Idioti ubise buducnost - Zakon o borcima = nova katastrofa

Post Reply
Corto Maltese

#176 Re: Idioti ubise buducnost - Zakon o borcima = nova katastrofa

Post by Corto Maltese »

Mnogo bi pomoglo kada bismo davali pravo ime ljudima i stvarima. Bio sam učenik osnovne škole, pa su me zvali osnovac. Završio školu, pa me prestali tako zvati. Onda bio srednješkolac, pa vojnik, pa student... kad god bih završio neku fazu u životu, prestao bih koristiti ime koje se za to vezivalo. Tako da me od početka 96-te niko ne naziva borcem. Bilo pa prošlo.
A nije da i danas boraca nema.
Neki dan gledam Pejakovićevu emisiju u kojoj jedan povratnik u Podrinje kaže: "Ma ne žalim se... samo da je meni nekog posla... više volim jedan hljeb što ga ovim rukama zaradim nego pet da mi poklone!"
To reče čovjek koji jedva vidi, teško hoda, i u sred zime preživljava u nekoj pola-prikolica-pola-šator sklepanoj kolibi. E, to je borac, a ne oni što prekjučer k'o od šale prevrću žardinjere od 300 kila, ali više vole poklonjeno govno, nego zarađenu tortu.
jackamil

#177 Re: Idioti ubise buducnost - Zakon o borcima = nova katastrofa

Post by jackamil »

Corto Maltese wrote:Mnogo bi pomoglo kada bismo davali pravo ime ljudima i stvarima. Bio sam učenik osnovne škole, pa su me zvali osnovac. Završio školu, pa me prestali tako zvati. Onda bio srednješkolac, pa vojnik, pa student... kad god bih završio neku fazu u životu, prestao bih koristiti ime koje se za to vezivalo. Tako da me od početka 96-te niko ne naziva borcem. Bilo pa prošlo.
A nije da i danas boraca nema.
Neki dan gledam Pejakovićevu emisiju u kojoj jedan povratnik u Podrinje kaže: "Ma ne žalim se... samo da je meni nekog posla... više volim jedan hljeb što ga ovim rukama zaradim nego pet da mi poklone!"
To reče čovjek koji jedva vidi, teško hoda, i u sred zime preživljava u nekoj pola-prikolica-pola-šator sklepanoj kolibi. E, to je borac, a ne oni što prekjučer k'o od šale prevrću žardinjere od 300 kila, ali više vole poklonjeno govno, nego zarađenu tortu.

ali prekjuce su pred vladu dosli super-borci, nisu to bili obicni borci :D ne mozes tako generalizirati, ove super-borce je svaka vlada do sada razdvajala od ostalih, ove je sda uvijek nagradjivala, a i oni su sda :D
Corto Maltese

#178 Re: Idioti ubise buducnost - Zakon o borcima = nova katastrofa

Post by Corto Maltese »

Rukovodstvo RVI se polagano izvlači iz halke, što i treba da uradi:
http://www.sarajevo-x.com/bih/clanak/100423076
Alfa_Ze

#179 Re: Idioti ubise buducnost - Zakon o borcima = nova katastrofa

Post by Alfa_Ze »

Citam danasnji ‘’Avaz’’ Fahre Berluskonija, pa neznam bil se smijo – jal plako !! :? :?
Nekadasnji cuveni komandant brigade iz Sapne Ethem Omerovic Tito prekjucer je, takodjer, tesko povrijedjen. Jucer je skoro cijeli dan proveo u tuzlanskoj bolnici, gdje mu je ukazivana pomoc.

Policija ga je, naime, gumenim mecima ( valjda vise puta) pogodila upravo u koljeno u koje je bio ranjen u ratu.Saka desne ruke sprzena mu je od baklje koja je poletjela prema njemu ( bice da su od policije) ,a udari ( jal, topovski ili od palice) u ledja ponovo su iritirali njegovu dugogodisnju bolest bubrega.

