Nije ovo test inteligencije pa da postavljamo zagonetke koje treba tumačiti. Naprotiv, trebali bi se truditi da svoje stavove što jasnije izložimo kako ne bi bilo nesporazuma. Ali eto, uzdravlje, do sutraradostan dan wrote:Skijaš, nemoj života ti, dovoljno smo se izobjašnjavali...ko je šta shvatio-shvatio je.
Uzdravlje, do sutra
Ima li nam spasa?
- Skijaš
#426 Re: Ima li nam spasa?
-
HZArnel
#427 Re: Ima li nam spasa?
Nisam ni ja odavno bio na ovom forumu. E'o me opet.Henry Chinaski wrote:Hipotetički:
Od kojih bi se ljudi trebalo sastojati rukovodstvo stranke za koju bi ste smatrali da može napraviti promjenu?
To ne moraju biti ljudi koji su sad u politici, čak mogu biti i ljudi za koje sigurno znate da se nikad neće baviti politikom. Čisto da vidimo, ima li bar teoretske šanse da progledamo nekad.
Znam da je pravilo da postavljač teme da neki svoj komentar ali ja više nemam nikakvu ideju! Pomagajte...
Nešto i ja pokušavam izhavrljat (joj riječi, al' negdje sam je nekad čuo) na ovu temu, pa ajd da pokušam makar malo pojasniti svoj stav.
U Bosni i Hercegovini žive 3 konstitutivna naroda, to su i ptice na granama već naučile. Retorikom kakve se danas naši dragi predstavnici Doma naroda i Parlamenta BiH vode očigledno ne meRemo nikud. To je ukratko zaključak donesen na zadnjoj sjednici, koja se održala 16.5.2012., u 1:00.
Now...Ima li nam spasa? Moguća riješenja? Khm, khm...
Svima nama, kako Bošnjacima, tako i Hrvatima, Srbima i onim, koji ne spadaju niĐe je zajedničko otprilike tek, sem da volimo lokat, slušati sevdah i jest ćevape sa lukom, to što nemamo para da sve to platimo.
Očigledno je da postoji brana, štit, koji ne da da se nacionalni identitet izgradi na nečemu zajedničkom, a tu branu je olako prepoznat, ukratko to su institucije.
Ukoliko ne možemo kroz institucije postići napredak, ajmo onda van institucija?
One ljude, koje ja vidim kao vodje neke buduće, utopijske, BiH su osobe sa visokim stručnim spremama, koji su dio naroda, dio svakodnevnice, koje ne doživljavamo kao nedotakljive. Dakle: advokati, inžinjeri, ekonomisti, doktori, politolozi, koji ja nemaju zaposlenje, ja su potekli iz siromašnih porodica.
Kako? Formiranjem jedinstvenog pokreta na nivou cijele BiH, megatim ljudi, koji će biti spremni štitit interese, al' ne svoje, nego svojih očeva, braće i eventualno majki, ako ih je "zapad" toliko zarazio.
Ta megatim bi se finansirao npr. iz izvora članarina, stranih donacija, pomoći i tako dalje. Otprilike, u zemlji Utopiji, on bi treći stalež očistio tako, da bi eventualno i možda njihova plata na tržištu bila nešto veća. Eventualno, jer danas postoji ako se ne varam oko 160 do 180 000 diplomiranih lica, koji rade ili kao konobari ili u svom zanatu, a ja ne mogu da procijenim koliko je dovoljno, jer ne znam koliko je konobara.
Uz formiranje moćnih i prije svega koordiniranih i uskladjenih sindikata, vjerujem da bi se mogla povisiti cijena rada.
A sav taj logistički posao bi trebala da odradjuju jakobinci, koji bi eventualno mogli taj dio posla obavljati iz sledećih pobuda:
1.zbog toga što su njihovi roditelji neobrazovane osobe, koje su prinudjeni robovati kapitalistima
2.zbog mogućeg upoznavanja većeg broja intelektualaca -kroz taj proces
3.zbog mogućeg otvaranja radnog mjesta, kroz ta druženja i nova poznanstva
Ako bi proširili taj revolucionarni i humanistični pokret, mogli bi dobiti sledeće:
Državljani Utopije se odluče, kako će u svim državama gdje živi dijaspora uspostaviti baze samo i isključivo sa jednom svrhom- prikupljati sredstva donatora.
