Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Locked
Komrad

#1651 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by Komrad »

Josip_Mo wrote:Ima, najmanje tri teritorijalne jedinice. Da u svakoj bude jedan od naroda većinski ali recimo da ga bude najviše do 80%.
Može i Sarajevo kao distrikt.
eto u federaciji imamo 10 teritorijalnih u svakoj od njih j jedan narod vecinski .. negdje bosnjaci negdje hrvati jel tako?
AliceInChains

#1652 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by AliceInChains »

Kontinuitet BIH ce, hocete ili necete, morati zadovoljiti sve tri strane. :mrgreen: O tome nema diskusije. A neki od vas na ovoj temi i dalje mogu probati topiti cigle :mrgreen:

:bih:

Hrvati su konstutivni, Srbi su konstitutivni.....a bogami su i Bosnjaci konstitutivni. Sta to znaci u sustini, mozemo pogledati na sljedecem primjeru:

Hrvati: "Hocemo treci entitet na racun Bosnjaka." Bosnjaci: "Necemo treci entitet na nas racun." :mrgreen:
E, ko je ovdje lud? Dali "ugrozenost" Hrvata pravi Hrvate "konstitutivnijim" narodom? Ja to ne mislim. Posto nema inicjative sa Hrvatske strane za neki dogovor, koji nije maksimalistican........Ali, pustite vi stozernu stranku, nek se ona zajedno sa Dodikom u Banja Luci izbori za treci entitet na podrucju federacije :thumbup: To je najpametnije :lol:

A to sto nemate vise potpredsjednika u kukuruz-entitetu......to se po logici i pametnosti stozerne stranke treba rijesiti u Sarajevu sa Bosnjacima :mrgreen:

I svemir je vasoj logici zavidan :mrgreen: Znam ja, u svici je sve drugacije :lol: , a opet sve funkcionise :mrgreen: .......valjda bas zbog toga, zato sto je u Svici i sve drugacije, ha? :mrgreen: A vala i zbog toga, zato sto Svicarci ne misle, da su Austrijanci, Italijani, ili Francuzi.
bicebolje

#1653 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by bicebolje »

metronom wrote:
Komrad wrote:
metronom wrote: Ako bude 70% Bosnjaka u BiH onda sam da to bude nacionalna drzava Bosnjaka uz svo uvazavanje manjina. To je prirodan tok stvari, jer bi trenutno uredjenje u takvoj situaciji znacilo apsolutnu nepravdu prema vecinskom dijelu stanovnistva. To bi znacilo da 30 ili manje % stanovnika ove zemlje, u vlasti ucestvuje 66% sto se kosi za zdravom pameti. Nikad u historiji takva drzava nije opstala.
Vidis a po mojoj racunici bosnjaka za deceniju dvije moze biti 70% ali ce opet biti na 30% teritorije ... jer pogledaj prirodni prirastaj bosnjaka u hercegovini i RS-u
Ma to je sve po pretpostavkama da ce stanje ostati kako jeste, ali realno u Sarajevu ti ne mozes naseliti puno veci broj stanovnistva, a generalno u FBiH je zivot skuplji. Ekonomska logika ce uciniti svoje. Vec sam pisao o tome koje su u startu pogodne lokacije za pocetak naseljavanja u predjelima koji trenutno nisu naseljeni vecinski Bosnjacima.

Recimo Doboj, Banjaluka, Istocno Sarajevo, Mostar su lokacije na kojima se moze ocekivati porast bosnjackog stanovnistva u buducnosti. Istocna Bosna bi zbog odseljavanja srpskog stanovnistva mogla opet postati privlacna ljudima koji vode porijeklo od tamo, a dosta ih jos uvijek tamo ima imovinu i uz povoljne kredite i zaposljavanje bi vrlo brzo mogli vidjeti velike promjene u strukturi stanovnistva. Posebno se ovo moze ocekivati rastom troskova zivota u vecim gradovima, tipa Sarajevo.
yes yes

Da se apdejtujem
II saziv Narodne skupštine Republike Srpske (1996.)
Srbi - 65 poslanika
Bošnjaci - 18 poslanika
Hrvati - 0 poslanika

III saziv Narodne skupštine Republike Srpske (1997.)
Srbi - 65 poslanika
Bošnjaci - 18 poslanika
Hrvati - 0 poslanika

IV saziv Narodne skupštine Republike Srpske (1998.)
Srbi - 64 poslanika
Bošnjaci - 17 poslanika
Hrvati - 2 poslanika

V saziv Narodne skupštine Republike Srpske (2000.)
Srbi - 68 poslanika
Bošnjaci - 14 poslanika
Hrvati - 1 poslanika

VI saziv Narodne skupštine Republike Srpske (2002.)
Srbi - 71 poslanik
Bošnjaci - 13 poslanika
Hrvati - 1 poslanik

