Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Locked
raskoljnikov06

#1876 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by raskoljnikov06 »

Bosnolog wrote:
raskoljnikov06 wrote:
Ja zivim sada u drugoj drzavi tako da sam vec manjina i boli ih k.... za mnom. Mozda grjesim, ali u BiH za prdsjednika se moze samo kandidovati neko od ta tri naroda?
Tema je "ima li rjesenje koje ce zadovoljiti sve tri strane". Ja sam iznio svoje misljenje a ti si me odmah oznacio kao drzavnog neprijatelja, da bi da rusim, palim itd. Kad se vec uvela demokratija onda bi trebao i saslusati drugacije misljenje smirenije a ne prozivati ako ne odgovara tvom vidjenju drustva.
O borbi i ratu necu da pricam.
Uvijek je u istoriji idealizam bio opasniji od realizma.
Na kraju krajeva ti i ja smo samo odraz vecine dva naroda; imamo razlicit odgovor na rjesenje problema ali nam nedostaje i predstavnik treceg naroda pa da bolje vidimo nase neslaganje oko rjesavanja ovog problema i bilo kog drugog.
Nebi jah rekao da si ti ugrozen u drzavi gdje si sada manjina,cak nista nemas manja prava od drugih domacih drzavljana osim mozda prava glasa i da se knaditujes za predsjednika,Da je drugacije ti bi otisao iz te iste zemlje u kojoj te zabole neka stvar sto si manjina,zasto bi prem nekome ko ne pripada jednom od konstutivnih bili diskriminatorni i kako opravdati necija veca prava od drugih samo zato sto ne pripada jednom od etnickih torova,Vidis kako moze Vlajki biti Hrvata kada je u interesu lova i funkcija iako je bio i ostao veci veleikosrbin i pobornik Miloseviceve politike od dobrog procenta BH Srba ????......

Vidim da se brines ne za svoje kako kazes nego prava trecih,....dobro od tebe,za pocetak neka im vrate tvoji njihovo odakle su protjerali druge iz gradova u kojima su bili vecina,obziorm da si kako vidim pacifista u dusi,.....Ili vazi ko je sta jami jamio je i time opravdao rat i ratni put rijesavnja problema,......

Mi imamo sve godne diskriminirajuce i etnoaparthejdske izborne zakone,....etnofederalne podjele su zelja onih koji su pokusai realizovat Karadordevo uz pomoc Haubica nije im proslo tada, sada to isto zele samo mirnim putem kao i ti samo sto imaju jedan veliki problem nece da pristanu oni koji nisu pristali na predaju i nestanak BiH a time i svoj kada su bili goloruki,.......

Pokusaj to malo bolje uobliciti,....Sigurno u zemlji odakle pises svaki glas na izborima vrijedi jednako odnosno jedan covjek jedan glasa zar ne????? :mrgreen:

Da, pacifista sam kako se kaze. Mati me moja odgojila tako da kazem svoje misljenje i da saslusam tudje. Odgojila me je da volim pravdu i da nikome ne nasem zlo. I nikada nisam nanio zlo nikome a misljenje svoje i dalje kazem kako sam naucen. I naucila me je da znam razaznati postenog covjeka od lopova i hrabrog od kukavice a da u svakoj slatkorjecivosti lezi obmana i laz. "Tako covjek moze samo nauciti da prica a sve sto je nauceno ima svoju svrhu"-rekla mi je.

Da, u ovoj zemlji ne postoje nacionalne partije jer nema ni potrebe, ko kad su jedan narod/nacija. Sretnici, i neznaju koliko su sretni.
wolf07

#1877 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by wolf07 »

Mizanfil wrote:
Hajd' sto si to "shvatio" a evo ja recimo nisam, ali nije mi jasno kad ih prije prebroja??? Osim toga, kad nekome opljackaju firmu u kojoj radi (citaj - privatizuju je!) pa on/ona onda ne dobije platu pola godine ili godinu dana a u malo tezem slucaju i ostane bez posla de mi reci gdje ti tu vidis Srbina, Bosnjaka, Hrvata itd. Jedino sto ti ostane nakon ovog opsteprihvacenog metoda u cijeloj BiH (a i sire u regionu) jeste bijednik koji rovi po kontejneru, nema para da lijeci neke trivijalne bolesti i tome sl. Takvim ljudima je zadnja stvar na ovoj planeti to da li su pripadnici ove ili one nacije. Problem je samo sto ih kriminalci i dalje uvjeravaju da ako bas oni ne dodju na vlast da ce ih oni drugi jos pojesti za dorucak.
Ниси ми јасан! По тбом мишљењу, у БиХ могу бити гладни само грађани :shock: Па гладни су и Срби, Хрвати и Бошњаци. А према теби, грађанин не може бити криминалац и лопов, већ само Хрват, Бошњак или Србин :? :shock:

Стварно не разумијем твоју логику! Гладни људи гласају и за националисте и за "љевичара" ако таквих има у политици у БиХ![/quote]

Ili neces da razumijes ili se pravis da ne razumijes. Kad covjek nema krov nad glavom i kad ne zna cime ce da nahrani dijete nije mu bas puno stalo do nacije. Medjutim, problem se stvara kad ga neko izmanipulise pricom da on nema zato sto su oni drugi nesto od njega oteli ili hoce da otmu. Treba biti zesci naivcina i misliti kako je trio Covic, Tihic, Dodik najbolje sto hrvatski, bosnjacki i srpski narod mogu da iznjedre. Nazalost manipulisanje masom i nije tako tesko kad se imaju pravi instrumenti u rukama (mediji, polupaj nadgrobne spomenike i bogomolje, igraj na niske strasti u narodu i eto ti vlasti zauvijek)!
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#1878 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by PipiDugaDevetka »

Evo dokaza da će doći vrijeme kada će bh. Srbi napraviti BiH normalnom, bez entiteta i etničke podjele države:

Stampedo ljudi na ''akciju'' prodaje ćevapa od 5KM firme ''Tropik-Tempo'' u Banja Luci.
Ne bih rekao da je išta bolja situacija u FBiH.
spreca

#1879 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by spreca »

Ukosheni wrote:Kad je vec toliko nesuglasica, a tacno je da ih ima, sta onda raditi?

Ko je reko da moramo sta raditi?rahat patnja pa ko izdrzi :D
luckypot

#1880 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by luckypot »

spreca wrote:
Ukosheni wrote:Kad je vec toliko nesuglasica, a tacno je da ih ima, sta onda raditi?

Ko je reko da moramo sta raditi?rahat patnja pa ko izdrzi :D
ništa ne radiiti, dejton i opušteno do kraja....naravno uz punu podršku srbiji i hrvatskoj kao maticama svih srba i hrvata, nemoj da bi ko slučajno nametao tudji identitet
1gorstak

#1881 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by 1gorstak »

raskoljnikov06 wrote:
1gorstak wrote:
raskoljnikov06 wrote:BiH se moze urediti kao federalnu drzavu sa tri nacionalne republike.
Sto je nemoguca misija jer ne moze doci do dogovora o raspodjeli teritorije. Da je to tako jednostavno, siguran sam da bi medju Bosnjacima bilo dosta onih koji bi pristali da svoje pravo na citavu BiH ogranice na tu neku manju bosnjacku republiku (na stranu koliko bi taj potez bio ispravan). Ovdje se stalno previdja cinjenicu da kocnicu etnickoj dezintegraciji zemlje ne predstavlja bosnjacki otpor podjeli, nego velikosrpski apetit koji insistira na Srebrenici, Prijedoru, Bratuncu, Vlasenici, Zvorniku, Rogatici, Visegradu, Focu, Doboj, sve redom gradovi u kojim su Bosnjaci do ovog organizovanog nasilja bili vecina.

Znaci, te "federalne drzave sa tri nacionalne republike" nece biti, ostace BiH sa prolongiranom stagnacijom ili BiH sa istinskim dogovorom. U prvom slucaju, gube svi ali najmanje Bosnjaci jer na kraju dobijaju citavu drzavu samo za sebe, a u drugom slucaju niko ne gubi.

A rjesenje, istinski dogovor, jeste moguc i vrlo je jednostavan; manji entitet zadrzi nadleznosti koje i sada ima, ali eliminise diskriminaciju u nazivu, obiljezju i praznicima, a kantone se ojaca na stetu FBiH, s tim da se prestane sa sovinistickim projektom dvije skole pod jednim krovom, sa nametanjem hrvatskog identiteta kao jedinog sluzbenog gdje je god Covic to u stanju uraditi itd ...

Tako Bosnjaci dobijaju veci "lebensraum" (jer ih se vise institucionalno ne ogranicava na frtalj drzavne teritorije) a Srbi i Hrvati zadrzavaju/dobijaju potreban nivo decentralizacije. I svi sretni.
Ubjedjen sam da bi stvaranje nacionalnih teritorija mnogo umirilo strasti medju narodima jer bi se vjerovatno narod mogao poistovjetiti sa tom teritorijom.
Cekaj, zasto si potpuno ignorisao ovo sto sam napisao ? Govorim o rjesenju koje zahtjeva minimalne korekcije, ne dira se nadleznosti manjeg entiteta ni medjuentitetsku granicu a mijenja se naziv, obiljezje i praznike istog. Zasto je to teze izvesti nego uraditi etnicku preraspodjelu teritorije koju smatras prihvatljivom ?
U pravu si da sa stvaranjem federalnih jedinica bi bio veliki problem raspodjela zemlje.
Ne da je to veliki problem, nego je to kljucni problem za one koji zele etnicku podjelu. Pravednog modela podjele nema i zato se trebamo okrenuti rjesenjima koja jesu moguca i prakticna. Visok nivo decentralizacije koja nema etnicki karakter, to je i moguce i prakticno.
bicebolje

#1882 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by bicebolje »

Čovićev intervju za Večernji list.
INTERVJU DRAGAN ČOVIĆ
29.11.2010.