Ona bi mogla biti prikupljana u obliku humanitarne pomoći ili investicija.
Investicije. Evo primjera radi ovako, ukoliko bi se uspostavila takva jedna komuna, postavio bi se i odbor za prikupljanje razoraznih ideja. Ideja neka bude otvoriti fabriku čarapa u Livnu i recimo da je to vrlo profitabilan posao (hipotetički postavimo stvari).
Oke, evo nama profita. Ova masa nezaposlenih ekonomista, injžinera bla, bla, su procijenili kako je ovo isplativ posao. Incijatoru medalja, a šta ćemo sa biznisem?
Članovi te Stranke GBST iz države Utopije bi bili obavješteni o toj ideji i ponudjeni da investiraju u projekat. Saberu se pare i onda osnuje dioničko društvo. Pomoć na jednu stranu, investitori na drugu. Investicije pretvorimo u dionice, tako da će svaki dioničar dobiti shodno svome procentu učešća dividente.
Jedina stvar, koju nisam siguran je: Da li je zakonom BiH broj dioničara odozgo ograničen sa brojem 50 ili je poželjno ne više od 50.
Zaposlimo gladan narod da šije i plete čarape. Oni dobivaju platu, dioničari dividente, a da ne bi organizacija ostala gladna i ona dobije dio dogovorenog profita.
Proizvode plasirati naravno ovom našem tržištu, našim članovima I inostranstvu. Oni bi ili bili prodajni obrat tog poduzeća ili bi sami kupovali te proizvode. Na takav način zaštitimo domaću proizvodnju
Tu sav projekat ne staje. On ne bi trebao da služi za to, da gladnom narodu omogući koru hljeba na dan. Nipošto. On bi trebao da omogući gladnom čovjeku da on omogući svom dijetu školovanje, jer je upravo to dijete budućnost te megastranke GBST.
Otac plaća simboličnu članarinu, dijete ide u školu, dioničari dobivaju profit, megastranka GBST zaradjuje i svi sretni.
U nastavku, taj megapokret bi se proširio i na druga polja. Na primjer, ova stranka, već sada institucija bi služila za gradnju identiteta. Identitet bi se zasnivao na članstvu u komitetu stranke (što bi moj dedo rek'o), a ne na krstu, Bogu i imenu.
Drugo polje, gdje bi ova megastranka imala uticaj bi bila ekologija. Npr. okalemiti par hiljada bukvi, šta fali? Postaviti kantu za smeće na svaka 2 kilometra u svakom naselju, gdje god ima i jedna kuća.
Treće polje je npr. istraživanje socijalnih problema. U svakom zaseoku ova stranka bi imala svog čovjeka, pa makar i nepismenog, koji bi broj'o gladne, siromašne, siročad, koji bi ljetno pisao o stanju ceste (asFaltne), dostupu vode, el. energije iliti struje i tako dalje.
Gdje naći toliku stoku da tegli? Tri izvora, jedan su filantropisti, drugi su mladići koji odrastaju po raznoraznim ustanovama, a treći su nezaposlena lica sa visokim/višim zvanjima (a da ne spominjem doktore i magistre
Nakon svega ovog, ovaj megapokret bi imao toliku snagu da bi srušio postojeću političku konstalaciju u BiH i sam preuzeo vlast, a njih oĆer'o u opoziciju. Uz već poodmaklu fazu kreiranja identita, bili bi u mogućnosti ukinuti i entitete, te proglasiti Narodnu republiku Bosnu I Hercegovinu.
Ja ne'am pojma ni hoće l' ovo ko pročitat.