Jucer se nije mogao sam kretati.
PS .ovo crveno napisano su moje opaske
Corto Maltese

#180 Re: Idioti ubise buducnost - Zakon o borcima = nova katastrofa

Post by Corto Maltese »

Alfa_Ze wrote:Citam danasnji ‘’Avaz’’ Fahre Berluskonija, pa neznam bil se smijo – jal plako !! :? :?
Nekadasnji cuveni komandant brigade iz Sapne Ethem Omerovic Tito prekjucer je, takodjer, tesko povrijedjen. Jucer je skoro cijeli dan proveo u tuzlanskoj bolnici, gdje mu je ukazivana pomoc.

Policija ga je, naime, gumenim mecima ( valjda vise puta) pogodila upravo u koljeno u koje je bio ranjen u ratu.Saka desne ruke sprzena mu je od baklje koja je poletjela prema njemu ( bice da su od policije) ,a udari ( jal, topovski ili od palice) u ledja ponovo su iritirali njegovu dugogodisnju bolest bubrega.

Jucer se nije mogao sam kretati.
PS .ovo crveno napisano su moje opaske
Poznato je da policija voli bacat baklje na demonstrante. Nego, izgleda da će jedna politička karijera završiti prije nego je počela:
http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/teme ... /komentari
Bosnolog

#181 Re: Idioti ubise buducnost - Zakon o borcima = nova katastrofa

Post by Bosnolog »

U cast svim palim herojma u odbrani nase jedne jedine i vjecne domovine BiH njihovim polozenim zivotim ugradenim u temeljima odbranjene domovine odajmo zasluzeni i vijecni respekt za svu proljivenu krv kada je njen opstanak bio upitan,uz rijeci veliko i vijecno hvala.

Danasnjim manipulantima i laznjacima jednostavna poruka, narod vas je prepoznao i sjasite konacno sa njihove grbace,uradite nesto korisno za sebe i svoju drzavu,dosta vise budzetskog sisanja krvi iz ovih i buducih generacija dodatnim kreditiranjem vasih zdravih i lijenih guzica,ostavite sredstva invalidima i onoj kategoriji kojoj je zaista neophodna adekvatna pomoc,politckim manipulantima koji koriste boracku populaciju za politicke poene najveci prezir i gadenje....Neovisne komisije da izvrse reviziju kvazi invalida a lijecnicke komisije koje su mitom dijelile invalidnine pozatvarati i takva rijesenja ponisiti

Suti i trpi

#182 Re: Idioti ubise buducnost - Zakon o borcima = nova katastrofa

Post by Suti i trpi »

