Ne mudruj, ako mislis da nisam u pravu daj argumente !nista novo wrote:Aha, samo su Bosnjaci posteni, oprosti nisam znao, eto zbog takvi kao ti sa svi strana, tesko ce nesto uskoro da se sloze...wolf07 wrote:Ako Srbi trebaju vratiti sto su oteli i shvatiti da im je BiH domovina kao i Hrvati otkud ti onda to da Bosnjaci nisu jedini branitelji BiH??? Znam da sad mozemo pricati o pojedincima koji su tamo ili ovamo ali stvarno globalno gledano ovo sto si napisao nema vee s logikom. Osim toga, Bosnjacima si prilijepio pretjeran uticaj islama a upravo Hrvati stavljaju mega-krizeve na prvom brdu iznad svakog grada gdje su kakva-takva vecina a Srbi i 15 godina nakon rata ne mrdaju crkvu iz FATINE AVLIJE!!!!!! Dakle, probaj malo razmisljat svojom glavom a ne progudat svaku udicu propagandne masine!nista novo wrote:Ima jedno, ali mislim da je nemoguce, a to je..da Srbi vrate Bosnjacima njihovo i da svate da je BiH njihova domovina a ne Srbija, da se Bosnjaci odreknu pretjeranog utjecaja islama, i da prestanu da se ponasaju kao da su oni jedini branitelji Bosne, ...Hrvati? Da svate da je njihova buducnost u BiH a ne Hrvatska..
Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
-
wolf07
#1626 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
- poznanik
#1627 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
Ne znam kako je u susjednoj - tvojoj državi, a i ne zanima me previše, ali u BiH svako za sebe zna da je Krajišnik, da je Podrinjac, da je Posavac, da je Hercegovac...bez da mu neko nacrta liniju međusobnog razgraničenja...osa wrote:čitao, nema prirodnih granica, po njima istra nikad ne bi trebal biti u hrvatskoj jer do 2. sv. rata i nije bila, šta da je vratimo, nema prirodnih granica, osim ako tu ne smatraš rijeke, planine i sl..
- osa
#1628 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
ali imaš baš takvu, i bit će takva dok god nacionalne teme budu bitnije od ovog događaja koji si naveo, a bit će bitne, rekoh ti do kada...and wrote:niko nikom ništa ne treba da daje.organi države treba da svima garantuju prava i da sprovode zakon.ovi lokalno to ne znaju.ne želimo državu u kojoj je moguće da neko nekoga upuca i da mirno išeta iz pritvora i da niko zbog toga ne odgovara.
- osa
#1629 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
poznanik wrote:Ne znam kako je u susjednoj - tvojoj državi, a i ne zanima me previše, ali u BiH svako za sebe zna da je Krajišnik, da je Podrinjac, da je Posavac, da je Hercegovac...bez da mu neko nacrta liniju međusobnog razgraničenja...osa wrote:čitao, nema prirodnih granica, po njima istra nikad ne bi trebal biti u hrvatskoj jer do 2. sv. rata i nije bila, šta da je vratimo, nema prirodnih granica, osim ako tu ne smatraš rijeke, planine i sl..
u svim višenacionalnim državama ljudi to znaju, ali eto ipak imaju neke "linije razgraničenja", papci, ni ne znaju kako je to u bih idealno riješeno...
- and
#1630 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
dok se sve ne dovede u red,da me država zaštiti od lokalnih šerifaosa wrote:ali imaš baš takvu, i bit će takva dok god nacionalne teme budu bitnije od ovog događaja koji si naveo, a bit će bitne, rekoh ti do kada...and wrote:niko nikom ništa ne treba da daje.organi države treba da svima garantuju prava i da sprovode zakon.ovi lokalno to ne znaju.ne želimo državu u kojoj je moguće da neko nekoga upuca i da mirno išeta iz pritvora i da niko zbog toga ne odgovara.
-
wolf07
#1631 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
SAD!!!! To ti je ona veelika drzava, na karti svijeta je lijevo od Atlantskog okeana. Tamo je predsjednik crnac (a oni su manjina u toj drzavi, bio im je Predsjednik i katolik a i oni su manjinska vjerska skupina, doduse upucali su ga ali iz drugih razloga). I sve mi se cini da i ne pomisljaju na neko unutrasnje razdruzivanje, etnicke granice i slicne gluposti.osa wrote:oprosti kako to država u kojoj imaš više naroda, a koja nema etničke teritorijalne jedinice, može garantirati ravnopravnost, znaš li i jedan takav slučaj.and wrote:@osa
znači treba raditi na jačanju države koja će svima omogućiti ravnopravnost.
a da država treba biti jača, treba, ustrojem o kakvom ja pričam bi to i bila, naime nacionalno pitanje, više ne bi bilo pitanje, energija bi se trošila na druge stvari, bar se nadam..