Eh da, zaboravio sam i još jednu stvar. Sve osim ljudskih kapaciteta i novca bi bilo centralizirano. Novac bi se zadržav'o u regijama, jer bi bilo lakše postići dogovor oko (do)finansiranja odredjenih stvari, a isto tako, tam gdje jepotrebno više ulaganja je obično i više raseljenih, sa tim povezano i više donacija. Dok ljude ne možemo seliti, ako nemaju za kiriju.
Regije bi random napravili, shodno prohodnosti naših cesta, reljefnim karakteristikama i koncentraciji većih gradova.
Da vas čujem?
-
kowalski1
#428 Re: Ima li nam spasa?
HZArnel, to nije moguće jer narod glasa protiv, a ne za neku ideju, u našem slučaju nacionalnu grupu, a republika srpska i zapadna hercegovina su već izrodile dovoljno generacija koje su se potpuno srodile sa njima. teba, zapravo, tamo ne bi ništa razumjeli.
problem je što većina političara u mentalnom smislu još nije izašla i rata i cijela priča se svodi na to da pobjedimo drugu stranu. to je potpuno pogrešno a i dugoročno vrlo kontraproduktivno jer srbi i hrvati u svojim feudima, em što se brane kao ugroženi, em (što je posebno loše), prema novoj generaciji se usađuje mržnja prema bošnjacima i samim tim prema bosni.
priča o dogovoru je precjenjena. ok. mi ne možemo da se dogovorimo, ne može se više ništa nemetnuti (kontraptoduktivno i nema nikakvog smisla), ali ne moramo se dogovoriti. pa, nisu se ni nijemci i francuzi mogli dogovoriti u 19. vijeku pa niko nije pravio dževu. ne mogu ni kiprani ni turci, ne mogu mnogi. a ovde se pitanje dogovora uzima kao pitanje života i smrti. ja mislim da je za trenutno mentalno stanje naroda i bolje da se ne dogovorimo, jer, već sam napisao, insitiranje na političkoj sili samo će da nam se odbije od glavu. ja čak mislim da se nije toliko insistiralo na tim stvarima mi bi danas imali mnogo podnošljiviju situaciju u međunacionalnim odnosima u bih.
problem je što većina političara u mentalnom smislu još nije izašla i rata i cijela priča se svodi na to da pobjedimo drugu stranu. to je potpuno pogrešno a i dugoročno vrlo kontraproduktivno jer srbi i hrvati u svojim feudima, em što se brane kao ugroženi, em (što je posebno loše), prema novoj generaciji se usađuje mržnja prema bošnjacima i samim tim prema bosni.
priča o dogovoru je precjenjena. ok. mi ne možemo da se dogovorimo, ne može se više ništa nemetnuti (kontraptoduktivno i nema nikakvog smisla), ali ne moramo se dogovoriti. pa, nisu se ni nijemci i francuzi mogli dogovoriti u 19. vijeku pa niko nije pravio dževu. ne mogu ni kiprani ni turci, ne mogu mnogi. a ovde se pitanje dogovora uzima kao pitanje života i smrti. ja mislim da je za trenutno mentalno stanje naroda i bolje da se ne dogovorimo, jer, već sam napisao, insitiranje na političkoj sili samo će da nam se odbije od glavu. ja čak mislim da se nije toliko insistiralo na tim stvarima mi bi danas imali mnogo podnošljiviju situaciju u međunacionalnim odnosima u bih.
- Skijaš
#429 Re: Ima li nam spasa?
Pitanje dogovora se ne potencira oko sporednih, nego upravo oko životnih pitanja. Ja sam siguran da postoji dosta bivših vojnika VRS-a s kojima se ne bih složio oko prirode te vojne formacije (koja je za mene, zbog zločinačkog vođstva i sama nešto negativno). Ali, siguran sam i da se s tim ljudima može postići dogovor oko toga kako treba da izgleda naše društvo. Nisu to babaroge, i oni hoće da su im djeca obrazovana, sita i nasmijana. Problem je sijanje straha od strane političara koji tim strahom vladaju masama i onemogućavaju taj dogovor. Ti misliš da je VRS nešto pozitivno, ja mislim da je bila nešto negativno, big deal. Kao da je to bitno i kao da će nas to spriječiti da popijemo nešto i da zamezimokowalski1 wrote:HZArnel, to nije moguće jer narod glasa protiv, a ne za neku ideju, u našem slučaju nacionalnu grupu, a republika srpska i zapadna hercegovina su već izrodile dovoljno generacija koje su se potpuno srodile sa njima. teba, zapravo, tamo ne bi ništa razumjeli.
