Ima li normalnih ?
- Halleluhwah
- Location: Among and above strange people, mit dir Lili Marleen
#26 Re: Ima li normalnih ?
Želim samo da dodam da sam samo ja na ovom forumu normalan. Za šire ne znam. Čuo sam da ima jedan u Gradačcu...
- essex
#27 Re: Ima li normalnih ?
s'a je ba jarane, neide putem kojim si ocekivao (postavljas problem bosne kao da je problem dvije susjedne drzave, jedini problem koji veze ove susjedne drzave je napad na i pokusaj rastakanja trece, R BiH...hrvatska se vec dobrim djelom distancirala i nastoji usmjeriti bh hrvate na drzavu kojoj pripadaju, srbija jos uvijek drzi bosnu kao talac svojih historijskih zabluda...eto, pomozi da se cedo jovanovic postavi u srbiji za predsjednika pa neka se distancira od velikosrpskih nebuloza ispred srbije i situacija u bosni ce poceti da se normalizuje jer je upravo ova velenebuloza glavni pokretac nenormalnosti koju ti pokusavas sa ovim topikom na fini nacin jos vise da uvuces i pravis dublju podijelu i sliku da bosna nemoze bez dvije susjedne drzave...), pa sada da se zamandali...alberte, svaku temu koju otvoris ti sam mozes da zakljucas kao pokretac teme...zamandali...Maxwell2008 wrote:Zamolio bih da se ova tema zamandali, oni koji hoce da diskutuju je li narod normalan ili su polticari ili nisu nek sebi otvore temu na zdravlje, psiholgija ili gdje vec...ova tema close pliz...![]()
-
andrija2007
#28 Re: Ima li normalnih ?
A zato si mi ti nešto čudan!Halleluhwah wrote:Želim samo da dodam da sam samo ja na ovom forumu normalan. Za šire ne znam. Čuo sam da ima jedan u Gradačcu...
- Halleluhwah
- Location: Among and above strange people, mit dir Lili Marleen
#29 Re: Ima li normalnih ?
Za što? Je li to ra di fri zu re? Fu ram se na Mi tra Mi ri ća iz osam de se tih, a i na Ša ba na od pam ti vje ka.andrija2007 wrote:A zato si mi ti nešto čudan!Halleluhwah wrote:Želim samo da dodam da sam samo ja na ovom forumu normalan. Za šire ne znam. Čuo sam da ima jedan u Gradačcu...
- Maxwell2008
#30 Re: Ima li normalnih ?
Jarane sa nekim stvarima se mogu stobom sloziti ali ovo boldirano ti je provala decenije, pokusavati jednim topicom jos vise uvuci BiH i praviti dublju podjelu, pa nisam glup a nisam ni neka vlast ili ne znam ko da imam takvu moc... cccccccessex wrote:s'a je ba jarane, neide putem kojim si ocekivao (postavljas problem bosne kao da je problem dvije susjedne drzave, jedini problem koji veze ove susjedne drzave je napad na i pokusaj rastakanja trece, R BiH...hrvatska se vec dobrim djelom distancirala i nastoji usmjeriti bh hrvate na drzavu kojoj pripadaju, srbija jos uvijek drzi bosnu kao talac svojih historijskih zabluda...eto, pomozi da se cedo jovanovic postavi u srbiji za predsjednika pa neka se distancira od velikosrpskih nebuloza ispred srbije i situacija u bosni ce poceti da se normalizuje jer je upravo ova velenebuloza glavni pokretac nenormalnosti koju ti pokusavas sa ovim topikom na fini nacin jos vise da uvuces i pravis dublju podijelu i sliku da bosna nemoze bez dvije susjedne drzave...), pa sada da se zamandali...alberte, svaku temu koju otvoris ti sam mozes da zakljucas kao pokretac teme...zamandali...Maxwell2008 wrote:Zamolio bih da se ova tema zamandali, oni koji hoce da diskutuju je li narod normalan ili su polticari ili nisu nek sebi otvore temu na zdravlje, psiholgija ili gdje vec...ova tema close pliz...![]()
- Dozer
#31 Re: Ima li normalnih ?