Jednako su nam blizu i Banja Luka i Sarajevo

Puno je bilo povoda za ovaj razgovor: sporazum dva HDZ-a, dogovori o uspostavi vlasti, ustavne promjene... Odgovori na gotovo sva pitanja nekako su završavali tumačenjem neizvjesne hrvatske pozicije u BiH. Ipak, osjeća se da prvi put Hrvati imaju strategiju. Da će se “žestoko svim demokratskim sredstvima braniti bude li nedemokratskih procesa”. Stvoren je dojam - sada je biti ili ne biti. U takvom ambijentu protekao je ovaj intervju Dragana Čovića za Večernji list.

Hrvati su sporazum koji ste potpisali s predsjednikom HDZ-a 1990. dr. Božom Ljubićem ocijenili kao jedan od najvažnijih događaja posljednjih godina. Koliko on može zaštititi interese najmalobrojnijeg naroda u ovakvoj državi?

Da nemamo ovog sporazuma, svi bi govorili da nismo složni, da nemamo zajednička stajališta o ključnim stvarima. Sada kada smo otklonili te barijere, sporazumom smo i formalno uvezali više od 90 posto hrvatskoga biračkog tijela oko jedne ideje, Ustava, Izbornog zakona, pa i provedbe izbornih rezultata.

No, i sada se vidi da Hrvatima, i kada su svi zajedno, opet više od 90 posto njihove biračke volje može biti ignorirano!

Zato je krajnje vrijeme da se promijeni Ustav BiH, jer će ovakav kakav jest eliminirati jedan konstitutivni narod, a u konačnici to znači i ugrožavanje BiH.

Na koji način ugrožavanje BiH?

Upravo se ovime najviše urušava duh BiH, koja mora biti država triju konstitutivnih naroda, jednokopravnih u Ustavu. Dakle, Hrvata, Srba i Bošnjaka. Možemo s pravom kazati da pojedine nacionalne manjine imaju veća prava nego jedan konstitutivan narod. Ponajviše zbog toga ovaj sporazum je prevažan.

Što je zapravo definirano sporazumom?

Precizirali smo: hoćemo ustavne promjene, ustavnu jednakost koja će biti konzumirana kroz federalnu jedinicu s hrvatskom većinom i koja će imati izvršnu, zakonodavnu i sudbenu vlast. Također, moram naglasiti da ćemo se, uz federalnu jedinicu, boriti za institucionalnu zaštitu Hrvata. To je jednako važno, ako ne i važnije. Time bi svi Hrvati u BiH, ma gdje bili, imali jednaka prava kao i svi drugi. To nam je osobito bitno zbog onih koji su manjina u većinskim bošnjačkim i srpskim područjima. Oni nam moraju biti najveća briga i obveza.

Šta ako se vlast ipak napravi bez volje 90 posto hrvatskog biračkog tijela?

Mislim da se ovaj put to ne može dogoditi, kao što je to urađeno 2000. godine. Time bi definitivno došlo do urušavanja osnova u BiH. Želimo da se donese takav izborni zakon koji neće omogućiti jednom narodu da bira predsjednika drugog naroda i ustav koji jamči izbor predstavnika jednog naroda u državne institucije.

Ako bi se ipak dogodilo takvo konstituiranje vlasti, razmišljate li o ustavnoj tužbi koja bi, primjerice, obrazlagala elemente antidaytonskog rušenja BiH?

Prije svega, treba učiniti sve kako bi se vlast oformila i kako bi država funkcionirala na osnovama onoga što je narod izabrao. Naš je zadatak da pokažemo kako bi bio sulud potez oformiti vlast u BiH bez Hrvata. Ali ako ima ljudi koji su i to spremni testirati, shvatit će vrlo brzo da su otvorili proces koji nije dobar za BiH.

Mislite li da je moguće da BiH u ovakvom ambijentu, kada se potiču podjele, krene naprijed?

Vjerujem da bošnjački predstavnici neće dopustiti da se rade tako ekstremne stvari u 2011. godini kada trebamo razgovarati o europskom putu. Nije vrijeme tvrdolinijaša ili desno orijentiranih stranaka. I ne treba pod krinkom programskih jednakosti i načela praviti matematičke scenarije izbacivanja jednog naroda iz vlasti. To je ismijavanje demokratskog procesa i opasna poruka kako se BiH treba ustrojiti prema mjeri jednoga naroda.

Postoje li “šumovi” u komunikaciji s liderom SDP-a Zlatkom Lagumdžijom? S njim ste nekada razgovarali na korektan način. Štoviše, izjavljivali ste da je već odavno trebao biti u vlasti. Što se odjednom dogodilo?

S predsjednikom SDP-a ću razgovarati. Ne vidim niti jednog razloga zašto se ne bi uspostavila komunikacija i tražila rješenja. Također, ne vidim prepreke oko suradnje s tom strankom, kao što surađujemo i s drugim pobjedničkim strankama: SDA ili SNSD-om. Jer ako smo do prije tri mjeseca imali normalnu komunikaciju, nema razloga da se tako ne nastavi. No, prije toga treba razjasniti ovo vrijeme nesporazuma. I zašto su moje izjave izvučene iz konteksta kako bi se diskreditirala suština onoga što sam govorio o hrvatskom pitanju. I zašto se Hrvatima oduzima ono što nam sukladno Ustavu pripada.

Jesu li nesporazumi s Lagumdžijom strateške prirode oko uređenja BiH? Prije svega, zbog težnji SDP-a da, umjesto višenacionalne, uspostavi građansku BiH?

Građanska BiH je u ovom trenutku neodrživa. Mi smo kroz prijedlog ustavnog rješenja o organizaciji države na tri razine vlasti, s federalnom jedinicom s hrvatskom većinom, upravo ponudili kompromis između građanskog i nacionalnog uređenja.

Je li to primjenjivo na daytonsku BiH?

Našli smo jednu mjeru decentralizirane države koja na isti način prepoznaje građanina, ali i kolektivitete. Mora se osigurati jednakopravnost Hrvata, Bošnjaka, Srba, ali i svih građana. I to mora biti početni stav. Još nisam čuo nikoga tko je protiv ovih prijedloga. Istini za volju, uvijek se netko potrudi da onome što mi ponudimo, da neki drugi prizvuk.

Suprotno tomu, Vaši prijedlozi o federalnoj jedinici pokušavaju se prikazati kao težnja za trećim entitetom, odcjepljenjem i sl.!

Netko naš prijedlog želi prikazati kao treći entitet i podjelu BiH, a on u biti daje državi jedan moderan vid organiziranja, europski oblik i uvažava temelj BiH – prava tri konstitutivna naroda. Podmeću nam da se želimo odcijepiti i pripojiti - ne znam ni ja kome, ali sve se to radi jer su postali svjesni da će Hrvati predlagati ustroj koji će biti na zadovoljstvo sva tri naroda u ovoj zemlji. Moram biti jasan: bio bih protiv federalne jedinice kada bi ona bila na štetu BiH. Suprotno je! Ona će istinski ojačati državu.

Neki analitičari tvrde da je posrijedi koncept SDP-a koji želi hrvatskom i srpskom narodu uzeti puno više od onoga što im, po ovakvom daytonskom ustroju, pripada!

Događanja u posljednja tri mjeseca mogu se protumačiti samo kao novi pokušaj SDP-a da napravi ono što je napravio prije deset godina. Tada je potpuno eliminaran jedan narod iz konzumiranja vlasti u BiH. S obzirom na činjenicu da to Srbima ne mogu uraditi, i ovaj put idu agresivno prema Hrvatima.

Pa i uzeti mjesto državnog premijera?

Bilo je dogovoreno da se predsjedatelj Vijeća ministara svaki put bira iz drugog naroda, i to iz njihove najjače stranke. Došao je red na Hrvate. Jesu li oni na temelju dobivenih glasova vidjeli priliku da i to uzmu, odnosno da izbace Hrvate iz političkog života iz BiH ne znam, ali ako jesu, onda je to pogubno za BiH.

Ponekad se čini i da HDZ BiH omalovažava rezultat koji je SDP ostvario na izborima.

Ne, mi realno gledamo na izborni rezultat. BiH je krajnje složena, višenacionalna država i to se mora uvažavati. Činjenica je da je SDP dobio apsolutnu većinu od Bošnjaka. I oni moraju uvažavati činjenicu da su postoci hrvatskih i srpskih glasova toj stranci minorni. Sukladno tim rezultatima i daytonskom Ustavu, treba se gledati i na uspostavu vlasti.

Ali SDP se predstavlja kao multietnička stranka.

Onda možete kazati da je i HDZ BiH multietnička stranka. I mi smo predlagali svoje ministre - Srbe u Federaciji i Bošnjake u županijama. Ne treba prikrivati tko glasuje za koju stranku. Činjenica je da su za aktualnog hrvatskoga člana Predsjedništva glasovali uglavnom Bošnjaci. Ako to nije dovoljno da bi se zaključilo da Hrvata biraju drugi, onda ne znam kako argumentirati da se ovaj sustav mora mijenjati.

Onda se i za HDZ može reći da pripada proeuropskoj koaliciji.

Apsolutno!

Postoje li u međunarodnoj zajednici oni koji prihvaćaju “ignoriranje” hrvatske većine u budućoj vlasti?

Još nisam susreo predstavnike međunarodnih institucija i onih koji dolaze u BiH koji na taj način promišljaju. Imao sam na desetke sastanaka u posljednjih nekoliko mjeseci s predstavnicima međunarodnih institucija i svi oni ne žele biti u središtu zbivanja u BiH. Tu je i problem. Imamo institucije međunarodne zajednice koje se tobože ne žele miješati u stvari u BiH, a kada stvari krenu naopako, onda žele arbitrirati. To nije dobro. Sada je pravo vrijeme da sjednemo zajedno, pa i s predstavnicima međunarodne zajednice, i dogovorimo što će oni raditi u BiH.

Uoči izbora već ste započeli određene dogovore.

Mi smo pravodobno otvorili priču s predstavnicima Bošnjaka i Srba. Istodobno smo napravili dosta kvalitetan dogovor sa SNSD-om. Iako ništa nismo potpisali, dogovor je izuzetno kvalitetan.

Niste potpisali sporazum s Dodikom!?