-
Bodkin
#430 Re: Ima li nam spasa?
ali im se to sta je najbolje dijametralno razlikujeSkijaš wrote:Pitanje dogovora se ne potencira oko sporednih, nego upravo oko životnih pitanja. Ja sam siguran da postoji dosta bivših vojnika VRS-a s kojima se ne bih složio oko prirode te vojne formacije (koja je za mene, zbog zločinačkog vođstva i sama nešto negativno). Ali, siguran sam i da se s tim ljudima može postići dogovor oko toga kako treba da izgleda naše društvo. Nisu to babaroge, i oni hoće da su im djeca obrazovana, sita i nasmijana. Problem je sijanje straha od strane političara koji tim strahom vladaju masama i onemogućavaju taj dogovor. Ti misliš da je VRS nešto pozitivno, ja mislim da je bila nešto negativno, big deal. Kao da je to bitno i kao da će nas to spriječiti da popijemo nešto i da zamezimokowalski1 wrote:HZArnel, to nije moguće jer narod glasa protiv, a ne za neku ideju, u našem slučaju nacionalnu grupu, a republika srpska i zapadna hercegovina su već izrodile dovoljno generacija koje su se potpuno srodile sa njima. teba, zapravo, tamo ne bi ništa razumjeli.
priča o dogovoru je precjenjena. ok. mi ne možemo da se dogovorimo, ne može se više ništa nemetnuti (kontraptoduktivno i nema nikakvog smisla), ali ne moramo se dogovoriti. pa, nisu se ni nijemci i francuzi mogli dogovoriti u 19. vijeku pa niko nije pravio dževu. ne mogu ni kiprani ni turci, ne mogu mnogi. a ovde se pitanje dogovora uzima kao pitanje života i smrti. ja mislim da je za trenutno mentalno stanje naroda i bolje da se ne dogovorimo, jer, već sam napisao, insitiranje na političkoj sili samo će da nam se odbije od glavu. ja čak mislim da se nije toliko insistiralo na tim stvarima mi bi danas imali mnogo podnošljiviju situaciju u međunacionalnim odnosima u bih.. Bitno je kako naprijed, kako olakšati život ljudima a oko toga je dogovor moguć, i u zapadnoj Hercegovini i u srednjoj Bosni vole svoju djecu i žele im najbolje.
- Skijaš
#431 Re: Ima li nam spasa?
Ma ne razlikuje prijatelju, to su školovanje, kvalitetna zdravstvena zaštita, bezbjednost na ulici itdBodkin wrote:ali im se to sta je najbolje dijametralno razlikujeSkijaš wrote:Pitanje dogovora se ne potencira oko sporednih, nego upravo oko životnih pitanja. Ja sam siguran da postoji dosta bivših vojnika VRS-a s kojima se ne bih složio oko prirode te vojne formacije (koja je za mene, zbog zločinačkog vođstva i sama nešto negativno). Ali, siguran sam i da se s tim ljudima može postići dogovor oko toga kako treba da izgleda naše društvo. Nisu to babaroge, i oni hoće da su im djeca obrazovana, sita i nasmijana. Problem je sijanje straha od strane političara koji tim strahom vladaju masama i onemogućavaju taj dogovor. Ti misliš da je VRS nešto pozitivno, ja mislim da je bila nešto negativno, big deal. Kao da je to bitno i kao da će nas to spriječiti da popijemo nešto i da zamezimokowalski1 wrote:HZArnel, to nije moguće jer narod glasa protiv, a ne za neku ideju, u našem slučaju nacionalnu grupu, a republika srpska i zapadna hercegovina su već izrodile dovoljno generacija koje su se potpuno srodile sa njima. teba, zapravo, tamo ne bi ništa razumjeli.