Mozda da, prije nego se upadne u tesko supljiraje, definisemo sta u stvari trazimo ovime "normalna" i "nenormalan"?
CIni mi se da se trenutno ovdje stalno prica o posljedicama, ali ne i uzrocima zbog kojih je doslo d ovakvih posljedica u kakvima danas mi zivimo. A uzroci su vrlo jasni i vidljivi - '90 se stvorise "nacionalne", a preciznije etnicke partije. Nije bilo Tita vise, pa im se moglo. Narod(i), glup(i) kakav i jeste, uhvatio se za tu pricu "ovi su moji, ovi nisu", i onda na izborima fasistima u vidu SDA, HDZ i SDS (Bosnjaci/muslimani, BH Hrvati/katolici i BH Srbi/pravoslavci) dao puni legitimitet da ovu zemlju dogovorno rasture na "sastavne" dijelove koji to nikada nisu ni bili, jer je BiH jedna cjelina.
Onda, opet dogovorno, shvatise fasisti da narod mirnim putem ne mogu natjerati da "odradi" ono sto su oni zamislili, pa narod utjerase u rat, koji je za cilj imao prislino preseljenje radi stvaranja etnicki cistih teritorija. Uspjeli su, naravno, ali opet zahvaljujuci narodnoj gluposti. Vec u ratu je ovo postalo jasno, ali nejse...
Nekad '95, kada fasisti shvatise da se oruzjem vise ne moze odrzavati dogovoreni raspored teritorija, odlucise da podebljaju etnicke linije koje su zamislili jos '90 i '91, a rezultat toga bijase zamjena teritorija (tipa: Srebrenica i Zepa za Vogoscu i Ilijas, i sl.). Malo se mimo planova i dogovora to izdesavalo, pa izginu desetak hiljada ljudi u tim dogovorenim "razmjenama", ali postigao se cilj, a jedino je to vazno. E tada je trebalo jos i cementirati ostvarene teritorijalne markere, pa fasisti pozvase Cemeriku i kurvu Evropu da im spase zauzeto.
I danas smo tu gdje jesmo.
Svi fasisti, sa svojim predznakom, na "svom" su dodijeljenom teritoriju opljackali svaki svoj narod, negdje pojedinacno, a negdje opet dogovorno i zajedno. I to rade i danas. Naravno, cijela ujdurma se radi iskljucivo na krilima podgrijavanja straha kod naroda, i to iracionalnog straha prvih od drugih i trecih, i obratno.
Neko vec rece da su normalni jedino Bosanci, tj. oni koji razmisljaju svojim, a ne mozgom fasistoidnih etnickih lidera. Oni koji su shvatili da od torovanja nema nista, da smo svi mi u BiH manje-vise isti, i da su nevidljive i imaginarne razlike poput narodnosti i religijskog opredjeljenja samo nasa prednost i bogatstvo, a nikako predmeti sukoba. Bar bi tako trebalo biti, ali je realnost nesto drugacija.
A realnost je drugacija upravo zato sto dobar dio ljudi u BiH i dalje svoju etnicku pripadnost i vjersko opredjeljenje pretpostavlja normalnom ljudskom odnosu, ekonomiji, zakonu, sto svoju djecu uce da mrze nekoga samo radi njegovog imena ili drugacije religije ili drugacije boje koze, a skraceno receno - sto se novi fasisti proizvode kao na fabrickoj traci, a to je najveci problem.
Po meni, u BiH je normalan samo i jedino onaj ko ljude ne dijeli na Srbe, Hrvate i Bosnjake, ko postuje tudje religijsko opredjeljenje i vise brine o tome kako ce se snaci u ekonomskom smislu umjesto da li je "ugrozen" od onih drugih i trecih.
