Idemo pred skupštinu!

Post Reply
stella_k

Post by stella_k »

Uh, vidim svasta se izdesavalo ovih dana.

Mnogo toga mi se ne dopada.

Mislim da smo malo potrcali pred rudu. Tom policajcu koji je dosao prvi dan trebali smo reci da smo raja sa sa-x koja se tu okuplja i tacka. Rece on da bi i on sa nama da moze, a onda ode svom komandiru i preprica susret, ovaj svom nadleznom i tako poce legitimisanje. Desilo se ono cega sam se bojala: poceli su lomiti nase mlado drvo koje jos ni korijenje nije pustilo. Telefoni se vjerovatno vec prisluskuju. Ako samo jos jednom bilo koga legitimisu, pocet ce "informativni" razgovori...ljudi ce se uplasiti, mnogi ce odustati. Mislim da to ne ide tako.

I dalje mislim da se moramo registrovati jer ONI su napravili zakone koje ih stite; mi sebe trebamo takodjer pronaci u tim zakonima i okrenuti ih u svoju korist. Molim, ako ima neki pravnik medju nama da nam dostavi slijedece podatke:
-sta se tretira kao javno okupljanje (kao i minimalan broj ucesnika)
-koliko ljudi moze stajati na javnom mjestu a da ih policija ne legitimise
-zasto su nas legitimisali a nije postojao niti POKUSAJ krivicnog djela
-da li je nasa izjava o naravi sakupljanja moga izazvati to legitimisanje

Imam jos milion pitanja....
Ljudi, ako se registrujemo a ne dozvole nam masovno okupljanje, mi uvijek od svog novca mozemo iznajmiti prostoriju, prije toga masu ulica okititi sa letcima, razgovarati sa ljudima itd...to nam, ako smo registrovani, ne mogu zabraniti.
Ono sto mi zelimo je VLADAVINA ZAKONA u ovoj pokradenoj i upropastenoj zemlji!!! A to ne mozemo dobiti nezakonitim sredstvima.

Takodjer znate da cemou buducnosti imati izdatke, koji ce vremenom rasti. Nasi ljudi u inostranstvu su se vec ponudili da posalju sredstva ali nemaju gdje! Treba otvoriti racun da se mogu vrsiti uplate.
I sto se mene tice ja bih odmah za udruzenje unajmila stalnog ali dobrog advokata koji ce 24 sata biti spreman ako bilo gdje zaskripi. A skripit ce, vjerujte, to se vec moze vidjeti.

Ali sam jako sretna zbog jedne stvari: OCITO JE DA ZNAJU ZA NAS I DA SE BOJE!!!!! Shvatili su nas ozbiljno. Dakle, citaju nas.

Hebote, svasta ja ovdje napisah a jedva gledam...
Ljubi vas stella_k
Stolac92

Post by Stolac92 »

Jesam, vratio sam se.

Večeras sam bio sam. Kao i prvu večer. Ma super. Došao neki novinar, uzeo moju izjavu, koju sam dao samo u svoje ime - ono zašto sam ja tu, a nakon toga sam otišao u PU i tražio dozvolu da kao pojedinac stojim na platou od 17:00h do 18:00h. Drotovi su bili malo zbunjeni (malo više) ali kad su skontali da nisam ni pijan, ni drogiran, ni lud onda su pokušali da kažu kako meni pojedincu ne treba dozvola. Da ja mogu stajati koliko god hoću, ali ako nas bude više od 3-4 osobe da je to već skup i da nam treba dozvola. Sutra ponovo idem u isto vrijeme na plato, a u ponedeljak idem na razgovor sa Komandirom ili zamjenikom Komandira PU.

Do sad je jasno vidljivo da postoje dva suprotna mišljenja. Jedno mišljenje zastupa stav da se trebamo organizovati kao udruženje, sa jasnim ciljevima, računom itd. Drugo mišljenje zastupa stav da se ne treba organizovati i da treba spontano, narodski da se dešavaju stvari.