Citajuci ove komentare, osjetim neku tegobu u stomaku... Kako pojedinci imaju obraza kritikovat borce koji su protestvovali? Ti ljudi su ginuli za te iste politicare koji su im obecavali zlatne kasike kada su im bili potrebni, a sada ih ponizavaju i tretiraju kao manje vrijedne (najblaze receno). Zasto se u svemu trazi ono negativno, a podriva ono pozitivno? Zasto, zasto, zasto...? Zar je od presudnog znacaja to sto je predsjednik nekog udruzenja stranacki aktiviran i sto je njegov motiv za proteste bio stranacki motivisan. Je li to kljucni detalj i RAZLOG protesta? Je l to borci nisu imali drugog razloga za proteste? Jesu ti borci dostojno materijalno nagradjeni za svoju borbu, pa su iskljucivo radi stranacki interesa svog vodstva krenuli u proteste? Da je tako, ja bih prvi osudio tako nesto... Ti ljudi su ponizeni u svakom pogledu i potpuno je opravdano sto su izasli na proteste, bez obzira na to ko ih je predvodio. Spominjete da neki ljudi neopravdano primaju naknade za ucesce u ratu. Potpuno se slazem. Za to je kriva vlast, a ne borci. Smijesno je tim detaljom osporavat pravo na proteste. Obrusavate se na te ljude sto su polupali zgradu vlade... I ja to osudjujem, ali samo u jednoj recenici, za razliku od pojedinaca, koji cijeli slucaj grade na polupanoj zgradi vlade. U ovom slucaju se treba pricat o lopovluku politicara koji doveli borce i drzavu o ovakvu situaciju. Treba pricat o tome da niko od politicara nije izaso pred te borce koji su dosli na proteste. Sta su trebali uradit ti ljudi? Cekat mjesec dana pred zgradom vlade da im se neko obrati!?? Imamo bezbroj protesta i strajkova gladju koji su potpuno ignorisani od strane vlasti. I borci bi bili ignorisani da opravdani bijes nisu iskalili na zgradi vlade, sto je opet za osudu... Kada je doslo do nemili scena, tek se onda pojavio jedan politicar (Kebo) i odmah se sve smirilo i ljudi su otisli svojim kucama. Je l vidite kako malo treba tim ljudim, cak i lazna nada im dobro dodje. Najgore je kad si u peznadeznoj situaciji. Tada dolazi do bijesa i radikalnog reagovanja. Sto se tice reakcije policije... Valjda je svima jasno da su njima dirgovale vlasti, a ne nacelnik policije. Vlast je pod svaku cijenu htjela sukobe koji ce bijes javnosti sa njih prebacit na 'pijanu rulju' koja rusi drzavnu imovinu. Blizina izbora je umnogome doprinijela blagoj reakciji policije. Da se ovo desilo poslije izbora, siguran sam da bi ih policija prelomila od batina. Razbijanje zgrade najvise steti borcima, a najvise koristi donosi politicarima, koji sada imaju 'moralni legitimitet' da borce ostave uskracene za novcanu naknadu koju su zasluzili. Sasvim je jasno da su politicari ovo prizeljkivali. Moglo bi se o ovome nasiroko, ali nema potrebe... Ko ima koristi od ove drzave (takvih je mali broj, ali dobro zive), oni ce se stavit na stranu politicara, dok ostali vrlo dobro znaju kako se prljave igre vode sve ove godine. Danas se ovo desava borcima, sutra ce penzionerima, prekosutra poljoprivrednicima itd.. Ishod ce uvijek biti isti. Naivni ce povjerovat vladi, osudjivat ojadjene, dok ce ovi sto shvataju biti indolentni i nijemo posmatrat sve dok i njih ne pogodi ista sudbina. Zalosno, ali istinito.
Hypo-Alpe-Adria

#183 Re: Idioti ubise buducnost - Zakon o borcima = nova katastrofa

Post by Hypo-Alpe-Adria »

Da malo prizemljimo loptu.
Da li je istina da bi se trebala izvršiti revizija, pa da se vidi odakle preko 100 000 invalida u F BiH,
u odnosu na 6 000 koliko ih je u RS-u?
privremeni

#184 Re: Idioti ubise buducnost - Zakon o borcima = nova katastrofa

Post by privremeni »

Hypo-Alpe-Adria wrote:Da malo prizemljimo loptu.
Da li je istina da bi se trebala izvršiti revizija, pa da se vidi odakle preko 100 000 invalida u F BiH,
u odnosu na 6 000 koliko ih je u RS-u?
Revizija i to istinska je jedino rjesenje, ali ne ide u prilog mnogima. Zato su se i usutili. Navodno je izvrsena revizija 2000 ljudi i u toj grupi utvrdjeno 40% onih kojima tu nije mjesto. Ako je ovo tacno, jer mozda i te komisije sada rade po nekim drugim kriterijima, evo para koliko se zeli za one kategorije odnosno pojedince kojima to zaista treba.
Hypo-Alpe-Adria

#185 Re: Idioti ubise buducnost - Zakon o borcima = nova katastrofa

Post by Hypo-Alpe-Adria »

Da li je istina da cenzus obuhvaća one koji imaju primanja 2 i po PIP u F BiH (što je oko 1700 KM)?
Da li je istina da vodstvo te populacije ima primanja preko 2000 KM i da bi oni bili jedini koje bi taj cenzus obuhvatio?
privremeni

#186 Re: Idioti ubise buducnost - Zakon o borcima = nova katastrofa

Post by privremeni »

Hypo-Alpe-Adria wrote:Da li je istina da cenzus obuhvaća one koji imaju primanja 2 i po PIP u F BiH (što je oko 1700 KM)?
Da li je istina da vodstvo te populacije ima primanja preko 2000 KM i da bi oni bili jedini koje bi taj cenzus obuhvatio?
Znam samo iz glasila i pitanje je koliko sam sve upratio, jer svi lazu i koriste situaciju.
Moram spomenuti, iako se tvoje pitanje ne odnosi na to, da je tako predsjednik JOB-a, Karic mislim, na kantonalnoj televiziji gostujuci istu vecer nakon demonstracija, upleo ponovo u pricu i Zakon o demobilisanim borcima ( a sto ja shvatio kao pokusaj da se vaznost ovog zakona produzi, pa time i davanja).