CIni mi se da se trenutno ovdje stalno prica o posljedicama, ali ne i uzrocima zbog kojih je doslo d ovakvih posljedica u kakvima danas mi zivimo. A uzroci su vrlo jasni i vidljivi - '90 se stvorise "nacionalne", a preciznije etnicke partije. Nije bilo Tita vise, pa im se moglo. Narod(i), glup(i) kakav i jeste, uhvatio se za tu pricu "ovi su moji, ovi nisu", i onda na izborima fasistima u vidu SDA, HDZ i SDS (Bosnjaci/muslimani, BH Hrvati/katolici i BH Srbi/pravoslavci) dao puni legitimitet da ovu zemlju dogovorno rasture na "sastavne" dijelove koji to nikada nisu ni bili, jer je BiH jedna cjelina.
Onda, opet dogovorno, shvatise fasisti da narod mirnim putem ne mogu natjerati da "odradi" ono sto su oni zamislili, pa narod utjerase u rat, koji je za cilj imao prislino preseljenje radi stvaranja etnicki cistih teritorija. Uspjeli su, naravno, ali opet zahvaljujuci narodnoj gluposti. Vec u ratu je ovo postalo jasno, ali nejse...
Nekad '95, kada fasisti shvatise da se oruzjem vise ne moze odrzavati dogovoreni raspored teritorija, odlucise da podebljaju etnicke linije koje su zamislili jos '90 i '91, a rezultat toga bijase zamjena teritorija (tipa: Srebrenica i Zepa za Vogoscu i Ilijas, i sl.). Malo se mimo planova i dogovora to izdesavalo, pa izginu desetak hiljada ljudi u tim dogovorenim "razmjenama", ali postigao se cilj, a jedino je to vazno. E tada je trebalo jos i cementirati ostvarene teritorijalne markere, pa fasisti pozvase Cemeriku i kurvu Evropu da im spase zauzeto.
I danas smo tu gdje jesmo.
Svi fasisti, sa svojim predznakom, na "svom" su dodijeljenom teritoriju opljackali svaki svoj narod, negdje pojedinacno, a negdje opet dogovorno i zajedno. I to rade i danas. Naravno, cijela ujdurma se radi iskljucivo na krilima podgrijavanja straha kod naroda, i to iracionalnog straha prvih od drugih i trecih, i obratno.
Neko vec rece da su normalni jedino Bosanci, tj. oni koji razmisljaju svojim, a ne mozgom fasistoidnih etnickih lidera. Oni koji su shvatili da od torovanja nema nista, da smo svi mi u BiH manje-vise isti, i da su nevidljive i imaginarne razlike poput narodnosti i religijskog opredjeljenja samo nasa prednost i bogatstvo, a nikako predmeti sukoba. Bar bi tako trebalo biti, ali je realnost nesto drugacija.
A realnost je drugacija upravo zato sto dobar dio ljudi u BiH i dalje svoju etnicku pripadnost i vjersko opredjeljenje pretpostavlja normalnom ljudskom odnosu, ekonomiji, zakonu, sto svoju djecu uce da mrze nekoga samo radi njegovog imena ili drugacije religije ili drugacije boje koze, a skraceno receno - sto se novi fasisti proizvode kao na fabrickoj traci, a to je najveci problem.
Po meni, u BiH je normalan samo i jedino onaj ko ljude ne dijeli na Srbe, Hrvate i Bosnjake, ko postuje tudje religijsko opredjeljenje i vise brine o tome kako ce se snaci u ekonomskom smislu umjesto da li je "ugrozen" od onih drugih i trecih.
-
rajvosa 69
#32 Re: Ima li normalnih ?
Maxwell2008 wrote:Nesto kontam ovo s.anje na Balkanu predugo traje, da li postoje politicari, odnosno bilo ko normalan ko bi mogao rijesiti nagomilane probleme (Znamo da Tito ne moze ozivjeti), koji se najvise lome preko ledja BH stanovnistva bez obzira koje nacionalnosti. Da pokusamo napraviti listu ( pa da ih zamolimo da sjednu za sto i naprave plan izlaza iz krize):
Evo ja cu poceti listu a vi copy/paste pa dodajte svog kandidata ako se sa nekim od kandidata ne slazes samo ga izbrisi.![]()
Stavljam po jednog kandidata iz BiH, HR i SRB pa da vidimo: koliko ih ima? Ima li nade za nas ?