Iako mi je bliži srcu stav da se ne treba organizovati i da se spontano narodski dešavaju stvari, realno se pokazuje potreba za nekom vrstom organizacije, jasnih stavova i pravca djelovanja. Nažalost Vingo je najavila da sutra neće doći na sastanak a pretpostavljam da neće ni stella_k, tako da su već dva vrlo jasna glasa odsutna za sutrašnji sastanak.

Ja znam jednu stvar, a to je da ja neću odustati od dolaska na plato. Ja se ne bojim ni policije, ni tajnih službi, ni lopova i mafijaša koji vladaju i haraju ovom zemljom. Briga mene ko me prisluškuje, prati i pokušava spriječiti. Ne radim ništa ilegalno nego javno i glasno pa ako se za to u ovoj državi gine onda ću i poginuti. Ginuli su i mnogo bolji od mene. Što je moja krv išta plemenitija od hiljade boraca, žena i djece koji zališe ovu državu.

Ponovo naglašavam da neću propagirati nasilje niti se dati zastrašiti. Razumijem ljude koji su se sinoć prepali. Nije jednostavno biti legitimisan i pitan šta ti radiš tu. Ali ovo je tek početak.

A za vrlo kratko vrijeme smo zajedno podigli poprilično prašine. Ljudi, cijelo ovo vrijeme su bili praznici, zamislite šta će bit kad nas bude više i kad nisu praznici.

Upitajmo se da li se vrijedi boriti za ovu našu napaćenu i silovanu domovinu?

Ne anarhiji, ali ne i vladavini lopova i kriminalaca.

Sutra bujrum na sastanak pa da se dogovorimo.

Idemo na plato ispred Skupštine!
Last edited by Stolac92 on 07/01/2006 21:16, edited 2 times in total.
Novi_Nick

Post by Novi_Nick »

Stolac92 wrote:Jesam, vratio sam se.

Večeras sam bio sam. Kao i prvu večer. Ma super. Došao neki novinar, uzeo moju izjavu, koju sam dao samo u svoje ime - ono zašto sam ja tu, a nakon toga sam otišao u PU i tražio dozvolu da kao pojedinac stojim na platou od 17:00h do 18:00h. Drotovi su bili malo zbunjeni (malo više) ali kad su skontali da nisam ni pijan, ni drogiran, ni lud onda su pokušali da kažu kako meni pojedincu ne treba dozvola. Da ja mogu stajati koliko god hoću, ali ako nas bude više od 3-4 osobe da je to već skup i da nam treba dozvola. Sutra ponovo idem u isto vrijeme na plato, a u ponedeljak idem na razgovor sa Komandirom ili zamjenikom Komandira PU.

Do sad je jasno vidljivo da postoje dva suprotna mišljenja. Jedno mišljenje zastupa stav da se trebamo organizovati kao udruženje, sa jasnim ciljevima, računom itd. Drugo mišljenje zastupa stav da se ne treba organizovati i da treba spontano, narodski da se dešavaju stvari.

Iako mi je bliži srcu stav da se ne treba organizovati i da se spontano narodski dešavaju stvari, realno se pokazuje potreba za nekom vrstom organizacije, jasnih stavova i pravca djelovanja. Nažalost Vingo je najavila da sutra neće doći na sastanak a pretpostavljam da neće ni stella_k, tako da su već dva vrlo jasna glasa odsutna za sutrašnji sastanak.

Ja znam jednu stvar, a to je da ja neću odustati od dolaska na plato. Ja se ne bojim ni policije, ni tajnih službi, ni lopova i mafijaša koji vladaju i haraju ovom zemljom. Briga mene ko me prisluškuje, prati i pokušava spriječiti. Ne radim ništa ilegalno nego javno i glasno pa ako se za to u ovoj državi gine onda ću i poginuti. Ginuli su i mnogo bolji od mene. Što je moja krv išta plemenitija od hiljade boraca, žena i djece koji zališe ovu državu.

Ponovo naglašavam da neću propagirati nasilje niti se dati zastrašiti. Razumijem ljude koji su se sinoć prepali. Nije jednostavno biti legitimisan i pitan šta ti radiš tu. Ali ovo je tek početak.

A za vrlo kratko vrijeme smo zajedno podigli poprilično prašine. Ljudi, cijelo ovo vrijeme su bili praznici, zamislite šta će bit kad nas bude više i kad nisu praznici.