- osa
#1632 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
ona koja ima 50 federalnih država,država halo, koje između ostalog imaju i svoje policije, nacionalne garde, sudove, guvernere i sl., nemoj više majke ti....wolf07 wrote:SAD!!!! To ti je ona veelika drzava, na karti svijeta je lijevo od Atlantskog okeana. Tamo je predsjednik crnac (a oni su manjina u toj drzavi, bio im je Predsjednik i katolik a i oni su manjinska vjerska skupina, doduse upucali su ga ali iz drugih razloga). I sve mi se cini da i ne pomisljaju na neko unutrasnje razdruzivanje, etnicke granice i slicne gluposti.osa wrote:oprosti kako to država u kojoj imaš više naroda, a koja nema etničke teritorijalne jedinice, može garantirati ravnopravnost, znaš li i jedan takav slučaj.and wrote:@osa
znači treba raditi na jačanju države koja će svima omogućiti ravnopravnost.
a da država treba biti jača, treba, ustrojem o kakvom ja pričam bi to i bila, naime nacionalno pitanje, više ne bi bilo pitanje, energija bi se trošila na druge stvari, bar se nadam..
- Komrad
#1633 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
Pa postoje i kod nas ...osa wrote:poznanik wrote:Ne znam kako je u susjednoj - tvojoj državi, a i ne zanima me previše, ali u BiH svako za sebe zna da je Krajišnik, da je Podrinjac, da je Posavac, da je Hercegovac...bez da mu neko nacrta liniju međusobnog razgraničenja...osa wrote:čitao, nema prirodnih granica, po njima istra nikad ne bi trebal biti u hrvatskoj jer do 2. sv. rata i nije bila, šta da je vratimo, nema prirodnih granica, osim ako tu ne smatraš rijeke, planine i sl..
u svim višenacionalnim državama ljudi to znaju, ali eto ipak imaju neke "linije razgraničenja", papci, ni ne znaju kako je to u bih idealno riješeno...
Postoji entiet sa srpskom vecinom, kantoni sa hrvatskom vecinom, kantoni sa bosnjackom vecinom, kantoni pola-pola....
i tako ...
Nije problem u uredjenju drzave koliko je problem sto pojedini politicari nacionalne orjentacije ne zele da rade posao kako treba jer kada bi se bosnjaci vratili u rs, kada bi hrvati rijesili svoje pitanje na koji nacin bi oni dobivali glasove....
Politicka volja je glavni problem u ovoj drzavi a ne nikakvo nacionalno pitanje i drzavno uredjenje
- Komrad
#1634 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
I 10 kantona u federaciji ima svoje policije, sudove, tuzilastva, raznorazne agencije i sluzbe, imaju svoju autonomojiosa wrote: ona koja ima 50 federalnih država,država halo, koje između ostalog imaju i svoje policije, nacionalne garde, sudove, guvernere i sl., nemoj više majke ti....
i mnoge mnoge ovlasti ....
-
wolf07
#1635 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
oprosti kako to država u kojoj imaš više naroda, a koja nema etničke teritorijalne jedinice, može garantirati ravnopravnost, znaš li i jedan takav slučaj.
a da država treba biti jača, treba, ustrojem o kakvom ja pričam bi to i bila, naime nacionalno pitanje, više ne bi bilo pitanje, energija bi se trošila na druge stvari, bar se nadam..[/quote]
SAD!!!! To ti je ona veelika drzava, na karti svijeta je lijevo od Atlantskog okeana. Tamo je predsjednik crnac (a oni su manjina u toj drzavi, bio im je Predsjednik i katolik a i oni su manjinska vjerska skupina, doduse upucali su ga ali iz drugih razloga). I sve mi se cini da i ne pomisljaju na neko unutrasnje razdruzivanje, etnicke granice i slicne gluposti.[/quote]
ona koja ima 50 federalnih država,država halo, koje između ostalog imaju i svoje policije, nacionalne garde, sudove, guvernere i sl., nemoj više majke ti....[/quote]
Pa de procitaj svoj post jadan ne bio!!! Koja je od tih drzava etnicka????????????????????????????????????? Fura gdje god ko hoce i svi su jednaki pred zakonom, kraj price o sreci u etnickim kokosinjcima!