Nije bilo potrebe za pisanom formom jer postoji povjerenje. Nešto slično smo željeli uraditi s Bošnjacima. Pozivao sam i Bošnjake. Čelnika SDA Sulejmana Tihića pitao sam da mi kaže jedan razlog zašto bi netko od Hrvata bio bliži nekoj stranci u Banjoj Luci nego u Sarajevu. Nema niti jedan valjan razlog. Dapače! Može biti samo obratno jer dijelimo puno više.

Što bi se dogodilo da nije bilo predizbornih dogovora kao što je ovaj s Dodikom?

Oni su svojim izbornim rezultatom zaštitili i naš rezultat. Bilo bi normalno da se i drugi izborni pobjednici tako ponašaju. Da nije bilo takvih dogovora, ne bi nam značilo ni 100 posto hrvatskih glasova u BiH. Da su svi Hrvati u BiH glasovali za nas, imali bismo u Zastupničkom domu 7-8 zastupnika, a to nije ni jedna petina strukture Parlamenta. Zbog toga su nama potrebni stalni kontakti s drugim strankama i bit ćemo sudionici svih procesa jer je to interes Hrvata kao najmalobrojnijeg naroda u BiH.

Stalno naglašavate da želite imati jednake odnose s bošnjačkom kao i srpskom stranom.

Svaki od tri naroda ima svoje interese u BiH i svatko s drugim pokušava napraviti koncept kako bi ih realizirao. Tako se ponaša i HDZ BiH i drugi predstavnici hrvatskoga naroda. Pa mi smo imali jako kvalitetan odnos sa SDA i ja i dalje činim sve da se to nastavi. S Tihićem sam se susreo već četiri-pet puta, čujemo se telefonom… Mi smo odgovorne osobe. Zajedno smo potpisnici mnogih sporazuma. Moramo sjesti s predstavnicima druga dva naroda i početi pregovore. Ne možemo bez Bošnjaka i Srba graditi vlast i budućnost. Kao što se vlast i budućnost ne može napraviti ni bez Hrvata.

Može li se u ovakvim programsko-matematičkim kombinacija ostvariti projekt federalne jedinice s hrvatskom većinom?

Trebamo raditi na sve kvalitetnijem ambijentu da se to može realizirati. Što nas netko više motivira da napustimo ovu državu i stvara pritisak i želi nas eliminirati, taj nas okrupnjava i stvara slogu u narodu. I želju da izgradimo što demokratskiju BiH. Nikada nismo imali usuglašenija stajališta nego što je to danas.

Jesu li takvi osjećaji i bosanskih Hrvata, koji ponekad osjećaju strah da bi mogli biti izvan ovih procesa?

Naši stavovi su dobili pisanu formu. Njima se više ne može spekulirati. Mi u svakom svome rješenju, a to smo kazali i u Kreševskoj deklaraciji, tražimo diskontinuitet (nepovezanost, nap.a.) teritorija. Upravo je to ta federalna jedinica. Dakako da je u nju uključena Posavina, središnja Bosna, Hercegovina... sva mjesta gdje žive Hrvati. Ne postoji niti jedan hrvatski političar, osobito u HDZ-u BiH, koji na drukčiji način gleda na rješenje hrvatskoga nacionalnog pitanja. Ali, ponavljam još jednom, tražim ćemo takva rješenja koja će institucionalno zaštititi sve - bili ili ne u toj federalnoj jedinici.

Znači li to - Posavina - puno šire nego sada?

To je stvar dogovora. Sada ne trebamo otvarati teritorijalnu priču jer bi baš to moglo zatvoriti mogućnost dogovaranja.

Imaju li dva HDZ-a različit pristup Posavini?

Da smo imali bilo što suprotno, sigurno ne bismo u ime naših stranaka dr. Ljubić i ja potpisali sporazum. Jasno smo usuglasili sve oko svih strateških pitanja. Kada bi Hrvati odlučivali o ustroju BiH, imalo bi smisla govoriti o tim detaljima. Svi oni koji misle da mogu ugasiti RS voljom bošnjačkog ili hrvatskog naroda - griješe. RS je daytonska realnost i o njemu se može isključivo odlučivati u zajedničkom domu. Sve suprotno su fantazije pojedinaca.

Kako to da ono što nije uspjelo Zagrebu, uradilo je Sarajevo - “ujedinilo” dva HDZ-a?

Iznenađuje me nesmotrenost službenog Sarajeva, odnosno s koliko je neopreza i netaktičnosti zbilo redove Hrvata. Uspjeli smo za 10-ak dana ono za što bi nam vjerojatno trebalo nekoliko mjeseci. Inače, očekivao sam da će vodeće stranke iz Sarajeva zvati na zajednički dogovor gdje će se dogovarati o uspostavi vlasti. To je bila dosadašnja praksa.

Dva HDZ-a su bila toliko podijeljena da je bilo i fizičkih obračuna. Koliko je homogenizacija Hrvata, pa i sporazum, približila i ljude i stajališta?

Dr. Božo Ljubić i ja smo najprije raspravili iskrenost našeg dijaloga. Imam osjećaj da smo to do kraja razjasnili. Onda je sve drugo išlo lako. Baš kao i kod nas, ne vidim ozbiljnih prepreka ni u komunikaciji naših suradnika. Očekujem da će suradnja svakim danom biti sve bolja i cilj je da obje stranke profitiraju iz ovog sporazuma. Bit će i onih koji su sebe gradili na podjelama pa su ovaj put ugroženi, ali to je tolika manjina da više nije vrijedno spomena. Važno je raspoloženje naroda kada je u pitanju sporazum. Još nisam čuo čovjeka među Hrvatima koji je imao prigovor na nešto što smo dogovorili. Ohrabren sam onim što smo uradili.

Jesu li Hrvati iz svih regija dovoljno uključeni u taj dogovor?

U HDZ-u BiH vodimo računa o tome. Moj zamjenik je iz Kaknja, glavni tajnik iz Posavine... Tako je i u Parlamentu i na svim razinama. Tako je bilo i kada smo potpisivali sporazum s HDZ-om 1990. Time eleminiramo i sve one koji žele praviti podjele između Hercegovine i Bosne. Mi smo tu školu prošli prije 10 godina i više je nitko neće ponoviti. Pa Statut stranke smo promijenili da u Predsjedništvu imamo ljude iz svake regije.

Načelno, hoće li se predstavnici koalicije o svim kadrovima zajedno dogovarati, pa i onima koji budu u Vašoj ili njihovoj kvoti?

Mi nismo dijelili fotelje. Kazali smo da nam je kvaliteta na prvom mjestu. Ako treba, nećemo biti u vlasti nikako, ako to znači da ćemo time napraviti iskorak. Ali ono u što Vas uvjeravam, baš kao što smo dr. Ljubić i ja, tako su i naše stranke čvrste u principijelnim stajalištima oko temeljnih pitanja uređenja BiH, osobito hrvatskoga pitanja i uspostave vlasti. Budite sigurni da ćemo imati žestoke demokratske odgovore bude li nedemokratskih pokušaja izbacivanja iz vlasti.

Je li u hrvatsku koaliciju dobrodošao Čolakov i Zubakakov HSS-NHI?

Nemam predrasuda prema bilo kojoj osobi i možda je to moj problem u politici. Svi ovi ljudi koji na sličan način promišljaju o budućnost BiH i Hrvata, dobro su došli u ovu koaliciju. Nije ni važno što su govorili u kampanji.

Tako mislite i za HSP BiH?!

Apsolutno! Nema prepreka za to. Uostalom, u kampanji smo potpisali sporazume s hrvatskim stranaka gdje smo ponudili platformu koja je ista za sve.

Planirate sabor HDZ-a BiH, primjerice u ožujku 2011.!?

Moguće. Sabor će biti svakako u prvih šest mjeseci iduće godine. O konačnom datumu će odlučivati stranka, a njegovo održavanje će biti prilagođeno aktualnostima u BiH. Želimo da protekne u miru, nakon uspostave vlasti. Ali svakako će biti prije ulaska u proces ustavnih promjena. Budući da je 11. sabor, želimo da dobije i neke druge forme jer mi smo moderna stranka u BiH i stožerna stranka Hrvata u BiH.

Jeste li autokrat? Kažu kako stranku vodite s puno autoriteta, da ste okruženi ljudima koji se boje reći svoje mišljenje, suprotstaviti Vam se...?

U kojoj mjeri ja imam odnos sa svojim suradnicima, to oni mogu sami procijeniti. Ne sjećam se niti jedne odluke na Predsjedništvu, Središnjem odboru ili Nacionalnom vijeću koja je donesena preglasavanjem. Nemoguće je da ja mogu upravljati sa 130 ljudi Središnjeg odbora. Nisam takva osoba. Krajnje sam uvjeren da smo napravili demokratsko okruženje u HDZ-u. Uostalom, ako je tako, sabor je šansa da se to promijeni.
Bosnolog

#1883 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by Bosnolog »

Mislim da je ova porodica trebala tuziti Opstinu Focu i SDS kao i genocidni Ausvic i traziti nadoknadu stete,ta adresa je medunarodni sud pravde u Strazburu,....Radi se na velikom broju pokretanja tuzbi protiv opstina u kojima su ljude zatvarali,ubijali i unistavali imovinu ukljucujuci i opstine gdje je HDZ naciono etno progone i logore,....Obzirom da ratni zlocini ne zastrjevaju a tuzbe mogu podnijeti i djeca cije su roditelje i rodbinu ubili odnosno ostetili...Ovog ce biti u buducnosti sve vise,.... ;-) Zato je vazno pokrenuti i reviziju tuzbe protiv Srbije nakon presude Karadzicu,.

Prvi slučaj te vrste u Evropi
Bošnjačka porodica Kovač traži milion evra odštete od Mladića, Karadžića i Plavšićeve
Beta | 15. 12. 2010. - 23:20h | Foto: FoNet | Komentara: 0

PARIZ - Porodica Kovač koja je izbegla u Francusku tokom rata u BIH, zatražila je danas preko francuskog pravosuđa novčanu odštetu od bivših lidera bosanskih Srba - Radovana Karadžića, Biljane Plavšić i Ratka Mladića.
Ratko Mladić i Radovan Karadžić

Porodica Kovač koja je stekla državljanstvo Francuske, podnela je zahtev jednom pariskom sudu protiv tri lidera što je prvi slučaj te vrste u Evropi.