Upitajmo se da li se vrijedi boriti za ovu našu napaćenu i silovanu domovinu?

Ne anarhiji, ali ne i vladavini lopova i kriminalaca.

Sutra bujrum na sastanak pa da se dogovorimo.

@ Stolac92,
Hvala ti za ovako lijepo napisan prilog i hronologiju posljednih dogadjaja u kojima si se nasao. Nadati se da ce uskoro razni mediji kao novine, radio i Tv svakodnevno sa lica mjesta pratiti buduca desavanja :)
water

Post by water »

Stolac, ne znam znace li Ti ista ove rijeci podrske od nas koji ne zive u zemlji, ali hocu da znas da evo u ovom trenutku, hiljadama milja od tebe, postoji barem jedna osoba koja te podrzava, koja upravo prica svojoj djecici kako tamo daleko postoje ljudi koji se bore za nesto pravedno ikoji ne zale vrijeme, trud i ne plase se da iskreno kazu Dosta. Ja sam nazalost ostario dovoljno da budem cinican umjesto ushicen, ali hocu samo da ti kazem da sam ponosan na tebe, i naravno zelim ti puno srece u zivotu.
Pusur

Post by Pusur »

Stolac stari najbolje je da se fakat registruje udruzenje jer samo tako ce sve ovo imati neku strukturu. Mislim ono nije to neki big deal sto je dolazila policija, ni njima se ne dolazi sigurno zato su i rekli da treba udruzenje. Traba uzeti od nekog ko vec ima udruzenje i samo malo dopuniti statut, misiju, viziju....znas kako to ide, sve je isto samo drugacije treba preformulisati. Oni ne vjerujem da ce zabraniti okupljanje a ako se slucajno usude ja mislim da bi to imalo cak jos bolji efekat tj ljudi bi se vise zainteresovali (TV, stampa...) + sto se oni pravo boje EUPM-a i uvijek se njima moze otici ako slucajno oni ne bi bili fer i korektni. Ovo su samo neke od stvari koje ja isto mislim treba da se urade:)

Samo treba polako i pametno,
svakom danom ce biti sve vise i vise ljudi,
samo mi mozemo promjeniti ovu drzavu!!!!
Slavko Klisura

#756 Idemo pred Skupstinu - Idemo U SKUPSTINU !

Post by Slavko Klisura »

Naša sudbina je , to je tako očigledno , u rukama samodapadnih i samozadovoljnih vladara iz stranaka svih profila i opcija koji o nama odlucuju gledajući se iza pregovarackih stolova krojeći ustavne promjene prema nekim NJIHOVIM željama , NJIHOVIM namjerama , prema NJIHOVOM dizajnu . Svakome ko ima volje da malo bolje zaviri u njihov rad jasno je da iz te krojačnice može izaći samo nakaradno odijelo u kome će svaki dobronamjerni građanin i građanka BiH osjećati loše. Uz put nam , u pauzama koje sami određuju, naši izabrani , poručuju kako nam je dobro ma koliko nam je loše!
A , je li nam loše. ?
Ja mislim da jeste . Jako , jako loše !
Ali , mi ćutimo.
Nemamo vremena da zastanemo i kažemo : ovo ništa ne valja!
Da kažemo DOSTA je . Ma šta dosta. PREVIŠE JE!
Nemamo vremena jer se igramo – demokratije !
Koja , u ovakvoj Bosni i Hercegovini kakva jeste i uz nas ovakve kakvi jesmo nije ništa drugo do nova knjiga Utopije. Sanovnik , u najboljem slučaju.
A mi ćutimo. Zašto ? Bojimo li se govoriti? Jesmo li ucjenjeni malim , sitnim stvarima koje nam vlastodršci i poslodavci daju na kašikicu , za našu poniznost i ćutanje …?
Bosnom i Hercegovinom tutnji nepodnošljiva tišina opšteg defetizma i apatije , širi se i razlijeva Domanovićevo « Mrtvo more «!
U kom se, ne ustanemo li odmah u odbranu naših sadašnjih i budućih života tako što ćemo konačno reći JASNO , GLASNO I ZAJEDNO izabranima da moraju raditi za nas ili otići - JER MI IH PLAćAMO , na kraju storije, možemo svi lijepo i sigurno podaviti…
Hoćemo li,,,,?
Ili ćemo se izboriti ! ZA JEDNAKOST I PRAVDU!!!!!
Jer , evo čitam na forumu , mnogo je energije u nama , dobronamjerne energije koja ohrabruje i vraća nadu , ali je još rasuta od osobe do osobe od ideje do ideje. Treba nam korak da se naše energije susretnu , dodirnu , okupe, osnaže…
Ja vjerujem da je tak korak GROZD. Građansko organizovanje za demokratiju. ( vidite :www.grozd.ba )