a da država treba biti jača, treba, ustrojem o kakvom ja pričam bi to i bila, naime nacionalno pitanje, više ne bi bilo pitanje, energija bi se trošila na druge stvari, bar se nadam..[/quote]
SAD!!!! To ti je ona veelika drzava, na karti svijeta je lijevo od Atlantskog okeana. Tamo je predsjednik crnac (a oni su manjina u toj drzavi, bio im je Predsjednik i katolik a i oni su manjinska vjerska skupina, doduse upucali su ga ali iz drugih razloga). I sve mi se cini da i ne pomisljaju na neko unutrasnje razdruzivanje, etnicke granice i slicne gluposti.[/quote]
ona koja ima 50 federalnih država,država halo, koje između ostalog imaju i svoje policije, nacionalne garde, sudove, guvernere i sl., nemoj više majke ti....[/quote]
Pa de procitaj svoj post jadan ne bio!!! Koja je od tih drzava etnicka????????????????????????????????????? Fura gdje god ko hoce i svi su jednaki pred zakonom, kraj price o sreci u etnickim kokosinjcima!
- osa
#1636 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
da postoje etnije bile bi, ali eto ne postoje takav sustav, nemaju tisućljetnu povjest, i u etničkim državma svi su isti pred zakonom, ili misliš da recimo u francuskoj to nije tako ili u njemačkoj....wolf07 wrote:
-
pemanapemani
#1637 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
j
Naravno, čim se stvori treći entitet sve stvari legnu na svoje mjesto.
Da, tako je. Samo što ti @osa nećeš da napišeš kako je svaki građanin Francuske, Njemačke, Engleske itd., ma ko on bio, kada dobije državljanstvo automatski Francuz, Englez, Njemac... U BiH kada se izjasniš kao Bosanac svi te šutaju kao izroda,izdajicu, ubačeni element itd. Veća prava imaju Pakistanci koji su prije par sati nelegalno ušli u Njemačku, nego što to imaju Bosanci u državi u kojoj žive hiljadu godina.osa wrote:da postoje etnije bile bi, ali eto ne postoje takav sustav, nemaju tisućljetnu povjest, i u etničkim državma svi su isti pred zakonom, ili misliš da recimo u francuskoj to nije tako ili u njemačkoj....wolf07 wrote:
Naravno, čim se stvori treći entitet sve stvari legnu na svoje mjesto.
-
wolf07
#1638 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
Ne kazem nista ni za Njemacku ni za Francusku (mada bi se o Francuskoj dalo pricati). Ja samo kazem da multietnicke drzave mogu ali NE MORAJU funkcionisati po principu etnicka skupina=etnicki teritorij, pa onda hajmo to sabrat' i zalijepit'. Amerika ima etnicke skupine, cak bi se dalo pricati i o koncentraciji istih (recimo, puno je gusca koncentracija meksikanaca u Teksasu, Arizoni, N.Meksiku i Kaliforniji nego li u Montani, Mejnu i Ilinoisu, iz logicnih razloga), ali to nije razlog da se formiraju etno-teritorije koje ce biti administrativne jedinice!osa wrote:da postoje etnije bile bi, ali eto ne postoje takav sustav, nemaju tisućljetnu povjest, i u etničkim državma svi su isti pred zakonom, ili misliš da recimo u francuskoj to nije tako ili u njemačkoj....wolf07 wrote:
-
picek
#1639 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
drot iz siska diskutuje sa pedeset posjetioca ovdje.
hmm,,
covjek sigurno nema zenu a ni djecu.
jedino ako komsija ne mazi zenu i pazi djecu ??
hmm,,
jedino ako komsija ne mazi zenu i pazi djecu ??
- nosara
#1640 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
Bla, bla, bla...japijem wrote: netočno, dobijaju državljanstvo, a ne etniju,ja imam i hrvatsko državljanstvo pa nisam hrvat, i u bih svi imaju bih državljanstvo, kad se izjasniš kao bosanac te ne šutaju, daj mi jedan primjer, da li tko šuta hercegovce..
Svi francuski gradjani, koji imaju francusko drzavljanstvo, smatraju se Francuzima... Dakle, ne drzavljanima, jer je to nesto drugo, vec, nacionalno, Francuzima... Ne postoji problem nacionalnih manjina, jer ne postoje nacionalne manjine kao zvanicni politicki fakat, a sve pokriveno "zakonom tla", ko bi rec', nacija i drzavljanstvo na teritoriji Francuske nicim se ne razdvajaju...