priča o dogovoru je precjenjena. ok. mi ne možemo da se dogovorimo, ne može se više ništa nemetnuti (kontraptoduktivno i nema nikakvog smisla), ali ne moramo se dogovoriti. pa, nisu se ni nijemci i francuzi mogli dogovoriti u 19. vijeku pa niko nije pravio dževu. ne mogu ni kiprani ni turci, ne mogu mnogi. a ovde se pitanje dogovora uzima kao pitanje života i smrti. ja mislim da je za trenutno mentalno stanje naroda i bolje da se ne dogovorimo, jer, već sam napisao, insitiranje na političkoj sili samo će da nam se odbije od glavu. ja čak mislim da se nije toliko insistiralo na tim stvarima mi bi danas imali mnogo podnošljiviju situaciju u međunacionalnim odnosima u bih.. Bitno je kako naprijed, kako olakšati život ljudima a oko toga je dogovor moguć, i u zapadnoj Hercegovini i u srednjoj Bosni vole svoju djecu i žele im najbolje.
![]()
Kao što sam rekao na drugoj temi, ovo može potrajati još deceniju. Svako od nas treba uraditi sve da nađe način kako da preživi taj maraton, bez puno oslanjanja i ovisnosti o MMF-u ili političarima. Penzioneri recimo, njih desetine hiljada, bi mogli napustiti urbane centre i preseliti u Podrinje, u Srebrenicu gdje je život jeftiniji i zdraviji nego u Zenici, Tuzli ili Sarajevu. Reumal je ništa šta Banja Guber može biti, od Podrinja da napravimo svoju penzionersku "floridu". Ko ima mogućnost, ima baštu ili može privremeno dobiti komad zemlje na korištenje, treba da uzgoji nešto svoje hrane. Ali nekog revolucionarnog preokreta bez pritiska izvana neće biti i za to se treba pripremiti.ja jednostavno ne vidim u skorije vrijeme bilo kakvu promjenu na bolje sa ovom i slicnom garniturom politicara i, sto je jos vaznije, ovakvim razmisljanjem naroda
- andromeda101
#432 Re: Ima li nam spasa?
Neki filozofiraju, jedni obećavaju, drugi rade:

Ovo je načelnik opštine Bosanska Krupa, Armin Halitović (u bijeloj košulji).
Čovjek je dosta toga dao da se odradi. Svaka mu čast.
Krupa je inače dosta bila porušena tokom rata.
Radi se na poslovnom objektu gdje je nekad bila stara pilana opljačkana i porušena tokom rata.

Ovo je načelnik opštine Bosanska Krupa, Armin Halitović (u bijeloj košulji).
Čovjek je dosta toga dao da se odradi. Svaka mu čast.
Krupa je inače dosta bila porušena tokom rata.
Radi se na poslovnom objektu gdje je nekad bila stara pilana opljačkana i porušena tokom rata.
Last edited by andromeda101 on 05/06/2012 05:51, edited 2 times in total.
- andromeda101
#433 Re: Ima li nam spasa?
Evo ovdje asfaltiranje jednog od okolnih sela-naselja, gdje nije bilo asfalta ni za vrijeme Tite:

- andromeda101
#434 Re: Ima li nam spasa?
Evo ovdje gdje se radi na novoj zgradi gimnazije. Neki se načelniku ismijavali kad je postavljena slika plana objekta prije gradnje. "Nemojte ljudi maštati, ovo ono"

Završni radovi:

Završni radovi:

-
StupskaBitanga
#435 Re: Ima li nam spasa?
to se u Krupi koliko ja znam Bingo pravi
- andromeda101
#436 Re: Ima li nam spasa?
Kakav Bingo?StupskaBitanga wrote:to se u Krupi koliko ja znam Bingo pravi
U Krupi se nije ništa pravilo dok nije Armin izabran za gradonačelnika.
Kamo sreće da je on bio gradonačelnik kada su najveće donacije pristizale poslije rata, a oni iz SDA sve hapali. Ne kažem da i u SDA ne ima poštenih, ali pokazalo se veoma malo. Trebaju oni biti dosta dugo u opoziciji da bi počistili šljam iz svojih redova.