Naš slogan je PROGOVORIMO. Naši ciljevi su ( uz najvažniji - PROMJENE ) : aktivni građani i odgovorna vlast.
Mi smo svjesni da je pitanje PROMJENA proces. Koji mogu pokrenuti , nositi i do kraja dovesti samo GRAĐANKE I GRAĐANI Bosne i Hercegovine. (Mi smo u Goraždu počeli.. ! )
Ovo što se dešava na forumu je super. Samo naprijed .Uz vas sam. Ali hajdemo i dalje. Jer , nisu svima dostupni Internet i forumi. Hajdemo ne samo pred Skupštinu. Hajdemo i U SKUPŠTINU i sve ostale manje ili veće Skupštine i Vijeća. I zatražimo da političari prestanu raditi samo za sebe i okrenu se nama , našim potrebama , našim zahtjevima , našim idejama.. Kažimo im to tamo gdje donose odluke. Ako neće sa nama , kažimo im : HVALA – IDITE ! I već danas postavimo pred sebe najviše zadatke u odabiru kriterija kojima ćemo se voditi kod izbora u oktobru.
I vjerujmo u sebe. Vjerujmo u nas.
VRIJEME JE ZA NAŠE VRIJEME !
nebi

Post by nebi »

OK,da i ja kazem nekolike na ovu temu.Ja sam legalista i postovalac zakona,protivnik nasilja itd....
ali ONI su vec preduboko u govnima da bi se povukli pred mirnim protestima.
Ono sto ovoj zemlji najvise nedostaje:nezavisno sudstvo i sudije sa muhuhudima.U principu,svaki drzavni tuzilac moze podici optuznicu protiv bilo koga.Ali posto ce se to desiti na Sveti Bardak,ostaje samo pritisak javnosti.Ako ide,bez nasilja.Ako ne ide...e jebi ga,onda postaje cupavo.
Herc

Post by Herc »

Glupo je da vam pricam price da mi je krivo sto nisam bio juce ni danas prisutan,ali da ikako mogu dosao bih.Ebem mu upale...
Znaci bilo je policije...to je znak da dobro znaju sta se desava.Mislite da ovo neko od njih ne cita..E posto citate gospodo,znajte da je ovo i nasa drzava i da nikakve prijetnje i pritisci to nece pomijeniti! Lako je meni to sada govoriti kada mi jos nisu uzeli podatke :-D Eto ja cu sada biti diverzant dok me ne uhvate,pa ce se valjda ponuditi neko novi nezapisani.Salim se,ne radimo nista lose,ne namjeravamo nikoga ubiti i mislim da imamo pravu stvar.A za pravu stvar vrijedi i prekrsiti neke propise.Raja vidimo se pred skupstinom!
Herc

Post by Herc »

Slavko Klisura,culi smo za grozd..postoji mnogo organizacija i ljudi u BiH koji misle ovako kao i mi,ali jednostavno nismo povezani.Evo prilike da sve ujedinimo u jedinstven pokret..
Fair Life

Post by Fair Life »

nebi wrote:OK,da i ja kazem nekolike na ovu temu.Ja sam legalista i postovalac zakona,protivnik nasilja itd....
ali ONI su vec preduboko u govnima da bi se povukli pred mirnim protestima.
Ono sto ovoj zemlji najvise nedostaje:nezavisno sudstvo i sudije sa muhuhudima.U principu,svaki drzavni tuzilac moze podici optuznicu protiv bilo koga.Ali posto ce se to desiti na Sveti Bardak,ostaje samo pritisak javnosti.Ako ide,bez nasilja.Ako ne ide...e jebi ga,onda postaje cupavo.
C U P A VO !!