Tu bošnjačku porodicu iz Foče su u aprilu 1992. godine napali Srbi, naveo je advokat Ivan Jurasinović.

Napadači su pretukli oca i ostavili ga misleći da je umro, potom su zapalili kući i zaklali baku pred celom porodicom.

Jurasinović je rekao da porodica traži jedan milion evra odštete za traumu.

"Suđenje za ratne zločine u pariskom sudu je neuobičajeno", rekao je advokat Jurasinović, ali je ukazao da procedura Tribunala u Hagu predviđa da žrtve mogu da se, radi odštete, obrate domaćem sudu.

Prema njegovim rečima, to je zato prvi takav slučaj u Evropi.

Advokat je rekao da, kada bi te tri optužene osobe bile osuđene - Karadžić, Plavšić i Mladić, onda bi "Srbija kao država" plaćala odštetu.

Pariski sud je odluku o tom zahtevu najavio za 28. februar 2011. godine.

http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/223902 ... Plavsiceve
MuaDib

#1884 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by MuaDib »

Insistiranje bošnjačkih političara, na superBiH, predstavlje daleko veću opasnost za opstanak BiH, nego srpsko-hrvatski nacionalizam zajedno. Zamisli Bosne i Hercegovine po toj matrici, kod Srba i Hrvata izazivaju odbojnost prema BiH i uz produkte višegodišnje manipulacije, ne daje snagu progresivnim snagama bosanskohercegovačkih Srba i Hrvata da dođu do izražaja. A ko god tvrdi da je većina Srba i Hrvata protiv BiH, grdno se vara. Ali niko nije za BiH po zamisli bošnjačkih nacionalista gdje sad treba da svi Srbi i Hrvati vječito izvinjavaju Bošnjacima i popuštaju svim hirovim političara iz reda bošnjačkog naroda.
Takvu BiH neće ni MZ, a ko misli da će MZ podržati takve zamisli dugoročno grdno se vara. Činjenica je da je MZ popustila u karakterizaciji RS-a kao isključivo teriorijalno-političke jedinice nastale na genocidu i etničkom čišćenju, te da je HZHB kao sličnu tvorevinu prepakovala kroz kantone, uokvirujući to kao objektivnu potrebu bosanskohercegovačkih Srba i Hrvata za političkom autonomijom. Činjenica je i da je BiH opstala kao država u svojim historijskim granicama, da su Bošnjaci sačuvali i da žive u resursima najbogatijem dijelu zemlje i da imaju dobru bazu koji im dugoročno garantuje opstanak i stabilnu odbranu od militarističkih težnji velikosrpskih i velikohrvatskih fašista. Činjenica je da je potvrđivanjem konstitutivnost zagaranotvano jednakopravno učešće predstavnika svih naroda i da se BiH počela ponovo izgrađivati kao multietničko društvo. U tom procesu se javljaju teškoće, a nesposobni političari kako bi postali na vlasti, to stanje koriste za svoje ciljeve, ne birajući sredstva, uključujući i morbidnu zloupotrebu proteklog rata. Danas treba tragati za modelom političkog djelovanja kojei će graditi državu uvažavajući interse svakog naoroda i svih građana u BiH.
hercegovac_pravi

#1885 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by hercegovac_pravi »

MuaDib wrote:Insistiranje bošnjačkih političara, na superBiH, predstavlje daleko veću opasnost za opstanak BiH, nego srpsko-hrvatski nacionalizam zajedno. Zamisli Bosne i Hercegovine po toj matrici, kod Srba i Hrvata izazivaju odbojnost prema BiH i uz produkte višegodišnje manipulacije, ne daje snagu progresivnim snagama bosanskohercegovačkih Srba i Hrvata da dođu do izražaja. A ko god tvrdi da je većina Srba i Hrvata protiv BiH, grdno se vara. Ali niko nije za BiH po zamisli bošnjačkih nacionalista gdje sad treba da svi Srbi i Hrvati vječito izvinjavaju Bošnjacima i popuštaju svim hirovim političara iz reda bošnjačkog naroda.
Takvu BiH neće ni MZ, a ko misli da će MZ podržati takve zamisli dugoročno grdno se vara. Činjenica je da je MZ popustila u karakterizaciji RS-a kao isključivo teriorijalno-političke jedinice nastale na genocidu i etničkom čišćenju, te da je HZHB kao sličnu tvorevinu prepakovala kroz kantone, uokvirujući to kao objektivnu potrebu bosanskohercegovačkih Srba i Hrvata za političkom autonomijom. Činjenica je i da je BiH opstala kao država u svojim historijskim granicama, da su Bošnjaci sačuvali i da žive u resursima najbogatijem dijelu zemlje i da imaju dobru bazu koji im dugoročno garantuje opstanak i stabilnu odbranu od militarističkih težnji velikosrpskih i velikohrvatskih fašista. Činjenica je da je potvrđivanjem konstitutivnost zagaranotvano jednakopravno učešće predstavnika svih naroda i da se BiH počela ponovo izgrađivati kao multietničko društvo. U tom procesu se javljaju teškoće, a nesposobni političari kako bi postali na vlasti, to stanje koriste za svoje ciljeve, ne birajući sredstva, uključujući i morbidnu zloupotrebu proteklog rata. Danas treba tragati za modelom političkog djelovanja kojei će graditi državu uvažavajući interse svakog naoroda i svih građana u BiH.
i šta onda? šta ćete konkretno uraditi osim cmizdriti o nekakvim referendumima i entitetima?
Bosnolog

#1886 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by Bosnolog »

Polako Dzombicu,genocidni Ausvic je tuzilo samo 1400 lica,...cekaj dok pristignu tuzbe ostalih stotina hiljada sto iz BIH sto iz dijaspore,.....Majcica Servija ce platiti svoj dio nakon revizije tuzbe na koju imamo pravo ;-) ,.......Ratni zloci ne zastarjeva,....Americke crnacke porodice nakon sto je proslo toliko godina sada pokrecu tuzbe i dobijaju iste zbog rasistickog aparthejda i ekspoloatacije bivaju obestecene od firmi i drzave za sve sto su prezivjeli,....Buduca pokoljenja ce da vas proklinju za vase grijehe i grijehe velikosrpskih fasista ,pa vrijeme je bilo da platite napokon za kontinuirane genocide koje vodite jos od Nacartanija,......

A ovi sto im je zao ovih sto su cinili genocide i etnicka ciscenja te u ime pomirenja i slicnih ubleha traze da se odustane proganjati istih,moj im je savjet neka im iz sazaljenja dobrovoljno pomognu i daju svoj imetak i zamolio bih ih da prestanu biti ironicni i cinicni jer time vrijedaju i ponizavaju one kojima su ti ime kojih nam prodaje zalopojke krivci koje treba proganjati zauvijek,

Cuj debilizma trazenje pravde i odstete za naneseno zlo i stradanja podriva opstojnost Bosne i Hercegovine........To bi kao trebalo titrati jajca fasistima i BH dusmanima i halaliti im za sva zlodjela koja ce opet ponoviti jer im se svaki put oprosti i zaboravi do novog klanja,....:razz:
Aleksandar Đombić najavio: RS bi civilne žrtve granatiranja Sarajeva mogla isplatiti u obveznicama

Aleksandar Đombić najavio: RS bi civilne žrtve granatiranja Sarajeva mogla isplatiti u obveznicama
Prema nezvaničnim informacijama, tužbeni zahtjevi se kreću i po nekoliko stotina hiljada, a minimalna je s iznosom od 50.000 maraka

Fena 16/12/2010 14:56:00
Opsada Grada Sarajeva trajala je 1.425 dana

Ministar finansija RS Aleksandar Džombić nagovijestio je da bi civilne žrtve rata u Sarajevu, koje su do sada podnijele oko 1.400 tužbi protiv Republike Srpske (RS), a traže odštetu od oko 900 miliona KM, mogle biti isplaćene putem obveznica.

“Jasan je zakonski osnov i način na koji to RS može isplaćivati. To je izdavanje obveznica na period od 14 godina, uz određeni grejs period. RS već ima kontinuiranu isplatu na taj način, ne samo po osnovu nematerijalne ratne štete već i po osnovu stare devizne štednje”, podsjeća Džombić.

Pravobranilac RS Slobodan Radulj potvrđuje da su angažirali sve raspoložive resurse i da u roku od 30 dana treba da odgovore na tužbene zahtjeve.

Radi se, naime, o tužbama osoba koje traže odštete zbog granatiranja Sarajeva tokom rata.

Ističući da je iznenađen činjenicom da je prije tri dana stiglo odjednom toliko tužbi, Radulj tvrdi da, ukoliko se na njih ne odgovori, prema zakonu sud u Sarajevu može donijeti presudu o propuštanju, “što mi nećemo dozvoliti".

“Ne radi se o običnim tužbama, već o ratnoj šteti, a iz tužbi proizilazi da RS treba da plati svu ratnu štetu FBiH, dok izgleda za obrnuto ne treba”, navodi Radulj.

Podnosioci tužbi pozvali su se na zakonske akte koji govore o naplati nematerijalne štete ubijenih i ranjenih civila.

Kao osnov, uzeli su presudu Stanislavu Galiću, komandantu Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske RS, kojom su, smatraju, stvoreni uvjeti da civilne žrtve četverogodišnje opsade grada Sarajeva podignu tužbe u sudovima u RS da bi ostvarili moralnu satisfakciju za pretrpljene patnje.

Prema nezvaničnim informacijama, tužbeni zahtjevi se kreću i po nekoliko stotina hiljada, a minimalna je s iznosom od 50.000 maraka.

Aleksandar Džombić: Ministar finansija RS

Treba podsjetiti da je Unija civilnih žrtava rata Kantona Sarajevo još krajem novembra 2007. simbolično obilježila procesuiranje hiljadite tužbe nedužnih civilnih žrtava rata grada Sarajeva protiv Republike Srpske.