A pravili bi i drugi da nisu krali. Pa eno u Zenici stavljaju pišljivi kružni tok na vijesti da su ga napravili.
A gdje Zenica a gdje Krupa s budžetom?!
Kod Armina je sve transparentno, budžet, troškovi i rezultati.
Čovjek je SDP ali korektan i pošten.
SDA mi se toliko zgadio kad sam vidio do koje mjere idu da bi sačuvali fotelje. Poturaju priče kako Zlatko nudi treću izbornu jedinicu Čoviću, a Tihić upravo sad ide kod Čovića.
Eto ko plasira priče, a predstavlja se kao branioc Bosne.
Prodali bi Bosnu samo da ne idu u opoziciju.
-
StupskaBitanga
#437 Re: Ima li nam spasa?
Bingo trgovački centar
Evo to je ta slika
Evo to je ta slika
- andromeda101
#438 Re: Ima li nam spasa?
Ah, izvini na nesporazumu.StupskaBitanga wrote:Bingo trgovački centar
Evo to je ta slika
Ja mislio Bingo lutrija.
Izvini buraz jos jednom. Jesi ti iz Krupe ili okoline?
-
StupskaBitanga
#439 Re: Ima li nam spasa?
Sarajevo ali znam da je u pitanju Bingo preko dotične trgovačke kuće jer nema gdje drugo biti objekat u punoj fazi izgradnje kako mi rekoše
-
HZArnel
#440 Re: Ima li nam spasa?
Slažem se. Ali glavno pitanje je "Zašto narod glasa protiv?"kowalski1 wrote:HZArnel, to nije moguće jer narod glasa protiv, a ne za neku ideju, u našem slučaju nacionalnu grupu, a republika srpska i zapadna hercegovina su već izrodile dovoljno generacija koje su se potpuno srodile sa njima. teba, zapravo, tamo ne bi ništa razumjeli.
Po meni su ključna dva faktora. Prvi je nedostatak infrastrukture, prije svega prometne, a drugi je nedostatak komunikacije i razmjene mišljenja. Ovaj posljednji je, u većoj mjeri nego prvi, posljedica rata.
Mislim da još živimo u svjetu gdje "onaj drugačije miriše", pa bio taj "onaj" crnac, Srb,Bošnjak, Hrvat ili mason potpuno je svejedno. Ljudi još nisu u stanju potpuno da dokuče njihovu drugačnost. Oni koji su je nekad shvatali su je mahom izbrisali iz sjećanja,većinom radi stradanja devedesetih, oni koji nisu nikad i ne mogu imati neku bolju predstavu.
Po drugoj strani, onaj kome ta raznolikost ne smeta je (posredstvom jugoslovenskog ustroja) previše indolentan i malomaran da bi i druge o tome podučio. Tako dobijemo 3 grupe, al' ne tri etničke grupe, nego 3 ideološke grupe.
Prvi su oni koji ne vide ništa dobro u drugačijem od njih, mahom nacionalisti, drugi su indolentni socijalisti, koji su, posljedicom toga da su obični, mali, ljudi Titine ideologije previše lijeni, kako bi bilo šta učinili za promjene. I treći su konvertiri, koji su iz socijalizma prešli na nacionalizam.
Nisam zagovornik istrebljivanja ni na kakav način niti jedne od ovih ideologija, niti nosioca ideologije . Mislim da mi kao individue, svako za sebe, moramo imati razumijevanja kako za ekstremne grupe, tako i za svake druge sile. Zašto razumijevanja zahtjeva obilno objašnjenje, al' skratiću ga u par riječi; jer je inteligencija, bez obzira na ideološku pripadnost, ovom narodu, naciji, bitna, treba biti bitna i po drugoj strani, jer niti jedno ubjedjenje nije trajno i nepromjenjivo. Za dokaz tome, sam sebi uzimam primjer "milion" bivših komunista, koji su danas ekstremni nacionalisti (možda možemo reći i nacisti) ili čak vehabisti.