... kuka i motika.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

savjest wrote:ha-ha ovo postaje smijesno. Iz kojih razloga ste obrisali ono sto sam napisao a bilo je direktno vezano za samu temu?

Cak sta vise sad sad sam htio da to dopunim sa tekstom koji se odnosi na zakon o javnom okupljanu(koji je nekima nepoznat, prepoznat ce se ;-) ) ali posto gumica radi da se ne mucim bez veze.
Valjda zato sto se ovdje sastaju oni koji zele da nesto promijene a ne zagovaraci onoga sto treba da se mijenja!
Stolac92

Post by Stolac92 »

GRODZD je super i drago mi je što ste nas primjetili. Imate moju podršku za ono što radite. Pridružite nam se na platou pa da vidimo kako ćemo dalje. Naš sistem rada je upoznavanje na platou. Tu vidimo oči u oči jedni druge i tu razmjenjujemo ideje i tu se organizujemo.

Zašto je plato ispred Skupštine važan i zašto baš to mjesto?

To je simbol ove države i mi moramo postići da to postane simbol građanskog nadzora nad vlastima. Tu, na platou treba da se igraju djeca, da se druže starci, da šetaju zaljubljeni parovi, da se čuje muzika i sve sa cilje da oni ili neki koji će doći nakon ovih, znaju da ih gledamo i da nikad više plato neće biti prazan, jer kad je prazan i kad na njemu nema ljudi onda oni znaju da mogu da rade šta god hoće. E, neće više moći kako oni hoće!

nebi

Post by nebi »

Stolac,pusem vam pod krila svima,da vam to uspije.U svakom slucaju,kad podjete tamo,obucite sto deblju odoru...pendrek manje boli.
Novi_Nick

#764 Re: Idemo pred Skupstinu - Idemo U SKUPSTINU !

Post by Novi_Nick »

Slavko Klisura wrote:Naša sudbina je , to je tako očigledno , u rukama samodapadnih i samozadovoljnih vladara iz stranaka svih profila i opcija koji o nama odlucuju gledajući se iza pregovarackih stolova krojeći ustavne promjene prema nekim NJIHOVIM željama , NJIHOVIM namjerama , prema NJIHOVOM dizajnu . Svakome ko ima volje da malo bolje zaviri u njihov rad jasno je da iz te krojačnice može izaći samo nakaradno odijelo u kome će svaki dobronamjerni građanin i građanka BiH osjećati loše. Uz put nam , u pauzama koje sami određuju, naši izabrani , poručuju kako nam je dobro ma koliko nam je loše!
A , je li nam loše. ?
Ja mislim da jeste . Jako , jako loše !
Ali , mi ćutimo.
Nemamo vremena da zastanemo i kažemo : ovo ništa ne valja!
Da kažemo DOSTA je . Ma šta dosta. PREVIŠE JE!
Nemamo vremena jer se igramo – demokratije !
Koja , u ovakvoj Bosni i Hercegovini kakva jeste i uz nas ovakve kakvi jesmo nije ništa drugo do nova knjiga Utopije. Sanovnik , u najboljem slučaju.
A mi ćutimo. Zašto ? Bojimo li se govoriti? Jesmo li ucjenjeni malim , sitnim stvarima koje nam vlastodršci i poslodavci daju na kašikicu , za našu poniznost i ćutanje …?
Bosnom i Hercegovinom tutnji nepodnošljiva tišina opšteg defetizma i apatije , širi se i razlijeva Domanovićevo « Mrtvo more «!
U kom se, ne ustanemo li odmah u odbranu naših sadašnjih i budućih života tako što ćemo konačno reći JASNO , GLASNO I ZAJEDNO izabranima da moraju raditi za nas ili otići - JER MI IH PLAćAMO , na kraju storije, možemo svi lijepo i sigurno podaviti…
Hoćemo li,,,,?
Ili ćemo se izboriti ! ZA JEDNAKOST I PRAVDU!!!!!
Jer , evo čitam na forumu , mnogo je energije u nama , dobronamjerne energije koja ohrabruje i vraća nadu , ali je još rasuta od osobe do osobe od ideje do ideje. Treba nam korak da se naše energije susretnu , dodirnu , okupe, osnaže…
Ja vjerujem da je tak korak GROZD. Građansko organizovanje za demokratiju. ( vidite :www.grozd.ba )