Prva je tužba civilne žrtve rata u Sarajevu podnesena Sudu u Banjoj Luci u junu prošle godine.

Kada je riječ o novčanoj nadoknadi za pretrpljene boli, a tužbe su bazirane na propisima evropskih standarda, ali se, naprimjer, gubitak ekstremiteta u saobraćajnoj nesreći i granatiranju ne mogu jednako tretirati. Takve bi nadoknade trebale biti dvostruko veće.

Opsada Grada Sarajeva trajala je 1.425 dana, kada je ubijeno i ranjeno više od 50.000 Sarajlija, od čega 1.601 dijete. Unija civilnih žrtava rata Kantona Sarajevo u članstvu broji njih 4.000.
http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/iz-m ... icama.html
Prijedlog Nokiji i drugim pravnicima da formiraju privatne advokatske agencije koja bi se bavila zastupanjem tuzbi zrtava proslog rata po tuzbama protiv opstina genocidnog Ausvica pred domacim i medunarodnim sudovima po privatnim i kolektivnim tuzbama zrtava i njihovih porodica kao i pravnih subjekata poput IZ i drugih drustvenih ili privatnih dobara za nanesenu stetu, sto je veliki i profitabilan projekat,.......

Takode se radi na prikupljanju podataka i informacija spreko logoraskih i drugih udruzenja s ciljem objedinjavanju tuzbi od strane bivsih logorasa to jest Karadcievih i Bobanovih zrtava rata svih kategorija koji zive i rade van BiH.Sve one invalidnine zrtava rata koje isplacuju danas od poreskih obveznika i se trebaju napalatiti od odgovornih koji su te ljude unakazili i isplacivati im njegu i tjelesnu ostetu do kraja zivota,.....Za vise informacija zainteresovani neka mi se jave na PP za upute,.......
Komrad

#1887 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by Komrad »

Bosnolog wrote:
Prijedlog Nokiji i drugim pravnicima da formiraju privatne advokatske agencije koja bi se bavila zastupanjem tuzbi zrtava proslog rata po tuzbama protiv opstina genocidnog Ausvica pred domacim i medunarodnim sudovima po privatnim i kolektivnim tuzbama zrtava i njihovih porodica kao i pravnih subjekata poput IZ i drugih drustvenih ili privatnih dobara za nanesenu stetu, sto je veliki i profitabilan projekat,.......

Takode se radi na prikupljanju podataka i informacija spreko logoraskih i drugih udruzenja s ciljem objedinjavanju tuzbi od strane bivsih logorasa to jest Karadcievih i Bobanovih zrtava rata svih kategorija koji zive i rade van BiH.Sve one invalidnine zrtava rata koje isplacuju danas od poreskih obveznika i se trebaju napalatiti od odgovornih koji su te ljude unakazili i isplacivati im njegu i tjelesnu ostetu do kraja zivota,.....Za vise informacija zainteresovani neka mi se jave na PP za upute,.......
Svakako da bi nam trebala jedna jaka fondacija ili slicna organizacijakoja bi se bavila tim stvarima ... slicno kao sto su zidovi uradili nakon drugog svjetskog rata... kada su sami trazili zlocince...
Mislim da novac nebi bio problem... sto od domacih jakih Bosnjaka sto od Bosnjaka dijaspore
Bosnolog

#1888 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by Bosnolog »

Kako drugi vide i pisu nasu balkansku kaljuzu !
Teško bi se spriječilo novo krvoproliće, ako dođe do rata

Njemački dnevni list "Die Welt" osvrće se na nedavno završenu raspravu o stanju na Balkanu koju je organizovao Aspen institut.
29.12.2010. u 14:45
Njemački mediji

Rasprava na Aspen institutu u Berlinu je jasno pokazala gdje su želje, a šta je stvarno stanje. Balkan je i dalje mjesto nezavršenih državnih projekata i mjesto gdje se snovi EU razbijaju o hridine realnosti.

Njemački dnevni list "Die Welt" osvrće se na nedavno završenu raspravu o stanju na Balkanu koju je organizovao Aspen institut. Ovaj list piše o "demonima Balkana" koji su počeli ples još prije dvadeset godina, a koji su pomalo zaboravljeni sa sjeverne strane Alpa.

"Evropske mirovne trupe EUFOR u BiH, te KFOR na Kosovu su još jedva prisutne na terenu, tako da bi se teško spriječilo novo krvoproliće, ako dođe do rata. Uoči rasprave Aspen instituta su njemački i austrijski šef diplomatije o stanju na Balkanu razgovarali kao da je potrebno samo malo napora i dobre volje, pa će se stvari srediti. Tokom same rasprave stvari su postale jasnije.

Kosovo više liči na protektorat EU, nego na samostalnu državu. To nikoga nije iznenadilo, protekli izbori su to samo potvrdili. NATO je u ime Kosova vodio rat 1999, kako bi spriječio zločine i protjerivanje. Ali to još ne znači da se pobunjenici UČK razumiju u vođenje države, razvoj demokratije i ukidanje korpcije.

Najozbiljnije stanje vlada u BiH. Dejtonska konstrukcija koja je tri naroda prisilila u zajedničku državu, održava se u stabilnom stanju samo zahvaljujući angažmanu međunarodne zajednice. Svuda se još uvijek nalaze ruševine iz građanskog rata. Ova država je svedena na nezavršenu formulu kompromisa. Zahvaljujući Aspenu, bio je ovo sudar evropskih snova sa realnošću", piše "Die Welt".

kako da ne Dodi kaze da bi izdrzao citava dva dana,Video igre su cudo,evo ima opcija puska sa ljiljanima za ljbitelje video igrica,...... :mrgreen:

vonSchtigliz

#1889 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by vonSchtigliz »

MuaDib wrote:Insistiranje bošnjačkih političara, na superBiH, predstavlje daleko veću opasnost za opstanak BiH, nego srpsko-hrvatski nacionalizam zajedno. Zamisli Bosne i Hercegovine po toj matrici, kod Srba i Hrvata izazivaju odbojnost prema BiH i uz produkte višegodišnje manipulacije, ne daje snagu progresivnim snagama bosanskohercegovačkih Srba i Hrvata da dođu do izražaja. A ko god tvrdi da je većina Srba i Hrvata protiv BiH, grdno se vara. Ali niko nije za BiH po zamisli bošnjačkih nacionalista gdje sad treba da svi Srbi i Hrvati vječito izvinjavaju Bošnjacima i popuštaju svim hirovim političara iz reda bošnjačkog naroda.
Ti mora da si se najeo multikulti vitamina jos za komunistickog vremena pa onda pao u komu i sada kad si se probudio iz kome poslije dva desetljecja poceo da seres nebuloze. Zapamti samo jedno poslije Genocida nad Bosnjacim i obecanja da ce potpuno nestati sa lica zemlje nece im niko vise drzati predavanje sta bi trebali da rade i govore a sta ne, ni ti, ni Srbi, ni Hrvati ni MZ. Upitaj sebe jos sta to imaju Bosnjaci u Srbiji i Hrvatskoj a sta imaju neBosnjaci u BiH pa onda govori o nekoj ravnopravnosti.
Komrad

#1890 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by Komrad »

Bosnjacka drzava bi zadovoljila sve tri strane :)
MuaDib

#1891 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by MuaDib »

Ovo je cjelokupna i tačna dijagnoza sadašnjeg momenta BiH društva, pročitajte sve!!!
MuaDib wrote:Insistiranje bošnjačkih političara, na superBiH, predstavlje daleko veću opasnost za opstanak BiH, nego srpsko-hrvatski nacionalizam zajedno. Zamisli Bosne i Hercegovine po toj matrici, kod Srba i Hrvata izazivaju odbojnost prema BiH i uz produkte višegodišnje manipulacije, ne daje snagu progresivnim snagama bosanskohercegovačkih Srba i Hrvata da dođu do izražaja.A ko god tvrdi da je većina Srba i Hrvata protiv BiH, grdno se vara. Ali niko nije za BiH po zamisli bošnjačkih nacionalista gdje sad treba da svi Srbi i Hrvati vječito izvinjavaju Bošnjacima i popuštaju svim hirovim političara iz reda bošnjačkog naroda.
Takvu BiH neće ni MZ, a ko misli da će MZ podržati takve zamisli dugoročno grdno se vara. Činjenica je da je MZ popustila u karakterizaciji RS-a kao isključivo teriorijalno-političke jedinice nastale na genocidu i etničkom čišćenju, te da je HZHB kao sličnu tvorevinu prepakovala kroz kantone, uokvirujući to kao objektivnu potrebu bosanskohercegovačkih Srba i Hrvata za političkom autonomijom. Činjenica je i da je BiH opstala kao država u svojim historijskim granicama, da su Bošnjaci sačuvali i da žive u resursima najbogatijem dijelu zemlje i da imaju dobru bazu koji im dugoročno garantuje opstanak i stabilnu odbranu od militarističkih težnji velikosrpskih i velikohrvatskih fašista. Činjenica je da je potvrđivanjem konstitutivnost zagaranotvano jednakopravno učešće predstavnika svih naroda i da se BiH počela ponovo izgrađivati kao multietničko društvo. U tom procesu se javljaju teškoće, a nesposobni političari kako bi opstali na vlasti, to stanje koriste za svoje ciljeve, ne birajući sredstva, uključujući i morbidnu zloupotrebu proteklog rata. Danas treba tragati za modelom političkog djelovanja kojei će graditi državu uvažavajući interse svakog naoroda i svih građana u BiH.
Bosnolog

#1892 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by Bosnolog »