Navodno je vlada ponudila cenzus i to koji bi se odnosio samo na dobitnike najvecih priznanja u iznosu od 2,5 prosjecna dohotka u Federaciji u prosloj godini. Taj dohodak je bio izmedju 750 i 800 KM , pa izracunaj. da li bi vlada stala na ovom je drugo pitanje.

Istovremeno je u privredi bio ispod 500 KM, pa ti vidi kako zivi onaj koji drzi svu ovu bulumentu od administracije, socijale i penzija na svojoj grbaci.
HarnagaHarnaga

#187 Re: Idioti ubise buducnost - Zakon o borcima = nova katastrofa

Post by HarnagaHarnaga »

"Boracka udruzenja", "Boracke organizacije", "Boracko rukovodstvo", "Borci Podrinja" "Borci Krajine", "Sarajevski Borci".
Aman vise se okanite lelemudanja i ne dozvolite da povrh svega i drugi manipulisu vama. Nemate nikakvo pravo da zivite kao paraziti, ako niste invalidi, nemocni, stari...umjesto da bacate hripe kao iz rucnog bacaca (sve nesto vjerujem da ste gladni i nemocni u stanju to ciniti), a vi zasucite rukave i radite. Sto niste imali transparente, hocemo poso, dajte nam fabrike, hocemo da radimo? Jok, hocete guzovace, da samo otvorite hralje "ja sam borac, pripada mi ovo, pripada mi ono, ja sam brano...bla,bla..." ma pripada ti mudo Marjanovo. Aman Jarabi, svaki nabavio knjizicu da je eto bas od samog pocetka bio na liniji a ja ga znam...gladio muda i skrivo se po prihvatnim centrima u Tuzli, medju djecom i zenama...Nikome zdravome nikakve nadoknade, ako ima neki dodatak za nezaposlene to OK, godine u ratu da mu se uracunaju kao beneficirani radni staz i na osnovu staza da dobija neku nadoknadu, a nikako samo zato sto je bio borac. Borac je trebao i morao da bude, zemlja mu je napadnuta, branio je i sebe i svoju familiju, a ne samo "politicare" kako vole reci. Cuj ima nadoknadu preko 2000 maraka jai borac??????? Pa sta je uradio, je li protjero cetnike preko Drine ili sta, da mu se da 2000 maraka mjesecno? Odma mu oduzeti unazad te 2000 i podjeliti invalidima bez nogu, ruku, ociju, podjeliti nemocnima, bolesnima, starima, narocito iz porodica poginulih boraca, a Radje i druga djubrad da rade ono za sto su kvalifikovani a ako nisu ni za sta onda u krecanu, rudnik, fabriku...
Krompirpitac

#188 Re: Idioti ubise buducnost - Zakon o borcima = nova katastrofa

Post by Krompirpitac »

[quote="Suti i trpi"]Citajuci ove komentare, osjetim neku tegobu u stomaku... Kako pojedinci imaju obraza kritikovat borce koji su protestvovali?