A što se tiče ostakta posta:
Niti sam nisam pobornik dogovora. Mislim da ovaj narod mora početi slijediti drugačiju ideologiju, kojoj bi idealno bilo da temelji na "američkim snovima" i principima, na kojima uostalom država i počiva, tržne konkurencije, sa primjesama socijalne zaštite. Bitno je raditi, napredovati i imati uslove za normalan život.
Upravo vidim "koru hljeba" kao jedini segment života oko kojeg se sve tri nacije i svi manjinski narodi mogu okupiti, jer gladnih ima na sve strane. Problem je ko će gladne povesti u to? Kako rekoh, infrastruktura i intelektualci, koji izlaze iz radničke klase, (dijelom i intelektualci iz dijaspore, koji su većinom iz radničke klase).
-
radostan dan
#441 Re: Ima li nam spasa?
pu,pu,pu,puuu, daleko bilo...
Zemljotres bi BiH srušio kao kulu
IZVOR: INDEX.HR
Zagreb -- Jedan od napoznatiji seizmologa s područja bivše Jugoslavije, Drago Trkulja, kaže da području BiH preti razoran zemljotres u narednim godinama.

Mostar (Beta, arhiva)
"Ako bi tu zemlju pogodio zemljotres jačine 6 stepeni po Rihteru, sve bi se srušilo kao kula od karata, dok bi se broj žrtava merio hiljadama", kazao je on za portal Haber.ba, a preneo je Index.hr.
"Dosadašnja statistička istraživanja pokazuju da će Banjaluku, ali i područje istočne Hercegovine, u budućnosti sigurno pogoditi potres približne razorne snage kakav je bio onaj na severu Apeninskog poluostrva. Hoće li se to dogoditi za pet meseci, pet, 15 ili 50 godina, manje je važno“, kaže Trkulja.
"Nisam pesimista ako kažem da će tada, kao kula od karata, popadati većina zgrada koje su pravljenje od početka devedesetih do danas, jer većina ne ispunjava standarde za projektovanje na trusnim područjima, zbog čega bi potres snage šest stepeni po Rihteru, ali i nešto slabiji, kao što je onaj koji je pre dve godine pogodio Kraljevo, u našim gradovima porušio čak do 70 posto stambenih zgrada", dodao je on.
Iz Centra za seizmologiju federalnog hidrometeorološkog zavoda u BiH kažu kako su pod velikim rizikom područja Banjaluke, Treskavice, Trebinja, Nevesinja, Mostara i Neuma.
Seizmolog Gorušanin je za portal Habe.ba potvrdio je da se veliki deo BiH može smatrati potencijalnim epicentrom snažnih zemljotresa, i da je realno očekivati da to područje u narednih 50 ghodina pogodi zemljotres snage oko 5,5 stepeni Rihterove skale, a za 100 godina i nešto jači.
Zemljotres bi BiH srušio kao kulu
IZVOR: INDEX.HR
Zagreb -- Jedan od napoznatiji seizmologa s područja bivše Jugoslavije, Drago Trkulja, kaže da području BiH preti razoran zemljotres u narednim godinama.

Mostar (Beta, arhiva)
"Ako bi tu zemlju pogodio zemljotres jačine 6 stepeni po Rihteru, sve bi se srušilo kao kula od karata, dok bi se broj žrtava merio hiljadama", kazao je on za portal Haber.ba, a preneo je Index.hr.
"Dosadašnja statistička istraživanja pokazuju da će Banjaluku, ali i područje istočne Hercegovine, u budućnosti sigurno pogoditi potres približne razorne snage kakav je bio onaj na severu Apeninskog poluostrva. Hoće li se to dogoditi za pet meseci, pet, 15 ili 50 godina, manje je važno“, kaže Trkulja.
"Nisam pesimista ako kažem da će tada, kao kula od karata, popadati većina zgrada koje su pravljenje od početka devedesetih do danas, jer većina ne ispunjava standarde za projektovanje na trusnim područjima, zbog čega bi potres snage šest stepeni po Rihteru, ali i nešto slabiji, kao što je onaj koji je pre dve godine pogodio Kraljevo, u našim gradovima porušio čak do 70 posto stambenih zgrada", dodao je on.