MuaDib wrote:Ovo je cjelokupna i tačna dijagnoza sadašnjeg momenta BiH društva, pročitajte sve!!!
MuaDib wrote:Insistiranje bošnjačkih političara, na superBiH, predstavlje daleko veću opasnost za opstanak BiH, nego srpsko-hrvatski nacionalizam zajedno. Zamisli Bosne i Hercegovine po toj matrici, kod Srba i Hrvata izazivaju odbojnost prema BiH i uz produkte višegodišnje manipulacije, ne daje snagu progresivnim snagama bosanskohercegovačkih Srba i Hrvata da dođu do izražaja.A ko god tvrdi da je većina Srba i Hrvata protiv BiH, grdno se vara. Ali niko nije za BiH po zamisli bošnjačkih nacionalista gdje sad treba da svi Srbi i Hrvati vječito izvinjavaju Bošnjacima i popuštaju svim hirovim političara iz reda bošnjačkog naroda.
Takvu BiH neće ni MZ, a ko misli da će MZ podržati takve zamisli dugoročno grdno se vara. Činjenica je da je MZ popustila u karakterizaciji RS-a kao isključivo teriorijalno-političke jedinice nastale na genocidu i etničkom čišćenju, te da je HZHB kao sličnu tvorevinu prepakovala kroz kantone, uokvirujući to kao objektivnu potrebu bosanskohercegovačkih Srba i Hrvata za političkom autonomijom. Činjenica je i da je BiH opstala kao država u svojim historijskim granicama, da su Bošnjaci sačuvali i da žive u resursima najbogatijem dijelu zemlje i da imaju dobru bazu koji im dugoročno garantuje opstanak i stabilnu odbranu od militarističkih težnji velikosrpskih i velikohrvatskih fašista. Činjenica je da je potvrđivanjem konstitutivnost zagaranotvano jednakopravno učešće predstavnika svih naroda i da se BiH počela ponovo izgrađivati kao multietničko društvo. U tom procesu se javljaju teškoće, a nesposobni političari kako bi opstali na vlasti, to stanje koriste za svoje ciljeve, ne birajući sredstva, uključujući i morbidnu zloupotrebu proteklog rata. Danas treba tragati za modelom političkog djelovanja kojei će graditi državu uvažavajući interse svakog naoroda i svih građana u BiH.
Izbori u Oktobru pokazase kontinuitet dvodecenijskih zelja gotovo plebiscitarne podrske istoj anti BH ideologiji negiranja i rasturanja BiH,....Oni su najveci saveznici pretvaranja BiH u nacionalnu drzavu Bosnjaka,....Nece se pristati na njihove zelje i planove nikada,.... :zzzz:

Svo vrijeme kucas na pogresnu adresu i trazis krivca na pogresnoj strani,.....Djelujes kao da si se juce probudio,.......Imas ovu temu malo je prelistaj prije nego nastavis uporno da optuzujes one koji su trebali nestati,.....http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... start=1800
nista novo

#1893 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by nista novo »

Postoji rijesenje, a to je da svak pocne da gleda svoja posla, da se radi i gradi, a ne stalno druge optuzivati za svoje nesposobnosti, ostalo je samo prazno naklapanje, zbog cega i postoji forum...
MuaDib

#1894 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by MuaDib »

Bosnolog wrote:
Izbori u Oktobru pokazase kontinuitet dvodecenijskih zelja gotovo plebiscitarne podrske istoj anti BH ideologiji negiranja i rasturanja BiH,....Oni su najveci saveznici pretvaranja BiH u nacionalnu drzavu Bosnjaka,....Nece se pristati na njihove zelje i planove nikada,.... :zzzz:

Svo vrijeme kucas na pogresnu adresu i trazis krivca na pogresnoj strani,.....Djelujes kao da si se juce probudio,.......Imas ovu temu malo je prelistaj prije nego nastavis uporno da optuzujes one koji su trebali nestati,.....http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... start=1800
Greška u koracima: Plebiscitarna podrška znači izlaznost iznad 67% biračkog tijela. Od ukupno 55% biračkog tijela koliko je zvanično izašlo na izbore, oko 10% glasova je pokradeno, oko 8% je nevažećih glasova, oko 30% birača glasalo za umjerene i neparlamentarne stranke, a 52% je glasalo za nacionaliste. Sa 45% biračkog tijela koje nikako nije izašlo na izbore, te 5,5% lažnih glasačkih listića, 4% nevažećih listića, te svega 16,5% glasova biračkog tijela za umjerene stranke od 55% birača koji su izašli, ukupno 71% stvarnih biraća ne podržava vladajuće stranke. Ali izborni zakon daje legalitet, iako ne postoji stvarni legitimitet. E sad ako bi se to razvodnilo na srpsko, hrvatsko, bošnjačko i biračko tjelo ostalih, dobiti češ frapantne podatke, koji daju sasvim drugu sliku stvarnosti.

Upravo je ta manjina i napravila rat u ovoj zemlji, te je silom oružja razdvojila narod, određujući svačiju sudbinu isključivo na osnovu njegove nacionalnosti. Ljudi koji su danas zatrpani stvarnim problemima, koji se bore da prežive, koji su u teškoj situaciji, kojima je egzistencija upitna, kao i veliki broj ljudi koji su opterečeni brojnim strahovima se povlaće i ne učestvuju u politici, ili se linijom manjeg otpora priklanjaju postojećim ideologijama. Kao takvi oni nisu u stanju bilo šta promjeniti, jer većina nema alternativu, a nacionalno ostrašćena i poslušna manjina bespogovorna omogućava vlast kako je ti nazivaš antibosanskoj političkoj garnituri.

Čitajući tvoje, kao i mnogobrojne druge komentare, uočavam matricu koja osigurava postojećoj manjini da vlada većinom. Kao osoba iz mješanog braka, koja ima kontakt i sa Bošnjacima, i sa Srbima i sa Hrvatima i sa Ostalima, sigurno lakše mogu uočiti koliko se razlikuje mišljenje običnog svijeta, od mišljenja koje nameću mediji, tj. od predrasuda, koje se poput kuge godinama šire ranjivim bh društvom. Posebna karika u tom procesu ste ti i takvi kao ti, koji koristieći nacionalistički, šovinistički, ksenofobični, žigodišući riječnik iz kog izbija patološka mržnja i koji kad-kad prelazi u fašizam, onemogućavate normalnu komunikaciju, rušite povjerenje, a time i BiH. Jer svaki Srbin i Hrvat, koliko god se protivio politici koju u njihovo ime neko provodi, kad vidi npr. pojedine tvoje komentare će pomisliti šta ja izigravam, koliko god ga uvjerava da zlo ne mislim niti radim, ja sam u svakom slučaju za njega ustaša i četnik. A ovdje da me neko vidi šta gledam bio bi balija i izdajnik.
Evo ja u komentaru navedem strahove Srba i Hrvata, navedem kako bošnjački nacionalizam razara BiH, i odmah misle evo Srbina ili Hrvata, zatim da spavam 20 godina, proglase me za njihovog advokata, kao osobu koja "izjednačava žrtvu i agresora" i kuca na pogrešna vrata. A to uopšte nije poenta, poenta je da se rigidnim nacionalizmom, koji moram ti reči uporno propagiraš, samo održava ovo stanje. I od nacionalizma operisani Bošnjaci, Srbi i Hrvati, kao i ostali se ne mogu približiti jedni drugima, jer se odmah žigodšu kao izdajnici, a u ovom teškom vremenu, niko ne želi da još nosi breme "izdajnika". I svi se tako kuhamo u supi, od koje koristi imaju političari i djelomično onih 30% o njima ovisnih građana. A promjena je misaona imenica, jer tri ukrštena nacionalizma po principu akcije i reakcije, se savršeno nadopunjavaju i međusobno pomažu, a sve u cilju ostanka na vlasti. A 71% građana koja ovo stanje ne želi nema snagu da sruši postojeću oligrahiju, jer su između njih postavljeni zidovi, čiji ste potporni stubovi ti i takvi kao ti.
luckypot

#1895 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by luckypot »

hercegovac_pravi wrote:
i šta onda? šta ćete konkretno uraditi osim cmizdriti o nekakvim referendumima i entitetima?
ovaj muadib je stvarno mladen ivanić i to izgleda sto posto :-D

kad ti muadib napišeš da treba graditi "bih uvažavajući interese svakog naroda" - ti defakto misliš treba nam neka pravo slaba BiH, jer iole jača bih znači jači bošnjaci (tako to izgleda i tebi i mz-u), a to po defaultu znači da i srbija i hrvatska postaju blagi qrac od ovce na balkanu, jer bez uticaja u bih ni srbija ni hrvatska ne vrijede ni prebijenu paru (toliko ne vrijede ni sada)...

a što se tiče mz-a da ti pravo kažem boli me qrac i za njih i za njihove dugoročne interese - bio nato otišao nato, bila eu otići će i ona, ako već treba da se obračunamo s mz-om uvest ćemo u bosnu toliko arapa i turaka i njihovog kapitala da će se i mz (to tebi znači amerika i eu) sami na kraju povući...ko što me pravo zaboli neka stvar i za "interese srpskog i hrvatskog naroda u bih" - ako imaju interes nek ga traže u matičnim državama...

hoćete vi vraga gradite bih po svojoj mjeri preko mojih ledja...
radostan dan

#1896 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by radostan dan »

MuaDib wrote:
Greška u koracima: Plebiscitarna podrška znači izlaznost iznad 67% biračkog tijela. Od ukupno 55% biračkog tijela koliko je zvanično izašlo na izbore, oko 10% glasova je pokradeno, oko 8% je nevažećih glasova, oko 30% birača glasalo za umjerene i neparlamentarne stranke, a 52% je glasalo za nacionaliste. Sa 45% biračkog tijela koje nikako nije izašlo na izbore, te 5,5% lažnih glasačkih listića, 4% nevažećih listića, te svega 16,5% glasova biračkog tijela za umjerene stranke od 55% birača koji su izašli, ukupno 71% stvarnih biraća ne podržava vladajuće stranke. Ali izborni zakon daje legalitet, iako ne postoji stvarni legitimitet. E sad ako bi se to razvodnilo na srpsko, hrvatsko, bošnjačko i biračko tjelo ostalih, dobiti češ frapantne podatke, koji daju sasvim drugu sliku stvarnosti.