Radovalo bi me ako ima i mladih ljudi za koje ne znam.
Idemo:
Zeljko Komsic
Stipe Mesic
Cedomir Jovanovic
Sta se glupirate, covjek samo pita ima li neko normalan da u ovoj drzavi napravi nesto pametno. Po mom misljenju Komsic je jako povoljan za takvo nesto. Ja svoj glas dajem Komsicu.
- Dozer
#33 Re: Ima li normalnih ?
Jeste, slazem se s ovim da je Komsic OK. Ali, mislim i da je Dino Mustafic isto tako OK + svjez je u politici i nije jos iskvaren na bilo koji nacin u politickom smislu. I nema mentora iznad glave.
-
nenadd
#34 Re: Ima li normalnih ?
Moj glas ide Adnanu Terzicu.
- essex
#35 Re: Ima li normalnih ?
da, ali postavljas problem da se situacija u bosni rijesava kroz druge dvije drzave sto je podredjivanje bosne ovim dvijema drzavama. imamo presude o genocidu, imamo tolike cetnike osudjene za ratne zlocine, jadovan ce tek da "propeva"...sta ce nama cedo jovanovic, treba samo da uzimamo za osnov sve te presude i sami cemo rijesiti svu glavobolju koju su nam natovarili na vrat...uzmi sebe kao obicnog gradjanina. par majmuna ti provali u kucu, naprave frku, zauzmu par soba i ti si prisiljen da ides na sud. sudija ti da sav materijal kroz presudu u tvoju korist da ih mozes izbaciti. hoces li ti opet nazad i poceti trpiti i pregovarati da oni izadju ili ces sa odlukom suda sa silom na svaka od vrata koja drze zakljucana pa silom povratiti ono sto je tvoje i sto ti je pravda i zakon priznali?Maxwell2008 wrote:Jarane sa nekim stvarima se mogu stobom sloziti ali ovo boldirano ti je provala decenije, pokusavati jednim topicom jos vise uvuci BiH i praviti dublju podjelu, pa nisam glup a nisam ni neka vlast ili ne znam ko da imam takvu moc... cccccccessex wrote:s'a je ba jarane, neide putem kojim si ocekivao (postavljas problem bosne kao da je problem dvije susjedne drzave, jedini problem koji veze ove susjedne drzave je napad na i pokusaj rastakanja trece, R BiH...hrvatska se vec dobrim djelom distancirala i nastoji usmjeriti bh hrvate na drzavu kojoj pripadaju, srbija jos uvijek drzi bosnu kao talac svojih historijskih zabluda...eto, pomozi da se cedo jovanovic postavi u srbiji za predsjednika pa neka se distancira od velikosrpskih nebuloza ispred srbije i situacija u bosni ce poceti da se normalizuje jer je upravo ova velenebuloza glavni pokretac nenormalnosti koju ti pokusavas sa ovim topikom na fini nacin jos vise da uvuces i pravis dublju podijelu i sliku da bosna nemoze bez dvije susjedne drzave...), pa sada da se zamandali...alberte, svaku temu koju otvoris ti sam mozes da zakljucas kao pokretac teme...zamandali...Maxwell2008 wrote:Zamolio bih da se ova tema zamandali, oni koji hoce da diskutuju je li narod normalan ili su polticari ili nisu nek sebi otvore temu na zdravlje, psiholgija ili gdje vec...ova tema close pliz...![]()
![]()
![]()
![]()
Ja sam jedan obicni gradjanin koji primjecuje da se na politickoj sceni u BiH nesto cudno desava, pokusavam to razumijeti, razmijeniti misljenja sa drugima i tu je kraj price.Temu znam da ne mogu ja zamandalit kao postavljac teme ne moras me ti uciti toliko valjda znam, ja sam samo time htio reci da mi se vise ne diskutuje jer nemam sto reci na te gluposti, ali eto ti napisa nesto sto nije vezano uopste za temu i prozva me pa da ti i odgovorim.
tvoja postavka je upravo to, ostavi provalnike a hajmo pregovarati sa njihovim poslodavcima da oni izadju, a to sto je sud presudio u tvoju korist, to ti vidis nepotrebno i neiskoristivo....slagao se ti neslagao slika ti je upravo takva.