VII saziv Narodne skupštine Republike Srpske (2006.)
Srbi - 75 poslanika
Bošnjaci - 8 poslanika
Hrvati - 0 poslanika
VIII saziv Narodne skupštine Republike Srpske (2010.)
Srbi - 78 poslanika
Bošnjaci - 5 poslanika
Hrvati - 0 poslanika

E tako to izgleda iz BH perspektive a izvana ne znam kako je.

http://rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=31223
Ukosheni

#1654 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by Ukosheni »

Nisam znao za ove podatke iz RS konkretno, ali me uopste ne iznenadjuju. Nazalost proces homogenizacije je prakticno na samom kraju. Iako ce me teoreticari drzave napasti iz teske artiljerije, cinjenica da je stanje ovakvo, za potrebe kratko- i dugorocne politike nista im ne znaci. Zasto? Sve drugo je vaznije osim resenja, cudni ljudi.
osa

#1655 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by osa »

Banksy wrote:
picek wrote: drot iz siska diskutuje sa pedeset posjetioca ovdje.

hmm,,
covjek sigurno nema zenu a ni djecu.
jedino ako komsija ne mazi zenu i pazi djecu ?? :mrgreen:
Da sam ja moderator, za ovaj papanluk letio bi s foruma bar na 15 dana.
s obzirom da se ovo odnosi na mene, ako je mmoguće ne dirati ovakve diskutante, neka slobodno diskutiraju, osim je vidljivo iz postova ili samog predstavljanja da su pripadnici hrvatskog naroda, tada apeliram da ih se trajno banira jer sramota me mojih ovakvih, ovi drugi samo naprijed....
poznanik

#1656 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by poznanik »

osa wrote:
Banksy wrote:
picek wrote: drot iz siska diskutuje sa pedeset posjetioca ovdje.

hmm,,
covjek sigurno nema zenu a ni djecu.
jedino ako komsija ne mazi zenu i pazi djecu ?? :mrgreen:
s obzirom da se ovo odnosi na mene, ako je mmoguće ne dirati ovakve diskutante, neka slobodno diskutiraju, osim je vidljivo iz postova ili samog predstavljanja da su pripadnici hrvatskog naroda, tada apeliram da ih se trajno banira jer sramota me mojih ovakvih, ovi drugi samo naprijed....

Čemu segregacija...pravila su jednaka za sve :oops:
Ukosheni

#1657 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by Ukosheni »

osa wrote:
Banksy wrote: Da sam ja moderator, za ovaj papanluk letio bi s foruma bar na 15 dana.
Ovaj forum je inace pun primitivizma i netolerancije samo tako
osa

#1658 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by osa »

poznanik wrote:
osa wrote:
Banksy wrote:

Čemu segregacija...pravila su jednaka za sve :oops:
znam , zato i apeliram, molim, ne pozivam se na pravila, iz razloga koji navedoh....
nosara

#1659 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by nosara »

Ukosheni wrote:
osa wrote:
Banksy wrote: Da sam ja moderator, za ovaj papanluk letio bi s foruma bar na 15 dana.
Previse zalutalih supcica iz razlicitih balkanskih pripizdina... Domaci su, inace, ok...
wolf07

#1660 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by wolf07 »

Ma manite se ljudi licne sujete, pa svako svakome ovdje stane na zulj s vremena na vrijeme nego meni je ona statistika o sazivu NS RS prilicno alarmantna stvar o tome bi trebalo progovorit koju.
Ukosheni

#1661 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by Ukosheni »

nosara wrote:
Ukosheni wrote:
osa wrote:s obzirom da se ovo odnosi na mene, ako je mmoguće ne dirati ovakve diskutante, neka slobodno diskutiraju, osim je vidljivo iz postova ili samog predstavljanja da su pripadnici hrvatskog naroda, tada apeliram da ih se trajno banira jer sramota me mojih ovakvih, ovi drugi samo naprijed....
Previse zalutalih supcica iz razlicitih balkanskih pripizdina... Domaci su, inace, ok...
Kolega Vas doprinos vrlo niskom nivou rasprave je vrlo znacajan. Vi biste verovatno shvatili kad bismo svi spominjali porodicu i polne organe. Sto se mene tice, zanimljivo je gledati
nosara

#1662 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by nosara »

Ukosheni wrote: Kolega Vas doprinos vrlo niskom nivou rasprave je vrlo znacajan. Vi biste verovatno shvatili kad bismo svi spominjali porodicu i polne organe. Sto se mene tice, zanimljivo je gledati
Samo pokusavam da ti nacrtam da mi imamo svojih salonskih cetnika i bofl ustasa, ne trebaju nam iz uvoza...
Ukosheni

#1663 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by Ukosheni »

nosara wrote:
Ukosheni wrote: Kolega Vas doprinos vrlo niskom nivou rasprave je vrlo znacajan. Vi biste verovatno shvatili kad bismo svi spominjali porodicu i polne organe. Sto se mene tice, zanimljivo je gledati
Samo pokusavam da ti nacrtam da mi imamo svojih salonskih cetnika i bofl ustasa, ne trebaju nam iz uvoza...
Kako definises koji su tvoji , a koji iz uvoza?
osa