Upravo je ta manjina i napravila rat u ovoj zemlji, te je silom oružja razdvojila narod, određujući svačiju sudbinu isključivo na osnovu njegove nacionalnosti. Ljudi koji su danas zatrpani stvarnim problemima, koji se bore da prežive, koji su u teškoj situaciji, kojima je egzistencija upitna, kao i veliki broj ljudi koji su opterečeni brojnim strahovima se povlaće i ne učestvuju u politici, ili se linijom manjeg otpora priklanjaju postojećim ideologijama. Kao takvi oni nisu u stanju bilo šta promjeniti, jer većina nema alternativu, a nacionalno ostrašćena i poslušna manjina bespogovorna omogućava vlast kako je ti nazivaš antibosanskoj političkoj garnituri.

Čitajući tvoje, kao i mnogobrojne druge komentare, uočavam matricu koja osigurava postojećoj manjini da vlada većinom. Kao osoba iz mješanog braka, koja ima kontakt i sa Bošnjacima, i sa Srbima i sa Hrvatima i sa Ostalima, sigurno lakše mogu uočiti koliko se razlikuje mišljenje običnog svijeta, od mišljenja koje nameću mediji, tj. od predrasuda, koje se poput kuge godinama šire ranjivim bh društvom. Posebna karika u tom procesu ste ti i takvi kao ti, koji koristieći nacionalistički, šovinistički, ksenofobični, žigodišući riječnik iz kog izbija patološka mržnja i koji kad-kad prelazi u fašizam, onemogućavate normalnu komunikaciju, rušite povjerenje, a time i BiH. Jer svaki Srbin i Hrvat, koliko god se protivio politici koju u njihovo ime neko provodi, kad vidi npr. pojedine tvoje komentare će pomisliti šta ja izigravam, koliko god ga uvjerava da zlo ne mislim niti radim, ja sam u svakom slučaju za njega ustaša i četnik. A ovdje da me neko vidi šta gledam bio bi balija i izdajnik.
Evo ja u komentaru navedem strahove Srba i Hrvata, navedem kako bošnjački nacionalizam razara BiH, i odmah misle evo Srbina ili Hrvata, zatim da spavam 20 godina, proglase me za njihovog advokata, kao osobu koja "izjednačava žrtvu i agresora" i kuca na pogrešna vrata. A to uopšte nije poenta, poenta je da se rigidnim nacionalizmom, koji moram ti reči uporno propagiraš, samo održava ovo stanje. I od nacionalizma operisani Bošnjaci, Srbi i Hrvati, kao i ostali se ne mogu približiti jedni drugima, jer se odmah žigodšu kao izdajnici, a u ovom teškom vremenu, niko ne želi da još nosi breme "izdajnika". I svi se tako kuhamo u supi, od koje koristi imaju političari i djelomično onih 30% o njima ovisnih građana. A promjena je misaona imenica, jer tri ukrštena nacionalizma po principu akcije i reakcije, se savršeno nadopunjavaju i međusobno pomažu, a sve u cilju ostanka na vlasti. A 71% građana koja ovo stanje ne želi nema snagu da sruši postojeću oligrahiju, jer su između njih postavljeni zidovi, čiji ste potporni stubovi ti i takvi kao ti.

Moj duboki naklon

:thumbup:
:sax:
:bih:
lerdi

#1897 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by lerdi »

Moj MuaDibe nacionalisti su ovdje ujedno i ksenofobi, tako da kod njih funkcioniše samo jedna matrica "Drži se svoga stada, jer ovi drugi će te 100% zajebat kad god im se pruži prilika". Kod Srba je to ispoljeno kroz strah od unitarističke BiH, kod Bošnjaka strahom od nove Srebrenice, a kod Hrvata strahom od majorizacije. Ovo se najbolje vidi na primjeru trenutne situacije kod Hrvata. Iako im je jednim dokumentom ponuđen način na koji bi mogli biti zaštičeni (da sad ne ulazimo u to da li platforma štiti ili ne), ali oni odma, bez i da dođu i razgovaraju o rješenjima, odbacuju jer ako su je kreirali u SA, sigurno će nas zajebat. Politika, tačnije HDZ to tako predstavlja i ljudi to tako i prihvačaju jer jednostavno niti su navikli niti im je normalno da neko drugi osim nacionalnih stranaka "misli" na njih (koliko misle je upitno, al haj). Dalje imaš ljude koji su uvjereni da npr. SDP zagovara građansku BiH u kojoj se niko ne bi mogao izjašnjavati onako kako želi (posebno izraženo kod Srba, ali isto i kod ostala dva naroda), što je potpuni nonsens jer bi to bilo samo kršenje Ženevske konvencije. Dalje imaš strah od unutarističe BiH u kojoj bi Bošnjaci vladali i za to se opet optužuju stranke iz Sarajeva a u posljednje vrijem posebno SDP. To je opet nonsens, jer sve što se treba uraditi je npr. pročitati prijedlog Ustava napisan od strane SDP-a. I tako u nadogled. Nakon što se isfura jedan strah kreira se drugi, a sve u cilju opstanka određenih elita na vlasti kako bi i dalje krali. Niti jedan nacionalizam nije dobar, pa samim tim ni Bošnjački koji bi kao trebao biti onaj koji radi u interesu BiH. Ne on radi interesu Bošnjačkih nacionalista jer BiH nikad nije bila samo Bošnjačka. BiH je uvijek bila država svih njenih građana ma kako se oni izjašnjavali, i tako će i ostati ma koliko se neki tome protivili. ;)
nikola 1

#1898 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by nikola 1 »

Ivo Andrić - Pismo iz 1920.

Dragi prijatelju,
Da predjem odmah na stvar. Bosna je divna zemlja, zanimljiva, nimalo obična zemlja i po svojoj prirodi i po svojim ljudima. I kao što se pod zemljom u Bosni nalaze rudna blaga, tako i bosanski čovek krije nesumnjivo u sebi mnogu moralnu vrednost koja se kod njegovih sunarodnika u drugim jugoslovenskim zemljama ređe nalazi. Ali vidiš, ima nešto što bi ljudi iz Bosne, bar ljudi tvoje vrste, morali da uvide, da ne gube nikad iz vida: Bosna je zemlja mržnje i straha. Ali da ostavimo po strani strah koji je samo korelativ te mržnje, njen prirodan odjek, i da govorimo o mržnji. Da, o mržnji. I ti se instinktivno trzaš i buniš kad čuješ tu reč (to sam video one noći na stanici), kao što se svaki od vas opire da to čuje, shvati i uvidi. A stvar je baš u tome što bi to trebalo uočiti, utvrditi, analizirati. I nesreća je u tome što to niko neće i ne ume da učini. Jer, fatalna karakteristika te mržnje i jeste u tome što bosanski čovek nije svestan mržnje koja živi u njemu, što zazire od njenog analiziranja, i mrzi svakoga ko pokuša da to učini. Pa ipak, činjenica je: da u Bosni i Hercegovini ima više ljudi koji su spremni da u nastupima nesvesne mržnje, raznim povodima i pod raznim izgovorima, ubijaju ili budu ubijeni, nego u drugim po ljudstvu i prostranstvu mnogo većim slovenskim i neslovenskim zemljama.

Ja znam da mržnja, kao i gnev, ima svoju funkciju u razvitku društva, jer mržnja daje snagu, a gnev izaziva pokret. Ima zastarelih i duboko ukorenjenih nepravdi i zloupotreba, koje samo bujice mržnje i gneva mogu da iščupaju i otplave. A kad te bujice splasnu i nestanu, ostaje mesto za slobodu, za stvaranje boljeg života. Savremenici vide mnogo bolje mržnju i gnev, jer pate od njih, ali potomstvo će videti samo plodove snage i pokreta. Znam ja to dobro. Ali ovo što sam gledao u Bosni, to je nešto drugo. To je mržnja, ali ne kao neki takav momenat u toku društvenog razvitka i neminovan deo jednog istorijskog procesa, nego mržnja koja nastupa kao samostalna snaga, koja sama u sebi nalazi svoju svrhu. Mržnja koja diže čoveka protiv čoveka i zatim podjednako baca u bedu i nesreću ili goni pod zemlju oba protivnika; mržnja koja kao rak u organizmu troši i izjeda sve oko sebe, da na kraju i sama ugine, jer takva mržnja kao plamen, nema stalnog lika ni sopstvenog života; ona je prosto oruđe nagona za uništenjem ili samouništenjem, samo kao takva i postoji, i samo dotle dok svoj zadatak potpunog uništenja ne izvrši.

Da, Bosna je zemlja mržnje. To je Bosna. I po čudnom kontrastu, koji u stvari i nije tako čudan, i možda bi se pažljivom analizom dao lako objasniti, može se isto tako kazati da je malo zemalja u kojima ima toliko tvrde vere, uzvišene čvrstine karaktera, toliko nežnosti i ljubavnog žara, toliko dubine osećanja, privrženosti i nepokolebljive odanosti, toliko žeđi za pravdom. Ali ispod svega toga kriju se u neporoznim dubinama olujne mržnje, čitavi uragani sapetih, zbijenih mržnji koje sazrevaju i čekaju svoj čas. Između vaših ljubavi i vaše mržnje odnos je isti kao između vaših visokih planina i hiljadu puta većih i težih nevidljivih geoloških naslaga na kojima one počivaju. I tako, vi ste osuđeni da živite na dubokim slojevima eksploziva koji se s vremena na vreme pali upravo iskrama tih vaših ljubavi i vaše ognjene i svirepe osećajnosti. Možda je vaša najveša nesreća baš u tome što i ne slutite koliko mržnje ima u vašim ljubavima i zanosima, tradicijama i pobožnostima. I kao što tle na kom živimo prelazi, pod uticajem atmosferske vlage i toplote, u naša tela i daje im boju i izgled, i određuje karakter i pravac našem načinu života i našim postupcima tako isto silna, podzemna i nevidljiva mržnja na kojoj živi bosanski čovek ulazi neprimetno i zaobilazno u sve njegove, i najbolje postupke. Poroci rađaju svuda na svetu mržnju, jer troše a ne stvaraju, ruše a ne grade, ali u zemljama kao što je Bosna i vrline govore i deluju često mržnjom. Kod vas asketi ne izvlače ljubav iz svoje askeze, nego mržnju na sladostrasnike; trezvenjaci mrze one koji piju, a u pijanicama se javlja ubilačka mržnja na ceo svet. Oni koji veruju i vole smrtno mrze one koji ne veruju ili one koji drugačije veruju i drugo vole. i, na žalost, često se glavni deo njihove vere i njihove ljubavi troši u toj mržnji. (Najviše zlih i mračnih lica može čovek sresti oko bogomolja, manastira i tekija.) Oni koji tlače i eksploatišu ekonomski slabije, unose u to još i mržnju, koja tu eksploataciju čini stostruko težom i ružnijom, a oni koji te nepravde podnose, maštaju o pravdi i odmazdi, ali kao o nekoj osvetničkoj eksploziji koja bi, kad bi se ostvarila po njihovoj zamisli, morala da bude takva i tolika da bi raznela i tlačenog zajedno sa mrskim tlačiteljem. Vi ste, u većini, navikli da svu snagu mržnje ostavljate za ono što vam je blizu. Vaše su voljene svetinje redovno iza trista reka i planina, a predmeti vaše odvratnosti i mržnje tu su pored vas, u istoj varoši, često sa druge strane vašeg avlijskog zida. Tako vaša ljubav ne traži mnogo dela, a vaša mržnja prelazi vrlo lako na delo. I svoju rođenu zemlju vi volite, žarko volite, ali na tri-četiri razna načina koji se među sobom isključuju, smrtno mrze i često sudaraju.