Naš slogan je PROGOVORIMO. Naši ciljevi su ( uz najvažniji - PROMJENE ) : aktivni građani i odgovorna vlast.
Mi smo svjesni da je pitanje PROMJENA proces. Koji mogu pokrenuti , nositi i do kraja dovesti samo GRAĐANKE I GRAĐANI Bosne i Hercegovine. (Mi smo u Goraždu počeli.. ! )
Ovo što se dešava na forumu je super. Samo naprijed .Uz vas sam. Ali hajdemo i dalje. Jer , nisu svima dostupni Internet i forumi. Hajdemo ne samo pred Skupštinu. Hajdemo i U SKUPŠTINU i sve ostale manje ili veće Skupštine i Vijeća. I zatražimo da političari prestanu raditi samo za sebe i okrenu se nama , našim potrebama , našim zahtjevima , našim idejama.. Kažimo im to tamo gdje donose odluke. Ako neće sa nama , kažimo im : HVALA – IDITE ! I već danas postavimo pred sebe najviše zadatke u odabiru kriterija kojima ćemo se voditi kod izbora u oktobru.
I vjerujmo u sebe. Vjerujmo u nas.
VRIJEME JE ZA NAŠE VRIJEME !
Bravo @ Slavko Klisura,
odlican prilog, cestitam :)

A evo i tvog linka: http://www.grozd.ba

Novi_Nick

Post by Novi_Nick »

Herc wrote:Slavko Klisura,culi smo za grozd..postoji mnogo organizacija i ljudi u BiH koji misle ovako kao i mi,ali jednostavno nismo povezani.Evo prilike da sve ujedinimo u jedinstven pokret..
Napraviti prepiske sa ostalim udruzenjima koji imaju iste ciljeve kao i mi i pozvati ih sve na zajednicke proteste, kontakte sa medijima, kontakte sa medjunarodnim organizacijama i sl. :)
vesela

Post by vesela »

Prepotencija i arogancija i neki DUBOKO usadjen bijes, pa bi ga istresao ovdje.

Opet ponavljam ljudima na platou: ne trosite snagu na "pametnjakovice".

Ima puno vaznijih stvari, za koje vam treba i snaga i znanje i hladna glava.

Sretno! :D
senada

Post by senada »

Stolac92 wrote:(...)
Zašto je plato ispred Skupštine važan i zašto baš to mjesto?

To je simbol ove države i mi moramo postići da to postane simbol građanskog nadzora nad vlastima. Tu, na platou treba da se igraju djeca, da se druže starci, da šetaju zaljubljeni parovi, da se čuje muzika i sve sa cilje da oni ili neki koji će doći nakon ovih, znaju da ih gledamo i da nikad više plato neće biti prazan, jer kad je prazan i kad na njemu nema ljudi onda oni znaju da mogu da rade šta god hoće. E, neće više moći kako oni hoće!

Nemamo mi nikakvu drzavu i tome konacno treba reci DOSTA!
Ova zemlja nema ni gradjane ni gradjansku svijest i tome treba reci DOSTA!
Plato je figurativni izraz za svaki pedalj ove zemlje na kojoj trodijelna vlada petnaest godina blago receno - grubo krsi sva osnovna djecija i ljudsa prava i slobode i tome treba reci DOSTA!
da pamtis

Post by da pamtis »

Stolac92 wrote:
Večeras sam bio sam. Kao i prvu večer. Ma super.
SVAKA CAST!!!!!!
St.Germain

Post by St.Germain »

Stolac92 wrote:Majstore, odziv je vrlo dobar za početak. Između 40 - 50 ljudi je u 15 dana prošlo kroz ovo. Neki su ostali a drugi su samo prošli. Konkretno radimo neke stvari i polako se organizujemo. Važno je da nas ima dovoljno upornih da ovo ide naprijed. Svaka pomoć a naročito ličnim učešćem je više nego dobrodošla. Imamo sastanak u nedelju u 2 pa ako si raspoložen bujrum. Hvala ti na podršci i tebi i ostalim moderatorima.