#1664 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by osa »

Bosnolog

#1665 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by Bosnolog »

osa wrote:evo božo daje neke prijedloge...

http://www.vecernji.ba/vijesti/koalicij ... nak-215456
Udruzenje etnotorasa radi jace dreke bez ikakvog efekta,...... Jos koje izbore pa ce se citava pozicija i opozicija buducih Covicevaca i Dodikovaca morati udruziti da bi se javno oglasili i bili neki prepoznailjiv faktor na politickoj sceni BiH,... :zzzz:
slobodni armirach

#1666 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by slobodni armirach »

Moj prijedlog
Image
Bosnolog

#1667 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by Bosnolog »

slobodni armirach wrote:Moj prijedlog
Image
Izgleda da Madari vracaju otetu Vojvodinu i vecinu Hrvatske sa izlazom na Jadran,........Clanstvo Hrvatske u EU je mac sa dvije ostrice,Ima da Madari i Madarice navale na obalu od Istre do Splita ostatak Dalmacije ce se morati prikljuciti BiH da bi ekonomski opstao a sto ce mo sa hercegovackim Jastrebovima,.................. :mrgreen:
slobodni armirach

#1668 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Ovo je samo kao odgovor zabrinutim komsijama i susjedima za Bosnu i Hercegovinu.

Pa red bi bio da ih podsjetimo sta njihove prve komsije misle o buducnosti njihovih zemalja,
AliceInChains

#1669 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by AliceInChains »

Kao sto napisah na drugoj temi: Madari su bas posteni :mrgreen: Postovaju granice BIH :bih:
slobodni armirach

#1670 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

AliceInChains wrote:Kao sto napisah na drugoj temi: Madari su bas posteni :mrgreen: Postovaju granice BIH :bih:
Zbog ovolike brige susjeda i komsija, onda cemo i mi postovat madjarski kontinuitet i neupitnost mjenjanja granica Madjarske.
wolf07

#1671 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by wolf07 »

AliceInChains wrote:Kao sto napisah na drugoj temi: Madari su bas posteni :mrgreen: Postovaju granice BIH :bih:
Kad je vec krenula ova zajebancija sa granicama sta mislite kakav bi efekat recimo imalo to da sutra neko iz jedne od bosnjackih stranaka kaze kako su zapadne granice Bugarske i Rumunije OK i da mi nemamo nista protiv toga da takve i ostanu o cemu bi trebalo potpisati sporazum. :-D Dodika bi srce saletilo!
AliceInChains

#1672 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by AliceInChains »

slobodni armirach wrote:Moj prijedlog
Image
Da odgovorim za dusmane, prije nego sto se jave :mrgreen:

Bolje u Velikoj Madarskoj nego u mrskoj Jugoslaviji ili mrskoj Bosni sa mrskim Titom :mrgreen:
AliceInChains

#1673 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by AliceInChains »

slobodni armirach wrote:
Zbog ovolike brige susjeda i komsija, onda cemo i mi postovat madjarski kontinuitet i neupitnost mjenjanja granica Madjarske.
Valja istaknuti, da cemo u slucaju, ako se ovo stvarno desi, doci upomoc Srbiji, kao sto su i oni nama. :mrgreen: Mislim, zamislite borbu rame uz rame sa Madarima :mrgreen:

A Hrvatima cemo poslje tri godina posmatranja doci upomoc, a prije toga cemo probati da dobijemo Dubrovnik :lol:

Mala sala, nismo mi ustase i cetnici i na to SAM PONOSAN. :bih:
poznanik

#1674 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by poznanik »

AliceInChains wrote:Mala sala, nismo svi mi ustase i cetnici i na to SAM PONOSAN. :bih:
:D
AliceInChains

#1675 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by AliceInChains »

Mizanfil wrote:
Зар мислиш да би у таквој ситуацији било другачије? Зар ниси примјетио колико су се Бошњаци радовали што Србија губи Косово!
Glupost. Bosnjaci su mislili, da ce se Srbi nakon proglasenja Kosova pozabaviti malo vise sa sopsvtenom zemljom i malo manje upirati prste u BIH, doduse u jedan dio BIH. Ali se to nazalost nije desilo i Srbija sa predsjednikom na celu otvoreno podrzava cetnike u BIH. E zbog toga imamo pravo biti radosni, sto vam se je to sa Kosovom desilo. Kapiraj druze: Boli nas racku za Srbiju. Nas izuzetno interesuje sopstvena drzava. Ako to nebih bilo tako, onda bi nasi politicari vec davno poceli da upiru prste u Sandzak, kao sto to vasi politicari rade u Bosni sa manjim entitetom.

A iskreno, ako bi to stvarno bilo tako, kao sto sam napisao(u sta cisto sumnjam): Sta bi nam vi tu imali zamjeravati? Jesu li vam to nesta Bosnjaci duzni?
Locked