Kako se ko osjeca, to je druga stvar...
- nosara
#1641 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
Ne, vi ste hrvatsko cvijece...japijem wrote:možeš se ti smatrati i marsovcem, pitanje je da li ti to jesi, da li bi ti bila prihvatljiva ova opcija da se recimo svi građani bih smatraju srbima ili hrvatima, sumnjam, eto navedoh ti ja imam i hrvatsko državljanstvo, kao uostalom i hiljade bošnjaka iz krajine, vjeruj nismo hrvati ni promila.nosara wrote:Bla, bla, bla...japijem wrote: netočno, dobijaju državljanstvo, a ne etniju,ja imam i hrvatsko državljanstvo pa nisam hrvat, i u bih svi imaju bih državljanstvo, kad se izjasniš kao bosanac te ne šutaju, daj mi jedan primjer, da li tko šuta hercegovce..
Svi francuski gradjani, koji imaju francusko drzavljanstvo, smatraju se Francuzima... Dakle, ne drzavljanima, jer je to nesto drugo, vec, nacionalno, Francuzima... Ne postoji problem nacionalnih manjina, jer ne postoje nacionalne manjine kao zvanicni politicki fakat, a sve pokriveno "zakonom tla", ko bi rec', nacija i drzavljanstvo na teritoriji Francuske nicim se ne razdvajaju...
- nosara
#1642 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
Ne znam o cemu govoris... Spomenuo si Francusku, dobio si poduku, ovo ostalo ne razumijem...
-
nista novo
#1643 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
Ko vam dade putovnice...japijem wrote:možeš se ti smatrati i marsovcem, pitanje je da li ti to jesi, da li bi ti bila prihvatljiva ova opcija da se recimo svi građani bih smatraju srbima ili hrvatima, sumnjam, eto navedoh ti ja imam i hrvatsko državljanstvo, kao uostalom i hiljade bošnjaka iz krajine, vjeruj nismo hrvati ni promila.nosara wrote:Bla, bla, bla...japijem wrote: netočno, dobijaju državljanstvo, a ne etniju,ja imam i hrvatsko državljanstvo pa nisam hrvat, i u bih svi imaju bih državljanstvo, kad se izjasniš kao bosanac te ne šutaju, daj mi jedan primjer, da li tko šuta hercegovce..
- nosara
#1644 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
Pa, u hrvatskoj je sve na prodaju... Od suvereniteta, teritorije, nezavisnosti, obraza... pa do drzavljanstva, pasosa... I sve to za sitnu lovu...nista novo wrote: Ko vam dade putovnice...
Banana-drzava...
- Banksy
#1645 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
Da sam ja moderator, za ovaj papanluk letio bi s foruma bar na 15 dana.picek wrote: drot iz siska diskutuje sa pedeset posjetioca ovdje.
hmm,,
jedino ako komsija ne mazi zenu i pazi djecu ??![]()
-
nista novo
#1646 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
Sta ces, ima stvarno bolesnika ovdje..kojima nista nije sveto..diskusija ja, ali cemu vrijedjanje..Banksy wrote:Da sam ja moderator, za ovaj papanluk letio bi s foruma bar na 15 dana.picek wrote: drot iz siska diskutuje sa pedeset posjetioca ovdje.
hmm,,
jedino ako komsija ne mazi zenu i pazi djecu ??![]()
- dadasapic
#1647 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
neJma hercegovaca. imaju samo bosanci i bosnajapijem wrote:netočno, dobijaju državljanstvo, a ne etniju,ja imam i hrvatsko državljanstvo pa nisam hrvat, i u bih svi imaju bih državljanstvo, kad se izjasniš kao bosanac te ne šutaju, daj mi jedan primjer, da li tko šuta hercegovce..
- Josip_Mo
#1648 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
Ima, najmanje tri teritorijalne jedinice. Da u svakoj bude jedan od naroda većinski ali recimo da ga bude najviše do 80%.
Može i Sarajevo kao distrikt.
- nosara
#1649 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
Jel' moze...? E, hvala ti, bas si dobar...Josip_Mo wrote:Ima, najmanje tri teritorijalne jedinice. Da u svakoj bude jedan od naroda većinski ali recimo da ga bude najviše do 80%.
- poznanik
#1650 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
I još da dobiju pravo otcjepljenja i sjedinjenja s drugim državama, možda čak i prekookeanskimJosip_Mo wrote:Ima, najmanje tri teritorijalne jedinice. Da u svakoj bude jedan od naroda većinski ali recimo da ga bude najviše do 80%.