Super ste
vjeruj da mi je jako zao sto si sinoc bio sam, ja sam nazalost 2.000 kilometara daleko inace bih se svim srcem pridruzio! Iskreno se nadam, da ce vas biti puno vise kada vrijeme bude pogodnije...Nego vizavi registracije udruzenja: moj prijedlog bi bio, posto vec postoji nekih par ambicioniranih aktivista koji su vec organizovali udruzenje, zasto vas oni ne pokriju? Eto ima vec udruzenje Dosta, koliko sam ja skontao, oni su vec organizovani i registrovani. Sta velite o udruzivanju sa ostalim udruzenjima, rascjepkano je to sve, zajedno ste jaci.
Novi_Nick

Post by Novi_Nick »

St.Germain wrote:
Stolac92 wrote:Majstore, odziv je vrlo dobar za početak. Između 40 - 50 ljudi je u 15 dana prošlo kroz ovo. Neki su ostali a drugi su samo prošli. Konkretno radimo neke stvari i polako se organizujemo. Važno je da nas ima dovoljno upornih da ovo ide naprijed. Svaka pomoć a naročito ličnim učešćem je više nego dobrodošla. Imamo sastanak u nedelju u 2 pa ako si raspoložen bujrum. Hvala ti na podršci i tebi i ostalim moderatorima.

Super ste
vjeruj da mi je jako zao sto si sinoc bio sam, ja sam nazalost 2.000 kilometara daleko inace bih se svim srcem pridruzio! Iskreno se nadam, da ce vas biti puno vise kada vrijeme bude pogodnije...Nego vizavi registracije udruzenja: moj prijedlog bi bio, posto vec postoji nekih par ambicioniranih aktivista koji su vec organizovali udruzenje, zasto vas oni ne pokriju? Eto ima vec udruzenje Dosta, koliko sam ja skontao, oni su vec organizovani i registrovani. Sta velite o udruzivanju sa ostalim udruzenjima, rascjepkano je to sve, zajedno ste jaci.

http://www.dosta.ba/wordpress
klif

Post by klif »

stella_k wrote:
-sta se tretira kao javno okupljanje (kao i minimalan broj ucesnika)
-koliko ljudi moze stajati na javnom mjestu a da ih policija ne legitimise
-zasto su nas legitimisali a nije postojao niti POKUSAJ krivicnog djela
-da li je nasa izjava o naravi sakupljanja moga izazvati to legitimisanje
Citat: Ustav Federacije BiH (izvod)
II. LJUDSKA PRAVA I TEMELJNE SLOBODE
Federacija ce osigurati primjenu najvise razine medjunarodno priznatih prava i sloboda utvrdjenih u dokumentima navedenim u Dodatku. Osobito: ….
l) … temeljne slobode: slobodu govora i tiska; slobodu misljenja, savjesti i uvjerenja; slobodu vjere, ukljucujuci privatni i javni vjerski obred; slobodu okupljanja; slobodu udruzivanja, ukljucujuci slobodu osnivanja i pripadanja sindikatima, te slobodu neudruzivanja; slobodu na rad; ….. zavrsen citat.

Ja to razumijem ovako: Policija je intervenisala jer joj to zakonska obaveza sadrzana u Zakonu o unutrasnjim poslovima. Skupstina je objekat od posebnog interesa i oni je moraju obezbijedjivati. Na osnovu cega je konkretno (prijava, sluzbena saznanja,…) doslo do intervencije je pitanje za sebe. Polazim od toga da se javni skupovi moraju pravovremeno prijaviti od strane organizatora (pojedinca?) i da je za iste potrebno dobiti dozvolu od strane nadleznog organa vlasti. Pravni osnov za ovu proceduru bi trebao postojati (ili postoji?) u Zakonu o javnom okupljanju gradjana. Taj Zakon, medjutim, nije objavljen na sluzbenom portalu Vlade Federacije, a da li (je donesen) ce se donijeti i kada je za mene u ovom momentu nepoznanica. Ukoliko takav Zakon (jos) nije donesen, mislim da javna okupljanja regulise stari (preuzeti iz YU) Zakon o javnom redu i miru, s tim da mozda postoji i (novi) kantonalni Zakon o javnom redu i miru koji bi mozda u ovom segmentu mogao naci primjenu. Smatram da ne bi bilo lose kada bi se o temi javnih okupljanja izjasnio neko ko zaista posjeduje aktuelna strucna znanja iz ove oblasti. (Mozda postoji odgovarajuci zakon na nivou drzave??)