U nekoj Mopasanovoj pripoveci ima jedan dionizijski opis proleća koji se završava rečima da bi u takve dane po svim uglovima trebalo izlepeti oglase: „Građanine francuski, proleće je, čuvaj se ljubavi.“ Možda bi u Bosni trebalo opominjati čoveka da se na svakom koraku, u svakoj misli i svakom, i najuzvišenijem, osećanju čuva mržnje, urođene, nesvesne, endemične mržnje. Jer toj zaostaloj i ubogoj zemlji, u kojoj žive zbijeno dve različite vere, trebalo bi četiri puta više ljubavi, međusobnog razumevanja i snošljivosti nego drugim zemljama. A u Bosni je, naprotiv, nerazumevanje, koje povremeno prelazi u otvorenu mržnju, gotovo opšta karakteristika stanovnika. Između raznih vera jazovi su tako duboki da samo mržnja uspeva ponekad da ih pređe. Znam da mi se na to može odgovoriti, i sa dosta prava, da se u tom pogledu ipak primećuje izvestan napredak, da su ideje XIX veka i ovde učinile svoje, a da će sada posle oslobođenja i ujedinjenja sve ići mnogo bolje i brže. Bojim se da nije sasvim tako. (Ja sam, čini mi se, za ovo nekoliko meseci dobro video strašne međusobne odnose meću ljudima raznih vera i raznih narodnosti u Sarajevu!) � tampaće se i govoriće se svuda i svakom prilikom: „Brat je mio, koje vere bio“ ili „Ne pita se ko se kako krsti, neg čija mu krvca grije prsi“. „Tuđe poštuj, a svojim se diči“, „Integralno narodno jedinstvo ne poznaje verskih ni plemenskih razlika“. Ali oduvek je u bosanskim građanskim krugovima bila dosta lažne građanske učtivosti, mudrog varanja sebe i drugih zvučnim rečima i praznim ceremonijalom. To prikriva kako-tako mržnju, ali je uklanja i ne sprečava u rastenju. Bojim se da i pod pokrovom svih savremenih maksima mogu u tim krugovima da dremaju stari nagoni i kainovski planovi, i da će živeti dok god ne budu potpuno izmenjene osnove materjalnog i duhovnog života u Bosni. A kad će doći to vreme, i ko će imati snage da to? Jednom će doći, ja u to verujem, ali ovo što sam video u Bosni ne ukazuje na to da se tim putem već sada ide. Naprotiv.

Ja sam o tome razmišljao, naročito poslednjih meseci, kad sam se još borio sa odlukom da zauvek napustim Bosnu. Razumljivo je da ne spava dobro čovek koji se nosi takvim mislima. I ja sam ležao pored otvorenog prozora u sobi u kojoj sam se rodio, napolju je šumela Miljacka naizmenice sa vetrom rane jeseni u još obilnom lišću.

Ko u Sarajevu provodi noć budan u krevetu, taj može da čuje glasove sarajevske noći. Teško i sigurno izbija sat na katoličkoj katedrali: dva posle ponoći. Prođe više od jednog minuta (tačno sedamdeset i pet sekundi, brojao sam) i tek tada se javi nešto slabijim ali prodornim zvukom sat sa pravoslavne crkve, i on iskucava svoja dva sata posle ponoći. Malo za njim iskuca promuklim, dalekim glasom sahat-kula kod Begove-džamije, i to iskuca jedanaest sati, avetinjskih turskih sati, po čudnom računanju dalekih, tuđih krajeva sveta! Jevreji nemaju svoga sata koji iskucava, ali bog jedini zna koliko je sada sati kod njih, koliko po sefardskom a koliko po eškenaskom računanju. Tako i noću, dok sve spava, u brojanju pustih sati gluvog doba bdi razlika koja deli ove pospale ljude koji se budni raduju i žaloste, goste i poste prema četiri razna, među sobom zavađena kalendara, i sve svoje želje i molitve šalju jednom nebu na četiri razna crkvena jezika. A ta razlika je, nekad vidljivo i otvoreno, nekad nevidljivo i podmuklo, uvek slična mržnji, često potpuno istovetna sa njom.
tbv

#1899 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by tbv »

Zivjeti u jednoj zemlji koja je multikultularna, a u njoj samo prepoznati negativu, a uz to jos mrzjeti istu zemlju i zeljeti njen kraj, ma koliko zalosno bilo, vise je maloumno. Mrznja nije proizvod zemlje i zemlja je najmanje kriva za to, za mrznju su krivi oni sto joj zele zlo i sto je svojataju i pokusavaju razbiti od pamtivjeka. Bosna i Hercegovina je opstala do danas, a opstace jos mnogo vise nego sto je do sad, ili u suprotnom, sto Dino kaze - "ne bude li Bosne tada nece biti ni nas". Jedino rjesenje u Bosni i Hercegovini koje bi zadovoljilo sve tri strane je da oni negativci koji mrze ovu zemlju pokupe svoje kofere i iz nje odu jednom za sva vremena. BiH bi tako postala zemlja ljudi koji je vole, i na kraju bi svi zajedno dostojanstveno zivjeli, a zemlja Bosna i Hercegovina bi tad postala ponosna na sinove svoje.
nikola 1

#1900 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by nikola 1 »

tbv wrote:Zivjeti u jednoj zemlji koja je multikultularna, a u njoj samo prepoznati negativu, a uz to jos mrzjeti istu zemlju i zeljeti njen kraj, ma koliko zalosno bilo, vise je maloumno. Mrznja nije proizvod zemlje i zemlja je najmanje kriva za to, za mrznju su krivi oni sto joj zele zlo i sto je svojataju i pokusavaju razbiti od pamtivjeka. Bosna i Hercegovina je opstala do danas, a opstace jos mnogo vise nego sto je do sad, ili u suprotnom, sto Dino kaze - "ne bude li Bosne tada nece biti ni nas". Jedino rjesenje u Bosni i Hercegovini koje bi zadovoljilo sve tri strane je da oni negativci koji mrze ovu zemlju pokupe svoje kofere i iz nje odu jednom za sva vremena. BiH bi tako postala zemlja ljudi koji je vole, i na kraju bi svi zajedno dostojanstveno zivjeli, a zemlja Bosna i Hercegovina bi tad postala ponosna na sinove svoje.
U nekoj Mopasanovoj pripoveci ima jedan dionizijski opis proleća koji se završava rečima da bi u takve dane po svim uglovima trebalo izlepeti oglase: „Građanine francuski, proleće je, čuvaj se ljubavi.“ Možda bi u Bosni trebalo opominjati čoveka da se na svakom koraku, u svakoj misli i svakom, i najuzvišenijem, osećanju čuva mržnje, urođene, nesvesne, endemične mržnje. Jer toj zaostaloj i ubogoj zemlji, u kojoj žive zbijeno dve različite vere, trebalo bi četiri puta više ljubavi, međusobnog razumevanja i snošljivosti nego drugim zemljama. A u Bosni je, naprotiv, nerazumevanje, koje povremeno prelazi u otvorenu mržnju, gotovo opšta karakteristika stanovnika. Između raznih vera jazovi su tako duboki da samo mržnja uspeva ponekad da ih pređe. Znam da mi se na to može odgovoriti, i sa dosta prava, da se u tom pogledu ipak primećuje izvestan napredak, da su ideje XIX veka i ovde učinile svoje, a da će sada posle oslobođenja i ujedinjenja sve ići mnogo bolje i brže. Bojim se da nije sasvim tako. (Ja sam, čini mi se, za ovo nekoliko meseci dobro video strašne međusobne odnose meću ljudima raznih vera i raznih narodnosti u Sarajevu!) � tampaće se i govoriće se svuda i svakom prilikom: „Brat je mio, koje vere bio“ ili „Ne pita se ko se kako krsti, neg čija mu krvca grije prsi“. „Tuđe poštuj, a svojim se diči“, „Integralno narodno jedinstvo ne poznaje verskih ni plemenskih razlika“. Ali oduvek je u bosanskim građanskim krugovima bila dosta lažne građanske učtivosti, mudrog varanja sebe i drugih zvučnim rečima i praznim ceremonijalom. To prikriva kako-tako mržnju, ali je uklanja i ne sprečava u rastenju. Bojim se da i pod pokrovom svih savremenih maksima mogu u tim krugovima da dremaju stari nagoni i kainovski planovi, i da će živeti dok god ne budu potpuno izmenjene osnove materjalnog i duhovnog života u Bosni. A kad će doći to vreme, i ko će imati snage da to? Jednom će doći, ja u to verujem, ali ovo što sam video u Bosni ne ukazuje na to da se tim putem već sada ide. Naprotiv.
Locked