovac_pravi wrote:
KREMEN wrote:Problem nastaje, kad su Srbi zapoceli sukob i htjeli da iskljuce tadasnje muslimane iz bilo kakvog politickog zivota BiH..znaci naprave ih manjinom..jer su vjerovali da su oni jedini branitelji Jugoslavije i zajednickog zivota ali samo kako ga oni vide..
Sto Bosnjaci realno gledano i jesu...jedini branitelji Bosne i Hercegovine. Po tvome tumacenju bliske nam proslosti...ko je branio BiH ? jel HVO i vojska pc-a ili ABiH koju su 70% cinili Bosnjaci ? Da nije bilo Bosnjaka....BiH danas ne bi postojala ili mislis da bi Srbi i Hrvati zeljeli njen opstanak. Eto zasto Bosnjaci postavljaju sebe ze jedine branitelje BiH (od tri konstitutivna naroda).
Slusaj i Hrvati su branili Bosnu, i borili se za svoje vidjjenje Bosne isto kao sto i Bosnjaci za svoje..Procitao sam par puta ovdje na forumu ispovijesti ljudi koji su bili u armiji BiH pa se razocarali jer na kraju nisu je tako zamisljali, znas i sam sta pricam..armija BiH se borila za tadasnji muslimanski narod..isto kao i JNA za Srpski...reci mi jedno ako je armija Bi H, zasto je bila jednonacionalna, nemoj samo navoditi par slucajeva koji je bilo svugdje..postojala bi Bi H i dalje i postojace...i citam neke ljude ovdje vec duze za koje je jedino rijesenje rat, i samo se tako moze srediti stanje ko da nisu nista naucili iz proteklog rata..
buzzer

#249 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by buzzer »

Junuz Djipalo wrote: I sad ste došli i vi kao četvrta skupina da nam još malo zakomplicirate život, ko da 3 nisu bile dovoljne, i još smo dalje od bilo kakvog rješenja a samim tim i normalne države i bilo čega normalnog.
evo junuzovog problema. i svih junuza. normalno je junuzu da mrznja prema bliznjem otjera ljude, tacnije covjekolika stvorenja, u zajednice u kojima je jedini prioritet ne mjesati se s drugima, kao u tamo nekoj nazadnoj americi, dekadentnoj holandiji, arogantnoj engleskoj ili perverznoj austriji. sami sa svojima i medju svojima k'o napredni aboridzani. bravo junuze! sjedi jedan!

MI dosli da VAMA zaboga zakompliciramo zivot. ma nemoj. e racunaj na komplikacije junuze do sudnjega dana, mi postojimo, nismo niotkud dosli, mi smo vasi preci i potomci, samo ti to ne razumijes. mrznja zaslijepi, jebiga. i onda osteceni vidi i cega nema, cericevo bosanstvo:
Junuz Djipalo

#250 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by Junuz Djipalo »

buzzer wrote:
Junuz Djipalo wrote: I sad ste došli i vi kao četvrta skupina da nam još malo zakomplicirate život, ko da 3 nisu bile dovoljne, i još smo dalje od bilo kakvog rješenja a samim tim i normalne države i bilo čega normalnog.
evo junuzovog problema. i svih junuza. normalno je junuzu da mrznja prema bliznjem otjera ljude, tacnije covjekolika stvorenja, u zajednice u kojima je jedini prioritet ne mjesati se s drugima, kao u tamo nekoj nazadnoj americi, dekadentnoj holandiji, arogantnoj engleskoj ili perverznoj austriji. sami sa svojima i medju svojima k'o napredni aboridzani. bravo junuze! sjedi jedan!

MI dosli da VAMA zaboga zakompliciramo zivot. ma nemoj. e racunaj na komplikacije junuze do sudnjega dana, mi postojimo, nismo niotkud dosli, mi smo vasi preci i potomci, samo ti to ne razumijes. mrznja zaslijepi, jebiga. i onda osteceni vidi i cega nema, cericevo bosanstvo:
Nije problem u miješanju. Nego trpanju sve u jedno.

Ja i ti se možemo zvat Jovo, Miro, Meho ali je ne vidim zašto to uništava bilo što.

Bogatstvo različitosti je upravo ono koje je normalno u državama koje si nabrojao.

Samo kod nas se izmišlja da moramo u svakom smislu bit jedno da bi to funkcioniralo.

Teško će moj post shvatit jugend mlađa od 35.Oblikovana prema željama novoideologa a izrasla iz rata dakle mržnje...
Last edited by Junuz Djipalo on 03/10/2009 13:43, edited 1 time in total.
Locked