Moraš shvatiti da na ovom forumu (kao najvjerovatnije i svakom drugom)ima veliki broj plaćenika,novinara,sitnih stranačkih mrvica i ostalih ljudi koji jednostavno iznose svoje mišljenje ili svojim postovima pokušavaju progurati neke svoje ciljeve i slično.To je jednostavno tako.Važno je i koji su to borci ili "borci"napravili što su napravili,ali s druge strane kako možemo od nekog ne očekivati da ne uzme svoj dio kad je politika to već uradila i radi svako hoće nešto da ušićari ili vandalizmom ili malo sofisticiranijom krađom.
bordo_boy

#189 Re: Idioti ubise buducnost - Zakon o borcima = nova katastro

Post by bordo_boy »

Prije par dana je otac dobio poziv za ponovnu provjeru stepena invalidnosti. Inače je 70% invalid, ranjen na Igmanu u zimu 1993. kao komandant minobacačke jedinice iz Hadžića. Ranjen je u desnu ruku i pukom srećom mu je nisu amputirali. Uglavnom, ovo je već 3. put da ga zovu na reviziju. Naredna je zakazana za 28.6. Problem je što je otac u inostranstvu, radi, i nije u mogućnosti da dođe tad. Pitanje glasi, da li je moguće prolongirati poziv, za period kada on dolazi na godišnji odmor ? Hvala svima.
FOČANSKI PROPISI

#190 Re: Idioti ubise buducnost - Zakon o borcima = nova katastro

Post by FOČANSKI PROPISI »

U državi ima na stotine boračkih udruženja.Čime se bave ,ko im puni kasu,zbog čega su osnovani ,ko to zna.
Zašto nije k'o kod TITE samo jedno?
Zato što bi imalo snagu,da napravi zakon o borcima,da stane ukraj raznim šestorkama,da stane ukraj minderašima..
Zato što smo inertni,puštamo da nas nosa...
seln

#191 Re: Idioti ubise buducnost - Zakon o borcima = nova katastro

Post by seln »

bordo_boy wrote:Prije par dana je otac dobio poziv za ponovnu provjeru stepena invalidnosti. Inače je 70% invalid, ranjen na Igmanu u zimu 1993. kao komandant minobacačke jedinice iz Hadžića. Ranjen je u desnu ruku i pukom srećom mu je nisu amputirali. Uglavnom, ovo je već 3. put da ga zovu na reviziju. Naredna je zakazana za 28.6. Problem je što je otac u inostranstvu, radi, i nije u mogućnosti da dođe tad. Pitanje glasi, da li je moguće prolongirati poziv, za period kada on dolazi na godišnji odmor ? Hvala svima.
Invalid 70%, a radi u inostranstvu?
Paranoid

#192 Re: Idioti ubise buducnost - Zakon o borcima = nova katastro

Post by Paranoid »

seln wrote:
bordo_boy wrote:Prije par dana je otac dobio poziv za ponovnu provjeru stepena invalidnosti. Inače je 70% invalid, ranjen na Igmanu u zimu 1993. kao komandant minobacačke jedinice iz Hadžića. Ranjen je u desnu ruku i pukom srećom mu je nisu amputirali. Uglavnom, ovo je već 3. put da ga zovu na reviziju. Naredna je zakazana za 28.6. Problem je što je otac u inostranstvu, radi, i nije u mogućnosti da dođe tad. Pitanje glasi, da li je moguće prolongirati poziv, za period kada on dolazi na godišnji odmor ? Hvala svima.
Invalid 70%, a radi u inostranstvu?
Pa mogao si da zaključiš da je na osnovu povrede desne ruke dobio 70%...što znači da je ograničeno sposoban i kao takav može da radi poslove koji su prihvatljivi za njegov hendikep.

Ne vidim tu ništa nelogično...
blue033

#193 Re: Idioti ubise buducnost - Zakon o borcima = nova katastro

Post by blue033 »

Stalno čitam o ovoim borcima i stotinama miliona maraka koje su date za borce. Meni nije jasno gdje idu te pare, ja nisam dobio ni jednu jedinu marku, a bio sam borac još dok je 99% ovih pitalo ko puca. Milijarde maraka su potrošene na lažne borce, lažne invalide, lažne poginule ne znam gdje je kraj svemu. Znam da je ovo lažna država, ali ne mogu da vjerujem da niko nema snage da pokrene reviziju. Očigledno da ovi što bi trebali pokrenuti su i sami neki od lažnih. Nakon rata moglo se upisati u bilo koju evidenciju bez ikakvih problema. Neko će morati ovo sve pokrenuti jer skoro pola budzeta ide za ove namjene.
Post Reply