Smatram da bi se u zavisnosti od odgovora na ovo pitanje mogla odrediti i koncepcija daljeg angazmana (udruga ili zbir pojedinaca). Skepsa koju Stolac ima u pogledu organizovanja udruge, te eventualnih samostalnih ili zajednickih akcija razlicitih udruga mi je utoliko razumljiva, jer se time cijela stvar birokratizira (usaglasavanje predstavnika udruga o temi i cilju okupljanja, prijavljivanje istog i dobivanje dozvole za njegovo odrzavanje, eventualna organizacija redarske sluzbe, usaglaseno istupanje u javnosti itd.). S druge strane - bude li se odlucilo na aktivnosti zbira pojedinaca - smatram da je za svakog pojedinca vazno da zna da li se svojim aktivnostima krece u okviru zakona ili ga time krsi, te da bude upoznat sa eventualnim posljedicama svoga djelovanja.
senada

Post by senada »

stella_k wrote: -zasto su nas legitimisali a nije postojao niti POKUSAJ krivicnog djela
-da li je nasa izjava o naravi sakupljanja mogla izazvati to legitimisanje
Draga Stela i ostali platoasi, svaki policajac po zakonu ima pravo da legitimise koga hoce a svaka punoljetna osoba duzna je uvijek sa sobom nositi licne isprave.
Kako bi unijeli crv sumnje medju nama, nisu legitimisali bas sve prisutne, sto mi je bilo veoma cudno ali sada mi je jasno koji je razlog tome.
Svakome je jasno da se radi o pokusaju destabiliziranja pokreta sa ciljem opstrukcija, smetnji do potpune blokade u djelovanju.Najefikasnije oruzje protiv pokreta je sijanje uzajamnog povjerenja medju ucesnicima, a ciji pun pogodak je ako se u skup "spontano" infiltrira "istomisljenik".
Last edited by senada on 08/01/2006 18:08, edited 1 time in total.
Vingo

Post by Vingo »

Dobro, nadam se da Stolac danas nije bio sam i na sastanku...Ima li kakvih novosti? Posto mene, kao porodicnu zenu, uzasno grize savjest sto ne mogu s vama biti onoliko cesto koliko bih zeljela i morala...ukoliko smo se dogovorili za regostraciju, to nek ide na moj racun.
Ja sam i dalje za nezavismo udruzenje...jer sva postojeca su vec po necemu poznata i ne bih da nas identifikuju ni sa kim. Saradnja je vec druga stvar...
senada

Post by senada »

Kao sto sam i rekla ja cu potpisati sve bezrezervno ali ponavljam i ovdje sto sam vec nekome od vas u ljutnji vec rekla da se cuvate podlaca i poltrona koji bi svoju mater prodali za sitne pare!
Ne dajte da vam ubaceni lopovi i hinje glumataju istomisljenike.I kasnije ce biti takvih ali tada ce njihovo djelovanje biti izuzetno smanjeno a sada su veoma opasni.U organizacijskom smislu ima vas sasvim dovoljno i po prvi puta cu reci da u Sarajevu i BiH ne smijete vjerovati nikome nego nasim ljudima sa ocuvanim karakternim osobinama u inostranstvu.
Stolac92

Post by Stolac92 »

Hej, narode! Večeras je bilo super! Bilo nas 31 na platou. Drotovi malo prolazili ali se nisu zaustavili (nije bilo graha pa možda zato). Sastanak bio odličan. Detalj ćemo proslijediti naknadno na forum a platoašima koji nisu prisustvovali sastanku i onima koji večeras nisu bili na platou, ćemo reći detalje na platou čim ih vidimo.

Post Reply