- essex
#36 Re: Ima li normalnih ?
cekaj, kakve veze imaju stipe mesic i cedo jovanovic sa "ovom drzavom"?rajvosa 69 wrote:Maxwell2008 wrote:Nesto kontam ovo s.anje na Balkanu predugo traje, da li postoje politicari, odnosno bilo ko normalan ko bi mogao rijesiti nagomilane probleme (Znamo da Tito ne moze ozivjeti), koji se najvise lome preko ledja BH stanovnistva bez obzira koje nacionalnosti. Da pokusamo napraviti listu ( pa da ih zamolimo da sjednu za sto i naprave plan izlaza iz krize):
Evo ja cu poceti listu a vi copy/paste pa dodajte svog kandidata ako se sa nekim od kandidata ne slazes samo ga izbrisi.![]()
Stavljam po jednog kandidata iz BiH, HR i SRB pa da vidimo: koliko ih ima? Ima li nade za nas ?
Radovalo bi me ako ima i mladih ljudi za koje ne znam.
Idemo:
Zeljko Komsic
Stipe Mesic
Cedomir Jovanovic
Sta se glupirate, covjek samo pita ima li neko normalan da u ovoj drzavi napravi nesto pametno. Po mom misljenju Komsic je jako povoljan za takvo nesto. Ja svoj glas dajem Komsicu.
-
popajic
#37 Re: Ima li normalnih ?
Iste onakve kakve nisu imali ni Slobo ni Franjo@essex
cekaj, kakve veze imaju stipe mesic i cedo jovanovic sa "ovom drzavom"?
Svako, izgleda, ima vise veze i uticaja na BIH od nas samih.Mi smo fenomeni od insana nalik ljudima
- CLIO
#38 Re: Ima li normalnih ?
Maxwell2008 wrote:
Hajd da probam malo pojasniti. Ja smatram da ovu zemlju (BiH) moze iz ove agonije izvuci ekipa koja bi po nacinu razmisljanja bila slicna trojci koju sam naveo (Mesic , Komsic, Jovanovic). Ponadao sam se da jos neko misli ili zna da postoje neki polticari da su slici njima. Mozda i nema ko zna mozda zato i ne mozemo ostati ne temi nego filozofiramo![]()
![]()
@essex
Evo pojasnjeno samo treba redom citati.
- essex
#39 Re: Ima li normalnih ?
vrati se na postavku topika pa provjeri da je ovu trojicu vezao za balkan da bi ih "neprijemetno" prebacio kao rjesavace problema u bosni sto je upravo ono sto i jesam napisao. treba znati procitati i izmedju redova ponekad...CLIO wrote:Maxwell2008 wrote:
Hajd da probam malo pojasniti. Ja smatram da ovu zemlju (BiH) moze iz ove agonije izvuci ekipa koja bi po nacinu razmisljanja bila slicna trojci koju sam naveo (Mesic , Komsic, Jovanovic). Ponadao sam se da jos neko misli ili zna da postoje neki polticari da su slici njima. Mozda i nema ko zna mozda zato i ne mozemo ostati ne temi nego filozofiramo![]()
![]()
@essex
Evo pojasnjeno samo treba redom citati.
- essex
#40 Re: Ima li normalnih ?
dupli post
-
salter071
#41 Re: Ima li normalnih ?
Zar sustinsko pitanje ne bi trebalo biti - koliko ima pismenih?
A mozda je ova tema ambiciozno preskocila cak dvije prethodne "obavezne" teme - lud i zbunjen?
E nema preskakanja! Ne ide to tako...
A mozda je ova tema ambiciozno preskocila cak dvije prethodne "obavezne" teme - lud i zbunjen?
E nema preskakanja! Ne ide to tako...