Iz Centra za seizmologiju federalnog hidrometeorološkog zavoda u BiH kažu kako su pod velikim rizikom područja Banjaluke, Treskavice, Trebinja, Nevesinja, Mostara i Neuma.
Seizmolog Gorušanin je za portal Habe.ba potvrdio je da se veliki deo BiH može smatrati potencijalnim epicentrom snažnih zemljotresa, i da je realno očekivati da to područje u narednih 50 ghodina pogodi zemljotres snage oko 5,5 stepeni Rihterove skale, a za 100 godina i nešto jači.
- gidora
#442 Re: Ima li nam spasa?
Boga mi ovo je "jedino riješenje" al da strefi čitavu državu a onda da po mogućnostu bude kakve poplave pa da dokusuri ono što nije zemljotres 
-
semirizsvemira
#443 Re: Ima li nam spasa?
Govoricu u moje ime jer sam po naciji bosnjak . Da bi nam bilo bolje trebamo mi biti bolji . Sin pretukao oca , brat napo brata , radnica u radnji kaze vsi politicari lopovi a ona ne daje racune kad naplati , zena slijepa u sloiteru na Grbavici za vrijeme Ramazana nema ko da joj napravi iftar mora ici u sirotinjsku kuhinju . Samo gleda kako da ko koga prevari i da se jos hvali sa tim pred rajom . Drugovi varaju svoje zene izmedju sebe , djeca ostavljena da se brinu sami o sebi da se uce o zivotu sa kompjutera i da igraju igrica . Roditelje saljemo u domove da tamo truhnu , kulturno ponasanje / sta je to ) izumrlo , svi nervozni ( nema sabura ) i svako nam je kriv , psuje se neuzubillahi ono najgore . Droga alkohol i prostitucija sasvim normalna pojava . Da jos dodam ziranti i ne treba viseHenry Chinaski wrote:Hipotetički:
Od kojih bi se ljudi trebalo sastojati rukovodstvo stranke za koju bi ste smatrali da može napraviti promjenu?
To ne moraju biti ljudi koji su sad u politici, čak mogu biti i ljudi za koje sigurno znate da se nikad neće baviti politikom. Čisto da vidimo, ima li bar teoretske šanse da progledamo nekad.
Znam da je pravilo da postavljač teme da neki svoj komentar ali ja više nemam nikakvu ideju! Pomagajte...
-
m_l
#444 Re: Ima li nam spasa?
Moralni odgoj prije svega nam treba, nije bitno koliko je kome godina. Prvo odgoj pa onda dobro obrazovanje. Bez toga, nema nam spasa.
- andromeda101
#445 Re: Ima li nam spasa?
.
Last edited by andromeda101 on 23/06/2012 05:34, edited 1 time in total.
- andromeda101
#446 Re: Ima li nam spasa?
.
Last edited by andromeda101 on 23/06/2012 05:35, edited 1 time in total.
- andromeda101
-
radostan dan
#448 Re: Ima li nam spasa?
jesi ovo opet sam sebi replicirao, pa ste se posvađali? 
- andromeda101
#449 Re: Ima li nam spasa?
Bio se počo ponavljati. Đe ti ode avatar? Nemoš se nešto odlučiti?radostan dan wrote:jesi ovo opet sam sebi replicirao, pa ste se posvađali?
-
radostan dan
#450 Re: Ima li nam spasa?
znaš kako su započinjali dvoboji nekada...rukavica u lice...kreće vimbldon, očekuje se žestok okršaj na teniskoj temi, tamo ti je najbolja ekipa...elem, sve je dozvoljeno, i gatke i čvare i sihre, kao i rat avatarima.andromeda101 wrote:Bio se počo ponavljati. Đe ti ode avatar? Nemoš se nešto odlučiti?radostan dan wrote:jesi ovo opet sam sebi replicirao, pa ste se posvađali?